Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skuteczny sposób na kreta

Featured Replies

Napisano

Siatka pod trawnikiem nie wchodzi w grę - mam za dużo tego trawnika

Próbowałem:

odstraszaczy dźwiękowych wbijanych w ziemię

pułapek sprężynowych na zasadzie kleszczy

karbidu w granulkach wkładanych do tuneli i zalewanych wodą

Kret dalej buszuje, żadnego nie złapałem choć kilka razy widziałem jak robił kopiec

Po ogrodzie biegają cztery buldogi francuskie - kret ma je wiadomo gdzie

Odłóżmy na bok humanitaryzm, chcę ubić tego s@@&@&T$@na.

Środki jakie zastosują muszą być bezpieczne dla psów (w sensie żeby tego nie zeżarły - wybuchy mają tam gdzie kret ma buldogi)

Słucham propozycji zlosnik

Napisano
19 minut temu, Marko33 napisał:

Środki jakie zastosują muszą być bezpieczne dla psów (w sensie żeby tego nie zeżarły - wybuchy mają tam gdzie kret ma buldogi)

Widziałem gdzieś kiedyś pułapkę pirotechniczną. Jakiś mały ładunek, chyba inicjujący, z detonatorem dotykowym umieszczany w kopcu. Tylko buldogi musiałbyś na chwilę schować zlosnik

EDIT: BUM

Edytowane przez kiziuk

Napisano

U mnie najskuteczniejsza pułapka to Supercat z czerwonymi widłami.

Napisano
  • Autor
8 minut temu, snoopi_lubin napisał:

Ktoś też mi o tym wspominał - dwa głosy na tak, zamawiam

dzięki

Napisano

Tabletka chlorowa do basenu wrzucona w tunel i zalana delikatnie wodą. To capi na 5 metrów na powietrzu, a co dopiero w takim tunelu.

Napisano
11 minut temu, Pito napisał:

Tabletka chlorowa do basenu wrzucona w tunel i zalana delikatnie wodą. To capi na 5 metrów na powietrzu, a co dopiero w takim tunelu.

Kret sobie wykopie nowy tunel.hehe

Nowe kopce.ee

Tylko trutki lub ubicie drania załatwia drania.

Napisano
6 minut temu, Ociec napisał:

Kret sobie wykopie nowy tunel.hehe

Nowe kopce.ee

Tylko trutki lub ubicie drania załatwia drania.

Kolega kolegi jump zastosował, kreta wiecej nie widziano. Taki chlor to chyba dość duszącyjest. Ale wiadomo, zależy od lokalnych warunków, jaka duża działka itp. U mnie upatrzył sobie taki skrawek 5x10, ale odkąd zamontowałem basen, to już się nie pojawił. Widocznie dzieci za głośno się drą przy kąpieli i mu przeszkadzało.

Edytowane przez Pito

Napisano

Teść kolegi wbijal pręt i na to puszkę lub butelkę pet do góry nogami. Czasami jeszcze ponacinać w górnej części takie 2, 3 chamskie prostokątne odchylane skrzydełka. Taka turbina w pionie. Terkocze to sobie i hałasuje ale te dzwonki na wietrze. Raczej trzymaj się od tego z daleka.

Jak jakiś namolny był to wkopał w tunel kawałek rury z pcv z takimi zadziorami i kawałek boczku w to. Wejdziesz nie wyjdziesz. Potem wywiózł drania.

Napisano
9 godzin temu, Fili_P napisał:

Teść kolegi wbijal pręt i na to puszkę lub butelkę pet do góry nogami. Czasami jeszcze ponacinać w górnej części takie 2, 3 chamskie prostokątne odchylane skrzydełka. Taka turbina w pionie. Terkocze to sobie i hałasuje ale te dzwonki na wietrze. Raczej trzymaj się od tego z daleka.

Jak jakiś namolny był to wkopał w tunel kawałek rury z pcv z takimi zadziorami i kawałek boczku w to. Wejdziesz nie wyjdziesz. Potem wywiózł drania.

Skoro był jeden to może być i drugi, trzeci, itd. Pręty nic nie dają.

