Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochody z dobrze świecącymi reflektorami - nie-ksenon

Featured Replies

Napisano

> Renault Clio II po lifcie. Punto I to ma przy nim jakieś ogarki nie światła mijania.

yikes.gif to chyba jedne z gorszych świateł z jakimi miałem do czynienia... Zdecydowanie lepiej sprawdzały się zwykłe h4 w civicu.. albo soczewki po lifcie na H1...

Osobiście bardzo pozytywnie jestem zaskoczony światłami w nowym jazzie (chociaż to tylko H4)...

Napisano

> po prostu żaróweczka dostaje większe napięcie i świeci większą mocą i niestety częściej się przepala

Bardzo możliwe. Żarówki musiałem zmieniać mniej-więcej raz w roku, więc, IMHO, tragedii nie ma.

mar00ha

Napisano

Łada Samara palacz.gif

Napisano

> Możecie podać kilka marek i modeli, które mają seryjnie dobre, mocne światła przednie ? Od razu

> wykluczam nie tylko ksenon ale również soczewki - tylko odbłyśnik

Trabant 1.1. Duży reflektor z odbłysnikiem przystosowanym do żarówek 6V po wstawieniu przez fabrykę żarówek H4 dawał całkiem niezłe swiatło jak na tak mały samochód.

Napisano

> Możecie podać kilka marek i modeli, które mają seryjnie dobre, mocne światła przednie ? Od razu

Skoda Favorit, Felicia, Volvo serii 300, Warszawa (ale tylko gdy włożyło się żarówki H4 z kołnierzem R2), Fiat Punto II po FL, Fiat Doblo II.

Napisano

> Trabant 1.1. Duży reflektor z odbłysnikiem przystosowanym do żarówek 6V po wstawieniu przez fabrykę

> żarówek H4 dawał całkiem niezłe swiatło jak na tak mały samochód.

Kiedy zaczęto produkować Trabanta Polo, to o 6V żarówkach już dawno w Trabancie nie słyszano.

mar00ha

Napisano

> po części chłopak ma rację, w aso w ramach gwarancji wrzucali druciki oporowe i żarówki się już nie

> przepalają...

ale to chyba od czego innego, wiem ze w Punto byly takie akcje i tez cos dodawali, ale tam chodzilo o chwilowe wahnięcia napiec, zeby zarowki nie ubic, a nie ze reflektor dostawal za wysokie napiecie caly czas, bo od dawien dawna za cale zasilanie odpowiada regulator napiecia, a za wysokie zasilanie nie tylko zarowki moze zalatwic tongue.gif

Napisano

Dobrze wspominam Astrę F pod tym względem. ok.gif Jak nie soczewki to więcej nie pomogę, w Thalii i Volvo V40 raczej słabe były.

Napisano

> Dobrze wspominam Astrę F pod tym względem. Jak nie soczewki to więcej nie pomogę, w Thalii i Volvo

> V40 raczej słabe były.

w porównaniu do C-maxa są słabitkie, choć chyba nie najgorsze

mnie światła w maksiu pasują, świecą naprawdę nieźle - ostra granica światło/cień, dość szeroko

i co fajne, że przy drogowych nie gasną mijania - nie robi się ciemno przed maską

co mnie wkurzało np w astrze

a tak w temacie, to zaraz zostanie wymieniona połowa aut na naszych drogach hehe.gif

Napisano

> Kiedy zaczęto produkować Trabanta Polo, to o 6V żarówkach już dawno w Trabancie nie słyszano.

> mar00ha

Wiem o tym, bo miałem do czynienia z trampkami starszej i nowszej generacji. Z instalki 6V zrezygnowali ok. roku 1986. Konstrukcja odbłyśnika reflektora pozostała jednak prawie taka sama, a żarówki H4 w porównaniu z 6-woltowymi dawały wyraźną poprawę.

Napisano

> Wiem o tym, bo miałem do czynienia z trampkami starszej i nowszej generacji. Z instalki 6V

> zrezygnowali ok. roku 1986.

