Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chińskie opony

Featured Replies

Napisano

Jest wątek o bieżnikowanych ... z ciekawości wrzuciłem w wyszukiwarkę frazę "chińskie opony" i nic nie wyszło icon_rolleyes.gif ... jest tego sporo na stronach firm oponiarskich w niskich cenach. Uzywa ktoś i powie co to warte ? W sieci są mocno skrajne opinie, od złych po pochlebne niewiem.gif Co to warte jest ? icon_rolleyes.gif

Napisano

W sumie obecnie na przodzie mam chińszczyznę, w porównaniu z innymi oponami, które miałem na przodzie, to te wypadają najgorzej. Na mokrym na wiele mniej można sobie pozwolić, bo szybciej uślizgują. W ostrych zakrętach potrafią zapiszczeć co nie zdarzało mi się nigdy. Co najdziwniejsze to piszczą przy hamowaniu, jeszcze zanim włączy się ABS. Te moje w sumie nawet dość szybko się ścierają, więc będę miał okazję je szybciej wymienić na coś lepszego - normalnego. Te 200-400zł różnicy przy zakupie może boleć, ale patrząc, że jest to zakup na jakieś 3-4 lata - już tak nie boli. smile.gif

Napisano
  • Autor

> W sumie obecnie na przodzie mam chińszczyznę, w porównaniu z innymi oponami, które miałem na

> przodzie, to te wypadają najgorzej. Na mokrym na wiele mniej można sobie pozwolić, bo szybciej

> uślizgują. W ostrych zakrętach potrafią zapiszczeć co nie zdarzało mi się nigdy. Co

> najdziwniejsze to piszczą przy hamowaniu, jeszcze zanim włączy się ABS. Te moje w sumie nawet

> dość szybko się ścierają, więc będę miał okazję je szybciej wymienić na coś lepszego -

> normalnego. Te 200-400zł różnicy przy zakupie może boleć, ale patrząc, że jest to zakup na

> jakieś 3-4 lata - już tak nie boli.

no właśnie najwięcej uwag jest odnosnie hamowania na mokrym icon_rolleyes.gif ... na przyszły rok będe prawdopodobnie szukał opon letnich i nie wiem czy w ogóle brac pod uwagę chińszczyznę. Jeżdżę mało (ok. 8 tyś km rocznie) praktycznie samo miasto czasem trasa ok. 100 km. Raz w roku trochę dalej na wakacje icon_rolleyes.gif

Napisano

8 tys rocznie, to letnie opony starcza Ci pewnie na 5-6 lat i w takim wieku wciąż nie będą jakieś super stare, zachowując większość swoich właściwości.

Zależy też jeszcze od rozmiaru, przy mojej zachciance wydumki ceny były w stylu: 200zł, długo długo nic, 400zł i więcej.

Napisano

Hm ... ja uważam, że opony są tak rzadko wymienialnym elementem samochodu (jak często zmieniasz? raz na 1-2-5 lat?), że kupno byle tańszej chińszczyzny jest mocno irracjonalne. A w dodatku są tak ważnym elementem, że oszczędzanie idące w kupno chińskich gum nie opłaca się. Sam jakiś czas temu stałem przed wyborem opon do Seja, co prawda do KJSów, ale to pomijalna kwestia. Złamałem się i kupiłem jedne z droższych gum, bo Yoko A539 i jestem zachwycony tą oponą. Nie chce innej, chyba, że jeszcze lepszą i jeszcze bardziej wyczynową. Uważam, że te 1100zł, które zapłaciłem to były doskonale wydane pieniądze. Mi one starczą na jeden sezon, ale cywilnie spokojnie pogoniłyby ze 3 lata. Zimówki też kupiłem nowe i markowe i dobre i w żadnym wypadku nie żałuję.

Nie opłaca się kupować tanich gównianych opon. Może i są jakieś chińskie dobre, ale najtańsze to pewnie tzw. "gówno". A jak wiadomo, gówno kupisz, gówno masz. A ja nie chciałbym mieć gównianych opon.

