Napisano Piątek o 18:262 dni Czy to wygórowana cena? otomoto.plNowy Denza Z9 GT 2026 - 522 450 PLN, 1 km - Otomoto.plInteresuje Cię Denza Z9 GT? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.
Napisano Piątek o 20:381 dzień Taniej od Plaida którego już nie ma. A czy to gorsze czy lepsze, trudno mi powiedzieć
Napisano Piątek o 20:501 dzień kiedys ogladalem wypociny grzyba na temat tego cuda.z tego, co pamietam, to auto ma kilka niedorobek i ... zacny mikrofon https://youtu.be/thSbMhL3Srs?si=UmRpFVVdLcU0xlD4
Napisano Piątek o 21:161 dzień 2 godziny temu, mrBEAN napisał:Czy to wygórowana cena? otomoto.plNowy Denza Z9 GT 2026 - 522 450 PLN, 1 km - Otomoto.plInteresuje Cię Denza Z9 GT? Sprawdź ofertę dostępną teraz na OTOMOTO. Poznaj szczegółowe informacje o wyposażeniu, stanie technicznym, historii i cenie.Ciekawa opcja
Napisano 7 godzin temu7 godzin Przede wszystkim to auto ma 122kWh a ładuje sie do 97% w 9 minut, a do 70% w 5 minut.
Napisano 7 godzin temu7 godzin 5 minut temu, zenek111 napisał:Przede wszystkim to auto ma 122kWh a ładuje sie do 97% w 9 minut, a do 70% w 5 minut.Zeby nie było tak bajkowo, bardzo szybkie ładowarki są zwyczajnie drogie I owszem, może ktoś sobie pomyśleć, że ktoś ma kasę na auto za pół bańki, to i ma na prąd za 50% drożej.Ja bym jednak tyle za prąd nie płacił zbyt chętnie, ale ja w sumie nie mam auta za pół mln
Napisano 7 godzin temu7 godzin Teraz, kravitz napisał:Zeby nie było tak bajkowo, bardzo szybkie ładowarki są zwyczajnie drogie Do tego ich brakuje, ale teraz to juz tylko kwestia infrastruktury, samochód elektryczny który sie tankuje niewiele dłuzej niż benzynowy w końcu jest
Napisano 7 godzin temu7 godzin Teraz, zenek111 napisał:Do tego ich brakuje, ale teraz to juz tylko kwestia infrastruktury, samochód elektryczny który sie tankuje niewiele dłuzej niż benzynowy w końcu jestDla mnie od zawsze był to problem infrastruktury, a nie zasięgu jako takiego.Jakby ładowarek było tyle co stacji benzynowych, a na każdym punkcie po 6-8 szybkich przyłączy, to by w ogóle dyskusji o zasięgu nie było ;)Tymczasem nadal często masz 2 kable i to czasem jeden szybki, a jeden wolny*. A nikt nie lubi czekać aż inne auto się naładuje.20 minut ładowania co 200-300km nie jest żadnym, ale to żadnym problemem, jeśli wiesz że na pewno się podłączysz i nie musisz zjeżdżać po wioskach z trasy, aby znaleźć ładowarkę.BTW, coraz więcej widzę też ładowarek na parkingach firmowych. Nie na wszystkich, nie nawet na 50% tych co odwiedzam, ale widzę że pojawiają się kolejne i kolejne.A to kolejny kamyczek do ogródka elektromobilności, bo to sprawia że taki EV może być autem nie tylko dla kogoś z własnym gniazdkiem w garażu. Doładuje się w pracy, czasem nawet za free.*Nie dotyczy oczywiście Tesla SuperCharger. Tam ktoś pomyślał od samego początku jak to ma wyglądać i czego klient oczekuje
Napisano 2 godziny temu2 godziny 5 godzin temu, kravitz napisał:BTW, coraz więcej widzę też ładowarek na parkingach firmowych. Nie na wszystkich, nie nawet na 50% tych co odwiedzam, ale widzę że pojawiają się kolejne i kolejne.A to kolejny kamyczek do ogródka elektromobilności, bo to sprawia że taki EV może być autem nie tylko dla kogoś z własnym gniazdkiem w garażu. Doładuje się w pracy, czasem nawet za free.Zarowno moj poprzedni jak i obecny pracodawca umozliwiaja ladowanie za free na firmowym parkingu, z czego bardzo chetnie korzystam
Napisano 2 godziny temu2 godziny 10 minut temu, zinger napisał:Zarowno moj poprzedni jak i obecny pracodawca umozliwiaja ladowanie za free na firmowym parkingu, z czego bardzo chetnie korzystam Też bardzo cenię to udogodnienie
