Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bierze olej bezobjawowo

Featured Replies

Napisano

Pacjent to mój pojazd. Co dziwne nie dymi i nie poci się - to drugie sprawdzone przy wymianie napędu rozrządu w zeszłym miesiącu, a mimo to wciąga 1 litr na 1,5-2kkm niezależnie czy zalany 5W40 czy 10W40. Sięgając pamięcią - zaczął wciągać po zmianie na Lotosa. Świece czyściutkie. Do oleju dodany uszlachetniacz zwiększający szczelność elementów gumowych - brak poprawy. Nadchodzi konieczność kolejnej zmiany oleju - zastanawiam się czy zmieniać czy od razu remontować silnik ? Jakieś sugestie?, bo nie wiem co robić.

Aaa, zawalona odma też ma wpływ na wzmożone picie, ale jest u mnie drożna (na wszelki wypadek przeczyściłem przy okazji czyszczenia przepustnicy).

Napisano

0,5l na 1000km to niema co się martwić, lepiej zalać najtańszy olej i dolewać sobie spokojnie ok.gif

Napisano

A na pewno nie ma żadnych wycieków? Przy takim zużyciu powinny być jakieś objawy (dymienie, kontrolki). Z drugiej strony - zużycie oleju litr na 1000 np. w VAGach to norma (patrz instrukcja), więc może po prostu TTTM? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Zamierzam jeszcze nim pojeździć, więc pewnie taniej wyjdzie remont ...tylko czego skoro nawet nie kopci.

Napisano

> 0,5l na 1000km to niema co się martwić,

Jak dodasz jedno zero w przebiegu, to się zgodzę. hehe.gif

Napisano
  • Autor

Tyle, że wcześniej nie brał (inny olej), po zmianie na Lotosa już tak, choć nie obwiniam go o to, a może powinienem ?

Napisano

Nie wiem czy taniej

Policzmy olej 5l 5W40 ok 70zł

0,5l x 20 = 10l = 700zł ( założenie 20tyś kkm rocznie )

Jeździsz jeszcze ok 4 lat zatem masz 2800zł na olej

A teraz remont minimum z 3500zł i to płacisz odrazu a nie w ratach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A teraz remont minimum z 3500zł i to płacisz odrazu a nie w ratach

Skąd ta cena ? icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> A ile za remont 1000zł

Zależy czego. Uszczelniaczy pewnie by wystarczyło.

Napisano

> Pacjent to mój pojazd. Co dziwne nie dymi i nie poci się, a mimo to wciąga 1 litr na 1,5-2kkm

> niezależnie czy zalany 5W40 czy 10W40. Świece czyściutkie. Nadchodzi konieczność kolejnej

> zmiany oleju - zastanawiam się czy zmieniać czy remontować silnik ? Dajcie jakieś sugestie, bo

> nie wiem co dalej robić.

Mam podobny problem - ostatnio silnik wypił około 0,6 litra na 1100km. Wg mnie to było dużo ale poczytałem forum Alfy Romeo i wyczytałem tam, że Twin Sparki czasami tak mają. Chociaż zdania były mocno podzielone, jedni mówili, że może tak być, inni, że trzeba wymienić uszczelniacze i pierścienie. Sprawdzę jeszcze 2-3 tysiące km i może pomyślę o uszczelniaczach...

Napisano
  • Autor

Ale pierścionki i uszczelniacze dają objaw dymienia, choćby na wysokich obr...

Napisano
  • Autor

> No ale piszemy o remoncie a nie naprawie uszczelniaczy

Hmm, dla mnie dłubanie w silniku to już kategoryzuje w remoncie, ale jestem laikiem wink.gif

Napisano

> Ale pierścionki i uszczelniacze dają objaw dymienia na wysokich obr...

Zgadza się...ale to pierwszy samochód jakim jeżdżę, który zużywa tyle oleju...poprzednie były praktycznie bez dolewek od wymiany do wymiany, chyba, że była jakaś nieszczelność.

Napisano

Przy najbliższej wymianie spróbuj zalać Valvoline Maxlife

Powinieneś zaobserwować zmniejszenie zużycia oleju (potwierdzi to parę userów AK), jeżeli to wina zużycia silnika. Jeżeli nie - szukaj wycieku.

Napisano

> Nic nie trzeba dodawać

> 1l na 1000km to standart

Nie standard, tylko "dupokrytka" producenta zawarta w instrukcji.