PZDR

Napisano
  • Autor

> 8 tys rocznie, to letnie opony starcza Ci pewnie na 5-6 lat i w takim wieku wciąż nie będą jakieś

> super stare, zachowując większość swoich właściwości.

no dokładnie tak jest ... auto ma 6 lat i jeszcze fabryczne opony z przebiegiem 62 kkm ... bieznik ma jeszcze ok. 4-5 mm ale już widac oznaki zmęczenia opony na bokach icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jest wątek o bieżnikowanych ... z ciekawości wrzuciłem w wyszukiwarkę frazę "chińskie opony" i nic

> nie wyszło ... jest tego sporo na stronach firm oponiarskich w niskich cenach. Uzywa ktoś i

> powie co to warte ? W sieci są mocno skrajne opinie, od złych po pochlebne Co to warte jest

> ?

Z chińskich opon wybrałbym koreańskie Hankook Made in China - naprawdę przyzwoite opony, choć bieżnik szybko zużywa się. Wiele europejskich marek daje je na pierwszy montaż.

Napisano

> Jest wątek o bieżnikowanych ... z ciekawości wrzuciłem w wyszukiwarkę frazę "chińskie opony" i nic

> nie wyszło ... jest tego sporo na stronach firm oponiarskich w niskich cenach. Uzywa ktoś i

> powie co to warte ? W sieci są mocno skrajne opinie, od złych po pochlebne Co to warte jest

> ?

dostalem na ten sezon, calkiem za darmo cudo chinskiej techniki marki WESTLAKE i nigdy nigdy wiecej takiego guana. Na mokrym slizga sie jak diabli, na suchym, przy sredniej sile hamowania piszcza, na szybszych zakretach piszcza jakbym lecial bokiem, nie polecam, jakbym wydal na nie chociaz zlotowke, bylbym wsciekly sciana.gif

Napisano

> ?

Wiesz ja jestem w tej sytuacji, że i chińskie i te markowe mam w podobnych cenach. Często - te markowe - grubo poniżej tego co oferują allegra i inne oponeo.pl.

Więc nie kupuje chinoli.

Ale co kto lubi.

Michelin też klepie gumy w Azji i nikomu to nie przeszkadza.

Napisano

sugeruje zapytac gumiarzy jak wypada wyważanie z testem drogowym takich opon...

odpowiedz jest jednoznaczna - takie opony lepiej sobie darować

Napisano
  • Autor

> Wiesz ja jestem w tej sytuacji, że i chińskie i te markowe mam w podobnych cenach. Często - te

> markowe - grubo poniżej tego co oferują allegra i inne oponeo.pl.

> Więc nie kupuje chinoli.

> Ale co kto lubi.

> Michelin też klepie gumy w Azji i nikomu to nie przeszkadza.

no tak, ale jest róznica między oponą chińską a produkowaną w chinach grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> chińska ma gorsze parametry od markowych produkowanych w Chinach

no właśnie to miałem na myśli ... pytanie początkowe dotyczy chińskich opon

Napisano

Należy pisać o konkretnych producentach. Fraza "chińskie opony" nic nie mówi. Tak samo jak na całym świecie są produkty lepsze i gorsze. Nikt nie zada przecież pytania "co sądzicie o europejskich oponach ?" i tak samo powinno być z chińskimi.

A z konkretów, to zastanawiałem się nad chinkami na lato z uwagi wysokich cen opon 17 calowych. Przeczytałem mnóstwo testów polskich i niepolskich w necie. Scalając to wszystko można powiedzieć, że NAJLEPSZE chińskie opony nie osiągnęły jeszcze poziomu NAJTAŃSZYCH opon europejskich, ale brakuje im około 20%.

Oczywiście kupując chinkę "na chybił-trafił" o wiele częściej można źle trafić, niż u producentów renomowanych.

