Napisano 20 Maja20 Maj 2 godziny temu, Camel napisał:szwagier ma 408 i faktycznie z tym automatem 8b jeździ tak se, na trasie pali jak smok - ale też nie zamula. Tylko ten Pug 408 o ktorego pyta autor nie ma skrzyni 8b ;)
Napisano 20 Maja20 Maj Wszedłem w ten wątek, pojawił się Golf, jak zjechałem w dół wskoczył Peugeot i dostałem gęsiej skórki na ręce . Nie wiem, co te samochody oferują kierowcy, ale jak bym miał wybierać, to tylko tego 408 nawet jak by miał szyby na korbki i żarł jak smok . Jeszcze ten kolor .
Napisano 20 Maja20 Maj 2 godziny temu, Camel napisał:T_ROC miałem teraz jak mi wgrywali nowe oprogramowanie, jakoś tak jak lodówką mi się jeździło - wydaje mi się węższy w środku od golfa.A T-ROC nie jest przypadkiem z segmentu B? Golf to kompakt - czyli segment wyżej.
Napisano 20 Maja20 Maj 9 godzin temu, bielaPL napisał:Zamieszam trochę w tym garnku... Po mojej ostatniej przejażdżce CH-R kupiłbym corolle. Tak wiem że to stara buda. Że cały bliski wschód tym jeździ. Ale myślę, że mógłbyś być pozytywnie zaskoczony jazdą CVT zanim się spaczysz przez DSG. Także przed podjęciem wyboru polecam oczywiście jazdę testową. Auto spowszedniałe ale na żywo możesz mieć inny odbiór. Do tego po tych 6 latach to każdy to kupi od Ciebie z pocałowaniem ręki i przez kolejne lata na święta będą dzwonić z życzeniami. Albo po tych 6 latach powiesz że auto jest takie fajne że dalej je będziesz wałkował bez myślenia że trzeba silnik remontować (pug) albo dsg (vag)tylko cena będzię troszkę wyższa za toitoja
Napisano 20 Maja20 Maj Godzinę temu, kaczorek79 napisał:Żadnego VAGa. Jest tyle pięknych aut, że nie sposób wybrać, który ładniejszy, który mniej będzie stał w serwisie, który ma więcej miejsca w środku, za którym się sąsiedzi oglądają. Bez sensu kupować VAGa, jeszcze takiego nudnego Golfa, co to każdy może mieć w służbówce, a na koniec będziesz miał spaczony umysł, bo stwierdzisz, że nic innego tak dobrze nie jeździ po bułki do sklepu i w trasy zarazem. Zastanów się, ja bym brał Peżooo.Cupra akurat umie w design a do tego calkiem fajne auta klepie.
Napisano 20 Maja20 Maj 9 godzin temu, bizz napisał:Co Ty w ogóle porównujesz - jakość materiałów, wyciszenia, komfort jazdy, jakakolwiek frajda z jazdy - przecież Toyota w każdym punkcie przegrywa... Można jeszcze niezawodnością tłumaczyć takie decyzje, choć jak trzeci raz odpalasz żonie hybrydę Yarisa na kable, bo producent przyoszczędził na akumulatorze rozruchowym, to też można się wściec.Jakiś czas temu wybierałem sobie auto... brany był pod uwagę mocno 2008.... fajne pudełko i by mi stykło, nie mieli hybrydy na testy to podrzucili 308 czy tam 3008 ażeby zobaczyć jak to jeździ w hybrydzie....mi dupy nie urwało i niestety zniechęciło tylko, fakt taki, że materiały i wykoanie na pierwszy i nawet drugi rzut oka bardzo przyjemne - podobnie cena.....niestety jak wspomniałem układ hybrydowy mi nie podpasił i pug niestety odpadł....
