Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0dCi po 100kkm

Featured Replies

Napisano

w teście długodystansowym auto świata silnik Laguny 2.0dCi 173KM 380Nm po 100 000km wyglądał tak:

beztytuuks.png

beztytuu2ly.png

jak to możliwe, że przez ten okres tak wyeksploatowały się elementy?

drobinki piasku w oleju? w fabryce coś wpadło do silnika? hmm.gif

no i pęknięcie głowicy hmm.gif

Napisano

A ja stawiam ,ze jazda na syfie czyli wymiany oleju co 30kkm no.gif

Podejrzewam ,ze jakby byla pierwsza wymiana po 1kkm to nie byloby problemu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> A ja stawiam ,ze jazda na syfie czyli wymiany oleju co 30kkm

> Podejrzewam ,ze jakby byla pierwsza wymiana po 1kkm to nie byloby problemu

30kkm i dopiero pierwszy przegląd?

Napisano

> 30kkm i dopiero pierwszy przegląd?

A co w tym dziwnego ? Ja tak mam w Hultaju w dieslu. Z tym ze ja nie czekalem i oleum zmienilem po ok 4 tys km.

Napisano
  • Autor

> A co w tym dziwnego ? Ja tak mam w Hultaju w dieslu. Z tym ze ja nie czekalem i oleum zmienilem po

> ok 4 tys km.

no właśnie nie czekałem i wymieniłem

myślałem, że to normalne jak nowym samochodem przyjeżdża się po kilu tysiącach na pierwszą wymianę oleju

jak widać nie przejęli się tym ludzie testujący Lagunę zlosnik.gif

Napisano

> A co w tym dziwnego ?

Nic ale w Kile sa co 15kkm przeglady ?

Ja tak mam w Hultaju w dieslu. Z tym ze ja nie czekalem i oleum zmienilem po

> ok 4 tys km.

A jednak smile.gif

Napisano
  • Autor

> Tak

ja w zabytkowym uno miałem po 15kkm pierwszy książkowy serwis a silnik 100 razy prostszy niż ten z laguny

Napisano

> ... mam taki sam silnik w Traficu (115 km)

dwa miechy temu robiłem takie cos z przytartym tłokiem zlosnik.gif

Napisano

> no właśnie nie czekałem i wymieniłem

> myślałem, że to normalne jak nowym samochodem przyjeżdża się po kilu tysiącach na pierwszą wymianę

> oleju

> jak widać nie przejęli się tym ludzie testujący Lagunę

Niby czym mieli się przejmować? Stosowali się do zaleceń producenta zawartych w instrukcji obsługi...

Napisano

> Nic ale w Kile sa co 15kkm przeglady ?

Nie wiem jak w Kia, w Hyundai co 30 tyś.

> Ja tak mam w Hultaju w dieslu. Z tym ze ja nie czekalem i oleum zmienilem po

> A jednak

No pewnie. te ich zapewnienia że nie trzeba że silnik dotarty, sraty taty zlosnik.gif

Majątku to nie kosztuje a czysta oliwa silnikowi nie zaszkodzi ok.gif

Oleum zmieniam w ASO, każę sobie wpisywać w książkę. Się zabezpieczam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Niby czym mieli się przejmować? Stosowali się do zaleceń producenta zawartych w instrukcji

> obsługi...

mi np zdrowy rozsądek mówi, ze lepiej wcześniej jechać na wymianę oleju niż po 30kkm ok.gif

Napisano

> A mówią, że dla ropniaka 300kkm to nic

Hmm, nie dla dzisiejszych ropniakow zapewne.

Napisano

> mi np zdrowy rozsądek mówi, ze lepiej wcześniej jechać na wymianę oleju niż po 30kkm

Ale pamiętaj że większość ludzi auta używa tak jak każdego innego przedmiotu. Jest książka z interwałami i się do tego stosują.

Napisano

> mi np zdrowy rozsądek mówi, ze lepiej wcześniej jechać na wymianę oleju niż po 30kkm

Tobie może mówi... Inni stosują się do zaleceń producenta...

