Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

CRDI i JTD a rodzaj paliwa

Featured Replies

Napisano

Witam,

Z racji szalenczo galopujacych w ostanim czasie cen paliw zastanawiam sie nad kwestia jak zaoszczedzic na paliwie bez szkody dla silnika (rocznie pokonuje ok 40 kkm). Jesli ktos ma wiedze na temat cech jakosciowych dostepnych na rynku paliw dla diesela (podstawowych i ulepszanych) w kontekscie eksploatacji silnika 1.6 CRDI - Kia Cerato i 1.3 JTD - Pandolot, to zapraszam do dyskusji.

Stan obecny: do obydwu ww. aut tankuje zwykle "Supra Diesel" (Statoil), lub sporadycznie "ON Verva" (Orlen) lub "ON Ultimate" (BP).

Z gory wykluczam tankowanie "Biodiesla" natomiast zastanawiam sie nad tankowaniem podstawowego diesla na Orlen, Orlen Bliska, BP, Lukoil, Neste. Szczegolnie interesuje mnie zawartosc biokomponentow w tych paliwach oraz zalety i wady tankowania diesla podstawowego i ulepszonego w przypadku CRDI i JTD. Dzieki i Pzdr.

Napisano

facepalm.gif

Od ponad 10 kkm nie wlałem nic innego jak zwykły ON z różnych stacji, auto o dziwo nie szarpie.

Wcześniej nie lałem częściej niż raz na 5 kkm.

Już nie przesadzaj, floty jakoś jeżdżą i nie wymieniają wtrysków co chwilę.

PS. Zalety

ON jest tańszy

Wady: ulepszone są droższe.

Napisano

Tankuje tylko na neste i leclerc i nie widze zadnego problemu.

Napisano
  • Autor

> Od ponad 10 kkm nie wlałem nic innego jak zwykły ON z różnych stacji, auto o dziwo nie szarpie.

Moim zdaniem to, ze "nie szarpie" jest pozytywne ale nie jest najwazniejszym argumentem. Bardziej interesuje mnie zywotnosc w przypadku tankowania ON w tego typu silnikach. 10 kkm nie jest wymierne w tym zakresie.

> Wcześniej nie lałem częściej niż raz na 5 kkm.

> Już nie przesadzaj, floty jakoś jeżdżą i nie wymieniają wtrysków co chwilę.

Cenna informacja wink.gif Dzieki.

Napisano
  • Autor

> Tankuje tylko na neste i leclerc i nie widze zadnego problemu.

Jaki przebieg?

Napisano

wsumie jakby policzyć 200 tyś na zwykłym on z carrefoura albo z jeta ( od ruskich już nie biorę ) zero problemów

Napisano

> Moim zdaniem to, ze "nie szarpie" jest pozytywne ale nie jest najwazniejszym argumentem. Bardziej

> interesuje mnie zywotnosc w przypadku tankowania ON w tego typu silnikach. 10 kkm nie jest

> wymierne w tym zakresie.

> Cenna informacja Dzieki.

ależ szarpał ... na oryginalnej mapie z lub bez boxa vtech.

Na nowej mapie z Krakowa jeździ o niego stabilniej niezależnie od paliwa.

Jako ciekawostka:

Toyota avneis kolegi 160 kkm po Holandii, rok po zakupie wtryski do wymiany. Nadal twierdzisz że PL paliwo jest be?

Napisano

> Od ponad 10 kkm nie wlałem nic innego jak zwykły ON z różnych stacji, auto o dziwo nie szarpie.

> Wcześniej nie lałem częściej niż raz na 5 kkm.

> Już nie przesadzaj, floty jakoś jeżdżą i nie wymieniają wtrysków co chwilę.

> PS. Zalety

> ON jest tańszy

> Wady: ulepszone są droższe.

Ja od 40Kkm z wyjątkiem 4tankowań w ekstra mrozy zlosnik.gif Matko jak ludzie łykają marketing....

Napisano

> Ja od 40Kkm z wyjątkiem 4tankowań w ekstra mrozy Matko jak ludzie łykają marketing....

Przy -18 palił bez problemu też na zwykłym gnoju z orlena.

No dobra to dość świeże auto wink.gif

Napisano
  • Autor

> ( od ruskich już nie biorę )

Znaczy sie masz na mysli Lukoil? a co Ci rusek zawinil?

Napisano

> Znaczy sie masz na mysli Lukoil? a co Ci rusek zawinil?

a ja tak mam

- mam jednego sąsiada którego nie lubię

- nie lubię ogórkowej

- nie lubię kupować na lukoilu

i jeszcze kilka rzeczy których nie lubię zlosnik.gif

Napisano

> Jaki przebieg?

