Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wlew gazu pod klapką - opinie użytkowników

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko o wlew gazu pod klapką wlewu paliwa. Czy jest to wygodne, jakieś plusy i minusy tego rozwiązania ? Zastanawiam sie nad montażem czegoś takiego i nie wiem czy warto ? Pozdro.

Napisano

> Mam pytanko o wlew gazu pod klapką wlewu paliwa. Czy jest to wygodne, jakieś plusy i minusy tego

> rozwiązania ? Zastanawiam sie nad montażem czegoś takiego i nie wiem czy warto ? Pozdro.

Mam i sobie chwalę:

+ czysty zawór

+ niewidoczny

+ tankując nie trzeba się schylać

- trzeba uważać przy montażu co by dobrze zakonserwować

- jeśli nie mieści się pełny zawór trzeba męczyć się z dodatkową końcówką

Napisano
  • Autor

> Mam i sobie chwalę:

> + czysty zawór

> + niewidoczny

> + tankując nie trzeba się schylać

> - trzeba uważać przy montażu co by dobrze zakonserwować

> - jeśli nie mieści się pełny zawór trzeba męczyć się z dodatkową końcówką

A kolega ma wersję z dokręcaną końcówką ? Bardzo parzy po tankowaniu ? wink.gif

Napisano

> A kolega ma wersję z dokręcaną końcówką ? Bardzo parzy po tankowaniu ?

ja mam z dokręcaną końcówką, technicznie nie ma problemów. Ale jak podjadę pod dystrybutor to szybciutko muszę wysiadać żeby nalewacz się nie motał szukając wlewu. Założyłem głównie ze względu na brak "korka wstydu" ale kilka razy zdarzyło mi się zapomnieć wykręcić i wstyd był jeszcze większy clown.gif Gdybym miał ponowny wybór nie bawiłbym się w ukryty wlew.

Napisano

Osobiście polecam takie rozwiązanie, u brata w sabie 9-5 jest tak duża wnęka w wlewie że jeżdzi z wkręconym zaworem i tylko jak chce zatankować benzynę to go musi wykecić.

Ja nie miałem tyle miejsca i muszę za każdym razem wkręcać jednak jest to czysta operacja i rąk robie nie pobrudzisz. Raz mi się tylko zapomniało wykręcić i dopiero pod domem zobaczyłem wystający zawór.

Napisano

> + tankując nie trzeba się schylać

dopóki w PL obsługa tankuje to można pominąć smile.gif

Napisano

> A kolega ma wersję z dokręcaną końcówką ? Bardzo parzy po tankowaniu ?

ja nie mam przykręcanej, u mnie mieści się bez problemów yay.gif

Napisano

Nie chce mi się pisać o plusach i minusach, ale miałem kilka takich, i jeśli mieści się cały pod klapka to bym montował, jeśli dokręcana końcówka to bym dał sobie spokój.

Napisano
ja mam pod tylna tablica rejestracyjna. ramka jest na zawiasie i wiercenie w zderzaku nie naraza na dodatkowe rdzewienie. a ukryte tak samo dobrze...
Napisano
  • Autor

U mnie to nie przejdzie, rejestracja na tylnej klapie wink.gif

Dzięki wszystkim za odpowiedzi wink.gif Chyba jednak zdecyduję się schwać "korek wstydu" pod klapkę

Napisano

A ja mam na środku błotnika, tak jak wlew paliwa, tylko po drugiej stronie.

I bardzo sobie chwalę.

Tylko gazownicy nie mogą go znaleźć hehe.gif

Szukają pod zderzakiem, z boku.

I wtedy mówię - jest na błotniku.

Mina tankującego bezcenna hehe.gif

oczywiście mam na błotniku, bo bryka z gazem montowanym we Francji.

Napisano

Ja mam w Fabii fabryczną instalację z wlewem pod klapką. Zawór się nie zmieścił, więc muszę dokręcać przejściówkę. Nie zajmuje to wiele czasu, po tankowaniu można od razu odkręcać. Trochę zimna jest, ale nie tak żeby paluchy odmrozić cool.gif

Do plusów dodam jeszcze, że o ile instalacja jest szczelna i nie śmierdzi to można się śmiało ładować na parkingi podziemne, bo nie widać że auto jest gazowane 270751858-jezyk.gif

Do minusów - przejściówkę wożę w popielniczce i jeszcze kilka godzin po tankowaniu w kabinie delikatnie trąci gazem.

