Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyny tył

Featured Replies

Napisano

Oto fota dwóch sprężyn. Jedne z nich to Lesjöfors, drugie to coś made in Kitaj wink.gif Kto zidentyfikuje, które są które? wink.gif

P.S.

Nagroda nie jest przewidziana, fundusze przepiliśmy z zielikiem grinser006.gif

282951658-male.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352504768983_thumb.jpg

Napisano

Yyyy po dłuższym zastanowienu stawiam na sprężyne po prawej stronie hehe.gif Szkoda że nagroda przepita pub2.gif

Napisano

głos przyjęty ok.gif

...losowanie przepitej nagrody niebawem grinser006.gif

Czekamy na więcej opinii chipsy.gif

Napisano

pytanie jest pewnie podchwytliwe, wiec stawiam na ta z lewej smile.gif

Napisano

> stawiam na sprężyne po prawej stronie

Ale która jest po jest po prawej stronie? grinser006.gif

Domyślam się, że chodzi Ci o Lesjöfors?

Myślę, że lelek zadał podchwytliwe pytanie i jednak z prawej jest noname.

Napisano

>Kto zidentyfikuje, które są które?

Ja myślę, że skoro kitajce są mniejsze to robią mniejsze sprężyny grinser006.gif

Napisano

Można do porównania dołożyć sprężyny KAYABA hmm.gif Dalej zgłębiam temat, bo się zdecydować nie mogę które kupić biglaugh.gifspineyes.gif

Napisano

Lesjofors to ta z lewej storny zdjęcia. Na 100% procent.

Napisano

> Oto fota dwóch sprężyn. Jedne z nich to Lesjöfors, drugie to coś made

> in Kitaj Kto zidentyfikuje, które są które?

> P.S.

Wbrew pozorom ta grubsza to moze byc chinska. Zrobiona ze zwyklej stali do robienia plotow, za to grubsza, i tak za pol roku bedzie uklepana jak porzadna utwardzona po 10 latach.

Zgadlem?

Napisano

> Lesjöfors to ta z lewej.

też stawiam na ta z lewej, w śrose wymieniałem u siebie i takie same miały numerki smile.gif

Pozdro

Napisano

Lesjöfors z lewej cool.gif

Napisano
  • Autor

Zgadza się. Lesjöfors to ta z lewej.

Jest to przykład, że to co wyższe i grubsze oznacza lepsze. smile.gif

Chiński zamiennik odpada już w eliminacjach: robiliśmy testa z zielikiem , naciskałem obie swoim ciężarem i mimo iż chińszczyzna jest wyższa i grubsza to obie dały się ścisnąć do tej samej wysokości. Wynika z tego, że kiedy obciąży je nie 80 kg a kilkaset to chińska będzie już do połowy ściśnięta. smile.gif

Zwróćcie uwagę na kształt zwojów: chińska jest symetryczna względem osi poziomej, Lesjöfors ma górne zwoje rozciągnięte a dwa ostatnie są "gęste". Dzięki temu osiągnięto zmienna charakterystykę pracy sprężyny: przy małych obciążeniach pracuje górna część sprężyny, dolna zaczyna działać dopiero kiedy obciążenie jest naprawdę duże.

Podejrzewam też, ze grubość drutu nie najlepiej świadczy o jakości stali. Skoro trzeba było dać gruby drut aby zapewnić taką samą wytrzymałość jak cienki, to.... wink.gif

Ale jak to zielik podsumował: przychodzi klient do sklepu i mówi: tył mi siedzi, sprężyny poproszę, ale daj pan jakieś mocniejsze, żeby były na dłużej. I jak mu się pokaże tak jak na focie powyżej, to na 100% wybierze chińszczyznę ze względu na wygląd. A do tego znacznie tańsze... zlosnik.gif A potem trochę się zdziwi...

