Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW chce kupić Alfe-Romeo

Featured Replies

Napisano

> Pomyśl sobie co wyjdzie jak zrobią odwrotnie

panic.gif

Oby nie biglaugh.gif

Napisano

Oj kolega chyba nie w humorze ... Nie było dziś kawki w serwisie??

Daj sobie na wstrzymanie ok.gif Najważniejsze zdanie już padło, ale Ty będziesz dalej uparcie bronił bezawaryjnych Alf.

Napisano

> ale często się mówiło ...

> "Gdyby połączyć stylistów z Alfy z inżynierami Volkswagena wyszło by nawet dobre auto"

Księgowi z VAG-a szybko by zahamowali zapędy stylistów z Alfy :/

Napisano

> Oby nie

Było już chyba coś takiego z Lancią. Gdyby wzięli włoski styl i japońską technologie byłby pewnie przebój rynkowy. Niestety zrobili odwrotnie.

Napisano

> Oj kolega chyba nie w humorze ... Nie było dziś kawki w serwisie??

> Daj sobie na wstrzymanie Najważniejsze zdanie już padło, ale Ty będziesz dalej uparcie bronił

> bezawaryjnych Alf.

nie bronie bezawaryjności alfy, nie napisałem z żadnym miejscu że są bezawaryjne, psuje sie jak każde inne auto

sam prowokujesz stwierdzeniem:

Quote:

Może Alfa nie sypałaby się tak jak domki z kart.

i udajesz zdziwionego

Napisano

> Może Alfa nie sypałaby się tak jak domki z kart.

A sypie się? Nie zanotowałem.

Napisano

Jako wierny fan marki, do tej pory oblewał mnie zimny pot, gdy docierały do mnie takie informacje.

Ale wabik w postaci powrotu do 4-ro cylindrowego silnika horyzontalnego jest dla mnie na tyle pięknie brzmiący, że wsadziłbym sobie w buty te uprzedzenia.

Kiedyś (przed wchłonięciem przez fiata) alfa miała w ofercie boxery kilku podstawowych pojemności; kilka wersji z silnikiem v6 (2.0, 2.0 Tb, 2.5, 3.0, współcześnie jeszcze 3.2) oraz kilka własnych konstrukcji legendarnej rzędowej czwórki. Dziś z tego dziedzictwa nie zostało kompletnie nic. Dwa silniki noPb, w tym jeden "uniwersalny" konstrukcji FPT.

A alfa romeo to oprócz ładnej karoserii, dobrego prowadzenia także a może przede wszystkim silnik - zasilany jedynym słusznym paliwem :-)

Może być nawet z sygnaturą by Porsche palacz.gif

Napisano

> psuje sie jak każde inne auto

A ogony w tabelach bezawaryjności to zemsta Niemców ?

Napisano

> Jako wierny fan marki, do tej pory oblewał mnie zimny pot, gdy docierały do mnie takie informacje.

> Ale wabik w postaci powrotu do 4-ro cylindrowego silnika horyzontalnego jest dla mnie na tyle

> pięknie brzmiący, że wsadziłbym sobie w buty te uprzedzenia.

> Kiedyś (przed wchłonięciem przez fiata) alfa miała w ofercie boxery kilku podstawowych pojemności;

> kilka wersji z silnikiem v6 (2.0, 2.0 Tb, 2.5, 3.0, współcześnie jeszcze 3.2) oraz kilka

> własnych konstrukcji legendarnej rzędowej czwórki. Dziś z tego dziedzictwa nie zostało

> kompletnie nic. Dwa silniki noPb, w tym jeden "uniwersalny" konstrukcji FPT.

> A alfa romeo to oprócz ładnej karoserii, dobrego prowadzenia także a może przede wszystkim silnik -

> zasilany jedynym słusznym paliwem :-)

> Może być nawet z sygnaturą by Porsche

i naprawdę wierzysz, że nagle zaczęto by wkładać pod maskę boxery, widlaste szóstki itd?

Zrobiło by się kolejne auto grupy VAG oparte o podzespoły typowe dla tej grupy.

