Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak podnosicie Uno?

Featured Replies

Napisano

No właśnie.

Jak podnosicie Uno?

W różnych sytuacjach tzn podczas zmiany koła czy podczas napraw w warsztacie czy we własnym garażu.

Chodzi mi o to jak podkładacie podnośnik.

Ja osobiście sobie przerobiłem troszkę podnośnik, który jest na wyposażeniu samochodu tak by pasował mi do takich wzmocnień z okrągłymi większymi otworami w pobliżu przednich kół i środkowego słupka.

Jeżeli samochód jedzie do wulkanizatora czy jakiegoś warsztatu to proszę majstrów by w przypadku gdy będą podnosić samochód z którejś ze stron lub na podnośniku kolumnowym podkładali łapy w te właśnie miejsca, a nie pod progi.

Nie niszczę w ten sposób zabezpieczenia antykorozyjnego progów.

Jak kupiłem Uno to podczas oględzin podłogi i progów najwięcej korozji na progach zaczynało się właśnie w miejscach gdzie podkładano podnośnik lub łapy podnośnika kolumnowego.

Czy Wy też podkładacie w miejscu tych wzmocnień z otworami czy standardowo o progi?

Z tego co mi się wydaje to właśnie te wzmocnienia za przednimi kołami oraz przy środkowych słupkach służą do podnoszenia samochodu.

Są one wykonane z dość grubej tłoczonej blachy i jak się trochę konserwacji zetrze to nic się nie stanie, gorzej właśnie z progami, które w przypadku gdy uszkodzi się powłokę zabezpieczającą lubią szybko korodować.

Napisano

Jak przód to podnoszę o wahacze a jak tył to o belkę

Napisano

przód i tył pod progi, w miejscach, gdzie są usztywnione (zakrzywiona linia krawędzi ~ )

Napisano

> przód i tył pod progi, w miejscach, gdzie są usztywnione (zakrzywiona

> linia krawędzi ~ )

Ja preferuję wahacze i belkę ze względu na wytrzymałą blache cfaniaczek.gif

BTW w którym miejscu masz zakrzywioną linię krawędzi???? hmm.gif

Napisano

> Jak przód to podnoszę o wahacze a jak tył to o belkę

najlepsze miejsce ok.gif

Napisano

Z tyłu pod belkę.

Z przodu czasem pod wahacz - tylko, zawsze trochę mam obawy czy mi się nie skrzywi.

Czasem pod wzmocnienie, czasem pod skrzynię biegów.

Napisano

> Z tyłu pod belkę.

> Z przodu czasem pod wahacz - tylko, zawsze trochę mam obawy czy mi

> się nie skrzywi.

> Czasem pod wzmocnienie, czasem pod skrzynię biegów.

Przód pod mocowanie wahacza, tył - belka, podnośnik od malucha bo jest wygodniejszy tylko pokrętło przerobiłem na dłuższe żeby przed czy za autem kręcić 270635636-JUMP2.gif

Napisano

U mnie w miejscach mocowania tych wzmocnień (2szt.) na lewarek do podłogi powstała pani mulher.gif i dziura na wylot przy obu mocowaniach.

Napisano

> No właśnie.

> Jak podnosicie Uno?

za próg zlosnik.gif

Napisano

Używam podnośnika trapezowego 1,5t podstawiam pod wahacze i pod wzmocnienia.

W warsztacie proszę o ustawienie podnośnika pod wzmocnione punkty.

Napisano

> za próg

Ja tyż za próg i jakoś nigdy problemu nie było ok.gifgrinser006.gif

Napisano

Potwierdzam waytogo.gif

Najlepiej i najbezpieczniej z powodu rost stylu uno wpisanego w jego naturę zlosnik.gif

Napisano

> BTW w którym miejscu masz zakrzywioną linię krawędzi????

np z tyłu, na końcu progu krawędź schodzi wgłąb auta i znów do tyłu, takie rozciągnięte S i tam jest dość sztywno, a z przodu jest raczej prosto ale grubo zeby.GIF

Napisano

tył za belkę a przód pod takim wzmocnieniem bądź wahacz wg potrzeby. Wcześniej o progach mogłem zapomnieć bo podnośnik wpadał do środka, a po zrobieniu progów nie próbowałem czy wytrzymają. Koła jeszcze nie miałem okazji zmieniać na trasie mlotek.gif odpukać