Napisano
  • Autor

> Należy pisać o konkretnych producentach. Fraza "chińskie opony" nic nie mówi. Tak samo jak na całym

> świecie są produkty lepsze i gorsze. Nikt nie zada przecież pytania "co sądzicie o

> europejskich oponach ?" i tak samo powinno być z chińskimi.

> A z konkretów, to zastanawiałem się nad chinkami na lato z uwagi wysokich cen opon 17 calowych.

> Przeczytałem mnóstwo testów polskich i niepolskich w necie. Scalając to wszystko można

> powiedzieć, że NAJLEPSZE chińskie opony nie osiągnęły jeszcze poziomu NAJTAŃSZYCH opon

> europejskich, ale brakuje im około 20%.

> Oczywiście kupując chinkę "na chybił-trafił" o wiele częściej można źle trafić, niż u producentów

> renomowanych.

skoro zgłębiasz temat to które marki chińskie bierzesz pod uwagę ?

Napisano

nic nie warte. jakbym może miał malucha, albo jakieś CC do jeżdżenia do GSu co to stoi za kościołem to może brałbym pod uwagę coś takiego.

Skoro robisz 8kkm rocznie, to opony pewnie ci starczą dożywotnio - chcesz dożywotnio martwić się czy ci opona czasem nie wystrzeli (co miało miejsce w teście auto świata), albo czy sie zatrzymasz na czerwonym?

Kup porządne, markowe opony, jak cie nie stać na nowe, to kup używane po jednym sezonie. JA polecam Michelin'y, ewentualnie budżetowo to kup sobie Firestone - twój seat na nich wychodził fabrycznie i całkiem nieźle jak na tą półkę cenową sobie radzą z nim.

Napisano
  • Autor

> nic nie warte. jakbym może miał malucha, albo jakieś CC do jeżdżenia do GSu co to stoi za kościołem

> to może brałbym pod uwagę coś takiego.

> Skoro robisz 8kkm rocznie, to opony pewnie ci starczą dożywotnio - chcesz dożywotnio martwić się

> czy ci opona czasem nie wystrzeli (co miało miejsce w teście auto świata), albo czy sie

> zatrzymasz na czerwonym?

> Kup porządne, markowe opony, jak cie nie stać na nowe, to kup używane po jednym sezonie. JA polecam

> Michelin'y, ewentualnie budżetowo to kup sobie Firestone - twój seat na nich wychodził

> fabrycznie i całkiem nieźle jak na tą półkę cenową sobie radzą z nim.

z używkami różnie bywa, dobrych opon raczej sie nie sprzedaje icon_rolleyes.gif ... faktycznie Firestony kończą żywot wink.gif ... niedługo zadam zimówki i na wiosnę się rozglądnę za nowymi na lato.

Napisano

> skoro zgłębiasz temat to które marki chińskie bierzesz pod uwagę ?

Nie zdecydowałem się na chinki, jeszcze nie tym razem.

Ale chiński top to Nexen, Infinity, Maxxis i Nankang (ten ostatni jest akurat z Tajwanu). Bardzo ważne: nie wszystkie modele !!. Należy szukać opinii o konkretnym modelu opony !!

Napisano

> Z chińskich opon wybrałbym koreańskie Hankook Made in China - naprawdę przyzwoite opony, choć

> bieżnik szybko zużywa się. Wiele europejskich marek daje je na pierwszy montaż.

no właśnie posiadam na aucie takie coś i jestem pozytywnie zaskoczony jedyna wada to głośne są

Napisano

> z używkami różnie bywa, dobrych opon raczej sie nie sprzedaje ...

sprzedaje się - kupiłem micheliny alpin cośtam, zimowe po jednym sezonie - po prostu handlarz przywiózł passata na letnich, dostał do niego zimówki i żeby sobie zarobić sprzedał mi je - najlepsze opony na jakich kiedykolwiek jeździłem.

faktycznie Firestony kończą

> żywot ... niedługo zadam zimówki i na wiosnę się rozglądnę za nowymi na lato.

nie oszczędzaj na siłę - chcesz zaoszczędzić to kup sobie chiński młynek do kawy, albo pralkę. Ale opona odpowiada za bezpieczeństwo - kiedyś coś się odpukać może stać na drodze i te parę metrów krótsze hamowanie, albo lepsza przyczepność przy nagłym manewrze może decydować o ludzkim życiu.

