Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lanos czy Nubira

Featured Replies

Napisano

Witam pytanie jak w temacie, zastanawiam sie nad zakupem i rozważam wszystkie za i przeciw. Pomożecie???

Napisano

> Witam pytanie jak w temacie, zastanawiam sie nad zakupem i rozważam

> wszystkie za i przeciw. Pomożecie???

Pytanie typu: mniejszy, czy większy?

Ja wolę większe wink.gif

Napisano

Nie będę się rozpisywał,powiem tylko tak...miałem Lanosa przez prawie osiem lat a teraz od roku mam Nubirę i ani przez chwilę nie żałowałem tej decyzji,i nie dla tego że Lanos był złym samochodem,wręcz przeciwnie-zero kłopotów przez cały okres użytkowania.Nubira to...większy i dużo bardziej komfortowy samochód,a z silnikiem 2,0, na dodatek całkiem miło się zbiera ok.gif

Napisano

najlepiej oba tak jak ja smile.gif

najpierw miałem lanosa, bo to tańsze autko. po kilku latach posiadania wymieniłem sobie inne autko na nubirę II kombi - właśnie dlatego że miałem laniego i nie było żadnych niespodzianek.

oba auta są zacne, acz już mocno leciwe.

jeśli kupujesz tylko jedno polecam nubę, zwłaszcza kombi - można naprawdę sporo zapakować w to auto. w wersji II nuba to co najmniej o klasę lepiej wykończone auto, zwłaszcza w moim przypadku - lanosa mam w wersji SE (nie ma absu, poduszek, itp).

lani to 15dohc, nuba 16dohc - też wystarcza do pojechania na wakacje z rodziną.

w obu przypadkach koszty posiadania u mnie sprowadzają się do przeglądów tedchnicznych, wymian "płynów" i paliwa (LPG).

nie serwisuje, nie ubezpieczaczam bo wartość autek niska, a za jakiś czas dam komuś w prezencie smile.gif

Napisano

nuba ok.gif

Napisano

Z tych dwóch to tylko Nubira II z silnikiem 2.0

Napisano

Leganza grinser006.gif

Napisano

Jesli nie jest Ci potrzebne kombi to nie ma co sie zastanawiac co lepsze.

Jak ja kupowalem to ogladalem i Nuby i Lanosy.

Kupilem to co udalo mi sie trafic w dobrym stanie ok.gif

W moim przypadku tylko klima byla obowiazkowa.

Napisano

> Leganza

Niby cena podobna do Nubiry, ale trudno o niewyexploatowaną sztukę. I nie ma kombi (w sumie Lanosa też nie). Ja bym brał Nubirę II kombi z klimą koniecznie, ale nie musi być klimatronik. I co do ilości miejsca/wygody wewnątrz Nubiry jest dużo lepiej niż w Lanosie.

Napisano

Plus lanosa - mozna znalesc stosunkowo nowy samochod z malym przebiegiem. Z Nubira moze byc troszke gorzej ze znalezieniem auta zwlaszcza ponizej 100kkm. Czesto byly uzywane przez firmy itp.

Jezeli chodzi o wuposazenie, wykonczenie i prowadzenie nubira jest o klase wyzej od lanosa.

Napisano

> Jezeli chodzi o wuposazenie, wykonczenie i prowadzenie nubira jest o

> klase wyzej od lanosa.

Czy nubira prowadzi się lepiej od lanosa to kwestia dyskusyjna, oba samochody są dalekie od ideału w tej materii.

Napisano

przez 8 latek powozilem sie lanosem. Bardzo fajne, bezawaryjne autko. Od kilu miesiecy woze sie wiekszym autkiem. I powiem jedno, zaluje, ze tak pozno zdecydowalem sie na zmiane. Tak wiec z dwojga koreancow bralbym wieksza nube smile.gif

choc trzeba tez rozwazyc inne kwestie. jak ma to byc typowe autko miejskie to chyba lepiej lanosa HB - co prawda piekny to on nie jest (bo to w koncu HB) ale latwiej miejsce znalezc) zlosnik.gif

Napisano

> Czy nubira prowadzi się lepiej od lanosa to kwestia dyskusyjna,

oba

> samochody są dalekie od ideału w tej materii.

Dalekie od ideału ale jednak Nubira mi sie lepiej jezdzilo.

Napisano

Nubaaaa, wiekszy komfort, ladniejsze auto, wieksze i mocniejsze silniki smile.gif

A tak na serio to musisz sobie sam zadac pytanie do czego potrzebne Ci to auto ...

Napisano

Jeździłem lanosem kilka lat. Obecnie jeżdżę nubirą. I muszę przyznać, że nubira jest znacznie wygodniejsza, wyciszona i zdecydowanie lepiej się prowadzi.

Napisano
  • Autor

> Nubaaaa, wiekszy komfort, ladniejsze auto, wieksze i mocniejsze

> silniki

> A tak na serio to musisz sobie sam zadac pytanie do czego potrzebne

> Ci to auto ...

