Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła dzienne na LED - ostrzeżenie

Featured Replies

Napisano

No i niestety lampy na LED (to te popularne na 5 diodach 1W, reklamowanych na Allegro jako "z diodami Osram") okazały się chińska tandetą (za 130 zł). Wczoraj patrzę a tu nie palą mi się w 1 lampie 2 z 5 diod. I akurat widziałem inny samochód - miał chyba te same lampy i też część diod się nie świeciła. Oczywiście postaram sie reklamować te lampy, jednak polecam lekturę tej dyskusji

Wniosek - jak kupujemy te lampy to trzeb a je niestety sprawdzić czy dobrze swieca, a następnie rozebrać i sprawdzić, czy LEDy prawidłowo przylegają do radiatorów. Bo potem będą przykre niespodzianki. Oczywiście można też wymienić te diody "OSram" na jakieś inne, ale to juz koszty bo np. w Łodzi na giełdzie można kupić diody Cree za ok. 7 zł/szt więc razem wyjdzie 70 PLN. Albo od razu kupić jakieś firmowe lampy, z tym że tu też nie mamy gwarancji że nie padną, bo jak czytamy na elektrodzie też potrafia padac i siać zakłocenia w radiu.

Co do zakłoceń to uporałem się z nimi - puściłem sygnał z anteny poza wzmacniaczem antenowym i jest git. Zaraz napisze o tym na Car Audio 270751858-jezyk.gif

Napisano

I tym sposobem mit o oszczedzaniu paliwa i zarowek, poprzez nieuzywanie swiatel mijania jako dzienjnych, padl.

Napisano

> I tym sposobem mit o oszczedzaniu paliwa i zarowek, poprzez nieuzywanie swiatel mijania jako

> dzienjnych, padl.

Nie, padł mit o tym, że na allegro można kupić dobrą markową rzecz w śmiesznej cenie smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Nie, padł mit o tym, że na allegro można kupić dobrą markową rzecz w śmiesznej cenie

Przepraszam bardzo 130 zł to nie jest śmieszna cena. IMO to skandal i dowód na to, że w naszym chorym kraju sprzedaje się zatrważającą ilość bubli. Na Zachodzie są organizacje broniące konsumentów i tam - jak piszą na elektrodzie - nikt nie wciśnie klientowi lamp DRL zakłocających radio. A na Polskę Chinole robią taniej, bez ekranowania cewek, byle jak montuja no i mamy efekt. frown.gif

Napisano

> Nie, padł mit o tym, że na allegro można kupić dobrą markową rzecz w śmiesznej cenie

Co jest markowego w tych niby lampach 'Osram'?

Są w nich conajwyżej diody produkcji Osram, ale w układzie który może być nieodpowiedni.

To tak jakby ktoś reklamował telewizor 'no name' jako np. philips bo są w nim dwa scalaki produkcji Philipsa hehe.gif

Napisano

> - nikt nie wciśnie klientowi lamp DRL zakłocających radio. A na Polskę Chinole robią taniej, bez ekranowania cewek, byle jak montuja

Cewek? W jakich lapmpach DRL jest taka 'zaawansowana' technologia?

Napisano

> Przepraszam bardzo 130 zł to nie jest śmieszna cena. IMO to skandal i dowód na to, że w naszym

> chorym kraju sprzedaje się zatrważającą ilość bubli. Na Zachodzie są organizacje broniące

> konsumentów i tam - jak piszą na elektrodzie - nikt nie wciśnie klientowi lamp DRL

> zakłocających radio. A na Polskę Chinole robią taniej, bez ekranowania cewek, byle jak montuja

> no i mamy efekt.

dlatego mniej nerwów i pewnie taniej wyjdzie mi sprzedać auta na zwykłych lampach i kilka razy wymienić żarówki.

Napisano
  • Autor

> Co jest markowego w tych niby lampach 'Osram'?

Nic, bo w instrukcji dołączonej do moich lamp, ani na opakowaniu nie było ani słowa że to Osram. To też IMO kantowanie klientów

> Są w nich conajwyżej diody produkcji Osram, ale w układzie który może być nieodpowiedni.