Napisano

z racji, że od niedawna mam podnośnik hydrauliczny to mam deskę na długość całego progu i dźwigam cały bok na raz smile.gif i bez uszkodzeń, bo ciężar się roznosi po całej długości

Napisano

Tylko wahacze i tylna belka. Po "naprawie" blacharskiej moje progi trzymają się na słowo honoru, ślinę i taśmę samoprzylepną sick.gifsciana.gif Wszelkie próby podniesienia samochodu za progi zakończą się zniszczeniem tych progów i głupkowatą miną podnoszącego hahaha.gifok.gif

Napisano

> np z tyłu, na końcu progu krawędź schodzi wgłąb auta i znów do tyłu,

> takie rozciągnięte S i tam jest dość sztywno, a z przodu jest

> raczej prosto ale grubo

hmm....to może tak,bardziej zauważalne "S"mam po prawej stronie,po lewej jakby go prawie nie było

ciekawe czemu hmm.gif

Napisano

Ja fabryczny lewarek wywaliłem po tym jak mi chciał uciąć palce i kupiłem sobie hydraulicznego krokodyla. Jak podnoszę to pokładam dużą deskę i nic nie niszczę a jak w trasie nie mam deski to z przodu pod mocowanie wahacza a z tyłu pod tylną belkę.

Napisano

@diablun

może masz próg robiony z jednej strony

ja póki co to podnosiłem mojego na podnośniku na serwisie w robocie, lewarek nieużywany za mojej nieco ponad rocznej kadencji

Napisano

Wcześniej fabryczny lewarek pod próg lub długa deska poprzez dźwignię w punktach do podnoszenia, teraz podnośnik żaba w punktach do podnoszenia. wink.gif

Napisano

Gorzej jak trza wymienic wahacz, albo amory z tylu i zadna z tych opcji nie wchodzi za bardzo w gre biglaugh.gif

Bestia w gore idzie tak samo,a pozniej pieniek pod podloge i stoi waytogo.gif

Ewentualnie pozniej trza kopnac od srodka jak sie podloga wygnie rotfl.gif

Napisano

najlepiej dwiema rekami podnieć auto i trzymać a kobieta wymienia koło albo naprawia hamulce. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> najlepiej dwoma rekami podnieć auto

bynajmniej żadne lewarek nie wpadnie do środka biglaugh.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> bynajmniej żadne lewarek nie wpadnie do środka

Ale błotnik zostanie w rękach. rotfl.gif

Napisano

> Ale błotnik zostanie w rękach.

A ja mam takie pytanko, bo mi ostatnio te smieszne progi za ktore sie podnosi troszku wpadly do srodka zeby.GIF naprawial to ktos kiedys?? Chcialbym wiedziec ile liczyc aby to naprawic

Napisano

> A ja mam takie pytanko, bo mi ostatnio te smieszne progi za ktore sie

> podnosi troszku wpadly do srodka naprawial to ktos kiedys??

> Chcialbym wiedziec ile liczyc aby to naprawic

ile liczyć ....to zależy ile blacharz od Ciebie weźmie...

albo wymieniać próg,albo poratować się szpachlą i innymi tańszymi sposobami

Napisano

> ile liczyć ....to zależy ile blacharz od Ciebie weźmie...

> albo wymieniać próg,albo poratować się szpachlą i innymi tańszymi

> sposobami

Chyba cos zle wyjasnilem, bo ja sam jestem poczatkujacym blacharzem i progi mi nie straszne, chodzilo mi raczej o ta rynienke pod ktora sie wklada lewarek. Mam nadzieje ze teraz zrozumiale napisalem

Napisano

> Chyba cos zle wyjasnilem, bo ja sam jestem poczatkujacym blacharzem i

> progi mi nie straszne, chodzilo mi raczej o ta rynienke pod

> ktora sie wklada lewarek. Mam nadzieje ze teraz zrozumiale

> napisalem

zrób na prosto i wzmocnij bedzie lepiej smile.gif

Napisano

pod wahacze, pod belkę i pod progi grinser006.gif

Napisano

> pod wahacze, pod belkę i pod progi

Ja rowniez zeby.GIF tyle ze pod progi to sie troche obawiam zeby.GIF

Napisano

> Ja rowniez tyle ze pod progi to sie troche obawiam

Jak się obawiasz podkładać lewarek bezpośrednio pod progi,proponuję podłożyć jakąś deskę,dla rozłożenia masy...ja ostatnio tak robiłem jak malowałem fele

