Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rynek nie znosi próżni, czyli nowe możliwości biznesowe

Featured Replies

Napisano

No właśnie.

Ostatnia nowelizacja PoRD i ustaw towarzyszących podcięła nieco skrzydła naszym byzmesmenom sraczomiejskim - sam dostrzegam wyjątkowo niski "ruch" na fotach.

Ale - jak wiadomo z wykładów n/t wolnego rynku - biznes nie znosi próżni.

Cóż zatem zrobić, żeby wypełnić lukę w dochodach (pardon, aby móc dalej podnosić bezpieczeństwo na drogach)?

Quote:

Straż Miejska rusza na wojnę o "koperty"

dzisiaj, 07:36

SG / tvnwarszawa.pl

Parkowanie na "kopertach" to prawdziwa plaga. Z odsieczą spieszy straż miejska. Ruszyła zmasowana akcja walki z wygodnickimi kierowcami - informuje TVN Warszawa.

Marek Sołtys, znany jako Szalony Wózkowicz, od 30 lat jest niepełnosprawny. Trudno mu poruszać się po mieście, ale najciężej - zaparkować w weekend przed centrum handlowym.

- Towarzystwu Przyjaciół Szalonego Wózkowicza najtrudniej jest przy sklepach. Ludzie spieszą się, podjeżdżają blisko wyjścia no i niestety bardzo nam tym utrudniają – opowiada Sołtys. - Bo nam dostanie się dużo dalej do samochodu i wejście do środka sprawia kłopot - tłumaczy.

Najgorzej w Śródmieściu

Ale te tłumaczenia nie trafiają do kierowców. W ubiegłym roku, w samym Śródmieściu wręczono ponad 2 tys. mandatów. Na Woli było ich prawie tysiąc, na Mokotowie ponad 800, na Bielanach o połowę mniej. Od stycznia tego roku wypisano juz prawie 600 mandatów.

- Kilkanaście razy dziennie, na dziennej zmianie i na nocnej też są samochody które parkują na miejscach dla niepełnosprawnych – relacjonuje Wacław Madej ze straży miejskiej.

Nie pomagają nawet wysokie kary: 500 złotych mandatu i 388 za odholowanie auta oraz 28 złotych za każdy dzień postoju na parkingu.

Strażnicy postanowili zrobić z tym porządek. Wszystkie samochody bezprawnie zajmujące miejsca dla niepełnosprawnych są od razu odholowywane. Pomagają mieszkańcy, którzy codziennie informują o przypadkach łamania przepisów.

- Jeśli mieszkańcy widzą, że ktoś nieuprawniony zaparkował na kopercie, dzwonią bardzo często i to bez względu na to, czy to są koperty na drogach publicznych czy w centrach handlowych – opowiada rzeczniczka straży miejskiej Monika Niżniak.

Moi kochani "odsieczowcy"...

Skończyło się fotokoryto, to będziemy odholowywać...

Tyle lat temat leżał odłogiem, a tu nagle JEEEEST - KOPERTY!...

Ręce opadają...

A może tak wzorem jednego z miast śląskich skasować tą instytucję i zamiast niej ufundować dodatkowe etaty policyjne? Niestety, forsa z mandatów będzie wówczas wpływać do budżetu województwa, więc...

Rozumiemy się...

Tak, nie przepadam za tą formacją złożoną z odrzutów społecznych, powołaną celem reperacji dziurawego budżetu...

Napisano

ciekawe czy takze sa tacy cacy przy skrzyzowaniu kruszkowskiego/tamka, zawsze prawe pasy sluzyly za parking hmm.gif

Napisano

Szkoda, że SM przypomina sobie o takich sprawach, jak zastawianie kopert dopiero w tedy, kiedy widzi w tym sposób na uzupełnienie utraconych dochodów.

Ale z drugiej strony... dzisiaj byłem w jednym z hipermarketów. Przed głównym wejściem są koperty dla niepełnosprawnych. A na tej kopercie kto? Pełnosprawny fizycznie (choć być może niekoniecznie umysłowo) kierowca potężnego krążownika szos - Opel Agila. I chociaż było to miejsce większe niż normalne, dla tego kogoś było to i tak mało, gdyż postawił auto w taki sposób, że zajął jeszcze spory kawałek miejsca przylegającego do tegoż. Szkoda, że bateria w telefonie padała, zrobiłbym fotkę.

