Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Używany segment D w benzynie za ok 30 tys zl

Featured Replies

Napisano

@@kaczorek79

No właśnie coś, gdzieś czytałem, że słabo z ich trwałością. O co dokładnie chodzi? 2.0 170 jest podobno jeszcze gorsze

2.0 150KM serii N46B20, jest jeszcze z rozrządem z przodu i ten ewentualnie szukaj. Musisz mieć mechanika, który zna te silniki i je ogarnia. Wlicz w koszty zakupu auta takie naprawy, jak wymiana uszczelki pod głowicą i kompleksowo zestaw uszczelniaczy zaworowych, nowy napęd rozrządu oraz jakieś pierdoły przy wałku valvetronica. Wpakujesz w silnik 1,5-2 kafla i będzie długo jeździł. Cała reszta, czyli podwozie i elektronika w e91 jest dobrze zrobiona. 

Napisano

Przecież Exeo jest Audi. Ma np. identyczne wymiary, identyczne silniki, skrzynie (np. niesławny multitronic) itd. Silniki też montowane podłużnie. Inne są pojedyncze elementy we wnętrzu (np. inne nawiewy) i odrobinę stylistyka na zewnątrz.

Bliżej Audi jest tylko inne Audi.

Fakt, B7 jest dość ciasne w środku...

Jasne, nawet dodam wielowahacz z przodu.

Może nieprecyzyjnie się wysłowiłem. Moim zdaniem jakość użytych materiałów jest rodem ze Skody a nie Audi. W Seacie 1.6 nie ma np. osłony silnika!!! Oszczędzają nawet na takich pierdołach. Oczywiście nie dyskwalifikuje to Seata, ale IMHO nie jest to ta sama jakość co B7. Mimo to bardzo rozsądny wybór, tylko że nie ma w czym wybierać, szczególnie jak sie odrzuci TDI.

Napisano

Znajdziesz w okolicach 30 tyś zdrowe e90/e91 tylko pewnie kilka będziesz musiał obejrzeć, ktoś z ak ostatnio wystawiał sedana Briano czy podobny nick. Co do idrive też wolałem xenon niż idrive dopóki nie wsiadłem i nie porównałem 2 wnętrz. Poszukaj na forach beemek może coś się trafi.

Napisano

2.0 150KM serii N46B20, jest jeszcze z rozrządem z przodu i ten ewentualnie szukaj. Musisz mieć mechanika, który zna te silniki i je ogarnia. Wlicz w koszty zakupu auta takie naprawy, jak wymiana uszczelki pod głowicą i kompleksowo zestaw uszczelniaczy zaworowych, nowy napęd rozrządu oraz jakieś pierdoły przy wałku valvetronica. Wpakujesz w silnik 1,5-2 kafla i będzie długo jeździł. Cała reszta, czyli podwozie i elektronika w e91 jest dobrze zrobiona. 

Napisz mi szczerze. Czy kupiłbyś auto za 30 tyś. z perspektywą wymiany tylu rzeczy?

Napisano

Napisz mi szczerze. Czy kupiłbyś auto za 30 tyś. z perspektywą wymiany tylu rzeczy?

Ja - gdybym wiedział, że auto jest pewne, a to są wady fabryczne które należy poprawić - bez wahania.

Inna sprawa, że w dwa ostatnie (za 22k i 26k) wsadziłem po zakupie średnio po 8k; więc ciężko mi ocenić oczekiwania ludzi którzy kupując używane auto liczą na to, że "pakiet startowy" ograniczy się do nowego zapachu w kratkę (chociaż takie auta też miałem).

Napisano

Trudne pytanie... Ja musiałem nowe turbo w swojej tzn regenracje gdyby był to pazdierz bym sie wkurzył ale auto jest bezwypadkowe i zadbane więc przyjąłem to na klatę. 2 tyś wydasz i masz niby spokój
Napisano

Trudne pytanie... Ja musiałem nowe turbo w swojej tzn regenracje gdyby był to pazdierz bym sie wkurzył ale auto jest bezwypadkowe i zadbane więc przyjąłem to na klatę. 2 tyś wydasz i masz niby spokój

2kPLN to kosztuje czasem komplet opon, wiec ciezko to nazwac jakims wiekszym wydatkiem ;]

Napisano

Z dzisiaj - sprężarka klimy zatarta bo chłodnica uszkodzona -> 2000zł...

Współczesne auta to nie są tanie zabawki :facepalm:

Napisano

Z dzisiaj - sprężarka klimy zatarta bo chłodnica uszkodzona -> 2000zł...

Współczesne auta to nie są tanie zabawki :facepalm:

Nie da sie regenerowac?

