Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

noPB/lpg czy ON?

Featured Replies

Napisano

zastanawiam sie co wybrac czy benzyne z lpg czy moze dizla chodzi o to zeby jak najekonomiczniej jezdzic. przebiegi mam w okolicach 20kkm rocznie. auto do 15kpln, zastanawiam sie nad stilo lub punto, moze macie jakies propozycje co lepiej wybrac co sie bardziej kalkuluje, a moze macie propozycje innych ciekawych aut (vag i opel odpada) aha z wypasu musi miec el szyby i klime i auta koniecznie 3drzwiowe

Napisano

Nie napisałeś, jakiej wielkości/klasy ma to być samochód.

Przy takim budżecie i takich przebiegach proponowałbym najpierw szukać benzyny już z instalacją LPG. Jak sie nie uda, to jakiś dieselek, ale pewnie niewielki. Zakładanie LPG do auta zakupionego za 15tysi to zwiększenie wydatków startowych o 1/5.

Pozdro

Bartek

Napisano

> zastanawiam sie co wybrac czy benzyne z lpg czy moze dizla chodzi o to zeby jak najekonomiczniej

> jezdzic. przebiegi mam w okolicach 20kkm rocznie. auto do 15kpln, zastanawiam sie nad stilo

> lub punto, moze macie jakies propozycje co lepiej wybrac co sie bardziej kalkuluje, a moze

> macie propozycje innych ciekawych aut (vag i opel odpada) aha z wypasu musi miec el szyby i

> klime i auta koniecznie 3drzwiowe

punto z lpg ok.gif

Napisano

Z moich obserwacji wynika, że prosta benzyna jest najtańsza w utrzymaniu na średnich dystansach. Fakt, że jest to mało efektowne i robi marne wrażenie na otoczeniu, ale kosztuje najmniej. Jak popatrze dookoła, to najgorszy interes zrobili koledzy, którzy kupili dizle, dalej są nabywcy starych 10+ benzynowych Fiatów i Opli do których dołożyli gaz. 5+ Fordy i Hondy trzymają fason, chociaż "drobne" awarie typu klima, dwumas, koło pasowe czy jakieś sprzęgło przenoszące napęd na tył potrafi niespodziewanie pociągnąć za portfel hehe.gif.

Napisano
  • Autor

> Nie napisałeś, jakiej wielkości/klasy ma to być samochód.

podobnej ja ww.

> Przy takim budżecie i takich przebiegach proponowałbym najpierw szukać benzyny już z instalacją

> LPG. Jak sie nie uda, to jakiś dieselek, ale pewnie niewielki. Zakładanie LPG do auta

> zakupionego za 15tysi to zwiększenie wydatków startowych o 1/5.

> Pozdro

> Bartek

licze juz zakup auta lpg w cenie

Napisano
  • Autor

> Z moich obserwacji wynika, że prosta benzyna jest najtańsza w utrzymaniu na średnich dystansach.

> Fakt, że jest to mało efektowne i robi marne wrażenie na otoczeniu, ale kosztuje najmniej. Jak

> popatrze dookoła, to najgorszy interes zrobili koledzy, którzy kupili dizle, dalej są nabywcy

> starych 10+ benzynowych Fiatów i Opli do których dołożyli gaz. 5+ Fordy i Hondy trzymają

> fason, chociaż "drobne" awarie typu klima, dwumas, koło pasowe czy jakieś sprzęgło przenoszące

> napęd na tył potrafi niespodziewanie pociągnąć za portfel .

boje sie dizla, a konkretnie kosztow zwiazanych z tym ze sie cos moze zepsuc, mialem lpg w samochodach i bylo ok chociaz bywaly jakies tam niedociagniecia z tym zwiazane

Napisano

> zastanawiam sie co wybrac czy benzyne z lpg czy moze dizla chodzi o to zeby jak najekonomiczniej

> jezdzic. przebiegi mam w okolicach 20kkm rocznie. auto do 15kpln, zastanawiam sie nad stilo

> lub punto, moze macie jakies propozycje co lepiej wybrac co sie bardziej kalkuluje, a moze

> macie propozycje innych ciekawych aut (vag i opel odpada) aha z wypasu musi miec el szyby i

Brałbym LPG bo tańsze i moim zdaniem pewniejsze (jednak tu bym kupił Pb i dał zamontować-sam wtedy będziesz wiedział ile masz na instalacji przejechane). ON zawsze wyjdzie trochę drożej niż LPG a i awarie są droższe chyba, że chcesz zakosztować adrealinki i na CB wołać blush.gifszczędności" ale nie raz możesz się naciąć na jakiś opał lub misiaczków.