Napisano
  • Autor

> Tobie może mówi... Inni stosują się do zaleceń producenta...

jak widać na dobre im to wychodzi rotfl.gif

Napisano

> jak widać na dobre im to wychodzi

na zachodzie w przeciwieństwie do Polski, diesla kupuje się żeby kręcił kilometry więc nie zdziwię się, że wiele tych napraw zrobi się na gwarancji...

Napisano

> ja w zabytkowym uno miałem po 15kkm pierwszy książkowy serwis a silnik 100 razy prostszy niż ten z

> laguny

do zabytkowego uno lano nawet selektola... w nowoczesnych silnikach ten numer by nie przeszedł...

Napisano
  • Autor

> do zabytkowego uno lano nawet selektola... w nowoczesnych silnikach ten numer by nie przeszedł...

ten silnik by pojechał nawet na biedronkowym oleju ale może koniec OT grinser006.gif

Napisano

> ten silnik by pojechał nawet na biedronkowym oleju ale może koniec OT

ja do uno leje olej z lidla i sobie bardzo chwalę ok.gif

Napisano

20 lat temu moze i tak smile.gif

Napisano

> Nic ale w Kile sa co 15kkm przeglady ?

W Kii są co 20 kkm przeglądy. Od kiedy wprowadzono cee'da FL.

Napisano

Pytanie jeszcze, w jakich warunkach ów silnik ze zdjęć pokonał swój przebieg. Bo każdy silnik zarżnie się jeśli na zimno dostanie w palnik i tak systematycznie cały czas, olej wymieni się po 30 kkm i potem też co 30 kkm bo "tak w instrukcji każą". Jestem niemal pewien albo i pewien, że gdyby auto użytkowane było z głową, podobnie jak i interwały wymiany oliwy (co 10-15 kkm) to teraz tytuł artykułu mógłby być bardziej optymistyczny.

Napisano

> W Kii są co 20 kkm przeglądy. Od kiedy wprowadzono cee'da FL.

Czyli jednak 10kkm lepiej.

Napisano

W nowym BRAVO wymiana oleju jest po 35 tyś km screwy.gif

Napisano

A w Mercedesie Vito co 70kkm. wink.gif

Napisano

> A w Mercedesie Vito co 70kkm.

ale chyba tu podejście do tematu jest podobne co w ciężarówkach i pewnie tam jest inny silnik niż w samochodach osobowych.

Napisano

> ale chyba tu podejście do tematu jest podobne co w ciężarówkach i pewnie tam jest inny silnik niż

> w samochodach osobowych.

Niby tak ale chyba w Transitach co 30kkm a w Ducato 40kkm. Ale nie jestem tego pewien.

Napisano

> ale chyba tu podejście do tematu jest podobne co w ciężarówkach i pewnie tam jest inny silnik niż

> w samochodach osobowych.

Kolega jeździ w firmie Sprinterem 316. Tym nowym. Śmiga cały czas do NL i z powrotem wożąc ludzi. Olej wymieniają co 3 tygodnie (15kkm). grinser006.gif

Napisano

> W nowym BRAVO wymiana oleju jest po 35 tyś km

tylko ze silnik w NB po 100 kkm nie byl w stakim stanie jak ten w reno grinser006.gifa tez przeglad zrobili po 30 kkm ok.gif

Napisano

> Ale pamiętaj że większość ludzi auta używa tak jak każdego innego przedmiotu. Jest książka z

> interwałami i się do tego stosują.

Dokładnie smile.gif

W Ducato pierwsza wymiana na 45kkm, druga na 90kkm, następna będzie na 135kkm.

Ale mam znajomego nadgorliwego i wymienia co 10kkm spineyes.gif

Napisano

> Ale mam znajomego nadgorliwego i wymienia co 10kkm

wcale nie jest nadgorliwy ...

Napisano

> Czyli jednak 10kkm lepiej.

