Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Finlandia

Featured Replies

Napisano

Słyszałem niedawno w pracy autentyczną historię, jak w Finlandii dba się o środowisko. Przyjechała do tego kraju ekipa z innego kraju (przypuszczam że chodziło o nas ) budowac linie wysokiego napięcia. Budowa była na totalnym zadupiu, gdzie do najblizszego miasteczka było 50 km. Dookoła lasy i jeziora. Ciężarówka firmy jechała kilka km jakś drogą nie uczęszczana od 15 lat i wyciekał z niej troche olej. Kierowca pewnie to zignorował, no bo co tam taki drobiazg. Gdy samochód dojechał na miejsce to czekała tam już policja i straż pożarna. Okazało się ze na pozornym bezludziu jednak zdarzają się ludzie, którzy lubia wszystko obserwowac i w razie czego od razu dzwonić na policję. Sprawa zakończyła się astronomicznymi kosztamu wymiany ziemi na zanieczyszczonym odcinku drogi i oczywiście mandatami.

A jak jest w Polsce? Wszyscy wiemy

Mnie osobiście niezbyt podoba się taka totalna inwigilacja, jednak trochę porządku u nas też by się przydało. Bo oprócz oleju z samochodów (nie tylko ciężarowych - gdyby ktoś pytał) często wydobywa się gęsty dym spalin frown.gif i jakoś nikt na to nie reaguje

Napisano

> wydobywa się gęsty dym spalin i jakoś nikt na to nie reaguje

Ja reaguję: dzwonię do busted.gif jak widzę na ulicy Stefana Batorego.

mar00ha

Napisano

To u nas powinni już 10 lat temu wycofać te wszystkie 30-letnie Ikarusy, emisja spalin w tych pojazdach przekracza wszystkie normy czerwona.gif

Napisano

> Ja reaguję: dzwonię do jak widzę na ulicy Stefana Batorego.

> mar00ha

Ja też bym zareagował jakbym na ulicy zobaczył Stefana Batorego spineyes.gifzlosnik.gifhehe.gif

Sorry, musiałem zlosnik.gif

Napisano

> Ja też bym zareagował jakbym na ulicy zobaczył Stefana Batorego

> Sorry, musiałem

Ja zareagowałbym nawet, gdyby ktoś przy mnie zobaczył zlosnik.gifhahaha.gif

Napisano

> Ja reaguję: dzwonię do jak widzę na ulicy Stefana Batorego.

tak, ale daje to jakikolwiek skutek?

ja raz zadzwoniłem po sracz wiejską (być może to był błąd i trzeba było dzwonić na 112... niewiem.gif), kiedy jeden taki z sąsiedniego bloku rozpoczął "serwis" auta od spuszczenia zużytego oleju wprost na glebę...

panowie sracznicy - owszem - zjawili się po 2h45m od mojego zgłoszenia. pytam, czemu tak długo? no bo musieli ochraniać jakiś tam mecz.

w tym czasie "serwisant" zakończył swoje działania, zamknął auto, pod którym została plama oleju! a panowie sracznicy na to, że teraz to oni już niewiele mogą, bo kolo powie im, że ta plama tam była, kiedy przyjechał. trzeba do sądu i mnie jako świadka... icon_eek.gifscrewy.gif dziękuję, nie skorzystam, bo obawiam się akcji odwetowej...

teraz - po ~4 latach po oleju nie ma najmniejszego śladu a ja już się wyleczyłem z powiadamiania.

Napisano

Niemcy też są na tym punkcie mocno walnięci

Kilka lat temu stałem na parkingu pod domem obok stał jakiś fiacik a pod nim była ok 5cm plama oleju wszystko na kostce brukowej akcja jaka się z tego zrobiła zakrawała conajmniej na wyciek oleju z cysterny. Straż policja zieloni i jak się później okazało sąsiad który później za to wszystko musiał zapłacić łącznie z wymianą kilku kostek brukowych.