Właśnie powinieniem o tym wspomieć na dzień dobry. Auto służy mi na dojazdy do pracy ok 65 km w obie strony cztery razy w tygodniu plus dojazdy do nadzorowanych. W sumie ok. 1,8kkm miesięcznie. W tej chwili mam Matiza i auto nie sprawia większych kłopotów, chodzi natomiast o koszta. Mietek jest bez gazu a instalacja kosztuje sporo i wróciłaby się po dość długim czasie. Z drugiej strony cena Pb rośnie jak głupia. Znalazłem coś takiego

http://boston.gratka.pl/ogl/845.html

i chyba sie zdecyduję jak nie będzie nic innego. W każdym razie dzięki za rady. Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

Lepsza nubira, lepiej wyciszona, lepiej wykończona, ładniejsza no i większa... z silnikiem 2.0 pali tyle co lanos 1.5 16V ( a przynajmniej moja paliła tyle samo). Nubira w naszej rodzinie przejeździła w sumie 7 lat, nabiliśmy nią prawie 300 kkm , lanosem w sumie jeździliśmy 2 miesiące... to nie było to.... gorsze prowadzenie i trzymanie drogi no i było czuć braki mocy......

Jeździłem też leganzą i na Twoim miejscu jeśli nie potrzebujesz kombi to za takim autem bym się rozglądał.....

Chociaż obecnie nie wiem czy nie rozsądniej kupić lagunę poprzedni model... chodza w podobnych cenach co nubiry a są lepiej wykończone, mają lepszy wypas i są większe...

pozdro

Napisano

>Znalazłem coś takiego http://boston.gratka.pl/ogl/845.html i chyba sie zdecyduję jak nie będzie nic innego. W każdym razie

dzięki za rady. Pozdrawiam

To u mnie 20.06.2007 na wyprzedaży z US jest do wzięcia Lanos 1.6 2000 rocznik 5-drzwi z lekko wgniecioną klapą tylnią i zarysowanym lekko błotnikiem za 4600 grinser006.gif

Napisano

> dzięki za rady. Pozdrawiam

> To u mnie 20.06.2007 na wyprzedaży z US jest do wzięcia Lanos 1.6

> 2000 rocznik 5-drzwi z lekko wgniecioną klapą tylnią i

> zarysowanym lekko błotnikiem za 4600

i pewnie polmilionowym przebiegiem crazy.gif

Napisano

>Znalazłem coś takiego

> http://boston.gratka.pl/ogl/845.html

> i chyba sie zdecyduję jak nie będzie nic innego. W każdym >razie

> dzięki za rady. Pozdrawiam

ten lanos na 100% nie ma absu( w opisie ma)

i jak już jesteś zdecydowany to kupuj z elektryką i klimą,bo później będziesz żałował

co do osiągów lanos/nubira to z moich odczuć wyraźnie wynika że nawet lanos 1.5 8V do 100-120 zbiera się lepiej niż nubira 1.6, co prawda nubirami jeździłem tylko kombi

Napisano

> i pewnie polmilionowym przebiegiem

całe 128 tys km (to nie samochód US tylko zajęty przez US)

Napisano

Przez 2 lata miałem lanosa SX 1,6 z 2001 r z klimą, ABS i gazem - najlepsza wersja, jaka kiedykolwiek wyjechała z FSO.

Teraz mam Nubirę 2 1,6 też z klimą.

Na plus lanosa to mniejsze zużycie paliwa w korkach, lepsze przyśpieszenie i dynamika oraz niezniszczalne, proste zawieszenie.

Na plus nubiry - niezależne i dość precyzyjne zawieszenie, ale często trzeba wymieniać tuleje. Komfort, poziom hałasu zdecydowanie na plus.

Generalnie jeżdzę sam i moja średnia prędkość wynosi 20 km/h frown.gif więc lanos był lepszy do tych warunków.

Na trasy nubira jest po prostu lepsza.

Napisano

> Właśnie powinieniem o tym wspomieć na dzień dobry. Auto służy mi na

> dojazdy do pracy ok 65 km w obie strony cztery razy w tygodniu

> plus dojazdy do nadzorowanych. W sumie ok. 1,8kkm miesięcznie.

Czyli ponad 20kkm rocznie a to już dość dużo

> Znalazłem coś takiego

> http://boston.gratka.pl/ogl/845.html

> i chyba sie zdecyduję jak nie będzie nic innego.

Sądząc po twoim podpisie nie wymagasz za wiele zlosnik.gif , ale jak już chcesz zmienić bryczkę to naprawdę poszukaj czegoś lepiej wyposażonego. Ten z ogłoszenia to totalny golas !!! Już nie mówię o klimie, ABS czy AirBagu (choć dla mnie to dzisiaj byłby priorytet), ale on nawet nie ma wspomagania (bardzo przydatne) czy obrotomierza, już nie mówiąc o cenie. frown.gif

Napisano

> Na plus nubiry - niezależne i dość precyzyjne zawieszenie, ale często

> trzeba wymieniać tuleje.

