Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

noPB/lpg czy ON?

Featured Replies

Napisano

> a ja mam odwrotne odczucia, pojawiła się mania montowania zakazów wjazdu z LPG

> nawet parkingi które ich nie miały nagle mają

> w krk w ostatnich dwóch latach powstało kilka galerii i chyba wszystkiej mają parkingi z zakazem

> LPG (Solvay, Bonarka, a nawet tandeta, co tam chyba wcześniej nie było)

> oczywiście wszystkie mają też parkingi naziemne, więc nie wiem czy jest to problem

Mnie by do głowy nie przyszło przejmować się znakiem, którego nie ma w kodeksie zlosnik.gif

Napisano

> Teoretycznie - możliwe.

> W praktyce - przez kilka ładnych lat (od kiedy miałem / mam auto z lpg) nie spotkałem się z zakazem

> wjazdu na parking podziemy.

Mało się rozglądałeś.

> Z tego co kojarzę to większość parkingów projektujue się teraz tak, żeby problemów nie było.

> Dodatkowo - montuje się czujniki i prawdopodobnie - w momencie kiedy przekroczona jest określona

> wartość - wtedy wyświetlany jest zakaz...

Znowu - błąd.

Wybudowanie parkingu tak, żeby nadawał się pod elpidżi to bardzo poważne nakłady - musisz mieć czujniki - dwa rodzaje, z jednej strony (na górze) CO, z drugiej (na dole) propanu-butanu.

Do tego musisz mieć instalację wywiewną (mechaniczną) od samego poziomu podłogi i to z jakimś dość sporym współczynnikiem wymiany powietrza.

Ogólnie - duży worek złota.

Taniej i prościej powiesić zakaz.

Napisano

> Rownie dobrze moze byc ustawiony "zakaz ruchu" i pod nim tabliczka, ze "dotyczy samochodow z

> instalacja gazowa".

I tak wlasnie najczescie jestok.gif

Napisano

> Mało się rozglądałeś.

Mam muchozola i w wawie za bardzo zakazów nie widziałem, może po prostu nie zwróciłem uwagi

> Wybudowanie parkingu tak, żeby nadawał się pod elpidżi to bardzo poważne nakłady - musisz mieć

> czujniki - dwa rodzaje, z jednej strony (na górze) CO, z drugiej (na dole) propanu-butanu.

Tak, trochę ogólnie:

czujniki też mogą niewiele pomóc, bo lpg jako cięższe od powietrza prawie nigdy do tego czujnika nie dotrze.

Powód? 'Spłynie' i skumuluje się w studzience kanalizacyjnej (kanale) i to dopiero staje się poważne zagrożenie. A biorąc pod uwagę, że sporo ludzi pali w garażach to już tylko pokaz fajerwerków może być smile.gif.

> Ogólnie - duży worek złota.

> Taniej i prościej powiesić zakaz.

Poza tym, ogromna ilość garaży została wybudowana przed tym, jak w Polsce ludzie pomyśleli o popularności lpg i tych zagrożeniach. Znam budynek (w którym pracowałem), gdzie garaż był pół pietra pod ziemia i ściany były tylko do 2/3 wysokości. Tam tez administrator myślał o zakazie, ale techniczny go przekonał że przesadza.

Tak - techniczny miał lpg hehe.gif

Napisano

> Tak, trochę ogólnie:

> czujniki też mogą niewiele pomóc, bo lpg jako cięższe od powietrza prawie nigdy do tego czujnika

> nie dotrze.

