Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bridgestone - nie polecam

Featured Replies

Napisano

Takiego maila dziś popełniłem do Bridgestone Sales Polska:

Quote:

Witam,

Chciałbym podzielić się opinią na temat Państwa produktów. Niestety nie jest to najlepsza opinia.

Wraz z autem VW Golf, kupionym w polskim salonie sprzedaży, otrzymałem komplet opon (również na kole zapasowym) Bridgestone Turanza ER300 205/55 R16 91V. Wszystkie z nich zostały wyprodukowane we Francji. Niestety, stało się tak, że po pewnym czasie zniszczyłem jedną z tych opon - wbił mi się w nią gwóźdź. Jako że staram się zmieniać opony zawsze parami na osi, postanowiłem, że wykorzystam nieużywaną oponę z koła zapasowego i dokupię jedną taką samą oponę na drugie koło. W grudniu 2010 dokonałem takiego zakupu w sklepie internetowym
Dokonałem zakupu dokładnie takiego samego rozmiaru: Turanza ER300 205/55 R16 91V (wyprodukowana w Brazylii). Dziś udałem się do zakładu wymiany opon i założyłem nową oponę na felgę. Po tej operacji bardzo się zdziwiłem! Otóż okazało się, że oba koła z nowymi oponami postawione obok siebie różnią się średnicą! Różnica wynosi około 1. centymetra. Nie mam pojęcia jak to wpłynie na zachowanie się samochodu, ale podejrzewam, że nienajlepiej.

Jestem bardzo zawiedziony jakością Państwa produktów. Sądziłem, że tak poważna firma stosuje jakieś normy jakościowe ISO i miejsce produkcji nie powinno mieć większego znaczenia. A okazuje się, że z oponami Bridgestone nie można mieć żadnej pewności.

Jest mi przykro z tego powodu i pragnę zapewnić, że postaram się już więcej nie kupować produktów Bridgestone.

Zastanawiam się co teraz zrobić. Ale chyba trzeba będzie kupić dwie nowe opony, żeby były takie same. crazy.gif

Bo przecież kupienie kolejnej pojedynczej może się zakończyć podobnie jak wyżej. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

A bieżnik ten sam? Już nie pamiętam jaki model GoodYera z dwóch różnych fabryk był inny biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> A bieżnik ten sam? Już nie pamiętam jaki model GoodYera z dwóch różnych fabryk był inny

Słuszne pytanie. Bieżnik też, tak na oko, się trochę różni. Znaczy niby idea ta sama, ale jednak klocki bieżnika jakoś tak inaczej wyglądają.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> pewnie Ciebie zapytaja ile jezdzila ta opona w zapasie, jak im powiesz prawde to powiedza, ze przez 1,5 roku sie zdeformowala

Nie miała jak się zdeformować. W miejscu na koło zapasowe w moim aucie sama opona się z niczym, poza felgą, nie styka. Ciśnienie też w okolicach 2,5 utrzymywane stale.

mar00ha

Napisano

Która opona ma większa średnicę? Nowa czy z zapasu? Kup drugą nową oponę albo załóż ten zestaw nowa/zapas na tył, wyrównaj ciśnieniami i nie tragizuj grinser006.gif.

Napisano

Odpowiedzą Ci że przez te 1,5 roku zmienili troszke ten model.

Co prawda rozmiar powinien być rozmiar i nie rozumiem skąd różnica w średnicy. Moze być też tak że kupiłeś w necie podróbe.

Krawiec

Napisano
  • Autor

> Która opona ma większa średnicę? Nowa czy z zapasu?

Większą średnicę ma ta z zapasu.

> Kup drugą nową oponę albo załóż ten zestaw

> nowa/zapas na tył, wyrównaj ciśnieniami i nie tragizuj .

Tragedii wielkiej nie ma, zawiodłem się tylko na nich.

Najwyżej kupię sobie nowy komplet opon ale już innych niż Bridgestone.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Odpowiedzą Ci że przez te 1,5 roku zmienili troszke ten model.

To by nie była mądra odpowiedź raczej. Model to model. ER300 to ER300, nie? zlosnik.gif

> Co prawda rozmiar powinien być rozmiar i nie rozumiem skąd różnica w średnicy.

