Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowy Ford Focus - moje pierwsze wrażenie

Featured Replies

Napisano

Dostałem cynk spy.gif że wtoczyli nową fokę na salon, więc po pracy pojechałem sobie go pomacać oink.gifzlosnik.gif

A że miałem 2 focusy mkII to mam porównanie co zmieniono i czy poszło coś do przodu.

na salonie stał Hatchback 1.6 ecoboost 150KM w wersji titanium z dołożonymi grzanymi zydlami.

imag0102g.jpg

Prezencja - jak w nowych fordach - aż prosi sie o soczewki z przodu, lampy z tyłu jak w nowej fieście smile.gif Czarny plastik w zdesiu z przodu malowany na połysk, podobnie boczne ramki okien - fajne ok.gif dół gdzie biją kamienie z szarego plastiku ok.gif

imag0109yk.jpg

diodowe światła mijania. stop już "zwykły" i chamsko widać żarówę smile.gif z kolei podświetlenie rejestracji diodowe zeby.GIF

Klapka wlewu paliwa tak wielka, że jakby otworzyła się podczas szybkiej jazdy to pewnie zadziałałaby jak hamulec aerodynamiczny i ściągnęla auto do rowu zlosnik.gif

imag0119s.jpg

Kto miał fokę II albo nową fiestę wie o co chodzi na tym zdjęciu rotfl.gif

imag0107w.jpg

Sławne "smarkające" spryskiwacze forda - zacieki na masce gwarantowane biglaugh.gif ALE - są mgiełkowe, może będzie lapiej? hmm.gif

środek:

tu pamiętamy, że mówię o wersji titanium, o biedniejszej potem.

Naprawdę kawał drogi do przodu poszedł ford. ładnie, ergonomicznie, masę ciekawych podświetleń (coś a'la audikowe podświetlenie miejsca koło lewarka łuną światła z delikatnych diód w suficie) - w miejscu uchwytu na kubki lampka świecąca delikatną łuną - naprawdę w półmroku efekt genialny!

Na zegarach jakies animacje. 2 wyświetlacze. radio sony z masą ciekawych funkcji, wszystko sterowane z kierownicy (aż za duzo tych bajerów na niej).

Radio ma 9 głośników i gra naprawdę super jak na seryjny sprzęt ok.gif

imag0106h.jpg

imag0103y.jpg

w podsufitce też diodki smile.gif

imag0104h.jpg

imag0114ng.jpg

imag0113f.jpg

imag0116u.jpg

ręczny zerżnięty z volvo S40/V50

imag0118kh.jpg

imag0105r.jpg

No dobra, więc wypasiona foka jest naprawdę fajna. Kit z tym że wersja titanium z 1.6 150KM turbo kosztuje 85kpln, co jest śmiechem na sali...

ale ma tempomat! W końcu Ford zajarzył że tempomat nie jest super duper urządzeniem ktore powinny miec tylko limizyny wypasione we wszystkie bajery.

Teraz wsiadamy do bieda-foki - silnik 1.6 125KM, wersja pewnie Trend.

I tutaj o zgrozo....

Miejsce gdzie w titaniumie jest lampeczka świecąca lekką łuną po uchwycie na kubki, dająca fajny efekt

imag0120fs.jpg

po prostu dziursko facepalm.gif jeszcze z postrzępionym plastikiem.

Radio żywcem z fiesty:

imag0121l.jpg

chociaż mp3 czyta (dla forda do teraz mp3 było zarezerwowane tylko dla super wypasnych radyjów...

zegary:

imag0122za.jpg

brak fajnego kolorowego ekranika naprawdę dużo zabiera.

Ogólnie auto dużo straciło w bieda wersji... Plastikowe jak nowa fiesta.

Jestem bardzo ciekaw jak toto jeździ. siedzi sie w tym bardzo dobrze. siedzenie jak to w fordach - wygodne, choć ciutkę sztywne, lewarek i kierownica aż same pchają sie do ręki, ręczny bardzo pod ręką biglaugh.gif

No i te nowe silniki z turbo... trzeba gwizdnąć coś na jazdy testowe zlosnik.gif

Napisano

Tył - tragedia, wnętrze czyli środkowa konsola - tragedia, kierownica - tragedia (wszystko od strony wizualnej).

Wolę fokę II FL...

