Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Insignia czy Renault Laguna ?

Featured Replies

Napisano

Lagune ok.gif Tyle, ze moje opinia jest skazona posiadaniem obecnie Laguny II zlosnik.gif Zewnetrznie L3 bardziej mi sie podoba niz Inisgnia, a wewnatrz tez jakos tak przyjemniej i weselej - niestety nie mialem okazji prowadzic L3 czy Inisgnii dluze niz pare kmj stad opinie o prowadzeniu sie czy silniku raczej zachowam dla siebie.

Co do awaryjnosci L3, ktora tu wspomniano to raczej ludzie przenosza usterki LII phI (przedliftowej) na L3, a to zdaje sie jednak "troche" inne auto i wiele osob bardziej w temacie twierdzi, ze L3 nie odstaje awaryjnoscia od reszty konkurentow.

Napisano

> U mnie w fabryce odwrotnie, ale to dzieje sprzed kilku lat. Musiałbym w MS zapytać, bo cały średni

> personel pomyka vectrami/insigniami.

I jak te insignie?

Bo kolega ma (już drugą, bo pierwszą skradziono) i ta druga to kompletna porażka.

Cały czas coś sie z nią dzieje, zaczęło sie od wariacji fabrycznego alarmu i rozładowania akumulatora, ostatnio dziwnie sobie buczy i serwis póki co drapie się po głowie...

Ta pierwsza była w sumie bezawaryjna, przez te swoje 2 miesiące wink.gif

Napisano

> I jak te insignie?

Nie wiem, bo nie pracuje w MS, tylko w ich budynku. grinser006.gif

Ale parking zapchany insigniami (vectr już coraz mniej). wink.gif

Napisano

> No i po trzecie to Renault - samochód Roberta Kubicy.

Wystarczający powód aby nie kupić żadnego Reno... faint.gif

Napisano

> W Dacii tez mozesz zamowic swiniaka i co z tego ? Uwierz mi ,ze z ergonomia tez sie nie popisali.

yyyy w Daci czy w reno?

Napisano

> Witam

> Mój brat ma możliwość wybrania sobie samochodu służbowego spośród dwóch konkretnych aut.

> Pierwsza opcja to Opel Insignia 2.0 CDTI 160 KM,

> druga Renault Laguna 2.0 dCi 150 KM (po FL, który ma być lada chwila).

> Oba nowe z podobnym wyposażeniem.

> Osobiście namawiam go do Insignii, on jednak skłania się bardziej w stronę Laguny.

> Co byście wybrali w tej sytuacji i dlaczego ?

No to ma problem.

Insignia ciasna okrutnie i z przeładowaną mikroguziczkami deską rozdzielczą.

Renault może się np. zepsuć (za co producent przeprosi rotfl.gif) i do tego ma włącznik tempomatu na tunelu środkowym. Szczyt ergonomii.

Napisano

> a skad wiesz jak reklamacje byly rozwiazywane

> tzn. odkupu na pewno nie bylo, ale chyba wazne zeby produkt byl sprawny

> zreszta tak naprawde od metra jezdzi nadal Lagun z poczatku produkcji tak wiec chyba az tak zle nie

> bylo

> cala ta opinia o L2 wynikla glownie z [motyla noga], ktore sie w niej psuly a przez zintegrowana

> elektronike unieruchomialy auto...

> zreszta podobna opinia jest o AR a jak widac sporo osob na AK z nia walczy

> albo znowu zdechla jaskolka to niby wzor niezawodnosci

> nie ma to jak stereotypy...

kuzyn żonki zanim kupił A6 miał lagune bezkluczykową. Auto na lawecie do serwisu wracało kilka razy i szybko ją sprzedał

Napisano

> kuzyn żonki zanim kupił A6 miał lagune bezkluczykową. Auto na lawecie do serwisu wracało kilka razy