Napisano

Patrz, jacy ci Finowie są dziwni. Z jednej strony robią tragedie z niewielkiego wycieku oleju, a z drugiej strony organizuje się tam najwięcej zawodów z cyklu tractor pulling, gdzie moooocno* podrasowane traktory kopca znacznie bardziej niż lokomotywy

*np ten z linka ma ponad 600KM wyciśnięte z fabrycznych 160.

Napisano

> tak, ale daje to jakikolwiek skutek?

Nie widziałem jeszcze, żeby odniosło skutek, gdy zawiadomię o dymiącym ponad ludzkie pojęcie pojeździe. Za to mam na koncie sukces, po wezwaniu busted.gif gdy zauważyłem jakiegoś gruchota Lublina, który jadąc przede mną w korku najwyraźniej jechał prosto bokiem, zostawiając 4 ślady.

mar00ha

Napisano

> Niemcy też są na tym punkcie mocno walnięci

> Kilka lat temu stałem na parkingu pod domem obok stał jakiś fiacik a pod nim była ok 5cm plama

> oleju wszystko na kostce brukowej akcja jaka się z tego zrobiła zakrawała conajmniej na wyciek

> oleju z cysterny. Straż policja zieloni i jak się później okazało sąsiad który później za to

> wszystko musiał zapłacić łącznie z wymianą kilku kostek brukowych.

To samo widzialem jak bylem w Niemczech w komisie. Koles kupil w komisie auto, wyjechal na ulice zeby zapakowac na lawete. Stanal na chwile i pare kropel oleju mu pocieklo. Natychmiast Policja i Straż... A my na to patrzylismy o tak: icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

Podobnie w Danii. Widziałem akcję, gdzie na lawetę pakowali kolesia bo mu się urwał tłumik i próbował tak jechać.

Napisano

> To samo widzialem jak bylem w Niemczech w komisie. Koles kupil w komisie auto, wyjechal na ulice

> zeby zapakowac na lawete. Stanal na chwile i pare kropel oleju mu pocieklo. Natychmiast

> Policja i Straż... A my na to patrzylismy o tak:

i pomyśleć że kiedyś ich głównym transportem były dwusuwy smile.gif

Napisano

> To samo widzialem jak bylem w Niemczech w komisie. Koles kupil w komisie auto, wyjechal na ulice

> zeby zapakowac na lawete. Stanal na chwile i pare kropel oleju mu pocieklo. Natychmiast

> Policja i Straż... A my na to patrzylismy o tak:

a co w tym dziwnego? icon_eek.gif

lepsza jest ruletka z życiem (moto)rowerzysty czy motocyklisty? hmm.gif

Napisano

> i pomyśleć że kiedyś ich głównym transportem były dwusuwy

a teraz dbają nie tylko o powietrze, ale i o wody gruntowe zlosnik.gif ale głupki mlot.gif

Napisano

> Patrz, jacy ci Finowie są dziwni. Z jednej strony robią tragedie z niewielkiego wycieku oleju, a z

> drugiej strony organizuje się tam najwięcej zawodów z cyklu tractor pulling, gdzie moooocno*

> podrasowane traktory kopca znacznie bardziej niż lokomotywy tu przykład.

> *np ten z linka ma ponad 600KM wyciśnięte z fabrycznych 160.

panic.gif

Napisano

> a co w tym dziwnego?

jak to co w tym dziwnego... zyje w Polsce i bylem zaskoczony jak zobaczylem taka akcje icon_eek.gif

Napisano

> Niemcy też są na tym punkcie mocno walnięci

"walnięci"? icon_eek.gif

Kompletnie nie zrozumiałeś czytanego tekstu. Tak jest w krajach, które dbają o środowisko, a nie że tak dobitnie powiem ale chcę żeby dotarło:

srają pod siebie.

Napisano

> "walnięci"?