Napisano
  • Autor

> bena z dobrą instalacją lpg

tyle ze cena zakupu benzyny i dokladania instalacji wyjdzie duzo drozej.

Napisano

Jeden grzyb - mam Punto LPG >10 lat i znienawidzone TDi =10 lat i koszty eksploatacji są na podobnym poziomie... jak narazie zlosnik.gif

Różnica w komforcie podróżowania też powinna być wyceniana icon_rolleyes.gif

Napisano

właśnie na podobne przebiegi znalazłem koledze Focusa I FL z 2003 roku z silnikiem 1.8 TDCi 115 konnym.

Dwumasa wymieniona, wtryski czyste i sprawne, sprężarka zdrowa, jedynie co może paść to osprzęt taki sam jak w benzyniaku.

Auto znalazłem w nie cały tydzień. ~16 500,- kosztowało.

Napisano

> tyle ze cena zakupu benzyny i dokladania instalacji wyjdzie duzo drozej.

Przecież widzisz co kupujesz i możesz kupić z dobra instalką.

Napisano

> jezdzic.

LPG pod warunkiem nie spartaczonej instalki.

Napisano

zdecydowanie LPG .. ale tylko dobra instalacja z wtryskiem gazu

Napisano

> ON zawsze wyjdzie trochę drożej niż LPG

Ostatnio AK dopisało się jako klub do motostat.

Zaglądałeś tutaj ??

Posortowane są według spalania. Pierwszy pojazd z LPG jest dopiero na 30 miejscu. Pierwsza cała strona to ON, więc nie wiem czy 'zawsze' wyjdzie trochę drożej.

Napisano

> Zakładanie LPG do auta

> zakupionego za 15tysi to zwiększenie wydatków startowych o 1/5.

To bez znaczenia. Niechby instalacja kosztowała tyle co samo auto - jak się kalkuluje i zwróci w rozsądnym czasie to warto założyć.

Napisano

> Ostatnio AK dopisało się jako klub do motostat.

> Zaglądałeś tutaj ??

> Posortowane są według spalania. Pierwszy pojazd z LPG jest dopiero na 30 miejscu. Pierwsza cała

> strona to ON, więc nie wiem czy 'zawsze' wyjdzie trochę drożej.

No dobra, ale to jest spalanie a nie koszt przejechania 100km.

Porownaj jeszcze ceny on i lpg.

Napisano

PII 1.9 JTD, malo pali jak na taka pojemnosc. W trasie mozna zejsc nawet do 4-4,5 litra, po miescie 5-5,5 litra na 100km.

Napisano

> No dobra, ale to jest spalanie a nie koszt przejechania 100km.

> Porownaj jeszcze ceny on i lpg.

Oczywiście ok.gif

Koszt zakupu to ok. 2,60 i 4,60. Średnie zużycie to 7,5-8.0 w stosunku do 5-5,5.

Ale doliczając do lpg koszt założenia instalacji, droższe przeglądy, dodatkowe paliwo na rozruch, dyskomfort z brakiem możliwości parkowania w parkingach podziemnych to już nie jest takie jednoznaczne.

Napisano

20kkm rocznie to niewiele.

P2 z dieslem w dobrej kondycji nie kupisz.

P2 w benzynie znajdziesz, ale trzeba poszukac.

Przy obecnych cenach auto musi palic ~7l gazu na setkę, żeby było tańsze w eksploatacji niż P2 JTD pod względem paliwowym. Żeby tyle paliło to musi to być P2 1.2 lub podobne.

Wszystko z silnikiem 1.6 zeżre w okolicach 10l/100km gazu.

