Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym skrobiecie szyby, mosiądzem?

Featured Replies

Napisano

Witam,

O skrobaczkach plastikowych mamy bardzo różne opinie. Mnie osobiście udało się kilkoma z nich rysować szyby frown.gif

Pojawiły się jednak skrobaczki wyposażone w mosiężny pasek który ma zbierać lód z szyb i nie rysować ich. Macie jakieś doświadczenia z nimi?

Napisano

Używam drugą zimę, nie porysowała mi szyb, jest idealna. Jedyną wadą, jest to że nie można mosiądzem skrobać plastików, ale do tego używam plastikowej końcówki, która jest również częścią tej skrobaczki.

Napisano

Ja nie skrobię, szkoda mi szyb. Psikam odmrażaczem, o tym: KLIK. W płynie lepszy od tego "dezodorantowego" - wydajniejszy i skuteczniejszy.

Pozdroofka

Napisano

> Ja nie skrobię, szkoda mi szyb. Psikam odmrażaczem, o tym: KLIK. W płynie lepszy od tego

> "dezodorantowego" - wydajniejszy i skuteczniejszy.

Po zmianie samochodu też się przesiadłem na odmrażacz. zeby.GIF Mam jakiegoś morsa. Daje radę.

Napisano

> Po zmianie samochodu też się przesiadłem na odmrażacz. Mam jakiegoś morsa. Daje radę.

Ja też używałem Morsa przez chwilę i on jakoś rady nie dawał. No chyba, że coś źle robiłem ... Problem był tego typu, że psikałem od zewnątrz, czekałem aż lód się rozpuści i potem odpalałem wycieraczki. W tym samym czasie szyba przymarzała od wewnątrz frown.gif

Napisano

> W tym samym czasie szyba przymarzała od wewnątrz

Ooo... A to czemu? Skąd wilgoć/para w środku?

Zawsze mogłeś poratować się odpaleniem silnika i włączeniem nawiewu na szybę.

Pozdroofka

Napisano

Polewam ciepłą wodą i zbieram gumową ściągaczką skromny.gif

Odmrażaczem traktuję tylko wycieraczki.

Napisano

> Problem był tego typu, że psikałem od zewnątrz, czekałem aż lód się rozpuści i potem odpalałem

> wycieraczki. W tym samym czasie szyba przymarzała od wewnątrz

Tez tak robilem i tez mi zamarzalo od srodka niewiem.gif

Napisano

ja wlewam płyn zimowy do butelki po płynie do mycia szyb i psikam na szybę - daje radę i to całkiem nieźle.

ale płyn musi być -22 cool.gif

pozdrawiam

Napisano

> Ooo... A to czemu? Skąd wilgoć/para w środku?

W powietrzu przecież jest grinser006.gif Użycie odmrażacza z zewnątrz skutkuje obniżeniem temperatury szyby (!), wskutek czego od środka resublimuje na niej para wodna - fizyka cool.gif

> Zawsze mogłeś poratować się odpaleniem silnika i włączeniem nawiewu na szybę.

Właśnie.

Napisano

> Ja nie skrobię, szkoda mi szyb. Psikam odmrażaczem

Zależy jeszcze, co jest na szybie. Na szron najlepszy jest odmrażacz. Jeżeli jest więcej lodu (np. marznąca mżawka, albo śnieg, który spadł na ciepły samochód, stopił się i zamarzł), to używam mosiężnej skrobaczki. Zdarza się to dość rzadko, ale na szybie nie zauważam negatywnych skutków jej działania. Za to skuteczność jest bez porównania lepsza niż plastikowej.

k.

Napisano

> Za to skuteczność jest bez porównania lepsza niż plastikowej.

Wiem. Przed poprzednią zimą zielik mi taką sprezentował. Próbowałem, ale nie na swojej szybie wink.gif Dobra jest.

Pozdroofka

Napisano

2 sezony używam i nie zamienię na żadną inną waytogo.gif

Napisano

> 2 sezony używam i nie zamienię na żadną inną

Chyba, że wymyślą DIAMENTOWE... hmm.gif Nie do zdarcia... zlosnik2.gif

Napisano

Czy te skrobaczki nie porysują szyby jeżeli pod lodem szyba będzie brudna? Bo to chyba właśnie zabrudzenia (kurz, piasek) rysują szybę, a nie sama skrobaczka. Plastik na pewno nie porysuje szyby jeżeli ona będzie czysta.

