Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo JTD - hałas na wolnych obrotach

Featured Replies

Napisano

Pytanie do właścicieli Stilo z silnikiem JTD: czy Wam na wolnych obrotach, też silnik denerwująco głośno chodzi?

Jak samochód ma włączony silnik, stoję obok (np. skrobię lód z szyb tongue.gif) to silnik po prostu klekocze. Wsiadając, mam wrażenie, że wewnątrz samochodu jest ... głośniej! Nie tyle co klekocze, co buczy frown.gif. Bardzo nieprzyjemny i denerwujący dźwięk. Mam wrażenie, że wnętrze samochodu nie jest wygłuszone, a wręcz przeciwnie, jest puszką rezonansową dla dźwięków silnika na wolnych obrotach sciana.gif

Włączenie klimatyzacji powoduje podniesienie obrotów, daje trochę ulgi, ale słabe rozwiązanie. Podczas jazdy, przy obrotach powyżej 1000, jest już zupełnie znośnie.

Napisano

> .... koło 2 masowe ?

hmmm, a co ma koło 2masowe do wolnych obrotów bo nie rozumiem ? Ono daje o sobie znać w trakcie używania sprzęgła głównie....

Czyż ten silnik nie jest zwany klekotem ? Może po prostu TTTM ? zeby.GIF

Ale prawdę mówiąc ja też się zastanawiam czy mój MJ poprawnie klekocze, chętnie posłuchałbym innego MJ dla porównania.

Posłuchałem jakiś czas temu kilkanaście TDI o różnych mocach i wiem mniej więcej jak odróżnić rozklekotańca od klekotańca klekoczącego w normie smile.gif W przypadku wyrobów włoskich czuję że nie wiem gdzie są normy niewiem.gif

Może jakiś spot diesli ? zeby.GIF

Napisano

Witam, mi sie tez wydaje ze moj MJ glosno chodzi niewiem.gif moze poprostu tak ma byc...wczesniej jezdzilem stilo 1.6 i jestem przyzwyczajony do ciszy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Witam, mi sie tez wydaje ze moj MJ glosno chodzi moze poprostu tak

> ma byc...wczesniej jezdzilem stilo 1.6 i jestem przyzwyczajony

> do ciszy

A przecież MJ jest podobno dość kulturalnym silnikiem jak na diesla i cichym smile.gif Mi akurat nie chodzi o sam poziom hałasu tylko jego rodzaj, często dodatkowe hałasu wróżą awarię np. rozrządu albo pompy wink.gif

A właśnie, u mnie spocona jest cała pompa paliwa i okolice, u Was też tak jest ? Czy zupełnie czysto ?

Napisano

a ja bym bedac na zewnatrz wlaczonego samochodu (tylko z kims w srodku albo na bezpiecznym terenie) dokladnie obszukal auto... podejrzane miekjsca to: maska, podkladki pod tablice rejestracyjne, zderzak przedni... lub inny element kroy moze wpasc w rezonans. U mnie byla maska i podkladki... duza roznica po zalatwieniu problemu

Napisano

> hmmm, a co ma koło 2masowe do wolnych obrotów bo nie rozumiem ? Ono

> daje o sobie znać w trakcie używania sprzęgła głównie....

nie wiem czy już wymieniałeś u siebie to kółko, bo ja tak i objaw wygladał następująco: przy uruchanianiu i gaszeniu silnika (bez wciskania sprzegła) miałem wrażenie że wydech obija mi się/tłucze o podwozie.

Stąd mój tryb przypuszczeniowy

Napisano

> Stąd mój tryb przypuszczeniowy

przy włączaniu i wyłączaniu OK, ale tu chodziło o spokojną pracę na wolnych obrotach. w takim przypadku chyba nie ma prawa słychać tego kółka chyba że jest złożone z zupełnie luźnych części hehe.gif Ale na takim ekstremum nie dałoby się jeździć przecież.

Napisano

> a ja bym bedac na zewnatrz wlaczonego samochodu (tylko z kims w

> srodku albo na bezpiecznym terenie) dokladnie obszukal auto...