> i szybko ją sprzedał

który miał rocznik, bo to też ma znaczenie

Napisano

> który miał rocznik, bo to też ma znaczenie

jak spotkam popytam od tego czasu już trzecie autko ma, ale jakoś niedługo po premierze kupił we francji i potem miał jazdy w polskim aso że auto sprowadzone, a on po prostu wrócił do polski

Napisano

> Zadam Ci pytanie - siedziałeś w jakimś nowym renault? Ja tak i jak dla mnie z jakością pojechali w

> dól

ja poruszam sie obecnie nowym renault - coprawda rozmiar mniejszym, ale moim zdaniem jakosc jest duzo lepsza niz w poprzedniej generacji.

tak samo zreszta w oplu - z tych dwojga jednak bardziej mi podchodzi francuz.

jesli chodzi o pytanie autora.

renault: tansze duzo (daja 2cyfrowe rabaty % ceny).

opel: ladniejszy, lepsze opcje wyposazenia. ale ten konkretny silnik (ON 160 KM) ma zle opinie wsrod uzytkownikow.

takze wybor sprowadzilbym do tego: jakosc/ceny - renault. design i fajne opcje (np flex ride) itp - opel (no ale to kosztuje).

Napisano

> Renault może się np. zepsuć (za co producent przeprosi ) i do tego ma włącznik tempomatu na tunelu

> środkowym. Szczyt ergonomii.

1. renault w ostatnich latach bryluje w statystykach niezawodnosci.

2. przelacznik bardzo fajnie dziala - i wogole nie przeszkadza to ze jest tam gdzie jest.

to takie czepianie sie jak np. do dziwnej obslugi spryskiwaczy w fordzie, albo stacyjki w saabie.

Napisano

> 1. renault w ostatnich latach bryluje w statystykach niezawodnosci.

Jednakowoż nie znam osobiście żadnego właściciela Renault, który by nie zaliczył jakiejś wpadki. Poza tym Renault nadal ma chyba najbardziej aroganckie podejście do klienta w serwisie.

> 2. przelacznik bardzo fajnie dziala - i wogole nie przeszkadza to ze jest tam gdzie jest.

> to takie czepianie sie jak np. do dziwnej obslugi spryskiwaczy w fordzie, albo stacyjki w saabie.

Owszem, czepianie. Ale w tej klasie aut poziom jest wyrównany, więc to właśnie drobiazgi decydują.

Napisano

> i do tego ma włącznik tempomatu na tunelu

To jeszcze spoko. Ostatnio czytam post pt. "Jak wyłączyć klimatyzacje w P407"? Myślałem że autor atechniczny bo zwykle na wierzchu jest gdzieś przycisk. Ale nie - tam trzeba wejść do menu i poszukać. To jest dopiero ergonomia.

Napisano

> Jednakowoż nie znam osobiście żadnego właściciela Renault, który by nie zaliczył jakiejś wpadki.

Widać mało ich znasz... smirk.gif

> Poza tym Renault nadal ma chyba najbardziej aroganckie podejście do klienta w serwisie.

Do puty jeździłem, nie zauważylem. A wręcz odwrotnie...

> Owszem, czepianie. Ale w tej klasie aut poziom jest wyrównany, więc to właśnie drobiazgi decydują.

Zwłaszcza guzik od tempomatu... hahaha.gif

Napisano

> Jednakowoż nie znam osobiście żadnego właściciela Renault, który by nie zaliczył jakiejś wpadki.

> Poza tym Renault nadal ma chyba najbardziej aroganckie podejście do klienta w serwisie.

to jestem pierwszym takim wlascicielem smile.gif czasy sie zmieniaja, nawet slynna alfa sie powoli wyrabia. pytanie teraz: jak dlugo bedzie krazyc powielana opinia z poprzednich modeli? a co do jakosci obslugi i procedur to faktycznie dno... a do tego w serwisie (renault al jerozolimskie) nad drzwiami hasło: "pierwszy samochód sprzedaje salon, kolejne - dobry serwis"... ale jak pamietam akcje ojca z oplem, to lepiej nie bylo.