> To tak jakby ktoś reklamował telewizor 'no name' jako np. philips bo są w nim dwa scalaki produkcji

> Philipsa

A nie jest tak? Kupiłem kiedyś na gięłdzie małe radyjko (BTW odziała doskonale) na którym jest dumny napis "built in Sony IC" czyli wbudowany układ scalony firmy Sony, przy czym słowo Sony jest dużo większymi literami niż reszta zlosnik.gif

Co do cewek przetwornic w lampach to przeczytaj najpierw wątek z elektrody smile.gif

Napisano

ja dzienne na ledach z homologacja RL00 zamontowałem pojeździłem tydzień czasu i wymontowałem, bardzo słabo świeciły i ludzie migali na okrągło, teraz mam automatyczne dzienne na żarówkach oryginalnych świecą na 40% mocy tylko przód.

Napisano

> Co do cewek przetwornic w lampach to przeczytaj najpierw wątek z elektrody

Ale chyba ci się pomajtały HID'y z DRL'ami zlosnik.gif

Napisano

> Przepraszam bardzo 130 zł to nie jest śmieszna cena. IMO to skandal i dowód na to, że w naszym

> chorym kraju sprzedaje się zatrważającą ilość bubli. Na Zachodzie są organizacje broniące

> konsumentów i tam - jak piszą na elektrodzie - nikt nie wciśnie klientowi lamp DRL

> zakłocających radio. A na Polskę Chinole robią taniej, bez ekranowania cewek, byle jak montuja

> no i mamy efekt.

dlatego drugi sezon zakładam ... i już chyba nie założę, na jesień bez sensu, zaraz będzie ciemno rano i wieczorem, non stop mgły, deszcze, więc pożytek z dziennych nikły grinser006.gif

pewnie zależy od tego jak trafisz, gadałem z gościem na CB o lampach które miał i był zadowolony

twierdził że nic nie zakłócają, a świeciły na prawdę mocno ok.gif

ja jeśli założę do jednak philips'a, można je kupić za 200zł z hakiem

a o tych noname dużo się na czytałem na elektrodzie (zakłócenia, nieszczelność, jakość montażu=wypalanie) itd

bez sensu kupować 50zł taniej żeby rozkręcać i poprawiać chińczyków spineyes.gif

Napisano

Ile czasu działały te diody?

Mam zamontowane od kwietnia,przejechałem ok 10kkm,z czego powiedzmy 4 kkm na diodach i narazie jest git-odpukać mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> Ale chyba ci się pomajtały HID'y z DRL'ami

albo nie przeczytałeś albo sobie jaja robisz, a mnie wcale nie jest do śmiechu

Napisano

tam nie koniecznie musza być cewki ale mogą. Prędzej jest scalony stabilizator który może diody zasilać impulsowo i siać po instalacji samochodu. Diody nie są zasilane wprost, muszą mieć układ stabilizacji prądu i on może być przyczyną zakłóceń.

Rozwiązanie jest proste - zamiast ledów kupić dzienne na tradycyjnych żarówkach.

Napisano
  • Autor

> Ile czasu działały te diody?

> Mam zamontowane od kwietnia,przejechałem ok 10kkm,z czego powiedzmy 4 kkm na diodach i narazie jest

> git-odpukać

dokładnie od 10 lipca, przejechałem mniej niż 1000 km

Napisano
  • Autor

> Rozwiązanie jest proste - zamiast ledów kupić dzienne na tradycyjnych żarówkach.

nie bardzo mam jak je wsadzić (mam halogeny), dużo się nameczyłem aby zamocowac lampy mechanicznie, poza tym mówiąc szczerze LEDowe bardziej mi się poodbają

Napisano

> Hmmmm...

hmmm grinser006.gif

430 to cena z sufitu, za 200zł IMO nie warto bawić się w noname za 130 czy 150zł hmm.gif

Napisano

> hmmm

> 430 to cena z sufitu, za 200zł IMO nie warto bawić się w noname za 130 czy 150zł

Helle na ledach są jeszcze droższe... Poza tym za 200+ masz na 4 ledach. Te na 8 są jeszcze droższe od tego co podałem. Kolega kupił na 5. Philipsa na 5 zaczynają się od 320. Jakby nie liczył to x2.5. A Philips jest tani...

Napisano

> tam nie koniecznie musza być cewki ale mogą. Prędzej jest scalony stabilizator który może diody

> zasilać impulsowo i siać po instalacji samochodu.

LEDy są raczej zasilane generatorem fali prostokątnej o zmiennym współczynniku wypełnienia,

dość prosty układ do zrobienia na przerzutnikach.

