Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

bierze olej bezobjawowo

Featured Replies

Napisano

Po mojemu to pewnie będą uszczelniacze plus dodatkowo zużyte prowadnice zaworowe

Napisano

> Nie wiem czy taniej

> Policzmy olej 5l 5W40 ok 70zł

> 0,5l x 20 = 10l = 700zł ( założenie 20tyś kkm rocznie )

jak 5 litrow kosztuje 70zl to 10 kosztuje 140, a nie 700 icon_rolleyes.gif

Napisano

> to niestety dość częsta sytuacja w VAGach, oni chyba fabrycznie zalewają jakiegoś gównianego

> Castrola.

> tak jak piszesz - zmiana na Motula lub inny porządny olej pomaga i zużycie oleju mocno spada, do

> wartości które ja podałem.

qrde ja leje castrola i zaczął mi brać hmm.gif a co polecasz?

Napisano
  • Autor

...i gruuubo poniżej normy. Nie pojawiły się nawet kreski na wyświetlaczu wizualizującym wysokość CO2 i CO.

Nie pozostaje nic innego niż zmienić olej na inny. Dam znać o rezultatach...

Napisano

> ...i gruuubo poniżej normy. Nie pojawiły się nawet kreski na wyświetlaczu wizualizującym wysokość

> CO2 i CO.

> Nie pozostaje nic innego niż zmienić olej na inny. Dam znać o rezultatach...

zalej 10w60 np GULF ~100zł/4L ok.gif

Napisano
  • Autor

> zalej 10w60 np GULF ~100zł/4L

Po analizie pojechałem od razu do sklepu - nabyłem polecany tu Valvoline Maxlife 10w40 skromny.gif

Napisano

Do Hondy polecam Shell Ultra Racing (czy jakoś tak) 10W60.

Czy zużycie oleju nie pojawiło się wraz ze wzrostem temperatur?

Napisano

> Po analizie pojechałem od razu do sklepu - nabyłem polecany tu Valvoline Maxlife 10w40

hłyt marketingowy zlosnik.gif

Napisano

> Po analizie pojechałem od razu do sklepu - nabyłem polecany tu Valvoline Maxlife 10w40

edyta:

ja zalałem Motul Synergie 6100 10W40

w silniku BBY ktory lubi olej

zużycie spadło z 0,25l/1000km do 0,25 na 10000km ok.gif

Napisano
  • Autor

Zimą było to samo...

Napisano

> Aż tak faktycznie się sprawdza ten olej?

> W jakich cenach występuję mniej więcej?

ooops teraz zerknalem w excela i pomylilem nazwy zlosnik.gif

ja mam jednak

Motul Synergie 6100 10W40 koło 80zl za 4 litry jakos

Napisano

> ooops teraz zerknalem w excela i pomylilem nazwy

> ja mam jednak

> Motul Synergie 6100 10W40 koło 80zl za 4 litry jakos

Nazwy w obu odpowiedziach są takie same ;p

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Na razie przejechane około 1kkm, a na bagnecie ubytek jedynie 2mm. Zobaczymy po kilku kkm, ale na razie problem zażegnany claps.gif

Napisano

Mi wciągała Astra 0,4-0,5l na 1000km (olej GM 10W40). Zmieniłem jak Ty na Valvoline max life. Okazało się ,że po 2000km dolać trzeba było tylko 0,2l oleju. Wszystko zapowiadało się super.

Pojechałem w trasę. 1400km z czego 600km autostrady - prędkość do 140km/h. Po drodze auto zeżarło 1l oleju sick.gif

Poradzicie coś?

Kapa silnika ?

Napisano

> hłyt marketingowy

nie, dobry olej

Napisano

> Zamierzam jeszcze nim pojeździć, więc pewnie taniej wyjdzie remont ...tylko czego skoro nawet nie

> kopci.

Kopcenie najlepiej sprawdzić w ten sposób, rozpędzić auto tak chociaż do 100km/h, a najlepiej jak jest górka, to wtedy się kulać z załączonym biegiem bez dodawania gazu.

Stanąć, zmienić się za kierownicą, i druga osoba dynamicznie rusza, a Ty obserwujesz chmurkę lub nie. Bo w lusterkach i na postoju może nie kopcić w zauważalnie.

Napisano

> Mi wciągała Astra 0,4-0,5l na 1000km (olej GM 10W40). Zmieniłem jak Ty na Valvoline max life.

> Okazało się ,że po 2000km dolać trzeba było tylko 0,2l oleju. Wszystko zapowiadało się super.

> Pojechałem w trasę. 1400km z czego 600km autostrady - prędkość do 140km/h. Po drodze auto zeżarło

> 1l oleju

> Poradzicie coś?

> Kapa silnika ?

A co tu radzić.

Albo remont, albo lejesz Lotosa mineralnego, nie wymieniasz oleju, tylko filtry co 15 kkm. Olej i tak masz wtedy zawsze świeży.

Napisano

Zastanawiam się czy nie wymienić narazie uszczelniaczy ale sposobem "ciśnieniowym" bez ściągania głowicy i zobaczyć czy coś pomoże. Ponoć mało kto chce się w to bawić. Warto? Może to być wina tylko uszczelniaczy czy odrazu pierścienie robić?