60kkm w moim dieselu. Ale to nie moj pierwszy samochod, ktory tylko tam tankuje.

Napisano

> ależ szarpał ... na oryginalnej mapie z lub bez boxa vtech.

> Na nowej mapie z Krakowa jeździ o niego stabilniej niezależnie od paliwa.

> Jako ciekawostka:

> Toyota avneis kolegi 160 kkm po Holandii, rok po zakupie wtryski do wymiany. Nadal twierdzisz że PL

> paliwo jest be?

Tak bo miala przebieg x 3.

Napisano

> Tak bo miala przebieg x 3.

Tu akurat się mylisz, przebieg był na 99% rzeczywisty.

Napisano
  • Autor

> Jako ciekawostka:

> Toyota avneis kolegi 160 kkm po Holandii, rok po zakupie wtryski do wymiany. Nadal twierdzisz że PL

> paliwo jest be?

Nie twierdze tak. Ale takze w PL slyszy sie rozne historie na temat wtryskow do wymiany. Dlatego chetnie slucham o doswiadczeniach innych.

Napisano

I do nowego 1.5 dci leje od nowości zwykły ON i do HDI z przzebiegiem prawie 200tys tez. Nie zauważyłem nic niepokojacego, nawet przy bardzo dużych mrozach.

Wydawanie kasy na paliwa grupy premium uważam, za zbędne - dobry chwyt marketingowy i tyle...

Napisano

> Jako ciekawostka:

> paliwo jest be?

Słyszałem już nie 1szy raz o toyotach i wtryskiwaczach. A czy ty i twój kolega sprawdził czy Toyota w modelach z tego roku nie miała takich samych problemów w innych krajach? Siedzieliście na forach nl, de fr itp? Ja nie i nie odważe sie powiedziec, że po przekroczeniu granicy z PL automagicznie wtryski zostały zanihilowane przez polskie paliwo...

Ani tym bardziej co się działo z autem u 1go własciciela.

Napisano

> I do nowego 1.5 dci leje od nowości zwykły ON i do HDI z przzebiegiem prawie 200tys tez. Nie

> zauważyłem nic niepokojacego, nawet przy bardzo dużych mrozach.

> Wydawanie kasy na paliwa grupy premium uważam, za zbędne - dobry chwyt marketingowy i tyle...

Ale i tak zawsze znajdzie się grupa ludzi lejąca tylko i wyłącznie premiumki, choć robią małe przebiegi.

Są tacy co będą jechać na "oparach" byle tylko nie zatankować zwykłej ropy hehe.gif

No ale takie prawa rynku, sądzę że w niedługim czasie różnica między zwykłym ON a tym lepszym spadnie gdyż popyt znacząco spadnie ze względu na ogromne ceny normalnego paliwa.

Choć w tej chwil shell ma cene o 3040 gr wyższą za V-Povera diesla hahaha.gif Nie wiem kto to leje zlosnik.gif

Napisano

> Ale i tak zawsze znajdzie się grupa ludzi lejąca tylko i wyłącznie premiumki, choć robią małe

> przebiegi.

> Są tacy co będą jechać na "oparach" byle tylko nie zatankować zwykłej ropy

> No ale takie prawa rynku, sądzę że w niedługim czasie różnica między zwykłym ON a tym lepszym

> spadnie gdyż popyt znacząco spadnie ze względu na ogromne ceny normalnego paliwa.

> Choć w tej chwil shell ma cene o 3040 gr wyższą za V-Povera diesla Nie wiem kto to leje

Dla mnie kompletnymi kosmitami są ci co leją ON Premium i twierdzą,że kuoili diesla aby oszczędzać.... spineyes.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> I do nowego 1.5 dci leje od nowości zwykły ON i do HDI z przzebiegiem prawie 200tys tez. Nie

> zauważyłem nic niepokojacego, nawet przy bardzo dużych mrozach.

Podbudowales mnie grinser006.gif

> Wydawanie kasy na paliwa grupy premium uważam, za zbędne - dobry chwyt marketingowy i tyle...

Nie wiem jak Ty ale ja po zatankowaniu Vervy mialem wrazenie, ze auto zwawiej ciagnie do przodu, a silnik pracuje ciszej i rowniej.