Napisano
  • Autor

> a mozesz zdradzic nazwe tego slaskiego miasta?

No właśnie ze łba mi wyleciało.

Żory? Chrzanów?

Wczoraj czytałem jakiś artykuł n/t/t, ale nie mogę go znaleźć.

Guglarka wyrzuca tylko okrzyki frustratów nagrodzonych przez SM.

Napisano

Ciach...

> Moi kochani "odsieczowcy"...

> Skończyło się fotokoryto, to będziemy odholowywać...

> Tyle lat temat leżał odłogiem, a tu nagle JEEEEST - KOPERTY!...

I bardzo dobrze.

> Ręce opadają...

> A może tak wzorem jednego z miast śląskich skasować tą instytucję i zamiast niej ufundować

> dodatkowe etaty policyjne? Niestety, forsa z mandatów będzie wówczas wpływać do budżetu

Będziesz potrzebował pomocy od Policji, to nie przyjedzie, bo będzie wypisywać mandat za złe parkowanie.

> województwa, więc...

> Rozumiemy się...

> Tak, nie przepadam za tą formacją złożoną z odrzutów społecznych, powołaną celem reperacji

> dziurawego budżetu...

Mówi się trudno. kto za nich będzie pilnował porządku na bazarach?

No normalnie wypowiedzi jaka to Straż miejska i Policja jest zła, mnie rozwalają. A to tylko Polska i jej naród. mad.gif

Napisano

> a mozesz zdradzic nazwe tego slaskiego miasta?

Żory

Napisano

> Żory

Tam i tak SM ze swoimi fotoradarami nie miała szans bytu - co skrzyżowanie to masz miśka z radarem hehe.gif

Napisano

> Ciach...

> I bardzo dobrze.

> Będziesz potrzebował pomocy od Policji, to nie przyjedzie, bo będzie wypisywać mandat za złe

> parkowanie.

> Mówi się trudno. kto za nich będzie pilnował porządku na bazarach?

> No normalnie wypowiedzi jaka to Straż miejska i Policja jest zła, mnie rozwalają. A to tylko Polska

> i jej naród.

Nikt nie mówi, że policja jest zła smile.gif

ale straż miejska? co oni robią poza zbieraniem haraczu?

Policjant może pomóc, może obronić (może i tak się zdarzyć), może rozładowywać korek - innymi słowy jest potrzebny

a strażnik miejski wlepia mandat za złe parkowanie, za nieodśnieżenie dzień po śnieżycy, za codzienne niezebranie liści.

No naprawdę super.

Jeśli ktoś nie dostał się do policji, a ma znajomości w urzędzie to zawsze może być strażnikiem miejskim

Natomiast wbrew wszystkiemu ze wstydem przyznam, że uważam dawanie mandatów dla parkujących na miejscach dla inwalidów za szczytny cel. ok.gif

Napisano

Ok,

Ale czy pamiętasz jak wyglądała sytuacja gdy nie było instytucji Straży miejskiej? Wtedy były narzekania, że nie ma kto stać na straży prawa itd.

Faktem jest że straż miejska jest "skostniałym organem" czymś na wzór strażnika

Napisano

> Żory? Chrzanów?

Chrzanów to nie Śląsk, Gorolu! angryfire.gifangryfire.gifsmile.gif

Napisano

czylo co? zle ze kaza za parkowanie na kopertach dla inwalidow? ja dzis chcialem skorzystac z takiej koperty przed szpitalem - ale gdzie tam 3 koperty a na nich 6 nieprawidlowo zaparkowanych pojazdow bez plakietki os niepelnosprawnej.... sick.gif

Napisano

> Ok,

> Ale czy pamiętasz jak wyglądała sytuacja gdy nie było instytucji Straży miejskiej? Wtedy były

> narzekania, że nie ma kto stać na straży prawa itd.

> Faktem jest że straż miejska jest "skostniałym organem" czymś na wzór strażnika

No właśnie. Nie było SM to narzekania, że policja zamiast zajmować się poważnymi sprawami zajmuje się pierdołami. Jak, niezależnie od przyczyny, SM zaczyna się zajmować tym co trzeba to też niedobrze. No to jak już ta służba jest to co powinna robić?

Napisano

w koncu sie za cos pozytecznego wzieli

Napisano

> Ostatnia nowelizacja PoRD i ustaw towarzyszących podcięła nieco skrzydła naszym byzmesmenom

> sraczomiejskim - sam dostrzegam wyjątkowo niski "ruch" na fotach.

