Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Legalnosc nawigacji raz jeszcze :)

Featured Replies

Napisano

Witam

kiedys byly dyskusje o tym ze policja jednak nie sprawdza nawigacji czy legalna czy tez nie ( nie ma do tego prawa itp). Niestety w moim miescie jest inaczej smile.gif

http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091002/BIALYSTOK/489360772

Z tresci artykulu wyczyatc mozna ze policja owa "obserwowala" wczesniej delikwenta. Nie dlugo powstanie (lub moze powstal) "spec oddzial" do lapania nielegalnych nawigacji

Napisano

> Z tresci artykulu wyczyatc mozna ze policja owa "obserwowala"

> wczesniej delikwenta. Nie dlugo powstanie (lub moze powstal)

> "spec oddzial" do lapania nielegalnych nawigacji

Pewnie jego taksówka zbyt sprawnie poruszała się po mieście! Brawo policja, kolejny "bandzior" wyeliminowany ze społeczeństwa!

Chyba też przyłaczę się do ruchu JP.

Napisano
  • Autor

JEŚLI to nie jest moralizująca opowieść dla ciemnego ludu, to pozostaje pogratulować Policjantom sprawnej, szeroko zakrojonej akcji w efekcie której ujęli niezwykle groźnego przestępcę! hahaha.gifbeksa.gif

Napisano

Później policja się dziwi, że nie jest szanowana.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Witam

> kiedys byly dyskusje o tym ze policja jednak nie sprawdza nawigacji

> czy legalna czy tez nie ( nie ma do tego prawa itp). Niestety w

> moim miescie jest inaczej

> http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091002/BIALYSTOK/489360772

Co za bzdura. Az rece opadaja jak sie to czyta "policjanci mieli już na oku od jakiegoś czasu. Podejrzewali, że ma w taksówce nielegalne oprogramowanie. Skontrolowali ją pod koniec kwietnia na ul. Ciepłej."

Policjancie podejrzewali ze ma nielegalne oprogramowanie. Niby jak mogli to podejrzewaz. Bez zagladniecia w navigacje NIKT nie jest w stanie odpowiedziec czy ma legalne oprogramowanie czy nie.

Generalnie tak jak mowilem. Bajka dla malych dzieci zeby sie baly.

Napisano

> Policjancie podejrzewali ze ma nielegalne oprogramowanie. Niby jak

> mogli to podejrzewaz. Bez zagladniecia w navigacje NIKT nie jest

> w stanie odpowiedziec czy ma legalne oprogramowanie czy nie.

Nie musieli wcale zaglądać, wystarczy,że ów "przestępca" pochwalił się komuś i tak po nitce do.... policji. Więc wzięli go na oko.

Napisano

> Później policja się dziwi, że nie jest szanowana.

> Pozdrawiam BAS

Policja nie jest tylko od łapania morderców, gwałcicieli itp. Mam legalną navi,więc nie mam się czego obawiać,niech martwią się i bluzgają policję ci ,których "nie stać" na oryginał.

Napisano

> Policja nie jest tylko od łapania morderców, gwałcicieli itp. Mam

> legalną navi,więc nie mam się czego obawiać,niech martwią się i

> bluzgają policję ci ,których "nie stać" na oryginał.

Z oczywistych względów też korzystam z legalnego oprogramowania... a nawigacji nie posiadam i dobrze mi z tym.

Chodziło mi o to, że gdyby policja złapała go przy kontroli drogowej to ok, ale oni z tego co zrozumiałem z artykułu prowadzili dość długo działania operacyjne, co najmniej jakby zasadzali się na jakiegoś płatnego mordercę a to już jest rozpędzanie się do muchy z armatą. Koszt takich działań jest niewspółmiernie wysoki w stosunku do popełnionego przez człowieka czynu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Powiem tak.

Pomijam to, czy to w ogóle prawda czy nie.