Akurat nowa sprezarka klimy do starszych aut to jakos wiele tansza pewnie nie bedzie...

Napisano
  • Autor

Takie same informacje znalazłem na forum bmw. Silniki n46 i n42 zbierają bardzo wysokie noty. Coraz bardziej e91 mi się podoba. Jest ich w ogłoszeniach dużo więcej niż b7

Napisano

To nie jest duży koszt. E91 z tymi silnikami kosztują 27-29 kzł, kupujesz, pojeździsz, jak wszystko będzie dobrze, a silnik lekko niedomaga, to wykładasz niecałe 10% wartości auta i robisz je pod siebie. E90/91 są dobrze dopracowane konstrukcyjnie, mają świetne podwozie, dobre właściwości jezdne, są dobrze wyciszone (niektórym przeszkadza twardość zawieszenia). Problem sprawiają jedynie silniki. Gdyby wkładali tam silniki M54, jak do e60, to pewnie czaiłbym się jako następcę e46. Nie jest powiedziane, że w przyszłości nie wezmę pod uwagę kupna e90 z myślą o natychmiastowym swapie na silnik M54B30. Taki plan już mi po głowie chodził, mimo, że silnik starszy konstrukcyjnie, to na pewno lepszy.

Napisano

@@kaczorek79, podobno zamiast opon runflot są opony Bfgoodrich ze wzmocnionym bokiem opony i nadają się idealnie do bmw. Dzisiaj pojeżdżę trochę po salonach.

Nie muszą być wzmacniane. Zawieszenie nie jest specjalnie projektowane pod runflat. 

Napisano
  • Autor

Nie muszą być wzmacniane. Zawieszenie nie jest specjalnie projektowane pod runflat.

Podobno na zwykłych oponach e90 nie prowadzi się już tak dobrze.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z użytkowania silnika 2.0 fsi?

Napisano

Podobno na zwykłych oponach e90 nie prowadzi się już tak dobrze.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z użytkowania silnika 2.0 fsi?

Podobno to Kopernik nie żyje... FSI ma problem z nagarem i utratą mocy.

Napisano
  • Autor

Nagar to pół biedy. Pytanie co jeszcze mu może dolegać? 2.0 duratec mają problemy z egr, luzem zawodowym, jakimiś klapkami, a więc każdy silnik ma jakieś wady. Pytanie które z tych aut byłoby najbardziej przyjazne w użytkowaniu?

Napisano

Nagar to pół biedy. Pytanie co jeszcze mu może dolegać? 2.0 duratec mają problemy z egr, luzem zawodowym, jakimiś klapkami, a więc każdy silnik ma jakieś wady. Pytanie które z tych aut byłoby najbardziej przyjazne w użytkowaniu?

ZADBANE
Napisano

Tylko, że ten 2.0 od bmw jest średnio udany? Passat b6 w wersji highline mi się najbardziej podoba, ake silniki lipne...

Zawsze mozesz wziac 1.6MPI w B6 :)

Napisano

Silnik pewny, ale osiągi jeszcze gorsze niż w Focusie 1.6...

Mi wystarcza. A bardziej cenie pewnosc i niezawodnosc silnika, w porownaniu do wynalazkow typu FSI i problemy z rizrzadami, olejem, wtryskami i wiele innych...

Napisano

Klapki w mdo mk3, mk4 już są dobre, egr - nigdy nie słyszałem, może mylisz z tdci, luzy zaw - problemem jest regulacja bo są szklanki a nie sam luz. Szybciej bym powiedział, że upierdliwe jest branie oleju i falujace obroty

Chcesz dobre auto - kup honde, obojętnie jaka

Napisano

Na podsumowanie tematu, dodam, że z silnikiem benzynowym. 

Napisano
  • Autor

Mi wystarcza. A bardziej cenie pewnosc i niezawodnosc silnika, w porownaniu do wynalazkow typu FSI i problemy z rizrzadami, olejem, wtryskami i wiele innych...

Ile Ci pali ten passat? Masz go w gazie?

Napisano
  • Autor

Klapki w mdo mk3, mk4 już są dobre, egr - nigdy nie słyszałem, może mylisz z tdci, luzy zaw - problemem jest regulacja bo są szklanki a nie sam luz. Szybciej bym powiedział, że upierdliwe jest branie oleju i falujace obroty

Tak, w Mk 4 w silniku 2.0 duratec jest egr.

W tym przedziale cenowym mógłbym kupić tylko Civica UFO.

Nikt tutaj nie ma silnika FSI?