> podejrzane miekjsca to: maska, podkladki pod tablice

> rejestracyjne, zderzak przedni... lub inny element kroy moze

> wpasc w rezonans. U mnie byla maska i podkladki... duza roznica

> po zalatwieniu problemu

w moim przypadku wątpliwości dotyczą tylko samego silnika. Reszta jest dość cicha, może poza konsolą która w mroźne poranki lubi sobie od czasu do czasu wpaść w jakiś rezonans. Na szczęście to przejściowa sprawa...

I fotel pasażera obija się o podłokietnik, to mnie trochę denerwuje ale na razie nie mam pomysłu na skuteczne uleczenie tegoż hałasu.

Napisano

> Pytanie do właścicieli Stilo z silnikiem JTD: czy Wam na wolnych

> obrotach, też silnik denerwująco głośno chodzi?

> Jak samochód ma włączony silnik, stoję obok (np. skrobię lód z szyb )

> to silnik po prostu klekocze. Wsiadając, mam wrażenie, że

> wewnątrz samochodu jest ... głośniej! Nie tyle co klekocze, co

> buczy . Bardzo nieprzyjemny i denerwujący dźwięk. Mam wrażenie,

> że wnętrze samochodu nie jest wygłuszone, a wręcz przeciwnie,

> jest puszką rezonansową dla dźwięków silnika na wolnych obrotach

> Włączenie klimatyzacji powoduje podniesienie obrotów, daje trochę

> ulgi, ale słabe rozwiązanie. Podczas jazdy, przy obrotach

> powyżej 1000, jest już zupełnie znośnie.

bo zimno jest, diesla tak mają, że przy niskich temperaturach głośno klekoczą

Napisano

> Witam, mi sie tez wydaje ze moj MJ glosno chodzi moze poprostu tak

> ma byc...wczesniej jezdzilem stilo 1.6 i jestem przyzwyczajony

> do ciszy

Ja też mam pewne zastrzeżenia co do kultury pracy MJTD. Przy ok 2,5 tys obr zaczyna mi dziwnie buczeć. Na wolnych obr jest (wg mnie) w miarę cicho jak na diesla ale za to mam u siebie duże wiibracje. Sam jużnie wiem co to - jedni mówią koło 2masowe inni, że któraś z poduszek silnika padła.Czy ktoś miał problemy z poduszkami w MJTD???

pzdr

Napisano

> obrotach, też silnik denerwująco głośno chodzi?

tez tak mam ale czekam na lato jak temperatura bedzie wyzsza.tylko ze mi sie zas zadaje ze w moim jtd cos o siebie udeza po lewej stronie auta mniej wiecej komora silnika konsola.przy wolnych obrotach po dodaniu gazu znika przy wlaczeniu klimy troche cichnie..pozyjemy zobaczymy

Napisano
  • Autor

Może jeszcze raz napiszę, że zdecydowanie nie chodzi mi o klekot, to, jak na razie, w dieslach tak musi być, tylko o buczenie. I bez wątpienia dźwięk na zewnątrz samochodu jest przyjemniejszy niż wewnątrz. Wystarczy włożyć głowę przez otwartą szybę i już jest głośniej, zupełnie, jak bym ją wsadzał do kolumny głośnikowej oslabiony.gif

Napisano

Tak niestety jest ze w zimie do czasu az sie nie nagrzeje to tak bywa. Przerabiałem ten temat tutaj link (poza tym nie jest zle).

Czesto za to w aucie slychac buczenie ale to jest zwykle od zawartosci kieszeni czy schowka. Nawet zaklinowane opakowania na cd potrafia zabuczec. Wazne ze w czasie jazdy nic nie slychac bo to tylko na wolnych.

• 1 miesiąc później...
Napisano

jakies problemy na tej stonce, ciezkie sie laduje i nie mozna zobaczyc innych opinii

Napisano

> od TDI montowanego w Skodzie. W skodzie, na wolnych obrotach to:

No nie moge !!!mlotek.gif Co, ciszej ? cfaniaczek.gif Zmień autko...

