Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bridgestone - nie polecam

Featured Replies

Napisano

> Większą średnicę ma ta z zapasu.

> Tragedii wielkiej nie ma, zawiodłem się tylko na nich.

> Najwyżej kupię sobie nowy komplet opon ale już innych niż Bridgestone.

Jak Ci mówią: tragizujesz, bo producent nie ma obowiązku powiadamiania

konsumentów, że ulepszyli dany model ZTCW. Było kupić po prostu

dwie nowy opony, a nie wydziwiać. Już choćby fakt, że zapas był

stary, a druga opona nowa, dyskwalifikuje taką parkę... Bodajże

różnica już 2 lat w produkcji opony i nie powinno się ich parować na oś.

Chciałeś przyoszczędzić? Bo co miałeś zamiar dać na zapas? Jeździć bez? icon_rolleyes.gif

Napisano

> a od kiedy to opony rozpoznaje się po jakiś kodach producenta ??

> od zawsze kupowało się po konkretnym modelu i rozmiarze

Może ten artykuł rozwieje wszelkie wątpliwości.

Napisano
  • Autor

> co teraz zrobisz z wysłanym listem do Bridgestone ?

A co mam zrobić? List poszedł, więc poczekam na odpowiedź.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> ale zamęt robisz... opona na feldze musi się ułożyć po prostu. założysz na auto, przejedziesz trochę i będzie zobaczysz...

Za szybko jeżdżę, aby akceptować centymetrową różnicę w średnicy. crazy.gif

mar00ha

Napisano

> A co mam zrobić? List poszedł, więc poczekam na odpowiedź.

> mar00ha

Będę się śmiał jak Ci odpiszą że Cię bardzo przepraszają i w ramach zadośćuczynienia przysyłają cztery nowe opony smile.gif

Napisano
  • Autor

> Chciałeś przyoszczędzić? Bo co miałeś zamiar dać na zapas? Jeździć bez?

Nie miałem pojęcia że takie różnice mogą występować. A na zapas poszła opona od pary z tej, która została przedziurawiona.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Będę się śmiał jak Ci odpiszą że Cię bardzo przepraszają i w ramach zadośćuczynienia przysyłają cztery nowe opony

Nie sądzę. Przypuszczam, że napiszą mi to, o czym dowiedziałem się z tego wątku - że istnieją różne, powiedzmy, typy opon w ramach tego samego modelu i rozmiaru.

mar00ha

Napisano

> Będę się śmiał jak Ci odpiszą że Cię bardzo przepraszają i w ramach zadośćuczynienia

> przysyłają cztery nowe opony

ej polska to nie kraj zachodni, nawet skosni niezle oszukuja.

tutaj sie nie dba o marke.

Napisano

> Za szybko jeżdżę, aby akceptować centymetrową różnicę w średnicy.

> mar00ha

Na tyle szybko, że centymetr różnicy Cię przeraża ale równocześnie tak wolno, że mającą 2 lata opona już nie?

Napisano

1. Pianę bijecie, Mareczku

2. Opony na pierwszy montaż wbrew pozorom dość rzadko są osiągalne w wolnej sprzedaży. Zwłaszcza na polski rynek, gdzie nie ma możliwości wyboru ogumienia, na jakim zostanie dostarczony samochód. JEST to problemem, zwłaszcza w sytuacji takiej, jak opisana - uszkodzenie jednej opony pociąga za sobą dodatkowe koszta. I tak masz gut, bo nie masz 4x4, gdzie teoretycznie wszystkie opony powinny być takie same (i tak samo zużyte)

3. Nie bardzo widzę winę Bridgestona po wpatrzeniu się w resztę wątku - potrzebowałeś opon A, kupiłeś opony B i uważasz, że Brydzio winien? Hmmm... Powinienem był zatankować ON, zatankowałem benzynę, winna jest stacja? Trochę naciągane...

4. Opon w ilości innej niż pełny komplet nie kupuje się wysyłkowo :-) Teraz jesteś w czarnej, bo co zrobisz? Zwłaszcza, jak opona już montowana?

Napisano

> Za szybko jeżdżę, aby akceptować centymetrową różnicę w średnicy.

> mar00ha

Dobra, ja też szybko jeżdżę ale zrób tak jak napisałem. Załóż te dwa koła na auto i pozwól się oponie ułożyć na feldze.