Sianie po instalacji wymagałoby bardzo dużych szpilek napięcia lub prądu.

Napisano

> Poza tym za 200+ masz na 4 ledach. Te na 8 są jeszcze droższe

> od tego co podałem.

wiesz dla mnie ważne żeby to było trwałe, w miarę zgrabne - montaż i świeciło przyzwoicie

a czy ma 4 czy 16 led ... to mnie nie interesuje

hella robi na 3 a kosztują 700zł spineyes.gif

więc ilość ma tu drugorzędne znaczenie

te philipsy na 4 led to chyba straszy model, stąd taka cena hmm.gif

Napisano

> wiesz dla mnie ważne żeby to było trwałe, w miarę zgrabne - montaż i świeciło przyzwoicie

Zgadzam się z Tobą. Ja tylko dałem przykład że 130 to bardzo tanio. Raz się wypuściłem i kupiłem tanie żarówki postojowe na ledach. Kolega mnie wyśmiał ale byłem twardy i zamontowałem. Jedna wytrzymała tydzień smile.gif

Napisano

> te philipsy na 4 led to chyba straszy model, stąd taka cena

To nie jest żaden stary model, ale cena i wykonanie są przyzwoite. Na pewno warto dołożyć 50zł i nie kupować tych niby Osramów.

Mają dobrą optykę: świeci odbłyśnik a nie bezpośrednio dioda.

Obudowa jest aluminiowa.

Napisano

> Zgadzam się z Tobą. Ja tylko dałem przykład że 130 to bardzo tanio. Raz się wypuściłem i kupiłem

> tanie żarówki postojowe na ledach. Kolega mnie wyśmiał ale byłem twardy i zamontowałem. Jedna

> wytrzymała tydzień

a co powiedzieć o takich za 60-80zł grinser006.gif

130zł to mało nie jest, wiem że sporo taniej jak firmowe, ale na wielu rzeczach są takie różnice,

mimo to, te tanie chińczyki noname jakoś działają hmm.gif

np prostownik automatyczny bosch kosztuje prawie 200zł

a podobny w sklepie na L był za 70zł (potem nawet mniej) i działa, ma nawet gwarancję na 24m ok.gif

niestety DLR nie ma jeszcze w dyskontach grinser006.gif

Napisano

> I tym sposobem mit o oszczedzaniu paliwa i zarowek, poprzez nieuzywanie swiatel mijania jako

> dzienjnych, padl.

Nie no co Ty całe 0,001 litra można jednak zaoszczędzić.

Napisano

> Przepraszam bardzo 130 zł to nie jest śmieszna cena.

2 lata temu założyłem dzienne ledy, za które dałem 250 zł, firmy nie pamiętam ale z wyglądu były łudząco podobne do tych osramów i działają bezawaryjnie do dziś skromny.gif

Napisano
  • Autor

> niestety DLR nie ma jeszcze w dyskontach

ha, tylko patrzeć jak zawitają

Te moje lampy kosztują teraz 119 (a wersja skośna nawet 95 ) zł. Niestety chyba wyrzuciłem opakowanie i paragon buu.gif Zaryzykowałem i zanabyłem w skepie elektronicznym 2 LEDY 1W. Poświęcę się dla nauki i 270751858-jezyk.gifAK i spróbuję naprawić lampy, a fotorelację zamieszczę

BTW widziałem dziś w sklepie ciekawe lampy DRL , właśnie wyszukałem na Allegro link. To już dopiero musi być efekt zlosnik.gif

Napisano

Kup zwykłe lampy na żarówkę 21W i już.

Napisano

> no i mamy efekt.

To UK musis byc innym zachodem, bo chalmu tutaj z Chin od wuja i ciut ciut. Ale jak sie placi w sumie male pieniadze, to czego oczekiwac niewiem.gif

Napisano

> ha, tylko patrzeć jak zawitają

> Te moje lampy kosztują teraz 119 (a wersja skośna nawet 95 )

było kupić porządne polskie lampy z prawdziwą gwarancją i homologacją.

przejechałem na nich ok. 21 kkm od sierpnia zeszłego roku. miód malina zlosnik.gif

Napisano

> BTW widziałem dziś w sklepie ciekawe lampy DRL , właśnie wyszukałem na Allegro link. To już dopiero

> musi być efekt

To podrobka lamp Hella, ktore to kosztuja z 700zl i sa dostepne na rynku od ponad roku.

