Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oleje Lotos co o nich powiecie?

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio jeden z mechaników powiedział że Lotos to szajs....poleca tylko Mobil icon_eek.gif

co o tym sądzicie ?

mam 3 samochody które jeżdża na Lotosie 10w40 a jeden na 15W40 przebiegi spore i nic się nie dzieje...wymieniane co 15tyś we Fiatach a w Grande co 30 jak producent zaleca.

piszcie swoje opinie wink.gif

Napisano

> Witam

> Ostatnio jeden z mechaników powiedział że Lotos to szajs....poleca

> tylko Mobil

> co o tym sądzicie ?

> mam 3 samochody które jeżdża na Lotosie 10w40 a jeden na 15W40

> przebiegi spore i nic się nie dzieje...wymieniane co 15tyś we

> Fiatach a w Grande co 30 jak producent zaleca.

> piszcie swoje opinie

Mam dobrą opinię o Lotosie. Hultaj albo Kja leją fabrycznie Lotosa do swoich aut.

Napisano

Mój Matiz lpg przejechał 220tyś z czego 160 tyś na Lotos 10w40 i brak zużycia oleju, nagaru na zaworach itp. Jestem w pełni zadowolony z tego oleju. Oczywiście silnika nie rozbierałem i jest to moja obserwacja. A Mobil to własnie chyba ta sławe i popularnośc dzieki takim opiną mechaników zyskach

Napisano

> Witam

> Ostatnio jeden z mechaników powiedział że Lotos to szajs....

Bzdury gada. Na Lotosie jeździłem dwoma autami i nie było żadnych niepokojących objawów.

Napisano

a jakich odpowiedzi się spodziewasz?

ze ktoś tu napisze, że lotos wcześniej zrywa film niż np. mobil o tych samych parametrach?

Wszyscy napiszą, że było dobrze i auto jeździło niewiem.gif

nikt tu raczej "wrażeń" z olejem nie ma, a mało kto bierze oleum na laboratorium żeby go sprawdzić wink.gif

Napisano

> a jakich odpowiedzi się spodziewasz?

> ze ktoś tu napisze, że lotos wcześniej zrywa film niż np. mobil o

> tych samych parametrach?

> Wszyscy napiszą, że było dobrze i auto jeździło

> nikt tu raczej "wrażeń" z olejem nie ma, a mało kto bierze oleum na

> laboratorium żeby go sprawdzić

W jednym z aut po wymianie z lotosa na mobil ustało lekkie postukiwanie popychaczy hydraulicznych.Bezpośrednio po wymianie.10w40 oba oleje.

Napisano

Lotos ma sporą gamę produktów.

Lepsze są droższe, tańsze są gorsze.

Należy patrzeć na bańce, jakie normy i akceptacje dany olej uzyskał i tym się kierować.

Napisano

Od 1994 roku wszystkie moje samochody jeździły na Lotosie 5W40 lub 10W40. Obecny też ma Lotosa 10w40. I z żadnym nie miałem złych doświadczeń.

Napisano

> Lotos ma sporą gamę produktów.

> Lepsze są droższe, tańsze są gorsze.

> Należy patrzeć na bańce, jakie normy i akceptacje dany olej uzyskał i

> tym się kierować.

i jeszcze tym jakiego oleju wymaga dany silnik ok.gif wiele silników wymaga olejów wg. najgorszych specyfikacji, bo zwyczajnie pod takie mazidła je projektowano smile.gif

a z kolei inne auto wymaga porządnego smarowidła bo taki akurat ma silnik smile.gif

Napisano

Olej jak olej.

Taniość to jego główny atut.

A skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.

Fajnie by było jakby, ktoś wziął wszystkie popularne oleje i zlecił ich badania pod kątem spełniania norm z etykiet, a potem opublikował wyniki. Są takie badania przeprowadzane ale ich wyniki nie są oficjalne.

Napisano

> Witam

> tylko Mobil

Złego słowa powiedzieć nie mogę.

PS

A myślisz, że mechanicy nie chodzą na żadne szkolenia sponsorowane?

Przyjedzie tam taki przedstawiciel mobia czy innego wielkiego koncernu i robi pranie mózgu,że tylko jego jest ok, reszta to lipa.

Napisano

Co do mobil1, to nie wiem, bo nie stosowałem, ale lotos i castrol różnią się tylko ceną. A jedyny olej, który szczerze mogę polecić, to najtańszy, jaki znalazłem w 'Auchan'. Napiszę w przyszłym tygodniu, jakiej marki, bo nawet nie pamiętam. grinser006.gif

PS. Wszystko, co tu napisałem, dotyczy 10W40.