U mnie pojawia się sezonowo wrzesień - październik. Oczywiście biegającego psa ma gdzieś. Ja mam siatkę i geowłókninę. To sk.. wchodzi przy roślinie i ryje tak, że robi garb na geowłókninie, potem zawraca po trawnikiem i wychodzi znowu przy jakieś roślinie ogien. W trawniku dziur nie ma ale chodzi się jak po trampolinie, trudno to potem ziemią uzupełnić bez psucia siatki. Włókninę wymieniałem, dodatkowo kołkowałem, nic to nie daje. Potrafi nawet wyjść pomiędzy siatką a krawężnikiem od kostki .. poprzez podsypkę cementowa.

Rok temu czyściłem dach i rozbierając rusztowanie jedna rama krzywo mi poleciała i rurą zrobiła mi dziurkę w trawniku. Po 3 dniach miałem tam kopiec bo przebiła siatkę oczy.

Stosowałem też tabletki, które generują silny gaz, obecnie nie dokupienia/zakazane. Nic to nie dawało, robił sobie tunel pół metra dalej.

Napisano

Stosowałem już chyba wszystko. Kulki z naftaliną wypycha na wierzch, wszelkiego rodzaju pułapki się nie sprawdzają, bo przecież on pcha ziemię przed siebie i zapycha to. Jedyne co dalo radę,, to taka trutka:

https://allegro.pl/oferta/najmocniejsza-trucizna-trutka-na-duze-gryzonie-pasta-saszetki-strong-18090225169

Napisano

Dawajcie jak najwięcej porad bo na działce na wsi też mam bydlaka.

A że ziemia marna to jak zrobi kopiec i za chwilę to wyschnie to mam takie piaskownice.

Napisano
8 godzin temu, Tomo napisał:

Dawajcie jak najwięcej porad bo na działce na wsi też mam bydlaka.

A że ziemia marna to jak zrobi kopiec i za chwilę to wyschnie to mam takie piaskownice.

Ja pogodziłem się z kopcami i kretami na wsi.

Zwłaszcza, że nie zależy mi by mieć tam murawę jak na boisku.

Za to krety wpierdzielają robaki podgryzające korzenie drzewek i innych roślin.

Napisano

Ja wrzucałem głęboko w tunelu karbid najlepiej w kilku miejscach, zalewalem woda, zatykalem na minutę czy dwie i podpalałem. Jak dobrze się nazbierało to wywalało i 10 metrów dalej. Ale wiele to nie daloz bo jednego załatwiłem to zostały tunele i za jakiś czas pojawiał się nowy:).

Napisano
10 godzin temu, irishpiter napisał:

Ja wrzucałem głęboko w tunelu karbid najlepiej w kilku miejscach, zalewalem woda, zatykalem na minutę czy dwie i podpalałem. Jak dobrze się nazbierało to wywalało i 10 metrów dalej. Ale wiele to nie daloz bo jednego załatwiłem to zostały tunele i za jakiś czas pojawiał się nowy:).

W ten sposób: https://www.youtube.com/watch?v=2j--olxjpwM ? phi

Napisano
  • Autor
W dniu 4.05.2026 o 21:05, snoopi_lubin napisał:

Supercat kupiony, wczoraj pierwszy raz rozstawiony, kret rozkopał kopiec ponownie w miejscu ustawienia, pułapka wystrzeliła ale gnój się nie złapał (jeszcze)

Mam zamiar preparować ich główki na jakieś deseczce i dawać daty poniżej - takie hall of fame hehe

Napisano
3 godziny temu, Marko33 napisał:

Supercat kupiony, wczoraj pierwszy raz rozstawiony, kret rozkopał kopiec ponownie w miejscu ustawienia, pułapka wystrzeliła ale gnój się nie złapał (jeszcze)

Mam zamiar preparować ich główki na jakieś deseczce i dawać daty poniżej - takie hall of fame hehe

Czasem się tak zdarza. Ja staram się usunąć ziemię z korytarzy. Żeby nie miał czym zapchać pułapki.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, snoopi_lubin napisał:

Czasem się tak zdarza. Ja staram się usunąć ziemię z korytarzy. Żeby nie miał czym zapchać pułapki.

a jak to generalnie działa - na nacisk (ale czego), na trącenie tych wideł czy na co?

Napisano
5 godzin temu, Marko33 napisał:

a jak to generalnie działa - na nacisk (ale czego), na trącenie tych wideł czy na co?