Napisano

> Jak się obawiasz podkładać lewarek bezpośrednio pod progi,proponuję

> podłożyć jakąś deskę,dla rozłożenia masy...ja ostatnio tak

> robiłem jak malowałem fele

Noo jak juz podnosze o progi to daje jakies klocki

wlasnie smile.gif nie chcialbym zobaczyc mojego podnosnika w srodku auta biglaugh.gif

Napisano

> No właśnie.

> Jak podnosicie Uno?

Jako, że mój podnośnik zamontowany seryjnie od nowości nie daje się rozłożyć bez używania imadła (kilku już próbowało i nie ma mocnych na niego)...

283022241-mini_podnosnik.jpg ...coś w tym stylu...

...to korzystam z warsztatów, w których mają takie jak niżej na fotkach grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

283022241-podnosnik1.jpg283022241-podnosnik2.jpg

post-48875-14352505043354_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Jako, że mój podnośnik zamontowany seryjnie od nowości nie daje się

> rozłożyć bez używania imadła (kilku już próbowało i nie ma

> mocnych na niego)...

> ...coś w tym stylu...

> ...to korzystam z warsztatów, w których mają takie jak niżej na

> fotkach

Ale mi nie chodzi o to czym podnosisz tylko gdzie podkładasz podnośnik lub łapy podnośnika.

Ja właśnie podkładam pod takie wzmocnienia z takim większym otworem, które są umiejscowione za progiem w okolicy środkowego słupka i zaraz za przednim kołem.

Napisano

> Ale mi nie chodzi o to czym podnosisz tylko gdzie podkładasz

> podnośnik lub łapy podnośnika.

> Ja właśnie podkładam pod takie wzmocnienia z takim większym otworem,

> które są umiejscowione za progiem w okolicy środkowego słupka i

> zaraz za przednim kołem.

Było pytanie: Jak podnośicie Uno?, a ja tylko w taki sposób. grinser006.gif

A tak na poważnie to zaczepiają mi za miejsca przeznaczone na podnośnik, chociaż jedno z przodu trochę ucierpiało po naszych polnych kaszubskich drogach od prawdopodobnie kamienia, ale daje się jakoś podnieść za to miejsce.

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Czy mozna prosic o fotki miejsc gdzie opierac podnosniki typu żaba?

U mnie jest tylko podnośnik typu forfiter zeby.GIF

A wsadzam go tam gdzie wzmocnienia blachy na progach smile.gif

Napisano

Z przodu na wysokości łączenia błotnika przedniego z progiem. W podłodze jest wzmocnienie w postaci tak jakby sutka z dziurkom rotfl.gif

Z tyłu za belkę. Zaraz za mocowaniem tylnej belki do podłogi podkładasz i podnosisz.

Napisano
  • Autor

Znajdź jakieś zdjęcie ukazujące Uno od spodu. Obojętnie jakie, jakieś z garażu, z wypadku itp, tak żeby było widać podłogę od spodu.

Napisano

tył pod belkę, przód pod tylne tuleje przednich wahaczy.

pozdr

Napisano

podnosze za:

- progi zewnetrzne podkladajac metrowa deske

- wzmocnienia do podnoszenia podkladajac deske 10x10

- tylne tuleje wahaczy podkladajac deske 10x10

- skrzynie biegow podkladajc deske

- za belke oraz kawalek za jej mocowaniem podkladajac deske

- za hak holowniczy jak najblizej budy

wszystko zalezy od potrzeb, do podnoszenia uzywam podnosniska hydraulicznego do 3t (ze wzgledu na jego dlugosc (ostatnio z kolega zaba podnosilismy to kola byly na ziemi nadal a zaba na maxa)). W zadnym zmiejsc nie powstalo uszkodzenie, wgniot i auto nieraz tak dzien stalo i nic mu nie jest

Napisano

na wiosnę teraz zmieniałem koła pod garażem, na oryginalnym lewarku i powiem, że całkiem fajnie się tym operuje zeby.GIF

Napisano

Mój oryginalny lewarek od pewnego czasu leży w komórce bo w moim samochodzie nie ma czegoś takiego jak progi frown.gif

Zakupiłem żabę i nią podnoszę(ale trochę nisko podnosi), jak wchodzę pod samochód to podstawiam dla swojego bezpieczeństwa podpórki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Fotki podwozia:

Przodek

i1038946.jpg

"tak jakby sutka z dziurkom" - pomylic sie nie da smile.gif

Tylek:

i1038948.jpg

prosze o oznaczenia, gdzie podkładać żabę pod belkę.

