Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Insignia czy Renault Laguna ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mój brat ma możliwość wybrania sobie samochodu służbowego spośród dwóch konkretnych aut.

Pierwsza opcja to Opel Insignia 2.0 CDTI 160 KM,

druga Renault Laguna 2.0 dCi 150 KM (po FL, który ma być lada chwila).

Oba nowe z podobnym wyposażeniem.

Osobiście namawiam go do Insignii, on jednak skłania się bardziej w stronę Laguny.

Co byście wybrali w tej sytuacji i dlaczego ?

Napisano

> Witam

> Mój brat ma możliwość wybrania sobie samochodu służbowego spośród dwóch konkretnych aut.

> Pierwsza opcja to Opel Insignia 2.0 CDTI 160 KM,

> druga Renault Laguna 2.0 dCi 150 KM (po FL, który ma być lada chwila).

> Oba nowe z podobnym wyposażeniem.

> Osobiście namawiam go do Insignii, on jednak skłania się bardziej w stronę Laguny.

> Co byście wybrali w tej sytuacji i dlaczego ?

Insignię, Mondeo lub cokolwiek innego, mam uraz do Renault.

Napisano

> Witam

> Mój brat ma możliwość wybrania sobie samochodu służbowego spośród dwóch konkretnych aut.

> Osobiście namawiam go do Insignii, on jednak skłania się bardziej w stronę Laguny.

Koszty eksploatacji mozna zupelnie pominac w rozwazaniach.

Istotne jest to jak oba auta jezdza, czy sa wygodne itp.

To sprawa indywidualna i potrzebna jest wyzyta u Dealera.

W przyszlosci pewnie bedzie mogl odkupic to auto na dobrych warunkach.

Co lepiej trzyma wartosc - wydaje mi sie, ze mimo wszystko Opel.

Napisano

> Koszty eksploatacji mozna zupelnie pominac w rozwazaniach.

> Istotne jest to jak oba auta jezdza, czy sa wygodne itp.

> To sprawa indywidualna i potrzebna jest wyzyta u Dealera.

> W przyszlosci pewnie bedzie mogl odkupic to auto na dobrych warunkach.

> Co lepiej trzyma wartosc - wydaje mi sie, ze mimo wszystko Opel.

Off top - muszę zrobić screen'a, tyś coś dobrego o Oplu napisał. zlosnik.gif

A w temacie, blisko miałem styczność z dwoma Renault, a w rodzinie mojej Żony było jeszcze jedno i żadne dobre nie było. oslabiony.gif

Napisano

Insignia ok.gif

Napisano

Brałbym Insignię ok.gif Renault to Renault, przepraszali za poprzednią Lagunę, może będą przepraszać za tę też. A nie chce mi się być beta-testerem. Insignia jest całkiem ciekawym autem (jak na Opla).

Napisano

rejnault przeprasza za lagune 2. i dlatego chociaz nie lubie brałZbym opla. pozatym potem mozna odkupic i sprzedac

Napisano

Insignie. Zobacz ile kosztuje 5 letnia Vectra a ile Laguna wink.gif

Napisano

> Insignie. Zobacz ile kosztuje 5 letnia Vectra a ile Laguna

no i o czym to świadczy?

Napisano

Quote:

Co byście wybrali w tej sytuacji i dlaczego ?

Insigna , image ,design ok.gif

Napisano

insignia jeszcze jak firmowka to tym bardzije bym bral łopla zeby.GIF masywniejszy bardziej kozacki itp a renuffka to taka popierduleczka imo zeby.GIF

Napisano

Tez za jakis czas bede wybieral sluzbowke z tego segmentu.

Co Waszym zdaniem jest ciekawą opcją ?

Avensis, 6, Insignia, Laguna, Mondeo, SuperB, Passat, Accord, c5?

A moze jakies inne?

Napisano

> Tez za jakis czas bede wybieral sluzbowke z tego segmentu.

> Co Waszym zdaniem jest ciekawą opcją ?

> Avensis, 6, Insignia, Laguna, Mondeo, SuperB, Passat, Accord, c5?

> A moze jakies inne?

hmm ojciec ma paska z 08 1.8 Tsi fajnie to jezdzi ale wyposazenie taki bidne troche jakbys mogl wybrac paska z lepsza kierwocnica np jakas multifukcja to tak bo jciec ma duzo rzeczy np klime dwustrefowa pelna elektryka ale brakuje monitorka lepszych foteli itp zeby.GIF tojota fajna i chyba bym sie na tojke skusil zeby.GIF

Napisano

> no i o czym to świadczy?