Napisano 20 Maja20 Maj 1 godzinę temu, zinger napisał:A moze Formentor?Tu przykładowa lista w promo cenachhttps://krakow-centrum.cupra.pl/cp-od-reki?pelna_cena=true&page=1&model=CUPRA_Formentor&utm_source=google&utm_medium=pmax&utm_campaign=formentor&source_id=123122886&gad_source=1&gad_campaignid=23647297377&gbraid=0AAAAApplVq9N_TDYaAQ8EZ5AmpGXFLwhI&gclid=CjwKCAjwt7XQBhBkEiwAtStpp-TP5kQz3gDTWa9RJMgHOKpQNbQ_DMWkwsbw1izeVy6JW8TN1UmXuxoC3L4QAvD_BwEJak szukałem auta dla siebie to mnie nie mogli wygonić ze środka.... nie powiem ładnie to się prezentuje - ale nie miał hybrydy
Napisano 20 Maja20 Maj 5 minut temu, Ariibyd napisał:Jak szukałem auta dla siebie to mnie nie mogli wygonić ze środka.... nie powiem ładnie to się prezentuje - ale nie miał hybrydy Ale kolega rozwaza zwykle 1.5 nie hybrydę;)Poza tym jest tez wersja hybrydowa (chociaz cena mocno odjechana)
Napisano 20 Maja20 Maj 55 minut temu, Maciej__ napisał:Tylko ten Pug 408 o ktorego pyta autor nie ma skrzyni 8b ;)czyli 6 edcs ?36 minut temu, ochkarol napisał:A T-ROC nie jest przypadkiem z segmentu B?Golf to kompakt - czyli segment wyżej.No fakt, czuć brak miejsca pomiędzy "ludźmi".
Napisano 20 Maja20 Maj Teraz, zinger napisał:Ale kolega rozwaza zwykle 1.5 nie hybrydę;)Poza tym jest tez wersja hybrydowa (chociaz cena mocno odjechana)Ta...motorek 1,5 No tam była mientka hybryda.... pełnych to chyba nie mieli Cupra mi się podobała wizualnie i jak bym wtedy (czyli jakies 8 miesięcy temu) uzyskał cenę powiedzmy na poziomie 140/150 tyś to może bym się skusił....nawet coś tam mieli wnet od ręki...
Napisano 20 Maja20 Maj 10 minut temu, Ariibyd napisał:Ta...motorek 1,5 No tam była mientka hybryda.... pełnych to chyba nie mieli Cupra mi się podobała wizualnie i jak bym wtedy (czyli jakies 8 miesięcy temu) uzyskał cenę powiedzmy na poziomie 140/150 tyś to może bym się skusił....nawet coś tam mieli wnet od ręki...Umowmy sie, mHev to zadna hybryda ;)Jest (i byla) zwykła 204KM z zasięgiem niby ok 100km, ale cena imo zaporowa.Edit, mea culpa, to nie hev Edytowane 20 Maja20 Maj przez zinger
Napisano 20 Maja20 Maj 1 minutę temu, zinger napisał:Jest (i byla) zwykła 204KM z zasięgiem niby ok 100km, ale cena imo zaporowa.To nie jest zwykla hybryda, tylko Plug-in.
Napisano 20 Maja20 Maj 10 godzin temu, gilbert3 napisał:Nie każdy ma serce w starej przykrytej kurzem stodole, gdzie zza płachty materiału z dodatkiem azbestu, wyłania się zbita lampa zardzewiałego trupa Ja to wszystko rozumiem ale ochłońmy troche i jeszcze raz popatrzmy na tego peżota, to tania wydumka ktorej design zestarzeje sie w 5 lat jak wszystkich wspolczesnych pezotow, wystarczy popatrzec na modele sprzed 5-10 lat ktore wygladaja jak zuzyta prezerwatywa ze to wszystko tanie tandetne chwyty a nie cos interesujacego co kupuje sie sercem Ostatni fajny Peżot ktorego nie wstyd posiadac to chyba 106 potem byla rownia pochyla ktorej final latwo przewidziec - stopniowe slabniecie marki az do jej znikniecia ;)
Napisano 20 Maja20 Maj Godzinę temu, Maciej__ napisał:To nie jest zwykla hybryda, tylko Plug-in.A fakt 🤦 Ale i tak dużo za dużo.
