Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przyciemnienie przednich szyb

Featured Replies

Napisano

Ja wiem, że wg kodeksu jest to zabronione, ale jak się ma teraz policja do tego? Czy jest to tak samo ścigane jak kiedyś?

Teraz na topie są "legalne" ksenony, więc może panowie busted.gif już mniej zwracają uwagę na ciemne przednie szybki zlosnik.gif

Kto to praktykuje na co dzień?

Teraz mam przyciemnione tylne, natomiast coraz bardziej rozważam przyciemnić także przód... przód już tylko 30% zlosnik.gif

Napisano

> Czy jest to tak samo ścigane jak kiedyś?

Jeździłem z przyciemnionymi przednimi szybami przez 5 lat. Od maja 2004 do czerwca 2009, aż do sprzedaży auta. Słowem mi nigdy żaden policjant nic nie wspomniał na ten temat.

IMHO, nie jest to ścigane w ogóle.

mar00ha

Napisano

ogólnie to jezeli juz cos naskrobiesz i bedziesz fikac to moga sie wtedy przyczepic do folii na szybach , ale szczerze to sam jezdzilem z ciemnymi przednimi i wielu znajomych i jakos tylko jednemu kumplowi uparcie kazali zrywac folie 3 razy , reszta jezdzila z ciemnymi bez przeszkód hehe.gif

Napisano

dziesięciu nie zwróci uwagi.....

jedenasty...dojrzy......

i wtedy albo szybkie zrywanko folijki....albo DR powie banana-wave.gif

Napisano

wszystko zalezy w jakim stopniu to zrobisz , ja mam bardzo delikatnie i nikt sie nie czepia waytogo.gif ale licze sie z tym ze moge czasem zrywać zlosnik.gif więc dlatego mam jeszcze zapas foli zlosnik.gif

Napisano

> przyciemnić także przód... przód już tylko 30%

a nie masz fabrycznie przyciemnionych o te 30 % ?

Napisano

Tak jak piszą poprzednicy. Jeden przymknie oko jak jest delikatnie, a drugi zatrzyma dowód. Mnie ostatnio zatrzymali na drodze w trakcie jazdy, gdy ich wyprzedziłem i po dowodziku, mieli nawet miernik którym zmierzyli mi przepuszczalność.

Napisano

> Tak jak piszą poprzednicy. Jeden przymknie oko jak jest delikatnie, a

> drugi zatrzyma dowód. Mnie ostatnio zatrzymali na drodze w

> trakcie jazdy, gdy ich wyprzedziłem i po dowodziku, mieli nawet

> miernik którym zmierzyli mi przepuszczalność.

I tyle?

na tym sie sprawa konczy?

Zabranie dowodu, świstek, zdjęcie folii pod domem, badanie diagnostyczne za 20 zł i ze świstkiem z badania do urzędu?

Bo mnie ktoś straszył, że i mandat od razu ładują. niewiem.gif

Napisano

tylko tyle a nawet i mniej bo mozna usunac na miejscu usterke ok.gif a jezeli uparci to dowod leci ale zrywamy pod domem i badanie te za 20 zl ze juz folii nie ma i wio zlosnik.gif

Napisano

> Teraz mam przyciemnione tylne, natomiast coraz bardziej rozważam

Jeździłem kiedyś samochodem z przyciemnionymi wszystkimi szybami. O ile w ładny, słoneczny dzień jest to ok.gif, to w nocy, podczas deszczu, g.... przez takie szyby widać.

A i same fabryczne szyby mają często przepuszczalność na poziomie 75-80% więc dużo bardziej, w zgodzie z warunkami technicznymi, już nie przyciemnisz.

Napisano

W normalnym ruchu ulicznym może przy kontroli sie nie czepiają, ale jak pojedziesz na jakieś miejscówki typu cargo itp to odrazu będziesz musiał zrywać

p.s nawet biezniczek w oponach Ci sprawdzą zlosnik.gif

Napisano

No wlasnie a co podczas wypadku. Ktos powiem ze mamy nielagalnie przyciemnione szyby - policja potwierdzi i co wtedy np. w przypadku wyplaty ubezp. AC , badz nawet czy wtedy wazne jest OC - gdzie jest powiedziane ze auto jest w pelni sprawne i spelnia warunki dopuszczenia do ruchu drogowego ??

To moze byc dopiero problem - jak bedzie trzeba wlasna kase wyplacac na naprawe innych i swojego auta

Napisano

Ja miałem niecałe 2 miesiące, pierwsza kontrola i wybór- dowodzik czy drapanie, wybrałem to drugie przy pomocy paznokci mojej mulher.gifwink.gif Skończyło się bez mandatu, ale za to na kompleksowym sprawdzeniu samochodu, dowodów pasażerów, bagażnika, numerów itp, ponad pół godziny w plecy;) Wypatrzyli mnie w korku na światłach i nie było dyskusji. Nawet nie drogówka a prewencja.