No o tym ze pozniej wiecej kasy wezmie za Vectre biglaugh.gif

Napisano

Insignia - świetne auto. Raz, że ładne, świetnie skrojone wnętrze. Dwa, że świetnie się prowadzi - trakcja jest fenomenalna.

Jedynie silnik 160 KM nie jest super hiper mocny, ale zapewnia przyzwoite osiągi.

Napisano

> Insignia - świetne auto. Raz, że ładne, świetnie skrojone wnętrze. Dwa, że świetnie się prowadzi -

> trakcja jest fenomenalna.

zgodzę się tylko z tym, że ładne.

wnętrze - wcale nie jest takie super, siedziałeś z tyłu?

prowadzenie - na pewno duży krok do przodu w stosunku do vectry, ale imho nic nadzwyczajnego.

> Jedynie silnik 160 KM nie jest super hiper mocny, ale zapewnia przyzwoite osiągi.

moim zdaniem zupełnie nie czuć tej mocy. a z automatem w ogóle jest mało fajnie.

Napisano

> reno... Za wygodę, pomysłowość i ergonomię.

Ostatnio troche im to gorzej idzie - jak dla mnie tez Insignia.

Napisano

> Off top - muszę zrobić screen'a, tyś coś dobrego o Oplu napisał.

ale w kontekscie zdania poprzedzajacego to akurat ta dobra opinia jest IMO wada hehe.gif

Napisano

Superb za przestrzen waytogo.gif

Na straty odrazu spisuje C5 - po ostatniej wizycie w salonie cytryny musze powiedziec , ze jakosc materialow w tych autach jest tragiczna no.gif

Napisano

> Insignię, Mondeo lub cokolwiek innego, mam uraz do Renault.

z powodu Twojego osobistego urazu ktos ma nie kupowac Renault? screwy.gif

Napisano

> Insignie. Zobacz ile kosztuje 5 letnia Vectra a ile Laguna

gdybym nie musiał spoglądać na koszty to zdecydowanie wybrałbym lagunę GT.

Insignia poza wyglądem jest nijaka, jak to zwykle Opel (pomijając wersje sportowe)

Napisano

> Co Waszym zdaniem jest ciekawą opcją ?

> Avensis, 6, Insignia, Laguna, Mondeo, SuperB, Passat, Accord, c5?

z tego co wymieniles to Superb wydaje sie najfajniejsza propozycja bo w koncu jest ciutke wyzej niz wszystkie pozostale

wszystko zalezy jeszcze od kompletacji

ja bym wybral chyba ten produkt, ktory oferowalby mi jak najwieksze wyposazenie (i najbardziej mi odpowiadajace)

pewnie jak masz szeroki wybor to blokada jest albo cena (latwo porownac) albo wysokosc raty leasingowej (jesli finansowy to rata jest pochodna ceny, ale przy operacyjnym - najmie dlugoterminowym, tanszy samochod moze miec wieksza rate jak drozszy...)

Napisano

> No o tym ze pozniej wiecej kasy wezmie za Vectre

a wiesz co to samochod sluzbowy i kto zwykle jest jego wlascicielem???

Napisano

> gdybym nie musiał spoglądać na koszty to zdecydowanie wybrałbym lagunę GT.

> Insignia poza wyglądem jest nijaka, jak to zwykle Opel (pomijając wersje sportowe)

Nie zajmuję stanowiska w temacie wątku, bo nie znam zupełnie aut, ale przy aucie firmowym - poza kosztami utrzymania (których w zasadzie nie odczuwasz) - pozostaje jeszcze temat mobilności. Mocno się o tym przekonał kolega użytkujący A4 - kilka wycieczek do innych miast celem wymiany auta zastępczego na swoje "ałdi". grinser006.gif

Napisano

> rejnault przeprasza za lagune 2. i dlatego chociaz nie lubie brałZbym opla. pozatym potem mozna

> odkupic i sprzedac

a to zle, ze do bledu sie przyznaja?

kazdy producent ma wieksze lub mniejsze wpadki

Opel tez taki swiety nie jest

a Laguna niestety skupila kilka bledow w 1 produkcie

zreszta to troche porazka pioniera

co widac w najnowszych produktach Renault, ktore sa bardzo zachowawcze frown.gif

Napisano

> Nie zajmuję stanowiska w temacie wątku, bo nie znam zupełnie aut, ale przy aucie firmowym - poza

> kosztami utrzymania (których w zasadzie nie odczuwasz) - pozostaje jeszcze temat mobilności.

> Mocno się o tym przekonał kolega użytkujący A4 - kilka wycieczek do innych miast celem wymiany

> auta zastępczego na swoje "ałdi".

Sugerujesz, ze w Renault ta mobilnosc bedzie zaklocona?