Napisano
  • Autor

> deska to mi się z Kia Ceed kojarzy

może na fotkach - też mi sie kojarzyła. na żywo nie ma nic wspolnego ok.gif jest naprawdę fajna i jakościowo niezła.

Napisano
  • Autor

na zdjęciach to można się nawet nabrać, że to wnętrze w bogatszej wersji jest fajne.

niestety, na żywo jest tragedia - jeździłem ostatnio trochę nowym c-maxem, który ma bardzo podobne wnętrze i stwierdzam, że ani to ładne, ani praktyczne... a sporo materiałów jest po prostu badziewnych.

Napisano

> na zdjęciach to można się nawet nabrać, że to wnętrze w bogatszej wersji jest fajne.

ee, coś kręcisz, jeśli kolega Vadero pisze, że jest dużo "łun", to musi być ekstra. W końcu takie "łuny" to jest coś hehe.gif

Napisano

> na zdjęciach to można się nawet nabrać, że to wnętrze w bogatszej wersji jest fajne.

> niestety, na żywo jest tragedia - jeździłem ostatnio trochę nowym c-maxem, który ma bardzo podobne

> wnętrze i stwierdzam, że ani to ładne, ani praktyczne... a sporo materiałów jest po prostu

> badziewnych.

Ja w ogóle wnętrze Focusa II i pewnie w III nie będzie lepiej, uważam za pomyłkę. Tak badziewnych materiałów nie miałem we Fiacie Punto 2FL nawet zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

. Tak badziewnych

> materiałów nie miałem we Fiacie Punto 2FL nawet

no to teraz pojechałeś hehe.gifrotfl.gif

Napisano

> . Tak badziewnych

> no to teraz pojechałeś

To moje zdanie, zresztą nie tylko moje. Plastiki w punto są MOIM zdaniem lepsze, niż ta tarka na drzwiach Focusa MK II

Napisano

> ee, coś kręcisz, jeśli kolega Vadero pisze, że jest dużo "łun", to musi być ekstra. W końcu takie

> "łuny" to jest coś

w czasie nocnej jazdy te "łuny" były dość irytujące zlosnik.gif

ale za to jednego nie można fordowi odmówić - te auta genialnie się prowadzą. c-max którym jeździłem, był pod tym względem lepszy niż niektóre auta z kategorii GTI claps.gif

Napisano

Miałem Focusa I. Z tego punktu odniesienia stylistyka tego auta zarówno w środku jak i na zewnątrz to jakiś dramat. yikes.gif Ja tam specjalnie wybredny nie jestem, ale to auto jest odrzucające. blush.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem Focusa I. Z tego punktu odniesienia stylistyka tego auta zarówno w środku jak i na zewnątrz

> to jakiś dramat. Ja tam specjalnie wybredny nie jestem, ale to auto jest odrzucające.

ford strasznie chce być do przodu z modą i mieć taką nowoczesną stylistykę. jednym to pasuje innych odrzuca. ja osobiście lubię klasyczne auta i rozwiązania, ale posiedziałem w foce i spodobała mi się. mimo to nie kupiłbym go bo za tyle co kosztuje ten titanium to sobie paska w tedeiku kupiłem zlosnik.gif

Napisano

> ee, coś kręcisz, jeśli kolega Vadero pisze, że jest dużo "łun", to musi być ekstra. W końcu takie

> "łuny" to jest coś

Zastanawia mnie, wersja wypasiona, a nawet hamulca ręcznego w świniaku nie ma zlosnik.gif

Ogólnie kompakt jak kompakt, szału nie robi, do tego ten paskudny wygląd no.gif

Napisano

Jest już gdzieś dostepny cennik szczegółowy?

Wersja benzynowa z turbo od ilu sie zaczyna?

Napisano

Wersja na bogato jest na prawde ladna. -10K i biore zlosnik.gif Raczej niemozliwe co?

Napisano
  • Autor

> Jest już gdzieś dostepny cennik szczegółowy?

> Wersja benzynowa z turbo od ilu sie zaczyna?

klik

Napisano

> ford strasznie chce być do przodu z modą i mieć taką nowoczesną stylistykę. jednym to pasuje innych

> odrzuca. ja osobiście lubię klasyczne auta i rozwiązania, ale posiedziałem w foce i spodobała

> mi się.

Tylko z odważnej stylistyki zrobił się plastikowy kicz. Zobacz jak awangardowa była jedynka na owe czasy, ale ustrzegła się jednak tej plastikowej tandety która jest w trójce.