A silniki Porsche to może są fajne, ale do czego Fiat ma je wkładać?

Poza tym Fiat dość dobrze radzi sobie z konstruowaniem silników. Zaryzykuję stwierdzenie, że równie dobrze co Porsche.

Napisano

> A ogony w tabelach bezawaryjności to zemsta Niemców ?

Wg. Dekry w ubiegłym roku 159 jest przed m. innymi Avensisem, Accordem, czy Passatem. Wyżej sklasyfikowano tylko A4, C-klasę, BMW 3 i Volvo S40 - to aż taki "ogon"? hmm.gif

Napisano

Pokaż te tabele ok.gif

Napisano

> Pamiętam, że czytałem na kąciku alfy o jeździe próbnej >giuliettą w której palił się check engine.

I to jest twoja jedyna wiedza o awaryjnosci alfy hahaha.gif

Koncz wasc wstydzu oszczedz bo twoje wywody brzmia jak echolalia no.gif

Napisano
  • Autor

> Pokaż te tabele

Ja mam taką tabelkę: link

Jak widać Alfa 147 jest na poziomie Mercedesa E/M/S..... lub BMW 5... chipsy.gif a 159 wcale nie tak daleko za nimi... chipsy.gif

93. Mercedes-Benz E 6,7% 77

94. VW Fox 6,9% 38

94. Hyundai Tucson 6,9% 46

96. VW Sharan 7,0% 73

97. Mercedes-Benz M 7,1% 66

97. Mercedes-Benz S 7,1% 72

99. BMW 5 7,4% 75

99. Alfa Romeo 147 7,4% 48

99. Fiat Panda 7,4% 36

102. Kia Picanto 7,5% 34

103. Chevrolet Matiz 7,8% 34

104. BMW X5 7,9% 66

104. Citroën C3 7,9% 38

104. Renault Mégane 7,9% 52

107. Fiat Punto 8,0% 41

108. Citroën Berlingo 8,2% 55

108. Hyundai Santa Fe 8,2% 57

110. Alfa Romeo 159 8,5% 58

110. Peugeot 1007 8,5% 30

Napisano

> Ja mam taką tabelkę: link

> Jak widać Alfa 147 jest na poziomie Mercedesa E/M/S..... lub BMW 5... a 159 wcale nie tak daleko

Podaj jeszcze zestawienie alfy 145 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Hmm... a wiesz ,ze 147 od 2 lat nie produkuja

Skoro psuła sie tak jak Mercedesy to znaczy, że psuła reputacje alfy na która ona tyle pracowała.... hmm.gif więc nic dziwnego, ze juz nie produkują hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Zwróć uwagę na wielość próby jeśli porównujesz już 159 do avensis czy passata. Badania Dekry 2010 były na przełomie 01.10.2007 - 30.09.2009r.

Raport dekry 2010

Żeby wyciągnąć konkretne wnioski trzeba zobaczyć dokładniejszy raport, który zawierałby chociaż usterkowość przy danym przebiegu bądź wieku auta.

Napisano

Nie to że się czepiam ale ... kto robił tą tabele?

Można z niej odczytać, że np. 7,4% z tajemniczej ilości BMW 5, które przejechały średnio 75 km(!!!) miały poważna usterkę.

Alfa 147 faktycznie trzyma poziom... Ma taki sam jak BMW, tylko, że usterki w jakiejś tam próbie występują średnio po przebiegu 48 kilometrów.

Co za złomy, psują się po kilkunastu kilometrach.

Napisano

> Szkoda gadac - atak klonow bedzie

w sumie , gdyby ludziki z wv wrócili do stylu AR159 to czemu nie , byle by nie montowali kiblowatych 2.0 tdi

Napisano

a może przejrzyj najpierw tabele grinser006.gif

zwróc uwagę na raport z zeszlego roku hmm.gif na model 159 hahaha.gif

Napisano

Zwracam się z prośbą aby kolega napisał co wywnioskował z opublikowanych danych statystycznych i proszę aby kolega przejrzał tabelę zwracając uwagę na poszczególne dane uwzględniając:

- okres przeprowadzanych badań,

- wiek porównywanych modeli w momencie porównania,

- rok wprowadzonych modeli,

- próbę porównywanych modeli,

- poszczególne stopnie usterkowości.