Napisano

> 20kkm rocznie to niewiele.

Ja robie 25-30kkm

> P2 z dieslem w dobrej kondycji nie kupisz.

Jeszcze mozna znalezc, ale trzeba duzo szukac oslabiony.gif

> P2 w benzynie znajdziesz, ale trzeba poszukac.

Jest ich wiecej od JTD, ale sporo to tzw. klamoty po przejsciach

> Przy obecnych cenach auto musi palic ~7l gazu na setkę, żeby było tańsze w eksploatacji niż P2 JTD

> pod względem paliwowym. Żeby tyle paliło to musi to być P2 1.2 lub podobne.

Mi palilo od 8 do 9 LPG. Obecny przy jedzie po miescie i przedmiesciach pali 7-7,2 ON, jak jest cieplo to troche mniej.

> Wszystko z silnikiem 1.6 zeżre w okolicach 10l/100km gazu.

Przynajmniej tyle, wszystko jeszcze zalezy od samej instalacji gazowej.

Napisano

> Ale doliczając (...)

> dyskomfort z brakiem możliwości parkowania w parkingach podziemnych to już nie jest takie

> jednoznaczne.

10 lat używałem auta z lpg i nigdy nie miałem takiego dyskomfortu. Nie znam nikogo kto także miałby na to cierpieć.

Napisano

> dyskomfort z brakiem możliwości parkowania w parkingach podziemnych to już nie jest takie

> jednoznaczne.

icon_eek.gificon_eek.gif , możesz bliżej wyjaśnić? hmm.gif

Napisano

cholera... gdyby nie te 3d to szczerze poleciłbym lacetti

Napisano

Wszystko zależy od stanu zakupionego samochodu - jak pewny i z niewielkim przebiegiem to może lepszy będzie JTD, jeśli pewny w dalszej exploatacji to najlepiej 8 zaworowy silnik benzynowy do zagazowania - tu bym Ci rekomendował ( wykluczonego przez Ciebie na początku - nie wiem czemu ) Opla Astę 2 z silnikiem X16SZR Za 1,5 tyś zł dobrze zagazujesz takie auto ok.gif

Zostaje tylko PII 1.2 8V

Napisano

> cholera... gdyby nie te 3d to szczerze poleciłbym lacetti

ale On Opla nie chce, a chevy to przecież szczep GMowski.

Ja mu Astre II z 1.6 8V rekomenduje ok.gif Idealny silnik pod LPG

Napisano

> ale On Opla nie chce, a chevy to przecież szczep GMowski.

ja tam nie wiem... dla mnie to dajewo

Napisano

> 10 lat używałem auta z lpg i nigdy nie miałem takiego dyskomfortu. Nie znam nikogo kto także miałby

> na to cierpieć.

Ja używałem przez 4 lata i miałem okazję to odczuć.

Napisano

> ja tam nie wiem... dla mnie to dajewo

dajEWO ale z GMowskim hologramem na tajlach.

Kupił by ładną Astrę II i był by zadowolony, a tak to znajdzie albo PII po "L" albo jakąś źle zestrojoną instalkę w Stilo.

Pod LPG to trzeba wybierać odpowiedni silnik, a nie budę ok.gif

No chyba że Kolega diesla kupi to tu wybór jest większy ok.gif

Napisano

> dajEWO ale z GMowskim hologramem na tajlach.

W ten sam sposób volvo odpada, bo to chińszczyzna.

> Kupił by ładną Astrę II i był by zadowolony, a tak to znajdzie albo PII po "L" albo jakąś źle

> zestrojoną instalkę w Stilo.

W astrze takiej złej instalki nie uświadczy?