Pomijam to, że artykuł jest śmieszny zlosnik.gif

W każdym razie, dzięki tego typu pisemkom ludzie naprawdę zaczynają się bać nielegalnego oprogramowania - a o to przecież chodzi smile.gif

Znajomy, który zajmował się przygotowywaniem takich sprzętów dla ludzi - mówi, że nie ma teraz chętnych smile.gifsmile.gifsmile.gif

Napisano

> mówi, że nie ma teraz chętnych

bo okres urlopowy sie skonczyl

Napisano

witaj. co prawda nie wiem czy masz legalną nawi czy nie, ale nie o to chodzi. Lepiej ją mieć bo np. w automapie w punktach poi możesz mieć radiowozy z kamerą. a to już poważna oszczędność jeśli unikniesz spotkania z granatową vectrą i "Panem" .... który nie ma litości i kroi po 3 sztuki na raz. U niego to średnia wychodzi po 300 od łebka, tak więc odnowienie licencji raczej się opłaci.

Napisano

> witaj. co prawda nie wiem czy masz legalną nawi czy nie, ale nie o to

> chodzi. Lepiej ją mieć bo np. w automapie w punktach poi możesz

> mieć radiowozy z kamerą. a to już poważna oszczędność jeśli

> unikniesz spotkania z granatową vectrą i "Panem" .... który nie

> ma litości i kroi po 3 sztuki na raz. U niego to średnia

> wychodzi po 300 od łebka, tak więc odnowienie licencji raczej

> się opłaci.

a ja ze tak zapytam jak sprawdzić czy nawi jest legalna?

Napisano

> a ja ze tak zapytam jak sprawdzić czy nawi jest legalna?

podobno policja sprawdza wahadełkiem hehe.gif

Napisano

> podobno policja sprawdza wahadełkiem

to niech mnie w .... pocałują nie działa wahadełko NA LARKA

zakrecony.gif

Napisano

> Później policja się dziwi, że nie jest szanowana.

A to Policja jest od szanowania ?

Hmmm, zawsze myślałem, że ta formacja była powołana w innych celach niż bycie wielbionym.

Od bycia wielbionym to są politycy.

Napisano

> A to Policja jest od szanowania ?

Ludziom, którzy tam pracują i wykonują dobrą robotę należy się szacunek taki sam jak każdemu z nas.

Chciałbyś, żeby ktoś o Twojej firmie wyrażał się w sposób analogiczny do "C%W#P"? Bo ja nie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

... to wygląda to tak, że Policja może zrobić tak:

1. Mają uzasadnione podejrzenia, że pan Kowalski korzysta z nielegalnego oprogramowania w urządzeniu nawigacyjnym.

2. Policja zatrzymuje takowy sprzęt (Policjant na drodze, zwany też krawężnikiem nie musi się znać - wystarczy, że ma uzasadnione podejrzenia), po czym odsyła do ekspertyzy.

3. Ekspertyza potwierdza, lub wyklucza to, że Pan Kowalski korzysta z nielegalnego oprogramowania

4. W zależności od wyniku pktu 3 następuje odpowiednie postępowanie.

Tutaj pewna uwaga - zgodnie z ustawą prawo autorskie:

Quote:

Art. 118.

1. Kto
w celu osiągnięcia korzyści majątkowej
przedmiot będący nośnikiem (...) rozpowszechnianego lub zwielokrotnionego bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom nabywa lub pomaga w jego zbyciu albo przedmiot ten przyjmuje lub pomaga w jego ukryciu, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

2. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje,

podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 5.

3. Jeżeli na podstawie towarzyszących okoliczności sprawca przestępstwa określonego w ust. 1 lub 2 powinien i może przypuszczać, że przedmiot został uzyskany za pomocą czynu zabronionego,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Słowo-klucz wyróżniłem.

W praktyce - jeżeli nie dupną Kowalskiego z takim urządzeniem w trakcie wykonywania pracy/działalności gospodarczej, to mogą mu skoczyć na kant.

Nie osiągał korzyści majątkowej i kuniec.

