Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pierwszeństwo

Featured Replies

Napisano

> Wtedy raczej jadą jednocześnie

Niewiem ja sie juz pogubilem w tym wszystkim.

Pytanie za to mam Ciekawe: W jakim celu postawiono tam STOP zamiast Ustap Pierszenstwa?

Napisano

> Niewiem ja sie juz pogubilem w tym wszystkim.

> Pytanie za to mam Ciekawe: W jakim celu postawiono tam STOP zamiast Ustap Pierszenstwa?

Może ograniczona widoczność hmm.gif

Napisano

Po przeczytaniu tego wątku w całości zaczynam się bać wyjeżdżać na drogi. Jeśli tak proste skrzyżowanie stanowi problem to co będzie przy pierwszeństwach "łamanych" i innych cudach.

Napisano

> Po przeczytaniu tego wątku w całości zaczynam się bać wyjeżdżać na drogi. Jeśli tak proste

> skrzyżowanie stanowi problem to co będzie przy pierwszeństwach "łamanych" i innych cudach.

No właśnie crazy.gif Skretynienie społeczeństwa postępuje crazy.gif

Co parę dni tutaj pojawia się banalne pytanie z zakresu pierwszeństwa i ludzie mający (podobno!) prawo jazdy mają z tym problem! Do tego stała grupa userów "a gdyby zinterpretować to tak..." i "a u nas w Irlandii to robią tak..." nabija sobie licznik, wygadując ewidentne głupoty.

Ludzie, czy naprawdę zrozumienie prostych reguł pierwszeństwa to aż taki problem? Strach na ulicę wyjeżdżać, naprawdę czerwona.gif

Napisano

> Nie ma zapisu, że należy

> ustąpić pierwszeństwa również pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej. Proste?

A skąd wiesz, która z dróg jest z pierwszeństwem a która podporządkowana (oczywiście z punktu widzenia kierującego pojazdem niebieskim)?

Napisano

> A skąd wiesz, która z dróg jest z pierwszeństwem a która podporządkowana (oczywiście z punktu

> widzenia kierującego pojazdem niebieskim)?

Znaki stop, ustąp pierwszeństwa i droga z pierwszeństwem mają niepowtażalny kształt, po to aby nawet patrząc z tyłu na te znaki było wiadomo co one oznaczają.

Ale mimo wszystko kolega patre się myli. zlosnik.gif

Napisano

> znajomy ma problem bo co jakiś czas ma sprzeczki z użytkownikami wyjeżdżającymi tak jak niebieskie

> auto, znajomy to zielone

> ja mówię, żeby jechał śmiało gdy chcą mu się wpier...

Oba znaki: STOP i Ustąp Pierwszeństwa regulują pierszeństwo wobec drogi głównej. Relacja pierszeństwa z pojazdami, które nie poruszają się drogą główną, pozostaje niezmieniona.

Powyższe dotyczy wszystkich wypadków szczególnych, jak tramwaje czy skrzyżowania 5 i więcej dróg. Obowiązuje zasada prawej ręki i ustąpienia pierwszeństwa jadącym z przeciwka w przypadku skrętu w lewo.

Napisano

> A skąd wiesz, która z dróg jest z pierwszeństwem a która podporządkowana (oczywiście z punktu

> widzenia kierującego pojazdem niebieskim)?

Bo dojezdza do znaku STOP. Wiec to znaczy, ze droga prostopadla jest drogą z pierwszenstwem.

Gdyby bylo inaczej, bylby znak z rozrysowanym ukladem drogi z pierwszenstwem.

Napisano

> i "a u nas w Irlandii to robią tak..." nabija sobie licznik, wygadując ewidentne głupoty.

Chwila, chwila.... jakie glupoty?

Pokaz chociaz jedna glupote ktora napisalem!

> Ludzie, czy naprawdę zrozumienie prostych reguł pierwszeństwa to aż taki problem? Strach na ulicę

> wyjeżdżać, naprawdę

Ja tam sie nie boje jezdzic po ulicach na ktorych ludzie nie znaja zasad pierwszenstwa i ogolnie zadnych zasad.