Napisano

Tak, w Mk 4 w silniku 2.0 duratec jest egr

Problematyczny ? Bo o taki sens chodziło a nie że jest :)

Napisano

@@DamU, dzięki za wiadomość. Domyślam się, że znalezienie fajnego egzemplarza nie będzie takie proste. Chciałem coś zapewniającego triche więcej komfortu niż focus 2, w szczególności auto lepiej wyciszone. Takie exeo , bmw 3 byłyby idealne wielkościowo. Na octe patrzyłem, ake tam znowu jest problem z silnikami i tak naprawdę tylko 1.6 jest pewnikiem jakie uzywka. Mondek z kolei jest bardzo dużym samochodem. Insignia nawet by mi się podobała.

Za te pieniądze to dobra Vectra C, a nie Insignia.

Napisano

Problematyczny ? Bo o taki sens chodziło a nie że jest :)

No pierwsze słyszę, żeby był problematyczny.

Napisano

Ile Ci pali ten passat? Masz go w gazie?

Po miescie (krotkie odcinki, klima, korki) 7,5-8,0ltr/100km. Nie mam LPG i nie bede zakladal.

Napisano

Którymi, bo troche ich było... ;)

Słuchaj, jak masz 30kpln i chcesz iśc w premium i myslisz o problematyczności, to mam wrażenie że nie ogarniasz tematu zakupu audi/BMW.

Te silniki nie są problematyczne jako takie, tyle że na niektóre rzeczy należy zwrócić w nich uwagę - na jakie - na forum bmw-klub.pl wszystko masz opisane ze szczegółami, wystarczy ich szukajki użyć.

Tylko że jako że to są BMW, to jeździ sie nimi super, silniki pięknie mruczą i oddają moc, ale to wszystko jest nie z kosmosu, tylko z tego że to są po prostu zaawansowane technicznie samochody - np zamiast jednego termostatu masz dwa, niektóre silniki mają łańcuch rozrządu od strony skrzyni, żeby poprawić wyważenie, przez co w razie awarii rozebranie takiego auta zajmuje kilka dni (widziałem rozgrzebane X6, jego kawałki zawaliły każdą półeczkę i kąt w sporej hali warsztatowej), a koszt tego jest duży. No i przechodzimy do clue tematu - koszty. Tych aut nie ogarnie ci Zenek zza miedzy, tylko ktoś kto siedzi w tej konkretnej marce, więc sobie za to policzy. Premium wcale nie znaczy trwały, ani bezawaryjny - więc te auta będą i owszem się psuć, a że stopień skomplikowania większy, to i rzeczy które mogą paść więcej. A uwierz mi przy awarii niektórych rzeczy wywalić 10kpln na naprawę to żadna sztuka.

Mimo tego po moim obcowaniu z BMW, mimo tego że auto było zadbane i fajne, musialem w niego troche kasy wpakować, jak i każdy znany mi użytkownik dbający o swoje BMW. Sprzedałem i teraz tylko liczę czas, kiedy będę mógl sobie znowu pozwolić na beemkę... strasznie za nią tęsknię i na pewno znowu sobie kupię, bo żadne auto nie sprawiło mi tyle frajdy, nie dawało takiej radości z jazdy i nie dopasowywało się do moich potrzeb ;]

Moim zdaniem - masz ograniczony budżet - idź w budżetowe marki - fordy, vw, czy inne ople.

W 10-tkę.

Od siebie dodam tylko, że dysponując kwotą 30 tyś szukałem E39 lub E38 z końca lat 90`tych i z perspektywy czasu wiem, że zrobiłem dobrze. Pomimo, że niektórzy znajomi mieli polewkę, że przecież mogłem kupić E60...

Nie kupiłbym 3er która już na starcie ma opinię dużo mniej solidnej niż poprzednie generacje, za 30 tyś nie mając w zapasie kolejnych (absolutne minimum) 10 tyś.

Napisano

2kPLN to kosztuje czasem komplet opon, wiec ciezko to nazwac jakims wiekszym wydatkiem ;]

Dzisiaj pani w PZU powiedziałem, jak rzuciła mi wycenę do AC na poziomie 8 tyś, że połowę z tego kosztowały mnie felgi i opony na jeden tylko sezon... I że chętnie kupię w tej cenie jeszcze kilka podobnych do mojego egzemplarzy :hehe:

Napisano

Którymi, bo troche ich było... ;)

Słuchaj, jak masz 30kpln i chcesz iśc w premium i myslisz o problematyczności, to mam wrażenie że nie ogarniasz tematu zakupu audi/BMW.

Te silniki nie są problematyczne jako takie, tyle że na niektóre rzeczy należy zwrócić w nich uwagę - na jakie - na forum bmw-klub.pl wszystko masz opisane ze szczegółami, wystarczy ich szukajki użyć.