Napisano

> Nie wiem jak Ty ale ja po zatankowaniu Vervy mialem wrazenie, ze auto zwawiej ciagnie do przodu, a

> silnik pracuje ciszej i rowniej.

i , że wszystkie pięknie Panie na ciebie zerkają zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Podbudowales mnie

> Nie wiem jak Ty ale ja po zatankowaniu Vervy mialem wrazenie, ze auto zwawiej ciagnie do przodu, a

Dobrze że napisałeś "Wrażenie" bo to tylko wrażenie, nie spodziewałbym się żadnych przyrostów.

Możliwe jest jednak że rzęch będzie chodził odrobinę lepiej jeżeli mu zasmakuje lepsze niby paliwo.

Napisano

> Podbudowales mnie

Zdarzyło mi sie zalać może ze 2-3 razy V-Power diesla ( w przeciągu całego przebiegu tego HDI) - ani mniejszego spalania ani lepszego kopa nie zauważyłem zlosnik.gif

Lej śmiało zwykły ON byle z w miarę markowych stacji i będzie ok ok.gif

Ja od jakiegoś czasu tankuję na Lukoilu (bo blisko mam i najtaniej w okolicy) i różnicy w pracy silnika nie widzę ok.gif

Napisano

> diesla na Orlen, Orlen Bliska, BP, Lukoil, Neste. Szczegolnie interesuje mnie zawartosc

Od 2007 roku tankuje dizle na Łukoil (2xCR, 1xWB) - bez problemow.

Napisano

Od kilku miesięcy leję tylko BP Ultimate, ale ostatnia cena 5,28 już mnie dobiła frown.gif Zastanawiam się czy nie przejść na ON z Bliskiej, bo mam pod nosem stacje, a ON jest tańszy niemal 40gr/l. Wszyscy się doszukujecie różnic w paliwach nasłuchując pracy silnika, a nalejcie sobie próbki ON premium i zwykłego np. do butelki po Nestea. Ja tak zrobiłem i różnica jest bardzo duża. Kolor, przejrzystość, pienienie, wytrącanie kryształków przy -18st. wszystko na korzyść paliw premium.

Napisano

Ja jezdze na Vervie. Kilka razy zalalem zwykly ON i samochod wtedy wiecej mi palil. Jak policzylem, w moim przypadku finansowo wychodzilo na to samo niezaleznie czy jezdzilem na zwyklej ropie czy Vervie.

Napisano

Mam JTD w Ducato i poję go od samego początku na: Auchan, Tesco, Łukoil i Bliska i ma się dobrze, prosi o jeszcze grinser006.gif

Ojciec ma TDCi nowe, miał też stare TDCi i poi je na tych samych stacjach, i też mają się dobrze.

Wnioski pozostawiam Tobie zlosnik.gif

Napisano

> Jaki przebieg?

Doblo przebieg 145kkm , 90% jezdzi na neste reszta to zwykla ON z normalnych stacji . Paliwo premium mialo zalane moze z 4 razy z czego ten czwarty to Verva 98+( od tego czasu ojciec lal tylko zwykla rope bo duzo nerwow i czasu kosztowalo go spuszczanie paliwa na stacji ,szczescie w nieszczesciu pokapowal sie przy kasie a nie kilometr od stacji )

Napisano

> Podbudowales mnie

Ojciec juz prawie 15kkm zrobil 2.0 CRDI na zwyklej ropie (doswiadczenie z Verva skutecznie oduczyly go tankowania paliw premium) i auto jezdzi bardzo przyjemnie smile.gif

Efekt placebo waytogo.gif zaloz magnetyzer smile.gif

Napisano

> Witam,

> Z racji szalenczo galopujacych w ostanim czasie cen paliw zastanawiam sie nad kwestia jak

> zaoszczedzic na paliwie bez szkody dla silnika (rocznie pokonuje ok 40 kkm). Jesli ktos ma

> wiedze na temat cech jakosciowych dostepnych na rynku paliw dla diesela (podstawowych i

> ulepszanych) w kontekscie eksploatacji silnika 1.6 CRDI - Kia Cerato i 1.3 JTD - Pandolot, to

> zapraszam do dyskusji.

> Stan obecny: do obydwu ww. aut tankuje zwykle "Supra Diesel" (Statoil), lub sporadycznie "ON Verva"

> (Orlen) lub "ON Ultimate" (BP).