Napisano
  • Autor

> No nie moge !!! Co, ciszej ? Zmień autko...

A miał kolega okazję porównać Stilo JTD i Oktawię TDI?

TDI jest na wolnych obrotach o niebo cichsze, i, jak ostatnio mi się udało dotrzeć do homologacji, jest to niestety norma. Stilo na wolnych obrotach ma 80dB, zaś skoda 76dB! To o ponad połowę ciszej!! Nie da się tego nie zauważyć.

Napisano

moze na zimnym... ale na cieplym jest ciszej. Dalsza dyskusja nad wyzszoscia tdi nad jtd i odwrotnie mija sie z celem... Od kad podgrzewam jtdka ogrzewaniem postojowym na 230v nie mam takiego problemu - jest zawsze cicho tongue.gif

Napisano

> A miał kolega okazję porównać Stilo JTD i Oktawię TDI?

> TDI jest na wolnych obrotach o niebo cichsze, i, jak ostatnio mi się

> udało dotrzeć do homologacji, jest to niestety norma. Stilo na

> wolnych obrotach ma 80dB, zaś skoda 76dB! To o ponad połowę

> ciszej!! Nie da się tego nie zauważyć.

Kolego zatem cóż Ci pozostaje... masz dwie opcje:

1. Polubić klekotanie spod maski serduszka.gif (przynajmniej wiadomo, że silnik żyje zeby.GIF)

2. wybrać skodę uzbroj_zlo.gif

a jak się samochodzik rozgrzeje to też ciszej chodzi, lato tuż, tuż smile.gif

Napisano

U mnie jest tak jak u kolegi pihag'a. Hałas w stilonie jest bardzo duży i wręcz nieznośny. Co prawda teoria mówi że samochód z dieslem z CR powinien być bardzo cichym samochodem, ale najwyraźniej nie dotyczy to mojego jtd. I pewnie większości, bo gdy pytałem w ASO o poziom hałasu mojego stilo w porównaniu do innych to serwisant tylko potwierdził, ze jtd tak mają.

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Dziś miałem po raz pierwszy przyjemność siedzieć w samochodzie z włączonym silnikiem, gdy żonka otworzyła bagażnik. Natychmiast wyraźnie ciszej! Szok! Wręcz przyjemny dźwięk klekota. Żona zamyka piąte drzwi i natychmiast pojawia się to paskudne buczenie! Wnętrze Stilo MW to rezonujące wnętrze kolumny głośnikowej, a raczej subwoofera. Czy u Was jest tak samo? (dotyczy klekotów MW)

Napisano

Wnętrze Stilo MW to rezonujące wnętrze kolumny

> głośnikowej, a raczej subwoofera. Czy u Was jest tak samo?

> (dotyczy klekotów MW) jak będę siedział w swoim to sprawdzę i napiszę. narazie zauważyłem tylko lekkie rezonowanie w okolicach tablicy rejestracyjnej z tyłu. pozdrawiam

Napisano

Warczy i u mnie - tzn. drgania powodują różne wibracje. Właśnie auto stoi w serwisie i będzie miało zmienione wszystkie poduchy silnika i skrzyni. Zobaczymy czy będzie poprawa.

Napisano

W.g. mnie w Stilo silnik jest zbyt sztywno "zawieszony" i jego drgania za bardzo rezonują poprzez karoserie,.. tak jak jeden z kolegów wczesniej napisał. Wydaje mi się, ze sam silnik wyciszony jest nieźle ale nie dopilnowano tego rezonansu. Przez jakiś czas zona jeździła Mareą jtd a ja Stilo jtd i w Marei było ciszej,.. ale własnie nie sama głóśność silnika była dokuczliwa tylko ten rezonans. Teraz mam Mulitjeta i jest odczuwalnie cichszy od jtd.

Napisano

> Warczy i u mnie .

Daj znać... jaka zmiana ?