> Owszem, czepianie. Ale w tej klasie aut poziom jest wyrównany, więc to właśnie drobiazgi decydują.

no to kwestia gustu raczej. bo ergonomii, nie specjalnie mam cos do zarzucenia (a jesli juz to nie temu elementowi).

brakuje mi np 3 mignięc przy dotknięciu kierunkowskazu. albo jasne chromowane obwodki na wloty powietrza, odbijaja sie w szybie w sloncu w megane dokladnie tam gdzie lusterko wsteczne - i troche przeszkadzaja. poza tym niczego "zlego" nie zauwazylem.

Napisano

> to jestem pierwszym takim wlascicielem czasy sie zmieniaja, nawet slynna alfa sie powoli wyrabia.

> pytanie teraz: jak dlugo bedzie krazyc powielana opinia z poprzednich modeli?

Właśnie o to chodzi. Latami pracowali na zły wizerunek, to w 5 minut go nie naprawią. Skoro wcześniej każdy model zapowiadali jako lepszy i nareszcie bezawaryjny?

> a co do jakosci

> obslugi i procedur to faktycznie dno... a do tego w serwisie (renault al jerozolimskie) nad

> drzwiami hasło: "pierwszy samochód sprzedaje salon, kolejne - dobry serwis"... ale jak

> pamietam akcje ojca z oplem, to lepiej nie bylo.

Tyle że w Oplu może są niekompetentni. Ale w Renault są przy tym bezczelni i aroganccy. W dodatku słyszałem o większej liczbie złych serwisów Renault niż złych serwisów Opla.

> no to kwestia gustu raczej. bo ergonomii, nie specjalnie mam cos do zarzucenia (a jesli juz to nie

> temu elementowi).

Ja się czepiam bo lubię mieć możliwość obsługi wszystkich elementów potrzebnych do jazdy bez odrywania rąk od kierownicy.

Akurat Chevrolet jest tu idealny bo wszystko siedzi w kierownicy lub w manetkach.

> brakuje mi np 3 mignięc przy dotknięciu kierunkowskazu. albo jasne chromowane obwodki na wloty

> powietrza, odbijaja sie w szybie w sloncu w megane dokladnie tam gdzie lusterko wsteczne - i

> troche przeszkadzaja. poza tym niczego "zlego" nie zauwazylem.

To są niuanse, ale te niuanse decydują. Na przykład w takim samym porównaniu kilka lat temu odradzałbym Vectrę, ze względu na idiotycznie włączane kierunkowskazy.

Napisano

> No co, kolega jeździł do puty

> popatrz tu - słownik

No to pojechałeś.... rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Przepraszam za OT! grinser006.gif

Napisano

> Widać mało ich znasz...

Fakt, mało. Ale 100% jest niezadowolonych.

> Do puty jeździłem, nie zauważylem. A wręcz odwrotnie...

A moi znajomi bujali się z nimi przy naprawach gwarancyjnych. I więcej Renault nie kupią.

> Zwłaszcza guzik od tempomatu...

Czemu nie? W Insignii krytyka guziczkologii na tablicy rozdzielczej jest ok, a w Lagunie krytyka idiotycznego umieszczenia przycisku jest be? Równie dobrze mogli umieścić go na suficie.

Napisano

> Sugerujesz, ze w Renault ta mobilnosc bedzie zaklocona?

Patrząc na to, że w/g reno samochód sholowany przez assistance może być diagnozowany przez 48 godzin (2 dni robocze w praktyce) i tyle czasu zajmuje im stwierdzenie, że "ojej, pękła chłodnica" co widać gołym okiem po kałuży płynu pod autem, do tego dodać czas na sprowadzenie klamotów, oraz samą naprawę, to...

Mariusz, nie od dziś wiadomo, że reno fajne jest, ale serwis tą fajność zabija...

Napisano

> pozatym potem mozna

> odkupic i sprzedac

Po czym wnosisz tak śmiałą tezę ?

Napisano

> yyyy w Daci czy w reno?