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 5 godzin temu, kravitz napisał:Dla mnie od zawsze był to problem infrastruktury, a nie zasięgu jako takiego.Jakby ładowarek było tyle co stacji benzynowych, a na każdym punkcie po 6-8 szybkich przyłączy, to by w ogóle dyskusji o zasięgu nie było ;)Tymczasem nadal często masz 2 kable i to czasem jeden szybki, a jeden wolny*. A nikt nie lubi czekać aż inne auto się naładuje.20 minut ładowania co 200-300km nie jest żadnym, ale to żadnym problemem, jeśli wiesz że na pewno się podłączysz i nie musisz zjeżdżać po wioskach z trasy, aby znaleźć ładowarkę.otoz to.problem z ładowaniem jest jak trzeba sie ladowac 40 min co 200 km (przerabialem).20 min co 400 km nie jest żadnym problemem.a ładowanie w 7 minut w moich warunkach moze byc wrecz czasem uciazliwe (przeparkowywanie w trakcie postoju), ale ja prodrozuje z rodzina i potrzebuje tych 20 minut.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 17 minut temu, HelixSv napisał:problem z ładowaniem jest jak trzeba sie ladowac 40 min co 200 km (przerabialem).20 min co 400 km nie jest żadnym problemem.a ładowanie w 7 minut w moich warunkach moze byc wrecz czasem uciazliwe (przeparkowywanie w trakcie postoju), ale ja prodrozuje z rodzina i potrzebuje tych 20 minut. Śmiechu warte, każdy wie że pierwszego stopa w podróży z rodziną wykonuje się dopiero na rogatkach Hanoi.@Ryb proszę o interwencję!
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 6 godzin temu, kravitz napisał:Zeby nie było tak bajkowo, bardzo szybkie ładowarki są zwyczajnie drogie Bardzo szybkie to są jakie?
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 3 minuty temu, mrBEAN napisał:Bardzo szybkie to są jakie?Bardzo szybkie ładowarki to takie które mogą konkurować Ford Ranger Raptor, czyli żadne.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina Autor 2 minuty temu, format napisał:Bardzo szybkie ładowarki to takie które mogą konkurować Ford Ranger Raptor, czyli żadne.Bezcenne czyli, znaczy drogie faktycznie
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 36 minut temu, HelixSv napisał:otoz to.problem z ładowaniem jest jak trzeba sie ladowac 40 min co 200 km (przerabialem).20 min co 400 km nie jest żadnym problemem.a ładowanie w 7 minut w moich warunkach moze byc wrecz czasem uciazliwe (przeparkowywanie w trakcie postoju), ale ja prodrozuje z rodzina i potrzebuje tych 20 minut.Dokładnie tak jest.7min starczy na szczanie w krzakach. Przerabiałem ostatnio i wyszło 4min pod SuC, ale byliśmy we dwóch chłopa.Jakbyśmy byli z babami, to minimum 10min, a pewnie i 15, bo kolejka do damskiego kibla jest zawsze.Ponad 20min mi wychodzi w eksstremalnych przypadkach, np jadę w Bieszczady i muszę "do pełna" w Rzeszowie, bo później jest zwyczajnie kiepsko z prądem. Takie miejsca się zdarzają.20min w obie strony miałem ze 2-3 lata temu, jak jechałem eGolfem na Mazury. ja wiozłem akurat swoich rodziców, ojciec ponad 70 lat, więc przerwa na siku po niecałych 2h i tak była dla niego zbawienna. W drugą stronę to samo. wyjeżdżaliśmy naładowani do pełna z domu, a w druga stronę z hotelu. Pewnie jakbyśmy jechali gdzieś dalej, np w góry, to by była kolejna przerwa.Ale to przypadek ekstrelalny dosyć, bo eGolf przyjmował maks 40kW, ale przynajmniej trzymał tą prędkość ładowania do około 80% baterii.Uważam jednak, że nawet posiadając tylko eGolfa, dałoby się normalnie jeździć, bo wyjazdów dalszych mieliśmy i mamy w roku powiedzmy 4. Na pozostałe dni w roku to auto było aż nadto.