Napisano

> Złego słowa powiedzieć nie mogę.

> PS

> A myślisz, że mechanicy nie chodzą na żadne szkolenia sponsorowane?

> Przyjedzie tam taki przedstawiciel mobia czy innego wielkiego

> koncernu i robi pranie mózgu,że tylko jego jest ok, reszta to

> lipa.

Raczej wystarczy, że da mu długopis, brelok i smycz hehe.gif

Napisano

> A jedyny olej, który szczerze mogę

> polecić, to najtańszy, jaki znalazłem w 'Auchan'. Napiszę w

> przyszłym tygodniu, jakiej marki, bo nawet nie pamiętam.

> PS. Wszystko, co tu napisałem, dotyczy 10W40.

[CIACH]

Pewnie K2.

Napisano

> Pewnie K2.

Na pewno nie.

Napisano

> Witam

> tylko Mobil

Aha

> piszcie swoje opinie

Lotos wprowadził jakaś nową serię pod nazwą Quazar, z ciekawości poszedłem na stację popatrzeć co to, ale cena lekko masakruje, jakieś 240 zł za bańkę syntetyka zlosnik.gif

Napisano

> Olej jak olej.

Używałem lotosa 10W40 przez 8 miesięcy we fiacie CCS, silnik był tam do remontu (nie przez olej, w takim stanie kupiłem), sprężanie 4,4,8,8, olej nie znikał nadmiernie jakieś 0,5l dolewałem na 10kkm bardziej profilaktycznie niż to było potrzebne, w zimie odpalał bez wiekszego problemu w dzień przy -26C gdzie w nocy temp. spadała poniżej 30C, jakoś nie widzę aby te olej nie dawał rady, silnik pracował na nim prawidłowo, a co w środku się działo? któż to wie.

Przy ustawianiu zaworów nie widać było w środku bagna czy coś w tym stylu.

Teraz w innym samochodzie używam Mobila 10W40 nie aby był lepszy bo jak się spojrzy na dokładne parametry to IMO Lotos przebija Mobila, po prostu jest tani i spełnia normy zalecane do mojego auta, Lotos 10W40 niby nie.

pzdr.

Napisano

Kolega w astrze 1.6 16V (X16XEL) miał stukające popychacze zmienił olej z 10W40 na mineralny LOTOS 15W40 i dalej stukało tak samo. Przy kolejnej wymianie zalał Castrol 15W40 i popychacze ucichły.

Napisano

Co to za mechanik? icon_eek.gif

Sam widzisz, że lejesz "Lotos" i nic się nie dzieje.

Osobiście też do każdego mojego samochodu wlewam "Lotos" syntetyczny i wszystko gra.

Poza tym gdyby to był szajs to na pewno nie byłby dopuszczony do sprzedaży i zwyczajnie by się nie sprzedawał.

Napisano

> Witam

> tylko Mobil

> co o tym sądzicie ?

> piszcie swoje opinie

zmień mechanika.

Lotos to rodzimy produkt, niedrogi za to masz 100% pewnosci ze niepodrabiany. Jezdze na nim caly czas na Lanosie. idealnie nadaje sie do silnikow o prostej konstrukcji. Moze pewnie jakbym mial supernowoczesny samochodza 100tys zl to bym pewnie lał lepszy olej, ale do takich silnikow sie idealnie sprawdza. Przeciez spełnia odpowiedznie normy. Jesli Twoj silnik ma wymagania ktorych Lotos nie spelnia to wybieraj inny olej. ALe po co przeplacaj np 2x za inny olej. Jak sie wymienia olej regularnie to nie ma co przeplacac.

Napisano

> laboratorium żeby go sprawdzić

I tu się mylisz. Gdy robiłem doktorat z chemii mój kolega też robił i porównał 3 oleje tej samej lepkości: Lotos, Mobil i Shell. Wyszło to samo. Ale jak kto woli płacić za napis na butelce.....

PS. Pisałem to już na autokąciku ze 20 razy....

Napisano

> I tu się mylisz. Gdy robiłem doktorat z chemii mój kolega też robił i

> porównał 3 oleje tej samej lepkości: Lotos, Mobil i Shell.

> Wyszło to samo. Ale jak kto woli płacić za napis na butelce.....