> Powód? 'Spłynie' i skumuluje się w studzience kanalizacyjnej (kanale) i to dopiero staje się

> poważne zagrożenie. A biorąc pod uwagę, że sporo ludzi pali w garażach to już tylko pokaz

> fajerwerków może być .

czujniki montuje się pewnie w tych najniższych pkt hmm.gif

> Poza tym, ogromna ilość garaży została wybudowana przed tym, jak w Polsce ludzie pomyśleli o

> popularności lpg i tych zagrożeniach.

pisałem, że w Krk trzy nowe obiekty handlowe mają taki zakaz

dla mnie nie ma problemu, jak mnie nie chcą to palacz.gif

przecież nie muszę robić zakupow w bonarce czy solvaju

a jak mnie przyciśnie ... to zaparkuje na dachu, bo też jest parking

niemniej zakazy się pojawiają i faktycznie zaczynają być widoczne ok.gif

a czy jest to argument przeciw LPG, pewnie taki sam jak walające się koło w bagażniku, czy konieczność tankowania co 400km a nie 800 zakrecony.gif

Napisano

> czujniki montuje się pewnie w tych najniższych pkt

dokładnie, tylko czujnik musisz powiesić na ścianie czy filarze. A w podłodze zazwyczaj masz kanały (kratki) po całej długości i właśnie tam się zbierze ten gazzzzz.

> a czy jest to argument przeciw LPG...

Nie sądzę, zazwyczaj można stanąć na zewnątrz. Mało tego, często drogi dojazdowe są tak poprowadzone (w centrach handlowych), że kierują na podziemny. A obok cały naziemny prawie pusty smile.gif

Jeżdżę z gazem i nie narzekam. Instalka ma 8 lat, u mnie lata ponad 2 lata i nic się partoliło, a zakładana, jak to niektórzy mówią, w szopie przez pana Henia.

Napisano

> zastanawiam sie co wybrac czy benzyne z lpg czy moze dizla chodzi o to zeby jak najekonomiczniej

> jezdzic. przebiegi mam w okolicach 20kkm rocznie. auto do 15kpln, zastanawiam sie nad stilo

> lub punto, moze macie jakies propozycje co lepiej wybrac co sie bardziej kalkuluje, a moze

> macie propozycje innych ciekawych aut (vag i opel odpada) aha z wypasu musi miec el szyby i

> klime i auta koniecznie 3drzwiowe

Jak pewniaka nie masz (od znajomego) to szukaj samej benzyny z małym przebiegiem tak do 12 tys zł. Jeśli nie masz polecanego warsztatu lpg to bierz diesla.

Napisano

> Mało się rozglądałeś.

Mało się za takimi zakazami rozglądam, bo z LPG już w tej chwili najczęściej jeźdże tylko po swoich okolicach, gdzie takich znaków za bardzo nie ma

> Taniej i prościej powiesić zakaz.

Zależy kto kalkuluje.

Jeśli policzymy ew. straty spowodowane brakiem klientów, którzy nie będą mogli wjechać na parking i pojadą sobie do konkurencji, która takiego zakazu nie ma - to jednak może się okazać, że kalkulacja była błędna.

Napisano

Witam.

Mamy widzę podobny dylemat. Mam PII1.2 16V. Rocznie koło 30kkm pokonuję. Z tym, że dość często pokonuje np.5km tylko do pracy, a od czasu do czasu np. 200km trasę przez 2 tygodnie dzień w dzień. LPG to wydatek 3-3.5k zł w zakładzie mającym jako taką opinie i założenie dobrej instalacji. Dolicz serwis instalacji, ewentualne naprawy, częstsze odwiedzanie stacji paliw, to wszystko to czas. W moim przypadku, instalka zwracała by się dość długo. W mieście nie zdążyła by się załączyć, a więc jazda na PB, dopiero w trasie. A to oznacza, że i tak 2/3 czasu jeździłbym na PB :/

PII JTD tylko i wyłącznie. Tylko w takim budżecie, troszkę się naszukasz. Aczkolwiek celować można w dobrze utrzymane z 2003-4r, aczkolwiek, trafiają się w takiej kasie i roczniki 2006.