Napisano 20 Maja20 Maj 27 minut temu, koNik napisał:Ja to wszystko rozumiem ale ochłońmy troche i jeszcze raz popatrzmy na tego peżota, to tania wydumka ktorej design zestarzeje sie w 5 lat jak wszystkich wspolczesnych pezotow,A inne marki to wzór ponadczasowego wzornictwa. Owszem, znajdziesz kilka modeli niektórych marek, które ładnie się zestarzały ale zarzut, który postawiłeś można odnieść do naprawdę wielu samochodów. A ten Golf to już nowy wygląda beznadziejnie. A co dopiero za 5 lat.
Napisano 20 Maja20 Maj 31 minut temu, koNik napisał:Ja to wszystko rozumiem ale ochłońmy troche i jeszcze raz popatrzmy na tego peżota, to tania wydumka ktorej design zestarzeje sie w 5 lat jak wszystkich wspolczesnych pezotow, wystarczy popatrzec na modele sprzed 5-10 lat ktore wygladaja jak zuzyta prezerwatywa ze to wszystko tanie tandetne chwyty a nie cos interesujacego co kupuje sie sercem Ostatni fajny Peżot ktorego nie wstyd posiadac to chyba 106 potem byla rownia pochyla ktorej final latwo przewidziec - stopniowe slabniecie marki az do jej znikniecia ;)Rozumiem, acz nie podzielam. Wyświechtany frazes powiem, że gust jest jak dupa, a za 5-10 lat to możemy być po drugiej stronie Styksu (oby nie), a co przeżyjemy, to nasze.
Napisano 20 Maja20 Maj 2 godziny temu, Ariibyd napisał:Jakiś czas temu wybierałem sobie auto... brany był pod uwagę mocno 2008.... fajne pudełko i by mi stykło, nie mieli hybrydy na testy to podrzucili 308 czy tam 3008 ażeby zobaczyć jak to jeździ w hybrydzie....mi dupy nie urwało i niestety zniechęciło tylko, fakt taki, że materiały i wykoanie na pierwszy i nawet drugi rzut oka bardzo przyjemne - podobnie cena.....niestety jak wspomniałem układ hybrydowy mi nie podpasił i pug niestety odpadł....Ja mam w ogóle dziwnie z Peugeotem, bo miałem służbowe 2008 i mocno je tutaj zjechałem, miękka hybryda - napęd był okrutny, nie reagował płynnie, start stop szarpał autem, miał turbodziurę, no zero frajdy. Na szczęście szybko podmienili.Miesiąc temu jakoś czy półtora byliśmy w Maroku, miałem rezerwację na Dustera, podjeżdża... 2008. Niby upgrade. Wsiadłem wkurzony, ale od razu jakoś fajnie się jedzie - diesel. Idealny do tego auta, zrobiłem parę tysięcy z przyjemnością.Z tym 408 to tak samo, wynajęta C-HR hybrid, dostałem 408 plugin. Świetne auto, świetne materiały, wyciszenie, napęd - pomimo, że rozładowana bateria to coś tam wspomagała przy pedale w podłogę. Pomijając spalanie koło 10 litrów (ale to spowodowane pustą baterią) fantastyczne auto. Wiele zależy od napędu, dla mnie ten 1.2 chyba z miękką hybrydą to porażka, reszta super.
Napisano 20 Maja20 Maj 3 godziny temu, kaczorek79 napisał:Bez sensu kupować VAGa, jeszcze takiego nudnego Golfa, co to każdy może mieć w służbówcedokładnie tak. Słaby design, nudne auto, Golf robił szał wiele lat temu. Teraz to jak Skoda
Napisano 20 Maja20 Maj Godzinę temu, ochkarol napisał:A inne marki to wzór ponadczasowego wzornictwa. Owszem, znajdziesz kilka modeli niektórych marek, które ładnie się zestarzały ale zarzut, który postawiłeś można odnieść do naprawdę wielu samochodów.A ten Golf to już nowy wygląda beznadziejnie. A co dopiero za 5 lat.Oczywiscie ze tak, ale przynajmniej jest stonowany a nie chamsko efekciarski niczym wlosy tego glupka z Ich Troje
Napisano 20 Maja20 Maj Jednego czego można być pewnym przy Peugeocie, do masakryczna utrata wartości po tych 6 latach.Miałem 2 Peugeoty i oba sprzedały się szybko, ale za niską cenę.Jednym był 307, a drugi to 5008 z 2016 roku. I ten 5008 po 6 latach stracił 60% ceny zakupu, a kupiony był bardzo tanio bo to była wyprzedaż modelu bo wchodziła nowa wersja na rynek.