Napisano

> Nie zajmuję stanowiska w temacie wątku, bo nie znam zupełnie aut, ale przy aucie firmowym - poza

> kosztami utrzymania (których w zasadzie nie odczuwasz) - pozostaje jeszcze temat mobilności.

> Mocno się o tym przekonał kolega użytkujący A4 - kilka wycieczek do innych miast celem wymiany

> auta zastępczego na swoje "ałdi".

ale z mojego doświadczenia z oplami i renuarami wynika, że ople są bardziej awaryjne zlosnik.gif

Napisano

> a to zle, ze do bledu sie przyznaja?

> kazdy producent ma wieksze lub mniejsze wpadki

> Opel tez taki swiety nie jest

> a Laguna niestety skupila kilka bledow w 1 produkcie

> zreszta to troche porazka pioniera

> co widac w najnowszych produktach Renault, ktore sa bardzo zachowawcze

dobrze ale czemu ludziom nie zaproponowali opdkupu wadliwych aut....wiec nie kupilbym auta ktore za x lat moze dosatac taka samą notke od producenta

Napisano

> ale z mojego doświadczenia z oplami i renuarami wynika, że ople są bardziej awaryjne

U mnie w fabryce odwrotnie, ale to dzieje sprzed kilku lat. Musiałbym w MS zapytać, bo cały średni personel pomyka vectrami/insigniami. grinser006.gif

Napisano

> U mnie w fabryce odwrotnie, ale to dzieje sprzed kilku lat. Musiałbym w MS zapytać, bo cały średni

> personel pomyka vectrami/insigniami.

zapomniałem dodać, że pomijam przypadek pierwszego wypustu lagun 2 - to faktycznie była masakra zlosnik.gif

ale z tego co słyszę o nowej lagunie, to zupełnie się to zmieniło ok.gif

Napisano

> dobrze ale czemu ludziom nie zaproponowali opdkupu wadliwych aut....wiec nie kupilbym auta ktore za

> x lat moze dosatac taka samą notke od producenta

a skad wiesz jak reklamacje byly rozwiazywane

tzn. odkupu na pewno nie bylo, ale chyba wazne zeby produkt byl sprawny

zreszta tak naprawde od metra jezdzi nadal Lagun z poczatku produkcji tak wiec chyba az tak zle nie bylo

cala ta opinia o L2 wynikla glownie z [motyla noga], ktore sie w niej psuly a przez zintegrowana elektronike unieruchomialy auto...

zreszta podobna opinia jest o AR a jak widac sporo osob na AK z nia walczy

albo znowu zdechla jaskolka to niby wzor niezawodnosci

nie ma to jak stereotypy...

Napisano

> a wiesz co to samochod sluzbowy i kto zwykle jest jego wlascicielem???

Zanim zadasz pytanie komus, zadaj je najpierw sobie. ok.gif

Napisano

> Off top - muszę zrobić screen'a, tyś coś dobrego o Oplu napisał.

Nie pierwszy raz. zlosnik.gif Kilka miesiecy temu pisalem,

ze obecnie dwie najfajniejsze marki na PL rynku

to wlasnie Opel i Renault. A Insignia jest bardzo.

Tylko brakuje opcji 4X4 do slabszych wersji silnikowych.

I A/T chyba tez trudno bylo dobrac w konfiguratorze.

Napisano

> Nie pierwszy raz. Kilka miesiecy temu pisalem,

> ze obecnie dwie najfajniejsze marki na PL rynku

> to wlasnie Opel i Renault. A Insignia jest bardzo.

przepraszam za głupie pytanie, ale jakimi wersjami insigni jeździłeś?

Napisano

> zgodzę się tylko z tym, że ładne.

> wnętrze - wcale nie jest takie super, siedziałeś z tyłu?

oczywiście. Z tyłu miejsca jest więcej niż w Vectrze C, ale mniej niż np. w Fordzie Mondeo.

poza tym wnętrze jest bardzo funkcjonalne - pierwszy raz miałem wrażenie, że auto jest skrojone pode mnie.

> prowadzenie - na pewno duży krok do przodu w stosunku do vectry, ale imho nic nadzwyczajnego.

w stosunku do VC jest skok, w porównaniu do Avensisa, Mondeo czy Accorda również. A jazda wersją 2,0 benzyna turbo z napędem 4X4 to już była dla mnie bajka, trochę nią przejechałem.

> moim zdaniem zupełnie nie czuć tej mocy. a z automatem w ogóle jest mało fajnie.

prawda, miałem wrażenie, że moja VC jest bardziej dynamiczna, ale to też pewno subiektywne wrażenie wynikające z innego odczuwania prędkości. Z automatem nie jeździłem.