Źle rozumujesz. Nie jest lepiej. Wymieniać oleju nikt Ci nie broni. Jak mam u siebie interwał 30 kkm, to nie oznacza że MUSZE tak rzadko zmieniać oleum. A jednocześnie nie muszę wydawać co 15 czy 20 kkm kasy na bezsensowne przeglądy, bo filtr powietrza to ja sobie sam potrafię wymienić bez płacenia 150 zł za godzinę mechanikowi zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Kolega jeździ w firmie Sprinterem 316. Tym nowym. Śmiga cały czas do NL i z powrotem wożąc ludzi.

> Olej wymieniają co 3 tygodnie (15kkm).

Co trzy tygodnie to ja tankuje biglaugh.gif

Napisano

a co to ma do rzeczy , robili test Bravo , AR159 z silnikami multijet i po rozbiórce silniki były w idealnej kondycji (a też instrukcja zaleca wymianę co 30tys km );

jak silnik jest kiblem, to kiblem zostanie

Napisano

> Co trzy tygodnie to ja tankuje

On 2 razy w tygodniu do pełna grinser006.gif Jak jedzie z przyczepą to częściej.

Napisano

> jak to możliwe, że przez ten okres tak wyeksploatowały się elementy?

wg mnie trafili na jakis wadliwy egzemplarz ....

Napisano

> A jak byś to określił inaczej?

W porównaniu ze mną to on rzadko zmienia olej. Ja zmieniam co 4000 mil = jakieś 7000 km. Co mniej- wiecej oznacza 2 razy w roku w jednym i trzy w drugim.

Napisano

> W nowym BRAVO wymiana oleju jest po 35 tyś km

jak mnie pamięć nie myli to w corsie 1.3 cdti jest po 45kkm grinser006.gif

Napisano

niestety uszkodzenia ktore pokazales sa typowe dla tego silnika. nie jest to dobry motor

Napisano

> jak mnie pamięć nie myli to w corsie 1.3 cdti jest po 45kkm

u mnie w firmie jeździ jedna Vectra C, która ma wydłużone okresy międzyprzeglądowe (co 50 tys.), jakieś oleje longLife itd. Oczywiście przeglądy i wymiany wykonywane zgodnie z tymi zaleceniami. Samochód ma już ładnych parę lat i ze 300 tys. przebiegu i silnik nie sprawia problemów.

Według mnie jeżeli producent zaleca wymianę oleju co 30 tys, to nie może być tak, że trzymając się tych zaleceń, po 100 tys. silnik jest prawie do wyrzucenia. Po prostu, albo kiepska konstrukcja, albo pechowy egzemplarz.

Napisano

> jak mnie pamięć nie myli to w corsie 1.3 cdti jest po 45kkm

Ten sam silnik w GP - wymiana oleju co 30 tyś k. Czyżby Włosi mieli mniejsze zaufanie do tego silnika biglaugh.gif

Napisano

> niestety uszkodzenia ktore pokazales sa typowe dla tego silnika. nie jest to dobry motor

Cenna uwaga. A co myslisz o Pb 2,0 w nowej lagunie? To jedno z aut o którym myslę żeby kupić (nowe w salonie).

Napisano

Zależy od wersji silnika 70/90 KM.

Napisano

> wg mnie trafili na jakis wadliwy egzemplarz ....

Możliwe. Niedawno w "Turbo kamera" też był przypadek felernego D4D z toyoty Avensis, który posypał się przy 99000km i gwarancji nie chcą uznać zlosnik.gif

Napisano

> Ten sam silnik w GP - wymiana oleju co 30 tyś k. Czyżby Włosi mieli mniejsze zaufanie do tego

> silnika

No właśnie się dziwiłem co jest grane hmm.gif

A i kiedyś jak był test corsy z innymi autami wspominali, że corsa ma przewagę nad nimi bo nią po 3 latach dopiero na przegląd jedziesz (założenie 15kkm rocznie) a nie co roku hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.