Napisano 20 Maja20 Maj Autor W zasadzie już się na golfa zdecydowałem aż tu nagle... wpadła mi w do filtra wyszukiwarki KIA K4 kombi.Czy ktoś z was jeździł lub oglądał K4? Opinii potrzebuję bo nie wiem nic o tym aucie. A zwłaszcza na temat kombi bo dopiero pierwsze sztuki dotarły do niektórych dealerów.
Napisano 20 Maja20 Maj 1 minutę temu, Jaruga napisał:W zasadzie już się na golfa zdecydowałem aż tu nagle... wpadła mi w do filtra wyszukiwarki KIA K4 kombi.Czy ktoś z was jeździł lub oglądał K4? Opinii potrzebuję bo nie wiem nic o tym aucie. A zwłaszcza na temat kombi bo dopiero pierwsze sztuki dotarły do niektórych dealerów.to już lepiej weź Golfa
Napisano 20 Maja20 Maj Mam nową listę kandydatów:Cupra leon 1.5 DSGgolf kombi jak w pierwszym wątkuNa liście rezerwowejnieco archaiczna Ateca Style 1.5 DSGtańsza o 20k arkana z automatem i 1.3 Tce na pełnym wypasie (Bose, kamery fotele elektryczne)nowy T-roc w podstawie 1.5 DSG 150KM (ma wszystko co trzeba)Ważne pytanie gdzie ten automat ma jeździć? Jakie odcinku. Bo że 15kkm rocznie już podales
Napisano 20 Maja20 Maj 12 godzin temu, Jaruga napisał:Mam nową listę kandydatów:Cupra leon 1.5 DSGgolf kombi jak w pierwszym wątkuNa liście rezerwowejnieco archaiczna Ateca Style 1.5 DSGtańsza o 20k arkana z automatem i 1.3 Tce na pełnym wypasie (Bose, kamery fotele elektryczne)nowy T-roc w podstawie 1.5 DSG 150KM (ma wszystko co trzeba)Nowy t rock.Najmniejsza utrata wartości, nowy model, całkiem poprawne auto
Napisano 21 Maja21 Maj 11 godzin temu, koNik napisał:Ja to wszystko rozumiem ale ochłońmy troche i jeszcze raz popatrzmy na tego peżota, to tania wydumka ktorej design zestarzeje sie w 5 lat jak wszystkich wspolczesnych pezotow, wystarczy popatrzec na modele sprzed 5-10 lat ktore wygladaja jak zuzyta prezerwatywa ze to wszystko tanie tandetne chwyty a nie cos interesujacego co kupuje sie sercem Ostatni fajny Peżot ktorego nie wstyd posiadac to chyba 106 potem byla rownia pochyla ktorej final latwo przewidziec - stopniowe slabniecie marki az do jej znikniecia ;)To fakt, wysiadłem z nowej astry i wsiadłem do szwagra i takie samo wnętrze oprócz umiejscowienia zegarów. Opatrzone po chwili i kanciaste.
Napisano 21 Maja21 Maj Tym pezotem trzeba się koniecznie przejechać przed zakupem, zwłaszcza z tym napędem. Co z tego, że ładny jak będzie wq... ogólną ergonomią w środku i charakterystyką silnika.Na pewno nie każdemu będzie pasować.