Ja poszedłem w inną strone ... wyciszam wszystko co popadnie - hehe.gif tunel środkowy / podwozie /drzwi / dach / bagaznik / klape silnika ...... oslabiony.gif

Napisano

> Warczy i u mnie - tzn. drgania powodują różne wibracje. Właśnie auto

> stoi w serwisie i będzie miało zmienione wszystkie poduchy

> silnika i skrzyni. Zobaczymy czy będzie poprawa.

krizem daj znać, czy ta wymiana coś pomogła. I jaki koszt smile.gif

Napisano

> Teraz mam Mulitjeta i jest odczuwalnie

> cichszy od jtd.

Ja też mam Multijeta i po przejażdżce Bravą JTD stwierdzam, że jest Stilo jest głośniejsze. Na wolnych obrotach wyczuwalne są też drgania. Poza tym skurczybyk dość irytująco buczy w trakcie normalnej jazdy mad.gif. Czy twój MJet też tak ma? Do ASO wybieram się już prawie miesiąc i jak znam życie to w najbliższych 2 tygodniach będzie problem, żeby znaleźć chwilę czasu i podjechać do serwisu sciana.gif

Napisano

>. Czy twój MJet też tak ma? Do ASO wybieram się

> już prawie miesiąc i jak znam życie to w najbliższych 2

> tygodniach będzie problem, żeby znaleźć chwilę czasu i podjechać

> do serwisu

To że mój MTJ jest cichszy od poprzedniego JTD nie oznacza, że jest wszystko super. Czasami też sie zastanawiam czy coś w nim nie jest za głosno. Ale troche się już przyzwyczaiłem do tych dźwięków i przestałem się tym przejmować. Może dlatego, ze mam wiele innych problemów na głowie smile.gif

Napisano

> Warczy i u mnie - tzn. drgania powodują różne wibracje. Właśnie auto

> stoi w serwisie i będzie miało zmienione wszystkie poduchy

> silnika i skrzyni. Zobaczymy czy będzie poprawa.

.....................i jak odebrałeś autko?

...........................jakieś spostrzeżenia i subiektywne odczucia?

..........pytam bo mam właśnie umówić się na wymianę poduchy górnej skrzyni biegów ................mam jeszcze przed zmianową i przejechane 100kkm i wyraźne wibracje i dźwięki na zimnym dochodzące z lewej strony............... a kilku osobom pomogła w dużym stopniu wymiana tej poduchy...

Napisano

hehe.gifJutro po południu odbieram auto bo czekaja na poduszki pozmianowe (o takie poprosiłem). Więc cierpliwości - napewno podzielę się swoimi spostrzeżeniami smile.gif

Uwaga smile.gif

Dzisiaj odebrałem auto i co? Zgadnijcie...

Poziom hałasu spadł w aucie (w kabinie) przynajmniej o 50%. Znikły wszystkie drgania w kabinie. Ucichła tylna klapa. Maska przestała drżeć i wibrować... smile.gif Myślałem że te gumy od niej są źle wyregulowane ale te wszystkie drgania są skutkiem wtórnym. Nawet jak ruszałem wcześniej autem to drgania się jeszcze nasilały (podejrzewałem sprzęgło) ale teraz po wymianie WSZYSTKICH poduszek skrzyni biegów i silnika jest całkiem inaczej. Sam silnik pracuje ciszej co dziwne ... Widocznie za mocne drgania powoduja także większy hałas pracy samego motoru. Ogólnie oceniam , że obecnie odgłos pracy silnika jest na poziomie silnika octavii (nie przesadzam). To tak na gorąco piszę bo właśnie wróciłem z warsztatowni i siadam do obiadokolacji. Podgrzewam pulpety ze słoika bo żona na zebraniu w szkole....

Napisano

...............no to super...... claps.gif

........ jakie koszta???

Napisano

Wymieniłeś WSZYSTKIE poduchy ?? Nie tylko tę przyskrzyniową ??

Napisano

ile Cię to wszystko kosztowało, gdzie wymieniałeś, gdzie poduchy kupowałeś (oryginalne??)