Przyznam szczerze, że sam nie wiem, czy zakładać jednak gaz do dychawicznego silnika, czy kupić mocniejszego Diesla i mieć czym wyprzedzać Tiry bez redukcji do 3 confused.gif

Napisano

> Przyznam szczerze, że sam nie wiem, czy zakładać jednak gaz do dychawicznego silnika, czy kupić

> mocniejszego Diesla i mieć czym wyprzedzać Tiry bez redukcji do 3

Przy Twoich przebiegach to instalka zwrocilaby Ci sie w szybciej niz rok.

Zakladanie instalacji za 3,5kPLN do Punto to chyba jakis zarthehe.gif

Jak sie boisz diesla to nie wiem nad czym tu sie jeszcze zastanawiac...

Napisano

> Przy Twoich przebiegach to instalka zwrocilaby Ci sie w szybciej niz rok.

> Zakladanie instalacji za 3,5kPLN do Punto to chyba jakis zart

> Jak sie boisz diesla to nie wiem nad czym tu sie jeszcze zastanawiac...

Jak zakladac to tylko sekwencje. Ostatnio ceny poszly w gore, bo znowu jest popyt na zakladanie instalacji lpg. I zalozenie dobrej jakosci instalacji w profesjonalnym zakladzie, a nie stodole trzeba zaplacic w W-wie okolo 3000zl oslabiony.gif

Napisano

> Przy Twoich przebiegach to instalka zwrocilaby Ci sie w szybciej niz rok.

> Zakladanie instalacji za 3,5kPLN do Punto to chyba jakis zart

Nie do końca, takie są ceny w warsztatach mających jako taką opinię za dobrą instalkę.

> Jak sie boisz diesla to nie wiem nad czym tu sie jeszcze zastanawiac...

Diesla się nie boję, tylko nie ma na rynku wtórnym dobrego (bezwypadkowego) gp 1.9jtd "szport" z przeszklonym dachem sciana.gif

Napisano

> Nie do końca, takie są ceny w warsztatach mających jako taką opinię za dobrą instalkę.

> Diesla się nie boję, tylko nie ma na rynku wtórnym dobrego (bezwypadkowego) gp 1.9jtd "szport" z

> przeszklonym dachem

Szukalem takiego i sobie odpuscilem szklany dach, bo bym czekal w nieskonczonosc az sie pojawi taki do sprzedania.

W poprzednim mialem szybredach i teraz jednak tego mi brakuje.

Napisano

> Jak zakladac to tylko sekwencje. Ostatnio ceny poszly w gore, bo znowu jest popyt na zakladanie

> instalacji lpg. I zalozenie dobrej jakosci instalacji w profesjonalnym zakladzie, a nie

> stodole trzeba zaplacic w W-wie okolo 3000zl

Hmmm ostatnio to sie nie interesowalem faktycznie...

Skoro tak, to trzeba sie zastanowic czy to sie oplaca.

Ja poki co zostaje przy dieselu, bo tankowanie co 300km i czekanie az ktos raczy wyjsc doprowadzalo mnie do szalu...

Napisano

Pierwsze i podstawowe pytanie brzmi jak auto bedzie uzytkowane. Czy odpalasz i jedziesz do pracy zalozmy 30km, czy tez odpalasz, jedziesz 3km, gasisz, za godzine znowu to samo. W takim przypadku w zimie na LPG duzo nie zaoszczedzisz, bo auto nie zdarzy sie nagrzac na tyle, zeby moc jechac na LPG.

Napisano

> Hmmm ostatnio to sie nie interesowalem faktycznie...

> Skoro tak, to trzeba sie zastanowic czy to sie oplaca.

> Ja poki co zostaje przy dieselu, bo tankowanie co 300km i czekanie az ktos raczy wyjsc doprowadzalo

> mnie do szalu...

Ja tez zostaje przy ON, mialem LPG i jakos mnie nie ciagnie to niego zlosnik.gif. A zrobil sie bum na LPG z powodu cen benzyny, roznica w jest duza w porownaniu do "podtlenku lpg" . Sporo firm zamiast kupowac osobowki na ON (nie mozna juz odliczac paliwa) kupuje benzyniaki i przerabia na gaz.