Zwracam się również z prośbą aby Panowie używali konkretnych danych statystycznych a nie tabel o wątpliwej treści i pochodzeniu.

Napisano

> Zwróć uwagę na wielość próby

W jakim celu? niewiem.gif Do uogólnień na temat "ogonów w tabelach" w rankingach niezawodności nie były potrzebne żadne dodatkowe szczegóły, więc i tutaj raczej potrzebne nie są. hehe.gif Autokącikowym zwyczajem możnaby dorzucić tu coś jeszcze o volkswagenowych czy toyotowych dżihadowcach, którzy szukają dziury w całym. rotfl.gif

> jeśli porównujesz już 159 do avensis czy passata.

Ja niczego nie porównuję - zrobiła to Dekra. skromny.gif Ale tak czy inaczej - jeśli ten ranking potraktować poważnie, to jest on mocno dołujący, skoro na drugim miejscu w klasyfikacji znalazł się taki jak pojazd jak Mercedes W204. facepalm.gif Jedyna nadzieja w tym, że z takiego rankingu tak na prawdę guzik wynika. ok.gifhehe.gif

Napisano

> Zwracam się z prośbą aby kolega napisał co wywnioskował z opublikowanych danych statystycznych i

> proszę aby kolega przejrzał tabelę zwracając uwagę na poszczególne dane uwzględniając:

> - okres przeprowadzanych badań,

> - wiek porównywanych modeli w momencie porównania,

> - rok wprowadzonych modeli,

> - próbę porównywanych modeli,

> - poszczególne stopnie usterkowości.

> Zwracam się również z prośbą aby Panowie używali konkretnych danych statystycznych a nie tabel o

> wątpliwej treści i pochodzeniu.

no wychodzi na to jest zła bo nie pasuje do przyjętej tezy biglaugh.gif

Napisano

> i naprawdę wierzysz, że nagle zaczęto by wkładać pod maskę boxery, widlaste szóstki itd?

Co do boxera to nie mam wątpliwości. Jeśli byłby to silnik na wyłączność dla AR to znalazłoby się grono chętnych na takie rozwiązanie.

Wyobraż sobie hipotetyczne MiTo z silnikiem, który uwożliwia poprowadzenie lini maski o 10-15 centymetrów niżej, z obniżonym środkiem cieżkości, z (mam nadzieję) krótkim skokiem tłoka, być może wspomaganym suszarką, albo chociaż z systemem MultiAir palacz.gif

Co do v6 - z alfowskim v6 alfy nie sprzedawały się najlepeij, z GM'owskim/holdenowskim tym bardziej. Z v6 by VW... no cóż, wróżką nie jestem, ale kto wie. Ja bym nie kupił smile.gif

> Zrobiło by się kolejne auto grupy VAG oparte o podzespoły typowe dla tej grupy.

Jeśli to miałoby pójść w tym kierunku (unifikacja) to szkoda 100 letniej historii marki. Ale gdyby zachować jej odrębność a jedynie wspomóc techniką Porsche (na podobnej zasadzie jak to robią z Lamborghini), to czemu nie.

> A silniki Porsche to może są fajne, ale do czego Fiat ma je wkładać?

Do MiTo mi ten zapowiadany boxer pasuje :-)

> Poza tym Fiat dość dobrze radzi sobie z konstruowaniem silników. Zaryzykuję stwierdzenie, że równie

> dobrze co Porsche.

Nie można odmówić systemowi MA innowacyjności. Ale ten sam silnik znajdziesz we wszystkich markach koncernu. Tu nie ma żadnej ekskluzywności, która była by potrzebna żeby z AR zrobić chociaż hipotetycznego uczestnika klasy Premium.

