Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakość materiałów wewnątrz nowych samochodów

Featured Replies

Napisano

W sobotę pojeździłem trochę po salonach w poszukiwaniu auta dla znajomej, cenowo 35-40 000 zł. Od zawsze byłem zboczony w temacie materiałów z jakich zrobiony jest środek auta. Macałem nissana, opla, hyundai'a, tatę zlosnik.gif , chevroleta, forda, fiata. Praktycznie wszędzie jakiś chamski plastik na boczkach drzwiowych i całej desce rozdzielczej icon_eek.gif

Można się śmiać, ale w miarę miękko było w.......Tacie Vista zlosnik.gif

Nissan Micra, Tida, Note plastikowy sick.gif Z ciekawości zmacałem Nissana Qashqai i to było coś bardzo zbliżonego do moich wymagań smile.gif Hyundai i10, i20 plastikowy sick.gif Chevrolet Aveo, Spark plastikowy sick.gif Opel Corsa plastik sick.gif Stary Ford Focus plastik sick.gif Fiat Panda, Punto plastik sick.gif Nie było mi dane podotykać samochodów Peugeot, Citroen i Reanult. Mam nadzieje, że któryś francuz uratował by dzisiejszą motoryzację przed zgubą old.gif

Czy są fajne samochody dla ludu? Wiem, że w klasach wyższych materiały powinny być na dużo wyższym poziomie (przykład już podałem - Qashqai). Ale czy można kupić małe, tanie auto miejskie z przytulnym środkiem?

Mówiąc przytulny środek, mam na myśli: starego forda mondeo, starego peugeot 406, starego renault lagunę, starą alfę romeo 156. Materiały z tamtych lat są dla mnie poezją 893goodvibes.gif

Napisano

> (...)

> Mówiąc przytulny środek, mam na myśli: starego forda mondeo, starego peugeot 406, starego renault

> lagunę, starą alfę romeo 156. Materiały z tamtych lat są dla mnie poezją

Producenci zauważyli, że podczas jazdy kierowca nie leży na desce rozdzielczej tylko siedzi na fotelu, więc na desce nie musi mu być miękko. Zauważyli też, że dotyka głównie kierownicy, więc boczki drzwi nie muszą być skórzane.

Doszli więc do wniosku, że to dobre miejsca żeby ograniczyć koszty.

Napisano

mam podobne odczucia.

Jechałem dopiero co toyotą auris i naprawdę moooocno się zastanawiam, jak to auto mogło być kiedykolkiek chwalone facepalm%5B1%5D.gif.

Platiki właśnie mółbym porównać do tata indica vista i to ze wskazaniem na tatę hmm.gif

Nie będę się tutaj już ropisywał w ogóle o ergonomii tego auta (po prostu tragedia) sick.gif

EDIT: tanich, hmm, chyba nie, ale pug 207 całkiem niezłe materiały wew. ma ok.gif

Napisano

> Producenci zauważyli,

a zauważyli, że kierwoca niestety mimo wszystko raz na czas patrzy na deskę, ewentualnie otwiera drzwi, dotykając ich? hmm.gif

Napisano

> Mówiąc przytulny środek, mam na myśli: starego forda mondeo, starego peugeot 406, starego renault

> lagunę, starą alfę romeo 156. Materiały z tamtych lat są dla mnie poezją

No to sie zdecyduj - piszesz, ze szukasz samochodu malego, a podajesz przyklad klasy sredniej...

W malych nigdy nie bylo rewelacji jesli chodzi o plastiki.

Z malych, to poczekaj na nowa lancie Ypsilon - moze tam bedzie lepiej, przynajmniej tak zapowiadaja.

Napisano

Oglądałeś najtańsze auta, to gdzieś ta taniość mus być widoczna, a podane przykłady starszych aut wg mnie masz nie trafione bo to nie były tanie uata

Napisano

> Fiat Panda, Punto plastik

Wsiadłem kiedyś w salonie do GP a następnie do NB, w GP plastiki są tragiczne, w NB jest naprawdę fajnie, ale niestety nie łapie się to w Twój przedział cenowy.

> Czy są fajne samochody dla ludu?