Napisano

> Te 200-400zł różnicy przy zakupie może boleć, ale patrząc, że jest to zakup na

> jakieś 3-4 lata - już tak nie boli.

Ja bym jeszcze zaproponował porównanie do innych kosztów eksploatacji przez ten czas. ok.gif

Napisano

kupowałem juz 3 kpl chin

1.kenda keiser - rozmiar 235/35/19 koszt 1szt 370zł - firmówka w tym rozmiarze ok 1000zł szt - z nich byłem zadowolony - ciche i dobre

2.goodride 308 - rozmiar 205/45/17 koszt 190zł szt - firmowe cena x2 - tez oki chiche i dobre

3.wanli/sunny - rozmiar 225/45/17 koszt niecałe 200zł szt - firmówki cena x2 - i na nich sie przejechałem , z przyczepnoscia wszytko oki ale hałas jaki wydobywały z siebie porównywalny z jazda tramwajem hahaha.gif

ogólnie mam teraz bridgestony w 17 225/45/17 - i tu to jest cichutenko i żadnych problemów, no może troche z trakcją bo za mocne auto FWD hehe.gif

Napisano

> 1.kenda keiser - rozmiar 235/35/19 koszt 1szt 370zł - firmówka w tym rozmiarze ok 1000zł szt - z

> nich byłem zadowolony - ciche i dobre

Jak się zakłada 19-tki, to trzeba się liczyć z kosztami. niewiem.gif

Napisano

> Jak się zakłada 19-tki, to trzeba się liczyć z kosztami.

Dokładnie. Proponowałbym połączyć ten wątek z wątkiem o nalewkach i dać tytuł: Kupiłem se duże alumy (lans musi być) i nie stać mnie na gumy - jaki chłam kupić ?

Napisano
  • Autor

> Dokładnie. Proponowałbym połączyć ten wątek z wątkiem o nalewkach i dać tytuł: Kupiłem se duże

> alumy (lans musi być) i nie stać mnie na gumy - jaki chłam kupić ?

ja sobie wypraszam hehe.gif ... nie mam duzych alumów wink.gif ... tylko 15" hahaha.gif

Napisano

Mialem w swoim bravo juz 2 komplety chinskich.

Pierwsze to byly Kenda Komet, a drugie Infinity.

Jezdzilo mi sie dobrze, na mokrym trzymaly sie super, ale to jak sie pozniej okazalo nie ze wzgledu na opony, tylko ze wzgledu na asfalt, ktory u mnie jest zbudowany z ugniecionych malutkich kamyczkow i jest tak okropnie szorstki, ze wszystko sie na nim bedzie trzymac.

Jednak gdy zdazylo mi sie kilka razy wyjechac na gladki asfalt- taki jak w Polsce (tez sie czasem taki zdaza chociaz bardzo zadko), to poczulem sie doslownie jak na lodowisku. Te opony na mokrym sie poprostu kompletnie nie nadaja do jazdy.

Teraz sobie kupilem kilka dni temu Debica Furio i jestem zadowolony.

PS. Przez ten asfalt, to co niektorzy tu pisza ze opony starczaja na dobrych kilka lat, to dla mnie jakas abstrakcja.

Po 10kkm infinity byly na granicy legalnosci (1.6mm bieznika zostalo).

Po 15kkm byly kompletnie lyse - normalne slicki - nie bylo nawet sladu bieznika. I to wszystko przy dosc szybiej jezdzie, ale bez zadnych wariactw, bez posligow, mielenia kolami itp...