Napisano

Na fakturze widzę 3 pozycje jak chodzi o sprawy zwiazane z poduszkami:

poduszka skrzyni biegów przednia 312,93 zł

wkładka elastyczna 228,63

łącznik zaw zespołu nap. Stilo 228,63

miałem rabat na te części - cena podane juz po rabacie

za wymont/zamont coś ok. 200zł.

Według mnie warto za ten efekt.

Dodam jeszcze że przy okazji wymieniałem tuleje tylnej belki ale za inne pieniądze - te które rok temu były założone. Tuleje te zakupiłem na aledrogo jakoby oryginalne (niewykluczam tego) ale wytrzymały rok czasu (nawet nie cały). Dlatego teraz zakupiłem je w ASO i tam też zamontowałem. Kwit wziąłem i niech tylko teraz sprubują paść przed gwarancją.... angryfire.gif

Inne drobiazgi (linka ręcznego lewy tył wymiana, filtr powietrza przy okazji, reperaturka tylnego zacisku wykorzystana, łączniki stabilizatora Vema bo inne tańsze z allegro wytrzymały mniej jak 10 tyś. zbieżność wiadomo,

Parę groszy poleciało ale jak jest efekt to mi nie żal.

Wszystko co do poduszek zakupione w ASO Dukiewicz przy Jubilerskiej. Tam też wykonano naprawę. Obsługa grzeczna i miła. Było blisko z pracy to i tam oddałem auto. Ogólnie na plus.

Napisano

> Poziom hałasu spadł w aucie (w kabinie) przynajmniej o 50%. Znikły

> wszystkie drgania w kabinie. Ucichła tylna klapa. Maska

> przestała drżeć i wibrować... Myślałem że te gumy od niej są

> źle wyregulowane ale te wszystkie drgania są skutkiem wtórnym.

> Nawet jak ruszałem wcześniej autem to drgania się jeszcze

> nasilały (podejrzewałem sprzęgło) ale teraz po wymianie

> WSZYSTKICH poduszek skrzyni biegów i silnika jest całkiem

> inaczej. Sam silnik pracuje ciszej co dziwne ... Widocznie za

> mocne drgania powoduja także większy hałas pracy samego motoru.

> Ogólnie oceniam , że obecnie odgłos pracy silnika jest na

> poziomie silnika octavii (nie przesadzam). To tak na gorąco

> piszę bo właśnie wróciłem z warsztatowni...

Potwierdzam w 100% to co napisał kolega powyżej. Dokładnie te same efekty u mnie po wymianie obu poduszek.

Napisano

> poduszka skrzyni biegów przednia 312,93 zł

huh... to dosyc sporo, na allegro zamowilem dla siebie za 160 PLN smile.gif

Napisano

> huh... to dosyc sporo, na allegro zamowilem dla siebie za 160 PLN

Wiesz - mam pozmianową , z gwarancją ... Ja nie do końca wierzę w oryginały z alegro. Tuleje też miały oryginalne być (może i były) ale po nie całym roku padły. Wiem , że pieniądze inne ale najbardziej mnie wkurzają takie kłopoty z autem - które wydaje się zostały zażegnane, a pojawiają się znowu.

Aczkolwiek szczerze życzę abyś był zadowolony.

Napisano

krizem brawo.gif. Czyli warto było, wydatek jest, ale jeśli efekt końcowy jest wyraźnie odczuwalny to chyba warto! Pewnie komfort z jazdy jest teraz rzeczywiście komfortem cool.gif.

Napisano

Jasne smile.gif warto było.

dodam , że ta nowa poducha pod akumulatorem jest duużo większa od tej poprzedniej...

Więc uwaga na to co kupujecie.

Napisano

> Jasne warto było.

> dodam , że ta nowa poducha pod akumulatorem jest duużo większa od tej

> poprzedniej...

> Więc uwaga na to co kupujecie.

Proponuje zerknąć do mojego posta:

Poduchy - zdjecia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.