1750 Tb nie załatwi wszystkiego, niezależnie jaką suszarkę tam włożą. Aczkolwiek cieszę się, że powstał. Powstał specjalnie z myślą by wykorzystywać go w alfie. I póki tak zostanie, a mam nadzieję że tak, jest to godny następca historycznych rzędówek alfy romeo.

...ale AR z silnikiem Porsche... to też brzmi dobrze :-)

Napisano

> Co do boxera to nie mam wątpliwości. Jeśli byłby to silnik na wyłączność dla AR to znalazłoby się

> grono chętnych na takie rozwiązanie.

A ja nie.

> Wyobraż sobie hipotetyczne MiTo z silnikiem, który uwożliwia poprowadzenie lini maski o 10-15

> centymetrów niżej, z obniżonym środkiem cieżkości, z (mam nadzieję) krótkim skokiem tłoka, być

> może wspomaganym suszarką, albo chociaż z systemem MultiAir

A do tego ze skrzynia za silnikiem. Innymi słowy silnik daleko przed osią i napęd na przód. Jak dla mnie nie brzmi to jak recepta na świetne prowadzenie.

> Co do v6 - z alfowskim v6 alfy nie sprzedawały się najlepeij, z GM'owskim/holdenowskim tym

> bardziej. Z v6 by VW... no cóż, wróżką nie jestem, ale kto wie. Ja bym nie kupił

> Jeśli to miałoby pójść w tym kierunku (unifikacja) to szkoda 100 letniej historii marki. Ale gdyby

> zachować jej odrębność a jedynie wspomóc techniką Porsche (na podobnej zasadzie jak to robią z

> Lamborghini), to czemu nie.

Do MiTo pasuje lekka i mocna r4. Inaczej znów dostaniemy 147 gta, które nie skręca.

> Do MiTo mi ten zapowiadany boxer pasuje :-)

> Nie można odmówić systemowi MA innowacyjności. Ale ten sam silnik znajdziesz we wszystkich markach

> koncernu. Tu nie ma żadnej ekskluzywności, która była by potrzebna żeby z AR zrobić chociaż

> hipotetycznego uczestnika klasy Premium.

> 1750 Tb nie załatwi wszystkiego, niezależnie jaką suszarkę tam włożą. Aczkolwiek cieszę się, że

> powstał. Powstał specjalnie z myślą by wykorzystywać go w alfie. I póki tak zostanie, a mam

> nadzieję że tak, jest to godny następca historycznych rzędówek alfy romeo.

> ...ale AR z silnikiem Porsche... to też brzmi dobrze :-)

a co jest ekskluzywnego w takim silniku Porsche? Wbrew pozorom to że coś jest budowane przez Porsche to jeszcze nie znak że jest jednostka o genialnych osiągach. Patrz na sportową historię Fiata i marek które kupił to Fiat ma zaplecze i wiedzę żeby zbudować silnik który zmieni MiTo w mały pocisk. Nie zapominajmy że jedna z firm podlegających pod Fiata robiła silniki uliczne mające 250 koni z niecałych dwóch litrów pojemności. I jakieś 500 do sportu. Fiat nie potrzebuje techniki Porsche, Fiat potrzebuje zmiany filozofii marki....

Napisano

> A do tego ze skrzynia za silnikiem. Innymi słowy silnik daleko przed osią i napęd na przód. Jak dla

> mnie nie brzmi to jak recepta na świetne prowadzenie.

Począwszy od Alfasuda, poprzez Sprinta, serię I/II 33 a kończywszy na serii III 33 takie rozwiązanie _znakomicie_ się sprawdzało. Mam porównanie na włąsnym kodwórku: AR33 z boxerem 1.7 FWD vs AR75 1.8 z R4 RWD - silniki o prawie identycznej pojemości z ~10% przewagą mocy w 75. Subiektywnie 33 pokonuje zakręty lepiej, pokusiłbym się o dodanie _dużo_ lepiej.

> Do MiTo pasuje lekka i mocna r4. Inaczej znów dostaniemy 147 gta, które nie skręca.

