Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciagniesz łódź? Zapłacisz myto

Featured Replies

Napisano

Myto

Quote:

Będziesz jechać na urlop z przyczepą lub żaglówką? - Przygotuj się na dodatkowe koszty, ostrzega "Rzeczpospolita". Od 1 lipca na 1600 km polskich dróg - autostrad, dróg ekspresowych i wybranych krajowych - zacznie obowiązywać myto.

Zapłacą je kierowcy wszystkich samochodów, których masa całkowita przekracza 3,5 tony, także np. osobowych z przyczepami. Opłaty będą zależały od tzw. normy czystości spalin danego samochodu. Dla tych "najczystszych" (spełniających normę Euro 5) wyniosą za kilometr: autostrady lub drogi ekspresowej - 20 groszy, krajowej - 16 groszy.

Oczywiście - tak jak teraz - trzeba będzie odrębnie płacić za jazdę po zarządzanych przez prywatne firmy autostradach A1, A2 i A4.

A kto sprawdzi, którędy jechałem? - zapyta przeciętny kierowca. Niestety - oszukać się nie da, myto zostanie pobrane elektronicznie, więc wybierając się w podróż płatnymi drogami trzeba będzie wypożyczyć (za 120 zł) specjalne urządzenie rejestrujące.
Tym, którzy tego nie zrobią, a zostaną przyłapani na oszustwie grozi 3 tys. zł kary.

Rozporządzenie Ministerstwa Infrastruktury, które zawiera m.in. stawki opłaty, zostało opublikowane 15 kwietnia.

Napisano
  • Autor

Mnie do szewskiej pasji doprowadza to, ze jakbym przez przypadek nie kliknął na link na Onecie to bym w życiu nie wiedział, że jest coś takiego, że trzeba jakieś czarne skrzynki wypożyczać itp...

Na szczęście łodzi nie mam i karawanu też i na 3.5 tony to się nie łapię ale ilu ludzi się zdziwi? Ale będą łowy na "oszystów" bez czarnych skrzynek. 3 kafle zasilą budżety.

Napisano

No powinni wyłączyć z oplat niezarobkowy przejazd jakim jest ciągniecie łodzi czy campingu.

Napisano

Kurcze, niedługo przyjdzie zapłacić za rowery na dachu...

Napisano

Trzeba szybko wywieźć łódki nad morze i potem tam je magazynować

Napisano

> Trzeba szybko wywieźć łódki nad morze i potem tam je magazynować

chyba chodzi bardziej o takie szuwarowo bagienne ... morskich to się nie wozi do domu hmm.gif

Napisano

> chyba chodzi bardziej o takie szuwarowo bagienne ... morskich to się nie wozi do domu

Do domu to nie ale np. do własnego magazynu i owszem.

Na magazynowaniu sprzętu w miejscu używania raczej się nie zaoszczędzi ale przynajmniej uniknie się idiotycznych komplikacji i formalności z wypożyczaniem jakiegoś urządzenia pomiarowego...

Napisano

po prostu masakra ... masakryczna masakra ...

chcą zniszczyć społeczeństwo ...

tylko pytanie za ile lat stanie się u nas to co w Grecji i okolicy

bo jak się Polacy wku... to kamień na kamieniu nie zostanie na ul.Wiejskiej

Napisano

teraz już wiadomo czemu służą forsowane przez eko%$^&* normy EURO...

aby ktoś kogo samochód ich nie spełnia mógł zostać wyjątkowo dojną krową sciana.gif

Napisano

Dwie mozliwosci.

1) wyprowadzic sie i niech sie dalej martwia skad wezma na emerytury jak nie bedzie mial kto pracowac

2) allegro i szukac aukcji urzadzenie do zaklocania pracy czarnych skrzynek 270747800-sex.gif

Napisano

> Myto

> Quote:

> Będziesz jechać na urlop z przyczepą lub żaglówką? - Przygotuj się na dodatkowe koszty, ostrzega

> "Rzeczpospolita". Od 1 lipca na 1600 km polskich dróg - autostrad, dróg ekspresowych i

> wybranych krajowych - zacznie obowiązywać myto.

> Zapłacą je kierowcy wszystkich samochodów, których masa całkowita przekracza 3,5 tony, także np.

> osobowych z przyczepami. Opłaty będą zależały od tzw. normy czystości spalin danego samochodu.

> Dla tych "najczystszych" (spełniających normę Euro 5) wyniosą za kilometr: autostrady lub

> drogi ekspresowej - 20 groszy, krajowej - 16 groszy.