Porównanie - jak kupę zapakujesz w sreberko to nadal nią będzie tylko w sreberku smile.gif

Co do awaryjności może poszli do przodu ale co do wnetrz, ergonomi zrobili krok w tył a serwisy są cały czas tak samo cienkie.

Napisano

> Patrząc na to, że w/g reno samochód sholowany przez assistance może być diagnozowany przez 48

> godzin (2 dni robocze w praktyce) i tyle czasu zajmuje im stwierdzenie, że "ojej, pękła

> chłodnica" co widać gołym okiem po kałuży płynu pod autem, do tego dodać czas na sprowadzenie

> klamotów, oraz samą naprawę, to...

Ot, właśnie pękniętą chłodnicę zdiagnozowali mojemu znajomemu jako "zużycie eksploatacyjne" w sześciomiesięcznym aucie. Uznali naprawę gwarancyjną dopiero po wymianie korespondencji z reprezentującym go prawnikiem.

> Mariusz, nie od dziś wiadomo, że reno fajne jest, ale serwis tą fajność zabija...

Napisano

> Ot, właśnie pękniętą chłodnicę zdiagnozowali mojemu znajomemu jako "zużycie eksploatacyjne" w

> sześciomiesięcznym aucie. Uznali naprawę gwarancyjną dopiero po wymianie korespondencji z

> reprezentującym go prawnikiem.

Eeee, tu to nie było tematu, ale generalnie nawet jak jesteś klientem...

No powiem "nie-z-ulicy" to - niestety - elastyczność reno jest żadna.

Do tego, że reklamacja 1 dzień po gwarancji (zacięta stacyjka) została spuszczona na szczaw.

Napisano

... ręce mi opadają patrząc na umiejętność czytania ze zrozumieniem coponiektórych.

No więc - ponieważ koszta nie grają roli, to Reno może być.

Patrząc na moje osobiste doświadczenia z jednym i drugim - jednak Reno jest znacznie "przyjemniejsze w dotyku".

Kwestia wyglądu zewnętrznego jest względna, ale pod tym względem jest to z mojego pktu widzenia wybór między dżumą a tyfusem, ze wskazaniem na insignię.

Oba samochody są niestety wieśmackie - obwieszone chromixami i innymi duperelixami - mi to nie leży.

Napisano

> Eeee, tu to nie było tematu, ale generalnie nawet jak jesteś klientem...

> No powiem "nie-z-ulicy" to - niestety - elastyczność reno jest żadna.

Spodziewam się. Na temat podejścia serwisu Renault można się chyba naczytać najwięcej.

Chociaż w przypadku wyboru służbówki to zainteresowanego chyba akurat to kryterium nie obchodzi. Chyba że będzie musiał co jakiś czas z wyjazdów służbowych na lawecie wracać, to piany dostanie.

> Do tego, że reklamacja 1 dzień po gwarancji (zacięta stacyjka) została spuszczona na szczaw.

Właśnie o to chodzi. Założę się, że klient tak potraktowany już nie spojrzy na Renault.

Napisano

> Właśnie o to chodzi. Założę się, że klient tak potraktowany już nie spojrzy na Renault.

A w jednym ASO renault (gdzie mnie trochę wkurzyli) nad stanowiskiem serwisu wisi napis "pierwszy samochód sprzedaje handlowiec, każdy następny - serwis"...

Trochę to nie przystawało do ich zachowania.

Napisano

> Właśnie o to chodzi. Latami pracowali na zły wizerunek, to w 5 minut go nie naprawią. Skoro

> wcześniej każdy model zapowiadali jako lepszy i nareszcie bezawaryjny?

ale tez latami byli w pierwsej 5tce sprzedazy - jak widac wizerunek skutecznie utrzymywany jako pozytywny. ludzie psioczą na te auta faktycznie, ale na kazde psioczą. a renault ma tez zalety (jak widac na ulicach - przyjmują sie te auta).