Volks-Auto Polo w wersji HighLine robi się przyjemnie, niestety obawiam się, że pułap cenowy znowu będzie... ale nazwa się zgadza.

> Ale czy można kupić małe, tanie auto miejskie z

> przytulnym środkiem?

Może być małe, może być miejskie, ale nie będzie tanie.

> Mówiąc przytulny środek, mam na myśli: starego forda mondeo, starego peugeot 406, starego renault lagunę, starą alfę romeo 156. Materiały z tamtych lat są dla mnie poezją

Wymieniłeś auta segmentu D a szukasz auta segmentu B, więc różnica jest oczywista.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> a zauważyli, że kierwoca niestety mimo wszystko raz na czas patrzy na deskę, ewentualnie otwiera

> drzwi, dotykając ich?

Od patrzenia to nie widać czy coś jest miękkie czy nie.

A drzwi otwieram dotykając klamki.

Napisano
  • Autor

> No to sie zdecyduj - piszesz, ze szukasz samochodu malego, a podajesz przyklad klasy sredniej...

> Z malych, to poczekaj na nowa lancie Ypsilon - moze tam bedzie lepiej, przynajmniej tak

> zapowiadaja.

Podałem przykłady aut z końca lat 90. W tamtych czasach, "miękki środek" to był luksus. Wydawało mi się, że luksus z tamtym lat, dzisiaj jest normalnością, jak el. szyby, el. lusterka, klimatyzacja, abs, itd. Widocznie źle mi się wydawało zlosnik.gif

Napisano

> Podałem przykłady aut z końca lat 90. W tamtych czasach, "miękki środek" to był luksus. Wydawało mi

> się, że luksus z tamtym lat, dzisiaj jest normalnością, jak el. szyby, el. lusterka,

> klimatyzacja, abs, itd. Widocznie źle mi się wydawało

Gdyby nie przepisy to ABS dalej byłby opcją, rzeczy które wymieniłeś również nie są standardem

Napisano
  • Autor

> mam podobne odczucia.

> Jechałem dopiero co toyotą auris i naprawdę moooocno się zastanawiam, jak to auto mogło być

> kiedykolkiek chwalone .

> Platiki właśnie mółbym porównać do tata indica vista i to ze wskazaniem na tatę

O to to...w toyocie też byłem! wink.gif W Auris dobrze trzymała się tylko kierownica, reszta plastik. Yaris - plastik sick.gif

> EDIT: tanich, hmm, chyba nie, ale pug 207 całkiem niezłe materiały wew. ma

W grę wchodzi jeszcze używka. Byłem w salonie Peugeot ale zamknęli mi przed nosem. Polizałem 207 przez szybę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Producenci zauważyli, że podczas jazdy kierowca nie leży na desce rozdzielczej tylko siedzi na

> fotelu, więc na desce nie musi mu być miękko. Zauważyli też, że dotyka głównie kierownicy,

> więc boczki drzwi nie muszą być skórzane.

> Doszli więc do wniosku, że to dobre miejsca żeby ograniczyć koszty.

Do Twojej wypowiedzi pasuje mi Żuk

Nie idźcie tą droga old.gif

Napisano

> Do Twojej wypowiedzi pasuje mi Żuk

> Nie idźcie tą droga

To jest koniec tej drogi. Być może tam jednak nie dojdziemy. Za to rezygnacja z wyrzucania kasy na niektóre materiały to dobre miejsce do szukania oszczędnośći.

Np. wiele aut ma dolną część deski rozdzielczej zrobioną z zupełnie innego materiału niż górną (duuuuużo gorszego). Albo przyciski schowane przed oczyma są okrutnie brzydkie.

I to nawet w tzw. "drogich" markach.

Napisano

> Od patrzenia to nie widać czy coś jest miękkie czy nie.

albo nie jeździłeś nigdy autem z wnętrzem w dobrych plastikach, albo opowiadasz bajki. Różnice widać, nie trzeba dotykać.

> A drzwi otwieram dotykając klamki...

... która może być z ochydnego plastiku lub innego lepszego tworzywa.

Napisano
  • Autor

> Wsiadłem kiedyś w salonie do GP a następnie do NB, w GP plastiki są tragiczne, w NB jest naprawdę

> fajnie, ale niestety nie łapie się to w Twój przedział cenowy.