Tylko że jako że to są BMW, to jeździ sie nimi super, silniki pięknie mruczą i oddają moc, ale to wszystko jest nie z kosmosu, tylko z tego że to są po prostu zaawansowane technicznie samochody - np zamiast jednego termostatu masz dwa, niektóre silniki mają łańcuch rozrządu od strony skrzyni, żeby poprawić wyważenie, przez co w razie awarii rozebranie takiego auta zajmuje kilka dni (widziałem rozgrzebane X6, jego kawałki zawaliły każdą półeczkę i kąt w sporej hali warsztatowej), a koszt tego jest duży. No i przechodzimy do clue tematu - koszty. Tych aut nie ogarnie ci Zenek zza miedzy, tylko ktoś kto siedzi w tej konkretnej marce, więc sobie za to policzy. Premium wcale nie znaczy trwały, ani bezawaryjny - więc te auta będą i owszem się psuć, a że stopień skomplikowania większy, to i rzeczy które mogą paść więcej. A uwierz mi przy awarii niektórych rzeczy wywalić 10kpln na naprawę to żadna sztuka.

Mimo tego po moim obcowaniu z BMW, mimo tego że auto było zadbane i fajne, musialem w niego troche kasy wpakować, jak i każdy znany mi użytkownik dbający o swoje BMW. Sprzedałem i teraz tylko liczę czas, kiedy będę mógl sobie znowu pozwolić na beemkę... strasznie za nią tęsknię i na pewno znowu sobie kupię, bo żadne auto nie sprawiło mi tyle frajdy, nie dawało takiej radości z jazdy i nie dopasowywało się do moich potrzeb ;]

Moim zdaniem - masz ograniczony budżet - idź w budżetowe marki - fordy, vw, czy inne ople.

I jeszcze jedno, o czym tu nie wspomniałeś, ale pewnie mnie poprzesz - BMW "lubi" części oryginalne. Ktoś Ci może powiedzieć, że są połowę tańsze zamienniki, ale niestety nie działa to dobrze w BMW.

Napisano

Dzisiaj pani w PZU powiedziałem, jak rzuciła mi wycenę do AC na poziomie 8 tyś, że połowę z tego kosztowały mnie felgi i opony na jeden tylko sezon... I że chętnie kupię w tej cenie jeszcze kilka podobnych do mojego egzemplarzy :hehe:

I co, ubezpieczyles na 30kpln? 

Napisano
  • Autor

Za te pieniądze to dobra Vectra C, a nie Insignia.

Vectra C to już starość. Dołożenie triche kasy nie stanowi większego problemu

Napisano
  • Autor

Odbyłem dzisiaj jazdę octavia z silnikiem 1.6 benz. Całkiem pozytywne wrażenie zrobił na mnie ten samochód. Ten 1.9 tdi to te nieśmiertelne silniki?

Bmw chyba jednak odpuszczę. Najbardziej kusi mnie passat i mondeo- zdroworozsadkowe podejście. Nawet octavia w dobrej wersji wydaje się być fajniejszym autem od focusa 2. Szukałem a4 i exeo, ale ciężko o jakąś sensowna ofertę

Napisano

Odbyłem dzisiaj jazdę octavia z silnikiem 1.6 benz. Całkiem pozytywne wrażenie zrobił na mnie ten samochód. Ten 1.9 tdi to te nieśmiertelne silniki?

Bmw chyba jednak odpuszczę. Najbardziej kusi mnie passat i mondeo- zdroworozsadkowe podejście. Nawet octavia w dobrej wersji wydaje się być fajniejszym autem od focusa 2. Szukałem a4 i exeo, ale ciężko o jakąś sensowna ofertę

Ja wlasnie mialem wybor przy kupnie albo octavia 2 lub passat b6 z silnikami 1.6MPI i po dlugim testowaniu obu wybor byl jeden jedyny pod wzgleden wielkosci, komfortu, wyciszenia, materialow wykonczeniowych, prowadzeniu, etc Wiec wzialem passata i jedtem zadowolony.

Napisano

Vectra C to już starość. Dołożenie triche kasy nie stanowi większego problemu

z 2008 bedzie najmłodsza i za sensowny egzemplarz trzeba liczy własnie około 30 tys.

dla porównania: kumpel w zeszłym tygodniu kupił a4 b6, benzyna 2.4, 2004 rok z udokumentowanym przebiegiem 170 tys w idealnym stanie, za prawie 25 tys

Napisano

I jeszcze jedno, o czym tu nie wspomniałeś, ale pewnie mnie poprzesz - BMW "lubi" części oryginalne. Ktoś Ci może powiedzieć, że są połowę tańsze zamienniki, ale niestety nie działa to dobrze w BMW.