Tak, masz rację. I tak też zrobiono, czego nie krytykuję. 1.4 MA w różnych wariantach mocy w topową QV na czele. Ale ten sam 1.4 MA masz w całej gamie GrandeP., nowych cinquecento, lanci.

Nie_miłośnicy wrzucają cały ten dobytek do jednego worka, bo wiadomo - jak 500 z MA nie skręca to MiTo też na pewno nie. Jak L.Delta 1.4 MA ma miękki zawias to reszta też. Zresztą sam zapewne czynisz podobne spostrzeżenia czytając opinie ludzi na forach.

Boxer by Porsche na wyłączność do małej AR przywitałbym z ukłonem.

> a co jest ekskluzywnego w takim silniku Porsche? Wbrew pozorom to że coś jest budowane przez

> Porsche to jeszcze nie znak że jest jednostka o genialnych osiągach.

Patrzę przez pryzmat ich doświadczenia. Porsche dłużej produkuje boxery niż ktolowiek na świecie. Nie wierzę by wypuściliby knota.

> Patrz na sportową

> historię Fiata i marek które kupił to Fiat ma zaplecze i wiedzę żeby zbudować silnik który

> zmieni MiTo w mały pocisk.

Historycznie małe silniki fiata i alfy gdy była samodzielną fabryką + genialny DOHC fiata długo były klasą samą w sobie. Temu nie można zaprzeczyć. Dziś mamy jeden 1.4 MA + nowość 0,8 MA + 1.3 MJ. Nie uważasz, że to trochę mało? O nowych silnikach dla alfy pisze się i mówi od wielu, wielu lat. I nic (poza w końcu 1.75). Jak wycofali z ofert 2.4 JTDm to nawet większego dizla nie mają :-)

> Nie zapominajmy że jedna z firm podlegających pod Fiata robiła

> silniki uliczne mające 250 koni z niecałych dwóch litrów pojemności. I jakieś 500 do sportu.

Naturalnie - nie chcę w żaden sposób umniejszać osiągów konstruktorów fiata/alfy. Konstruowali silniki wybitne, może nawet najlepsze w klasie (DOHC, v6 by AR). Ale dzisiaj każdy z ich ówczesnych konkurentów ma to samo a często więcej a fiat dawno pożegnał starsze konstrukcje. IMO brakuje silnika wybitnego.

> Fiat nie potrzebuje techniki Porsche, Fiat potrzebuje zmiany filozofii marki....

W pełni się zgadzam. Jak będdzie sprzedaż to będą pieniądze. Będą pieniądze, to i R&D ruszy z kopyta.

W takim razie ja zamawiam poprawione MiTo z nowym boxerem by fiat/AR na co dzień i _zdecydowanie_ lżejsze 159 RWD :-)

Napisano

> W takim razie ja zamawiam poprawione MiTo z nowym boxerem by fiat/AR na co dzień i _zdecydowanie_

> lżejsze 159 RWD :-)

a ja cokolwiek z napisem HF... i osiągami godnymi tego napisu.

Napisano

> a ja cokolwiek z napisem HF... i osiągami godnymi tego napisu.

A właśnie :-) Najbardziej zmarnowany potencjał marketingowy jaki sobie można wyobrazić. Znaczy się masz te same oczekiwania w stosunku do lanci co ja do ar zlosnik.gif

Napisano

> Tak czytam i nie wierze....

284819654-159oc-6marzo2011022.jpg

hehe.gif

Na razie to tylko prowokacja włoskiego klubu 159 zlosnik.gif

post-78-1435251209021_thumb.jpg

Napisano

> Na razie to tylko prowokacja włośkiego klubu 159

cholera jakie śliczności serduszka.gif

Napisano

Po co Niemcom Alfa skoro juz dawno temu skusili pana Waltera de'Silve? Zwiekszyc sprzedaz? Chca wejsc z Giuliettami do Lidla? biglaugh.gif

Jednak opisana w artykule propozycja (boksery Porsche za prawa do marki) to jak wygrana w totka. Trzeba byc Wlochem, zeby zabrac matke w podroz poslubna i wolec Alfe z silnikiem Fiata niz Fiata z silnikiem Porsche. screwy.gif

Volkswagenie! Kup prawa do FSO, a nie do Alfy. Polacy nie maja tyle betonowej dumy. smile.gif Pliiiiiiis

Napisano

> Jednak opisana w artykule propozycja (boksery Porsche za prawa do marki) to jak wygrana w totka.