Napisano

> Dostałem cynk że wtoczyli nową fokę na salon, więc po pracy pojechałem sobie go pomacać

ech

i nic w srodku nie zmienili wnetrze nadal z przemielonych zuzytych opon i butelek pet

Napisano
  • Autor

> klik

powershift jest dostępny tylko z dyszlami? icon_eek.gif

Napisano

> tanio nie ma

tend sport juz jest ok, ale jak dla mnie -10K i biore. Moze demo hmm.gif Musze isc pomacac.

Napisano

> tend sport juz jest ok, ale jak dla mnie -10K i biore. Moze demo Musze isc pomacac.

Drogo ten sport, juz lepiej do titanium dopłacić, a jeszcze lepiej kupić mondeo rotfl.gif

Napisano

Czyli po staremu - przerost formy nad treścią no.gif

Napisano

> Drogo ten sport, juz lepiej do titanium dopłacić, a jeszcze lepiej kupić mondeo

to juz sie niebzepiecznie drogo robi prawie 90K za Turbo benzin grinser006.gif to juz lepiej slabszego mondeo hmm.gif

Napisano

> powershift jest dostępny tylko z dyszlami?

Ta skrzynia w testach nie zbiera najlepszych recenzji, więc chyba nie ma czego żałować.

Napisano

A jak z plastikami, poprawiło się coś z jakością?

Bo po przejażdżce II FL byłem w szoku że w porównaniu do FFI są dużo gorsze

(co w sumie nawet mogłoby być logiczne, II zrobili z tego co "zrecyclingowali" z jedynek wink.gif jeśli III zrobili z "przetworzonych" dwójek to już byłby dramat grinser006.gif)

Napisano

Ładny z zewnątrz ale wg mnie szału nie ma .. szczególnie w odniesieniu do ceny .. a dziursko przy uchwytach na kubki po prostu bezcenne ... No ale najważniejsze jak to to jeździ smile.gif

A jak się maska przednia otwiera ? Dalej kluczykiem ?

Napisano

> deska to mi się z Kia Ceed kojarzy

Ja ostatnio ujeżdżałem Kijanke jako zastępcze auto. W zasadzie nófka sztuka - jakies 3000 km przebiegu. Ale powiem szczerze, że po powrocie do 3letniego C-Maxa to jakbym segment wyżej przeskoczył, oczywiście na korzyść Forda.

Napisano

> No ale najważniejsze jak to to jeździ

Zawieszenie konstrukcyjnie niewiele się zmieniło w porównaniu z FFII. Bardziej dopracowali tylko jego elementy.

Co do napędu to trzeba poczekać rok na ST 2.0T cool.gif

> A jak się maska przednia otwiera ? Dalej kluczykiem ?

Jest już normalnie jak w innych samochodach za pomocą cięgna wink.gif

Napisano

> Ja ostatnio ujeżdżałem Kijanke jako zastępcze auto. W zasadzie nófka sztuka - jakies 3000 km

> przebiegu. Ale powiem szczerze, że po powrocie do 3letniego C-Maxa to jakbym segment wyżej

> przeskoczył, oczywiście na korzyść Forda.

mówisz o jakości wnętrza?

Napisano

Co jest w miejscu zaznaczonym ramką?

Wygląda jakby czegoś brakowało. icon_eek.gif

imag0106h85b9.jpg

Napisano

> Co jest w miejscu zaznaczonym ramką?

> Wygląda jakby czegoś brakowało.

pewnie nawiew zlosnik.gif

Napisano

> chociaż mp3 czyta (dla forda do teraz mp3 było zarezerwowane tylko dla super wypasnych radyjów...

No chyba raczej nie. Jezdzilem Ka w jakiejs podstawowej wersji, z prymitywnym radiem i patrz - mp3 czytalo

Napisano

> Prezencja - jak w nowych fordach - aż prosi sie o soczewki z przodu,

imag0102g.jpg

Mi te wloty przypominaja kask lorda Vadera a lampy jak podkrążone oczy (ten dolny podział z czarnym obramowaniem)

Napisano

Widać, że w środku kontynuacja Focusa II, jesli chodzi o jakość materiałów (zwłaszcza w bidawersji) rotfl.gif

No a wyglądzie się nie dyskutuje - jak dla mnie nadal najlepszy jest Focus II przed fl.

