Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa tempomat...

Featured Replies

Napisano

...w aucie z ręczną zmianą biegów? niewiem.gif

Na poszczególnych biegach (powiedzmy 4/5/6) mozna ustawić prędkość w jakimś ograniczonym zakresie, czy jest to inaczej rozwiązane? hmm.gif

Napisano

> ...w aucie z ręczną zmianą biegów?

> Na poszczególnych biegach (powiedzmy 4/5/6) mozna ustawić prędkość w jakimś ograniczonym zakresie,

> czy jest to inaczej rozwiązane?

przeważnie działa od np. 30 km/h i np. od 3 biegu, w zależności od producenta

Napisano

Programujesz zadaną prędkość i tyle, nie ma różnicy na którym biegu. Czyli np. można zaprogramować 40 km/h zarówno na II jak i III, będzie utrzymywał prędkość dopóki nie wciśniesz sprzęgła, hamulca lub pedału przyspieszenia. Potem można np. wrzucić IV i nadal będzie próbowł utrzymac 40, jeżeli masz taką ochotę. To samo dotyczy każdej innej prędkości i biegu (poza jedynką, na jedynce tempomat się nie włączy).

Napisano

> Na poszczególnych biegach (powiedzmy 4/5/6) mozna ustawić prędkość w jakimś ograniczonym zakresie,

niestety

Ustawisz jak chcesz.

Problem jest dopiero przy powracaniu do zadanej prędkości - komputer nie rozróżnia który bieg wbity...

Napisano

> przeważnie działa od np. 30 km/h i np. od 3 biegu, w zależności od producenta

Fakt, działa w przedziale 30-190, ale na II daje się włączyć.

Napisano

> Problem jest dopiero przy powracaniu do zadanej prędkości - komputer nie rozróżnia który bieg

> wbity...

A po co ma rozróżniać? On ma utrzymać zadaną prędkość, ale to kierowca decyduje na jakim to ma być biegu.

Napisano

> będzie utrzymywał prędkość dopóki nie wciśniesz sprzęgła,

Np. Mercedes Sprinter nie wylacza tempomatu gdy wcisnie sie sprzegło i silnik robi brrrrRRRRRRRRR...

Napisano

> A po co ma rozróżniać? On ma utrzymać zadaną prędkość, ale to kierowca decyduje na jakim to ma być

> biegu.

100% racji, nikt o zdrowych zmysłach nie kliknie powrotu do zaprogramowanych 90 czy 110 na II biegu.

Ale niestety jest to możliwe... przy manualnej skrzyni.

Napisano

> Np. Mercedes Sprinter nie wylacza tempomatu gdy wcisnie sie sprzegło i silnik robi

> brrrrRRRRRRRRR...

No to inżynierowie Mercedesa się nie popisali facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Np. Mercedes Sprinter nie wylacza tempomatu gdy wcisnie sie sprzegło i silnik robi

> brrrrRRRRRRRRR...

w Stilo hamulec i sprzęgło wyłączają zadaną prędkość.

Po chwilowym dodaniu "gazu" wraca do zadanej prędkości.

działa od 30

Napisano

> 100% racji, nikt o zdrowych zmysłach nie kliknie powrotu do zaprogramowanych 90 czy 110 na II

> biegu.

> Ale niestety jest to możliwe... przy manualnej skrzyni.

Manualna skrzynia daje więcej możliwości panowania nad samochodem, ale wymaga przynajmniej paru szarych komórek, niestety na głupote ludzką nie ma rady. Jak wiadomo najbardziej zawodna część auta to uszczelka między kierownicą a fotelem wink.gif

Napisano

> w Stilo hamulec i sprzęgło wyłączają zadaną prędkość.

> Po chwilowym dodaniu "gazu" wraca do zadanej prędkości.

> działa od 30

Nie po dodaniu gazu, tylko po wciśnięciu 'Resume', w życiu

tempomat nie włączy się tylko od samego gazu smile.gif Hamulec,

sprzęgło, zrzucenie biegu oraz (u mnie) dość mocna dziura w drodze

- wyłączają tempomat.

Napisano

> Nie po dodaniu gazu, tylko po wciśnięciu 'Resume', w życiu

> tempomat nie włączy się tylko od samego gazu

Nie, chodzi o to, że gdy jedziemy z zadaną prędkością na tempomacie i delikatnie dodamy gazu, to potem nie ma potrzeby wciskać "resume", sam zwolni do zadanej wcześniej prędkości i będzie utrzymywać.

Napisano

> tempomat nie włączy się tylko od samego gazu Hamulec,

> sprzęgło, zrzucenie biegu oraz (u mnie) dość mocna dziura w drodze

> - wyłączają tempomat.

Dobrze napisał. Po chwilowym dodaniu gazu, czyli np. jedziesz na tempomacie 110km/h, wyprzedasz kogoś, przyspieszasz do np. 140 dodając gazu nogą (nie manetką), puszczasz gaz i wracasz do 110.