> Oczywiście - tak jak teraz - trzeba będzie odrębnie płacić za jazdę po zarządzanych przez prywatne

> firmy autostradach A1, A2 i A4.

> A kto sprawdzi, którędy jechałem? - zapyta przeciętny kierowca. Niestety - oszukać się nie da, myto

> zostanie pobrane elektronicznie, więc wybierając się w podróż płatnymi drogami trzeba będzie

> wypożyczyć (za 120 zł) specjalne urządzenie rejestrujące. Tym, którzy tego nie zrobią, a

> zostaną przyłapani na oszustwie grozi 3 tys. zł kary.

> Rozporządzenie Ministerstwa Infrastruktury, które zawiera m.in. stawki opłaty, zostało opublikowane

> 15 kwietnia.

Jesteś pewien ,że 3,5t ? Do tej pory jest 12t

Napisano

> Myto

A jakiś Dz.U. do tego jest, bo w kwietniu nie widzę, żeby coś takiego zostało opublikowane?

Napisano

Zaczynam Cię rozumieć...

Jak te wszystkie normy, euro 5, 10 , 25 etc. wejdą w życie, to pozostanie tylko polerowanie zaciszu garażowym posiadanych young/oldtimer'ów, bo koszta ubezpieczenia mogą być dotkliwe... oslabiony.gif

Napisano

> Myto

> (...)

Ciągnięcie łodzi to pikuś. Wzrosną ceny aut używanych jak laweciarze zapłacą dodatkową opłatę za ściągane z zachodu rozbitki.

Napisano

> Zaczynam Cię rozumieć...

> Jak te wszystkie normy, euro 5, 10 , 25 etc. wejdą w życie, to pozostanie tylko polerowanie zaciszu

> garażowym posiadanych young/oldtimer'ów, bo koszta ubezpieczenia mogą być dotkliwe...

nie czekając na rozwój wydarzeń w przyszłym miesiącu rozpoczynam starania o żółte blachy na dwa auta (Wołge i 2103)... posiadające je auta ponoć z ekologicznego mają być zwolnione..

2106 musi iść do żyda a w najgorszym wypadku E32 tez pójdzie i trudno...

w najgorszym położeniu będą właściciele nastoletnich aut niespełniających norm których nie stać na nic innego... myślę że jest to spora część społeczeństwa...

Napisano

> Ciągnięcie łodzi to pikuś. Wzrosną ceny aut używanych jak laweciarze zapłacą dodatkową opłatę za

> ściągane z zachodu rozbitki.

Się mocniej wyklepie, będzie gut.

Poza tym jednak znaczna część jest sprowadzana dużymi lorami, a tu opłaty były już od dawna (winiety).

Napisano

> teraz już wiadomo czemu służą forsowane przez eko%$^&* normy EURO...

> aby ktoś kogo samochód ich nie spełnia mógł zostać wyjątkowo dojną krową

Ale nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka.

Przestań patrzeć na świat motoryzacyjny przez pryzmat swojej miłości do steranego życiem sprzętu, tylko spójrz tak, jak patrzy na to WIĘKSZOŚĆ cywilizowanego świata.

Chcesz mieć hobby - nikt nie broni, ale wiesz - "miłość jest cierpieniem, powiedziała żaba tuląc się do jeża"...

Napisano

> Ale nie bardzo rozumiem co ma piernik do wiatraka.

> Przestań patrzeć na świat motoryzacyjny przez pryzmat swojej miłości do steranego życiem sprzętu,

> tylko spójrz tak, jak patrzy na to WIĘKSZOŚĆ cywilizowanego świata.

> Chcesz mieć hobby - nikt nie broni, ale wiesz - "miłość jest cierpieniem, powiedziała żaba tuląc

> się do jeża"...

o mnie się nie martw, w taki lub inny sposób sobie poradzę, wiem jednak że nie ja podniosę tu największy lament a właściciele nastoletnich punt, golfów i fiatów brawo jak się okaże że trzeba płacić 3 koła rocznie za auto warte 3 koła ...

a co do norm euro i inych ekopierdół... pamietam jak za PRL się mówiło że woda brudna itp. Pamietam jak jeździłem na mazury, nad Skawe i pamietam że woda była nieporównywalnie bardziej czysta niż dziś. Stąd prosty wniosek - ekobzdury służą tylko i wyłącznie nabijaniu kasy co sprytniejszym, ze stanem środowiska naturalnego mają mało wspólnego. Oczywiście można powiedzieć że "gdyby nie wprowadzane normy byłoby jeszcze gorzej, tylko kto w to uwierzy? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> o mnie się nie martw, w taki lub inny sposób sobie poradzę, wiem jednak że nie ja podniosę tu

> największy lament a właściciele nastoletnich punt, golfów i fiatów brawo jak się okaże że

> trzeba płacić 3 koła rocznie za auto warte 3 koła ...