Napisano

> Ja używałem przez 4 lata i miałem okazję to odczuć.

Bez przesady.Ile razy przez te 4 lata nie mogłeś zaparkować na takim parkingu?

Ja od dwnastu lat miałem jeden taki przypadek.Parkuję wówczas w innym miejcu i tyle.

Napisano

> Przyznam szczerze, że sam nie wiem, czy zakładać jednak gaz do dychawicznego silnika, czy kupić

> mocniejszego Diesla i mieć czym wyprzedzać Tiry bez redukcji do 3

Nie ma tragedii ok.gif mam 1.2 16V z sekwencją Tartarini. Jak coś to polecam założyć sobie większą butlę niż 30 litrów, jeśli bedzie taka możliwość. Moja mogłaby być ciut większa, bo jednak na dłuższą metę częste tankowanie staje sie uciążliwe, jak ktoś już wyżej powiedział. Napiszę tylko nt. spalania. Lato=gorąco, miasto+klima ~ 9 do maksymalnie 9,5 l (ale rzadko,duże korki itd.) Normalnie miasto średnio 7.5-8.5 l zależnie od stylu jazdy.

Trasa około 7 przy 120 i czasem ciut wiecej. Przy 100 ciągniem około 6 l.

W zime jak troszkę go rozgrzewam jak skrobię, przełącza się gdzieś po 1.5 km. Odpał i od razu jazda - na gaz przełączy się gdzieś po 2-3 km w zależnie od temp. powietrza, to odnośnie jazdy np. 5 km do pracy. Ja jade 12-15 km, więc jest w miarę. Na krótszych dystansach trzeba by przemyśleć, bo jednak troszke paliwka sobie żłopnie zawsze. Ale ogólnie jestem zadowolony smile.gif

Napisano

> Bez przesady.Ile razy przez te 4 lata nie mogłeś zaparkować na takim parkingu?

Kilka lat temu przeprowadziłem się do Wa-wy. Mieliśmy służbowe mieszkanie wynajęte przez żony firmę. W pierwszy wieczór gdy zaparkowałem lanosem z lpg żona miała wieczorem telefon od właściciela mieszkania że w ciągu kilku minut mamy wyprowadzić auto z garażu - natychmiastowy nakaz od administratora.

Więc w sumie jeden raz - nie mogliśmy tam parkować przez cały czas wynajmowania mieszkania. Całe szczęście to było tylko kilka miesięcy.

Ale o jeden raz za dużo.

Napisano

Poszukaj PII 1,2 16v + LPG , spalnie od 7 - 10 litrow lpg chyba ze nie zalezy Tobie na osiagach to 1,2 8v tu spalanie gazu w trasie przy spokojnej jezdzie masz na poziomie 6 litrow 270751858-jezyk.gifa w miescie max 8 i tansza instalacja 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie ma tragedii mam 1.2 16V z sekwencją Tartarini. Jak coś to polecam założyć sobie większą

> butlęniż 30 litrów, jeśli bedzie taka możliwość.

Butla ma iść w koło, nie wiem, czy się większa zmieści. Jak oceniasz Instalke tartarini.

Ile przejechałeś ?

Jakieś awarie ?

Wymiana wtryskiwaczy, reduktora, po ilu km ?

Napisano

> Kilka lat temu przeprowadziłem się do Wa-wy. Mieliśmy służbowe mieszkanie wynajęte przez żony

> firmę. W pierwszy wieczór gdy zaparkowałem lanosem z lpg żona miała wieczorem telefon od

> właściciela mieszkania że w ciągu kilku minut mamy wyprowadzić auto z garażu - natychmiastowy

> nakaz od administratora.

a to ciekawe, bo przepis wszedł chyba w 2009r. hmm.gif

wcześniej nie było przepisów dotyczących instalacji a jedynie butli LPG, których nie można przechowywać podobnie zresztą jak kanistrów z benzyną

Napisano

> Butla ma iść w koło, nie wiem, czy się większa zmieści.