Już po wymianie. Prosta robota, kół nie ściągałem, licząc się z koniecznością podniesienia auta wyżej (podnośniki prawie na maxa) . Najpierw dwa podnośniki z obu stron auta, ale tylko wstępnie podparte pod auto coby łatwiej było wyjąć amorki z uchwytów. Dwie śruby amortyzatorów wyjęte, auto podnośnikami do góry. Sprężyny plug and play: stare wyjęte, nowe założone. Auto w dół powoli aby trafić główkami amorków w uchwyty. Dokręcenie śrub amorków i gotowe. Z zegarkiem w ręku 14 minut. Byłoby dłużej ale miałem do pomocy "koleżankę od Seata", która operowała podnośnikami góra-dół i nie musiałem wyłazić z kanału smile.gif

Po wymianie: stare sprężyny po wyjęciu okazały się być tej samej wysokości co nowe. Test z obciążaniem własnym ciężarem pokazał, że 17 lat swoje zrobiło (w tym 5 lat wożenia kupy narzędzi w bagażniku... zlosnik.gif ) : dość łatwo dało się je uginać. Nowe sprężyny podniosły auto o jakieś 3 cm. Niewiele, ale nie liczyłem na więcej. Dopiero jak opróżniłem bagażnik okazało się ile naprawdę podniosły... zlosnik.gif Wyraźna poprawa podczas jazdy po muldach: przestało tłuc z tyłu i wybijać zadek auta po wyjeździe z doliny muldy. Więcej wrażeń nie mam póki co... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

Ja wymieniałem sprężyny jakiś rok temu i założyłem Lesjöforsy.

Wymieniałem bo jedna z oryginalnych pękła.

Nie wiem czy jakieś podróbki trafiłem, bo autko mi siadło i gdy 4 osoby w aucie często zawieszenie dobija.

Napisano
  • Autor

> Ja wymieniałem sprężyny jakiś rok temu i założyłem Lesjöforsy.

> Wymieniałem bo jedna z oryginalnych pękła.

> Nie wiem czy jakieś podróbki trafiłem, bo autko mi siadło i gdy 4

> osoby w aucie często zawieszenie dobija.

Weź nie strasz... grinser006.gif Ale jakby co to azja chaja.gifwpysk.gif

grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

A ma ktoś założone sprężyny Kayaba. Marka znana z dobrych amorków ale jak ze sprężynami hmm.gif Cenowo korzystniej niż Lesjöfors, ma ktoś zamontowane, szukam opinii zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy jakieś podróbki trafiłem, bo autko mi siadło i gdy 4

> osoby w aucie często zawieszenie dobija.

Czekaj.... A może założyłeś "do góry nogami"...

Pozdroofka

Napisano

> Weź nie strasz... Ale jakby co to azja

On zachwala pod niebiosa te springi biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> On zachwala pod niebiosa te springi

No i właśnie dlatego takie wybrałem smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> No i właśnie dlatego takie wybrałem

No ja właśnie myślę nad sprężynkami z tyłu i nie wiem czy opłaca się płacić za nie sporą kasę spineyes.gif

Napisano

> Czekaj.... A może założyłeś "do góry nogami"...

> Pozdroofka

A jak w przypadku tych lesjoforsów sprężyny powinny być założone? - tam gdzie zwoje są ciaśniej na dół czy na górę? - Pytam, bo dwa tygodnie temu też takie zamontowałem do mojego caravana - Azja zachwalał firmę - no i mam wrażenie że właśnie dobija tył jak siedzą dwie osoby z tyłu(!). Dodam, że w moim przypadku dało się je tylko założyć tak, że tam gdzie zwoje są ciaśniej to jest dół - odwrotnie nie pasowały średnice otworów.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> A jak w przypadku tych lesjoforsów sprężyny powinny być założone?

Zobacz jak założył azja : KLIK

> no i mam wrażenie że właśnie dobija tył jak siedzą dwie osoby z tyłu(!).

No następny straszak... grinser006.gif Chyba zaczynam rozumieć dlaczego azja coś nie pokazuje się na forum... zlosnik.gif

> odwrotnie nie pasowały średnice otworów.