Na traceniu tych widełek.

Napisano

Bracki powkładał w ziemię takie stukające wiatraczki z butelek. Pomogło.

PS. Masz leniwe Buldożki. Mogę wypożyczyć Ci moje mopy zlosnik Mają już na koncie kilka zaskrońców, kilka myszy czy innych nornic, kreta też już upolowały. Są lepsze od kota i zauważyłem, że nawet w jakiś sposób współpracują. Jedno wypłasza, a drugie killuje hehe Obecnie na działce kretów brak zlosnik

domowe-sposoby-na-kreta-w-ogrodzie-2.web

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, To Mirek napisał:

Bracki powkładał w ziemię takie stukające wiatraczki z butelek. Pomogło.

PS. Masz leniwe Buldożki. Mogę wypożyczyć Ci moje mopy zlosnik Mają już na koncie kilka zaskrońców, kilka myszy czy innych nornic, kreta też już upolowały. Są lepsze od kota i zauważyłem, że nawet w jakiś sposób współpracują. Jedno wypłasza, a drugie killuje hehe Obecnie na działce kretów brak zlosnik

domowe-sposoby-na-kreta-w-ogrodzie-2.web

Wolałbym gołymi rękami rozgrzebać całą działkę i zjeść na surowo tego kreta niż codziennie patrzeć na te paskudztwa z butelek hehe

Napisano
14 minut temu, Marko33 napisał:

Wolałbym gołymi rękami rozgrzebać całą działkę i zjeść na surowo tego kreta niż codziennie patrzeć na te paskudztwa z butelek hehe

To poszukaj może jakiś elektrycznych odstraszaczy z wibratorem - to się sejsmiczny odstraszasz nazywa, bo te butelki działają właśnie na zasadzie stukania i drgań.

Te sejsmiczne odstraszacze nawet niezłe opinie mają. Ostatecznie można do sexshopu po wibratory się wybrać hehe

image.png

Napisano
W dniu 12.05.2026 o 14:28, To Mirek napisał:

To poszukaj może jakiś elektrycznych odstraszaczy z wibratorem - to się sejsmiczny odstraszasz nazywa, bo te butelki działają właśnie na zasadzie stukania i drgań.

Te sejsmiczne odstraszacze nawet niezłe opinie mają.

Nie wiem kto te opinie wystawia, ale to kompletnie nie działa. Kret to wypycha z ziemi i kopie dalej zadowolony. Szkoda kasy

Napisano
W dniu 11.05.2026 o 08:00, Marko33 napisał:

kret rozkopał kopiec ponownie w miejscu ustawienia, pułapka wystrzeliła ale gnój się nie złapał

I się nie złapie. On pcha ziemię przed siebie I ta ziemia odpala pułapkę.

Jedyna skuteczna w 100% metoda jest znana od dziesiątek lat. Motyczka do ręki i czekać na dziada. Jak się ziemia zacznie ruszać, to go wyławiasz na wierzch i ....

Napisano

Na "moje" krety nie działają ani butelki ani te brzeczące odstraszacze.

Inaczej, może te brzęczki i działają, ale albo go przyciągają albo tak wq..ją, że potrafi je wywalić i dodatkowo z 10 kopców wokoło każdego zrobić. hehe

Choć sąsiad za płotem hoduje ze 100 butelek i twierdzi, że działają. oczy

W dniu 12.05.2026 o 14:28, To Mirek napisał:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, blue_ napisał:

I się nie złapie. On pcha ziemię przed siebie I ta ziemia odpala pułapkę.

Jedyna skuteczna w 100% metoda jest znana od dziesiątek lat. Motyczka do ręki i czekać na dziada. Jak się ziemia zacznie ruszać, to go wyławiasz na wierzch i ....

Facet mojej koleżanki z roboty, ma galerię zdjęć na telefonie, kretów ubitych tą maszyną

Ubił on, ubiję i ja zlosnik

Napisano

U mnie nie działały żadne popularne metody odstraszania, ani akustyczne ani zapachowe.