To dołożą te 3 koła i kupią takiego za 6 koła, do którego trzeba będzie dokładać 1 koło :-)

Istotą takiej zabawy nie jest zmuszenie do zakupu NOWEGO, tylko NOWSZEGO sprzętu.

sie jeździ - sie płaci

> a co do norm euro i inych ekopierdół... pamietam jak za PRL się mówiło że woda brudna itp. Pamietam

> jak jeździłem na mazury, nad Skawe i pamietam że woda była nieporównywalnie bardziej czysta

> niż dziś. Stąd prosty wniosek - ekobzdury służą tylko i wyłącznie nabijaniu kasy co

> sprytniejszym, ze stanem środowiska naturalnego mają mało wspólnego. Oczywiście można

> powiedzieć że "gdyby nie wprowadzane normy byłoby jeszcze gorzej, tylko kto w to uwierzy?

Uzależnienie opłaty od normy emisji ma służyć podstawowemu celowi - wymianie taboru na nowszy.

Jak kogoś nie stać na nówkę EUR VI to przesiądzie się z EUR0 na EUR III i też będzie lepiej.

Bo oznacza to, że przesiądzie się ze Stara Gruźlika na sprzęt zdecydowanie bardziej cywilizowany, a co za tym idzie sprawniejszy/bezpieczniejszy/ekonomiczniejszy.

Prostego uzależnienia od kategorii wiekowej zrobić się nie da, stąd uzależnienie od norm emisji.

Napisano

> nie czekając na rozwój wydarzeń w przyszłym miesiącu rozpoczynam starania o żółte blachy na dwa

> auta (Wołge i 2103)... posiadające je auta ponoć z ekologicznego mają być zwolnione..

Może być problem z uznaniem ich za zabytkowe/unikatowe.

Napisano

> po prostu masakra ... masakryczna masakra ...

> chcą zniszczyć społeczeństwo ...

> tylko pytanie za ile lat stanie się u nas to co w Grecji i okolicy

> bo jak się Polacy wku... to kamień na kamieniu nie zostanie na ul.Wiejskiej

Coraz mniej mi sie do Polski spieszy... sciana.gif

Napisano

> Może być problem z uznaniem ich za zabytkowe/unikatowe.

mogę Cie zapewnić że nie będzie, ale zawsze możesz rozwinąć zlosnik.gif

Napisano

> To dołożą te 3 koła i kupią takiego za 6 koła, do którego trzeba będzie dokładać 1 koło :-)

> Istotą takiej zabawy nie jest zmuszenie do zakupu NOWEGO, tylko NOWSZEGO sprzętu.

> sie jeździ - sie płaci

> Uzależnienie opłaty od normy emisji ma służyć podstawowemu celowi - wymianie taboru na nowszy.

> Jak kogoś nie stać na nówkę EUR VI to przesiądzie się z EUR0 na EUR III i też będzie lepiej.

> Bo oznacza to, że przesiądzie się ze Stara Gruźlika na sprzęt zdecydowanie bardziej cywilizowany, a

> co za tym idzie sprawniejszy/bezpieczniejszy/ekonomiczniejszy.

> Prostego uzależnienia od kategorii wiekowej zrobić się nie da, stąd uzależnienie od norm emisji.

szkoda tylko że w tej całej pogoni za "plastixową nofoczesnością" brak miejsca na rozsądek a ludzi "uszczęśliwia się" na siłę smirk.gif

zaczynam się powaznie bać że niedługo ktoś się czepi mojego lampiaka Ancient Audio bo za dużo prundu żre zlosnik.gif i będe musiał zapodać super fajnego ajpoda ze stacją dokującą sciana.gif

Napisano

> mogę Cie zapewnić że nie będzie, ale zawsze możesz rozwinąć

Mają 75% oryginalnych części?

Napisano

> Jesteś pewien ,że 3,5t ? Do tej pory jest 12t

tak, od 3,5t

Napisano

> Mają 75% oryginalnych części?

