Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Na szybko - sposob na odmrozenie wycieraczek.

Featured Replies

Napisano

Tylko bezpieczne, nieszkodliwe metody.

Suszarki nie mam, goracej wody sie boje a nadmuch na szybe nie pomaga.

Psiknalem odmrazaczem do szyb - to samo. Przymarzly na amen.

Napisano

> Tylko bezpieczne, nieszkodliwe metody.

> Suszarki nie mam, goracej wody sie boje a nadmuch na szybe nie pomaga.

> Psiknalem odmrazaczem do szyb - to samo. Przymarzly na amen.

ale że do szyby przymarzły czy że skostniały i skaczą po szybie ??

jak do szyby to poruszać ramieniem góra dół tak jak luz ramienia pozwala.

jeśli gumki Ci skostniały to podnieść ramię, wziąć np. szczotkę do śniegu i trzymając w ręku ramię poklupać szczotką o ramię. Lód powinien odpaść ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale że do szyby przymarzły czy że skostniały i skaczą po szybie ??

Do szyby. Oderwac sie nie chca za nic.

Nadmuch dziala na szybe i pieknie rozpuszcza lod

ale wszystko to powyzej poziomu wycieraczek.

Napisano

> Do szyby. Oderwac sie nie chca za nic.

> Nadmuch dziala na szybe i pieknie rozpuszcza lod

> ale wszystko to powyzej poziomu wycieraczek.

no to jedynie odgarnąć tyle lodu ile się da znad wycieruch, i próbować podważyć albo skrobakiem albo jakim nożykiem. Po kawałku, po kawałku i może pójdą. Swoją drogą coś Ty tam narobił ??? Mnie zawsze wycieraczki zmroziło ale nigdy nie przymarzły icon_eek.gif

Napisano

Kurka blaszka... frown.gif Ja zawsze brałem skrobaczkę do szyb albo szczotkę i napitalałem trzonkiem w ramię wycieraczki, aż się od tego walenia oderwała od szyby. Ale nie polecam, bo to chyba niezły sposób na oderwanie gumy od całej reszty wycieraczki

Spróbuj może przyłożyć dłoń do szyby od środka, jak nagrzejesz sobą szybę, to może lekko puszczą (przy okazji nabawisz się odmrożen)

Napisano
  • Autor

> no to jedynie odgarnąć tyle lodu ile się da znad wycieruch, i próbować podważyć albo skrobakiem

> albo jakim nożykiem. Po kawałku, po kawałku i może pójdą. Swoją drogą coś Ty tam narobił ???

> Mnie zawsze wycieraczki zmroziło ale nigdy nie przymarzły

To chyba kara za niezalozenie zimowek. niewiem.gif

Tez nigdy wczesniej nie zdazylo mi sie to w takim stopniu.

Napisano

> Kurka blaszka... Ja zawsze brałem skrobaczkę do szyb albo szczotkę i napitalałem trzonkiem w

> ramię wycieraczki, aż się od tego walenia oderwała od szyby. Ale nie polecam, bo to chyba

> niezły sposób na oderwanie gumy od całej reszty wycieraczki

no wlasnie do wczoraj tez stosowalem ta metode 270751858-jezyk.gif w koncu jedna wycieraczka sie obrazila i dzisiaj musialem kupic nowy komplecik wycieraczek zlosnik.gif

Napisano

> Nadmuch dziala na szybe i pieknie rozpuszcza lod

> ale wszystko to powyzej poziomu wycieraczek.

Przytknij łapę do nadmuchu to poleci trochę na dół i rozpuści pod wycieraczkami. icon_rolleyes.gif

Napisano

nie bój się ciepłej wody. weź butelkę po mineralnej i nalej ciepłej (nie gorącej) wody z kranu i polej na wycieraczki. Puszczą na 100% i nic złego się nie stanie. Ja od kilku lat odmrażam tak szyby, nawet przy 25 stopniowym mrozie. Szyba odmarza w mgnieniu oka i odparowuje od środka, żadnego skrobania. Szybko przecieram szybę wycieraczkami i od razu można jechać.

Napisano
  • Autor

> Przytknij łapę do nadmuchu to poleci trochę na dół i rozpuści pod wycieraczkami.

Jest to jakas mysl, tyle, ze sprobuje z kawalkiem tektury.