Kiedyś byłem zmuszony jeździć na jednej oponie typu RunFlat a na drugiej zwykłej (nieświadomie). Tak się składa ,ze też były to opony Bridgestona ER300. Obie latały na przedniej osi i jeździło się ok. Nic nie ściągało, ani przy hamowaniu ani podczas jazdy! Wszystko wyszło na jaw gdy uszkodził się zawór w RF.

Nie raz zakładało się opony tego samego typu tylko z różnymi indeksami prędkości i było ok.

Dużo nie tracisz w tym momencie, no co najwyżej 30min na zamianę kół.

Jeżeli będzie ściągało czy coś będzie nie tak to w ostateczności kupisz jeszcze jedną made in brazil a zapas pozostanie zapasem.

A tak swoją drogą ER300 jest rewelacyjną oponą, i nie zamienił bym jej na żadną inną...

Napisano

> 4. Opon w ilości innej niż pełny komplet nie kupuje się wysyłkowo :-) Teraz jesteś w czarnej, bo co

> zrobisz? Zwłaszcza, jak opona już montowana?

Kupi drugą taką samą ok.gif

Napisano

> A tak swoją drogą ER300 jest rewelacyjną oponą, i nie zamienił bym jej na żadną inną...

To jeszcze zależy na jakim aucie i jak to auto jest używane.

Napisano

Mój dziadek fabrycznie dostał auto z jedną oponą o wyższym profilu o 5% i zorientował się dopiero po 3ch latach a wolno nie jezdzi smile.gif

Mechanizm różnicowy się troszkę napracuje i tyle, chyba, że idą na tylną oś to już w ogóle bez znaczenia.

Myślę, że przy golfowych prędkościach można się tym nie przejmować, tym bardziej, że są to nowe opony.

Napisano
  • Autor

> A tak swoją drogą ER300 jest rewelacyjną oponą, i nie zamienił bym jej na żadną inną...

No z tym to się jednak nie zgodzę. Miałem bezpośrednie porównanie dla rozmiaru 185/60R14 Turanza ER300 oraz GY Eagle F1 GSD2 w mojej Fabii i GY nie zamieniłbym na nic innego.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Mechanizm różnicowy się troszkę napracuje i tyle, chyba, że idą na tylną oś to już w ogóle bez znaczenia.

Zastanawiam się, tylko teoretycznie, czy ESP by nie protestowało za mocno.

mar00ha

Napisano

> Kupi drugą taką samą

Czyli koszt x2 - gdzie tu oszczędność?

Napisano

Rozwiń, bo logicznie to i tak musi kupić dwie opony - jedna dodatkowo jako nowa, a druga na zapas ok.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli koszt x2 - gdzie tu oszczędność?

Na oponach staram się nie oszczędzać.

W ogóle z oszczędności na samochodzie się wyleczyłem już parę ładnych lat temu. Takie oszczędności się za często mszczą. Najczęściej w środku nocy i w deszczu.

mar00ha

Napisano

> Jak Ci mówią: tragizujesz, bo producent nie ma obowiązku powiadamiania

> konsumentów, że ulepszyli dany model ZTCW.

ale jak go ulepszyli

inna srednica = inny rozmiar

przeciez teoretycznie wszystkie opony w takim samym rozmiarze powinny byc takie same (oczywiscie wiem, ze tak nie jest), ale przynajmniej tak powinno byc w przypadku tego samego producenta....

Napisano
  • Autor

> przeciez teoretycznie wszystkie opony w takim samym rozmiarze powinny byc takie same (oczywiscie

> wiem, ze tak nie jest), ale przynajmniej tak powinno byc w przypadku tego samego producenta....

Z tego założenia wychodziłem w grudniu i jak widać się przejechałem. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Rozwiń, bo logicznie to i tak musi kupić dwie opony - jedna dodatkowo jako nowa, a druga na zapas

Nie no ma teraz 4 przecież sprawne. Jak dokupi jedną brazylijską to będzie miał pięć. Wiec na zapas może być trzecia francuska - trzeba bedzie traktować jako dojazdową i tyle.

Krawiec

Napisano

> Nie no ma teraz 4 przecież sprawne. Jak dokupi jedną brazylijską to będzie miał pięć. Wiec na zapas

> może być trzecia francuska - trzeba bedzie traktować jako dojazdową i tyle.