> Z gory wykluczam tankowanie "Biodiesla" natomiast zastanawiam sie nad tankowaniem podstawowego

> diesla na Orlen, Orlen Bliska, BP, Lukoil, Neste. Szczegolnie interesuje mnie zawartosc

> biokomponentow w tych paliwach oraz zalety i wady tankowania diesla podstawowego i ulepszonego

> w przypadku CRDI i JTD. Dzieki i Pzdr.

leję do TDCI-ka fordowskiego i TDI-ka VW tylko zwykły ON na orlenie i zero porblemów

Napisano

Bravo JTD od zawsze tankowany zwykły ON na Łukoil bądź St1.Jak się go pozbyłem to na liczniku było 280 kkm i zero problemów.Brat dalej nią śmiga ok.gif

Napisano

> Podbudowales mnie

W służbówce miałem 0,3-0,4 niższe spalanie na Premiumach z BP i stadtoil'a. Ciut spokojniej też sobie klekotał.

Napisano

> Witam,

jtd w doblo przejechał 200 kkm na orlenowskich pomyjach i nadal ma się świetnie

Napisano

> jtd w doblo przejechał 200 kkm na orlenowskich pomyjach i nadal ma się świetnie

Swój jeden i drugi tankuje na shellu ale już finansowo cieńko zaczyna być.

Pod nosem mam Lotos , a 500m od domu Neste24 i nie wiem jak z jakością tych paliw? Bo cena 10gr na litrze to nie jest aż tak wielka.

Napisano

> Ja od 40Kkm z wyjątkiem 4tankowań w ekstra mrozy Matko jak ludzie łykają marketing....

Wdalem sie kiedys w dyskusje z nalewaczem, n.t. Wyzszosci benzyny ulepszanej od zwyklej noPB. Podkreslam, ze o noPB chodzilo.

Glowne i jedyne argumenty Pana Nalewacza to: Prosze Pana, to jest lepsze paliwo. Ale w czym, pytam. No lepsze, odpowiada. Wie Pan, wtryski Panu wyczysci i w ogole lepsze jest. Pytam dalej, ale co ma lepsze i czy mowiac, ze to drozsze jest lepsze to czy uwaza, ze to tansze jest zle.

Pan ogolnie nabral wody w usta, odburknal cos i oddalil sie do nastepnego Klienta, pewnie z podobnym tekstem. Nie wnikam czy paliwa trzymaja restrykcyjne normy labolatoryjne, bo pewnie nie tak do konca. Ale uwazam, ze zwykla npPB jest wystarczajaca. Pewnie w przypadku diesla roznica ewentualna moze byc bardziej znaczaca niewiem.gif

Napisano

W Passatach z DPFem z tego co czytam na paliwach premium o wiele rzadziej przy jeździe miejskiej włącza się wypalanie filtra, czyli jednak lepiej sie spala.

Poza tym Michał naprawdę liczyłeś na konstruktywną prezentację właściwości fizykochemicznych paliwa autorstwa nalewacza na stacji? zlosnik.gif

Napisano

Moje laboratorium zainstalowane w tylnej części auta po prawej stronie stwierdziło po wnikliwej analizie, ze:

- Paliwo premium ( np: Lotos Dynamic ) jest koloru niebieskiego

- Paliwo zwykłe ( Lotos DIESEL ) jest żółtego koloru

- Na paliwie premium auto spala nawet 0,4-0,6 litra mniej... ale tylko według komputera sick.gif weryfikacja mówi - brak znaczących różnic...

- na paliwie premium auto lepiej zapala przy - 20 C i silnik nie klekocze tak mocno ok.gif JTD i MJTD

- po 25.000 km zrobionych na ON z Auchanu i po przecięciu filtra paliwa filtr był czysty- bibuła żółta ale bez widocznych zabrudzeń JTD Stilo

W mojej ocenie paliwa premium leje w zimie podczas mrozów a zwykłe latem

Pomijam fakt, ze po zatankowaniu dwa lata temu zimą przy -26C paliwa premium na stacji na "S..." auto odmówiło posłuszeństwa po 100 metrach..... uszkodzone uszczelnienie wtryskiwacza na 3 cylindrze.... a zanim to zatankowałem 30 km do tej stacji zrobił na paliwie z Auchanu zlosnik.gif i nic mu nie było...

Napisano
  • Autor

Dzieki za Wasze opinie i opis doswiadczen. bow.gif Przekonaliscie mnie do tankowania zwyklego ON. Od wczoraj w baku mojej Pandy jest juz Ekodiesel za 4,87 z Bliskiej - jechalo sie calkiem przyjemnie, a i w portfelu troche wiecej zostalo. wink.gif Pzdr.

Napisano

> Dzieki za Wasze opinie i opis doswiadczen. Przekonaliscie mnie do tankowania zwyklego ON. Od

> wczoraj w baku mojej Pandy jest juz Ekodiesel za 4,87 z Bliskiej - jechalo sie calkiem

> przyjemnie, a i w portfelu troche wiecej zostalo. Pzdr.