Napisano

> zapomniałem dodać, że pomijam przypadek pierwszego wypustu lagun 2 - to faktycznie była masakra

> ale z tego co słyszę o nowej lagunie, to zupełnie się to zmieniło

mowisz o reklamach Reno grinser006.gif, czy o konkretnych opiniach ?

Napisano

> mowisz o reklamach Reno , czy o konkretnych opiniach ?

mówię o opiniach które usłyszałem od osób jeżdżących nową laguną ok.gif

Napisano

> No o tym ze pozniej wiecej kasy wezmie za Vectre

przecież to auto służbowe... no chyba, że piszesz o odsprzedaży dziesięciolatka zlosnik.gif

Napisano

> a wiesz co to samochod sluzbowy i kto zwykle jest jego wlascicielem???

Jakos nie dotarlo do mnie ze to auto ma byc firmowe rotfl.gif

Napisano

Witam to ja sie wypowiem jako użytkownik Renault.

przerobione w firmie ponad 10 renaultów i żaden nie zanotowal ani jednej usterki, obecnie Laguna 3 jest jeżdzona dość intensywnie, wersja 150 konna w dieslu, nic nie stuka nic nie puka, wyjątkowo twarda jest, plastiki dobrze wykończone, panel nawigacji instynktowny, nieskomplikowany, każdy sobie poradzi, spalanie w granicach 7 litra

osobiscie polecam bo jeździ sie naprawde dobrze ok.gif

Napisano

> z powodu Twojego osobistego urazu ktos ma nie kupowac Renault?

Drugi post chyba wystarczająco rozjaśnił moje doświadczenia z Renault? Czy mam napisać jaśniej?

Napisano

> Ostatnio troche im to gorzej idzie - jak dla mnie tez Insignia.

Ostatnio? Ja słyszałem, że ostro poprawili jakość. Widać to nawet w ostatnich statystykach.

Napisano

> Ostatnio? Ja słyszałem, że ostro poprawili jakość. Widać to nawet w ostatnich statystykach.

Zadam Ci pytanie - siedziałeś w jakimś nowym renault? Ja tak i jak dla mnie z jakością pojechali w dól no.gif

Napisano

> Zadam Ci pytanie - siedziałeś w jakimś nowym renault? Ja tak i jak dla mnie z jakością pojechali w

> dól

Ale o jakiej jakości piszesz? Ja piszę o jakości przez trwałość i solidność. Zawsze możesz sobie zamówić deskę w skórce a pod tyłek alcantarę...

Napisano

> Ale o jakiej jakości piszesz? Ja piszę o jakości przez trwałość i solidność. Zawsze możesz sobie

> zamówić deskę w skórce a pod tyłek alcantarę...

W Dacii tez mozesz zamowic swiniaka i co z tego ? Uwierz mi ,ze z ergonomia tez sie nie popisali.

Napisano

> Witam

Opel vs Renault.

Hmmm.

Miałem doświadczenie z tą drugą marką, teraz ma je moja siostra. Kumpel z roboty ma ogromne doświadczenie z Laguną 1, drugi z Laguną 2, trzeci z Laguną 3.

Produktów Opla w rodzinie przerobiliśmy dwa. W robocie kumpel ma mega wypaśną Vectrę, "szef" - Insignię.

O ile Insignia na tle Vectry wypada dobrze, to na tle konkurencji już tak świetnie nie jest. W porównaniu do Laguny 3 to ani ona specjalnie ładna, ani trwała. Juz parę razy trafiała na lawetę z okazji jakiś pierdół.

A Lagi jeździ i jeździ i jeździ...

Napisano

Lagunę. Dlaczego? Z kilku powodów. Po pierwsze denerwuje, że takie kiepskie auto jest tak wygodne za kierownicą. Z Oplu mamy żal, że COTY ma tyle niedociągnięć. Po drugie mamy szansę przekonać się o postępie jakościowym Renault. Jeśli okaże się, że "trójka" jest jak Corolla E10 to wspaniale, a jak wyjdzie jak zawsze to pocieszeniem będzie w trudnych chwilach, że żadna praca i szef nie są tacy źli...jak auto służbowe.

No i po trzecie to Renault - samochód Roberta Kubicy. drive.gif

Założę się, że każdy głos za Insignią jest podszyty myślą: "Opel aż takim gó.... jak Renault nie jest".

Pozdrawiam, powodzenia, brat dobrze się skłania. waytogo.gif

Napisano

> Witam

wlasnie looknalem na ceny laguny kombii, 2.0T 205 HP w wypasie ze skora wychodzi w promocji jakies 96 kpln .... IMO to bardzo dobra cena

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.