> Tyle że w Oplu może są niekompetentni. Ale w Renault są przy tym bezczelni i aroganccy. W dodatku

> słyszałem o większej liczbie złych serwisów Renault niż złych serwisów Opla.

uogolniasz... to juz cechy osobowe konkretnych załóg serwisowych. faktem są natomiast kretynskie antyklienckie procedury renault...

np. auto zastepcze przyszluguje Ci tylko jesli auto Twoje stanie gdzies w trasie. jesli usterka pozwala jezdzic, ale wymaga jakiejs tam naprawy - auta zastepczego nie dostaniesz. dodatkowo renault nie chce zamawiac czesci, jesli nie jest pewne ze co faktycznie to jest do wymiany - bo nie moga potem zamowionej czesci zwrocic! paranoja... a w efekcie dziala to tak, ze jak czesci nie ma w polsce to idzie z francji do 2 tygodni.

czyli zostawiasz auto (nie dostajesz zastepczego), oni diagnozuja (potwierdzaja) ze nalezy wymienic czesc X, a ta bedzie szla 2 tygodnie. czyli auto stoi rozebrane 2 tygodnie. a Ty czekaj - bo "gfarancja" sie dzieje smile.gif

> Ja się czepiam bo lubię mieć możliwość obsługi wszystkich elementów potrzebnych do jazdy bez

> odrywania rąk od kierownicy.

uogólniasz - nie ma takiej potrzeby zeby wszystko obslugiwac z kierownicy. ręczny? klima? smile.gif

poza tym w poruszonym temacie: tempomat obslugujesz z kierownicy - jedynie obok ręcznego włączasz go (albo ogranicznik) - taki master switch. czyli mozesz tempomatu nie wylaczac wcale i obslugiwac go z kierownicy do woli.

> Akurat Chevrolet jest tu idealny bo wszystko siedzi w kierownicy lub w manetkach.

ja w chevrolecie moge siedziec tylko na czczo smile.gif tak mi sie podoba wnętrze...

> To są niuanse, ale te niuanse decydują. Na przykład w takim samym porównaniu kilka lat temu

> odradzałbym Vectrę, ze względu na idiotycznie włączane kierunkowskazy.

kazdy lubi co innego i na co innego zwraca uwage w aucie smile.gif

Napisano

> Oba samochody są niestety wieśmackie - obwieszone chromixami i innymi duperelixami - mi to nie

> leży.

A jaki Ci leży ? Z współcześnie produkowanych rzecz jasna.

Pytam z ciekawości bo Insignia i nowa Astra zresztą też, bardzo przypadła mi do gustu. Widac mam wieśmacki gust grinser006.gif

Napisano

> ale tez latami byli w pierwsej 5tce sprzedazy - jak widac wizerunek skutecznie utrzymywany jako

> pozytywny. ludzie psioczą na te auta faktycznie, ale na kazde psioczą. a renault ma tez zalety

> (jak widac na ulicach - przyjmują sie te auta).

Firmy tego dużo biorą z uwagi na dobre ceny. A jak jeździsz służbowym to Ci zwisa kompetencja serwisu.

> uogolniasz... to juz cechy osobowe konkretnych załóg serwisowych.

Nie wątpię, że są też dobre serwisy Renault. Ale wybryki tych złych psują ogólny obraz.

> faktem są natomiast kretynskie

> antyklienckie procedury renault...

> np. auto zastepcze przyszluguje Ci tylko jesli auto Twoje stanie gdzies w trasie. jesli usterka

> pozwala jezdzic, ale wymaga jakiejs tam naprawy - auta zastepczego nie dostaniesz. dodatkowo

> renault nie chce zamawiac czesci, jesli nie jest pewne ze co faktycznie to jest do wymiany -

> bo nie moga potem zamowionej czesci zwrocic! paranoja... a w efekcie dziala to tak, ze jak

> czesci nie ma w polsce to idzie z francji do 2 tygodni.