Hmmm... Nie zastanawiałem się nad tym. Tzn nawet nie przymierzałem odwrotnie. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Czekaj.... A może założyłeś "do góry nogami"...

> Pozdroofka

confused.gif chyba nie.

Zakładał mechanik, bo razem z amorkami wymieniałem.

A jednego za ch...olewkę nie mogłem odkręcić.

A że zrobił to za 50 zł (obie strony) to wolałem nie ryzykować urwania górnej śruby.

A co do sprężyn to faktycznie siadły, a napewno były do kombika i w oryginalnych opakowaniach.

Zrobię fotki jak autko teraz stoi i jak zamontowane sprężyny.

Napisano
  • Autor

> A co do sprężyn to faktycznie siadły, a napewno były do kombika i w

> oryginalnych opakowaniach.

Jedno mnie uspokaja: obaj z yonash'em macie kombiaki. Może problem dotyczy właśnie kombiaków? Albo dostaliście sprężyny np. od htb?

Pozdroofka

Napisano

> Jedno mnie uspokaja: obaj z yonash'em macie kombiaki. Może problem dotyczy właśnie kombiaków? Albo dostaliście sprężyny np. od htb?

Hm, tak się właśnie zastanawiam:

- sedan lżejszy od kombiaka

- hatchback wydaje się być lżejszy od sedana (wkońcu krótszy)

Oczywiście mówię o tylnej karoserii, i taka moja dalsza dedukcja, czy jeżeli wożę z tyłu butle z gazem to czy nie lepiej by było założyć sprężyny właśnie od kombiaka aby wzmocnić ten tył na wypadek pasażerów, bagażów oraz pełnej butli gazu - chociaż do tej pory jak jeżdżę na oryginalnych sprężynach i nigdy nie miałem problemu z dobijaniem tyłu, ale niestety tył już nie jest tak wysoko jak kiedyś (nawet po zamontowaniu już LPG).

I takie dalsze pytanie - czy tył czasem nie będzie znowu za wysoko, widziałem kilka astr na mieście z dziwnie uniesionymi tyłkami.

PZDR VEN

Napisano

> Jedno mnie uspokaja: obaj z yonash'em macie kombiaki. Może problem

> dotyczy właśnie kombiaków? Albo dostaliście sprężyny np. od htb?

> Pozdroofka

Może faktycznie problem dot. kombiaków niewiem.gif, na pewno odpada kwestia tego, że sprężyny są od htb, moje były w oryginalnych pudłach producenta to raz, dwa - numer katalogowy na pudle zgadzał się ze sprężynami do kombiaka w katalogu on-line producenta, a trzy to numer partii wybity na sprężynie pokrywał się z numerem partii wybitym na naklejce na pudle. Tak więc o pomyłce nie może być mowy. Sprężyny zakładałem jakieś 2 tyg. temu, temat na razię obserwuję. Dodam że jak mi na tył siądą dwie-trzy osoby, to te dolne ciaśniejsze zwoje praktycznie się dotykają/spierają jeden na drugim, ale jak na razie nie dzwonią. Tak więc czekam na rozwój wypadków i obsrwuję. Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Czyli co? Lesjöfors OK, ale nie do kombiaków? Jeden przypadek to może być zbieg okoliczności, ale dwa zmuszają do zastanowienia...

Pozdroofka

Napisano

> Czyli co? Lesjöfors OK, ale nie do kombiaków? Jeden przypadek to może

> być zbieg okoliczności, ale dwa zmuszają do zastanowienia...

ja mam sedana

sprężyny wymienionie właśnie na lesjoforsy 3 tygodnie temu (po tym jak jedna pękła w czasie jazdy)

tył podniósł się o jakieś 2-3 cm

nie dobija

Napisano

> Dodam że jak mi na tył siądą dwie-trzy osoby, to te

> dolne ciaśniejsze zwoje praktycznie się dotykają/spierają jeden

> na drugim, ale jak na razie nie dzwonią.