Dodam, że auto nie kopci i wycieków brak ok.gif

Napisano

> Mi wciągała Astra 0,4-0,5l na 1000km (olej GM 10W40). Zmieniłem jak Ty na Valvoline max life.

> Okazało się ,że po 2000km dolać trzeba było tylko 0,2l oleju. Wszystko zapowiadało się super.

> Pojechałem w trasę. 1400km z czego 600km autostrady - prędkość do 140km/h. Po drodze auto zeżarło

> 1l oleju

> Poradzicie coś?

> Kapa silnika ?

Pewnie słynny x16xel smile.gif

Ja robiłęm kompletny remont, a i tak wciągał, ale mniej zlosnik.gif

Napisano

> Zastanawiam się czy nie wymienić narazie uszczelniaczy ale sposobem "ciśnieniowym" bez ściągania

> głowicy i zobaczyć czy coś pomoże. Ponoć mało kto chce się w to bawić. Warto? Może to być wina

> tylko uszczelniaczy czy odrazu pierścienie robić?

> Dodam, że auto nie kopci i wycieków brak

w oplach norma ze lyka oolej w 90% przypadkow to pierscienie, przez uszczelniacze a duzo nie lyknie oliwy

Napisano

> Zastanawiam się czy nie wymienić narazie uszczelniaczy ale sposobem "ciśnieniowym" bez ściągania

> głowicy i zobaczyć czy coś pomoże. Ponoć mało kto chce się w to bawić. Warto? Może to być wina

> tylko uszczelniaczy czy odrazu pierścienie robić?

> Dodam, że auto nie kopci i wycieków brak

Moja pierwsza astra spalała 0.75L na 1000km. Mechanik mówił, że to pierścienie zbierające. Zalałem 10W40 i dolewałem

Napisano

> Na razie przejechane około 1kkm, a na bagnecie ubytek jedynie 2mm. Zobaczymy po kilku kkm, ale na

> razie problem zażegnany

Szkoda że nie zrobiłeś płukanki silnika przed wymianą oleju. Do tego zalać dedykowany olej z oferty Millersa albo Gulfa i myślę że o problemie byś zapomniał.

Napisano

> Pewnie słynny x16xel

> Ja robiłęm kompletny remont, a i tak wciągał, ale mniej

Ponoć dobry X16SZR zlosnik.gif

W rodzinie jest F-ka z tym motorem od nowości i nie wciąga wogóle oliwy z tym, że ma 65kkm nalotu zlosnik.gif

Napisano

> Na razie przejechane około 1kkm, a na bagnecie ubytek jedynie 2mm. Zobaczymy po kilku kkm, ale na

> razie problem zażegnany

Moj boxer bardzo go lubil, bo jak kiedys mi w serwisie zalali to deko wiecej zaczal brac niz inny 5w40 icon_eek.giftongue.gif

Napisano

> 1l oleju

> Poradzicie coś?

> Kapa silnika ?

Raczej TTTM, w robocie mamy kilka Astr II. Kiedys czesto nimi jezdzilem i kilka razy zdazylo sie, ze na na zakretach w garazu kontrolka olejenia sie zapalala icon_eek.giftongue.gif Kierowcy podobno nie nadazali dolewac do wszystkich. W trasie oczywiscie wiecej braly, sam raz dolewalem kolo litra.

Napisano

> Jak dodasz jedno zero w przebiegu, to się zgodzę.

Widziałes norme opla? zlosnik.gif.Miałem silnik x16xel który był juz skopany od momentu wyjazdu z fabryki.Fakt ,dymił na niebiesko troche ,i z racji tego sprzedałem auto.Dolewki sniły mi sie po nocy Przed trasa 900km łacznie lałem litra i za kolejne 900km znowu.Parodia.Kupiłem plastikowe reno i mam spokój ..przynajmniej z olejem zlosnik.gif

P.S Ponoć A III tez biora w AŚ pisali.

Napisano
  • Autor

> Szkoda że nie zrobiłeś płukanki silnika przed wymianą oleju

Była zrobiona ok.gif

Napisano

> Nic nie trzeba dodawać

> 1l na 1000km to standart

Tylko w benzynowych Oplach i fałwejach ftedeiku zlosnik.gif

Napisano

> 1l oleju

> Poradzicie coś?

> Kapa silnika ?

TTTM. Sprzedać Opla, kupić Fiata albo Puga. Albo przyjąć do wiadomości, że prawie każda tania szwabięcina pali olej i dolewać. Serio.

Napisano

> To nie jest żaden standard. Zużycie oleju, na typowym przebiegu międzyprzeglądowym 15kkm, w

> cywilnym aucie, rzędu 15 litrów to dramat i oznaka kłopotów, a nie żaden standard.

> Ja jeżdżę teraz najbardziej olejożernym silnikiem VAGa z jakim się spotkałem, i zużycie to ~0,15

> litra / 1000km. To jeszcze mieści się w "standardzie".

V8 od audi potrafi wyduldać do 0.7l na 1000km w warunkach autostradowych, i czytajac forum A8 nie jest to wartość niepokojąca. Dotyczy również modeli D3.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.