> PS. Pisałem to już na autokąciku ze 20 razy....

no właśnie. Bo jest duża szansa, że te oleje nawet rozlewali na tej samej linii. Ludzie, w dzisiejszych czasach samochody różnych marek produkuje się w tej samej fabryce, paliwa do wszystkich stacji jadą z tej samej rafinerii, a wiele "markowych" olei rozlewa Orlen i Lotos i kupujecie TEN SAM produkt, tylko w innej cenie.

Ile jeszcze będziecie teoretyzować nad wyższością marki X nad Y? hehe.gif

Napisano

A co dokładnie wyszło tak samo?

Napisano

> no właśnie. Bo jest duża szansa, że te oleje nawet rozlewali na tej

> samej linii.

Ale przy tej rozlewni pracuje kilkadziesiąt osób, nie mówiąc o kilkuset pracujących obok i nie ma takiej możliwości, żeby któryś mniej zadowolony nie napisał o tym na jakimś forum motoryzacyjnym zlosnik.gif. "Góra" musi im jakoś mydlić oczy przez dodawanie do tych olejów różnych "uszlachetniaczy" w zależności od tego, jakie butelki idą na maszynę. 270751858-jezyk.gif

Napisano

no no, wiadomo że produkt wielce rozpoznawanej i szanowanej zagranicznej marki na pewno ma szeroki bukiet uszlachetniających dodatków, żeby w silniku matiza przeciętnego Kowalskiego panowała idealna czystość i żeby pracował niesłyszalnie przez 500 tys. km. A to że spełnia dokładnie te same normy i ma takie same parametry jak produkt polski, to czysty przypadek.

Napisano

Szczerze to tu robili badanko na zlecenie i badali 3 grupy olei pod katem spełniania norm z etykiet. Były najpopularniejsze oleje w PL 5W40, 10W40 i 15W40. Nie znalazły się dwa identyczne oleje w żadnej z grup, producenci wypadali różnie, Lotos trzymał się w środku stawki. Taką radę potem dostałem: kupuj produkt markowy ale jak najmniej reklamowany.

Napisano

> Szczerze to tu robili badanko na zlecenie i badali 3 grupy olei pod

> katem spełniania norm z etykiet. Były najpopularniejsze oleje w

> PL 5W40, 10W40 i 15W40. Nie znalazły się dwa identyczne oleje w

> żadnej z grup, producenci wypadali różnie, Lotos trzymał się w

> środku stawki. Taką radę potem dostałem: kupuj produkt markowy

> ale jak najmniej reklamowany.

A jakieś wyniki tych badań?

Musiałeś je mieć w rękach, skoro wiesz co badali, jak kształtowały się wyniki i gdzie były poszczególne marki

Napisano

> A jakieś wyniki tych badań?

> Musiałeś je mieć w rękach, skoro wiesz co badali, jak kształtowały

> się wyniki i gdzie były poszczególne marki

To było na zasady wiercenia dziury w brzuchu kierownikowi zakładu, który puścił farbę o badaniach, przez upierdliwych studentów.

Zapytany o lotos powiedział, że wypadł całkiem dobrze, że był lepszy od paru markowych produktów i że osobiście poleca.

Zapytany o Castrola zaczął się już bulwersować, że za dużo chcemy wiedzieć i na odchodne nam rzucił, żebyśmy jako użytkownicy aut nie kierowali się przy wyborze środka smarnego częstotliwością reklam w tv i poszedł. hehe.gif

A i jeszcze mówił, że w Lotosie cały czas badają czy produkowane oleje są ok, co w przypadku niektórych producentów odbywa się tylko raz przy sporządzaniu specyfikacji produktu.

Napisano

> Lotos wprowadził jakaś nową serię pod nazwą Quazar, z ciekawości

> poszedłem na stację popatrzeć co to, ale cena lekko masakruje,

> jakieś 240 zł za bańkę syntetyka

Na stacjach to ceny zawsze są zaporowe.

Natomiast poniżej 200 PLN za baniuszkę PEŁNEGO syntetyka (a nie "w technologii syntetycznej") to nie jest ścinająco z nóg.

Napisano

> Mam dobrą opinię o Lotosie. Hultaj albo Kja leją fabrycznie Lotosa do

> swoich aut.

Buahahahahhahahaha

To, że mają podpisaną z Lotosem generalną umowę dystrybucyjną w Polsce i wypisali na sztandarach Lotosa jako olej zalewany to ABSOLUTNIE nie świadczy, że FABRYCZNIE silniki tego koncernu choćby magazynowano w pobliżu beczek z Lotosem, nie mówiąc nawet o zalewaniu.