> Kompletnie nie zrozumiałeś czytanego tekstu. Tak jest w krajach, które dbają o środowisko, a nie że

> tak dobitnie powiem ale chcę żeby dotarło:

> srają pod siebie.

hehe.gifclaps.gif Brawo, brawo...

Napisano

> "walnięci"?

> Kompletnie nie zrozumiałeś czytanego tekstu. Tak jest w krajach, które dbają o środowisko, a nie że

> tak dobitnie powiem ale chcę żeby dotarło:

> srają pod siebie.

zrozumiałem a ty zrozumiałeś co ja napisałem

plama maiła jakiś 5cm średnicy a zrobili z tego akcje jakby wyciekał olej z cysterny rotfl.gif wystarczyło by policja przyjechała i zwróciła uwagę właścicielowi a ten znając sankcje jakie go mogą dopajść momentalnie naprawił by powstałą szkodę.

Napisano

> zrozumiałem a ty zrozumiałeś co ja napisałem

> plama maiła jakiś 5cm średnicy a zrobili z tego akcje jakby wyciekał olej z cysterny wystarczyło

> by policja przyjechała i zwróciła uwagę właścicielowi a ten znając sankcje jakie go mogą

> dopajść momentalnie naprawił by powstałą szkodę.

Pomnóż przez liczbę samochodów w Polandzie, weźmy wskaźnik sprawności aut na poziomie 20% i mamy wynik...

Napisano

> Pomnóż przez liczbę samochodów w Polandzie, weźmy wskaźnik sprawności aut na poziomie 20% i mamy

> wynik...

w sumie nie jest jeszcze tak zle oink.gif

nie toniemy w litrach oleju na ulicach wiec mozna powiedziec, Polacy dbaja o auta zlosnik.gif

Napisano

> w sumie nie jest jeszcze tak zle

> nie toniemy w litrach oleju na ulicach wiec mozna powiedziec, Polacy dbaja o auta

Wczoraj jechałem za takim "zadbanym" dieslem - Vectra kombi ta najnowsza. Chmurę zostawiał jak stary dobry Jelcz, nie typowego kopciucha z TD, tylko siwy śmierdzący palonym olejem. Pewnie nówka od dziadka z Niemiec skręcona z 600kkm na 160kkm.

A co do wycieków to stan aut widać np na moim parkingu pod blokiem - nowa kostka a już co trzecie miejsce z kleksem olejowym.

Napisano

> nie toniemy w litrach oleju na ulicach wiec mozna powiedziec, Polacy dbaja o auta

Pewnie że nie jest... Większość płynów ustrojowych cieknących z polskich pojazdów wsiąka w dziury w nawierzchni. Jak wiadomo ich pojemność jest olbrzymia, więc nie ma się co martwić! hehe.gif

Napisano

> Pomnóż przez liczbę samochodów w Polandzie, weźmy wskaźnik sprawności aut na poziomie 20% i mamy

> wynik...

Coooś ty. W Bulanda przecież MOJE samochody są sprawne. Tylko te nieliczne, ICH są niesprawne.

A co tam taki drobny wyciek (czytaj - silnik i okolica usrane olejem) - przecież NIE STAĆ MNIE na naprawę, więc jest orajt...

Napisano

> nie toniemy w litrach oleju na ulicach

Taaaa...

Wystarczy przejechać się w taki dzień jak dziś po ulicach i zobaczyć, jak tłusty jest szajs który osadza się na szybach :-(

Napisano

> Taaaa...

> Wystarczy przejechać się w taki dzień jak dziś po ulicach i zobaczyć, jak tłusty jest szajs który

> osadza się na szybach :-(

rotfl.gif

powodem tłustych szyb są wycieki substancji z aut??

Napisano

> A co do wycieków to stan aut widać np na moim parkingu pod blokiem - nowa kostka a już co trzecie

> miejsce z kleksem olejowym.

Taaaa...