Napisano

> tempomat nie włączy się tylko od samego gazu Hamulec,

> sprzęgło, zrzucenie biegu oraz (u mnie) dość mocna dziura w drodze

> - wyłączają tempomat.

Lechuu - jadąc na tempomacie:

dodaj gazu ->przyspieszysz->odejmij gazu-> wrócisz do zadanej wcześniej prędkości

Naciśnij sprzęgło lub hamulec -> zaczniesz hamować silnikiem

kliknij "res" wracasz do zadanej prędkości bez względu na bieg ( nie sprawdzałem osobiście )

edyta:

270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif naprostowanie x 3 270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Dobrze napisał. Po chwilowym dodaniu gazu, czyli np. jedziesz na tempomacie 110km/h, wyprzedasz

> kogoś, przyspieszasz do np. 140 dodając gazu nogą (nie manetką), puszczasz gaz i wracasz do

> 110.

A to tak. Ale nie tak, że samo się włączy - jak zrozumiałem ok.gif

Napisano

Dobrze już dobrze - ja myślałem że chodzi o to że od dodania gazu

tempomat się załączy sam grinser006.gif

Napisano

> Lechuu - jadąc na tempomacie:

> dodaj gazu - Naciśnij sprzęgło lub hamulec - kliknij "res" wracasz do zadanej prędkości bez

> względu na bieg ( nie sprawdzałem osobiście )

> edyta:

> naprostowanie x 3

zgadza sie , jak nacisniesz res (+) to wrocisz do wczesniej zadanej predkosci

Napisano

> brrrrRRRRRRRRR...

Moze poprostu ktos zapomnial podlaczyc czujnik przy sprzegle, mocno zastanawiajace to jest.

Napisano

> Moze poprostu ktos zapomnial podlaczyc czujnik przy sprzegle, mocno zastanawiajace to jest.

a moze to manetka gazu a nie tempomat? smile.gif

nie wiem, nigdy nie jezdzilem sprinterem, ale u dziadka w traktorze c330 to kazden jeden sie daje zlapac na 'panie... tempomat to juz w ciapku mialem' , a jak nie wierzy to sie go przewiezie i pokaze jak wajcha sie predkosc ustawia wink.gif

Napisano

> brrrrRRRRRRRRR...

Awaria lub brak przełącznika na pedale sprzęgła. Żaden producent nie zrobiłby takiego myku na trzeźwo no.gif

Napisano

Jeszcze nie wiem.

Ale się dowiem.

Mam taką kombinację. biglaugh.gif

Napisano

> Awaria lub brak przełącznika na pedale sprzęgła. Żaden producent nie zrobiłby takiego myku na

> trzeźwo

W Insigni mojego brata też tak jest... Wyciśnięcie sprzęgła nie powoduje deaktywacji tempomatu.

Napisano

Nie ma znaczenia czy automat czy manual - zasada jest taka sama. Tyle, ze w manualu predkosc ograniczona jest danym, zapietym biegiem. Rozni sie tez w ilosci czujnikow. Predkosc na ogol mozna ustawiac od ok 50km/h w gore. Zwykle i tak wykorzystuje sie automat przy szybszej autosradowej miescie, gdzie jedzie sie na biegu najwyzszym, ewentualnie w miescie - jadac ze stala predkoscia np na 4-ce.

Napisano

> W Insigni mojego brata też tak jest... Wyciśnięcie sprzęgła nie powoduje deaktywacji tempomatu.

Uszkodzony przełącznik na pedale sprzęgła.

Napisano

> Uszkodzony przełącznik na pedale sprzęgła.

Nie sądzę, przy odpalaniu trzeba wcisnąć sprzęgło i jakoś auto rozpoznaje kiedy naciskamy pedał sprzęgła a kiedy nie. Myślę, że funkcję realizowałby ten sam przełącznik...

Napisano

> Nie sądzę, przy odpalaniu trzeba wcisnąć sprzęgło i jakoś auto rozpoznaje kiedy naciskamy pedał

> sprzęgła a kiedy nie. Myślę, że funkcję realizowałby ten sam przełącznik...

A co to za nowy wymóg, odpalać auto z wciśniętym sprzęgłem?

Pedał sprzęgła musi rozłączać tempomat, nie ma tu żadnej tajemnicy. Jeśli auto jest na gwarancji to ASO bez problemu zdiagnozuje usterkę przy najbliższym przeglądzie.

Napisano

> A co to za nowy wymóg, odpalać auto z wciśniętym sprzęgłem?

> Pedał sprzęgła musi rozłączać tempomat, nie ma tu żadnej tajemnicy. Jeśli auto jest na gwarancji to

> ASO bez problemu zdiagnozuje usterkę przy najbliższym przeglądzie.

Zdaje się, że Sibui testował Insignię i też wspominał, że przy odpalaniu konieczne jest wciśnięcie sprzęgła do oporu.