Napisano

ja mam Goodride o rozmiarze balonowym, wzmocnione do dostawczaka w Wołdze i jestem bardzo zadowolony zlosnik.gif

Napisano

> Ale chiński top to Nexen, Infinity, Maxxis i Nankang...

Nexen to akurat firma koreańska. Myślę, że by się obrazili pozycjonowaniem ich marki obok w/w chińskich biglaugh.gif

Napisano

"chińskie opony" i nic

jak to nie, dunlop, michelin, pirelli grinser006.gif większość tych firm zamawia opony w chińskich fabrykach firm duro oraz maxxis.

Co oczywiście nie oznacza, że są one złe,

opony dzielimy na chińskie i produkowane w chinach, tych pierwszych lepiej unikać.

Napisano

mam opony firmy Nankang - nie wiem czy to chińskie, w rozmiarze 165/55/13 , są duże lepsze niż opony Pirelli P700 w tym samym rozmiarze.

Napisano

> no tak, ale jest róznica między oponą chińską a produkowaną w chinach

przepastna

Napisano

> Co to warte jest

> ?

Nie wiem, nie miałem, ale:

- negatywne opinie miały Wanli S1088

- pozytywne opinie zgarniały LingLong L688

Napisano

> ?

Miałem w zamontowane w uno dwa rożne zestawy na osiach - opony letnie. Po pierwszym deszczu czuć było, że tył auta ucieka na rondzie. Po zmianie tyłu z przodem problem zniknął. Na suchym i na zakrętach nie piszczały ani nie uciekała przednia oś przy mocniejszym skręcie. W deszczu nie szalałem, bo wóz nie wybaczał błędów. Jeździłem na tych oponach cały rok (także ostatniej zimy) i o dziwo sprawdzały się w warunkach zimowych w mieście. Moim zdaniem warte są swojej ceny.

Napisano

> ?

Szukasz potwierdzenia, że są jednak dobre? Nie są, i głupi ten, kto na oponach oszczędza... frown.gif

Napisano

> mam opony firmy Nankang - nie wiem czy to chińskie, w rozmiarze 165/55/13 , są duże lepsze niż

> opony Pirelli P700 w tym samym rozmiarze.

Jak rozumiem, masz model Nankang AS-1?

Napisz coś więcej o nich jeśli możesz bo planuję zanabyć 14 w tym rozmiarze, na przyszły sezon zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem, nie miałem, ale:

> - negatywne opinie miały Wanli S1088

> - pozytywne opinie zgarniały LingLong L688

L688 mialem na tyle - te opony to straszna porazka, byle rondo i auto chce jechac bokiem

mimo kiepskiej opinii te(taniocha z chin) opony sprzedaja sie calkiem dobrze

Napisano

> L688 mialem na tyle - te opony to straszna porazka, byle rondo i auto chce jechac bokiem

> mimo kiepskiej opinii te(taniocha z chin) opony sprzedaja sie calkiem dobrze

bo jak sie kupuje ałdi, kiedy ledwo stać kogoś na matiza, to potem tak jest, że nagle jak sie spojrzy na cene opon to jest icon_eek.gif

I potem jedzie taki na oponach bieżnikowanych/chińskich prawie 2 tonowym ałdi, indeks prędkości nieistotny, nośnośc nieistotna, grunt że jedzie...

Napisano

> bo jak sie kupuje ałdi, kiedy ledwo stać kogoś na matiza, to potem tak jest, że nagle jak sie

> spojrzy na cene opon to jest

> I potem jedzie taki na oponach bieżnikowanych/chińskich prawie 2 tonowym ałdi, indeks prędkości

> nieistotny, nośnośc nieistotna, grunt że jedzie...

Na pewnym forum gość stwierdził że kupuje chińskie opony bo za mało zarabia żeby kupić markowe. Patrzę na opis jego samochodu - silnik V6 207 KM. Nie wiem co w takim przypadku powiedzieć.

Napisano
  • Autor

> Szukasz potwierdzenia, że są jednak dobre? Nie są, i głupi ten, kto na oponach oszczędza...