No i mnie się tak wydawało. zlosnik.gif

> Moze być też tak że kupiłeś w necie podróbe.

To już nawet opony podrabiają? icon_eek.gif

mar00ha

Napisano

Odpisza zapewne, ze zjezdziles juz opony, a to nie ich wina, bo normalnym jest scieranie sie gumy w miare pokonywania km. rotfl.gif

Napisano

> Większą średnicę ma ta z zapasu.

> Tragedii wielkiej nie ma, zawiodłem się tylko na nich.

> Najwyżej kupię sobie nowy komplet opon ale już innych niż Bridgestone.

> mar00ha

kup jeszcze jedną brazylijską i będzie ok, IMHO trochę dałeś ciała nie sprawdzając tego wcześniej

Napisano

Mam takie same opony na alusach , produkcja francuska , 28 tydzień 2010 . Akurat mam je w domu spineyes.gif więc niezwłocznie przyglądnąłem się im . Koła oparte o ścianę stroną "outside" rzeczywiście sprawiają wrażenie nierównych...to od strony patrzącego wydaje się niższe właśnie o jakiś 1 cm. Natomiast ustawione jak do jazdy i każde prostopadle (mają tendencję do przechyłu) do podłoża są równe .

Napisano

> Większą średnicę ma ta z zapasu.

Możliwe, że właśnie z czasem bardziej sie "rozepchała" leżąc napompowana w bagażniku i przy tym samym ciśnieniu jest większa, ale z drugiej strony nie podejrzewam nawet Bridgestone o taką dokładność w produkcji biglaugh.gif, tym bardziej że opony pochodzą z przeciwległych biegunów kuli ziemskiej grinser006.gif.

> Tragedii wielkiej nie ma, zawiodłem się tylko na nich.

Ten centymetr na średnicy koła to jakieś 1,5%, przypuszczam że mieści się to w ogólnie przyjętej tolerancji dla kół samochodowych. Ciekawe co odpiszą hehe.gif, czekam z niecierpliwością, bo to że się doczekam nie ulega wątpliwości grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Odpisza zapewne, ze zjezdziles juz opony, a to nie ich wina,

> bo normalnym jest scieranie sie gumy w miare pokonywania km.

Skup się: obie opony są nowe. Ich przebieg to odcinek po którym je przetoczyłem - jakieś 20 metrów.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> kup jeszcze jedną brazylijską i będzie ok, IMHO trochę dałeś ciała nie sprawdzając tego wcześniej

Raczej nic już nie kupię tej firmy. A ciała dałem rzeczywiście, ale kto mógł przypuszczać?

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Mam takie same opony na alusach , produkcja francuska , 28 tydzień 2010 . Akurat mam je w domu

> więc niezwłocznie przyglądnąłem się im . Koła oparte o ścianę stroną "outside" rzeczywiście

> sprawiają wrażenie nierównych...to od strony patrzącego wydaje się niższe właśnie o jakiś 1

> cm. Natomiast ustawione jak do jazdy i każde prostopadle (mają tendencję do przechyłu) do

> podłoża są równe .

Sprawdziłem to dokładnie. To, niestety, nie złudzenie optyczne. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Sprawdziłem to dokładnie. To, niestety, nie złudzenie optyczne.

> mar00ha

a czy nowe zakupione opony byly pod konkretna homologacje samochodu czy normalne?

Napisano
  • Autor

> Ciekawe co odpiszą , czekam z niecierpliwością, bo to że

> się doczekam nie ulega wątpliwości

Też jestem ciekaw co odpiszą. Jeżeli odpiszą, bo maila wysłałem do polskiego oddziału. A doświadczenie podpowiada mi, ze wiele polskich oddziałów międzynarodowych firm nie przejmuje się za mocno obsługa klienta...

mar00ha

Napisano
  • Autor

> a czy nowe zakupione opony byly pod konkretna homologacje samochodu czy normalne?

Co masz na myśli pisząc "pod konkretna homologacje samochodu"? 205/55 R16 91V to dokładnie to, co napisano w homologacji mojego auta.

mar00ha

Napisano

> kup jeszcze jedną brazylijską i będzie ok, IMHO trochę dałeś ciała nie sprawdzając tego wcześniej

Co miał sprawdzić? Czy Opona tego samego producenta, ten sam model o tym samym rozmiarze ma taką samą średnicę? hehe.gifmlotek.gif

Napisano

> Co masz na myśli pisząc "pod konkretna homologacje samochodu"? 205/55 R16 91V to dokładnie to, co

> napisano w homologacji mojego auta.