> czyli zostawiasz auto (nie dostajesz zastepczego), oni diagnozuja (potwierdzaja) ze nalezy wymienic

> czesc X, a ta bedzie szla 2 tygodnie. czyli auto stoi rozebrane 2 tygodnie. a Ty czekaj - bo

> "gfarancja" sie dzieje

To też pewnie nie pomaga.

> uogólniasz - nie ma takiej potrzeby zeby wszystko obslugiwac z kierownicy. ręczny? klima?

Ręcznego nie obsługuję w czasie jazdy. Klimy nie ruszałem od co najmniej kilku miesięcy (automat). Jedyne po co muszę oderwać rękę to zmiana biegu.

Dlatego uważam za nieergonomiczne auta gdzie trzeba sięgać do deski rozdzielczej żeby coś włączyć/wyłączyć (np. oświetlenie).

> poza tym w poruszonym temacie: tempomat obslugujesz z kierownicy - jedynie obok ręcznego włączasz

> go (albo ogranicznik) - taki master switch. czyli mozesz tempomatu nie wylaczac wcale i

> obslugiwac go z kierownicy do woli.

No to jeszcze nie tak źle. Chociaż nie wiem co im przeszkadzało żeby go też wpakować w kierownicę.

> ja w chevrolecie moge siedziec tylko na czczo tak mi sie podoba wnętrze...

Kwestia gustu. Za to funkcjonalność jest bez zarzutu, nawet porównując z dużo lepszymi markami.

> kazdy lubi co innego i na co innego zwraca uwage w aucie

Owszem. I każdy wyraża w swej opinii wyłącznie swoje zdanie. Moje jest takie, że Insignia ma głupie guziczki radia i klimy (oraz jeszcze jedno - przy włączonym tempomacie jego włącznik głupio sterczy w kierownicy - też by mnie to wkurzało), a Renault głupi guzik tempomatu.

Napisano

> Porównanie - jak kupę zapakujesz w sreberko to nadal nią będzie tylko w sreberku

> Co do awaryjności może poszli do przodu ale co do wnetrz, ergonomi zrobili krok w tył a serwisy są

> cały czas tak samo cienkie.

No sorry, ale kupy są różne. klasyfikacja bristolska jasno precyzuje kiedy powinniśmy się zacząć jej bliżej przyglądać. Nie chcesz mi chyba napisać, że Reno i dacia mają ten sam numerek?

Napisano

> odradzałbym Vectrę, ze względu na idiotycznie włączane kierunkowskazy.

co ci tam nie pasowało ? hmm.gif

Napisano

> co ci tam nie pasowało ?

To, że po włączeniu kierunkowskazu manetka od razu wracała do pozycji wyjściowej. Nie sposób się przyzwyczaić.

Po krótkim czasie to zmienili. Chyba mieli więcej niezadowolonych klientów.

Napisano

> To, że po włączeniu kierunkowskazu manetka od razu wracała do pozycji wyjściowej. Nie sposób się

> przyzwyczaić.

> Po krótkim czasie to zmienili. Chyba mieli więcej niezadowolonych klientów.

jak sobie przypomnę wygląd manetki kierunkowskazów to mi się nie dobrze robi

Napisano

> To, że po włączeniu kierunkowskazu manetka od razu wracała do pozycji wyjściowej. Nie sposób się

> przyzwyczaić.

> Po krótkim czasie to zmienili. Chyba mieli więcej niezadowolonych klientów.

Nie spotkałem się choć VC jeździłem kilkakrotnie hmm.gif

Napisano

> Nie spotkałem się choć VC jeździłem kilkakrotnie

Było w tej najstarszej wersji. Tej w której multifunkcyjna kierownica miała cztery ramiona i mikroguziczki w które nie dało się trafić palcem.

zlosnik.gif

Napisano

> Było w tej najstarszej wersji. Tej w której multifunkcyjna kierownica miała cztery ramiona i

> mikroguziczki w które nie dało się trafić palcem.