Zaletą skrobaczek mosiężnych jest pewnie to, że dokładnie zbierają także zanieczyszczenia, które plastikowa skrobaczka wciska w powierzchnię szyby rysując ją. Dobrze rozumuję??

Wie ktoś jaką twardość mają kryształki lodu w porównaniu ze szkłem?

Napisano

a ja wcale nieuzywam skrobaczki. mam webasto po 10 min szybki już sa odszronione.

Napisano

> Ooo... A to czemu? Skąd wilgoć/para w środku?

Wilgoci chyba nie ma szczególnie wiele. Tak mi się przynajmniej wydaje, nie zauważyłem żeby było jej więcej niż w innych samochodach.

> Zawsze mogłeś poratować się odpaleniem silnika i włączeniem nawiewu na szybę.

Wiem, ale jakoś nie lubię tego robić. Ja jestem z tych co uwierzyli , że odpalenie silnika i zostawienie go na wolnych obrotach jest mniej zdrowe dla silnika. Poza tym nie lubię wdychać spalin i niedopalonego paliwa.

Napisano

> Chyba, że wymyślą DIAMENTOWE... Nie do zdarcia...

Diamentowa nie może być. To musi być materiał o niższej twardości niż szkło, żeby go nie rysować cool.gif

Napisano

> Wiem, ale jakoś nie lubię tego robić. Ja jestem z tych co uwierzyli , że odpalenie silnika i

> zostawienie go na wolnych obrotach jest mniej zdrowe dla silnika.

To chyba wymysł ekooszołomów. O ile wiem, w przypadku silników napędzających maszyny przemysłowe, zwykle przed ich obciążeniem jest wymagane rozgrzanie, i to do temperatury roboczej. Dlaczego w samochodzie miałoby być inaczej?

k.

Napisano

W tym roku w firmie kupiliśmy 50 sztuk ponieważ nie ma nic lepszego niż skrobaczka z mosiężną blaszką. Używam od dawna i nie zamienię na inną, szkoda też czasu na chemię, po prostu kilka ruchów i szyba czysta. Ważne aby kupić dobrą (Murska) a nie podróbkę.

Napisano

> W tym roku w firmie kupiliśmy 50 sztuk ponieważ nie ma nic lepszego niż skrobaczka z mosiężną

> blaszką. Używam od dawna i nie zamienię na inną, szkoda też czasu na chemię, po prostu kilka

> ruchów i szyba czysta. Ważne aby kupić dobrą (Murska) a nie podróbkę.

A gdzie to kupić ? Bo takich różnych mosiężnych w "rewelacyjnej" jakości to nie brakuje.

Napisano

> blaszką. Używam od dawna i nie zamienię na inną, szkoda też czasu na chemię, po prostu kilka

Wiesz, dla mnie jedna ryska na przedniej szybie i mnie krew zaleje. zeby.GIF A nie wierzę by mosiężną nie dało się przerysować (piasek). Oprócz chemii, z której poprzedniej zimy korzystałem może raz stosuje jeszcze jedną, jak na razie niezawodną metodę. Jest to wiata zeby.GIF Odkąd parkuję pod wiatą nie mam problemów z zamarzniętymi szybami.

Napisano

Nie skrobiemy, mamy garaz w ktorym zmiescimy z 2,5 auta w wersji koooooooombi smile.gif

Choc ostatnio uzywalem plastikowej skrobaczki. Wylecialem z zakretu i podkopywalem pod kolami by choc troche piachu pod kola chwycic smile.gif

Napisano

> A gdzie to kupić ? Bo takich różnych mosiężnych w "rewelacyjnej" jakości to nie brakuje.

Ja kupiłem najtańszą, zdaje się podróbę tych fińskich/szwedzkich i nie rysuje szyb. Wiesz, teraz wszyscy piszą, że ich są oryginalne, zagraniczne ale jak to sprawdzić, skoro zrobić wytłoczkę z dowolnym napisem na skrobaczce to żaden problem?