Między GP a NB faktycznie jest przepaść. Moja mulher.gif ślini się bardziej na widok NB jak na mój. Sam chętnie usiadł bym za kierownicą. Myślę, że to auto odpowiadałoby moim osobistym wymaganiom.

> Volks-Auto Polo w wersji HighLine robi się przyjemnie, niestety obawiam się, że pułap cenowy znowu

> będzie... ale nazwa się zgadza.

Do VW nawet nie jechałem bo z takimi pieniędzmi nie ma sensu wink.gif

Napisano

> albo nie jeździłeś nigdy autem z wnętrzem w dobrych plastikach, albo opowiadasz bajki. Różnice

> widać, nie trzeba dotykać.

Jeździłem autami o dobrych plastikach i o złych plastikach. Jeździłem też autami gdzie niemal wszystko obszyte było skórą.

I co? W czasie jazdy skóra przydaje się tylko na kierownicy i gałce zmiany biegów. A człowiek gapi się przez szybę. Naprawdę nie boli rezygnacja z super-materiału w miejscu, którego nie dotykasz.

> ... która może być z ochydnego plastiku lub innego lepszego tworzywa.

W większości wypadków są teraz jakieś chromowane plastki lub metal. Wszystkie takie same. Trzeba by ugryźć żeby odróżnić.

Napisano

> Do VW nawet nie jechałem bo z takimi pieniędzmi nie ma sensu

Fanem niemieckich marek nie jestem, ale może warto poszukać na allegro/otomoto albo u brokerów? Czasami diler ma jakieś auto na placu i je wystawia w internecie, może się okazać, że uda Ci się wyrwać jakieś fajne autko sporo taniej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeździłem autami o dobrych plastikach i o złych plastikach. Jeździłem też autami gdzie niemal

> wszystko obszyte było skórą.

> I co? W czasie jazdy skóra przydaje się tylko na kierownicy i gałce zmiany biegów. A człowiek gapi

> się przez szybę. Naprawdę nie boli rezygnacja z super-materiału w miejscu, którego nie

> dotykasz.

rozumiem, że Tobie to nie przeszkadza, ale siedząc w aucie jednak raz na czas spoglądasz na deskę i tam widać, jak plastik jest twardy (odlany z formy etc.), a tam, gdzie jest miękki ok.gif, to jest oczywiście moje osobiste odczucie, a mam do czynienia codziennie z autami z najwyższej klasy jak i takimi ze średniej po klase a i b ok.gif

> W większości wypadków są teraz jakieś chromowane plastki lub metal. Wszystkie takie same. Trzeba by

> ugryźć żeby odróżnić.

nie no, proszę Cię. Nie odróżnisz platkiu w kolorze srebrnym od metalowej chromowanej klamki? Beż żartów. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> To jest koniec tej drogi. Być może tam jednak nie dojdziemy. Za to rezygnacja z wyrzucania kasy na

> niektóre materiały to dobre miejsce do szukania oszczędnośći.

buu.gif Stary, dobry, gruby welur buu.gif

> Np. wiele aut ma dolną część deski rozdzielczej zrobioną z zupełnie innego materiału niż górną

> (duuuuużo gorszego).

Ford Focus przedostatnia wersja idealnie do tego pasuje. Tam jest po prostu tragedia na boczkach sick.gif Brzydki, twardy, nierówny, odstający plastik pad.gif

Napisano

Tyle że twardość lub miękkość w dotyku nie będzie tak wkurzające jak trzeszczenie podczas jazdy grinser006.gif

Warto sie umówić na jazdę danym modelem, a nie poprzestać na macaniu grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Fanem niemieckich marek nie jestem, ale może warto poszukać na allegro/otomoto albo u brokerów?

> Czasami diler ma jakieś auto na placu i je wystawia w internecie, może się okazać, że uda Ci

> się wyrwać jakieś fajne autko sporo taniej.