> mar00ha

rok temu zamawialem RE050A 225.45.17, dwie opony wzialem z homologacja pod bravo, dwie zamawialem tydzien pozniej i nie kliknalem na to samo tylko bez ! z dopisem homologacyjnym, opony z h. na bravo maja min szerszy ksztalt bieznika niz te bez

wyglada to tak na stronie sklepu: er300

Napisano

> Co masz na myśli pisząc "pod konkretna homologacje samochodu"? 205/55 R16 91V to dokładnie to, co

> mar00ha

No i wlasnie sek w tym ze nie. Przyklad? Oryginalne Bridgestone S02 na pierwszych S2000. Tylne o szerokosci 225 mialy wiecej gumy oraz mniejsze rowki na wode niz "normalne" S02. Ksztalt bieznika na pierwszy rzut oka identyczny ale te z S2000 szerokoscia bieznika efektywnie odpowiadala oponie szerszej...i nawet w instrukcji jest, ze jesli kupujesz inne S02 niz u dealera Hondy to nalezy kupic rozmiar 245. Takie rzeczy sie autentycznie zdarzaja...

Napisano

> mar00ha

Na oponach wkładanych do aut w fabryce często są jakieś oznaczenia homologacyjne pod dany model samochodu, np. MO, AO, G1. Z tego co pamiętam, to w G1 jest zwiększona średnica koła. Sprawdź, czy na Twoich oryginalnych oponach nie ma takiego małego znaczka wytłoczonego za rozmiarem.

Napisano
  • Autor

> rok temu zamawialem RE050A 225.45.17, dwie opony wzialem z homologacja pod bravo, dwie zamawialem

> tydzien pozniej i nie kliknalem na to samo tylko bez ! z dopisem homologacyjnym, opony z h. na

> bravo maja min szerszy ksztalt bieznika niz te bez

> wyglada to tak na stronie sklepu: er300

Nie widzę tam modelu ER300 specjalnie przeznaczonego do Golfa VI. Poza tym, gdy kupowałem w grudniu nie widziałem żadnego rozróżnienia na marki.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Sprawdź, czy na Twoich oryginalnych oponach nie ma takiego małego znaczka wytłoczonego za rozmiarem.

Aż się przejdę za chwilę do piwnicy. idea.gif

mar00ha

Napisano

> Co miał sprawdzić? Czy Opona tego samego producenta, ten sam model o tym samym rozmiarze ma taką

> samą średnicę?

W przypadku zakupu jednej sztuki istotne jest także to gdzie została wyprodukowana. To ze różnią się średnicą specjalnie mnie nie dziwi.

Zawsze w przypadku zakupu jednej sztuki zamawiam gumę dokładnie taką jaką już mam. Niestety formy oponiarskie mają fabryki w różnych krajach i trzeba wtedy konkretnie określić czego nam potrzeba.

Napisano

> Takiego maila dziś popełniłem do Bridgestone Sales Polska:

>....

Bo kto mądry kupuje......VW? wink.gif

A poważnie...może się ułożą i będzie OK? Jedna opona była całyczas na feldze (ta z zapasu) druga pewnie stała gdzieś luzem...

Napisano

> Na oponach wkładanych do aut w fabryce często są jakieś oznaczenia homologacyjne pod dany model

> samochodu, np. MO, AO, G1. Z tego co pamiętam, to w G1 jest zwiększona średnica koła. Sprawdź,

> czy na Twoich oryginalnych oponach nie ma takiego małego znaczka wytłoczonego za rozmiarem.

Dokładnie tak. Trzeba dokładnie wiedzieć czego się szuka.

Napisano

> Bo kto mądry kupuje......VW?

> A poważnie...może się ułożą i będzie OK? Jedna opona była całyczas na feldze (ta z zapasu) druga

> pewnie stała gdzieś luzem...

1cm to spora roznica do wyrownania w czasie jazdy.