Napisano

Z ciepłą wodą, to ja bym uważał, kiedyś widziałem jak gość w polonezie odmrażał ciepłą wodą na tyle skutecznie, że później szyba nawet ryski nie miała i wyglądała jak nowa wink.gif)) znaczy się była nowa, bo jak użył ciepłej wody, to było tylko pstryk i po szybie zeby.GIF

Napisano

Mam taką skrobaczkę z końcówką mosiężną (2 sezon) i jeszcze szyb nie porysowałem. Bardzo fajnie zbiera praktycznie każdy lód tzn. taki z którym plastik sobie nie radzi ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> klik

Ale które warto? Bo rozrzut duży cenowo.

może kolega " gwpraca " coś podpowie skoro kupił 50 sztuk

Napisano

> Ale które warto? Bo rozrzut duży cenowo.

> może kolega " gwpraca " coś podpowie skoro kupił 50 sztuk

KLIK tą polecam

KLIK w tej szybko tępi się element skrobiący. Nie jest to chyba produkt fiński tylko polski. Dostępna w BricoMarche po 7-8zł

Najbardziej byłem zadowolony z tej klik

Napisano

> KLIK tą polecam

> KLIK w tej szybko tępi się element skrobiący. Nie jest to chyba produkt fiński tylko polski.

> Dostępna w BricoMarche po 7-8zł

> Najbardziej byłem zadowolony z tej klik

Dzięki.Chyba kupię tą fińska Murska.Mam zamówienie na kilka sztuk i nie chciałbym aby ktoś na mnie psy wieszał za badziew.

Napisano

> Ja nie skrobię, szkoda mi szyb. Psikam odmrażaczem, o tym: KLIK. W płynie lepszy od tego

> "dezodorantowego" - wydajniejszy i skuteczniejszy.

> Pozdroofka

O to to ok.gif...wszystko to święta prawda.Odmrażaczy w takim "psikaczu",używam od lat,te w sprayu wystarczały zwykle na 3 do 4 użyć no.gif.

Napisano

Widzę że kolega RobertV664 już za mnie wskazał właściwą. ok.gif

Napisano

> Z ciepłą wodą, to ja bym uważał

Jeśli się polewa wrzątkiem to owszem. Ja leję ciepła wodę i od razu ją ściągam. Szyba momentalnie jest sucha i czysta. A mam w niej dość głęboki odprysk od zewnątrz po kamieniu.

Napisano

a ja zakładam płachtę foliowa na szybe i nie trzeba rano skrobac

Napisano

> a ja zakładam płachtę foliowa na szybe i nie trzeba rano skrobac

A ja trzymam w garażu i też rano nie skrobię grinser006.gif Ale jak się pojedzie do roboty i stoi pod chmurką, to niestety czasem trza powalczyć.

Druga Astra stoi pod domem i na noc ma zakładaną osłonę na szyby: przednią i boczne przednie oraz na lusterka. Taki wynalazek za 25 zł mocowany na magnesy i przytrzaskiwany przednimi drzwiami. Rewelacja. 5 zim temu kupione na allegro. Tu fotki , ale nie przyglądaj się zbytnio, bo to był pierwszy testowy montaż i okazało się, że źle założyłem - za wysoko, przez co nie przykryłem zamków zlosnik.gif

A w ogóle to cały tamten wątek jakiś pokrewny się wydaje.. grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie skrobiemy, mamy garaz w ktorym zmiescimy z 2,5 auta w wersji koooooooombi

Chwalipięta grinser006.gif Garaż całkowicie zastępuje skrobaczkę/odmrażacz pod jednym warunkiem: Pod koniec września wprowadzamy samochód do garażu i trzymamy go tam do połowy kwietnia zlosnik.gif

Napisano

> KLIK tą polecam

> KLIK w tej szybko tępi się element skrobiący. Nie jest to chyba produkt fiński tylko polski.

> Dostępna w BricoMarche po 7-8zł

> Najbardziej byłem zadowolony z tej klik

A czemu wedlug Ciebie ta ostatnia nieoryginalna byla najlepsza ?

Ja kupilem 4 finskie,zobaczymy czy sa tak dobre,szkoda ze nie maja w ofercie dlugich do szyb w autobusach,tirach, bo dlugie tylko jakies podroby polskie widzialem smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.