> Pozdrawiam BAS

Już chyba zakończyliśmy poszukiwania. Padło na Nissana Micrę, rocznik 2010, kolorów 7 do wyboru, wyposażenie sympatyczne (zależało nam najbardziej na poduchach, el. szybach, klimatyzacji, centralnym zamku, dostaliśmy dużo więcej), silnik 1.2 benzyna na łańcuszku rozrządu, w gratisie gumowe wycieraczki (o zgrozo wszędzie za dopłatą), chlapacze i listwy na drzwi. Cena - 34 900 zł wink.gif Kiedyś poruszałem tutaj wątek auta dla wymagającej ciotki. To właśnie auto dla niej. Do tej pory przez ostatnie 20 lat jeździła maluchem. Mam nadzieję, że Micra posłuży Jej przynajmniej 10-15 lat. Po tym czasie obstawiam przebieg nie większy niż 20 000 km zlosnik.gif

Napisano

> (...)

> Do VW nawet nie jechałem bo z takimi pieniędzmi nie ma sensu

Rozglądam się trochę za autami, bo zastanawiam się czy niedługo nie zmienić mojego.

Biorę pod uwagę różne marki w klasie średniej.

Co się okazało - w porównaniu Passata, Insigni, Mondeo i innych to Passat jest w klasie najtańszy! Sam byłem zaskoczony. Cena z cennika może nie rzucała na kolana, ale jak mi zaproponowali promocyjny leasing i dorzucili rabat, to pozostałe okazały się dużo droższe.

Więc może warto przejechać sie jednak do VW - a nuż coś ciekawego zaproponują?

Napisano

ogólnie jakość materiałów odpowiada mniej więcej klasie auta. Najmniejsze i najtańsze będą mieć marne plastiki. I nieważne, że w jednym kawałek drzwi masz jakiś miękki, albo do deski przykleili kawałek miękkiego materiału. Podczas jazdy i tak to będzie trzeszczeć. W klasie C już jest trochę lepiej - np. cała deska z lepszego materiału. Za to moim zdaniem faktycznie przyzwoite wykończenie zaczyna się od klasy D, a to i tak nie zawsze, bo jak czasem jakiś producent walnie drewnopodobny plastik gdziś np. w okolicach lewarka, który przy dotnięciu go skrzypi jak stare drzwi, to się chce uciekać z takiego auta.

A co do małych aut, obczaj Toyotę IQ, założę się że tam będą lepsze materiały zlosnik.gif

Napisano

> Już chyba zakończyliśmy poszukiwania. Padło na Nissana Micrę, rocznik 2010, kolorów 7 do wyboru,

> wyposażenie sympatyczne (zależało nam najbardziej na poduchach, el. szybach, klimatyzacji,

> centralnym zamku, dostaliśmy dużo więcej), silnik 1.2 benzyna na łańcuszku rozrządu, w

> gratisie gumowe wycieraczki (o zgrozo wszędzie za dopłatą), chlapacze i listwy na drzwi. Cena

> - 34 900 zł Kiedyś poruszałem tutaj wątek auta dla wymagającej ciotki. To właśnie auto dla

> niej. Do tej pory przez ostatnie 20 lat jeździła maluchem. Mam nadzieję, że Micra posłuży Jej

> przynajmniej 10-15 lat. Po tym czasie obstawiam przebieg nie większy niż 20 000 km

Moja mama taką jeździ. Trwałe, bezawaryjne, dobrze wyposażone (czujnik deszczu, keyless go itd.) i sympatyczne auto. Ja bym się w tym męczył ale dla niej w sam raz.

Napisano
  • Autor

> Tyle że twardość lub miękkość w dotyku nie będzie tak wkurzające jak trzeszczenie podczas jazdy

> Warto sie umówić na jazdę danym modelem, a nie poprzestać na macaniu

Ojciec ma Lagunę II ph2. Auto nigdy nie bite. Rocznik 2005, przebieg troszkę ponad 150 000km. Francuzi tym modelem nie popisali się. Plastik na desce rozdzielczej może i miękki, ale skrzypi jak cholera! Jak się naciśnie na deskę rozdzielczą w okolicy "budki suflera" to słychać coś podobnego jak ocieranie o siebie dwóch płyt styropianu zlosnik.gif

Napisano

> Stary, dobry, gruby welur

A to fakt. Kurczę, lepsze siedzenia miałem w Lanosie (welur) niż widuję teraz w niektórych nowych autach klasy średniej.