Napisano
  • Autor

> nie bój się ciepłej wody. weź butelkę po mineralnej i nalej ciepłej (nie gorącej) wody z kranu i

> polej na wycieraczki. Puszczą na 100% i nic złego się nie stanie. Ja od kilku lat odmrażam tak

> szyby, nawet przy 25 stopniowym mrozie. Szyba odmarza w mgnieniu oka i odparowuje od środka,

> żadnego skrobania. Szybko przecieram szybę wycieraczkami i od razu można jechać.

OK. W ostatecznosci.

Dzieki za odpowiedzi. Zobaczymy co bedzie jutro.

Napisano

Garaż

Napisano

> nie bój się ciepłej wody. weź butelkę po mineralnej i nalej ciepłej (nie gorącej) wody z kranu i

> polej na wycieraczki. Puszczą na 100% i nic złego się nie stanie. Ja od kilku lat odmrażam tak

> szyby, nawet przy 25 stopniowym mrozie. Szyba odmarza w mgnieniu oka i odparowuje od środka,

> żadnego skrobania. Szybko przecieram szybę wycieraczkami i od razu można jechać.

Polewanie szyby auta przy 25 stopniowym mrozie ciepłą wodą nie ma nic wspólnego ze strachem, to już jest najwyższy stopień opętania hazardem. Pęknie, nie pękło, wygrałem. Strach, to zwykłą zimną lać. Zapomniałem dodać, że jeśli już lać, to zimowym płynem do spryskiwaczy, prosto z butelki przechowywanej we wnętrzu auta.

Napisano

To ja podam sposób, jaki zastosowałem wczoraj. Drzwi co prawda się otworzyły, ale zamknąc się nie dawały. Ponieważ nie uśmiechała mi się jazda z przytrzymywaniem drzwi ręką zlosnik.gif psiknałem na zaczep w boku drzwi płynem do odmrażania szyb i po paru chwilach zamek działał jak nalezy. Potem jeszcze psikniecie WD40 w to miejsce i dzisiaj już nie było żadnych problemów, mimo że mróz był tęgi cool.gif

Napisano

Ja polewam płynem do spryskiwaczy. 1L takiego płynu mam zawsze w domu aby miał temperaturę pokojową. Całą zimę wożę w samochodzie płyn do spryskiwaczy przelany do atomizera ( takiego po płynie do szyb) często się przydaje.

Napisano

dla mnie to po prostu idioci projektują samochody, rozumiem, że ogrzewana przednia szyba jest droga ale przecież wystarczy od wewnątrz zrobić dwa paski do ogrzewania bez wtapiania w szybę na wysokości wycieraczek

i osobiście chętnie bym nawet sam coś takiego założył na samym dole szyby

Napisano

Psiknąć odmrażaczem, odczekać i użyć skrobaczki.

Napisano

> dla mnie to po prostu idioci projektują samochody, rozumiem, że ogrzewana przednia szyba jest droga

> ale przecież wystarczy od wewnątrz zrobić dwa paski do ogrzewania bez wtapiania w szybę na

> wysokości wycieraczek

> i osobiście chętnie bym nawet sam coś takiego założył na samym dole szyby

U mnie dokładnie tak jest. I widziałem sporo samochodów które też to mają. A wracając do tematu - jak Ci nie puści zwykłym płynem do spryskiwaczy to spróbuj koncentratu.

Napisano

> dla mnie to po prostu idioci projektują samochody, rozumiem, że ogrzewana przednia szyba jest droga

> ale przecież wystarczy od wewnątrz zrobić dwa paski do ogrzewania bez wtapiania w szybę na

> wysokości wycieraczek

kupujesz forda z podgrzewaną przednią szybą i masz kłopot z głowy zlosnik.gif

Napisano

> kupujesz forda z podgrzewaną przednią szybą i masz kłopot z głowy

Dopóki nie przepalą się kabelki. U mnie stopniowo przestawały grzać i po 5 latach grzeje może 20% drucików...

Więc jeśli już dawać rady absurdalne to moim zdaniem lepszą będzie ogrzewanie postojowe.

Napisano

> OK. W ostatecznosci.

> Dzieki za odpowiedzi. Zobaczymy co bedzie jutro.

Godzina zakupów w Bluecity powinna załatwić sprawę.

Tam jest bardzo ciepło na parkingu.

Napisano

> Godzina zakupów w Bluecity powinna załatwić sprawę.