Coś nie za bardzo z Twoją wiedzą. Miałem Trabanta 601 (Limuzyna) z 1985 roku, który miał 12V instalację oraz elektroniczne sterowanie zapłonem.

> Konstrukcja odbłyśnika reflektora pozostała jednak prawie taka

> sama, a żarówki H4 w porównaniu z 6-woltowymi dawały wyraźną poprawę.

Ale H4 nie zastąpiły żarówek 6V! najpierw były żarówki 12V.

mar00ha

Napisano

> Ford Fiesta po 2002 i tak jak ktos wspomnial Focus..

Potwierdzam (ja mam wersje po lifcie) waytogo.gif

To pewnie zasługa ogromnego odbłyśnika i gładkiego szkła reflektora.

Napisano

> Coś nie za bardzo z Twoją wiedzą. Miałem Trabanta 601 (Limuzyna) z 1985 roku, który miał 12V

> instalację oraz elektroniczne sterowanie zapłonem.

To zależy od źródła. Znalazłem info o roku 1983 i o 1986. Które prawdziwe? Jeżeli miałeś fabryczną instalację, nie samoróbkę, to wszystko wskazuje na tę pierwszą datę.

> Ale H4 nie zastąpiły żarówek 6V! najpierw były żarówki 12V.

Mnie cały czas chodzi o konstrukcję reflektora, a nie o to, którą żarówkę zastąpiła H-czwórka... Wiem, że żarówki 12V R2 były przed H4, podobnie zresztą jak w 126p.

Wracając do tematu - porównując optykę reflektora dla 6V i tego z trabanta 1,1 nie widzę wielkiej różnicy. Nawet średnica pozostała ta sama. Zmieniła się za to żarówka i różnica w jakości oświetlenia jest bezdyskusyjna, bo dając mocniejsze źródło przy praktycznie niezmienionej geometrii odbłyśnika otrzymamy silniejszy strumień. To zresztą było widać w praktyce.

Napisano

> To zależy od źródła. Znalazłem info o roku 1983 i o 1986. Które prawdziwe? Jeżeli miałeś fabryczną

> instalację, nie samoróbkę, to wszystko wskazuje na tę pierwszą datę.

Full fabryka u mnie była. smile.gif

mar00ha

Napisano

Moje ostatnie auta:

Focus I po FL - światła bardzo przyzwoite, nie pamietam jaki typ żarówki był w tym aucie.

Altea - najlepsze oświetlenia z aut jakie do tej pory posiadałem (h7)

Yaris I po FL - wystarczająco (H4), ale i tak nieporównywalnie lepiej od Fiata Bravy jakiego miałem kiedyś (H1) - model z roku 2000 po FL.

Na marginesie, zawsze kupowałem porządne żarówki renomowanych producentów + ileś tam % itp.

Napisano

Felicja ma również dobre światła. Wcześniej miałem PN Caro i również nie narzekałem ok.gif

> Na marginesie, zawsze kupowałem porządne żarówki renomowanych producentów + ileś tam % itp.

Tak samo używam żarówek z "dodatkowymi procentami" i powiem,że warto dołożyć te kilka PLN na zakup lepszych żarówek.

Napisano

> Felicja ma również dobre światła. Wcześniej miałem PN Caro i również nie narzekałem

Nie rób żartów. Mam bezpośrednie porównanie pomiędzy Felicią i Fabią (miałem te auta po sobie) i Felicia ma jakieś stare świeczki zamiast świateł, w porównaniu do Fabii. A już na pewno nie jest żadnym wzorcem dobrego świecenia.

mar00ha

Napisano

>i tak nieporównywalnie lepiej od Fiata Bravy jakiego miałem

> kiedyś (H1).

Piszesz o aktualnie produkowanym Fiacie Bravo czy tym z lat 90-tych (poprzednik Stilo)?