> Ford Focus przedostatnia wersja idealnie do tego pasuje. Tam jest po prostu tragedia na boczkach

> Brzydki, twardy, nierówny, odstający plastik

Ford ogólnie ma trochę brzydko w środku. Musisz kupić wersję z góry cennika żeby tam jakoś wyglądało.

Napisano

> Ojciec ma Lagunę II ph2. Auto nigdy nie bite. Rocznik 2005, przebieg troszkę ponad 150 000km.

> Francuzi tym modelem nie popisali się. Plastik na desce rozdzielczej może i miękki, ale

> skrzypi jak cholera! Jak się naciśnie na deskę rozdzielczą w okolicy "budki suflera" to

> słychać coś podobnego jak ocieranie o siebie dwóch płyt styropianu

No właśnie. A ja jeżdżę Lacetti z twardymi plastikami. Ale po niemal 200kkm nie wydobywa się z nich żaden dźwięk, choćbym autem przez rowy skakał.

Do tego wszystkie niemal elementy których potrzebuję dotknąć są albo skórzane albo z dobrych tworzyw. Reszta więc mnie specjalnie nie obchodzi.

Napisano
  • Autor

> Moja mama taką jeździ. Trwałe, bezawaryjne, dobrze wyposażone (czujnik deszczu, keyless go itd.) i

> sympatyczne auto. Ja bym się w tym męczył ale dla niej w sam raz.

O! Dzięki za taką opinię claps.gif Tym bardziej potwierdza to nasz wybór wink.gif

Napisano

> O! Dzięki za taką opinię Tym bardziej potwierdza to nasz wybór

Dla jednej, dwóch osób to idealne auto. I ma przesuwną tylną kanapę co pozwala zmieścić całkiem duże zakupy do bagażnika.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Dla jednej, dwóch osób to idealne auto. I ma przesuwną tylną kanapę co pozwala zmieścić całkiem

> duże zakupy do bagażnika.

Stara panna, co to jeździ do pracy 1,5 km w jedną stronę i w niedziele zabierze kilka babć do Kościoła. Raz na tydzień większe zakupy 2,5 km w jedną stronę. Myślę, że auto spełnia wymagania 200%

Napisano

> Stara panna, co to jeździ do pracy 1,5 km w jedną stronę i w niedziele zabierze kilka babć do

> Kościoła. Raz na tydzień większe zakupy 2,5 km w jedną stronę. Myślę, że auto spełnia

> wymagania 200%

Będzie zachwycona. waytogo.gif

Napisano

> promocyjny leasing i dorzucili rabat, to pozostałe okazały się dużo droższe.

promocyjny leasing w VW Leasing? hmm.gif Jeśli tak, to wiele tłumaczy grinser006.gif

Napisano

> promocyjny leasing w VW Leasing? Jeśli tak, to wiele tłumaczy

A co? To jakaś pułapka jest?

Bo zaproponowali mi niskie koszty, rabat, promocyjne ubezpieczenie i przedłużenie gwarancji na cały okres leasingu. Z kalkulatorem w ręku i na papierze wyszło naprawdę tanio.

hmm.gif

Napisano

> A co? To jakaś pułapka jest?

> Bo zaproponowali mi niskie koszty, rabat, promocyjne ubezpieczenie i przedłużenie gwarancji na cały

> okres leasingu. Z kalkulatorem w ręku i na papierze wyszło naprawdę tanio.

nie nie, tzn. do niedawna VW Leasing było głębokim dnem:

obsługa - żadna, problemy z serwisem, nie daj Boże jakiś wypadek i dzwonić po pomoc do nich, wykup pojazdu po zakończeniu leasingu ew. oddanie go do VW - T R A G E D I A... facepalm%5B1%5D.gif

Na początku roku pozwalniali prawie wszystkich, są nowe władze, przejeli trochę ludi z konkurencji i muszą do siebie jakoś przekonać. Nie mniej, trochę strach u nich brać sick.gif.