> Tam jest bardzo ciepło na parkingu.

ew. Leclerc na Chomiczowce

Napisano

> wysokości wycieraczek

Subaru Forester ma coś takiego. Tylko na wycieraczki. Nie przeszkadza niektórym jak grzana cała szyba w Fordzie, a ładnie wycieraczki odmraża. Tyle że wtopione fabrycznie. Bo jakiś patent naklejany na szybę nie za bardzo mogę sobie wyobrazić. Jak zrobić żeby nie było rantu i wycieraczka nie niszczyła sobie gumek jak będzie wjeżdżać na ogrzewanie. Ale pomysł świetny ok.gif

Napisano

W życiu nie miałem tego problemu, ale -strzelam- że wystarczy polać czymś co będzie w temperaturze pokojowej, rozpuści lód, nie rozpuści gumy i lakieru grinser006.gif

Może coś na bazie alkoholu? ideia.gif może -skoro chcemy odmrozić- popsikać odmrażaczem do zamków/szyb? zlosnik.gif

Napisano

> Dopóki nie przepalą się kabelki. U mnie stopniowo przestawały grzać i po 5 latach grzeje może 20%

> drucików...

> Więc jeśli już dawać rady absurdalne to moim zdaniem lepszą będzie ogrzewanie postojowe.

auto nie miało jakiegoś dzwona icon_eek.gif

u mnie 6 lat i grzeje 100%, na forum FKP nie spotakłem się z takim padem grzanej szyby

jeśli już to pada taśma na podszybiu i nie grzeje np jedna połowa hmm.gif

a sposoby na zamarzniete auto - kryty parking marketowy

mnie wczoraj 30min pomogło na zamarzniete spryski grinser006.gif

wycieraczki można popsikać odmrażaczem, ale jak jest dużo lodu to marny efekt

Napisano

> auto nie miało jakiegoś dzwona

> u mnie 6 lat i grzeje 100%, na forum FKP nie spotakłem się z takim padem grzanej szyby

Nie miało.

Na Mondeo Klub Polska ta przypadłość opisywana jest przez sporo osób. Niektórzy zdecydowali się na wymianę szyby i po wyjeździe z warsztatu zaobserwowali padające nitki... Ogólnie wkurzające to jest... frown.gif

Napisano

> Nie miało.

> Na Mondeo Klub Polska ta przypadłość opisywana jest przez sporo osób. Niektórzy zdecydowali się na

> wymianę szyby i po wyjeździe z warsztatu zaobserwowali padające nitki... Ogólnie wkurzające to

> jest...

ciekawe, jakieś naprężenia hmm.gif

MKP czytam tylko dział silnik grinser006.gif, w FF nie spotkałem się z takim problemem

tata ma sharana 2000r z grzaną szybą, też jakoś nie narzekał hmm.gif

Napisano

> ciekawe, jakieś naprężenia

> MKP czytam tylko dział silnik , w FF nie spotkałem się z takim problemem

> tata ma sharana 2000r z grzaną szybą, też jakoś nie narzekał

u mnie rowniez dziala jak trzeba ok.gif

Napisano

> ciekawe, jakieś naprężenia

> MKP czytam tylko dział silnik , w FF nie spotkałem się z takim problemem

> tata ma sharana 2000r z grzaną szybą, też jakoś nie narzekał

Też pierwsze słyszę, a już trochę jeżdżę fordami z podgrzewaniem przedniej szyby.

Napisano

> Też pierwsze słyszę, a już trochę jeżdżę fordami z podgrzewaniem przedniej szyby.

Oj panowie, uwielbiam te teksty - z pewnością moje auto jest prosto z Hiroshimy i było trafione bezpośrednio. Pytałem szklarza, pytałem użytkowników Mondeo, wreszcie sprawdziłem "flotę" kilku Mondziaków z pewnej firmy i problem z szybą przednią jest dość powszechny. Nitki padają stopniowo, jednym szybciej innym wolniej, a Wam wcale - czego zazdroszczę. Nawet zastanawiam się, czy szyby z tego powodu nie warto wymienić, jak znajdzie się trochę wolnego grosza.

Edit

BTW, części ludzi nie grzeją całe połówki - wtedy albo bezpiecznik, albo zaśniedziała wtyczka. Przy przepalonych nitkach grzewczych niestety sprawa jest beznadziejna i nie da się odratować.