1) produkcja obydwu zakończyła sie ponad 25 lat temu

2) Wołga ma wszystko org poza silnikiem i skrzynią (bez problemu dostanie żółte tym bardziej że przeróbka na merolowski silnik diesla to PRLowski folklor a tez jest to brane pod uwagę)

2) Łada 2103 w PL jest dość rzadka, podejrzewam że na chwilę obecną jest może kilkadziesiąt sprawnych egzemplarzy, po wrzuceniu kółek na chromowanych deklach i podmianie wnętrza (wszystko mam zachowane) równiez nie przewiduje problemów :-) W najgorszym razie przerzucenie silnika z Fiata na Ładowski zajmie 2 dni przy piwku zlosnik.gif plus dwa dni żeby odwrócić operację hehe.gifzlosnik.gif ale raczej nie będzie to konieczne, konserwatorzy to zazwyczaj spoko ludzie zlosnik.gif

Napisano

spoko karawaningu nie dotyczy przyczepa ponad 1000 kg auto 1,5 tony jest zapas

Napisano

> szkoda tylko że w tej całej pogoni za "plastixową nofoczesnością" brak miejsca na rozsądek a ludzi

> "uszczęśliwia się" na siłę

Szkoda, że w tej całej pogoni za "ja MUSZĘ" brak miejsca na rozsądek i obiektywne spojrzenie, że czasem NIE STAĆ MNIE na posiadanie samochodu.

A takie działania mają za zadanie uświadomić ludziom, że samochód to "nieco" więcej niż 1600 PLN wydane na zakup sprzęta.

> zaczynam się powaznie bać że niedługo ktoś się czepi mojego lampiaka Ancient Audio bo za dużo

> prundu żre i będe musiał zapodać super fajnego ajpoda ze stacją dokującą

Przez kieszeń do głowy - jak się okaże, że kwota z licznika energii Cię "letko zapowietrzy", to sam wyrzucisz.

Nie mylmy czystej konsumpcji dla przyjemności z obiektywną koniecznością.

Napisano

> spoko karawaningu nie dotyczy przyczepa ponad 1000 kg auto 1,5 tony jest zapas

a czym Ty ciągniesz tą budkę ? tico ? grinser006.gif

maksiu z podpisu ma MW ok 1400kg, a DMC pewnie ponad 2T

więc wiele nie trzeba żeby się łapnąć ponad 3.5T

już np taki sharan ma DMC ponad 2500kg i ... płać i płacz grinser006.gif

w sumie każdy van, czy mały dostawczak z większą przyczepą będzie musiał płacić

dobrze ktoś sugerował że powinno być wyłaczenie jak z tacho, tzn przewóz niezarobkowy hmm.gif

ale jak to u nas, o czymś zapomnieli ... jak z tymi tablicami dla zestawów spineyes.gifno.gif

i wiesz co może jeszcze być, zobaczą auto z przyczepą i kontrola czemu nie ma smyczy ?

Napisano

> Nie mylmy czystej konsumpcji dla przyjemności z obiektywną koniecznością.

ok rozumiem że Ty się cieszysz gdy drożeje prąd, drożeje benzyna, rząd co rusz wprowadza coraz bardziej kretyńskie podatki od wszystkiego? czujesz się bogatszy bo Cię stać? zlosnik.gif

ja mam na odwrót, uważam że im mniej ludzi w rządku w "euroboksach" tym lepiej hehe.gifgrinser006.gif

Napisano

> Szkoda, że w tej całej pogoni za "ja MUSZĘ" brak miejsca na rozsądek i obiektywne spojrzenie, że

> czasem NIE STAĆ MNIE na posiadanie samochodu.

Często " ja muszę" spowodowane jest koniecznością dojazdu do pracy.

> A takie działania mają za zadanie uświadomić ludziom, że samochód to "nieco" więcej niż 1600 PLN

> wydane na zakup sprzęta.

Uświadom to człowiekowi który zarabia tysiącpińcet mieszka na wsi do której PKS dojeżdżał dwa razy dziennie (pewnie niedługo już wcale nie będzie jeździł z powodu nierentowności lini) dla którego samochód za 1600 jest jedyną alternatywą zarobienia paru groszy....

Chyba czas najwyższy spojrzeć trochę dalej niż czubek swego nosa.

Napisano

> Często " ja muszę" spowodowane jest koniecznością dojazdu do pracy.

> Uświadom to człowiekowi który zarabia tysiącpińcet mieszka na wsi do której PKS dojeżdżał dwa razy

> dziennie (pewnie niedługo już wcale nie będzie jeździł z powodu nierentowności lini) dla

> którego samochód za 1600 jest jedyną alternatywą zarobienia paru groszy....