> Krawiec

Ale będzie miał 2 brazylijskie które może dać na przód lub tył a daleją tą z zapasówki dać na zapas zlosnik.gif

Napisano

> Będę się śmiał jak Ci odpiszą że Cię bardzo przepraszają i w ramach zadośćuczynienia

> przysyłają cztery nowe opony

Nie zapominaj, że to dziki kraj.

Napisano

> ale jak go ulepszyli

> inna srednica = inny rozmiar

> przeciez teoretycznie wszystkie opony w takim samym rozmiarze powinny byc takie same (oczywiscie

> wiem, ze tak nie jest), ale przynajmniej tak powinno byc w przypadku tego samego

> producenta....

Poczytaj trochę o oponach, min artykuł który został tutaj podlinkowany. To nie do końca jest tak że czarne jest czarne a białe jest białe waytogo.gif

Napisano

> ale jak go ulepszyli

> inna srednica = inny rozmiar

> wiem, ze tak nie jest), ale przynajmniej tak powinno byc w przypadku tego samego

> producenta....

To właśnie miałem napisać. Różnice homologacyjne to jedno ale nie można tym tłumaczyć różnej średnicy. Nie wiem jakie są tolerancje w tym przemyśle ale 1cm na średnicy to IMO sporo.

Napisano

> Takiego maila dziś popełniłem do Bridgestone Sales Polska:

Nie chciałbym cie martwić ale to możne być poważniejsze niż rozmiar. Trudno mi sobie wyobrazić, że Brazylijczycy walnęli się ze swoją formą o 10mm. Ta różnica może wynikać z różnic w skurczu a to by oznaczało, że zastosowali inną mieszankę.

A mierzyłaś szerokość?

Napisano

> To właśnie miałem napisać. Różnice homologacyjne to jedno ale nie można tym tłumaczyć różnej

> średnicy. Nie wiem jakie są tolerancje w tym przemyśle ale 1cm na średnicy to IMO sporo.

1cm to w sumie nie jest sporo, przy oponie osobowej około 1,5%. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że średnica zewnętrzna opony nie jest kluczowym parametrem i nigdzie nie jest podawana grinser006.gif, bo tylko wynika z innych parametrów mających już spory dopuszczalny rozrzut i mniejsze znaczenie, głównie szerokości, a tutaj z dwóch opon o tej samej znamionowej szerokości jedna może być walcem, druga żyletką zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A mierzyłaś szerokość?

Nie mierzyłam. Nie mam stosownego urządzenia pomiarowego.

mar00ha

Napisano

> Nie mierzyłam. Nie mam stosownego urządzenia pomiarowego.

> mar00ha

No to zbuduj system pomiarowy do tego. Podpowiem części składowe.

1. Podłoga

2. prosty patyczek o długości ok. 300. A idealnie byłaby duża ekierka.

3. dłuższy patyczek do położenia na oponie.

Opone kładziesz płasko. ekierkę przykładasz z boku. długi patyczek kładziesz płasko tak, żeby się przecinał z ekierką. TADA! smile.gif

Napisano
Jak masz ESP to może być mały problem.
Napisano
  • Autor

> No to zbuduj system pomiarowy do tego. Podpowiem części składowe.

zlosnik.gif

Nie będę się bawił w żadne hece. Albo kupię drugą brazylijską, albo jakąś nową parkę.

mar00ha

Napisano

Co przeszkadza oponę z gwoździem naprawić i włożyc na zapas a zapas wrzucić w obieg? I tak całe koło zapasowe po zmianie nie bedzie pewnie jeździło dłużej na aucie bo masz alusy a zapas stalowy.

Jeżdżę na tych samych oponach, są bdb.

Po pierwszym sezonie postanowiłem dodać do obiegu opone z zapasu (pomimo, ze nic się nie przebiło) i weszła do obiegu z oponami, kóre miały przejechane ok 25 tys. km. Żadnych negatywnych efektów zgodnie z przewidywaniami nie było i nie zainteresowało mnie czy średnica tego zapasu w stosunku do opon samochodu jest wieksze o centymetr czy pół, bo po prostu nie ma to znaczenia. Moja globalna średnia predkość między przeglądami z komputera jest przeważnie ok 70/h. Jeżdżacy po W-wie mogą sobie o takiej pewnie pomarzyć.