Napisano

> Ludziom, którzy tam pracują i wykonują dobrą robotę należy się

> szacunek taki sam jak każdemu z nas.

> Chciałbyś, żeby ktoś o Twojej firmie wyrażał się w sposób analogiczny

> do "C%W#P"? Bo ja nie.

> Pozdrawiam BAS

Policja ma być SKUTECZNA, a nie kochana.

Jeżeli jest skuteczna, to ma też szacunek.

Proste.

A te 'cha-wu-de-pe', czy inne 'jot-pe na sto procent' to nic innego jak dywagacje leszczyny, co to 'łolaboga, bo pały nas pogoniły i nie dały bro łyknąć w spokoju'.

Nie wydaje mi się, żeby Policji ani nikomu poza 'kolesiami' zależało na opinii wypisujących tego typu bzdury na murach.

Napisano

>

> Nie osiągał korzyści majątkowej i kuniec.

osiagnal skromny.gif

Napisano

bo cały Wymiar Sprawiedliwości jest zły!!!

Podaż złodzieja na tacy to Sk..... umorzą śledztwo Banda angryfire.gif

tylko umieją postawić fotoradary nakupować wideoradarów za 150tyś każdy i trzepią kasę a bezpieczeństwo spada na ostatnie miejsce

POLSKA rzeczywistość sick.gif

Napisano

Jakie to typowo Polskie. Rżnąć ile wlezie prostych obywateli na sofcie za 300pln podczas gdy posłowie lobbyści i innej maści k...y rżną skrab państwa na miliony !

Proponuje zrobić coś co pewien pisarz (?) keidyś zrobił ale w wersji hardcorowej.

Otoczyć parlament wojskiem, odbezpieczyć broń i wydać rozkaz kto wyjdzie z kompleksu sejmowego to strzelać i nie pytać. W tym samym czasie wysałać "w ciemno" słynny list do każdego przedstawiciela narodu: "wszystko się wydało natychmiast uciekaj"...

Nie zmienai to rzeczy że kradzież softu to złodziejstwo...

PS: ile zapłacili panowie z Automapy panom z KGP?

Napisano

> osiagnal

Trudne do udowodnienia procesowo :-)

Napisano

> Proponuje zrobić coś co pewien pisarz (?) keidyś zrobił ale w wersji

> hardcorowej.

Nie pal już więcej tego świństwa

Napisano

> Policja ma być SKUTECZNA, a nie kochana.

> Jeżeli jest skuteczna, to ma też szacunek.

> Proste.

> A te 'cha-wu-de-pe', czy inne 'jot-pe na sto procent' to nic innego

> jak dywagacje leszczyny, co to 'łolaboga, bo pały nas pogoniły i

> nie dały bro łyknąć w spokoju'.

> Nie wydaje mi się, żeby Policji ani nikomu poza 'kolesiami' zależało

> na opinii wypisujących tego typu bzdury na murach.

A od kiedy policja jest psem pościgowym dla prywatnych firemek? Jak ktoś narusza prawa autorskie to jest od tego postępowanie cywilne i państwo nie jest stroną - chyba że o czymś nie wiem

Napisano

> Nie musieli wcale zaglądać, wystarczy,że ów "przestępca" pochwalił

> się komuś i tak po nitce do.... policji. Więc wzięli go na oko.

albo pyskował podczas rutynowej kontroli... i po sprawdzeniu wszystkich żarówek w aucie... policjanci zaciekawili się nawigacją wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam

Nie chce mi sie już tego cztac w takim razie pytanie grinser006.gif

Jak policja sprawdzi legalność map w moim TomTom Go 740 LIve ???? biglaugh.gif

Napisano

> Witam

> Nie chce mi sie już tego cztac w takim razie pytanie

> Jak policja sprawdzi legalność map w moim TomTom Go 740 LIve ????

pewnie mają specjalnie szkolonego psa

Napisano

> pewnie mają specjalnie szkolonego psa

Dokładnie zapomniałem ze maja szkolone psy zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> PS: ile zapłacili panowie z Automapy panom z KGP?

