Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnica

Featured Replies

Napisano

Skoro temat apteczek chwilowo ministerstwo wyjaśniło, to pytanie nr 2. Co robicie z gaśnicami? Stara do legalizacji czy zakup nowej? Tu akurat wymóg jest. Czy może naklejka za 4 zł z allegro załatwia temat?

Napisano

Od czasu do czasu kupuję nową.

Nie spinam się by zawsze mieć aktualną datę ważności, raczej by gaśnica była "w miarę świeża".

Jakiś czas temu uzbierało się 5 starych, to se z córką urządziliśmy na podworku dzień strażaka.

Zadziałało 4, w tym jakaś ponad 20-to letnia, któraś z w miarę młodych nie.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Nie spinam się by zawsze mieć aktualną datę ważności, raczej by gaśnica była "w miarę świeża".

Jakiś czas temu uzbierało się 5 starych, to se z córką urządziliśmy na podworku dzień strażaka.

To jest genialne. Muszę młodemu dać się wyszaleć tym bardziej że lubi bawić się w strażaka Sama ;)

Edytowane przez lucash

Napisano
13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Tę samochodową? Nie. To się nadaje do pchania karuzeli, a nie gaszenia samochodu. Użyteczna do wybicia szyby, by uwolnić kogoś z pojazdu.

13 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Nic nie daje "w miarę świeża" - już na półkach sklepowych ~20% jest niesprawnych, o umiejętności gaszenia nawet nie wspomnę.

Napisano
13 godzin temu, futrzak napisał:

Tę samochodową? Nie. To się nadaje do pchania karuzeli, a nie gaszenia samochodu. Użyteczna do wybicia szyby, by uwolnić kogoś z pojazdu.

Ja wiem jedno- raz zdarzyło mi się uczestniczyć w gaszeniu ognia pod maską Poloneza. Pomagałem właścicielowi i udało nam się właśnie ugasić na 2 typowe gaśnice.

To fakt- potrzebne były dwie gaśnice, ale gdyby nie było obowiązku ich wożenia, to prawdopodobnie nie byłoby wtedy żadnej. oczy2

Napisano
W dniu 1.06.2026 o 21:43, lucash napisał:

Skoro temat apteczek chwilowo ministerstwo wyjaśniło, to pytanie nr 2. Co robicie z gaśnicami? Stara do legalizacji czy zakup nowej? Tu akurat wymóg jest. Czy może naklejka za 4 zł z allegro załatwia temat?

Dostałem do Jaga dwie gaśnice bez terminu ważności. To chyba załatwia temat?

rotfl2

Napisano

Kupiłem nową, 50pln i 5 lat ważności.

Napisano
2 godziny temu, Wasylek napisał:

Ja wiem jedno-

A ja byłem ratownikiem drogowym i byłem szkolony przez stosowne służby tym się zajmujące. Wielokrotnie, bo to nie są stałe uprawnienia. Do gaszenia trzeba mieć kwalifikacje i stosowny sprzęt. Te wynalazki, które mamy w samochodach czymś takim nie są. Były kiedyś halonowe i te były skuteczne, ale nie wolno ich używać.

raz zdarzyło mi się uczestniczyć w gaszeniu ognia pod maską Poloneza. Pomagałem właścicielowi i udało nam się właśnie ugasić na 2 typowe gaśnice.

Dobrze, że sobie krzywdy nie zrobiliście i przypadkiem udało się ugasić kawałek ognia.

Napisano
13 minut temu, futrzak napisał:

A ja byłem ratownikiem drogowym i byłem szkolony...

Absolutnie nie neguję. Szacunek. I nie twierdzę przecież, że to skuteczne zabawki, ale że czasami mogą pomóc w tym, do czego je przewidziano.

13 minut temu, futrzak napisał:

Do gaszenia trzeba mieć kwalifikacje i stosowny sprzęt.

...

Dobrze, że sobie krzywdy nie zrobiliście i przypadkiem udało się ugasić kawałek ognia.

Też się bardzo z tego cieszę. I nadal będę próbował takich akcji, mając pod ręką taką zabawkę i choćby cień szansy na powodzenie.

Podobnie jak będę próbował ratować tonącego, nie mając na to żadnych papierów a jedynie jakąś szansę na jego uratowanie.

Napisano
5 godzin temu, Wasylek napisał:

Ja wiem jedno- raz zdarzyło mi się uczestniczyć w gaszeniu ognia pod maską Poloneza. Pomagałem właścicielowi i udało nam się właśnie ugasić na 2 typowe gaśnice.

To fakt- potrzebne były dwie gaśnice, ale gdyby nie było obowiązku ich wożenia, to prawdopodobnie nie byłoby wtedy żadnej. oczy2

Popełniasz błąd.

Napisano

Podobnie jak będę próbował ratować tonącego, nie mając na to żadnych papierów a jedynie jakąś szansę na jego uratowanie.

Ratowanie życia to coś zupełnie innego niż mienia. Nie mieszaj systemów walutowych.

Napisano

U mnie na badaniu technicznym wymieniają gaśnice.

Napisano
36 minut temu, blackfun napisał:

U mnie na badaniu technicznym wymieniają gaśnice.

U mnie też można wybrać gaśnicę (m.in.).

Napisano
7 godzin temu, Wasylek napisał:

Też się bardzo z tego cieszę. I nadal będę próbował takich akcji, mając pod ręką taką zabawkę i choćby cień szansy na powodzenie.

Głupim pomysłem jest otwierać maskę, jeżeli stamtąd wydobywa się dym. Ogień buchnie w twarz. Niestety, jak się auto pali, to trzeba jak najszybciej uciec jak najdalej, zadzwonić na 112 i można nagrać filmik jak się pali, tyle.

Napisano
W dniu 1.06.2026 o 21:43, lucash napisał:

Przecież legalizacja i nowa gaśnica to grosze.

Poza tym zwykła gaśnica to może służyć jako brelok do kluczy.

Żeby cokolwiek zdziałać podczas pożaru to minimum 6kg.

A najwygodniejsza jest śniegowa.