U mnie w sedanie jest podobnie

Napisano

> U mnie w sedanie jest podobnie

Też tak miałem, póki co dołożenie wyższych podkładek załatwiło sprawę i Astra wypina się ładnie do góry hehe.gif

Napisano

> No następny straszak... Chyba zaczynam rozumieć dlaczego azja coś

> nie pokazuje się na forum...

azja się nie pokazuje, bo w weekendy robi sobie wolne od komputera :-PPP

co do sprężyn - będę zachwalał nadal ok.gif

przednie jeżdżą z powodzeniem ok. 3.5 roku, tylne aktualnie ok. 1.5 roku (wcześniejszy kpl. 2,5 roku)

przebiegi z grubsza znacie ;-)

• 3 miesiące później...
Napisano

To może jakiś ranking, głosowanie. Szykuję się do wymiany sprężyn w swoim kombiaku (gaz, zapas w bagażniku + labrador, wakacyjnie 4 osoby i bagażnik po dach wypchany sprzętem biwakowo-wspinaczkowym), dupa siedzi nisko. Potrzebuje czegoś wysokiego. Jakieś sugestie?

Napisano

Macie jakieś doświadczenia ze sprężynkami KYB wzmacnianymi? Różnica miedzy Lesjofors to 80 zł. Przy dwóch sztukach daje niemal cenę amorka.

Napisano

> Macie jakieś doświadczenia ze sprężynkami KYB

Założyłem sprężyny KYB do Vectry z tyłu i jestem zadowolony. Zrobione na nich dopiero ok4kkm ok.gif

o takie dokładnie założyłem :

283057798-zd001(Medium).jpg

Napisano

odświeżę troche temat smile.gif

otóż mam problem z kombiakiem

jak wsiądą 4 osoby to na progach zwalniajacych dobija tył

wymiana amorków nic nie dała

poprzedni właściciel mówił, że jedna spręzyna mu kiedyś pękła,to wymienił dwie

pewnie kupił jakies harty i stąd problem- w starej astrze przy 4 osobach, full bagazu nigdy nie było"dobijania" mimo że spręzyny były oryginalne i miały ponad 200 tys przebiegu

napisałem już do zielika zapytanie w sprawie lesjoforsów,ale przy okazji zapytam tu- może ktoś wymieniał w AG kombi sprężyny z tyłu i może sie wypowiedzieć jakie producenta sprężyny wstawił i czy jest zadowolony?

z gory dzieki

pozdr

p.s. może ktoś podać nr katalogowy GM sprężyny do kombiaka?

Napisano

Są 4 rodzaje sprężyn do kombi.

Pomijając te przeznaczone dla zawieszenia "sportowego" i instalacji CNG, pozostają dwa:

Jeśli jest hak do przyczepki - 9118380,

jeśli haka nie ma - 9118379.

Napisano

> Są 4 rodzaje sprężyn do kombi.

> Pomijając te przeznaczone dla zawieszenia "sportowego" i instalacji

> CNG, pozostają dwa:

> Jeśli jest hak do przyczepki - 9118380,

> jeśli haka nie ma - 9118379.

dzięki

hak mam,więc infromacja jak najbardziej przydatna ok.gif

Napisano

też miałem problem z sedanem. Butla + pasażerowie z tyłu+ nadkola + opony 195= obcieranie opon o nadkola, progi tylko bardzo powoli.

Założyłem gumy usztywniające ( takie )polecane prze kilku kolegów z autokącika. nie dość że astra ładniej się prezentuje (brak opadniętego tyłka) to i problem z obcieraniem i progami (praktycznie)zniknął

• 1 miesiąc później...
Napisano

Odswieze temat, bo wczoraj jadac po niezlych dolach "cos" mi podobno wypadlo.