> Chyba czas najwyższy spojrzeć trochę dalej niż czubek swego nosa.

Sibui ma na to odpowiedź - niech się przeprowadzi do eurostolicy eurokultury WWA zatrudni w eurofirmie z eurokolegami i niech sobie kupi eurowóz z normą EURO rotfl.gif

bo to tylko kwestia chęci jest, się chce się ma, bez pracy nie ma eurokołaczy biglaugh.gifhehe.gif

Napisano

> Sibui ma na to odpowiedź - niech się przeprowadzi do eurostolicy eurokultury WWA zatrudni w

> eurofirmie z eurokolegami i niech sobie kupi eurowóz z normą EURO

Achaa. Po prostu większość ludzi to lenie i im się nie chce zarabiać dobrych pieniędzy. A ich pasją jest jeżdżenie starymi CC 700 czy innymi pełnoletnimi pojazdami.

Napisano

> Achaa. Po prostu większość ludzi to lenie i im się nie chce zarabiać dobrych pieniędzy. A ich pasją

> jest jeżdżenie starymi CC 700 czy innymi pełnoletnimi pojazdami.

na to wychodzi, lenie które zagrażają swą postawą EUROrozwojowi i EUROekologii. Zatwardziałe wapniaki. Wrogowie ludu! Trzeba być czujnym wobec wroga ludu zlosnik.gif

albo lepiej wróg ludu może zapłacic euroekopodatek i będzie przez rok niewrogiem biglaugh.gif a z jego pieniędzy się nasadzi zieleni klombów i wszyscy będą szczęśliwi i ocaleni zlosnik.gif

Napisano

> a co do norm euro i inych ekopierdół... pamietam jak za PRL się mówiło że woda brudna itp. Pamietam

> jak jeździłem na mazury, nad Skawe i pamietam że woda była nieporównywalnie bardziej czysta

> niż dziś.

yikes.gif Jakieś dziwne miejsca na Mazurach widziałeś.

Ja pamiętam, gdy Mikołajskie, Niegocin czy spora część Jezioraka były martwe biologicznie, a woda śmierdziała na odległość. Teraz jest lepiej.

Faktem jest, że to nie normy z Brukseli się do tego przyczyniły, tylko budowa oczyszczalni ścieków komunalnych, a przede wszystkim załamanie gospodarcze przełomu lat 80 i 90 - upadek wszystkich PGR-ów i niektórych zakładów przemysłowych.

Napisano

> Jakieś dziwne miejsca na Mazurach widziałeś.

> Ja pamiętam, gdy Mikołajskie, Niegocin czy spora część Jezioraka były martwe biologicznie, a woda

> śmierdziała na odległość. Teraz jest lepiej.

> Faktem jest, że to nie normy z Brukseli się do tego przyczyniły, tylko budowa oczyszczalni ścieków

> komunalnych, a przede wszystkim załamanie gospodarcze przełomu lat 80 i 90 - upadek wszystkich

> PGR-ów i niektórych zakładów przemysłowych.

mówię dokładnie o suwalszczyźnie i puszczy augustowskiej... i nie jest to tylko moja opinia tylko w zasadzie wszystkich ludzi którzy tam mieszkają (mam tam pół rodziny i jeżdżę tam kilka razy w roku od 2 roku życia)...

a drugie to Skawa (i całe dorzecze w okolicach Suchej), dawniej dało sie w niej normalnie kąpać, były pstrągi, dziś strach wsadzic nogę zlosnik.gif

Napisano

> Często " ja muszę" spowodowane jest koniecznością dojazdu do pracy.

... i odwożeniem dzieci/zniedołężniałych starców/innych do żłobka/przedszkola/szkoły/szpitala niepotrzebne skreślić.

> Uświadom to człowiekowi który zarabia tysiącpińcet mieszka na wsi do której PKS dojeżdżał dwa razy

> dziennie (pewnie niedługo już wcale nie będzie jeździł z powodu nierentowności lini) dla

> którego samochód za 1600 jest jedyną alternatywą zarobienia paru groszy....

> Chyba czas najwyższy spojrzeć trochę dalej niż czubek swego nosa.

Jak rozumiem mieszkasz na bieżąco na takiej wsi, wiesz Z DOŚWIADCZENIA jak jest?

Bo ja mam - NIE WŁASNE - ale spostrzeżenia z pierwszej ręki i gotów się jestem z Tobą nie zgodzić.