Napisano

> rok temu zamawialem RE050A 225.45.17, dwie opony wzialem z homologacja pod bravo, dwie zamawialem

> tydzien pozniej i nie kliknalem na to samo tylko bez ! z dopisem homologacyjnym, opony z h. na

> bravo maja min szerszy ksztalt bieznika niz te bez

> wyglada to tak na stronie sklepu: er300

I prosze człowiek się czegoś nowego i ciekawego dowiedział. brawo.gif Kupuje na opony.pl i tam czegoś takiego nie widzialem dobrze wiedzieć.

Napisano

Producent ma prawo zmieniać swoje produkty w czasie produkcji, nawet jeżeli noszą te same oznaczenia modelowe. Uważałbym Bridgestone za badziewie jakby dwie opony z tej samej serii miały różnicę w obwodzie. Ale jak masz dwa lata różnicy w dacie produkcji, to nie widzę w tym nic dziwnego.

Napisano

> W przypadku zakupu jednej sztuki istotne jest także to gdzie została wyprodukowana. To ze różnią

> się średnicą specjalnie mnie nie dziwi.

Mnie w sumie też nie, nawet gdyby opony miały te same średnice, to z pewnością różniły by się składem mieszanki, kolorem gumy (tak, tak grinser006.gif), może nawet budową wewnętrzną i co za tym idzie przyczepnością, bo powstały w innej fabryce, przy innej technologii, a wspólny maja tylko bieżnik i firmę "matkę". Ja bym spokojnie w tym samym sklepie dokupił drugą brazylijską i to załatwi sprawę, chociaż nic sie nie stanie, jak zostanie tak jak jest.

Napisano

> Mnie w sumie też nie, nawet gdyby opony miały te same średnice, to z pewnością różniły by się

> składem mieszanki, kolorem gumy (tak, tak ), może nawet budową wewnętrzną i co za tym idzie

> przyczepnością, bo powstały w innej fabryce, przy innej technologii, a wspólny maja tylko

> bieżnik i firmę "matkę". Ja bym spokojnie w tym samym sklepie dokupił drugą brazylijską i to

> załatwi sprawę, chociaż nic sie nie stanie, jak zostanie tak jak jest.

Oczywiście. Ja rozumiem że nie każdy zdaje sobie z tego sprawę.

Czy się nic nie stanie to do końca nie wiadomo. Jak zamontuje to na przód to w skrajnym przypadku może auto znosic na te strone na której będzie zamontowana mniejsza opona.

Ja zazwyczaj takie kombinację montuje na tylną oś w przypadku przednionapędówek.

Napisano

> Nie widzę tam modelu ER300 specjalnie przeznaczonego do Golfa VI. Poza tym, gdy kupowałem w grudniu

> nie widziałem żadnego rozróżnienia na marki.

> mar00ha

Jest cos do VW GOLF FL (PQ45) z rantem occhronnym hmm.gif

Napisano

> Producent ma prawo zmieniać swoje produkty w czasie produkcji, nawet jeżeli noszą te same

> oznaczenia modelowe. Uważałbym Bridgestone za badziewie jakby dwie opony z tej samej serii

> miały różnicę w obwodzie. Ale jak masz dwa lata różnicy w dacie produkcji, to nie widzę w tym

> nic dziwnego.

Ale mimo wszystko jak coś ma konkretny wymiar, w dodatku wyraźnie oznaczony, to powinno go trzymać. Nie wiem, jakie są tolerancje dla zewnętrznej średnicy i szerokości opon, bo na przykład tą na rantach przylegających do felgi firmy muszą trzymać ściśle określoną. Spodziewał bym się bardziej, że opony różnych producentów przy tym samym rozmiarze będą się różniły między sobą mniej niż 1 cm. Chociaż jak kupuje buty, to mimo że powinienem brać w ciemno 43 i tak zawsze mierzę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Na oponach wkładanych do aut w fabryce często są jakieś oznaczenia homologacyjne pod dany model

> samochodu, np. MO, AO, G1. Z tego co pamiętam, to w G1 jest zwiększona średnica koła. Sprawdź,

> czy na Twoich oryginalnych oponach nie ma takiego małego znaczka wytłoczonego za rozmiarem.