Napisano

> No wlasnie a co podczas wypadku.

Wiesz... Nikt Cię do przyciemniania nie zmusza.

mar00ha

Napisano

> Wiesz... Nikt Cię do przyciemniania nie zmusza.

> mar00ha

wiem , ze nikt mnie nie zmusza , ale chce wiedziec jak to jest w takim przypadku

Napisano

> IMHO, nie jest to ścigane w ogóle.

> mar00ha

bzdury gadasz

Napisano

> bzdury gadasz

Nie napisałem o przepisach, tylko o mojej 5-letniej praktyce.

mar00ha

Napisano

> Nie napisałem o przepisach, tylko o mojej 5-letniej praktyce.

> mar00ha

to napisz ze Ciebie przez 5 lat nie złapali a nie że nie ściagą wogóle.

Napisano

> to napisz ze Ciebie przez 5 lat nie złapali a nie że nie ściagą wogóle.

Przecież napisałem w pierwszym poście, że policja mi przez 5 lat nic nie zrobiła. niewiem.gif

mar00ha

Napisano

> Ja wiem, że wg kodeksu jest to zabronione, ale jak się ma teraz

> policja do tego? Czy jest to tak samo ścigane jak kiedyś?

> Teraz na topie są "legalne" ksenony, więc może panowie już mniej

> zwracają uwagę na ciemne przednie szybki

> Kto to praktykuje na co dzień?

zabronione jest... ścigać mogą... ale ni muszą biglaugh.gif

najczęściej dowalają szybki jak ktoś nakozaczy z czymś innym biglaugh.gif albo struga chojraka przy busted.gif

mi przez 5 czy 6 lat i jakieś 150 tkm tylko zdarzyo że 2 razy mnie busted.gif poinformował że to niezgodne z przepisami a ja go poinformowałem że przyjąłem do wiadomości biglaugh.gif

Napisano

> No wlasnie a co podczas wypadku. Ktos powiem ze mamy nielagalnie

> przyciemnione szyby - policja potwierdzi i co wtedy np. w

> przypadku wyplaty ubezp. AC , badz nawet czy wtedy wazne jest OC

> - gdzie jest powiedziane ze auto jest w pelni sprawne i spelnia

> warunki dopuszczenia do ruchu drogowego ??

> To moze byc dopiero problem - jak bedzie trzeba wlasna kase wyplacac

> na naprawe innych i swojego auta

Pewien gość kupił jakiegoś nowego mercedesa, od razu przyciemnił szyby, również przednie boczne. Niedługo potem potrącił dużego psa, dostał wycenę z AC na 40 tys. Uznał, że należy się co najmniej 50 tys. i odwołał się. Kolejny rzeczoznawca uznał, że kierowca ograniczając sobie widoczność poprzez przyciemnienie szyb przednich bocznych znacząco przyczynił się do rozmiaru szkód, z tego wynikła odmowa wypłaty odszkodowania.

Sprawa miała miejsce jakieś 2-3 lata temu w Lublinie. Robiłem wtedy przegląd techniczny w Zamościu i zapytałem jak to jest z tymi szybami z przodu. Jako najlepszy przykład na to, że nie warto usłyszałem tą właśnie historię. A skąd diagnosta wiedział? Bo kierowca próbował podważać poprzednie badania przepuszczalności, skończyło się na ponownym badaniu w innej stacji, w innym mieście- właśnie tam, gdzie robiłem badanie.

Napisano

> to napisz ze Ciebie przez 5 lat nie złapali a nie że nie ściagą

> wogóle.

Ale Marek ma rację. Ze kilkunastu aut z przyciemnionymi szybami znam jeden przypadek, kiedy właściel stracił dowód. Trafił akurat na jakąś akcję przeciwko przyciemnianiu gdzieś na Śląsku, z udziałem telewizji i dziennikarzy.

Sam byłem kontrolowany kilkanaście razy (głównie z powodu wykroczeń a nie rutynowo), w poprzednim aucie szyby z przodu miałem mocno przyciemnione i nikt słowem się nie odezwał. niewiem.gif

Więc IMO nie licząc krótkiego okresu nagonki medialnej generalnie sytuacje karania są bardzo rzadkie.

Inna sprawa, że rzeczywiście przy bardzo ciemnych szybach obawiałbym się konsekwencji w razie jakiegoś zdarzenia drogowego. Ubezpieczenie do jedno, ale np. w przypadku potrącenia pieszego można popłynąć za obniżoną widoczność z kabiny kierowcy.