Ano prawda :ok:, dobrze jest poczytać forum BMW, zanim się człowiek za coś weźmie, żeby nie bulić potem dwa razy za części i robotę.

No i jak pisałem - najbardziej nie trawi ten samochód niefachowej obsługi, a jest w tej obsłudze naprawdę skomplikowany.

Napisano

Ano prawda :ok:, dobrze jest poczytać forum BMW, zanim się człowiek za coś weźmie, żeby nie bulić potem dwa razy za części i robotę.

No i jak pisałem - najbardziej nie trawi ten samochód niefachowej obsługi, a jest w tej obsłudze naprawdę skomplikowany.

Skomplikowana to jest diagnostyka układu elektronicznego w BMW, bo naprawy mechaniczne to czysta przyjemność. Kilka przykładów z e46

- wymiana amortyzatora tył 5 minut, przód 15-20 minut

- wymiana alternatora 15 minut

- wymiana pompy wody 0,5 godziny

- wymiana nagrzewnicy 1 godzina

Ale mimo wszystko, trzeba przyznać, że jest nieco drożej w ogólnym serwisowaniu. Większość osób, które znam i jeżdżą BMW z lat ok. 98-2005, robią małe przebiegi poniżej 1 kkm/m-c i mówią, że jest tanio. Ja robię prawie 2 kkm/m-c i nie narzekam. Na razie w porównaniu z budżetowymi markami, BMW wychodzi podobnie, za to przyjemność z jazdy... przepaść nawet w porównaniu z segmentem D z lat 2005-2009

• 2 tygodnie później...
Napisano

Moim zdaniem jakość użytych materiałów jest rodem ze Skody a nie Audi.

Chłopie, bredzisz. Poza częściami zmienionymi (plastikowymi, blach nie ruszyli, koszty by były za duże), wszystkie części mają logo Audi. 

Owszem, te, które są wspólne z resztą VAG, mają też logo pozostałych marek - ale te specyficzne dla A4 B7, są takie same jak w A4 B7.

Już nie raz się śmiałem, że koledzy Jay'a powinni oferować zestawy do przeróbki exeo w audi ;) - zderzaki, osłona poduchy w kierownicy i jest audi.

Napisano

Pozytywnie zaskakuje exeo, ake aut jak na lekarstwo.

Namawiałbym Cię na nieodrzucanie 2,0 TDi - to już CR. 

Przejechałem nim 70 kkm - w tym miejscu odpukuję - bezproblemowo.

Napisano
  • Autor

Namawiałbym Cię na nieodrzucanie 2,0 TDi - to już CR.

Przejechałem nim 70 kkm - w tym miejscu odpukuję - bezproblemowo.

Jakoś mam uraz do diesla. Dużo jeżdżę po mieście. W pół roku zrobiłem 11 kkm.

Napisz proszę coś więcej o Exeo.

Najbardziej mi się podoba passat tylko kwestia silnika. 1.8 tsi byłby spoko, tylko pytanie jak ktoś tym jeździł. Patrzę tez na insignia 1.4 140.

Napisano

Napisz proszę coś więcej o Exeo.

Najkrócej - A4 za cenę Octavii.

Co więcej - wg. AK tak ciasne, że jeździć się nie da - od 03/2014 zrobiłem ok. 70 kkm i nie zamieniłbym na Pandę z LPG.

Auto stare konstrukcyjnie - ale co mnie to obchodzi ? Nie jestem z tych, którzy muszą mieć najnowszą nowość.

Awaryjność żadna (na wejściu wymieniłem dwumas - ale to zasługa poprzednika) - akumulator umarł zeszłego lata w A, wymieniłem hamulce - standard.

O tym, że jest DPF wiem z papierów.

Chcesz zobaczyć na żywo - nie ma problemu, możemy się spotkać, przejedziesz się. Jestem b. zadowolony. 

Napisano

Na DPF to najwięcej narzekają ci co jeżdzą po mieście 2-3 kilometry i sie dziwią że im się zapycha ;]

Napisano

Chłopie, bredzisz.

Daj sobie spokój z takimi tekstami. Rozumiem, że masz, chwalisz i tak dalej.... napisałem, że mi też się podoba i jest to rozsadny wybór.

Jednak jeździłem jednym jednym i drugim, dotykałem i według mnie jest różnica np. w jakości plastików. Wyzej podałem nawet namacalny przykład oszczędności - brak osłony silnika w wersjach z silnikiem 1.6.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.