Napisano

Felicja nie jezdzilem, ale w porownaniu z Polonezem to moze faktycznie byc widno jak w dzien zlosnik.gif

Napisano

CLIO II mkII - dla mnie bomba ... z pelna odpowiedzialnoscia moge stwierdzic ze strumien swiatla byl lepszy niz w Aurisie z soczewkowymi projektorami ok.gif

Napisano

> Felicja nie jezdzilem, ale w porownaniu z Polonezem to moze faktycznie byc widno jak w dzien

zależy, borewicz dobrze świeci zlosnik.gif

Napisano

Przy włączniu drogowych, mijania gasły bo to były żarówki H4. I tak jest wszędzie. wink.gif I wszędzie jest tak (a przynajmniej nie spotkałem się inaczej) że jak oddzielne są żarówki drogowe/mijania to świecą obie na raz. wink.gif

Napisano

> CLIO II mkII - dla mnie bomba ... z pelna odpowiedzialnoscia moge stwierdzic ze strumien swiatla

> byl lepszy niz w Aurisie z soczewkowymi projektorami

To chyba przypadkiem - Thalia II, z nowymi lampami - światła są tragiczne. no.gif A samochód miał wtedy ze 3 lata i 40-50kkm więc nie wiele.

Napisano

> Piszesz o aktualnie produkowanym Fiacie Bravo czy tym z lat 90-tych (poprzednik Stilo)?

O poprzedniku Stilo. Słuszna uwaga, już wyedytowałem posta.

Napisano

> To chyba przypadkiem - Thalia II, z nowymi lampami - światła są tragiczne. A samochód miał wtedy

> ze 3 lata i 40-50kkm więc nie wiele.

moje odczucia z 3 aut, wiec moze przypadek jest w "Twojej" Thalii .... smile.gif

swoja droga - i tak lepszych swiatel niz ma OPEL u Ciebie nie uswiadczysz zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Nie rób żartów. Mam bezpośrednie porównanie pomiędzy Felicią i Fabią (miałem te auta po sobie) i

> Felicia ma jakieś stare świeczki zamiast świateł, w porównaniu do Fabii.

Może mój egzemplarz jest jakiś inny. Jestem zadowolony ze świecenia lamp w Feli. Jeżdżę dużo nocami i nie mogę narzekać, owszem mam założone żarówki Tungsram + 60%.

Napisano

> Może mój egzemplarz jest jakiś inny. Jestem zadowolony ze świecenia lamp w Feli. Jeżdżę dużo

> nocami i nie mogę narzekać, owszem mam założone żarówki Tungsram + 60%.

A masz porównanie z innymi autami? Moze z tego wynika Twoje zadowolenie.

mar00ha

Napisano

> CLIO II mkII - dla mnie bomba ... z pelna odpowiedzialnoscia moge stwierdzic ze strumien swiatla

Zgadzam się, z jedną wszak uwagą... należy zapodać trochę lepsze żarówki, ja używałem Philips BlueVision(dość szybko padały 10-15kkm), teraz mam Osram Night Brake i te są IMHO lepsze niż BV. Świecą też ładnym białym światłem, a mają już 18kkm i żyją. ok.gif

Napisano

> Może mój egzemplarz jest jakiś inny. Jestem zadowolony ze świecenia lamp w Feli. Jeżdżę dużo

> nocami i nie mogę narzekać, owszem mam założone żarówki Tungsram + 60%.

Felicja miała beznadziejne światła niezależnie od zastosowanych żarówek. Zapodanie lepszych źródeł światła czyniło je (te światła smile.gif) tylko mniej beznadziejnymi. Już mój Golf II miał lepsze światła niż Fela. Nie piszę z teorii, przejechałem moją od salonu 120kkm i równocześnie używałem kilku służbowych, wszędzie było identycznie.

Jak kupiłem Clio II mk II , dopiero zobaczyłem jak mogą oświetlać drogę samochodowe reflektory. Z żarowymi źródłami światła oczywiście (w Clio H7)

Napisano

> tak w Fabi I na ten przykład

jak tak piszesz, to chyba miałeś jakieś zepsute te światła w Clio biglaugh.gif

Fabia może się schować przy Clio. Cliówka zdecydowanie lepiej "rozkłada" światło na drodze (jak już pisałem, muszą być dobre żarówki).