Napisano

Więcej plusów niż minusów.

Czysto i nie schylasz sie (jeśli nie tankujesz tylko w PL)

U mnie ucierpiał tylko wieszak na korek od Pb!

284699805-wlewpaliwa.jpg

post-120396-14352511577063_thumb.jpg

Napisano

> ja mam pod tylna tablica rejestracyjna. ramka jest na zawiasie i wiercenie w zderzaku nie naraza na

> dodatkowe rdzewienie. a ukryte tak samo dobrze...

Zapodaj fotki.

Jakie masz zabezpieczenie, zeby tablica nie latała?

Napisano

mam pełnowymiarowy wlew pod klapką i nigdy bym się nie zdecydował na inne rozwiązanie.

Zawsze też zastanawiało mnie co pchnęło ludzi do montowania wlewów w takich mniejscach że trzeba klękać i brudzić się żeby zatankować...nie wspomnę też że lekkie puknięcie w taki zderzak może spowodować uszkodzenie wlewu.

283512561-P060310_13.39_.jpg

Napisano

> mam pełnowymiarowy wlew pod klapką i nigdy bym się nie zdecydował na inne rozwiązanie.

> Zawsze też zastanawiało mnie co pchnęło ludzi do montowania wlewów w takich mniejscach że trzeba

> klękać i brudzić się żeby zatankować...nie wspomnę też że lekkie puknięcie w taki zderzak może

> spowodować uszkodzenie wlewu.

Nigdy nie klękałem i nie brudziłem się a już mam drugie auto z wlewem w zderzaku.

Jak tobie puknie lekko ktoś w bok to masz dwa wlewy spierdzielone, a u mnie zawsze jeden ocaleje.

Napisano

> Nigdy nie klękałem i nie brudziłem się a już mam drugie auto z wlewem w zderzaku.

To zrozumiałe ze względu, że samemu nie można tankować. Ja też wciskam dzwonek i czekam.

> Jak tobie puknie lekko ktoś w bok to masz dwa wlewy spierdzielone, a u mnie zawsze jeden ocaleje.

I co Ci po tym wlewie? Wyjeździsz benzynę i stoisz.

Napisano

> nie wspomnę też że lekkie puknięcie w taki zderzak może

> spowodować uszkodzenie wlewu.

dosyć wątpliwe

Napisano

> To zrozumiałe ze względu, że samemu nie można tankować. Ja też wciskam dzwonek i czekam.

> I co Ci po tym wlewie? Wyjeździsz benzynę i stoisz.

dlaczego po wyjeżdżeniu benzyny stoi?

Napisano

> dlaczego po wyjeżdżeniu benzyny stoi?

to odpal w ziemi jakis samochód z rana na sekfencji rotfl.gif

Napisano

> to odpal w ziemi jakis samochód z rana na sekfencji

a to nie znam sie u mnie max 2gen i nie ma problemu

Napisano

U nas to tylko lepiej wygląda, sam mam we wlewie z dokręcaną końcówką, podobno były plany żeby można było tankować samemu i wtedy to już nie wyobrażam sobie schylać

Napisano

> dopóki w PL obsługa tankuje to można pominąć

Już jest bliżej do samoobsługi bo zniesiony został obowiązek posiadania ubrania antyelektrostatycznego przy tankowaniu LPG

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Czy jest to wygodne, jakieś plusy i minusy tego rozwiązania ?

Myłem w piątek auto z dokręcaną przejściówką pod klapką wlewu paliwa i jak chciałem w niedzielę zatankować to nie dało się wkręcić przejściówki bo w jakiś sposób woda dostała się i zamarzła. Klient ze stacji musiał trochę podłubać gwoździem i się odetkał.

Napisano

Mam dokrecaną i sobie chwalę. Już nie raz widziałem akcje na mrozie, ze auta z normalnym wlewem na zewnatrz odjeżdzały z kwitkiem, bo pompiarz mowił, ze nie da sie odkręcić bo przymarzło, że może mocniej pociągnąc... ale jak sie urwie to nie odpowiada.