Oto zdjecie:

283612316-IMAGE_4081.jpg

Jest to jak widac kawalek sprezyny, ale byc moze nie mojej ? Zagladalem z tylu autka, ale za bardzo nie widzialem ubytku, bo jak widac na zdjeciu jest to jeden zwoj i to z samego poczatku. Co ciekawe miejsce pekniecia jest cale zardzewiale, wiec wyglada to tak jakby jezdzilo to ze mna dluzszy czas, a wypadlo dopiero wczoraj.

Na tym kawalku jest numer: C 4422GMHH1, da sie sprawdzic czy to z astry kombi? grinser006.gif

Jesli powiecie, ze to moja to zakupie pewnie nowe sprezynki. Wiem tylko, ze maja byc wzmocnione. Znacie moze orientacyjne ceny Kayaby i Lesjofors do mojego autka? Moze ktos ostatnio albo i nie wymienial i moze polecic jedne badz drugie? Czy gorne i dolne gumy sa drogie? Jesli nie jest to jakis wielki koszt to pewnie bym je rowniez wymienil.

Pozdrawiam i zycze Wesolych Swiat ! ok.gif

EDIT:

Chyba, ze jest to sprezyna przednia hmm.gif ale to raczej by nie mial jak ten element wypasc skoro srodkiem idzie amortyzator smile.gif

Trzeba bedzie zdjac przynajmniej kola z tylu i zajrzec dokladniej.

post-31684-14352507377184_thumb.jpg

Napisano

Pęknięcia na takim kawałku możesz nie zauważyć, bo w normalnym położeniu leży on na gumie. Trzeba pomacać, albo dobrze się przyjrzeć. Ceny możesz oblukać np: na alledrogo. Gumy jakieś 30-40zł/szt, sprężyny 120-130zł/szt.

Z pewnością to jest kawałek tylnej sprężyny wink.gif.

Napisano

Witam. Jest to kawałek tylnej sprężyny, a dokładniej dolny zwój. U mnie w astrze mam takie same kawałki. Pękły jednocześnie obie sprężyny beksa.gif

Napisano

To, ze obie pekly to nawet "lepiej", bo i tak sie wymienia parami i nie masz dylematu, ze Ci zostala jedna "dobra" sprezyna grinser006.gif Widzialem te gumy mocowania, ale na allegro to jakies takie brzydkie pomaranczowe sa grinser006.gif We wtorek sie zdejmie kolo, popatrzy, potem drugie, tez popatrzy i bedzie trzeba zlozyc pewnie zamowienie u zielika ok.gif Przy okazji moze wezme poduszke pod skrzynie biegow, bo wydaje mi sie, ze to przez nia sa szarpniecia przy dodawaniu i odejmowaniu gazu sick.gif

No i jeszcze KYB czy Lesjofors ? skromny.gif

Napisano

U mnie sprezyny pekly w identyczny sposob w tym tygodniu bede zakladal Lesjoforsy na tym forum czytalem same pochlebne opinie o nich.

Pozdrawiam

Napisano

Ten konkretny kawalek pochodzil z dolu lewej sprezyny. Przed chwila robilem sekcje grinser006.gif Nie pozostaje nic innego jak zamowic 2 sztuki i przy okazji poduszke pod skrzynie i brac sie za wymiane ok.gif

• 2 lata później...
Napisano

No dobra....

wykopałem niczym grabarz stary temat n/t sprężyn.

Sprawa wygląda tak. Jakieś półtora roku temu (~30kkm temu) założone miałem nóweczki sprężynki Lesjoforsy...

Na chwilę obecną wyglądają one tak:

Prawa:

pdsc00207.jpg

pdsc00208.jpg

Lewa:

ldsc00210.jpg

Przy prawej widzimy, że układa się ona delikatnie rzecz ujmując "nienaturalnie". W lewej natomiast pracuje chyba tylko jeden zwój. Dodam, że auto w chwili robienia fotki nie było obciążone (w bagażniku koło, 10-15 L noPb i jakieś 20-25L LPG wink.gif )

Przy takim stanie górna część opony (14 cali) jest schowana jakieś 3 może max 4 cm za dolną część błotnika. Z tego co wiem powinno być co najmniej na równo lub delikatny prześwit (przy pustym samochodzie). Po wymianie (wspomniane półtora roku temu) nigdy (!) nie widziałem górnej części opony - zawsze była schowana.