Ale chętnie posłucham, jak Ci tam jest u nich po jakimś dłuższym okresie grinser006.gif

Napisano

zobacz Polo w wersji Comfortline i Highline - materiały i spasowanie bardzo ok, tylko cena bedzie wyższa

Napisano

> nie nie, tzn. do niedawna VW Leasing było głębokim dnem:

> obsługa - żadna, problemy z serwisem, nie daj Boże jakiś wypadek i dzwonić po pomoc do nich, wykup

> pojazdu po zakończeniu leasingu ew. oddanie go do VW - T R A G E D I A...

Aaaa... Ja jak dotąd korzystam z Masterlease. Bez żadnych problemów, chociaż wypadku (odpukać) nie miałem to nie wiem jak to wtedy wygląda.

> Na początku roku pozwalniali prawie wszystkich, są nowe władze, przejeli trochę ludi z konkurencji

> i muszą do siebie jakoś przekonać. Nie mniej, trochę strach u nich brać .

Może się będą chcieli wykazać.

> Ale chętnie posłucham, jak Ci tam jest u nich po jakimś dłuższym okresie

Na razie nie kupiłem, to tylko próbna sonda była. Mam jeszcze parę miesięcy czasu do namysłu.

No i spożytkuję go na zastanawianie się czy w ogóle jakieś inne auto brać. Mojemu Chevroletowi nic nie dolega, może sobie jeździć kolejne 200kkm.

Jeśli wymyślę na co można wydawać kwotę równą racie leasingowej to może nie wezmę auta wcale. Być może są lepsze sposoby wyrzucania kasy niż puszka na kołach.

hmm.gifhehe.gif

Napisano

> No właśnie. A ja jeżdżę Lacetti z twardymi plastikami. Ale po niemal 200kkm nie wydobywa się z nich

> żaden dźwięk, choćbym autem przez rowy skakał.

> Do tego wszystkie niemal elementy których potrzebuję dotknąć są albo skórzane albo z dobrych

> tworzyw. Reszta więc mnie specjalnie nie obchodzi.

moje 21-letnie e32 na dowolnych wybojach nawet nie piśnie czymkolwiek a przebieg ma bliżej nieokreślony (na liczniku 300k, w rzeczywistości pewnie z 2x tyle) zlosnik.gif

Napisano

> Nie było mi dane

> podotykać samochodów Peugeot, Citroen i Reanult.

Ja trochę pomacałem w ub roku.

Peugeot 207 - miękko od najtańszej wersji Presence, w droższej Trendy jest ładniej

Citroen C3 (nowy) - najtańsza wersja - dno, ładnie i miękko robi się od Seduction w górę

Punto - GP Evo od wersji Dynamic/Estiva B&M w górę

Suzuki Swift nieźle też się prezentowała wersja wyższa od "bida".

Clio - dealer mówił, że dopiero w wysokiej wersji "dwudziestka" jest miękko.

Napisano

> skrzypi jak cholera! Jak się naciśnie na deskę rozdzielczą w okolicy "budki suflera" to

> słychać coś podobnego jak ocieranie o siebie dwóch płyt styropianu

Tak jak w mojej megance - trzeszczy ten środkowy moduł deski, mimo ze sama deska jest wykonana z miękkiego "gumoplastiku" sick.gif

Napisano

> Stara panna, co to jeździ do pracy 1,5 km w jedną stronę i w niedziele zabierze kilka babć do

> Kościoła. Raz na tydzień większe zakupy 2,5 km w jedną stronę. Myślę, że auto spełnia

> wymagania 200%

Podobnie jest w Yarisie. Niewielkie, zwinne, plastikowe autko, a przesuwana kanapa daje spore możliwości ok.gif

Napisano

> moje 21-letnie e32 na dowolnych wybojach nawet nie piśnie czymkolwiek a przebieg ma bliżej

> nieokreślony (na liczniku 300k, w rzeczywistości pewnie z 2x tyle)

Tyle że wśród 21-letnich samochodów to żaden wyczyn (wtedy budowali je inżynierowie, nie księgowi).

A wśród plastikowych trzylatków to jest jednak coś. hehe.gif

Napisano

> W sobotę pojeździłem trochę po salonach

a zauważyłeś, że w salonach stoją wersje aut klasy B w cenie 70-80kzł ???