Ja mam właśnie coś pod 30 litrów i delikatnie wykładzina w bagażniku się "podniosła"

> Jak oceniasz Instalke tartarini.

Ciężko mi oceniać, bo wcześniej nie miałem doczynienia z innymi, ale jest bezproblemowa.

> Ile przejechałeś ?

niedużo, narazie tylko 20kkm i cały czas rośnie wink.gif

> Jakieś awarie ?

Żadnych.

> Wymiana wtryskiwaczy, reduktora, po ilu km ?

Nic. Tylko filtry.

Napisano

> a to ciekawe, bo przepis wszedł chyba w 2009r.

Sytuacja z czerwca 2006 roku.

Napisano

> Sytuacja z czerwca 2006 roku.

ok.gif

IMO mogłeś się stawiać, bo jak pisałem wcześniej przepisy były mocno naciągane

teraz jest jasny zapis że jak dopuszcza się pojazdy z LPG to ma być odpowiednia wentylacja ok.gif

Quote:

13) w § 108 w ust. 1 dodaje się pkt 4 w brzmieniu:

"4) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan - w garażach, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem propan-butan i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu.";

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 marca 2009 r.

zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie2)

(Dz. U. z dnia 7 kwietnia 2009 r.)

Napisano

> IMO mogłeś się stawiać

Może i mogłem, ale wiesz jak jest. Mieszkanie żona miała służbowe, wynajmowane na firmę. Pozwolono jej wynająć większe abyśmy mogli w trzy osoby mieszkać. Ciężko fikać i mieć świadomość że pójdzie jakiś monit do firmy.

Faktem jest że przy wjeździe do garażu był znak zakaz wjazdu z tabliczką dotyczącą pojazdów lpg. Więc nie wiele mogłem i raczej nawet nie chciałem nic robić. Po kilku dniach dostałem służbowe auto i ono wędrowało do piwnicy a lanosik się kurzył na parkingu naziemnym.

Dlatego piszę o sytuacji- sam tego doświadczyłem i jest to pewien dyskomfort. A jak już kilka osób tutaj również tutaj napisało - takich parkingów jest coraz więcej.

Napisano

> A jak już kilka osób tutaj również tutaj napisało - takich parkingów jest coraz więcej.

i będzie więcej, bo przepisy są jasne

jak ktoś nie chce inwestować w inatalację czyjników i went ... to stawia znak grinser006.gif

mnie to rybka, niemniej widzę te znaki coraz częściej ok.gif

i warto o tym pomyśleć jeśli ktoś ma np garaż podziemny w domu lub przy robocie ok.gif

bo market to można ominąć wink.gif

Napisano

> Kilka lat temu przeprowadziłem się do Wa-wy. Mieliśmy służbowe mieszkanie wynajęte przez żony

> firmę. W pierwszy wieczór gdy zaparkowałem lanosem z lpg żona miała wieczorem telefon od

> właściciela mieszkania że w ciągu kilku minut mamy wyprowadzić auto z garażu - natychmiastowy

> nakaz od administratora.

> Więc w sumie jeden raz - nie mogliśmy tam parkować przez cały czas wynajmowania mieszkania. Całe

> szczęście to było tylko kilka miesięcy.

> Ale o jeden raz za dużo.