Napisano

> rozważam

A zapewne masz szyby fabrycznie przyciemnione (zielone). Przy oklejeniu folią przciemniającą o rzekome 30% miernik przepuszczalności pokaże pewnie wynik ok. 30% przy dozwolonych 70-ciu zlosnik.gif Po za tym przy ciemniejszym tyle, tym bardziej będzie widać przyciemnienie przednich bocznych.

Co by nie mówić, mam przyciemnione całe auto, najdelikatniejszą z dostępnych folii. Jeżdżę trzeci rok (Ewentualnym pieniaczom dziękuję za uwagi). W zwykły pogodny dzień prawie nie widać ściemnienia jak stanę koło nieoklejonego auta, w pochmurny dzień minimalnie. Niemniej jednak nie miałem nieprzyjemności (odpukać). Najważniejsze to nie rzucać się w oczy i mieć wszyściuteńko w aucie na tip-top, od świateł aż po gaśnicę i zawartość kieszeni spodni zlosnik.gif .

Przyciemniasz na własne ryzyko i musisz być świadomy ewentualnych konsekwencji !

Tak jak ktoś napisał. Dziesięciu policjantów oleje, jedenasty może tego nie zrobić.

Napisano

Jedno auto mam legal, szyba tylna plus tylne boczne robione w zakładzie i mam na to papier. Drugie auto folia firmowa ale rwszta z kolegą "home made". Przeglądy; auto legal zawsze muszę pokazać papierek z firmy o montazu, auto nie bardzo legal - nawet głupiej uwagi na przegladzie nie miałem. Jak chodzi o kontrole to Policja wyluzowała. Choć nie ma się co dziwić bo auta w mojej ookolicy z TOTALNIE czarnymi szybami bocznymi z przodu to w 80% auta prywatne Policjantów 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jedno auto mam legal, szyba tylna plus tylne boczne robione w

> zakładzie i mam na to papier...

Ciach!

Wiesz co sobie możesz zrobić z tym papierem? cfaniaczek.gif

Nie można przyciemniać PRZEDNICH szyb, tylne możesz farbą olejną pomalować i nikt się nie czepi. a z tym papierem to Cię chyba 270747800-sex.gif bo nikomu to nie jest do niczego potrzebne.

Napisano

> Jedno auto mam legal, szyba tylna plus tylne boczne robione w

> zakładzie i mam na to papier.

Papier nic nie warty icon_rolleyes.gif

Aby móc mieć przyciemnione przednie boczne szyby należy kupić nowe szyby fabrycznie przyciemnione wtedy nikt nie ma prawa się przyczepić

- słowa policial.gif z którym rozmawiałem dość długo na temat tuningu auta, wszystkie folie, przyciemniane piecowe jest niezgodne z przepisami.

Kumpel ostatnio był na przeglądzie i sprawdzali go urządzeniem do przepuszczalności światła, szyby miał b.lekko przyciemnione prawie wyblaknięte i pokazało 40% przepuszczalności światła icon_eek.gif

Napisano

> Kumpel ostatnio był na przeglądzie i sprawdzali go urządzeniem do

> przepuszczalności światła, szyby miał b.lekko przyciemnione

> prawie wyblaknięte i pokazało 40% przepuszczalności światła

Wiele fabrycznych ciemnych (zielonych) szyb nie spełnia wymogu przepisów, więc o czym my ty gadamy...

Napisano

hehe najlepiej doposaż w hid-china i przyciemnij folia przednie szybki zobaczymy co z takiej kompilacji wyniknie hehe

a tak na poważnie wszystko zależy od wonsa mnie się kiedyś mąż kuzynki (policaj) wjeżdżając do mnie na działkę w celu wspólnego grillowania i zobaczeniu przyciemnionych szybek zapytał:

-A czemu tu jeszcze nie jest dowodzik zabrany??

i w tym momencie impreza dla niego się skończyła cool.gif

Napisano

Miałem przyciemnione z przodu (po poprzednim właścicielu) i były z tym same problemy. Policja się czepiała, ale na szczęście bez zabierania dowodu. Mimo to przy każdej kontroli stres był, a lubili kontrolować jak zobaczyli żółte auto z czarnymi szybami. Obecnie przy normalnych szybach nie miałem od 3 lat żadnej kontroli.

Dodatkowo ogromny problem z przeglądem.

I tak jak ktoś napisał, papier można sobie schować wiadomo gdzie.

Napisano

> przyciemniane piecowe jest niezgodne z przepisami.

Piszę o tym na Motokąciku od jesieni 2004 roku.

mar00ha

Napisano

Ja tylko dodam, że jak już przyciemnisz przednie szyby to polecam wożenie małego nożyka do tapet oink.gifzlosnik.gif Znacznie ułatwia ewentualne zdejmowanie foli z szyb podczas kontroli drogowej policial.gif

Napisano

To teraz i ja sie podepne z pytaniem.

Ja u siebie chcialbym okleic 3 tylne szyby w kombiaku i tylne drzwi.