Pewnie nic. Wystarczy że policjanci wykaża sie spektakularną akcją, niektórzy może coś do łaki złapią... a i premia będzie...

Napisano

> Policja nie jest tylko od łapania morderców, gwałcicieli itp. Mam

> legalną navi,więc nie mam się czego obawiać,niech martwią się i

> bluzgają policję ci ,których "nie stać" na oryginał.

na Pebie leży pełno aplikacji legalizujących AutoMapę. Sciągasz, robisz małe przetasowanie z plikami i w polu licencja wyświetla Ci Twoje imię i nazwisko. I ci mogą naskoczyć.

Nie mówię tego jako typowy cwaniaczek tylko jak ktoś, kto zastanawia się nad ideą takiego działania.

Wiem, że wygląda to właśnie w ten sposób, że policjant bierze navi, wchodzi w menu, opcja "o programie" i patrzy na kogo widnieje licencja.

Więc wyżej napisałem jak to można obejść w ciagu góra 10min.

Napisano

> na Pebie leży pełno aplikacji legalizujących AutoMapę. Sciągasz,

> robisz małe przetasowanie z plikami i w polu licencja wyświetla

> Ci Twoje imię i nazwisko. I ci mogą naskoczyć.

I w ten sposób, zamiast o nielegalne korzystanie z wartości intelektualnych, można zostać oskarżonym o umyślne oszustwo zlosnik.gif

Napisano

> I w ten sposób, zamiast o nielegalne korzystanie z wartości

> intelektualnych, można zostać oskarżonym o umyślne oszustwo

w jaki sposób? Podkreslam, że cały proces sprawdzania legalności na drodze wygląda j.w.

Jesli wiec wyswietla nazwisko zgodne z tym co figuruje w PJ to jakie mogą być "uzasadnione przesłanki do odesłania do analizy"?

A na tej zasadzie to dochodzimy znowu do punktu wyjścia - mogą sprawdzać buty czy oryginalne, dresiki, odtwarzacz CD z samochodu wyciągnąć i odesłać do analizy pod kątem rozkodowania po kradzieży, a nawet sprawdzać listę ostatnich 30połączeń z telefonu...

Zadajmy sobie więc pytanie czy Policja włazi nam w życie prywatne z buciorami, czy szuka i pilnuje praworządności.

Osobiście złodziejem nie jestem, wszystko co mam, mam legalne więc nic do ukrycia nie mam, ale nie oznacza to, że bym się zgodził na taką inwigilacją na zasadzie "czysty jestem, więc nie mam nic do ukrycia". NIE - moje życie prywatne jest święte.

Napisano

> Jesli wiec wyswietla nazwisko zgodne z tym co figuruje w PJ to jakie

> mogą być "uzasadnione przesłanki do odesłania do analizy"?

A jak ktoś pożyczy legalną nawigacje zlosnik.gif To wtedy dane nie graja z tym co w PJ hehe.gif No i jest nielegalna hehe.gif

Napisano

> A jak ktoś pożyczy legalną nawigacje To wtedy dane nie graja z tym

> co w PJ No i jest nielegalna

tylko wtedy mogą w skrajnej sytuacji próbować ustalić dane właściciela, od którego pożyczyłeś. Jeśli natomiast dane zgadzają się z Twoimi to na tym się cała "akcja" kończy.

Pamiętaj, że jest coś takiego jak domniemanie niewinności i jeżeli Ty mówisz, ze oryginał, w polu "o programie" widnieją Twoje dane, to brak przesłanek do dalszych czynności.

Napisano

W Akirze z MapaMap z tyłu obudowy jest fabryczna naklejka z nr seryjny MapyMap.