Mam wlew od gazu pod klapką,więc nie widać i owoczesną instalacja,więc nic nie śmierdzi. zlosnik.gif

Napisano

> mnie to rybka, niemniej widzę te znaki coraz częściej

Mi też. Leje gnojówę za którą i tak płaci Prezes firmy wink.gif

A Lanosa powozi do dzisiaj mój ojciec i jest zadowolony, ale mniejsze miasto to i parkingów podziemnych nie ma ok.gif

Napisano

> Mam wlew od gazu pod klapką,więc nie widać i owoczesną instalacja,więc nic nie śmierdzi.

niewiem.gif prawo jest jakie jest, więc hmm.gif

równie dobrze mogę napisać że przy szkole gdzie chodzą moje dzieciaki, postawiono fotoradar i 40km/h

ale ja mam liścia na tablicy rej, sprawne hamulce i dobre opony, popylam tam więc 100km/h palacz.gif

hehe.gif

taka ciekawostka, jest w krk obiekt z którego wyjazd jest tylko przez parking podziemny, oczywiście z zakazem LPG

więc świadomie złamałem zakaz, bo mimo że auto stało na zewnątrz, to wyjechać musiałem dołem wink.gifspineyes.gif

Napisano

> taka ciekawostka, jest w krk obiekt z którego wyjazd jest tylko przez parking podziemny, oczywiście

> z zakazem LPG

> więc świadomie złamałem zakaz, bo mimo że auto stało na zewnątrz, to wyjechać musiałem dołem

A ja mam inną metodę - jak mnie gdzieś nie chcą to tam nie jeżdżę. Jest taka konkurencja i do tego internet że jak dla mnie to jest najlepsza metoda. Jadę tam, gdzie nie mam takich problemów.

Napisano

Stilo JTD to dobry wybór ale za 15tyś kupisz jedynie jakiś zmęczony egzemplarz. Punto bym nie kupował chyba, że od osoby która dba o konserwacje podwozia. Dziwię się, że nie chcesz opla. Ale nie wnikam dlaczego. Ja obecnie przesiadłem się na benzynę +gaz gdyż przy moich przebiegach min 45tyś rocznie nie kalkuluje mi się diesel ponieważ ewentualne koszty napraw zjedzą zyski z ekonomicznego spalania.

Napisano

> tyle ze cena zakupu benzyny i dokladania instalacji wyjdzie duzo drozej.

też tak może się zdarzyć, ale jak w dielu padnie dwumasa to już nie będzie tak drogo wychodził zakup benzyny + montaż dobrej sekwencji smile.gif

Napisano

> też tak może się zdarzyć, ale jak w dielu padnie dwumasa to już nie będzie tak drogo wychodził

> zakup benzyny + montaż dobrej sekwencji

Zalezy jeszcze jaki samochod i jaka dwumasa. Np: do GP 1.9 mjet nowke w ASO mozna kupic za 1700zl. Jak na taka czesc to chyba nie jest specjalnie duza cena.

Napisano

> Zalezy jeszcze jaki samochod i jaka dwumasa. Np: do GP 1.9 mjet nowke w ASO mozna kupic za 1700zl.

> Jak na taka czesc to chyba nie jest specjalnie duza cena.

no taniocha jak za cos co nam do szczescia wogole nie jest potrzebne...

Napisano

> no taniocha jak za cos co nam do szczescia wogole nie jest potrzebne...

Jak Ci niepotrzebne to wywal zlosnik.gif

Na pewno sie poprawihehe.gif

Biorac pod uwage fakt, ze to sie wymienia raz na 150-200 tys km to naprawde nie wiem w czym problem?

Zawsze mozesz tez szukac auta, bez tegook.gif

Napisano

> no taniocha jak za cos co nam do szczescia wogole nie jest potrzebne...

Nie chodzi o to, czy potrzebne czy nie. Ale dla porownania kupujac do jakies francuca trzeba zaplacic ponad 3000zl albo i ponad 6000zl w przypadku Laguny II.

Niestety coraz wiecej samochodow to ma, nawet benzyniaki. A kolejna wersja to kolo trojmasowe sick.gif

Napisano

> Biorac pod uwage fakt, ze to sie wymienia raz na 150-200tys km to naprawde nie wiem w czym

> problem?

w tym problem , że używane auta zwykle tyle lub więcej już przejechały a sprzedający z obawy przed kosztami pozbywają się samochodu.