Napisano

> W ten sam sposób volvo odpada, bo to chińszczyzna.

e tam.Wszystko zależy od priorytetu

> W astrze takiej złej instalki nie uświadczy?

raczej nie - prosta II generacja do założenia w rozsądnych pieniądzach. U mnie wszystko jest na STAGu 50 - druga Astra już tak zagazowana i wszystko jak w zegareczku. Podstawa to odpowiedni silnik - najlepiej 8V. Pamiętam jak miałem LPG w Maryśce 1.6 16V to tam ciągle coś niedomagało sick.gif

Napisano

Toyota Yaris, noPB niezawodny i oszczędny samochodzik, w tej kwocie znajdziesz model z klimą i elektryką. ok.gif

Napisano

znajomi jeżdzą citroenem c3 dizel 1,4, słabe to, lecz średnio pali 4 litry oleju. rocznik 2004 nie psuje się.

jeżdą już ponad rok, wymienili rozrząd, jakieś koło zamachowe,

Napisano

> , możesz bliżej wyjaśnić?

Teoretycznie - możliwe.

W praktyce - przez kilka ładnych lat (od kiedy miałem / mam auto z lpg) nie spotkałem się z zakazem wjazdu na parking podziemy.

Z tego co kojarzę to większość parkingów projektujue się teraz tak, żeby problemów nie było.

Dodatkowo - montuje się czujniki i prawdopodobnie - w momencie kiedy przekroczona jest określona wartość - wtedy wyświetlany jest zakaz...

Tak czy siak, jako właściciel auta z LPG i ON zdecydowanie preferuję to z ON.

Już nawet pisałem (chyba na HP), że podliczając spalanie i porównując auto z silnikiem 1,6 LPG z 2,5 tdi - koszt paliwa na 100 km mam niższy w tdi (mimo znacznie cięższego, większego i mocniejszego auta...)

No i jedna przewaga diesla nad LPG.

LPG tankować musiałem średnio co 300 km - Diesla co 900-1000 km biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

>rocznik 2004 nie

> psuje się.

> jeżdą już ponad rok, wymienili rozrząd, jakieś koło zamachowe,

To nie psuje sie czy padla dwumasa za 1500pln ?

Napisano

> Już nawet pisałem (chyba na HP), że podliczając spalanie i porównując auto z silnikiem 1,6 LPG z

> 2,5 tdi - koszt paliwa na 100 km mam niższy w tdi (mimo znacznie cięższego, większego i

> mocniejszego auta...)

Pochwal sie moze ile to 1.6 palilo bo w spalanie 6/100 w 2.5 tdi nie uwierze waytogo.gif

Napisano

> Pochwal sie moze ile to 1.6 palilo bo w spalanie 6/100 w 2.5 tdi nie uwierze

12 l paliło i pali nadal bo jeszcze mam to auto (Lanos). (Poza tym - mondeo z silnikiem 1,8 też miał podobne spalanie, no może litr niższe)

2,5 tdi (w A6) w tej chwili spalił mi 7l / 100 km (jak było zimniej to nawet 7,5 potrafi "łyknąć" hehe.gif ).

Porównanie na tych samych trasach i przez tego samego kierowcę.

A w 6l. możesz jednak uwierzyć zlosnik.gif

Ba nawet w 5,5 - latem, w trasie ok.gifok.gif

Napisano

> Teoretycznie - możliwe.

> W praktyce - przez kilka ładnych lat (od kiedy miałem / mam auto z lpg) nie spotkałem się z zakazem

> wjazdu na parking podziemy.

> Z tego co kojarzę to większość parkingów projektujue się teraz tak, żeby problemów nie było.

> Dodatkowo - montuje się czujniki i prawdopodobnie - w momencie kiedy przekroczona jest określona

> wartość - wtedy wyświetlany jest zakaz...

a ja mam odwrotne odczucia, pojawiła się mania montowania zakazów wjazdu z LPG hmm.gif

nawet parkingi które ich nie miały nagle mają icon_eek.gif

w krk w ostatnich dwóch latach powstało kilka galerii i chyba wszystkiej mają parkingi z zakazem LPG (Solvay, Bonarka, a nawet tandeta, co tam chyba wcześniej nie było)

oczywiście wszystkie mają też parkingi naziemne, więc nie wiem czy jest to problem icon_rolleyes.gif

Napisano

Najpierw zastanów się jakie auto bo np jeżeli chodzi o punto II lub IIFL z silnikiem 1.2 to paliło mi to na trasie ok 5 l więc nie wydaje mi się aby instalowanie gazu miało tu sens.

