Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierwszeństwo

Featured Replies

Napisano

znajomy ma problem bo co jakiś czas ma sprzeczki z użytkownikami wyjeżdżającymi tak jak niebieskie auto, znajomy to zielone

ja mówię, żeby jechał śmiało gdy chcą mu się wpier... hmm.gif

32b79163b331192b.jpg

Napisano

niebieski ma zielone po prawej, wiec ustępuje

Napisano

> znajomy ma problem bo co jakiś czas ma sprzeczki z użytkownikami wyjeżdżającymi tak jak niebieskie

> auto, znajomy to zielone

> ja mówię, żeby jechał śmiało gdy chcą mu się wpier...

Gdyby te znaki A-7 i B-20 były odwrotnie, to jeszcze byłbym w stanie to zrozumieć, ale tak? niewiem.gif

Napisano

Zasada prawej strony i koniec. A jakby z obu stron był stop to by był szach-mat??

Napisano

> Zasada prawej strony i koniec. A jakby z obu stron był stop to by był szach-mat??

Dlaczego szach - mat?? Skręcasz w lewo puszczasz wszystkich i tyle.

Napisano

> Zasada prawej strony i koniec. A jakby z obu stron był stop to by był szach-mat??

Chyba bardziej chierarchia znakow i zachowan. ten co dojezdza ma sie zatrzymac i ustapic pierszenstwa wszystkim jadacym wiec nawet tym z znakiem ustap. nawet jak by zielony wyjezdzal w lewo to ma pierszenstwo.

Napisano

> Chyba bardziej chierarchia znakow i zachowan. ten co dojezdza ma sie zatrzymac i ustapic

> pierszenstwa wszystkim jadacym wiec nawet tym z znakiem ustap. nawet jak by zielony wyjezdzal

> w lewo to ma pierszenstwo.

Absolutna nieprawda sciana.gif

Nigdzie w opisie znaku B-20 nie ma określenia - wszystkim jadącym.

Napisano

> Chyba bardziej chierarchia znakow i zachowan. ten co dojezdza ma sie zatrzymac i ustapic

> pierszenstwa wszystkim jadacym wiec nawet tym z znakiem ustap. nawet jak by zielony wyjezdzal

Według mnie nie.

Napisano

> niebieski ma zielone po prawej, wiec ustępuje

Widze ze prawie wszyscy tak odpowiadaja a to nie do konca jest prawda.

Oczywiscie to ze niebieski ustepuje zielonemu to jasne.

Natomiast niebieski wcale nie ma zielonego po prawej tylko na przeciw.

Nie ma przepisu ktory by mowil ze jesli wjedziemy na skrzyzowanie, skrecimy i wtedy bedziemy miec kogos po prawej to mamy go przepuscic.

Poprostu taki przepis nie istenieje.

Jedyny przepis ktory reguluje pierwszenstwo w tej sytuacji to ten:

Quote:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Napisano

> Widze ze prawie wszyscy tak odpowiadaja a to nie do konca jest prawda.

> Oczywiscie to ze niebieski ustepuje zielonemu to jasne.

> Natomiast niebieski wcale nie ma zielonego po prawej tylko na przeciw.

> Nie ma przepisu ktory by mowil ze jesli wjedziemy na skrzyzowanie, skrecimy i wtedy bedziemy miec

> kogos po prawej to mamy go przepuscic.

> Poprostu taki przepis nie istenieje.

> Jedyny przepis ktory reguluje pierwszenstwo w tej sytuacji to ten:

> Quote:

> 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca

> w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Tyle, że jak zdawałem na kartę rowerową, tak właśnie określało się i tłumaczyło przytoczony przez Ciebie przepis.

Zmuszano w ten sposób do używania wyobraźni...

A teraz.. Jak sam widzisz podanego na tacy nikt nie rozumie...

Napisano

> znajomy ma problem bo co jakiś czas ma sprzeczki z użytkownikami wyjeżdżającymi tak jak niebieskie

> auto, znajomy to zielone

> ja mówię, żeby jechał śmiało gdy chcą mu się wpier...

hehe.gif dobra rada rotfl.gif

B-20 "Stop"

- zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem

- obowiązek ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się tą drogą.

A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu"

Znak ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem przejazdu.

Znak ten znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.