Napisano

> To dołożą te 3 koła i kupią takiego za 6 koła, do którego trzeba będzie dokładać 1 koło :-)

Dlaczego?

> Istotą takiej zabawy nie jest zmuszenie do zakupu NOWEGO, tylko NOWSZEGO sprzętu.

Dlaczego?

> sie jeździ - sie płaci

Dlaczego?

Napisano

> Jak rozumiem mieszkasz na bieżąco na takiej wsi, wiesz Z DOŚWIADCZENIA jak jest?

> Bo ja mam - NIE WŁASNE - ale spostrzeżenia z pierwszej ręki i gotów się jestem z Tobą nie zgodzić.

Prawda jest taka że nawet jak lata PKS/BUSY do wioski na końcu powiatu, to taniej jest jeździć na kilka osob lpgiem albo benzyną.

Napisano

> Dlaczego?

swoją drogą to niezaleznie czy zostaniemy przy aucie za 3 koła i zapłacimy haracz czy kupimy takie za 6 to ktos z nas wyciśnie 3 koła więcej hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> ... i odwożeniem dzieci/zniedołężniałych starców/innych do żłobka/przedszkola/szkoły/szpitala

> niepotrzebne skreślić.

> Jak rozumiem mieszkasz na bieżąco na takiej wsi, wiesz Z DOŚWIADCZENIA jak jest?

> Bo ja mam - NIE WŁASNE - ale spostrzeżenia z pierwszej ręki i gotów się jestem z Tobą nie zgodzić.

Tak z własnego. Do niedawna mieszkałem w podwarszawskiej "wsi" z której co 30 minut kursował PKS/BUS/PKP. Od 3 lat z własnej nieprzymuszonej woli mieszkam z w innej części naszego pięknego kraju i z racji DG zwiedzam różne dziwne miejsca (wieś z której do najbliższego sklepu ok 15 kilometrów, do miasta 25 kilometrów) jest takich miejsc naprawdę dużo. Oczywiście PKS nie przyjeżdża bo się nie opłaca. Co doradzisz mieszkańcom takich miejsc. Dodam, że zarobki w takich miejscach oscylują wokół najniższej krajowej.

Napisano

> Dlaczego?

> Dlaczego?

> Dlaczego?

Bo według niektórych samochód powinien być "luksusem" na które stać wybrańców. Nie zdają sobie sprawy, że dla niektórych auto jest jedynym środkiem transportu którym mogą dostać się do cywilizacji, bo naprawdę myślą, że średnia zarobków w Polsce wynosi ok 3 tyś zł.

Napisano

> mówię dokładnie o suwalszczyźnie i puszczy augustowskiej... i nie jest to tylko moja opinia tylko w

> zasadzie wszystkich ludzi którzy tam mieszkają (mam tam pół rodziny i jeżdżę tam kilka razy w

> roku od 2 roku życia)...

OK, czyli mówisz o tzw. "Mazurach rozszerzonych o Podlasie" zlosnik.gif Te rejony poznałem dopiero 5 lat temu, nie wiem, jak wyglądały kiedyś. Na pewno czystość Wielkich Jezior Mazurskich bardzo się poprawiła od 1980r, gdy trafiłem tam po raz pierwszy, i to mimo namnożenia przez te 30 lat przystani, jachtów i żeglarzy do poziomu absurdalnego.

Napisano

> teraz już wiadomo czemu służą forsowane przez eko%$^&* normy EURO...

> aby ktoś kogo samochód ich nie spełnia mógł zostać wyjątkowo dojną krową

A którą normę spełnia E32 grinser006.gif

// Pewnie tą samą co moja Lancia shocked.gif270751858-jezyk.gifgrinser006.gif

Napisano

> (...) bo naprawdę myślą, że średnia zarobków w Polsce wynosi ok 3 tyś zł.

Bo naprawdę tyle, a nawet trochę więcej wynosi. Jestem nawet skłonny przypuszczać, że wyniosłaby znacznie więcej, gdyby doliczyć dochody z pracy na czarno i szaro.

Tyle, że po pierwsze to wartość brutto, po drugie dotyczy osób legalnie pracujących, po trzecie jest średnią dla wszystkich regionów ze stołecznym włącznie a po czwarte bardzo wiele osób myli średnią z medianą wink.gif

Napisano

> (...)po czwarte bardzo wiele osób

> myli średnią z medianą

Właśnie o to mi chodziło

ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.