Napisano

Cały czas mam podobny dylemat, Mniej więcej ta sama kasa, takie same przebiegi i też cholerna obawa przed starym dieslem który zrobi mi spustoszenie w portfelu jak się wysypie. U mnie stanie chyba na wolnossącej benzynie.

Napisano

> cholera... gdyby nie te 3d to szczerze poleciłbym lacetti

Hmmm no widzisz, a w bloku obok mojego wisi zakaz wjazdu samochodow z LPG. I co bys zrobil?

Parkowal na zewnatrz jak masz miejsce w srodku?

Pod robota tez bym nie mogl parkowac, wiec ja za predko do LPG nie wroce zlosnik.gif

Napisano

> a ja mam odwrotne odczucia, pojawiła się mania montowania zakazów wjazdu z LPG

> nawet parkingi które ich nie miały nagle mają

> w krk w ostatnich dwóch latach powstało kilka galerii i chyba wszystkiej mają parkingi z zakazem

> LPG (Solvay, Bonarka, a nawet tandeta, co tam chyba wcześniej nie było)

> oczywiście wszystkie mają też parkingi naziemne, więc nie wiem czy jest to problem

I zobaczysz, ze bedzie ich tylko wiecejok.gif

Wg mnie problemem nie sa nowe instalacje, bo te sa zazwyczaj sprawne, ale ta cala druciarnia pozakladana 10+ lat temu...

Watpie zeby ktos majac auta za 2 tys porzadnie serwisowal taka instalacje niestety...

Napisano

> Hmmm no widzisz, a w bloku obok mojego wisi zakaz wjazdu samochodow z LPG. I co bys zrobil?

> Parkowal na zewnatrz jak masz miejsce w srodku?

> Pod robota tez bym nie mogl parkowac, wiec ja za predko do LPG nie wroce

U nas to i tak jest jeszcze malo zakazow dla aut z LPG. Za zachodzie jest duzo wiecej, nawet do wielu tuneli nie wolno wjezdzac i lepiej nie probowac, bo mandaty sa duzo drozsze w porownaniu z naszymi.

Napisano

> Watpie zeby ktos majac auta za 2 tys porzadnie serwisowal taka instalacje niestety...

Przecież, szczelność instalacji sprawdzana jest na każdym przeglądzie...

Napisano

> Przecież, szczelność instalacji sprawdzana jest na każdym przeglądzie...

Taa..., trzy psiknięcia na połączeniu do reduktora i filtra gazu raczej nie nazywałbym kontrolą szczelności.

Napisano

A widziales jak to jest sprawdzane...

Pomijam juz fakt, ze w rok duuuuzo sie moze zdarzyc.

Napisano

> Taa..., trzy psiknięcia na połączeniu do reduktora i filtra gazu raczej nie nazywałbym kontrolą

> szczelności.

Dziwne...

Ja staram się jeździć raczej na stację gdzie nie pracują "upierdliwcy", ale zawsze biorą "czujnik" czy raczej "detektor" i sprawdzają dość dokładnie szczelność - od butli, przez reduktor po połączenia na przewodach...

Napisano

Samych wezy i tyle. Nikt Ci nie sprawdza np: szczelnosci membram w reduktorze. Kiedys mialem samochod z LPG i ciagle gdzies gazem smierdzialo. Sprawdzali wiele razy szczelnosc i wszysto bylo ok. Jak sie okazalo uszkodzony byl reduktor i jak samochod dluzej stal, to gaz dostawal sie do kolektora dolotowego poprzez maly wezyk od sprzezenia zwrotnego parownika.

Instalacja byla na gwarancji, miala niecaly rok, sekwencja itd. Jak widzisz, nawet nowe instalki moga stanowic zagrozenie. A zakaz jest, bo LPG zawsze trzyma sie blisko ziemi i gromadzi sie w najnizszych punktach, dlatego wprowadzaja zakazy wjazdow do parkingow podziemnych, bo ich dostosowane, dokladanie specjalnych wyciagow to spore koszta. Znak zakazu jest tanszy zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.