Napisano

> Tyle, że wcześniej nie brał (inny olej), po zmianie na Lotosa już tak, choć nie obwiniam go o to, a

> może powinienem ?

Wróć do poprzedniego oleum i obadaj, czy będzie brał. Może to być przyczyną. ok.gif

Napisano

Hans, proszę, za duże uogólnienie....

Że abarth, czy 1,8 HGT tyle wpijają to inna sprawa.

Dla mnie zużycie oleju 500ml na 1000 km to już granica normalności.

Maluch mi brał bez remontu 0,4 l na 1000 km

Punto z podpisu bez remontu 1 l / 10 000 km ze wszystkimi wyciekami

Stilo z podpisu 0,25l na 1000 km (ale to 16V)

Mój ojciec miał 2 HRV i nigdy takiego zużycia oleju jak kolega.

Napisano
  • Autor

Też się na niego czaję i chyba w najbliższym czasie zaleję. Jest niby z uszlachetniaczem przywracającym elementom uszczelniającym elastyczność, który to uszlachetniacz już dolewałem (dokładnie taki ) ale bez jakiejkolwiek poprawy. Mam nadzieję Maxlife mnie nie zawiedzie.

Napisano

Co nie zmienia faktu że może brac 1l/1000km i to jest standart ok.gif

I wcale tutaj nie pisze o 1,8 i 2,4 z gamy Fiata , każdy silnik zachwouje się inaczej ok.gif

A to że pali mniej oleju na 1000 czy na 10000 to tylko się cieszy ok.gif

Napisano

> Dobrze wiesz że są silniki i silniki

Zgoda, tylko "biorące" są w znakomitej mniejszości, więc to nie standard, o którym piszesz.

Tym bardziej, że objawy wystąpiły po zmianie oleum - tu bym upartywał przyczyny.

Napisano

> Tym bardziej, że objawy wystąpiły po zmianie oleum - tu bym upartywał przyczyny.

Później to odpisał, i to najpierw bym sprawdził ok.gif

Napisano
  • Autor

Owszem, np VAG tyle dopuszcza w manualu Naw Beetle mojej panny, ale taki wynik jest już oznaką zaczynających się kłopotów...

Napisano

Chyba w kązdym manualu tak jest , być może w innych jest więcej np. mazda z silnikiem vankla zlosnik.gif

Napisano

> Co nie zmienia faktu że może brac 1l/1000km i to jest standart

To nie jest żaden standard. Zużycie oleju, na typowym przebiegu międzyprzeglądowym 15kkm, w cywilnym aucie, rzędu 15 litrów to dramat i oznaka kłopotów, a nie żaden standard.

Ja jeżdżę teraz najbardziej olejożernym silnikiem VAGa z jakim się spotkałem, i zużycie to ~0,15 litra / 1000km. To jeszcze mieści się w "standardzie".

Napisano

zmień olej na coś co zaleca producent (w Hondzie to Motul?), sprawdź wycieki (może gdzieś się sączy tak, że nie widać).

Moje nastoletnie BMW pije 0,2-0,4l na 10000km przy na prawdę mocnym upalaniu od czasu do czasu. Jeżdżę na Motulu.

Napisano

Proponuje przesiąć się do silników FIATA 1.8 , 2.4 lub innych nieudanych zlosnik.gif to zobaczysz co to znaczy zuzycie oleju ok.gif

Napisano

> Proponuje przesiąć się do silników FIATA 1.8 , 2.4 lub innych nieudanych to zobaczysz co to

> znaczy zuzycie oleju

ale co mnie obchodzą te nieudane silniki, to nie jest żaden standard...

zresztą nie musisz mi tłumaczyć co to jest zużycie oleju, miałem STi 2.0T zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli zmiana wałków na sportowe to remont

To tuning czyli remont i poprawa fabryki w jednym grinser006.gif

Napisano

> Proponuje przesiąć się do silników FIATA 1.8 , 2.4 lub innych nieudanych to zobaczysz co to

> znaczy zuzycie oleju

Nieudane silniki nie są standardem.

Napisano

> zmień olej na coś co zaleca producent (w Hondzie to Motul?), sprawdź wycieki (może gdzieś się sączy

> tak, że nie widać).

> Moje nastoletnie BMW pije 0,2-0,4l na 10000km przy na prawdę mocnym upalaniu od czasu do czasu.