Na moim "bananiarskim" osiedlu widać czasem ciekawe akcje, jak choćby w wykonaniu mecenasika rogalskiego (tak, TEGO rogalskiego), gdzie ze sprzęta wyciekł CAŁY olej - kilka litrów (!!!) - plama większa niż całe miejsce postojowe.

Oczywiście pan mecenasik nie okazał wysiłku zmierzającego ku posprzątaniu po sobie - w końcu taki zajęty lansowaniem swych debilnych tez w mediach chłopina... Musi jaki Putin się zamachnął...

Inni, którzy produkują wycieki aż spływające do studzienek, po zwróceniu uwagi stwierdzili, że to przecież "naturalne wycieki eksploatacyjne", więc "o-co-cho" ? Grunt, że fura się świeci...

Napisano

> powodem tłustych szyb są wycieki substancji z aut??

Też. Polskie ulice są zwyczajnie brudne, a wycieki olejów i innych płynów z aut są - niestety - normą.

Napisano

> jak to co w tym dziwnego... zyje w Polsce i bylem zaskoczony jak zobaczylem taka akcje

Nie jest to szczególnie dziwne.

Nie tak dawno miałem akcję, gdzie samochód wyrzucił cały olej ze skrzyni biegów pod siebie - widok, jakby krew z samochodu się lała :-)

Użytkownik zadzwonił na 112 i poinformował, że taka akcja miała miejsce.

+/- razem z lawetą podjechała straż pożarna i zneutralizowała wyciek.

Napisano

Uprzejmie informuję, że nieakceptuję na tym kąciku wypowiedzi niezawierających treści pisanej. czerwona.gif

mar00ha

Napisano

> A co do wycieków to stan aut widać np na moim parkingu pod blokiem - nowa kostka a już co trzecie

> miejsce z kleksem olejowym.

No, cieknie to cieknie (żeby nie było NIE POCHWALAM) ale wszelkie granice przeszedł mój (już na szczęście były) sąsiad. Stary dostawczak ciekł olejem jak sito, zimą odpalał go co 2-3 godziny hehełając niemiłosiernie pod blokiem, często zajmując 2, w porywach 3 miejsca parkingowe, szczyt osiągnął kiedy wymieniał płyn w chłodnicy spuszczając stary po prostu na parking!

Zadzwoniłem po Straż Miejską, to przyjechali w 30s. po jego odjeździe (jakby za winklem czekali aż odjedzie). Nie drążyłem dalej, bo mam dwa auta pod blokiem, a to bydle było wyjątkowo złośliwe i nie uśmiechało mi się lakierowanie samochodu albo wymiana opon. sciana.gif

Napisano

> a teraz dbają nie tylko o powietrze, ale i o wody gruntowe ale głupki

ale z dwusuwa kapało olejem z wydechu ... nie wszystko się przerabiało w piękny niebieski dymek

Napisano

> Też. Polskie ulice są zwyczajnie brudne, a wycieki olejów i innych płynów z aut są - niestety -

> normą.

czarny snieg to byla pierwsza rzecz, ktora mnie uderzyla po wjechaniu do Polski ze Szwecji.

wygladalo to koszmarnie i obrzydliwie

Napisano

ja będąc na wymianie studenckiej w Finlandii mieszkalem w jedym mieszkaniu z Finem i raz gdy wyrzycilem smieci do normalnego kosza zamiast posegregowac na papier bio i cala reszte, zawolal mnie i wytlumaczyl co i jak, po czym wysypal wszystkie 3 kosze nba gazete i sam posortowal, wiec to nie mit o ich dbaniu o srodowisko zlosnik.gif

Napisano

> ja będąc na wymianie studenckiej w Finlandii mieszkalem w jedym mieszkaniu z Finem i raz gdy

> wyrzycilem smieci do normalnego kosza zamiast posegregowac na papier bio i cala reszte,

> zawolal mnie i wytlumaczyl co i jak, po czym wysypal wszystkie 3 kosze nba gazete i sam