Jeździłem starszymi i nowszymi ale nie pamiętam już teraz jak działały kierunki, ale z guziczkami problemu nie miałem zlosnik.gif

Napisano

> Jeździłem starszymi i nowszymi ale nie pamiętam już teraz jak działały kierunki, ale z guziczkami

> problemu nie miałem

To było zaraz na początku i natychmiast się z tego wycofali.

C14773979_4.jpg

Napisano

> Było w tej najstarszej wersji. Tej w której multifunkcyjna kierownica miała cztery ramiona i

> mikroguziczki w które nie dało się trafić palcem.

Musze cie rozczarowac, ale nadal tak jest biglaugh.gif. (Zeby bylo jasne Vectra MY2008 tak ma nadal, takze nikt sie z niczego nie wycofal).

I mnie absolutnie nie przeszkadza wink.gif

Napisano

> Musze cie rozczarowac, ale nadal tak jest . (Zeby bylo jasne Vectra MY2008 tak ma nadal, takze nikt

> sie z niczego nie wycofal).

> I mnie absolutnie nie przeszkadza

No co Ty gadasz, Vectry po lifcie miały zmienione sterowanie radiem w kierowcy na rzecz dwóch pokrętełek i innych klawiszy:

1999738142_9.jpg

Napisano

> No co Ty gadasz, Vectry po lifcie miały zmienione sterowanie radiem w kierowcy na rzecz dwóch

> pokrętełek i innych klawiszy:

Czytamy

Quote:

To, że po włączeniu kierunkowskazu manetka od razu wracała do pozycji wyjściowej. Nie sposób się przyzwyczaić.

Po krótkim czasie to zmienili. Chyba mieli więcej niezadowolonych klientów.

Tera jasniej jest? Chodzi o przelaczniki kierunkow i wycieraczek.

Dziekuje za fotke, ale wiem jak wyglada kiera w VC FL - MY2008 o ktorym pisalem, mam watpliwa przyjemnosc ujezdzac 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Litości!

smirk.gif

Napisano

> i do tego ma włącznik tempomatu na tunelu

ale sterowanie tempomatu w kierownicy, nieprawdaz?

i to do tego bardzo fajne wraz z wyswietlaniem zadanej predkosci...

a sam wlacznik tempomatu to albo masz go caly czas na ON bo czesto uzywasz

albo przelaczasz wtedy tylko jak chcesz troche z tempomatu korzystac

i nie uzywasz go co 5 min

czepiasz sie chlopie

Napisano

> mówię o opiniach które usłyszałem od osób jeżdżących nową laguną

czyli jednak cos sie moze poprawilo wink.gif, kolega z roboty chce kupic, wiec sie pytam, ja co prawda jakbym mial "ryzykowac" to chyba bym jednak C5 wybral grinser006.gif

Napisano

> A jaki Ci leży ? Z współcześnie produkowanych rzecz jasna.

> Pytam z ciekawości bo Insignia i nowa Astra zresztą też, bardzo przypadła mi do gustu. Widac mam

> wieśmacki gust

w kolejności ?

Ależ proszę Cię bardzo, ale to zupełnie inne segmenty, niż omawiany.

Prius

IS-F

Mówimy o autach, które chciałbym POSIADAĆ.

A jeździć ?

Dopóki jeździ to naprawdę nie mam oporów przed wsiądzięciem do żadnego samochodu.

Z tatą indyką włącznie.

Napisano

> Dziekuje za fotke, ale wiem jak wyglada kiera w VC FL - MY2008 o ktorym pisalem, mam watpliwa

> przyjemnosc ujezdzac

Więc przeczytaj swój poprzedni post (#284109165 - Wed Aug 25 2010 03:29 PM ) i zobacz na jaki fragment odpisałeś i nawet go cytowałeś. Taki stary a postów cytować nie umie. sick.gif

Napisano

Ja bym wybrał opla ze względu na wygląd strasznie mnie się podoba serduszka.gif

Ale ale jakbym mógł sobie sam auto wybrać to nie wiem czy nie skusiłbym się na skodę superb kombi zlosnik.gif

Napisano

Laguna = wygodniejsza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.