Człowiek wsiada do takiego segmentu B i jest zachwycony, ale jak kupi to samo auto w cenie 35kzł w wersji bida to zachwyt się kończy

ogólnie dla mnie deska może być twarda, ale boczek drzwiowy przy szybie i na podłokietniku powinien być bardzo dobrze wykończony, często trzymam łokieć w stylu "zimny łokieć" ale przy zamkniętej szybie i drażni mnie twardy plastik pod łokciem

Napisano

No ale sam napisałeś że szukasz auta do 40tyś więc czego się spodziewałeś ?? Skóry , alcantary ?? yikes.gif

Napisano

> Aaaa... Ja jak dotąd korzystam z Masterlease.

uhm, może w najbliższym czasie będą mieli jeszcze lepsze ceny. W tym momencie VW Leasing nie ma tak jak np. własnie Masterlease, który ma ustalone z Chevroletem najlepsze stawki, więc nikt z nimi nie może w tej dziedzinie konkurować.

VW ma narazie tak, że VW leasing jest osobną spółką i ma konkurować z innymi Leasingami na normalnych zasdach, ale ponoć pracują nad tym, aby to zmienić grinser006.gif

Napisano

materiały są jakie są - 15 lat temu kupowałeś za 40kpln dobrze wyposażoną astrę. dzisiaj za tą kasę masz co najwyżej auto segmentu B w max bieda wersji, więc na co liczysz.

Napisano

> Tyle że wśród 21-letnich samochodów to żaden wyczyn (wtedy budowali je inżynierowie, nie księgowi).

> A wśród plastikowych trzylatków to jest jednak coś.

no to na czym polega tzw. postęp ;-) ???

bo mi się wydawało że na tym iż tanie rozwiązania schodzą pod strzechy?

a jak wsiadam do mojej Octavii 2fl po E32 to mam dziwne wrażenie że ktoś mnie w konia robi z tym postępem ;P

00000015.jpgzlosnik.gif

Napisano

> no to na czym polega tzw. postęp ;-) ???

Postęp jest na kontach tych co tym wszystkim kręcą. wink.gif

> bo mi się wydawało że na tym iż tanie rozwiązania schodzą pod strzechy?

Taaa... Elektronika i inne "ogłupiaczo-zabezpieczacze". Ale jakość wykonania zawsze była i będzie w cenie.

> a jak wsiadam do mojej Octavii 2fl po E32 to mam dziwne wrażenie że ktoś mnie w konia robi z tym

> postępem ;P

Bo to inne klasy aut. Wsiądź do nowej siódemki BMW to zobaczysz że jakiś postęp jest.

Napisano

> no to na czym polega tzw. postęp ;-) ???

> bo mi się wydawało że na tym iż tanie rozwiązania schodzą pod strzechy?

> a jak wsiadam do mojej Octavii 2fl po E32 to mam dziwne wrażenie że ktoś mnie w konia robi z tym

> postępem ;P

wsiądź do nowej BMW 5 to odnajdziesz postęp wink.gif

Napisano

> wsiądź do nowej BMW 5 to odnajdziesz postęp

jeździłem E65 i E60 i szału nie ma skromny.gifzlosnik.gif Jest gdańska szafa zamiast konsoli centralnej zlosnik.gif W F jeszcze nie bawiłem ;-)

jeździłem za to Mercem W140 w jasnej skórze i E32 Highline 750iL i wiem już w jakim kierunku się udam zlosnik.gif

Napisano

> materiały są jakie są - 15 lat temu kupowałeś za 40kpln dobrze wyposażoną astrę. dzisiaj za tą kasę

> masz co najwyżej auto segmentu B w max bieda wersji, więc na co liczysz.

1. 40k PLN 15 lat temu to były "nieco" inne pieniądze niż dziś...

2. Dobrze wyposażona astra oznaczała wspomaganie, centralny zamek, elektryczne szyby i 1 poduszkę hehe.gif (za "luksusy" typu klima trzeba by dopłacić, o ESP można było pomarzyć)

3. Teraz za tą kwotę (nominalnie, bo te 40k PLN jest dużo mniej warte) jest auto segmentu B, ale większość ma komplet poduszek (4-6), ABS, ESP kilka innych trzyliterowych skrótów i klimę.

Ja tam wolę mieć to wszystko i nie mieć miękkiej deski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.