Fabrycznie, to jest to, co jest najtańsze we Włoszech (VM-y) lub Korei (reszta sprzętu).

Myślisz, że co rynek i umowa to inne mazidło do motoru leją ?

Albo zrzucają na placu magazynowym olej i zalewają ponownie "jedynie słusznym" ?

Hehe :-)

Napisano

> Witam

> tylko Mobil

> co o tym sądzicie ?

Że "dziwnym trafem" akurat u niego kupisz mobila "w najlepszej cenie, psze pana, no akurat tak się składa, że mam parę beczek. I oprzyrządowanie do warsztatu też mi dali - wot, kakaja harosza firma!

Wyjąwszy oleje specjalne, spełniające rygorystyczne normy można lać co popadnie pod warunkiem spełniania norm producenta.

Uwierz mi :-)

Napisano

> A co dokładnie wyszło tak samo?

Skład. Metodą chromatograficzną. smile.gif

Napisano

> Na stacjach to ceny zawsze są zaporowe.

> Natomiast poniżej 200 PLN za baniuszkę PEŁNEGO syntetyka (a nie "w

> technologii syntetycznej") to nie jest ścinająco z nóg.

Nie przeczę zlosnik.gif

Napisano

> Wyjąwszy oleje specjalne, spełniające rygorystyczne normy można lać

> co popadnie pod warunkiem spełniania norm producenta.

> Uwierz mi :-)

Ja tak właśnie robię, kupuję najtańszy 10w40 i wlewam. Dotychczas jeździłem na Lotosie semi 10W40, jak zaczynało brakować to dolewałem jakiś Orlen gas 10W40, co kosztował chyba 12 zł/litr, albo co innego co dostałem na stacji, byle półsyntetyk i 10W40. I nic się nie działo. Ostatnio zaczęły mi klepać popychacze, ale zorientowałem się, że ostatnia wymiana oleju była 30 kkm temu. Teraz zalałem GM 10W40 i wszystko bangla. Po ostatniej wymianie UPG i uszczelniaczy zaworowych pytałem mechanika jak tam w silniku, mówił, że wszystko w porządku, że zrobi jeszcze drugie tyle (ma teraz 255 kkm).

Napisano

Dotyczy silnika Fiata FIRE 1,2 75 KM. Lotos 5w40 jest OK. Zrobiłem na nim 180 tys km i zbadałem sprężanie w silniku.Wyszło średnio 13 bar. Jedyna wada to uperdliwy wyciek spod pokrywy zaworów- po zmianie na Elfa wyciekł zniknął. Zmieniłem na Elfa bo żona ma Clio i tak jakoś zostało że zalewam dwa auta tym samym olejem.

Napisano

> Skład. Metodą chromatograficzną.

Czy wyszło 100% pokrycia? Bo pewne jest, że oleje są robione z tych samych olei bazowych. Kompozycje różnią się szczegółami.

Napisano

Wazne , zeby olej spelnial odpowiednie normy - i to jest najwazniejsze a nie marka.

Jak mialem CC to polowe przebiegu przesmigalem na Lotosie , polowe na Mobilu , nie widzialem zadnej roznicy - auto jak na swoj seryjny silnik bylo naprawde dynamiczne porownujac z innymi takimi samymi.

A co do cen , wczoraj w Norauto byl jakis mobil do ropniakow za grubo ponad 300zl frown.gif , z tym ze oni ogolnie tego tupy produktu drogo maja

Napisano

nie do końca to samo....mi normalnie żre ok 0,2-0,3 litra na tysiąc na lotosie to juz ok 0,6-07l/1000!!!! najlepiej jest na platinium i mobilu.....wszystkie 10W40

Napisano

ja tam osobiscie do Lotosa nic nie mam poprzednim autem zrobilem kilkadziesiat kkm na Lotosie 10W40 i silniczek chodzil elegancko

obecne auto dlugo smigalo na Mobilu ( poprzedni wlasciciel lal taki od nowosci to i ja to kontynuowalem) i rowniez ten olej uwazam za dobry, ale ostatnio z braku laku przerzucilem auto na Lotosa i roznicy nie ma zadnej oprocz ceny ( norme VW 505 00 spelnia, od wymiany do wymiany nie dolewam, olej to Lotos 10W40 koszt banki 49zl smile.gif-dzisiaj bralem )

a co do np. Castrola to ja slyszalem na jego temat sporo kiepskich opini i to od mechanikow silniki ktore sporo na nim pojezdzily wewnatrz wygladaja o wiele gorzej ( syf syf i jeszcze raz syf - pewnie stad te wyciszenia o ktorych sie slyszy bo to zapewne dziala jak smar a nie olej) niz po rzekomo tanim badziewiu marki Lotos

Napisano

> Witam

> tylko Mobil

> co o tym sądzicie ?