Panda i paliwa premium brzmią ciekawie ok.gif

Powodzenia na nowej drodze "życia" Pandy grinser006.gifok.gif

Napisano

> Dzieki za Wasze opinie i opis doswiadczen. Przekonaliscie mnie do tankowania zwyklego ON. Od

> wczoraj w baku mojej Pandy jest juz Ekodiesel za 4,87 z Bliskiej - jechalo sie calkiem

> przyjemnie, a i w portfelu troche wiecej zostalo. Pzdr.

Dziękujemy za dałeś się przekonać że byłeś wyzyskiwany przez dłuższy czas zlosnik.gif

Przy okazji podrzuć gdzie tak tanio, bo u mnie 4,99-5,09 hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Przy okazji podrzuć gdzie tak tanio, bo u mnie 4,99-5,09

Bliska - Grójec, Armii Krajowej 41 zlosnik.gif

Napisano

> Swój jeden i drugi tankuje na shellu ale już finansowo cieńko zaczyna być.

> Pod nosem mam Lotos , a 500m od domu Neste24 i nie wiem jak z jakością tych paliw? Bo cena 10gr na

> litrze to nie jest aż tak wielka.

Tankuję dwa benzyniaki i jednego CDTI na NESTE od 6-ciu lat i jeszcze problemów z paliwem nie było. ok.gif

Napisano

Mi mechanik powiedział jak się zapytałem o te cud paliwa i inne dodatki, że mam lać najzwyklejszą ropę na stacjach z dużym obrotem, więc tankuję na Neste albo na stacji przy ruchliwej drodze gdzie mają paliwa Slovnaft...

Napisano

Postanowiłem przeanalizować moje raporty spalania. Od 2 lat leję zawsze do pełna na różnych stacjach. Najczęściej Bliska, Neste, Shell V-Power, teraz tylko BP Ultimate. Średnio na BP ON Ultimate spalał mi 0,5l mniej na 100km od ON z Bliskiej.

Różnica w cenie zwykłej ON z Bliskiej a BP Ultimate to zwykle ok. 35gr/l na korzyść Bliska ON, czyli aby przejechać 10kkm:

- na BP Ultimate moje auto potrzebuje 850l ON Ultimate (bo średnio na niej spala 8,5l/100km)

- na Bliska natomiast ok. 900l.

Kwotowo wychodzi następująco:

- 850l*5,28zł/l= 4488zł za BP Ultimate (cena w al. Krakowskiej)

- 900l*4,93zł/l = 4437zł za ON Bliska (cena koło ul. Targowej-Warszawa)

Wniosek - w moim portfelu miałbym o 51 zł więcej na każde 10kkm. Dodam, że nie raz różnica w cenie jest mniejsza (czasami było tylko 25gr/l. Gdybyśmy tylko założyli że spalanie spada o 0,6l różnica w kwocie to już tylko 2zł.

Napisano

Ja też tak myślałem do ostatnich przymrozków. Auto trzymane pod blokiem, od kupna (czerwiec 2010 i 168kkm) lany tylko zwykły ON z orlenu (ale poprzedni właściciel tylko na vervie jeździł). Otóż przy ok -18*C po przejechaniu jakichś15km wziął zgasł i stanął. Odpaliłem, doczłapałem się 40 km/h do stacji zalałem 20 l vervy i bez problemu pojechałem dalej.

Jestem na 100% pewny, że zawinił zapchany filtr paliwa, ale fakt faktem, że zalanie vervy pomogło.

Napisano

Może zalałeś gdzieś tzw. olej napędowy przejściowy z którego w tej temp. miała prawo wytworzyć się parafina.

Ja nie miałem nigdy problemów, nawet przy większych mrozach. Staram się tankować na stacjach gdzie jest dość duży ruch = świeższe paliwo a to ważne na przełomie jesieni/zimy.

Napisano

> Może zalałeś gdzieś tzw. olej napędowy przejściowy z którego w tej temp. miała prawo wytworzyć się

> parafina.

Tankuję średnio 2 razy w miesiącu, a epizod miał miejsce w pod koniec lutego br., więc wątpię.

> Ja nie miałem nigdy problemów, nawet przy większych mrozach. Staram się tankować na stacjach gdzie

> jest dość duży ruch = świeższe paliwo a to ważne na przełomie jesieni/zimy.

icon1.png - pod tym linkiem jest moja statystyka tankowań

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.