Napisano

Przód ujdzie, tył no.gif

Wołałbym Astre J zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tend sport juz jest ok, ale jak dla mnie -10K i biore. Moze demo Musze isc pomacac.

no właśnie te ostatnie zdjęcia są z focusa trend sport... niestety jakościowo typowy ford. ciekawe jak jeździ food.gif

Napisano
  • Autor

> A jak z plastikami, poprawiło się coś z jakością?

> Bo po przejażdżce II FL byłem w szoku że w porównaniu do FFI są dużo gorsze

> (co w sumie nawet mogłoby być logiczne, II zrobili z tego co "zrecyclingowali" z jedynek jeśli III

> zrobili z "przetworzonych" dwójek to już byłby dramat )

poprawili się. jak mówiłem - w titaniumie jest git. w trend sport jak w fieście - gdzie widac na pierwszy rzut oka jest ładnie, a jak troche spojrzysz za nisko to jest źle.

Napisano
  • Autor

> Ładny z zewnątrz ale wg mnie szału nie ma .. szczególnie w odniesieniu do ceny ..

No i to jest problem tego auta. ford nagle sobie ubzdurał że chyba jest jakąś marką bliżej premium i z cenami poszybował w górę...

a dziursko przy

> uchwytach na kubki po prostu bezcenne ... No ale najważniejsze jak to to jeździ

no właśnie o to w fordach chodzi zlosnik.gif nie moge sie doczekać aż jakiegos ecoboosta jako testówke przygotują biglaugh.gif

> A jak się maska przednia otwiera ? Dalej kluczykiem ?

"normalnie" zlosnik.gif

tylko ten dynks do podważenia jest w takim miejscu ze długo macasz zanim wymacasz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja ostatnio ujeżdżałem Kijanke jako zastępcze auto. W zasadzie nófka sztuka - jakies 3000 km

> przebiegu. Ale powiem szczerze, że po powrocie do 3letniego C-Maxa to jakbym segment wyżej

> przeskoczył, oczywiście na korzyść Forda.

no widzisz. ale taki co te wszystkie auta zna tylko ze zdjęć i tego co napiszą mu na forum to powie, że wygląda jak ceed wink.gif

Napisano
  • Autor

> No chyba raczej nie. Jezdzilem Ka w jakiejs podstawowej wersji, z prymitywnym radiem i patrz - mp3

> czytalo

to teraz sobie złóż mondeo za 100kpln w goldX z ksenonem etc i zobacz co ci wyjdzie - ford 6000CD który ładowali do focusów 1 facepalm.gif

Napisano

> Mi te wloty przypominaja kask lorda Vadera a lampy jak podkrążone oczy (ten dolny podział z czarnym

> obramowaniem)

Faktycznie znajomy widok hehe.gif

mask_darth_vader_34.jpg

Napisano

Wrazenie jakie robi na zdjeciach do przyjemnych nie nalezy.

Samochod ma przod i tyl, to widac na pewno.

Ale nie wiem czy jedno z drugim jest w zwiazku.

Wewnatrz szaro-szaro. Idealna kompozycja,

zeby po kilkugodzinnej jezdzie sie zastrzelic.

Napisano

a jak zapach? Nadal śmierdzi chińskimi trampkami jak poprzednik?

Napisano

> diodowe światła mijania.

Jesteś tego pewien? cfaniaczek.gif

Dla oceny sąsiada (z zewnątrz) nawet ok, ale dla kierowcy (wewnątrz) masakra.

Chciałem napisać, że Matiz jest ładniejszy w środku, ale Matiz jest w środku naprawdę ładny biorąc pod uwagę konstrukcję blisko 13 letnią.

Ten wewnątrz przypomina samochód dostawczy..

Napisano

> Dostałem cynk że wtoczyli nową fokę na salon, więc po pracy pojechałem sobie go pomacać

Wygląda jak nowa KIA Sportage - a i pewnie lepiej nie jeździ

Napisano

nie wiem czy to kwestia wykonanych fotek, ale wygląda na nich fatalnie. Taki plastik-fantastik. Zarówno zewnętrzne rzeczy, jak np. lampy z przodu, jak i cały środek. Jak chińska wieża z początku lat 90. Zero elegancji i poczucia smaku.

Napisano

Krok w tył ze stylistyka ,wykonaniem itp no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.