Napisano 1 godzinę temu1 godzina 22 minuty temu, format napisał:@Ryb proszę o interwencję!Ten przypadek bawi mnie niezmiernie.5m auto, z paką na pralkę, gdzie nie mieści się rower Komfortowe, dobrze się prowadzące, ciche, idealne na dalekie trasy z rodziną. Podobne warunki miał Gustlik i ekipa
Napisano 53 minuty temu53 min 7 minut temu, kravitz napisał:Ten przypadek bawi mnie niezmiernie.5m auto, z paką na pralkę, gdzie nie mieści się rower Komfortowe, dobrze się prowadzące, ciche, idealne na dalekie trasy z rodziną. Podobne warunki miał Gustlik i ekipa Ale za to na innych patrzysz z góry jak król.... tirowcy znaczy.
Napisano 41 minut temu41 min Autor Teraz, kravitz napisał:300+Myślałem, że napiszesz chociaż 500 kW+ Ale z punktu widzenia Tesli...., no tak Sprawdźmy w takim razie.Orlen: ta sama cena za 50 kW jak i 400 kW, HUBy 8x400 kW zaczynają realnie powstawać, także konkretna sieć powoli się tworzy.Cena: 2,69 zł / kWh (jak jest promka co jakiś czas to ok. 2,10-2,20 zł) Tanio nie jest, czy drogo, tak i nie.Ionity 350-400 kW: abonament 28,50 zł / miesiąc daje dostęp do niższych cen. Jedno ładowanie i pokrywa różnicę do takiego Orlenu.Abonament 28,50 zł cena 2,33 zł / kWh.Abonament 51,50 zł na miesiąc, cena 1,86 zł / kWh. To jest raczej tanio, a nie drogo.A jeszcze ciekawiej robi się w podróżach po Europie, dla przykładu:Austria: 1,68 zł / kWhChorwacja: 1,80 złCzechy: 2,16 złDania: 1,28 złFinlandia:Francja: 1,33 złHiszpania: 1,59 złHolandia: 1,85 złLitwa: 1,29 złŁotwa: 1,80 złEstonia: 1,42 złNiemcy: 1,68 złNorwegia: 1,17 złSłowacja: 1,68 złSłowenia: 1,76 złSzwajcaria: 2,13 złSzwecja: 1,33 złWęgry: 1,90 złWłochy: 2,02 złŚrednia arytmetyczna: 1.66 zł / kWh drogo?Greenway: HUBy 400 kW.Nawet nie chce mi się rozpisywać, tu jest niekorzystnie raczej, już kilka lat się u nich nie ładowałem Ekoen HUBy 350 kW: ceny zmienne szacunkowo 1,2-2,2 zł / kWh.Czy to drogo, zawsze jest za drogo, ale patrząc realnie, to tyle samo albo i więcej kosztują ładowarki 50 kW.Ile w Tesli płacicie?
Napisano 34 minuty temu34 min 4 minuty temu, mrBEAN napisał:Ile w Tesli płacicie?Ja mało jeżdżę, więc nie wiem jakie są ceny.Z mojego ostatniego tripa wyszło, że w ciągu dnia 1.8PLN/kWh, a w nocy 1.6PLN.Nie akceptuję słowa "abonament", to jest jakieś pojęcie z lat 90tych z sieci GSM, gdzie płaciłeś jakiś abonament, aby później płacić za minuty Dla mnie obowiązuje cena bez abo i o ile pamiętam na róznych Ionity i GreenWay te 300+ to 50gr więcej za kWh. A jakbym miał 50gr, to bym sobie inaczej życie ułożył
Napisano 32 minuty temu32 min Autor 2 minuty temu, kravitz napisał:Dla mnie obowiązuje cena bez aboKto bogatemu zabroni