Zato boje sie jezdzic po drogach, gdzie mamy pelno kamikaze, ktorzy znaja doskonale zasady pierwszenstwa i egzekwuja sie nawet za cene czyjegos lub swojego zycia.

Napisano

> Znaki stop, ustąp pierwszeństwa i droga z pierwszeństwem mają niepowtażalny kształt, po to aby

> nawet patrząc z tyłu na te znaki było wiadomo co one oznaczają.

Tylko należy zauważyć, że kierowca nie ma obowiązku (a czasem i fizycznych możliwości) obserwowania znaków nie przeznaczonych dla niego.

Napisano

> Gdyby bylo inaczej, bylby znak z rozrysowanym ukladem drogi z pierwszenstwem.

Z praktycznego punktu widzenia pewnie masz i rację (łamane pierwszeństwo byłoby oznaczone), aczkolwiek czy jest to obwarowane przepisami?

Napisano

> "stop": "obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą" - powtarzam "...

> poruszającym się tą drogą", tzn. drogą z pierwszeństwem przejazdu. Nie ma zapisu, że należy

> ustąpić pierwszeństwa również pojazdowi wyjeżdżającemu z drogi podporządkowanej. Proste?

> Proste... Zielony przejeżdża ostatni...

I Ty posiadasz prawo jazdy? Idz na kurs nauki jazdy, koniecznie shocked.gif

Napisano

> Z praktycznego punktu widzenia pewnie masz i rację (łamane pierwszeństwo byłoby oznaczone),

> aczkolwiek czy jest to obwarowane przepisami?

Szczerze mowiac nie wiem

Napisano

> Bo dojezdza do znaku STOP. Wiec to znaczy, ze droga prostopadla jest drogą z pierwszenstwem.

Nieprawda. Możesz mieć znak STOP na skrzyżowaniu równorzędnym.

> Gdyby bylo inaczej, bylby znak z rozrysowanym ukladem drogi z pierwszenstwem.

nono.gif Patrz wyżej smile.gif

Napisano

> Nieprawda. Możesz mieć znak STOP na skrzyżowaniu równorzędnym.

B-20 STOP

Oznacza:

1. zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,

2. obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.

Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

Jak wytłumaczysz swoje twierdzenie.

Napisano

> Nieprawda. Możesz mieć znak STOP na skrzyżowaniu równorzędnym.

Wtedy już nie będzie to skrzyżowanie równorzędne.

Napisano

> Wtedy już nie będzie to skrzyżowanie równorzędne.

Widziałem skrzyżowanie z samymi znakami STOP. Chyba że jest to radosna twórczość naszych drogowców? Bo dla mnie wyglądało jak równorzędne.

Napisano

> Widziałem skrzyżowanie z samymi znakami STOP. Chyba że jest to radosna twórczość naszych drogowców?

> Bo dla mnie wyglądało jak równorzędne.

yikes.gifhehe.gif

A w jaki szczególny sposób wyglądało to równorzędne skrzyżowanie ze znakami stop?

Miało 4 znaki stop?

Napisano

> A w jaki szczególny sposób wyglądało to równorzędne skrzyżowanie ze znakami stop?

> Miało 4 znaki stop?

Tak. Chyba nawet sobie przypomniałem gdzie to widziałem. Jak będę przejeżdżał pstryknę fotkę.

Napisano

> Tak. Chyba nawet sobie przypomniałem gdzie to widziałem.

> Jak będę przejeżdżał pstryknę fotkę.

w USA slyszalem, ze takie sa popularne, a w Polsce to raczej jakis kiepski zart drogowcow zlosnik.gif

Napisano

> ja mówię, żeby jechał śmiało gdy chcą mu się wpier...

Sytuacja oczywista, pytanie na poziomie testu a dyskusja na cztery strony już sciana.gifsciana.gif

Strach się bać wchodzić/wyjeżdżać na ulice.

Napisano

> Tak. Chyba nawet sobie przypomniałem gdzie to widziałem. Jak będę przejeżdżał pstryknę fotkę.

Obiecane skrzyżowanie równorzędne, z czterema znakami STOP.

Oczywiście (tego nie widać) przed każdym dojazdem jest znak z krzyżykiem smile.gif

stop1v.jpg

stop2.jpg

Miejscowość Zwoleń, mazowieckie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.