Porobiłem fotki. zlosnik.gif

W okolicy informacji o rozmiarze znalazłem takie oznaczenia:

Brazylijska sztuka:

br01.jpg

br04.jpg

br02.jpg

A na francuskiej takie:

fr01.jpg

fr02.jpg

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Jest cos do VW GOLF FL (PQ45) z rantem occhronnym

Oryginały bez rantu. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Co miał sprawdzić? Czy Opona tego samego producenta, ten sam model o tym samym rozmiarze ma taką

> samą średnicę?

czy ma ten sam wzór bieżnika?! Nie wolno montować różnych opon na tej samej osi

Napisano

No i ER3FZ to pewnie jakieś oznaczenie homologacji opon Bridgestone dla VW.

Napisano

> Porobiłem fotki.

Czyli mówiąc inaczej to kupiłeś dwie różne opony - jedna ma kod E3RFZ a druga E3RMZ.

Napisano
  • Autor

> No i ER3FZ to pewnie jakieś oznaczenie homologacji opon Bridgestone dla VW.

No chyba na to wygląda. pad.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Czyli mówiąc inaczej to kupiłeś dwie różne opony - jedna ma kod E3RFZ a druga E3RMZ.

Kupiłem jedną! mlotek.gif

mar00ha

Napisano

> Porobiłem fotki.

> W okolicy informacji o rozmiarze znalazłem takie oznaczenia:

> Brazylijska sztuka:

> A na francuskiej takie:

> mar00ha

Czyli jednak się różnią tym oznaczeniem "ER" FZ to nie to samo co MZ . Skąd wiesz czy to własnie nie w tym rzecz. Może opony różnią się od siebie właśnie płaszczem , składem mieszanki , itp itd . Przecież zostały wyprodukowane w dwóch zupełnie innych fabrykach , nawet nie wiadomo czy są wykonane w tej samej technologi (czytaj sposób wykonania - automat 100% czy maszyna obsługiwana częściowo przez człowieka) . I jeszcze Ci powiem że nigdy się nie powinno zakładać na jedną oś opon o różnej dacie produkcji przekraczjącej 2-3 lata. Wcale bym się nie zdźiwił gdyby Ci auto zaczęło ściągać na którąś stronę nawet jak założysz na tylną oś.

Napisano

> Kupiłem jedną!

> mar00ha

Drugą też kupiłeś, tyle że razem z samochodem. No chyba że dostałeś samochód za darmo?

Napisano

> No chyba na to wygląda.

> mar00ha

co teraz zrobisz z wysłanym listem do Bridgestone ?

Napisano

A... no i może teraz wyraź swoją opinię na temat tej firmy , Twojego e-maila do nich , i jak w ogóle się teraz czujesz ... bo wydaje mi się że trochę "zaszumiałeś " ale tak na prawdę to chyba nie miałeś razcji... (bez obrazy oczywiście hehe.gif)

Napisano

> Czyli mówiąc inaczej to kupiłeś dwie różne opony - jedna ma kod E3RFZ a druga E3RMZ.

a od kiedy to opony rozpoznaje się po jakiś kodach producenta ??

od zawsze kupowało się po konkretnym modelu i rozmiarze

Napisano

> Raczej nic już nie kupię tej firmy. A ciała dałem rzeczywiście, ale kto mógł przypuszczać?

> mar00ha

ale zamęt robisz... opona na feldze musi się ułożyć po prostu. założysz na auto, przejedziesz trochę i będzie ok.gif zobaczysz...

Napisano

> a od kiedy to opony rozpoznaje się po jakiś kodach producenta ??

> od zawsze kupowało się po konkretnym modelu i rozmiarze

jak również od zawsze przestrzegało się zasady, opony wymieniać zawsze przynajmniej parami (to znaczy obie na osi).

Tak jak ktoś wyżej napisał, nawet jakby te opony były identyczne, miały te same wszystkie kody i wyprodukowała je ta sama maszyna w tej samej fabryce, za to jedna była ze 2-3 lata starsza niż druga (a pewnie taka jest różnica w przypadku autora wątku), to ja bym czuł lekki dyskomfort jeżdżąc autem z takim ogumieniem na jednej osi. Nawet przy podobnej wysokości bieżnika. Różnica w przyczepności może być spora, bo guma się starzeje i traci swoje właściwości.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.