> posortowal, wiec to nie mit o ich dbaniu o srodowisko

A ja na spacerze po lesie w okolicach Sztokholmu zobaczyłem wyrzuconą butelkę plastikową... Powiedziałem do żony, zobacz tu też są barany, które nie potrafią wziąć ze sobą śmieci tylko rzucają je gdzie popadnie. Po czym spojrzałem jeszcze raz na butelkę i zobaczyłem na niej napis "Nałęczowianka".

pad.gif

Napisano

no niestety, świadomość u nas zerowa i niestety kiedyś się na tym przejedziemy sick.gif

Napisano

> wynik...

Ja do Ciebie nic nie mam, jedynie zastanawia mnie fakt co robisz w w tym kraju? Bo na każdym kroku podkreślasz jaka ta pollandia jest ujowa. Jesteś wolnym człwiekiem czemu nie powrócisz do swego pieknego i poukładanego kraju?

Nie pisze tego bo czuję się urażony Twoimi wypowiedziami na temat Polski i po mnie one spływają i czasem śmieszą, a czasasem nawet się zgadzam z Tobą, ale poprostu się zastanawiam co Cię tu trzyma?

Napisano

>Cię tu trzyma?

Grawitacja.

A ty sobie popraw reklamę w podpisie, chyba że rzeczywiście sprzedajesz okolicznościowo KARKI

Napisano

> Grawitacja.

Ale ja poważnie pytałem, beż żadnych złosliwości. Gdybym miał alternatywę już dawno by mnie tu nie było.

> A ty sobie popraw reklamę w podpisie, chyba że rzeczywiście sprzedajesz okolicznościowo KARKI

Dzieki grinser006.gif

Napisano

> Ale ja poważnie pytałem, beż żadnych złosliwości. Gdybym miał alternatywę już dawno by mnie tu nie

> było.

> Dzieki

Zbyt skomplikowane, by ci to wytłumaczyć na tym forum. Zwłaszcza na motoryzacyjnym kąciku. Rzecz ujmując w skrócie: doskonale sobie radzę w tym bałaganie...

A propos naszych dróg

284636716-1295811539_by_redsocks_500.jpg

post-29036-14352511345838_thumb.jpg

Napisano

> no niestety, świadomość u nas zerowa i niestety kiedyś się na tym przejedziemy

Jak nie ma świadomości to trzeba ją "wykształcić". Najskuteczniej robi się to niestety poprzez dotkliwe kary. Ale z tym jest problem, bo:

1. przecież nie wypada przed wyborami przyjąć prawa "obciążającego finansowo biednych wyborców"

2. Policja jest wiecznie zarobiona, niedoinwestowana, ma 50% kadry na emeryturze w wieku 40 lat i ma 3000 powodów, żeby takimi "pierdołami" się nie zajmować.

3. Brak szacunku do własności publicznej spowodowany 50 latami komunizmu, gdzie "państwowe" znaczyło "niczyje" i należało to zniszczyć lub ukraść, a jak ktoś to widział to przecież nie

"podkablował" bo milicja to był "aparat nacisku".

4. Napływ do miast po wojnie ludności wiejskiej, często niestety prymitywów bez szkoły, dla których nasr...nie psem na trawnik pod blokiem, czy pieprznięcie butelki po winie było normalne - u siebie na wsi też zawsze sr...ł za stodołą a śmieci wywalał byle gdzie.

Teraz dzieci i wnuki tych zdemoralizowanych komuną "nowomiejskich" nadal sr..ją na chodniki/trawniki, śmieci zostawiają obok kubłów, albo podrzucają sąsiadom (bo zapłacić 10 zł/mc za wywóz to za dużo). Upieprzona olejem kostka brukowa i rozjeżdżony trawnik są przecież "nie moje", a służby "mają ważniejsze sprawy" niż ganiać taką fleję i ściągać z niej mandaty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.