Kilka złapałem na pułapkę bawarską ( taka druciana agrafka ), ale to wymagało cierpliwości. Przełom nastąpił dopiero jak sąsiad podrzucił mi quickphos czy jakoś tak, takie szare tabletki. Pracuje w zieleni miejskiej i ma dostęp do takich rzeczy, no i chyba bał się że ode mnie przejdą do niego. W każdym razie kilka pastylek załatwiło temat na lata - już z 5 lat bez kretów.

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 15.05.2026 o 09:32, deszczowyRoman napisał:

mi krety nie przeszkadzaja, pozwalami im kopać, krety wyjadaja pedraki.

Jop, z kreta jest więcej pożytku niż szkód :) U mnie się wyniosły bo psiaki im przeszkadzały.

Napisano
W dniu 4.05.2026 o 09:54, Marko33 napisał:

Siatka pod trawnikiem nie wchodzi w grę - mam za dużo tego trawnika

Próbowałem:

odstraszaczy dźwiękowych wbijanych w ziemię

pułapek sprężynowych na zasadzie kleszczy

karbidu w granulkach wkładanych do tuneli i zalewanych wodą

Kret dalej buszuje, żadnego nie złapałem choć kilka razy widziałem jak robił kopiec

Po ogrodzie biegają cztery buldogi francuskie - kret ma je wiadomo gdzie

Odłóżmy na bok humanitaryzm, chcę ubić tego s@@&@&T$@na.

Słucham propozycji zlosnik

U córki była inwazja. Kupiliśmy takie:

https://a.co/d/0bIcv8V6

Ich trawnik jest jedynym na którym nie ma kretów więc chyba to działa...

Napisano
W dniu 4.05.2026 o 16:00, rwIcIk napisał:

quickphos, ale nie wiem czy obecnie da się legalnie kupić. Kiedyś zamawiałem z usługą. To zakopuje się w dziurze głęboko w kopcach. Ale nie wiem, czy zwierzaki tego nie wykopią.

Nie da się legalnie kupić, chyba że masz sąsiada rolnika, który kupi dla Ciebie ;)

Nie zakopujesz tego głęboko. Odkrywasz ten kopiec, aby znaleźć dziurę do korytarza. Do dziury wsypujesz 1-2 "dropsy" i kreta nie ma juz na drugi dzień. Tego kreta i jego całej rodziny.

Dziury nie zasypujesz. Tam ma być cug.

Sprawdzone wiele razy.

Powiedzmy, że mam jeszcze zapas z czasów kiedy to było legalne.

Niebezpieczne dla psa. Jak to zacznie wąchać, to spotka go los jak kreta. Psy należy zamknąć na 3-5 dni. Później tą dziurę można zakopać i już gaz się nie będzie wydobywał

Napisano
3 godziny temu, kravitz napisał:

Nie da się legalnie kupić, chyba że masz sąsiada rolnika, który kupi dla Ciebie ;)

...

A rolnik może kupić legalnie? Mam kumpla rolnika na dużą skalę.

Czy stosując u siebie psom sąsiadki nic nie będzie? O kota drugiej sąsiadki nie pytam bo odkąd nie ma u mnie psa to łazi sobie po działce jak u siebie. Ale w sumie szkoda kota. Trawnika zresztą też.

Napisano
47 minut temu, kevlar napisał:

A rolnik może kupić legalnie? Mam kumpla rolnika na dużą skalę.

Czy stosując u siebie psom sąsiadki nic nie będzie? O kota drugiej sąsiadki nie pytam bo odkąd nie ma u mnie psa to łazi sobie po działce jak u siebie. Ale w sumie szkoda kota. Trawnika zresztą też.

Mogą kupić zdaje się Ci co przeszli jakieś szkolenie. A rolnik pewnie takie coś sypie tu i tam, więc może przeszedł.

Co do kota czy psa, to Ci nie powiem jak konkretny egzemplarz się zachowa ;)

Te przepisy wprowadzili właśnie dlatego, bo zdarzały się wypadki. czacha

Napiszę "niepopularnie", że ja swojego miałem w d00pie i sobie biegał. Z tym że mój generalnie jakoś nie jest takimi rzeczami zainteresowany. Raczej wykopie swój własny zupełnie nowy dół na trawniku niż skorzysta z tego co zrobił kret. Ale czy inny pies tak samo się zachowuje, to przecież nie wiem zlosnik