Napisano 21 Maja21 Maj W dniu 19.05.2026 o 18:08, Jaruga napisał:Dylemat w stylu @maro_tnie wiem, czy skoro zostałem wywołany to muszę się tu jakość odnieść? Ja bym się nie bał tego nowegu PureTecha wiedząc jak skomplikowana jest współczesna motoryzacja pod każdym innym względem, nie tylko silników. Jeżeli budżet podobny to kupiłbym to co bardziej spełnia wymagania i bardziej się podoba
Napisano 21 Maja21 Maj 17 godzin temu, Camel napisał:szwagier ma 408 i faktycznie z tym automatem 8b jeździ tak se, na trasie pali jak smok - ale też nie zamula.T_ROC miałem teraz jak mi wgrywali nowe oprogramowanie, jakoś tak jak lodówką mi się jeździło - wydaje mi się węższy w środku od golfa.te nowe dq200 mają jakieś modyfikacje porobione i znajomi mają programy po 180km i po 330 nitów. Jeden już zrobił ponad 70kkm i wszystko żyje.są oficjalne chip boxy od ABT w ofercie marek koncernu VW, których stosowanie nie wpływa na utratę gwarancji i dla aut z DQ200 i silnikiem 1.5TSI, gdzie standardowo jest 150 KM/250 Nm z boxem teoretycznie jest 190 KM / 290 Nmhttps://www.abt-sportsline.com/tuning/products/abt-powerSwoją drogą w moim DQ200 z 2024 roku jest jakieś nowsze, przyjemne oprogramowanie i wygląda to tak jak pokazują w necie po "naprawie" softu skrzyni DSG przez tunerów, tzn. z obrotami nie schodzi poniżej 1500, biegi zmienia przy około 2100-2200 przy bardzo spokojnej jeździe, przy każdym głębszym wciśnięciu pedału przyspieszenia ponad minimum biegi są zmieniane przy proporcjonalnie wyższych obrotach. Tzn. nie zamula ta skrzynia jak widzę czasem w Internecie, że ktoś jedzie 60-70 km/h i ma 1000 obrotów na minutę albo 60-70 km/h i już ma 7. bieg. Być może w DQ381 nadal tak jest, gdzie są mokre sprzęgła, a w DQ200, gdzie są suche żeby wydłużyć ich zużycie podniesiono obroty do optymalnych.
Napisano 21 Maja21 Maj W dniu 19.05.2026 o 18:08, Jaruga napisał:Dylemat w stylu @maro_tNie mam za dużo kasy ale chcę kupić auto z automatem bo nigdy nie miałem.Na placu boju pozostał 2 zupełnie różne samochody. Peżot 408 i golf. Peżot w wersji wypasionej pod korek ale ze słynnym PT na łańcuchu i z hybrydą 145KM. Gwarancja do 8 lat.Golf 1.5 tsi 150KM prawie w podstawie ale ma wszystko co trzeba. Cena w zasadzie identyczna.Serce za peżotem a mózg za golfem :DPrzykładowe linki z podobnymi wersjamiotomoto.plNowy Volkswagen Golf 2026 - 127 500 PLN, 5 km - Otomoto.plInteresuje Cię Volkswagen Golf? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.otomoto.plNowy Peugeot 408 2026 - 133 500 PLN, 2 km - Otomoto.plInteresuje Cię Peugeot 408? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.Pug fajnieszy ... przynajmniej dla mnie .Z drugiej strony popatrz ile tego we Francji jezdzi i jakoś dają rade .
Napisano 21 Maja21 Maj 15 godzin temu, zinger napisał:Mialem Atece z ta skrzynia, 6lat/100kkm, zero problemów, potem nie wiem, bo sprzedalem.A propos Ateca, vs Leon/Formentor, to mimo podobnych wymiarów zewn aut, w Atece jest sporo wiecej miejsca w srodku. Tzn porównywałem z Formentorem przed liftem, ale nie sądzę, zeby cos sie zmieniło w tej kwestii.potwierdzam, a z ciekawostek - Terramar, następca Ateki, dłuższa o 13 cm ma mniej miejsca w środku, szczególnie z tyłu niż Ateca...