Znak zmienia ogólną zasadę pierwszeństwa przejazdu nadjeżdżającego z prawej strony, wskazując konieczność ustąpienia tym, którzy drogą z pierwszeństwem zbliżają się zarówno z prawej, jak i z lewej strony.

Napisano

taaak? a na jakiej podstawie?

Napisano

> taaak? a na jakiej podstawie?

Na przeciez zacytowalem przepis

Quote:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony,
a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

Napisano

> Widze ze prawie wszyscy tak odpowiadaja a to nie do konca jest prawda.

> Natomiast niebieski wcale nie ma zielonego po prawej tylko na przeciw.

> Nie ma przepisu ktory by mowil ze jesli wjedziemy na skrzyzowanie, skrecimy i wtedy bedziemy miec

> Jedyny przepis ktory reguluje pierwszenstwo w tej sytuacji to ten:

> Quote:

> 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

> ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca

> w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.

I tu sam sobie zaprzeczyles hahaha.gif

Napisano

> Na przeciez zacytowalem przepis

> Quote:

Brawo Jasiu. Więc kto ma pierwszeństwo?

Zaobserwuj jaki tam są znaki... ale dokładnie.

Napisano

> Tyle, że jak zdawałem na kartę rowerową, tak właśnie określało się i tłumaczyło przytoczony przez

> Ciebie przepis.

> Zmuszano w ten sposób do używania wyobraźni...

> A teraz.. Jak sam widzisz podanego na tacy nikt nie rozumie...

No nie do konca.

Bo potem biora sie takie kwiatki, ze ludzie utrwalaja sobie ze pierwszenstwo ma ten po prawej, ale zapomniaja w jakich okolicznosciach. I niektorzy np zmieniajac pas z prawego na lewy mysla ze maja pierwszenstwo bo sa po prawej i inne tego typu kwiatki.

Przepis jest precyzyjny i okresla ze pierwszenstwo pojazdowi z prawej strony nalezy ustapic zblizajac sie do skrzyzowania. Juz na samym skrzyzowaniu lub wogole poza skrzyzzowaniem taki przepis nie obowiazuje...

PS. Gdyby u mnie w Irlandii tez tak myslec, to by sie porobily jaja. Po pierwszenstwo na skrzyzowaniach rownorzednych maja ci z prawej, ale jak ktos jedzie z naprzeciwka i skreca w lewo Ty skrecasz w prawo, to musisz mu ustapic, mimo ze masz go po lewej stronie.

Napisano

> I tu sam sobie zaprzeczyles

Gdzie dokladnie bo zacytowales cala moja wypowiedz

?

Napisano

> Brawo Jasiu. Więc kto ma pierwszeństwo?

> Zaobserwuj jaki tam są znaki... ale dokładnie.

No zielony. Przeciez to oczywiste.

Nie do konca rozumiem w czym problem?

Napisano

> Gdzie dokladnie bo zacytowales cala moja wypowiedz

> ?

Quote:

Nie ma przepisu ktory by mowil ze jesli wjedziemy na skrzyzowanie, skrecimy i wtedy bedziemy miec

Quote:

1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną

Wiec ten co jedzie z naprzeciwka, skrecajac w lewo, musi ustapic temu jadacemy w prawo.

Napisano

> No zielony. Przeciez to oczywiste.

Łomatkoboska! Znak ustąp pierwszeństwa to Ty widzisz czy udajesz, że nie?

> Nie do konca rozumiem w czym problem?

Ano w tym, że stosujesz z dupy przepis w sytuacji w której pierwszeństwo jest ustalone znakami. Zielony przejeżdża ostatni...

Napisano

Widzisz, nie rozumiesz...

Obecnie jest tak, że masz ustępować z przeciwka i już.

Mnie nauczono skąd to się bierze.

Pokazano, na przykładzie wielkiego skrzyżowania,

że gdy dojedziemy do środka skrzyżowania ustawiając się

w nowym kierunku jazdy będziemy mieli

tych z przeciwka właśnie po prawej stronie.

Mnie nie chodzi o wciskanie tej reguły wszędzie gdzie się da.

Mi chodzi o naukę ze zrozumieniem, a nie BO TAK.

Tak samo powinno być wytłumaczone

dlaczego zmienia się pasy tak a nie inaczej...

Napisano

> Zielony przejeżdża ostatni...