Czerwonymi okręgami zaznaczyłem wzmocnienia, czy na nich można podnosić tył i przód, czy lepiej na wspomnianej belce?

Napisano
  • Autor

> Fotki podwozia:

> Przodek

> "tak jakby sutka z dziurkom" - pomylic sie nie da

> Tylek:

> prosze o oznaczenia, gdzie podkładać żabę pod belkę.

> Czerwonymi okręgami zaznaczyłem wzmocnienia, czy na nich można podnosić tył i przód, czy lepiej na

> wspomnianej belce?

O to to, właśnie.

W tych miejscach najlepiej podkładać zarówno podnośnik kolumnowy w warsztatach jak i żabę.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Ja właśnie podkładam pod takie wzmocnienia z takim większym otworem, które są umiejscowione za

> progiem w okolicy środkowego słupka i zaraz za przednim kołem.

Byłem w fabryce samochodów i widziałem że to o czym piszszesz to jest dla fabryki samochodów gdy samo nadwozie jedzie na wózku do kapieli i kataforezy.Te kwadraty z okrągłym otworem służa w fabryce w lakierni do mocowania nadwozia na wózku.(malowanie i płukane odtłuszczanie zanużeniowe-to taka farba podkładowa).Ponieważ samo nadwozie jest ok 3 razy lżejsze od gotowego samochodu więc używanie tych miejsc jest ryzykowne.

Popytałem się blacharzy tych co naprawiają mocno zardzewiałe samochody gdzie podstawiać podnośnik.Z przodu to pod słupek A-tam gdzie jest mocowany zawiasy przednich drzwi to od spodu trochę w kiernku do środka bliżej nadkola jest najmocniejsze miejsce w każdym samochodzie.No i między podnośnik a nadwozie podkładać mocne deski,żeby nacisk się rozłożył na większą powierzchnie.

Napisano

> O to to, właśnie.

> W tych miejscach najlepiej podkładać zarówno podnośnik kolumnowy w warsztatach jak i żabę.

Ja jak podnoszę to uniakowskim podnośnikiem ale jak mam do roboty coś bardziej większego to podkładam jeszcze pniaczki z drzewa. Tak ostatnio robiliśmy u mnie z Ortes-em bo było bardziej stabilne i mocniejsza podpora. do tego zawsze kliny pod koła dla bezpieczeństwa. cool.gif

Napisano

> Jak kupiłem Uno to podczas oględzin podłogi i progów najwięcej korozji na progach zaczynało się

> właśnie w miejscach gdzie podkładano podnośnik lub łapy podnośnika kolumnowego.

> Czy Wy też podkładacie w miejscu tych wzmocnień z otworami czy standardowo o progi?

> Z tego co mi się wydaje to właśnie te wzmocnienia za przednimi kołami oraz przy środkowych słupkach

> służą do podnoszenia samochodu.

> Są one wykonane z dość grubej tłoczonej blachy i jak się trochę konserwacji zetrze to nic się nie

> stanie, gorzej właśnie z progami, które w przypadku gdy uszkodzi się powłokę zabezpieczającą

> lubią szybko korodować.

Cześć Fred, Ja nie mam tego problemu bo nie mam już ani progów ani podłogi smile.gif

P1030488.JPG

Pozdro drive.gif

Napisano

Hej zeby.GIF

Tył podnoszę za środek belki, a przód za tylne mocowania wahaczy zeby.GIF

najpewniejszy sposób wg. mnie zeby.GIF

Napisano

> Cześć Fred, Ja nie mam tego problemu bo nie mam już ani progów ani podłogi

> Pozdro

a jakie stosujesz choinki zapachowe gdy wilgoci w dywnikach jest wiecej niz deszczówki 270751858-jezyk.gif ? pozdrawiam kolege ja to samo mam 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.