Koła w dalszym ciągu rotują , żeby zapewnić równomierne zużycie włącznie z zapasem i polecam to każdemu, kto ma ER300, bo sa to asymetryczne opony, co pozwala bez problemu używać je z przodu alba z tyłu bez żonglowania na feldze.

Powiem więcej: dokupiłem pojedynczą oponę, mam w tej chwili w rotacji 6 - w połowie sezonu letniego będę kupował 2, bo tak wynika z planu rotacji (2 będą miały 80tys i 4mm bieżnik - do wyrzucenia zlosnik.gif ), jeżeli to auto dalej bedzie ze mną.

Czyli - przesadziłeś... wink.gif

Róznica średnicy kół, w których ciśnienie różni sie o 5% pewnie jest tez 1cm (ok 1.5%). Liczy sie własciwie promień od środka kola do ziemi, bo częśc nieobciążona może sobie miec ile chce. Konia z rzedem temu, co wykrywa, że ma ciśnienie w kole mniejsze o 5%, czyli np 0.1-0.15 atm.

Napisano

> Nie będę się bawił w żadne hece. Albo kupię drugą brazylijską, albo jakąś nową parkę.

Ja kiedyś uszkodziłem zimowego Nokiana i kupiłem w zamian 2 sztuki, bo na szczęście (sądząc po Twoim przypadku) tego modelu już nie było w ofercie. Ale na nieszczęście chciałem zaoszczędzić i zamiast Nokianów, kupiłem Barumy. no.gif Kiedyś jeździłem na Barumach Polaris i sobie chwaliłem, ale współczesne Polaris 2 to dno no.gif

Napisano
  • Autor

> Co przeszkadza oponę z gwoździem naprawić i włożyc na zapas a zapas wrzucić w obieg? I tak całe

> koło zapasowe po zmianie nie bedzie pewnie jeździło dłużej na aucie bo masz alusy a zapas stalowy.

A tu Cię zaskoczę, bo zapas mam na oryginalnym alusie. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

>(...)

> Niestety, stało się tak, że po pewnym czasie zniszczyłem jedną z

> tych opon - wbił mi się w nią gwóźdź.

>(...)

> Zastanawiam się co teraz zrobić.

Ja bym po prostu za 30 zł kazał załatać dziurę po gwoździu i dalej jeździł na tej oponie, tak jak czyniłem to wielokrotnie. Chyba, że jesteś ofermą nie czującą samochodu i przejechałeś się bez powietrza na tyle długo, żeby połamać boki opony ?

Napisano

jeśli model opony się nie różni, to średnica koła też powinna być taka sama.

nawet mieszanka w oponach o tej samej nazwie, a z różnych lat produkcji powinna umożliwiać normalne prowadzenie samochodu bez żadnych niespodzianek.

dobrym przykładem jest Pirelli ze swoim modelem Carving. sama zmiana mieszanki wymusiła zmianę nazwy na Carving Edge.

ponad rok temu zdarzyło mi się spsuć oponę Michelin Pilot Exalto2. stare opony miały półtora roku, więc pełny obaw po doświadczeniach z Continentalem( z tym producentem nigdy nic nie wiadomo ), udałem się po zakup nowej jednej francuskiej opony.

na szczęście wszystko było idealnie, samochód prosto jechał, mimo, że nowe i stare koło były na osi napędowej.

dlatego nie uważam, żebyś nie miał racji. producent musi zachować kompatybilność opon w tym samym rozmiarze i modelu. inaczej cała idea oznaczania opon modelem byłaby bezsensowana...

Napisano

> A tu Cię zaskoczę, bo zapas mam na oryginalnym alusie.

> mar00ha

Ale czy na pewno takim samym "Alusie"..... może jest to felga o innej szerokości.... np 6 1/2" .... a nie 7" a tylko wygląda jak te pozostałe.... hmm.gif

Napisano

> A tu Cię zaskoczę, bo zapas mam na oryginalnym alusie.

Tym lepiej, nie trzeba przekładac naprawionej opony na stalówkę.

Masz w tej chwili 6 opon - idealne rozwiazanie do rotowania kółek, zakładaj i jeździj, jak chcesz, to testuj hamowania ze 160 na deszczu, żeby sie przekonać, że opona z zapasu i nowa nie stanowią zadnego problemu.