A sprzedali te fotoradary czy się amortyzują w magazynie? grinser006.gif

Napisano

> Chrzanów to nie Śląsk, Gorolu!

ale był w woj. katowickim palacz.gif

i prawda nie ma u nas straży biznesowej.

Napisano
  • Autor

> Nie rozumiem Twojego płaczu. W końcu robią to co powinni!

Primo - nie płaczu. Wypraszam sobie.

Raczej śmiechu. Śmiechu przez łzy, ale wciąż - ŚMIECHU.

Secundo - "robią to co powinni" - możesz rozszerzyć temat?

Sracze gminne/miejskie są formacjami powoływanymi praktycznie _wyłącznie_ w celu osiągania przez nie dochodu.

Mydlenie oczu o "bezpieczeństwie" (o jakże wielbię ten uniwersalny bullshit - wystarczy rzucić sloganikiem "no ale BEZPIECZEŃSTWO" i już każdy winien zawinąć ogonek pod siebie i schować się do yamki - takie MKD w innym wydaniu) i "chronieniu obywateli" powoduje u mnie czkawkę ze śmiechu.

Ta formacja nie ma ŻADNYCH sensownych uprawnień, składa się w znacznej mierze z bandy jełopów, którzy W ŻADEN sposób nie załapaliby się do Policji (nawet mimo jej niezbyt wielkich wymagań). JEDYNY cel ich działalności to produkcja przychodu dla gminy poprzez rozmaite działania biznesowe mające na celu golenie frajerów.

Żeby nie było najmniejszych wątpliwości - jestem zwolennikiem, baaa, FANEM karania za przewinienia w ruchu drogowym. Ale niech to odbywa się Z GŁOWĄ, a nie metodą "jakby tu ugolić ile się da".

Absolutne przodownictwo pracy w tej materii mają u mnie sracze gminne z okolic które kiedyś Lepper chciał mianować województwem środkowopomorskim. Byłem osobiście, "temi ocemi" widziałem, nóż w kieszeni się otwierał.

Warszawskie sraczniki wraz z ich umiłowanymi miejscami, gdzie "pilnują bezpieczeństwa" (Połczyńska przy Selgrosie - ócz mych szarości zwilża każdy widok ich Partnera "żywiącego y broniącego" mnie i mego synka i 'być może matki, co to nie siedzi z tyłu'...) też mnie radują...

NIE, nie zostałem skutecznie obfocony (tzn 3x zostałem "ustrzelony", bez skutecznego działania - byłem wyprzedzany przez inne pojady i fota musiała być nieprocesowa, zresztą jakby przyszła to z chęcią podjąłbym rękawicę, bo jechałem przepisowo, jak zwykle zresztą).

Napisano
  • Autor

> A sprzedali te fotoradary czy się amortyzują w magazynie?

Czekają na lepsze czasy, choć np taka Konopnica, czy Wanaty to mają przesrane, bo wmyśl nowej ustawy to niestety nie zarobią na DK8.

Napisano
  • Autor

> czylo co? zle ze kaza za parkowanie na kopertach dla inwalidow? ja dzis chcialem skorzystac z

> takiej koperty przed szpitalem - ale gdzie tam 3 koperty a na nich 6 nieprawidlowo

> zaparkowanych pojazdow bez plakietki os niepelnosprawnej....

Nie.

Źle, że do tej pory zlewali temat, a teraz, jak się fotokoryto skończyło, to nagle JEEEEST, KOPERTY!, Bedziem bronić inwalidów do krwi ostatniej kropli z żył!

Napisano

U mnie na wsi zwiększono cenę za tzw. "fix-It" mandat (czyli mandat za coś zepsutego w samochodzie typu spalona zarowka itp.) z $10 do $95. I nagle policja zaczęła po nocach polować na ludzi ze spalonymi zarowkami.

Napisano
  • Autor

> Będziesz potrzebował pomocy od Policji, to nie przyjedzie, bo będzie wypisywać mandat za złe

> parkowanie.

A teraz to przepraszam policja czeka z założonymi rękami na zgłoszenia? No to dulary p-ko orzechom stawiam, że dawno nie wzywałeś policji...

Hint ostatni, jakiego milczącym świadkiem byłem parę dni temu.

Panowie kiele ósmej rano trzasnęli się pod moim oknem. Nie rozkminili tematu na oświadczenie, czekali na policję.