Że co?

Przeczytaj jeszcze raz to co sam tutaj przytoczyłeś o znaku "ustąp pierwszeństwa"

Napisano

w momencie jak kierowca niebieskiego zacznie skręcac, to zauważy po swojej prawej zielonego. czyli będzie po prawej wink.gif

ty kuj regułki ja to wezmę na wyobraźnię 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Quote:

> Quote:

> Wiec ten co jedzie z naprzeciwka, skrecajac w lewo, musi ustapic temu jadacemy w prawo.

OK moze wyrazilem sie troche nie jasno.

Chodzi mi o to, ze w takiej sytuacji nie obowiazuje pierwsza czesc przepisu (czyli o przepuszczaniu tych z prawej) tylko druga czesc przepisu (czyli o tych jadacych z naprzeciwka gdy my skrecamy w lewo).

Napisano

> Łomatkoboska! Znak ustąp pierwszeństwa to Ty widzisz czy udajesz, że nie?

Jasne ze widze. Podobnie jak widze znak STOP.

> Ano w tym, że stosujesz z dupy przepis w sytuacji w której pierwszeństwo jest ustalone znakami.

Jakikolwiek argument popierajacy taka teze?

Napisano

> Mnie nie chodzi o wciskanie tej reguły wszędzie gdzie się da.

> Mi chodzi o naukę ze zrozumieniem, a nie BO TAK.

> Tak samo powinno być wytłumaczone

> dlaczego zmienia się pasy tak a nie inaczej...

Ale przepisy drogowe to jest poprostu ustanowione prawo.

I tu nie trzeba brac wszyskiego na logike tylko wlasnie tak jak sam napisales - BO TAK.

Jest w przepisach, ze mamy jezdzic po prawej stronie a nie po lewej i trzeba poprostu sie do tego stosowac - BO TAK. Nie ma zadnego logicznego wytlumaczenia dlaczego wlasnie tak jest.

I tak samo z pierwszenstwem.

Jest ustalone ze przy dojezdzaniu do skrzyzowania trzeba przepuscic tych z prawej, oraz jesli sie skreca w lewo takze tych z naprzeciwka o ile skrecaja w prawo lub jada prosto.

I poprostu trzeba to przyjac tak jak jest a nie myslec dlaczego akurat tak - bo moglby byc zupelnie odwrotnie i tez by bylo dobrze.

Napisano

(...)

> I tak samo z pierwszenstwem.

> Jest ustalone ze przy dojezdzaniu do skrzyzowania (...)

AMEN i nie ma co tutaj główkować admin.gif

Napisano

Jeżeli chcesz mi wmówić, że przepisy drogowe tworzone są bez żadnej logiki, to ja idę schować prawko i odwiesić kluczyki na kołek...

Inaczej mówiąc nie zgadzam się z Tobą.

Owszem przepisy drogowe są wykładnią zachowań za kierownicą,

ale twierdzenie, że należy ich uczyć na zasadzie BO TAK jest wg mnie błędne.

Dlaczego?

Bo wystarczy błąd drogowców. I kierowcy nauczeni logicznego postępowania za kierownica znajdą wyjście z często sprzecznej sytuacji,

zaś baranki, które obkuły tylko na blachę konkretne sytuacje się pogubią.

Z resztą podobnie jest w innych dziedzinach nauczania.

Napisano

> Jeżeli chcesz mi wmówić, że przepisy drogowe tworzone są bez żadnej logiki, to ja idę schować

> prawko i odwiesić kluczyki na kołek...

> Inaczej mówiąc nie zgadzam się z Tobą.

> Owszem przepisy drogowe są wykładnią zachowań za kierownicą,

> ale twierdzenie, że należy ich uczyć na zasadzie BO TAK jest wg mnie błędne.

> Dlaczego?

> Bo wystarczy błąd drogowców. I kierowcy nauczeni logicznego postępowania za kierownica znajdą

> wyjście z często sprzecznej sytuacji,

> zaś baranki, które obkuły tylko na blachę konkretne sytuacje się pogubią.

> Z resztą podobnie jest w innych dziedzinach nauczania.

No to niestety ja sie z tym nie moge zgodzic.

Przepisy tworzone sa (a raczej stworzone zostaly) aby zapewnic bezpieczenstwo i sprawnosc poruszania sie po drogach.