Jednakze nie chce ciemnych a tylko tyle zeby nie bylo za bardzo widac co mam w bagazniku i zeby dzieciom z tylu tak nie swiecilo.

Mialem okazje jezdzic nowym C5 i mial oryginalnie przyciemnione szyby. Czy ktos wie ile % przepuszczalnosci ma wlanie C5? Jest to o tyle genialne ze wlasnie specjalnie nie bylo widac zawartosci bagaznika (oczywiscie jak sie ktos dopatrzy to widac) a generalnie wszystko bylo bardzo dobrze widac od srodka nawet w nocy.

Szukalbym kogos kto okleilby mi tylnia szybe bo z bocznymi chyba sobie poradze

Napisano

Miałem przednie szyby przyciemnione najjaśniejszą folią. Przez 8 lat byłem dopuszczany na tej samej stacji diagnostycznej a w grudniu diagnosta (badał już wcześniej ten samochód) się uparł i nie (55% przejrzystości zamiast 70%) - więc zdarłem.

Napisano

> byłem dopuszczany na tej samej stacji diagnostycznej

co to za stacja? pojadę spróbować, albo może i nie spineyes.gif

Napisano

> To teraz i ja sie podepne z pytaniem.

> Ja u siebie chcialbym okleic 3 tylne szyby w kombiaku i tylne drzwi.

> Jednakze nie chce ciemnych a tylko tyle zeby nie bylo za bardzo widac

> co mam w bagazniku i zeby dzieciom z tylu tak nie swiecilo.

> Mialem okazje jezdzic nowym C5 i mial oryginalnie przyciemnione

> szyby. Czy ktos wie ile % przepuszczalnosci ma wlanie C5? Jest

> to o tyle genialne ze wlasnie specjalnie nie bylo widac

> zawartosci bagaznika (oczywiscie jak sie ktos dopatrzy to widac)

> a generalnie wszystko bylo bardzo dobrze widac od srodka nawet w

> nocy.

> Szukalbym kogos kto okleilby mi tylnia szybe bo z bocznymi chyba

> sobie poradze

podejżewam, że seryjne to jest piecowe przyciemnienie, folią raczej tak fajnego efektu nie uzyskasz

tak somo jest w Chryslerze Voyager - w dzień z zewnątrz wnętrza prawie nie widać, a w nocy z wnętrza widoczność prawie jak bez przyciemnienia

Napisano

> Ciach!

> Wiesz co sobie możesz zrobić z tym papierem?

> Nie można przyciemniać PRZEDNICH szyb, tylne możesz farbą olejną

> pomalować i nikt się nie czepi. a z tym papierem to Cię chyba

> bo nikomu to nie jest do niczego potrzebne.

A czytać potrafi, bo wyraźnie napisałem iż jedno auto mam legal. Tylko tylnia szyba oraz tylnie boczne i na to mam atest. Nie ma tam słowa że przednie są oklejone w tym aucie pad.gif. I wiem co mogę zrobić sobie z tym papierem oink.gif. Racja że przyciemnianie przednich bocznych jest niezgodne z przepisami.tylko czytać trzeba ze zrozumieniem cfaniaczek.gif

Napisano

>w poprzednim aucie szyby z przodu miałem mocno

> przyciemnione i nikt słowem się nie odezwał.

Gratuluje skolego wzroku deszczową i wieczorową porą... hehe.gif

Jam niedoinformowany więc czy ktoś mi może, jak chłop krowie, wytłumaczyć w jakim celu przyciemniać PRZEDNIE szyby? (tylko nie mówcie że latem czuć różnicę w nagrzewaniu się wnętrza)

Napisano

> Jam niedoinformowany więc czy ktoś mi może, jak chłop krowie,

> wytłumaczyć w jakim celu przyciemniać PRZEDNIE szyby? (tylko nie

> mówcie że latem czuć różnicę w nagrzewaniu się wnętrza)

Powiem za siebie. Tylko dla wyglądu.

Szału nie ma, ale źle też nie jest: http://www.skorosze.net/~mar00ha/skoda/fabia_bokiem.jpg

mar00ha

Napisano

> Gratuluje skolego wzroku deszczową i wieczorową porą...

Dziękuję. skromny.gif Jakoś sobie przez kilka lat radziłem. niewiem.gif

> Jam niedoinformowany więc czy ktoś mi może, jak chłop krowie,

> wytłumaczyć w jakim celu przyciemniać PRZEDNIE szyby? (tylko nie

> mówcie że latem czuć różnicę w nagrzewaniu się wnętrza)

Bo przyciemnione tylko tylne wyglądają wieśniacko.

Napisano

> Wiesz... Nikt Cię do przyciemniania nie zmusza.

Koledzy pod remizą się śmieją, a to presja bardzo silna...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.