> piszcie swoje opinie

poleca mobil, bo pewnie akurat przypadkiem ma do opylenia w super jakości za super cene 10 zł za wiadro... ja jeżdze od lat na lotosie syntetyku i nie mam żadnych problemów, zrobiłem na nim juz ze 80 tyś km.

Napisano

pad.gif> Dotyczy silnika Fiata FIRE 1,2 75 KM. Lotos 5w40 jest OK. Zrobiłem na

> nim 180 tys km i zbadałem sprężanie w silniku.Wyszło średnio 13

> bar. Jedyna wada to uperdliwy wyciek spod pokrywy zaworów- po

> zmianie na Elfa wyciekł zniknął. Zmieniłem na Elfa bo żona ma

> Clio i tak jakoś zostało że zalewam dwa auta tym samym olejem.

ciekawa metoda uszczelniania wycieków w silniku. leje ci się człowieku z silnika - zmień olej - to jego wina... pad.gifhahaha.gif

Napisano

> ciekawa metoda uszczelniania wycieków w silniku. leje ci się

> człowieku z silnika - zmień olej - to jego wina...

Za szybko kolego wyciągasz wnioski. Uszczelkę zmieniałem kilka razy ale przy Lotosie nie pomagało. Przy zmianie oleju na Elfa pomogło. Dodatkowo nie mówię o wrazeniach po 15 kkm na tym oleju ale po 180 kkm przebiegu.

Napisano

> Za szybko kolego wyciągasz wnioski. Uszczelkę zmieniałem kilka razy

> ale przy Lotosie nie pomagało. Przy zmianie oleju na Elfa

> pomogło. Dodatkowo nie mówię o wrazeniach po 15 kkm na tym oleju

> ale po 180 kkm przebiegu.

ja tez troche testuje z olejami i porównanie mam, ale jesio nie probowałem elf-a.... smile.gif

Napisano

kupiłem ostatnio lotos syntetyk 5/30 economic

jeszcze nie wlałem do silnika

Napisano

> kupiłem ostatnio lotos syntetyk 5/30 economic

> jeszcze nie wlałem do silnika

co do pełnych syntetyków to pewnie nieduża różnica chyba że są z procesu hydrokrakingu, ja miałem stycznośc z półsyntetykiem, nic sie w sumie nie działo poza zwiekszonym zuzyciem oleju.... smile.gif

Napisano

> A jedyny olej, który szczerze mogę

> polecić, to najtańszy, jaki znalazłem w 'Auchan'. Napiszę w

> przyszłym tygodniu, jakiej marki, bo nawet nie pamiętam.

To się nazywa "PremiumOil", a silnik jednak nie przestał brać. Trochę dziwne to, bo nie bierze, nie bierze, cały czas pokazuje środek, a przy którymś sprawdzaniu poziomu jest zonk, bo nagle okazuje się, że jest poniżej min.

Napisano

> Za szybko kolego wyciągasz wnioski. Uszczelkę zmieniałem kilka razy

> ale przy Lotosie nie pomagało. Przy zmianie oleju na Elfa

> pomogło. Dodatkowo nie mówię o wrazeniach po 15 kkm na tym oleju

> ale po 180 kkm przebiegu.

jesli to slinik 1.2 fire to żaden olej w ostatecznym rachunku ci nie pomoze, tylko społowanie nózek pokrywy zaworów. wtedy nawet jak wody nalejesz to nie ma szans na ucieczkę.

Napisano

> jesli to slinik 1.2 fire to żaden olej w ostatecznym rachunku ci nie

> pomoze, tylko społowanie nózek pokrywy zaworów. wtedy nawet jak

> wody nalejesz to nie ma szans na ucieczkę.

Święte słowa to samo zrobiłem z moim PII. Dodatkowo pomiędzy uszczelkę a blok silnika nałożyłem sylikon wysokotemperaturowy. Po tych zabiegach skończył się problem wycieków.

Napisano

> jesli to slinik 1.2 fire to żaden olej w ostatecznym rachunku ci nie

> pomoze, tylko społowanie nózek pokrywy zaworów. wtedy nawet jak

> wody nalejesz to nie ma szans na ucieczkę.

Potwierdzam, bardzo skuteczna metoda na wyciek spod dekielka zaworów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.