Daj spokój z tymi tulejami. Taki problem to istniał, ale 7lat temu, a od 3lat każdy może założyć przerobione prawie nieśmiertelne tuleje, więc nie ma co straszyć ludzi tulejami.

Napisano

technicznie bezawaryjne i tanie w utrzymaniu.

Jak Nuba to II.

Zastanów sie jakiej wielkości auto potrzebujesz.

Napisano

A powiedzcie no stalanie jak z rudą i nalotami na podwoziu w nubie?

Napisano

> Daj spokój z tymi tulejami. Taki problem to istniał, ale 7lat temu, a

> od 3lat każdy może założyć przerobione prawie nieśmiertelne

> tuleje, więc nie ma co straszyć ludzi tulejami.

przerobione czy jakieś zamienniki?

Problem ten dotyczy jedynki czy dwójki też?

Napisano

> Na plus nubiry - niezależne i dość precyzyjne zawieszenie, ale często

> trzeba wymieniać tuleje.

Miałeś już tą konieczność?

Napisano

> Niby cena podobna do Nubiry, ale trudno o niewyexploatowaną sztukę.

trzeba cierpliwości, ale znaleźć można.

Napisano

Lanos:

za: tani w utrzymaniu

przeciw: nie wygląda, nie jeżdzi, nie brzmi i mogło by go nie być (przepraszam - nie lubię lanosów i stereotypowych lanosiarzy) wpysk.gif

Nubira

za: fajne, duże i wygodne autko, stosunkowe tanie w zakupie i utrzymaniu. Polecam motor 2.0, nie wiem jak działa 1.6

przeciw: jeśli nie przeszkadza Ci że to dełu zlosnik.gif to nie ma przeciw. Uważaj tylko żeby nie trafić na amerykańską wersję- bo takie też były na naszym rynku

Napisano

Ja o takiej myślałem, ale nie znalazłem. Czemu takiej nie kupować. mi się podoba... i te kierunkowskazy w zderzaku ok.gif

Napisano

> A powiedzcie no stalanie jak z rudą i nalotami na podwoziu w nubie?

Jaką rudą?...a tak poważnie,to kupiłem Nubirę w zeszłym roku z udokumentowanym(w pełni! ksiązka,faktury i inne duperele) przebiegiem...38kkm yikes.gif,samochód (do zeszłego roku) nie był eksploatowany zimą(co było widać po podwoziu i mówił o tym dotychczasowy właściciel ).Jak w tym roku w maju, byłem na przeglądzie rejstracyjnym to dignosta podejrzanie długo ją badał,a na koniec stwierdził-"ja tak długo z ciekawości badałem i sprawdzałem, bo wie pan...ten samochód jest jak nowy".O czymś takim jak rdzawe naloty nie ma mowy.

Napisano

> Lanos:

> przeciw: nie wygląda,

rzecz gustu

> nie jeżdzi,

1,6 lepiej jeździ niż nuba 1,6

> nie brzmi

nie bardzo wiem o co biega

> i mogło by go nie być

no ten argument mnie powalił

> (przepraszam - nie lubię lanosów i stereotypowych lanosiarzy)

poproszę def. "stereotypowy lanosiarz"

Napisano

jak juz CI napisali nubira jest bardziej przestronna i jest wiekszy komfort jazdy jak w lanosie...

za 12-13k zl kupisz juz taka na fuul wypasie wink.gif

Napisano

> Ja o takiej myślałem, ale nie znalazłem. Czemu takiej nie kupować. mi

> się podoba... i te kierunkowskazy w zderzaku

moja znajoma miała tą wersję ...dowiedziała się o tym kiedy na skutek małego dzwona musiała sprowadzić lampy i kilka drobiazgów które niekoniecznie pasują z wersji europejskiej, za to cenowo znacznie się wyróżniają wink.gif

Napisano

> rzecz gustu

racja, ja po prostu mam awersję to tego auta i nie chciałbym nikogo obrazić albo być źle odebrany 20.GIF

IMO: Jedyną fajną rzeczą są szybko rozkładane fotele zlosnik.gif i ceny części

nie będę rozwijał wątku, żeby nie zaczynać bezsensownej wymiany zdań peace.gif

Napisano

mi się lanos w ogóle nie podoba, ale podobno jest trwalszy... w szczególności takie części jak amortyzatory są spoooro tańsze w łajnosie zlosnik.gif

Napisano

> przerobione czy jakieś zamienniki?

przerobione zlosnik.gif

> Problem ten dotyczy jedynki czy dwójki też?

obu zlosnik.gif

Napisano

> przerobione czy jakieś zamienniki?

> Problem ten dotyczy jedynki czy dwójki też?

jest w wawie magik co wkłada tuleje od forda/audi i mają one wytrzymać 100kkm

gadałem u mnie w mieście w warsztacie(dawne aso daewoo) z właścicielem i powiedział że fabryczne w nubirach z początku produkcji też były bardzo dobre podobno normą było dla nich 70-80kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.