Nie wmowisz mi, ze to ze pierwszenstwo maja ci z prawej a nie ci z lewej to kwestia logiki a nie poprostu umowy. Bo dokladnie tak samo mogloby byc odwrotnie.

Cale przepisy sa kwestia umowy.

Na zasadzie takie oznaczenie oznajmia ze pierwszenstwo ma ten, taki znak mowi ze nalezy zrobic tak i tak, taka linia pozwala na to a nie pozwala na to.

Tego wszystkiego trzeba sie nauczyc bo to jest kwestia umowna.

A w razie bledu drogowcow wcale nie logika pomoze, tylko uprzejmosc...

Bo to co dla jednego bedzie logiczne dla innego moze juz nie byc. Zato jak oboja nie beda wiedzieli ktory ma jechac i jeden pokaze drugiemy zeby ten pierwszy jechal to cala sprawa zalatwiona.

Napisano

> Że co?

> Przeczytaj jeszcze raz to co sam tutaj przytoczyłeś o znaku "ustąp pierwszeństwa"

"stop": "obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą" - powtarzam "... poruszającym się tą drogą", tzn. drogą z pierwszeństwem przejazdu. Nie ma zapisu, że należy ustąpić pierwszeństwa również pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej. Proste? Proste... Zielony przejeżdża ostatni...

Napisano

> "stop": "obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą" - powtarzam "...

> poruszającym się tą drogą", tzn. drogą z pierwszeństwem przejazdu. Nie ma zapisu, że należy

> ustąpić pierwszeństwa również pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej. Proste?

> Proste... Zielony przejeżdża ostatni...

yikes.gif

Napisano

Na jakiej podstawie icon_eek.gif

Napisano

> "stop": "obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą" - powtarzam "...

> poruszającym się tą drogą", tzn. drogą z pierwszeństwem przejazdu. Nie ma zapisu, że należy

> ustąpić pierwszeństwa również pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej. Proste?

Kurde tak sie zaglebilem w ten temat i chyba masz racje.

§ 21. 1. Znak B-20 „stop” oznacza:

1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,

2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.

2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku — w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

3. Znak B-20 umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.

Napisano

>> Zielony przejeżdża ostatni...

>Na jakiej podstawie

Dobrze gada, tyle że nie rozróżnia kolorów. hehe.gif

Napisano

A zacytuję opis znaku "ustąp pierwszeństwa" który zresztą sam zamieściłeś:

"A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu"

Znak ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem przejazdu.

Znak ten znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został umieszczony.

Znak zmienia ogólną zasadę pierwszeństwa przejazdu nadjeżdżającego z prawej strony, wskazując konieczność ustąpienia tym, którzy drogą z pierwszeństwem zbliżają się zarówno z prawej, jak i z lewej strony .

"

Pogrubienie moje.

Znak "ustąp pierwszeństwa" nie jest więc w tym wypadku równoznaczny z nakazem usątpienia pierwszeństwa pojazdom jadącym z naprzeciwka.

Tym bardziej że kierowca skręcający w prawo (pojazd zielony) nie ma bladego pojęcia jaki znak stoi przed niebieskim pojazdem (który skręca w lewo) i zresztą mieć nie musi, bo przejeżdża pierwszy, a niebieski ma grzecznie go puścić.

Toż to proste jak szczypanie.

Napisano

> A zacytuję opis znaku "ustąp pierwszeństwa" który zresztą sam zamieściłeś:

> "A-7 "Ustąp pierwszeństwa przejazdu"

> Znak ostrzega o skrzyżowaniu z drogą z pierwszeństwem przejazdu.

> Znak ten znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą

> został umieszczony.

> Znak zmienia ogólną zasadę pierwszeństwa przejazdu nadjeżdżającego z prawej strony, wskazując

> konieczność ustąpienia tym, którzy drogą z pierwszeństwem zbliżają się zarówno z prawej, jak i

> z lewej strony .

> "

> Pogrubienie moje.

> Znak "ustąp pierwszeństwa" nie jest więc w tym wypadku równoznaczny z nakazem usątpienia

> pierwszeństwa pojazdom jadącym z naprzeciwka.