Napisano

> A co to za nowy wymóg, odpalać auto z wciśniętym sprzęgłem?

Wymóg nie wymóg, tak jest i już. Nie zamierzam tego zgłębiać.

U mnie w motocyklu też tak jest i nie jest to wcale czyjaś swobodna twórczość tylko fabryczne rozwiązanie.

> Pedał sprzęgła musi rozłączać tempomat, nie ma tu żadnej tajemnicy. Jeśli auto jest na gwarancji to

> ASO bez problemu zdiagnozuje usterkę przy najbliższym przeglądzie.

No popatrz, popsute auto odebrał... To Twoje teorie czy popierasz to jakimś doświadczeniem?

Napisano

> No popatrz, popsute auto odebrał... To Twoje teorie czy popierasz to jakimś doświadczeniem?

Instrukcja obsługi Insignii:

284999676-bez%A0tytu%B3u.JPG

Napisano

> Instrukcja obsługi Insignii:

Masz rację ok.gif Zwracam honor blagam.gif.

Przy najbliższej okazji sprawdzę jeszcze raz działanie tego tempomatu i sprawdzę, czy w instrukcji też tak stoi...

Napisano

Pyruś - normalnie.

Różnica jest taka, że jeżeli zapniesz tempomat na wysokim biegu przy niskiej prędkości (np przy 60 na 5 biegu), to bardzo chętnie będzie Ci samoczynnie go rozpinał, bo będzie baaaardzo wrażliwy na każdą nierówność drogi i spadał poniżej minimalnych obrotów. Poza tym - normalnie.

Tyle tylko, że jeżeli np ruszasz spod świateł i masz zapięte np 130 km/h a dasz "resume" na niskim biegu, to dojedzie do max obrotów i dalej nie pójdzie. Ale samo resume będzie działać bez względu na to, który bieg jest zapięty.

Napisano

> Uszkodzony przełącznik na pedale sprzęgła.

dlatego też raguje wyłączniem się na HAMULEC oraz na ręcz ne wyłączniee tempomatu poprzez dźwignię - czyli de facto oprócz zgaszenia silnika można na 3 sposoby dezaktywować tempomat: Sprzęgło, hamulec, włącznik ON/OFF

Napisano

> Zdaje się, że Sibui testował Insignię i też wspominał, że przy odpalaniu konieczne jest wciśnięcie

> sprzęgła do oporu.

tak jak w passacie, yarisie i czort wie czym jeszcze smile.gif

Napisano

> Zdaje się, że Sibui testował Insignię i też wspominał, że przy odpalaniu konieczne jest wciśnięcie

> sprzęgła do oporu.

W vw też tak jest.

Napisano

> W vw też tak jest.

Ciekawe czy wzieli pod uwage ze silnik moze odmowic posluszeństwa na przejezdzie kolejowym,(silnik kreci ale nie odpala) panic.gif Nauczeni z kursu na prawko zapinamy bieg i próbujemy zjechac na rozruszniku a tu lipton. Wiem takie sytuacje sie nie zdarzaja smile.gif

Napisano

> A po co ma rozróżniać? On ma utrzymać zadaną prędkość, ale to kierowca decyduje na jakim to ma być

> biegu.

nie zawsze , w starym modelu Mazda 6 przed liftem działa tylko na ostatnim biegu smile.gif

Napisano

W C4 Picasso dziala od IV biegu w gore i predkosci minimalnej... nie pamietam, ale chyba 50km/h.

Napisano

do tego co napisano ponizej dopisze, ze niestety przy manualu jak wcisniesz Resume i pod drodze zmieniasz biegi to w trakcie kazdej zmiany tempomat sie rozlacza i znowu musisz Resume dawac

czyli de facto w manualu najsensowniej uzywac tempomatu na biegu docelowym chyba, ze komu sie nie chce wciskac gazu przy przyspieszaniu i woli sie przyciskami bawic

niestety ale najwiekszym zyskiem jest polaczenie tempomatu i automatu

Napisano

> 100% racji, nikt o zdrowych zmysłach nie kliknie powrotu do zaprogramowanych 90 czy 110 na II

> biegu.

> Ale niestety jest to możliwe... przy manualnej skrzyni.

a czemu nie?

tylko trzeba po drodze biegi zmieniac a tempomat dodaje gazu zamiast Ciebie...

Napisano

> a czemu nie?

> tylko trzeba po drodze biegi zmieniac a tempomat dodaje gazu zamiast Ciebie...

a dlatego, że nie przeczytałeś postów na które odpowiadasz....

no chyba, że zmieniasz biegi bez sprzęgła.......

Napisano

> a dlatego, że nie przeczytałeś postów na które odpowiadasz....

> no chyba, że zmieniasz biegi bez sprzęgła.......

no niestety po kazdej zmianie ponowny Resume....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.