Kiedyś na Wegrzech szukałem parkingu. W dobrym miejscu był taki, na którym był znak, że bez LPG, bo podziemny. No i zaparkowałem grinser006.gif. Wiem, wiem ... proszę bez komentarzy.

Napisano

> to odpal w ziemi jakis samochód z rana na sekfencji

Faktycznie nie da się

Napisano

Patrzę na zdjęcie i myślę, że to znakomity sposób na rozpoczęcie korozji frown.gif

Napisano

> Patrzę na zdjęcie i myślę, że to znakomity sposób na rozpoczęcie korozji

Z tego powodu nie chciałbym wlewu pod klapką, ja nie wiem czego tu się wstydziĆ, tego że było kogoś staĆ zapłaciĆ 3kpl za dobrą instalację i dzięki temu może co rok pojechaĆ sobie na fajny urop z zaoszczędzonych pieniędzy przy większym przebiegu? niewiem.gif

Napisano

Hmmm... 10 lat tak miałem i nic mi się nie rozpoczęło...

Napisano

> Z tego powodu nie chciałbym wlewu pod klapką, ja nie wiem czego tu się wstydziĆ,

ale tu nie o wstyd chodzi tylko o estetykę i wygodę...

Napisano

> Faktycznie nie da się

raz odpalałem w lecie z rana to koślawo chodził jak diabli, na sekfencji rotfl.gif

Napisano

> ale tu nie o wstyd chodzi tylko o estetykę i wygodę...

zgodze się jeśli chodzi o estetyke, szczególnie jeśli ktoś montuje korek z boku w najwyższym punkcie zderzaka. Ja mam na samym dole i jakoś to wygląda

Napisano

dokładnie, podczas tankowania ten element pracuje bo wąż jest sztywny i ciężki. Montować w zderzaku lub pod zderzakiem i nie kombinować grinser006.gif

Napisano

> Hmmm... 10 lat tak miałem i nic mi się nie rozpoczęło...

Jedna jaskółka wiosny nie czyni. A widziałeś miejsce nawiercania otworu od spodu?

Napisano

> Jedna jaskółka wiosny nie czyni. A widziałeś miejsce nawiercania otworu od spodu?

Widziałem.

Napisano

ja mam dokręcaną końcówkę

i sobie bardzo chwalę to rozwiązanie

jest tylko jeden duży minus

końcówkę wożę w bagażniku

i zimą muszę pamiętać aby przed tankowaniem

zagrzać dobrze uszczelkę, inaczej nici z takowania

Napisano

ostatnio znowu miałem przygodę z panem na kolanach szukającym wlewu pod zderzakiem zlosnik2.gif

najciekawsze jest to, że tankuje 2x w tygodniu na tej samej stacji, obsługuje mnie ten sam gość więc powinien już pamiętać, że mam pod klapką smile.gif

Napisano

> ostatnio znowu miałem przygodę z panem na kolanach szukającym wlewu pod zderzakiem

Ja zawsze mówię ciepło,ciepło,cieplej. zlosnik.gif

Gniazdko wstydu zamontowane pod klapką dobra rzecz.Bardzo sobię chwalę.Najważniejsze ,że łatwy dostęp i nie jest zasyfione.Z korozją nie ma problemu,bo wnętrze plastikowe.

Napisano

> ostatnio znowu miałem przygodę z panem na kolanach szukającym wlewu pod zderzakiem

ja nie mam takiego problemu

przeważnie podjeżdżam do dystrybutora stroną klapki

a klapkę otwieram ze środka, więc widać, że odstaje

Napisano

> Z korozją nie ma problemu,bo wnętrze plastikowe.

i tak powinno być w każdym aucie, ten element przecież łatwiej zrobić z plastiku niż z metalu.

Napisano

> ja nie mam takiego problemu

> przeważnie podjeżdżam do dystrybutora stroną klapki

> a klapkę otwieram ze środka, więc widać, że odstaje

ja też otwieram ze środka ale dopiero jak wyciągnę z podłokietnika przejściówkę, a w tym czasie niech szukają grinser006.gif

Napisano

> ja też otwieram ze środka ale dopiero jak wyciągnę z podłokietnika przejściówkę, a w tym czasie

> niech szukają

sadysta rotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.