Wchodząc w ustawienia i o programie wyświetla się w legalnej mapie właśnie nr seryjny, zgadzający się z tym z tyłu obudowy. Tak więc urządzenie nie jest powiązane z konkretną osobą. Można taką navi pożyczyć komu Ci się podoba.

Napisano

> W Akirze z MapaMap z tyłu obudowy jest fabryczna naklejka z nr

> seryjny MapyMap.

U mnie po 2 latach to tak wytarta jest ze nie ma na niej nic

> Wchodząc w ustawienia i o programie wyświetla się w legalnej mapie

> właśnie nr seryjny, zgadzający się z tym z tyłu obudowy.

W nielegalnej dziele się podobnie.Są jeszcze dwa inne numery.Ale ich weryfikacja na drodze bez bazy danych producenta Map jest niemożliwa.

>Tak więc urządzenie nie jest powiązane z konkretną osobą. Można taką

> navi pożyczyć komu Ci się podoba.

Oczywiście i to się zgadza.

Ja mam oryginał kupioną Mapamap ale policjant na drodze nie jest w stanie sprawdzić czy wersja wgrana jest legalna czy nie.

Napisano

> W nielegalnej dziele się podobnie.

Widziałem wgarną najnowszą wersję "próbną" MapaMap do urządzenia z oryginalną naklejką i nr seryjne się nie zgadzały.

> Są jeszcze dwa inne numery.Ale ich

> weryfikacja na drodze bez bazy danych producenta Map jest

> niemożliwa.

Prawda.

> Ja mam oryginał kupioną Mapamap ale policjant na drodze nie jest w

> stanie sprawdzić czy wersja wgrana jest legalna czy nie.

Ale też nie ma uzasadnionego podejrzenia, że mapa jest nielegalna.

Nie ma więc podstaw do zatrzymania urządzenia.

Napisano

podsumowując

Jezlei jest taka akcja Policji to na 99% podejrzewam że inspiratorem jest wiodacy polski producent , który w ramach pomocy policji dostarczył im pare gratsiowych urządzeń , a ta w ramach poszanowania prawa ściga nielegalnych uzytkowinikow AM. Przez przypadek AM dało naszej policji bazę lealnych użytkownikow , bo tak sobie tylko wyobrażam sprawdzenie takiej nawigacji przy kontroli , bo co z tego jak sobie jakimś AM_licence wpisze użytkownika gdzy ten że będzie fikcyjny . No faktycznie lepiej brzmi wpisane zanzwisko niż peb.pl ale to wkazdej chwili łatwo mozna sprawdzić , chodzby dajac policjanta wspomniane na początku urzadzenia np. PDA z bazą w exelu czy innym pliku .

PS uzprzedzam pytanie o licencje , mimo wszystko troche sie nie pokoję że zatrzyma mnie jakis partol nadgorliwych krawężników i zapragnie mojego diamonda wziąć do ekspertyzy no ok mam legalna AM ale tego plastiku przy sobie nie woze a jakos nie uśmiecha mi się pozbywać telefonu który jest narzędziem pracy .

Napisano

> podsumowując

jak zawsze w tym chorym kraju - trzeba wozić ze sobą pudełko, paragon, kartę gwarancyjną palacz.gif

Napisano

Czyli najlepiej bagaznik przeznaczyc na pudełka / faktury itp po radyjku , glosnikach , nawigacji , felgach , cb , telefonie , oponach , ........ a co z faktura za zlosnika ??

Kurde jeszcze zaczna sprawdzac legalnosc Złosnikow zlosnik.gif

Jak kiedys mialem jeszcze CC to mi całe auto przetrzepali , trwalo to chyba z 30 minut i probowali mi wcisnac ze radio kupilem na Wolumen ( to taki bazarek dla tych nie z Stolicy ) , a ja zawsze wsio miałem legalne zlosnik.gif

Napisano

> Czyli najlepiej bagaznik przeznaczyc na pudełka / faktury itp po

> radyjku , glosnikach , nawigacji , felgach , cb , telefonie ,

> oponach , ........ a co z faktura za zlosnika ??

a w domu tak nie masz?? przecież legalność oprogramowania też sprawdzają zlosnik.gif

Napisano

KGB confused.gifmad.gif

Wszystko trzeba trzymac . przez sto lat

Napisano

> probowali mi wcisnac ze radio kupilem na

> Wolumen ( to taki bazarek dla tych nie z Stolicy ) ,

A to jakieś przestępstwo jest? hmm.gif

Napisano

Przez

> przypadek AM dało naszej policji bazę lealnych użytkownikow , bo

Nie może im dać.