Napisano 21 Maja21 Maj 13 godzin temu, koNik napisał:Ja to wszystko rozumiem ale ochłońmy troche i jeszcze raz popatrzmy na tego peżota, to tania wydumka ktorej design zestarzeje sie w 5 lat jak wszystkich wspolczesnych pezotow, wystarczy popatrzec na modele sprzed 5-10 lat ktore wygladaja jak zuzyta prezerwatywa ze to wszystko tanie tandetne chwyty a nie cos interesujacego co kupuje sie sercem Ostatni fajny Peżot ktorego nie wstyd posiadac to chyba 106 potem byla rownia pochyla ktorej final latwo przewidziec - stopniowe slabniecie marki az do jej znikniecia ;)Pug ma ostre ksztalty one sie tak nie starzeja .Zreszta i tak wszysykie auta wyladuja na zlomie ale u Ciebie w garazu ;)
Napisano 21 Maja21 Maj Autor 22 minuty temu, maro_t napisał:nie wiem, czy skoro zostałem wywołany to muszę się tu jakość odnieść? Ja bym się nie bał tego nowegu PureTecha wiedząc jak skomplikowana jest współczesna motoryzacja pod każdym innym względem, nie tylko silników. Jeżeli budżet podobny to kupiłbym to co bardziej spełnia wymagania i bardziej się podobaproblem w tym że podoba się PUG a spełnia wymagania VAG :D Ale temat Peżota już zamknięty. Napęd VAG jedzie tak jak lubię. Ta hybryda peżota jest wystarczająca wbrew pozorom, ale 1.5 tsi po prostu jedzie tak jak lubię. Jeśli mam to auto użytkować 5-6 lat jako auto rodzinne to IMO trzeba iść w kierunku spełniania potrzeb i minimalizacji upierdliwości.
Napisano 21 Maja21 Maj 9 minut temu, klaudio napisał:potwierdzam, a z ciekawostek - Terramar, następca Ateki, dłuższa o 13 cm ma mniej miejsca w środku, szczególnie z tyłu niż Ateca...W Terramar nie siedzialem, ale Formentor ma wielki dziub, natomiast kabina jak w Leonie. Ateca byla/jest wyjatkowo obszerna w srodku, jak na swoje wymiary zewnetrzne. Ogolnie jest to bardzo udany model, tylo juz 10 lat na rynku i traci myszka.
Napisano 21 Maja21 Maj 15 minut temu, Jaruga napisał:problem w tym że podoba się PUG a spełnia wymagania VAG :DAle temat Peżota już zamknięty. Napęd VAG jedzie tak jak lubię. Ta hybryda peżota jest wystarczająca wbrew pozorom, ale 1.5 tsi po prostu jedzie tak jak lubię.Jeśli mam to auto użytkować 5-6 lat jako auto rodzinne to IMO trzeba iść w kierunku spełniania potrzeb i minimalizacji upierdliwości.Jesli taki okres, to nie wiem czy i jakie dzieci masz. Ale jak masz, to wez pod uwage, ze szybka rosna i to, ze teraz wygodnie mieszcza sie na tylnej kanapie, nie oznacza, ze za 4 lata, jak urosna ze 140 do 180cm, nadal bedzie im tam wygodnie, szczegolnie na dluzszej, wakacyjnej trasie ;)W Atece siedzial za mna syn 190cm i nie bylo problemu... Edytowane 21 Maja21 Maj przez zinger
Napisano 21 Maja21 Maj 1 godzinę temu, Marcin79 napisał:Pug ma ostre ksztalty one sie tak nie starzeja .Zreszta i tak wszysykie auta wyladuja na zlomie ale u Ciebie w garazu ;)Nie no ja ostatnie co akceptuje designem to tak E32/E34. Edytowane 21 Maja21 Maj przez koNik
Napisano 21 Maja21 Maj 12 godzin temu, Jaruga napisał:ponieważ?dlatego, że zacząłeś od wyboru pomiędzy bardzo fajnym autem (czyli 408) a autem bez polotu ale solidnym (czyli Golf). Teraz zaczynasz iść w kierunku np. Kia, która zasadniczo jest takim nijakim tematem. Dlatego skomentowałem, że jak masz kombinować to idź w sprawdzony temat, przynajmniej będziesz miał jakąś tam gwarancję przewidywalności