Co jest grane? Co jest powodem? Odwrotnie założone sprężyny? Przy montażu nie byłem, ale na 99% założone są tym "gęstszym" uzwojeniem od dołu (czyli tak jak wyczytałem w tym wykopaliskowym wątku).

...ani jedna ani druga nie jest pęknięta.

Napisano

Przyłączę się.

Mam z tyłu sprężyny od Lanosa - wzmacniane. Auto stoi wysoko.

Na seryjnych KYB K-FLEX jest znów zbyt nisko (dodatkowo butla LPG w miejsce koła).

Chcę żeby było wyżej ale nie tak jak na sprężynach od Lanosa.

Są dostępne podkładki/odboje pod sprężyny seryjne, które podnoszą o powiedzmy 3cm.

Mam też sprężyny od Astry G sedan. Są dłuższe od seryjnych z Astry F o 1 zwój ale i mają mniejszą średnicę drutu.

Co bardziej polecacie? Podkładki pod seryjne sprężyny czy montaż sprężyn z Astry G (robił ktoś coś takiego)?

Napisano

Witam

W zeszłym roku zamontowałem sprężyny do Astry F sedan (nie do kombi) kupione w miejscowym sklepie ilość zwoi taka sama jak w oryginalnych tylko grubość "drutu" jest taka sama na całej długości. Oryginały mają końce cieńsze. Jak dla mnie trochę za wysoko "stoi" ale co tam na rajdy nie jeżdżę. Oryginalne były od nowości samochodu prawie 14 lat był wprawdzie całe ale "siedziały" bardzo mocno. Przy pełnym odciążeniu cztery osoby dorosłe na łagodnych zakrętach obcierały o nadkola.

A wygląda to tak: samochód pusty pół zbiornika paliwa, gazu nie mam, koła "14"

wa619_IMG_3806.JPG

cf666_IMG_3808.JPG

Także się zastanawiałem czy zamontować grubsze podkładki ale po demontażu starych sprężyn i ich oględzinach :-) postanowiłem kupić nowe sprężyny i nowe podkładki gumowe.

Napisano

Prawa na pewno nie jest pęknięta? Jak dla mnie, do wymiany.

Napisano

No też wysoko stoi. Dziwnie tak to trochę wygląda. Nie powiem, bo praktyczne to jest. W komplet osób jedzie się super. Nic nie dobija, komfort jazdy zachowany, nie trzęsie. Na pusto już ciut gorzej. Jest sztywno, czuć każdą dziurę, a wpadnięcie w jakąś większą daje się również wyraźnie słyszeć w środku auta.

U mnie wygląda to tak (fotka sprzed powiedzmy 2 miesięcy ale i tak w sumie nic się nie zmieniło):

p6230005resize.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Mam ochotę zamówić coś takiego:

http://moto.allegro.pl/guma-podwyzszajaca-pod-sprezyne-bardzo-wytrzymala-i2612571564.html

i tym samym założyć z powrotem poprzednie moje sprężyny KYB K-FLEX (seryjne), które kupiłem jako nowe i jeżdżone w sumie były niecałe 2 lata. Wtedy w aucie nie miałem jeszcze LPG, a krawędź nadkola była równiutko z górną krawędzią opony co przy założeniu kół 15", dawało się słyszeć ocieranie opon o plastikowe nadkola na nierównościach.. Te gumy podniosłyby o te 3cm tył. By było wyżej (nie tak jak teraz na pewno) ale przy seryjnych sprężynach myślę, że jechałoby się przyjemniej (bardziej miękko by było) i może by nic nie ocierało o nadkola.

Jeszcze po głowie chodzą mi sprężyny od AG, które również mam w garażu. Może na nich by był lepszy efekt. Sam już nie wiem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.