Ochrona danych osobowych.

Po za tym, czy w muszą być moje dane w nawigacji?

Napisano

> tylko wtedy mogą w skrajnej sytuacji próbować ustalić dane

> właściciela, od którego pożyczyłeś. Jeśli natomiast dane

> zgadzają się z Twoimi to na tym się cała "akcja" kończy.

> Pamiętaj, że jest coś takiego jak domniemanie niewinności i jeżeli Ty

> mówisz, ze oryginał, w polu "o programie" widnieją Twoje dane,

> to brak przesłanek do dalszych czynności.

A co zrobi pan mundiurowy jak na ulicy złapie "oszusta i złodzieja" co ma AM zarejestrowaną na uwaga "Miś Uszatek"

poważnie mój kolega ma taką AM z samego początku produkcji ( kupił z Acerem n35 za 1600 PLN) i do dziś na tym jeżdzi

Legalna nie aktualizowana w wersji 1 czy 2 - całkiem to inaczej wygląda niż aktualna AM

Napisano

> na Pebie leży pełno aplikacji legalizujących AutoMapę. Sciągasz,

> robisz małe przetasowanie z plikami i w polu licencja wyświetla

> Ci Twoje imię i nazwisko. I ci mogą naskoczyć.

A jak zalegalizować tira pełnego lewych fajek? zlosnik.gif

Napisano

> A jak zalegalizować tira pełnego lewych fajek?

Poszukać kontaktu z mafią. palacz.gif

Napisano

> Przez

> Nie może im dać.

> Ochrona danych osobowych.

> Po za tym, czy w muszą być moje dane w nawigacji?

jak masz lekala to jest tam wpisany uzytkownik moze to być "świrek i muchomorek" oraz emil , te same dane ma AM bo są niezbedne do rejestracji .

Napisano

> A co zrobi pan mundiurowy jak na ulicy złapie "oszusta i złodzieja"

> co ma AM zarejestrowaną na uwaga "Miś Uszatek"

> poważnie mój kolega ma taką AM z samego początku produkcji ( kupił z

> Acerem n35 za 1600 PLN) i do dziś na tym jeżdzi

> Legalna nie aktualizowana w wersji 1 czy 2 - całkiem to inaczej

> wygląda niż aktualna AM

AM to rybka co ty tam wpiszesz koledze wyzej odpisałem że moze to i być "swirek i muchomorek" AM nie wymaga twjego prawdziwego nazwiska aby sie zarejestrowac , możesz wpisac ksywe , nicka , co kolwiek .

Napisano

> Witam

> kiedys byly dyskusje o tym ze policja jednak nie sprawdza nawigacji

> czy legalna czy tez nie ( nie ma do tego prawa itp). Niestety w

> moim miescie jest inaczej

> http://www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091002/BIALYSTOK/489360772

To jest bez sensu zupełnie, jedzie człowiek gdzieś gdzie jeszcze nie był, rozkopią do tego miasto tak że przejść się nie da co dopiero przejechać i teraz jeszcze nawigacje chcą zabierać... No niech się wezmą za dobre oznaczenie drogi to wtedy nawigacja nie będzie potrzebna... Proste i logiczne, a nie dowalać się że człowiek używa nawigacji... Po drugie niech zmniejszą cene tych legalnych to też nie bedzie problemu... Na każdym kroku człowieka chcą okraść i jak w tym kraju ma być dobrze?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.