Napisano
  • Autor

> Ja bym po prostu za 30 zł kazał załatać dziurę po gwoździu i dalej jeździł na tej oponie, tak jak

> czyniłem to wielokrotnie. Chyba, że jesteś ofermą nie czującą samochodu i przejechałeś się

> bez powietrza na tyle długo, żeby połamać boki opony ?

Nie uznaję opon naprawianych za sprawne. Tak mam.

A na gwoździu jeżdziłem nie wiem ile, bo powietrze w ogole nie schodziło.

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Ale czy na pewno takim samym "Alusie"..... może jest to felga o innej szerokości.... np 6 1/2" ....

> a nie 7" a tylko wygląda jak te pozostałe....

Dokładnie taki sam jest. ok.gif

Zapłaciłem za to dodatkowo przy kupowaniu auta.

mar00ha

Napisano

> Nie uznaję opon naprawianych za sprawne. Tak mam.

> A na gwoździu jeżdziłem nie wiem ile, bo powietrze w ogole nie schodziło.

> mar00ha

Gwóźdź był od czoła, czy z boku opony?

Od czoła można spokojnie naprawiać drobne uszkodzenia ok.gif

Z boku raczej nie naprawia się opon.

Napisano

> Nie uznaję opon naprawianych za sprawne. Tak mam.

Różne są dziwactwa... ale w tym wypadku to absolutnie poza moim zakresem rozumienia.

> A na gwoździu jeżdziłem nie wiem ile, bo powietrze w ogole nie schodziło.

Tym bardziej opona po zakorkowaniu dziury po gwoździu jest całkowicie pełnosprawna. I zdecydowanie wolałbym mieć jedną naprawianą po takim uszkodzeniu, niż różne opony na różnych osiach.

Napisano
  • Autor

> Gwóźdź był od czoła, czy z boku opony?

> Od czoła można spokojnie naprawiać drobne uszkodzenia

> Z boku raczej nie naprawia się opon.

Od czoła.

Ale jeszcze raz: z zasady nie naprawiam opon, tylko je wyrzucam. Po prostu tak mam.

mar00ha

Napisano

Może kiedyś można było tak uważać, dzisiaj to głupota. Opona której

czoło zostało naprawione, jest w pełni sprawną oponą, nawet obecnie

mam jedną taką i jakoś przy 130 i więcej nic jej się nie dzieje. Dopiero

gdy dziura jest z boku opony, jest to po pierwsze nienaprawialne,

a po drugie niebezpieczne.

Gdyby to był mój rozmiar, za 10 zł bym tą przebitą gumę wziął od Ciebie

i sobie miał grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Różne są dziwactwa... ale w tym wypadku to absolutnie poza moim zakresem rozumienia.

Nie musisz rozumieć. Przyjmij do wiadomości. To wystarczy. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> Może kiedyś można było tak uważać, dzisiaj to głupota. Opona której

> czoło zostało naprawione, jest w pełni sprawną oponą, nawet obecnie

> mam jedną taką i jakoś przy 130 i więcej nic jej się nie dzieje. Dopiero

> gdy dziura jest z boku opony, jest to po pierwsze nienaprawialne,

> a po drugie niebezpieczne.

Ale ja nie uznaję jakkolwiek naprawianej opony za sprawną. I już.

A zdarza mi się jeździć >200km/h.

> Gdyby to był mój rozmiar, za 10 zł bym tą przebitą gumę wziął od Ciebie i sobie miał

Nic z tego. Zostawiłem u gumiarza do utylizacji. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Od czoła.

> Ale jeszcze raz: z zasady nie naprawiam opon, tylko je wyrzucam. Po prostu tak mam.

Masz do tego prawo.

Ale po tym, jak piszesz, że nowozakupiona opona jest niewłaściwa, to napraw tę z gwoździem i będzie w sam raz - zrób wyjątek od swojej reguły, aby ją jeszcze mocniej utwierdzić wink.gif

Napisano
  • Autor

> Masz do tego prawo.

> Ale po tym, jak piszesz, że nowozakupiona opona jest niewłaściwa, to napraw tę z gwoździem i będzie

> w sam raz - zrób wyjątek od swojej reguły, aby ją jeszcze mocniej utwierdzić

Nigdy! Wolałbym już kupić komplet 4 nowych opon. Taki jestem skrzywiony psychicznie, że uszkodzona opona to dla mnie szrot.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.