> Trzeba byc Wlochem, zeby zabrac matke w podroz poslubna i wolec Alfe z silnikiem Fiata niz

> Fiata z silnikiem Porsche.

Nooo... Marzenie każdego jechać z matką w podróż poślubną i do tego alfą... A co mówią lekarze?

Napisano

> Po co Niemcom Alfa skoro juz dawno temu skusili pana Waltera de'Silve? Zwiekszyc sprzedaz? Chca

> wejsc z Giuliettami do Lidla?

> Jednak opisana w artykule propozycja (boksery Porsche za prawa do marki) to jak wygrana w totka.

> Trzeba byc Wlochem, zeby zabrac matke w podroz poslubna i wolec Alfe z silnikiem Fiata niz

> Fiata z silnikiem Porsche.

> Volkswagenie! Kup prawa do FSO, a nie do Alfy. Polacy nie maja tyle betonowej dumy. Pliiiiiiis

Tylko co będzie miał Fiat z tych silników gdy pozbędzie się Alfy?

Poza tym jaki jest sens pozbywania się tego na czym zarabiamy?

Napisano

> Volkswagenie! Kup prawa do FSO, a nie do Alfy. Polacy nie maja tyle betonowej dumy. Pliiiiiiis

z choinki się urwałeś ? , wv był już kiedyś zainteresowany fso , ale nasze betony nie chciały

Napisano
  • Autor

> z choinki się urwałeś ? , wv był już kiedyś zainteresowany fso , ale nasze betony nie chciały

Wybrali dobrze..... Koreańskie auta są coraz lepsze zlosnik.gif

Po prostu zrobili to za szybko i nie trafili na właściwą markę hehe.gif

Napisano

> Tylko co będzie miał Fiat z tych silników gdy pozbędzie się Alfy?

Zainwestuje w siebie. Np. Abarth Bravo 3d z bokserem Porsche. Chociaz tez myslalem o tym, ze mozna by nawiazac do 33, ale bez Alfy...

Nie ma co plakac. Alfa to snieg...nawet nie zeszloroczny, a ten na olimpiadzie w Calgary. Fiat z bokserem Porsche do mnie przemawia.

> Poza tym jaki jest sens pozbywania się tego na czym zarabiamy?

Ja na miejscu Fiata oddalbym Alfe bez mrugniecia okiem i powiedzial Volkswagenowi "to moze sprobujcie sprzedac jakas Brere". hehe.gif

A Fiat...jesli sprzedaje Chryslery i mowi na nie Lancia (to jak powiedziec, ze Big Mac to skrot od "big macaroni" zlosnik.gif) to na pewno wymysli miejsce na silniki Porsche w swojej palecie.

Aaa tam...gadamy o tym czy na Zeraniu bedzie powstawal Veyron czy Zonda... crazy.gif

Napisano

> Tak czytam i nie wierze....

> link

Technologia Porsche dla Fiata. To brzmi absurdalnie.

Napisano

> No ale chyba Porsche podupadło ciutkę podczas kryzysu i miało problemy z realizacją tych planów i

> właśnie oddaniem akcji VW miało spłacić zadłużenie. Tak czy siak pewnie dojdzie do fuzji,

> skoro grupa VW za kilka lat chce być największym producentem aut na świecie.

A fiat nie ma podobnych ambicji? Po co chcieli kupić opla ?

I zdaję się, że to fiat ma nowocześniejsze silniki niż vw 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dokladnie i do tego ze szklanym dachem

Nie ma takiej (jeśli chodzi o 159). To co jest na zdjęciu to oklejony dach.

159 może mieć conajwyżej zwykły szyberdach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.