> Jeżdżę na Motulu.

W mojej Hondzie od nowości jest olej Shell 5W30.

Napisano

Sasiada Passat B6 2.0 TDI na poczatku wciagal 1l/1000km i tak bylo od nowosci. Od czasu jak skonczyla sie gwarancja, zalewa inny olej i zuzycie jego spadlo wink.gif

Napisano

> no to w czym problem

W tym, że mógł mieć nieudany silnik za niewielkie pieniądze we Fiacie, a przepłacił za nieudany silnik w Subaru grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

mój fjord wciąga 2L na 10000km i też brak jakichkolwiek objawów, olej 5W-30 - też olewam i dolewam, perswazja słowna nie pomogła frown.gif

Napisano
  • Autor

200ml/1kkm to pestka. Nie masz się czym przejmować.

Napisano

> mój fjord wciąga 2L na 10000km i też brak jakichkolwiek objawów, olej 5W-30 - też olewam i dolewam,

> perswazja słowna nie pomogła

Ja w starej Scierze - 20 lat - nic nie dolewam miedzy wymianami, a nie boje się przyznać, że średnio dbam o termin, czy przebieg 270751858-jezyk.gif

W Uno jak poszły pierścienie to na 100 km lałem litr oleju - więc już musiałem coś z tym zrobić.

Napisano

> Pacjent to mój pojazd. Co dziwne nie dymi i nie poci się - to drugie sprawdzone przy wymianie

> napędu rozrządu w zeszłym miesiącu, a mimo to wciąga 1 litr na 1,5-2kkm

Jeżeli nie dymi to przy takim zużyciu w spalinach czuć przepalony olej.

Napisano

> Sasiada Passat B6 2.0 TDI na poczatku wciagal 1l/1000km i tak bylo od nowosci. Od czasu jak

> skonczyla sie gwarancja, zalewa inny olej i zuzycie jego spadlo

to niestety dość częsta sytuacja w VAGach, oni chyba fabrycznie zalewają jakiegoś gównianego Castrola.

tak jak piszesz - zmiana na Motula lub inny porządny olej pomaga i zużycie oleju mocno spada, do wartości które ja podałem.

Napisano

> to niestety dość częsta sytuacja w VAGach, oni chyba fabrycznie zalewają jakiegoś gównianego

> Castrola.

Chyba tak, cos mi sie wydaje, ze 0w50, ktory jest jak woda. I niestety wiele ASO pozniej tez zalewa taki olej sick.gif

> tak jak piszesz - zmiana na Motula lub inny porządny olej pomaga i zużycie oleju mocno spada, do

> wartości które ja podałem.

Teraz jezdzi na Shelu tylko nie pamietam czy 0w czy 5w, ale samochod pali oleju znacznie mniej wink.gif

Napisano

> to niestety dość częsta sytuacja w VAGach, oni chyba fabrycznie zalewają jakiegoś gównianego

> Castrola.

> tak jak piszesz - zmiana na Motula lub inny porządny olej pomaga i zużycie oleju mocno spada, do

> wartości które ja podałem.

Niewiem jak fabrycznie, ale w Skodzinie ASO leje wszystkim Catsrola SLX 5W30. Od pierwszej wymiany leję Mobila 5W50 i zużycie oleju nie jest jakimś dramatem (do tego stopnia, że auto przjeżdżało między serwisami olejowymi (15kkm) bez znaczących ubytków oleju (do litra -między górną i dolną kreską na bagnecie).

Kiedyś świerzo zatrudniona w ASO pipa nie przkazała mechanikowi, że olej jest w bagażniku i zalali tego Castrola. Efekt taki, że po ok. 10kkm zaczęła się zapalać lampka olejowa na ciaśniejszych zakrętach icon_eek.gif

Powrót do Mobila i znowu nie ma problemu.

Napisano

> A na pewno nie ma żadnych wycieków? Przy takim zużyciu powinny być jakieś objawy (dymienie,

> kontrolki). Z drugiej strony - zużycie oleju litr na 1000 np. w VAGach to norma (patrz

> instrukcja), więc może po prostu TTTM?

Astra F (x16xel) brała ok. 1l/1000km i jeszcze nie kopciła zlosnik.gif

Napisano

Jedź do dobrego diagnosty na analizator spalin i będziesz wiedział, czy pali olej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.