Napisano 21 Maja21 Maj 3 godziny temu, klaudio napisał:są oficjalne chip boxy od ABT w ofercie marek koncernu VW, których stosowanie nie wpływa na utratę gwarancji i dla aut z DQ200 i silnikiem 1.5TSI, gdzie standardowo jest 150 KM/250 Nm z boxem teoretycznie jest 190 KM / 290 Nmhttps://www.abt-sportsline.com/tuning/products/abt-powerSwoją drogą w moim DQ200 z 2024 roku jest jakieś nowsze, przyjemne oprogramowanie i wygląda to tak jak pokazują w necie po "naprawie" softu skrzyni DSG przez tunerów, tzn. z obrotami nie schodzi poniżej 1500, biegi zmienia przy około 2100-2200 przy bardzo spokojnej jeździe, przy każdym głębszym wciśnięciu pedału przyspieszenia ponad minimum biegi są zmieniane przy proporcjonalnie wyższych obrotach. Tzn. nie zamula ta skrzynia jak widzę czasem w Internecie, że ktoś jedzie 60-70 km/h i ma 1000 obrotów na minutę albo 60-70 km/h i już ma 7. bieg. Być może w DQ381 nadal tak jest, gdzie są mokre sprzęgła, a w DQ200, gdzie są suche żeby wydłużyć ich zużycie podniesiono obroty do optymalnych.Od liftu Golfa 06.2024 poprawili softy wszystkich skrzyń dsg. Testowałem kiedyś przez weekend G8.5 1.5 tsi i obroty trzymał sensownie wyżej, teraz mam G8.5 na dq381 i jest tak, jak wcześniej tunerzy poprawiali. Na D nie zejdzie poniżej 1500 rpm, na S poniżej 2200 rpm, a adaptacja przy wciśnięciu pedału gazu działa błyskawicznie. Nawet jak odblokują TCU skrzyni, to nic absolutnie bym tam nie zmieniał. Edytowane 21 Maja21 Maj przez kaczorek79
Napisano 21 Maja21 Maj 22 godziny temu, Camel napisał:te nowe dq200 mają jakieś modyfikacje porobione i znajomi mają programy po 180km i po 330 nitów. Jeden już zrobił ponad 70kkm i wszystko żyje.Możliwe, ale mimo wszystko, dopłata kilkanascie tysiecy tylko do tego zeby niemiec uwolnił z kagańca 34KM to przesada. Przejscie z manauala na automat potrafi kosztowac kilka tysiecy, a tutaj mamy żadanie kilkunastu tysiecy wiecej za prawie ten sam silnik - to dla mnie próba szukania frajerów przez VW Edytowane 21 Maja21 Maj przez zenek111
Napisano 22 Maja22 Maj W dniu 21.05.2026 o 14:31, zenek111 napisał:Możliwe, ale mimo wszystko, dopłata kilkanascie tysiecy tylko do tego zeby niemiec uwolnił z kagańca 34KM to przesada. Przejscie z manauala na automat potrafi kosztowac kilka tysiecy, a tutaj mamy żadanie kilkunastu tysiecy wiecej za prawie ten sam silnik - to dla mnie próba szukania frajerów przez VWNie wiem, w moim modelu nie ma już manuala 😆
Napisano 12 godzin temu12 godzin Autor A więc finalnie kupiłem golfa kombi i ujeżdżam go od soboty. Nakręcone już 350km ;)Jestem zadowolony z zakupu. Wygląda na to że ja też jestem nudny bo mi przypasował ;)Plusy:lubie ten napęd 1.5 tsi + DSG7 - w sam raz do tego auta.dobrze działające multimedia choć fizycznych przycisków i pokręteł brak.przydatni asystenci - ciągle sie nimi bawię. Sam skręca na łukach, rondach, rusza spod świateł, bardzo ładnie hamuje przed korkiem.możliwość jeźdżenia po parkingu stojąc na zewnątrz bawiłem się nim jak ośmiolatek zdalnie sterowanym autkiem ;) także można odpalić klime zdalnie aplikacjąpierwszy raz mam auto z autohold - ja pierdziele jakie to proste i genialnepasuje mi to sprężyste zawieszeniezamówiłem jakiś dziwny kolor którego nikt nie zamawiał (dodatkowy rabat na ten kolor) - crystal ice blue - w zalezności od światła wydaje się biały srebrny lub niebieski - podoba mi się - w życiu bym nie zaminił na jakiś szary czy srebrnyMinusy:Auto z 2026 to już skomplikowane urządzenie. Jestem technofilem, uwielbiam nowinki techniczne a jeszcze wszystkiego nie rozkminiłem. Większosć ludzi nie użyje nigdy połowy funkcji tego auta. Przykładowo moja koleżanka z roboty - doktor inżynier która wyklikała sobie arone za 140k i była w szoku jak jej opowiadałem dzisiaj co ona umie :D Dużym utrudnieniem jest warunkowość niektórych funkcji - trzeba znać i spełnić warunki żeby coś zadziałało tak jak trzeba. Stąd pierdzielenie niektórych ludzi że to nie działa lub przeszkadza. Mi działa i nie przeszkadza Chłodnica bez osłony. Atrapa jest tak rzadka że w zasadzie jej nie ma. Już czytałem o lawetach z powodu dziury w chłodnicy od kamienia. Radar też na wierzchu. Brakuje mi paru pierdół ze skody typu usb w lusterku wewnętrznym, schowkiAle ogólnie jest git. Myślę że będę miał długo to auto.
Napisano 3 godziny temu3 godziny 8 godzin temu, Jaruga napisał:A więc finalnie kupiłem golfa kombi i ujeżdżam go od soboty. Nakręcone już 350km ;)Jestem zadowolony z zakupu. Wygląda na to że ja też jestem nudny bo mi przypasował ;)Plusy:lubie ten napęd 1.5 tsi + DSG7 - w sam raz do tego auta.dobrze działające multimedia choć fizycznych przycisków i pokręteł brak.przydatni asystenci - ciągle sie nimi bawię. Sam skręca na łukach, rondach, rusza spod świateł, bardzo ładnie hamuje przed korkiem.możliwość jeźdżenia po parkingu stojąc na zewnątrz bawiłem się nim jak ośmiolatek zdalnie sterowanym autkiem ;) także można odpalić klime zdalnie aplikacjąpierwszy raz mam auto z autohold - ja pierdziele jakie to proste i genialnepasuje mi to sprężyste zawieszeniezamówiłem jakiś dziwny kolor którego nikt nie zamawiał (dodatkowy rabat na ten kolor) - crystal ice blue - w zalezności od światła wydaje się biały srebrny lub niebieski - podoba mi się - w życiu bym nie zaminił na jakiś szary czy srebrnyMinusy:Auto z 2026 to już skomplikowane urządzenie. Jestem technofilem, uwielbiam nowinki techniczne a jeszcze wszystkiego nie rozkminiłem. Większosć ludzi nie użyje nigdy połowy funkcji tego auta. Przykładowo moja koleżanka z roboty - doktor inżynier która wyklikała sobie arone za 140k i była w szoku jak jej opowiadałem dzisiaj co ona umie :D Dużym utrudnieniem jest warunkowość niektórych funkcji - trzeba znać i spełnić warunki żeby coś zadziałało tak jak trzeba. Stąd pierdzielenie niektórych ludzi że to nie działa lub przeszkadza. Mi działa i nie przeszkadza Chłodnica bez osłony. Atrapa jest tak rzadka że w zasadzie jej nie ma. Już czytałem o lawetach z powodu dziury w chłodnicy od kamienia. Radar też na wierzchu.Brakuje mi paru pierdół ze skody typu usb w lusterku wewnętrznym, schowkiAle ogólnie jest git. Myślę że będę miał długo to auto.Zrobiles kortke tekstu w ai przed wklejeniem na forum ?