Napisano

> PII 1.9 JTD, malo pali jak na taka pojemnosc. W trasie mozna zejsc nawet do 4-4,5 litra, po miescie

> 5-5,5 litra na 100km.

Mnie się jakoś nie udawało zejść poniżej 6l podczas normalnej jazdy w cyklu mieszanym z lekką przewagą miasta. Jazda bez szaleństw, na trasie da się zejść nawet do 4.5l ale to nie jazda to katorga. Więc załóżmy bez fantazjowania spalanie na mieście ok 7l nie jest to super wynik jak na tak małe auto ale jest nadal do przyjęcia.

Napisano

> To nie psuje sie czy padla dwumasa za 1500pln ?

dwumasa to jedno przy okazji wymienia się sprzęgło wysprzęglik i już koszty rosną.

Napisano

Problem koła dwumasowego można wyeliminować kupując auto z klasycznym autoamtem

Napisano

> w tym problem , że używane auta zwykle tyle lub więcej już przejechały a sprzedający z obawy przed

> kosztami pozbywają się samochodu.

To albo trzeba kupowac auto, w ktorym dwuamasa nie jest wytluczona, albo kupic stosownie taniej i liczyc sie z wymiana.

Aczkwlwiek uwazam, ze jezeli koszt 2tys ma byc decydujacy przy zakupie auta, to lepiej sobie darowac diesla na starcieok.gif

Napisano

> Problem koła dwumasowego można wyeliminować kupując auto z klasycznym autoamtem

Podaz takich aut jest porazajaca zlosnik.gif

Napisano

> Problem koła dwumasowego można wyeliminować kupując auto z klasycznym autoamtem

Ale cos z nowszych to bedzie problem znalezc hehe.gif

Napisano

> Mnie się jakoś nie udawało zejść poniżej 6l podczas normalnej jazdy w cyklu mieszanym z lekką

> przewagą miasta. Jazda bez szaleństw, na trasie da się zejść nawet do 4.5l ale to nie jazda to

> katorga. Więc załóżmy bez fantazjowania spalanie na mieście ok 7l nie jest to super wynik jak

> na tak małe auto ale jest nadal do przyjęcia.

Pewnie wszystko zalezy od stylu jazdy. Ojciec mial taki samochod, to nigdy spalanie mu nie przekroczylo 6 litrow. Ale on to jezdzi spokojnie zlosnik.gif

Napisano

> Pewnie wszystko zalezy od stylu jazdy. Ojciec mial taki samochod, to nigdy spalanie mu nie

> przekroczylo 6 litrow. Ale on to jezdzi spokojnie

Ja także bez szaleństw, obroty sporadycznie przekraczały 2500rpm.

Napisano

ja na szczescie nie mam go w aucie.Uwazam ze to przesada lekka z cena za taka cześć.Przez okres eksploatacji auta inne rzeczy tez padaja i naraz wyskoczyc z 2tys zl to bym chyba nie przelknal

Napisano

Gaz tani, a instalacja niedroga w eksploatacji i serwisie. Diesel (common rail szczególnie) ekonomiczny, ale konstrukcja wymagająca od paliwa, poza tym horrendalnie droga przy ewentualnej naprawie (wtryski, pompa, turbo, dwumasa).

Napisano

> Stilo JTD to dobry wybór ale za 15tyś kupisz jedynie jakiś zmęczony egzemplarz. Punto bym nie

> kupował chyba, że od osoby która dba o konserwacje podwozia.

Gdzie nie trafię w internecie na opinię o rdzewiejących P2 to wszędzie jest to opinia Twojego autorstwa zlosnik2.gifrotfl.gif

Za 15k można już kupić w miarę niezłe stilo z pierwszych lat produkcji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.