Do szesnastej...

I tak szybko...

> Mówi się trudno. kto za nich będzie pilnował porządku na bazarach?

Policja, dofinansowana przez miasto, bo ma sensowne uprawnienia.

A nie że sraczniki do wszystkiego i tak muszą mieć asystę Policji - to pochuj taka formacja, jak co się nie dzieje to z płaczem na 997 dzwonić muszą?

> No normalnie wypowiedzi jaka to Straż miejska i Policja jest zła, mnie rozwalają. A to tylko Polska

> i jej naród.

A-a!

Ja NIGDZIE nie napisałem, że Policja jest zła.

Sama idea sraczy wiejskiej też jest OK, ale wykonanie, sprowadzające tą służbę do roli dojnej krowy łatającej budżety miejskie już NIE.

Istotą tej zabawy jest PREWENCJA, a nie represja ukierunkowana na maksymalizację wysokości nakładanych grzywien.

Jako żyję jeszcze nie widziałem fotoplastikona sraczy wiejskiej tam, gdzie FAKTYCZNIE miałoby to jakikolwiek wpływ na bezpieczeństwo.

ZAWSZE jest to miejsce, gdzie jest maksymalny "udój".

Napisano
  • Autor

> Chrzanów to nie Śląsk, Gorolu!

Co za różnica?

I tak "słoikowo"

Napisano

Napisałeś gdzieś tu komuś że idea SM jest ok. Nie zgodzę się. Ten pomysł jest poroniony od samego początku. Dlaczego? A już Ci mówię:

- nie powinno się dawać nawet odrobiny władzy wykonawczej ludziom do tego się nie nadającym. Już w policji jest dużo nadużyć (nie jest to polska specjalność - wszędzie tak jest), pomimo jakiejś tam selekcji, a co dopiero w SM która selekcji żadnej nie ma i mieć nie będzie. Tam trafiają kmioty z przypadku, albo nieudacznicy którzy życzyli by sobie być "WŁADZĄ" a tymczasem nie mają ani predyspozycji fizycznych, ani tym bardziej psychicznych. I nawet gdyby ich uprawnienia ograniczyć do możliwości wystawiania mandatów za nie sprzątanie psich gó...n (czego nie robią, a powinni) to i tak za dużo. Będą nadużycia. Roztrząsał się taki badziew będzie nad właścicielem psa który obsrał chodniczek bo to ON MA blankiet z mandatami zamiast w sposób szybki i z klasą sprawę załatwić.

SM to pomyłka, to coś w rodzaju samowolki obywatelskiej. Zbyt duża władza wśród "inteligentnej" części narodu to wyjątkowy sposób na to by zakompleksieni postanowili poczuć się ważni.

Napisano

> Ręce opadają...

Pal licho kto się tym zajął 270751858-jezyk.gif

Ważne ,że w końcu coś się dzieje ,bo policja w Polsce takimi pierdołami jak miejsca dla niepełnosprawnych jakoś nie bardzo jest zainteresowana sick.gif

HanYs

Napisano

Wulgaryzmy są piętnowane. banned.gif

mar00ha

Napisano

W Grodzisku Mazowieckim już zaczęli:

20110221491.jpg

Fotka ze wczoraj. Chyba metodą 'obrony' kopert jest ich zastawianie żeby nikt inny nie zajął.

Albo miejsce nie odśnieżone więc nie widzieli koperty zlosnik.gif

Napisano

.

Chrzanów?

Chrzanów pozbył się sraczy wiejskiej kilka lat temu smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> A może tak wzorem jednego z miast śląskich skasować tą instytucję i zamiast niej ufundować

> dodatkowe etaty policyjne?

To zlikwiduj, ale dopoki jeszcza sa, to powinni cos robic

a wlasnie karanie za zajmowanie miejsc inwalidom swietnie pasuje do ich zadan. Takie jest moje zdanie.

Oni nie powinni zajmowac sie bezpieczenstwem, bo od tego jest policja, a porzadkiem. Czyli karanie za zle parkowanie, za srajace psy na chodnikach, za handel poza targowiskami, za plucie na ulicy, za smiecenie, itp sprawy.

Wiec bardzo dobrze, ze wreszcie sie wzieli za to, za co powinni.

Napisano

Tak wzięli się, ale wtedy, kiedy zabrali im źródełko fotoradarów. Owszem lepiej późno niż wcale, ale to śmieszne i tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.