> Tym bardziej że kierowca skręcający w prawo (pojazd zielony) nie ma bladego pojęcia jaki znak stoi

> przed niebieskim pojazdem (który skręca w lewo) i zresztą mieć nie musi, bo przejeżdża

> pierwszy, a niebieski ma grzecznie go puścić.

> Toż to proste jak szczypanie.

Czy jak Ty dojezdzasz do skrzyzowania i masz przed soba znak ustap pierszenstwa i niewiesz co ma kierujacy jadacy inna droga to jedziesz czy puszczasz go?

Rozumiesz znaczenie tego co wygrubiles ? ZNAK DOTYCZY TYLKO NAJBLZSZEJ JEZDNI. Wiec innych jezdni nie dotyczy.

Napisano

Ja szczerze mówiąc nie potrafię zrozumieć, na jakiej podstawie niebieski miałby myśleć, że ma pierwszeństwo icon_eek.gif

Napisano

> kierujacy jadacy inna droga to jedziesz czy puszczasz go?

> Rozumiesz znaczenie tego co wygrubiles ? ZNAK DOTYCZY TYLKO NAJBLZSZEJ JEZDNI. Wiec innych jezdni

> nie dotyczy.

No i świetnie.

Czyli znak ustąp pierwszeństwa przejazdu nie dotyczy jezdni po której porusza się niebieski, i dlatego właśnie zielony jedzie pierwszy.

Proste.

Napisano

Ja jestem przekonany, że kolejność powinna być:

1. motor,

2. zielony,

3. niebieski.

To co napisał patre wg. mnie nic nie zmienia.

Czy oba znaki to "ustąp", czy "stop", czy naprzemiennie - obydwa dotyczą ustalenia pierwszeństwa w stosunku do drogi (powiedzmy) głównej i dotyczą sposobu wjazdu na nią.

Po przejechaniu za znaki, obowiązują normalnie przepisy - czyli to o czym pisał CiniO.

Napisano

> Ja jestem przekonany, że kolejność powinna być:

> 1. motor,

> 2. zielony,

> 3. niebieski.

> To co napisał patre wg. mnie nic nie zmienia.

> Czy oba znaki to "ustąp", czy "stop", czy naprzemiennie - obydwa dotyczą ustalenia pierwszeństwa w

> stosunku do drogi (powiedzmy) głównej i dotyczą sposobu wjazdu na nią.

> Po przejechaniu za znaki, obowiązują normalnie przepisy - czyli to o czym pisał CiniO.

I jest dokładnie tak jak mówisz. Oba znaki dotyczą drogi z pierwszeństwem, później pierwszy jedzie zielony, ponieważ skręca w prawo.

Napisano

jest jeszcze jedna rzecz. przy znaku stop nalezy się zatrzymać bez wzgledu czy cos jedzie czy nie.

A ustąp pierwszenstwa zatrzymujemy sie wtedy gdy na drodze z pierwszenstwem znajduje sie jakis samochod.

Znak ustąp pierwszeństwa nie obliguje do zatrzymania.

Napisano

Hans ty chyba naprawde powinienes dostac permanentengo Bana. Zacznij moze pisac cos zamiast dawac durne usmieszki.

Napisano

Jak nie ma? Ma ustapić jak przecina droge jadącemu na wprost lub skręcającemu w prawo. Jednym słowem w tym przypadku niebieski przecina droge zielonemu, a nie jedzie droga z pierwszeństwem.

W zyciu !

Ustąp pierwszeństwa: Cytat podany przez Ciebie.

Znak ten znajdujący się w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni , przed którą został umieszczony.

Czyli zielony ma ustąpić pojazdom z pierwszeństwem przejazdu. A niebieski nie ma takiego pierwszeństwa.

Napisano

Wole dawać emoty ze zdziwnieme ( które to Ci powinny dać do myślenia że coś nie tak napisałeś ) na te głupoty co piszesz niż pisać takie głupoty na Ty , potem ktoś to przeczta i tak zrobi sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> nawet jak by zielony wyjezdzal

Wtedy raczej jadą jednocześnie biglaugh.gif

Napisano

> Wole dawać emoty ze zdziwnieme ( które to Ci powinny dać do myślenia że coś nie tak napisałeś ) na

> te głupoty co piszesz niż pisać takie głupoty na Ty , potem ktoś to przeczta i tak zrobi

Zapominasz, że to nie jest HP i jakiś argument by się przydał. EOT

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.