Napisano

> Oj panowie, uwielbiam te teksty - z pewnością moje auto jest prosto z Hiroshimy i było trafione

> bezpośrednio. Pytałem szklarza, pytałem użytkowników Mondeo, wreszcie sprawdziłem "flotę"

> kilku Mondziaków z pewnej firmy i problem z szybą przednią jest dość powszechny. Nitki padają

> stopniowo, jednym szybciej innym wolniej, a Wam wcale - czego zazdroszczę. Nawet zastanawiam

> się, czy szyby z tego powodu nie warto wymienić, jak znajdzie się trochę wolnego grosza.

> Edit

> BTW, części ludzi nie grzeją całe połówki - wtedy albo bezpiecznik, albo zaśniedziała wtyczka. Przy

> przepalonych nitkach grzewczych niestety sprawa jest beznadziejna i nie da się odratować.

Inna rzecz, że według mnie samo podgrzewanie przedniej szyby nie rozwiązuje w całości problemu.

Wycieraczki może i puszczą ale i tak będzie trzeba je oczyścić (zeskrobać) z lodu bo nie będą przylegały i skutecznie działały.

Napisano

> ew. Leclerc na Chomiczowce

Coś się zmieniło? blush.gif

Kiedyś był tylko "zerowy" na dworzu i na dachu...

Napisano

> kupujesz forda z podgrzewaną przednią szybą i masz kłopot z głowy

nie do końca, bo wycieraczek nie ogrzewa za bardzo ...

Za to z szybą nie ma żadnego problemu, nigdy!

Napisano

> nie do końca, bo wycieraczek nie ogrzewa za bardzo ...

> Za to z szybą nie ma żadnego problemu, nigdy!

jak na szybie lodu nie ma to na wycieraczkach też nie będzie wg mnie ok.gif

u mnie w PII jak mam nawiew dany na szybkę i lód mi zaczyna się topić to nigdy mi się nie zdarzyło wycieraczki były zamarznięte dalej, zawsze puszczały razem z lodem ok.gif

Napisano

Robię tak samo, tylko , że woda gorąca - z 60 stopni.

Jak zamarznie zamek - to leję na zamek.

Jak przymarznie uszczelka drzwi, to leje po uszczelce.

Zawsze skutkuje.

Napisano

>[...]

> Jak zamarznie zamek - to leję na zamek.

> Jak przymarznie uszczelka drzwi, to leje po uszczelce.

> Zawsze skutkuje.

moglaby byc cenna rada hehe.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> jak na szybie lodu nie ma to na wycieraczkach też nie będzie wg mnie

Całkowicie błędne myślenie, pogdrzewanie szyby nie jest w stanie skuć grubej warstwy lodu z wycieraczek, co jest niezbędne, żeby były elastyczne i dobrze przylegały do szyby.

Pozdr.

Napisano

> ... Bo jakiś patent

> naklejany na szybę nie za bardzo mogę sobie wyobrazić. Jak zrobić żeby nie było rantu i

> wycieraczka nie niszczyła sobie gumek jak będzie wjeżdżać na ogrzewanie. Ale pomysł świetny

Napisal przeciez, ze od wewnatrz, czyli od strony kabiny pasazera chcialby to naklejac.

Napisano

> Coś się zmieniło?

> Kiedyś był tylko "zerowy" na dworzu i na dachu...

Od kad pamietam , jest tez i podziemny .

Moze wjazd jest troche malowidoczny , ale za to sam parking jest w miare cieply .

Wjzad jest z parkingu "0" jakby rownolegle do ul. Kwitnacej

Dodalem foto

post-81422-14352510683655_thumb.jpg

Napisano

> Całkowicie błędne myślenie, pogdrzewanie szyby nie jest w stanie skuć grubej warstwy lodu z

> wycieraczek, co jest niezbędne, żeby były elastyczne i dobrze przylegały do szyby.

> Pozdr.

ok.gif

Poza tym u Ciebie też są płaskie wycieraczki które zarastają o wiele szybciej lodem...

Napisano

Smarować szyby spirytusem. Sposób stary i skuteczny.

Napisano

> Subaru Forester ma coś takiego. Tylko na wycieraczki. Nie przeszkadza niektórym jak grzana cała

> szyba w Fordzie, a ładnie wycieraczki odmraża. Tyle że wtopione fabrycznie. Bo jakiś patent

> naklejany na szybę nie za bardzo mogę sobie wyobrazić. Jak zrobić żeby nie było rantu i

> wycieraczka nie niszczyła sobie gumek jak będzie wjeżdżać na ogrzewanie. Ale pomysł świetny

gościu naklejone od wewnątrz grinser006.gif tak jak na tylnej szybie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.