Napisano

> A masz porównanie z innymi autami?

Tak, np. kuzyna Golf III świeci dużo gorzej - jakieś dziwne ciemne dziury ma w snopie światła.

Napisano

mi w brew pozorom bdb swiecily chinskie soczewki aftermarketowe do corsy B nigdy w zadnym samochodzie nie mialem tak dobrego oswietlenia (mozliwe ze spowodowane bylo to ze byly poprostu nowe) na drugim miejscu saaby bo maja duze reflektory=odblysniki a gdzies na szarym koncu sa swiatla z malana a raczej swieczki zamiast zarowek

Napisano

> Nie rób żartów. Mam bezpośrednie porównanie pomiędzy Felicią i Fabią (miałem te auta po sobie) i

> Felicia ma jakieś stare świeczki zamiast świateł, w porównaniu do Fabii. A już na pewno nie

> jest żadnym wzorcem dobrego świecenia.

> mar00ha

Porażką są za to światła soczewkowe w fabii mk2 sciana.gif

Napisano

> Tak, np. kuzyna Golf III świeci dużo gorzej - jakieś dziwne ciemne dziury ma w snopie światła.

może ma nie fabryczne lampy hmm.gif

Napisano

> Porażką są za to światła soczewkowe w fabii mk2

A to ja już nie wiem. Temat jest o tym gdzie dobrze świeci, a nie gdzie jest porażka...

mar00ha

Napisano

> A to ja już nie wiem. Temat jest o tym gdzie dobrze świeci, a nie gdzie jest porażka...

> mar00ha

Chodziło mi w sensie porównania do fabii mk1, soczewka w mk2 nie daje takiego rozkładu światła, a już jazda w czasie deszczu należy do tragicznych.

Co mogę dodać z doświadczeń, dobrze świecą światła w Citroenie Jumper, ale z uwagi na ich miejsce montażu w czasie stania w korku świecą wprost na lusterka i mocno prażą po oczach icon_rolleyes.gif

Napisano

Może Lanos po przeróbce instalacji i założeniu lepszych żarówek ? hmm.gifgrinser006.gif Ciekawy jestem wrażeń i porównań osób, które kiedys jeżdziły Lanosami a potem przesiadły się do lepszych samochodów smile.gif

Napisano

> moje odczucia z 3 aut, wiec moze przypadek jest w "Twojej" Thalii ....

> swoja droga - i tak lepszych swiatel niz ma OPEL u Ciebie nie uswiadczysz

A to jest wierutna bzdura. 270751858-jezyk.gif

Najlepsze światła halogenowa z samochodów z którymi miałem styczność ma Almera(soczewki). shocked.gif Jestem na prawdę zaskoczony. ok.gif

Tutaj była mowa o tradycyjnych i mam kontakt z Volvo V40, Astrą F czy Thalią i Thalia ma słabiutkie - ale może to było odczucie po nowych soczewkowych lampach w Almerze i Omedze.

Napisano

> Może Lanos po przeróbce instalacji i założeniu lepszych żarówek ? Ciekawy jestem wrażeń i

> porównań osób, które kiedys jeżdziły Lanosami a potem przesiadły się do lepszych samochodów

Jeżdżiłem lanosem teraz jeżdżę mondeo mk3. Nie ma nawet co porównywać. Nie wiem czy to zależy od żarówek H4 vs H7 czy konstrukcji reflektora, ale Ford miażdży Daewoo. W Lanosie miałem jakieś philipsy nightvision czy cuś takiego, w MDO mam zwykłe osramy.

Wspominać o długich to nawet nie ma sensu - MDO na dwóch żarówkach, więc w nocy jest jasno jak w dzień ok.gif

Napisano

kaszkaj

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.