Jakiego potwierdzenia ? icon_eek.gif Czy ja napisałem, że chce kupić ? Po prostu luźna dygresja zachęcająca do wyrażenia opinii icon_rolleyes.gif

Napisano

> Bo P700 to

Zahamowałem ostatnio na mokrym i zrobiło mi się gorąco icon_rolleyes.gif Na Nankangach nie było tego problemu ( przejeździłem nawet na tych nankangach całą zeszłą zimę grinser006.gif)

Napisano

> Jak rozumiem, masz model Nankang AS-1?

> Napisz coś więcej o nich jeśli możesz bo planuję zanabyć 14 w tym rozmiarze, na przyszły sezon

AS-1 to chyba tyczy się 14 calowych. Ja miałem Nankang Toursport 165/55/13. Ok już piszę.. w porównaniu do tej Pirelki jest mega szeroka ( niczym 175/50/13). Na śniegu i na wodzie dawała rade ok.gif w przeciwieństwie do opony Pirelli.. co jeszcze chcesz wiedzieć? smile.gif

Napisano

> AS-1 to chyba tyczy się 14 calowych. Ja miałem Nankang Toursport 165/55/13. Ok już piszę.. w

> porównaniu do tej Pirelki jest mega szeroka ( niczym 175/50/13). Na śniegu i na wodzie dawała

> rade w przeciwieństwie do opony Pirelli.. co jeszcze chcesz wiedzieć?

jak z wysokością? nie wygląda baloniasto?

bo jeśli chodzi o prowadzenie to widzę, że sobie chwalisz

Napisano

> jak z wysokością? nie wygląda baloniasto?

> bo jeśli chodzi o prowadzenie to widzę, że sobie chwalisz

Prowadzenie na plus ok.gif Co do wysokości, balona nie ma, fajnie się rozkładały, wyglądały niżej niż pirelki wink.gif

Napisano

> Prowadzenie na plus Co do wysokości, balona nie ma, fajnie się rozkładały, wyglądały niżej niż

> pirelki

to ostatnie pytanie, na ilu calach szerokości je masz?

Napisano

> to ostatnie pytanie, na ilu calach szerokości je masz?

Miałem bo już nie mam, teraz mam te słabe pirelki. Felgi oryginał z cinquecento sporting , szerokość 5,5" ok.gif Na feldzie 6 powinny jeszcze ładniej leżec wink.gif

Napisano

> Miałem bo już nie mam, teraz mam te słabe pirelki. Felgi oryginał z cinquecento sporting ,

> szerokość 5,5" Na feldzie 6 powinny jeszcze ładniej leżec

na to liczę zlosnik.gif

Napisano

> L688 mialem na tyle -

Na którym z aut z profilu? 126? biglaugh.gif Bo reszta to raczej FWD

A poważnie: opierałem się na tym:

http://www.tyretest.com/pkw_sommerreifen/linglong/l688/index.html

bo zawsze opinia n-kierowców o x-technikach jazdy jest bardziej wartościowa niż 1 kierowcy idea.gif.

Napisano

> bo jak sie kupuje ałdi, kiedy ledwo stać kogoś na matiza, to potem tak jest, że nagle jak sie

> spojrzy na cene opon to jest

Wywód godny Sibuiego, z tą różnicą że mamy "ałdi" a nie "paska w tedeiku" smirk.gif

Napisano

> Na którym z aut z profilu? 126? Bo reszta to raczej FWD

> A poważnie: opierałem się na tym:

> http://www.tyretest.com/pkw_sommerreifen/linglong/l688/index.html

> bo zawsze opinia n-kierowców o x-technikach jazdy jest bardziej wartościowa niż 1 kierowcy .

W kwestii formalnej. Przecież w tyretest ta opona ma tragiczną ocenę 3,7 na mokrym. Nawet wśród chinek to jedna z najgorszych, inne chińskie potrafią mieć 2,5-2,6.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.