Napisano
  • Autor

> To UK musis byc innym zachodem, bo chalmu tutaj z Chin od wuja i ciut ciut. Ale jak sie placi w

> sumie male pieniadze, to czego oczekiwac

a jak w GB Ci się coś zepsuje to robią problemy z reklamacją? i czy tych bubli też jest takie zatrzęsienie jak w PL?

Napisano
  • Autor

> było kupić porządne polskie lampy z prawdziwą gwarancją i homologacją.

> przejechałem na nich ok. 21 kkm od sierpnia zeszłego roku. miód malina

Wszystko fajnie, ale ta długośc 237 mm dyskwalifikuje je u mnie, bo moje o dł. 190 mm na styk pozwalają zachować przepisowy rozstaw min. 60cm między lampami

Napisano
  • Autor

> To podrobka lamp Hella, ktore to kosztuja z 700zl i sa dostepne na rynku od ponad roku.

i Hella robi takie wynalazki? Ciekawy jestem jak wygląda samochód z zamontowanymi zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko fajnie, ale ta długośc 237 mm dyskwalifikuje je u mnie, bo moje o dł. 190 mm na styk

> pozwalają zachować przepisowy rozstaw min. 60cm między lampami

no fakt - przydługawe są i to je dyskwalifikuje w niektórych pojazdach no.gif

Napisano
  • Autor

> no fakt - przydługawe są i to je dyskwalifikuje w niektórych pojazdach

powinni robić też okrągłe, takie jak np. te. Widziałem je w akcji i robią bardzo pozytywne wrażenie smile.gif

Napisano

> powinni robić też okrągłe, takie jak np. te. Widziałem je w akcji i robią bardzo pozytywne wrażenie

robią okrągłe i mają w ofercie ok.gif

Napisano

> powinni robić też okrągłe, takie jak np. te. Widziałem je w akcji i robią bardzo pozytywne wrażenie

są i okrągłe

http://www.was.eu/index/product/100

243-1.jpg

pytanie jak z jakością, bo na rynku tego nie widać, a na ich stronie nie zamówisz spineyes.gif

więc są, a jakby nie było grinser006.gif

hella też ma okrągłe w ofercie, ale cena zaporowa

Napisano
  • Autor

> są i okrągłe

> http://www.was.eu/index/product/100

> pytanie jak z jakością, bo na rynku tego nie widać, a na ich stronie nie zamówisz

> więc są, a jakby nie było

dziwne - niby prywatna firma a robi łachę jak państwowa za peerelu zlosnik.gif

"Firma WAŚ nie prowadzi sprzedaży detalicznej swoich produktów, a zatem nie publikuje w serwisie cen detalicznych swoich produktów. O dostępność jak i cenę konkretnych lamp prosimy zwracać się bezpośrednio do najbliższego dystrybutora."

a gdzie ten dystrybutor? Bo jakoś nie mogę znaleźć oslabiony.gif

I z lektury forum wiem, że Waś nie odpowiada na maile sick.gif

Tak więc sorry, mogą sobie robić super lampy, ale przez takie traktowanie klientów to ja nie kupię grinser006.gif

Napisano

> dziwne - niby prywatna firma a robi łachę jak państwowa za peerelu

> "Firma WAŚ nie prowadzi sprzedaży detalicznej swoich produktów, a zatem nie publikuje w serwisie

> cen detalicznych swoich produktów. O dostępność jak i cenę konkretnych lamp prosimy zwracać

> się bezpośrednio do najbliższego dystrybutora."

> a gdzie ten dystrybutor? Bo jakoś nie mogę znaleźć

> I z lektury forum wiem, że Waś nie odpowiada na maile

> Tak więc sorry, mogą sobie robić super lampy, ale przez takie traktowanie klientów to ja nie kupię

inna sprawa że te płaskie lampy nie spasują chyba do większości aut hmm.gif

271-5.jpg

23cm płaskiego elementu icon_rolleyes.gif

na pewno nie na takim aucie

DSC_8773.JPG

niewiem.gif

okrągłych też nie mam gdzie dać

tu jest trochę na temat Waś'a

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1727065-60.html

cena wyższa jak za firmowe np philips'a hmm.gif

Napisano

> To UK musis byc innym zachodem, bo chalmu tutaj z Chin od wuja i ciut ciut.

Nawet auto, które dostałem z wypożyczalni miało 2 opony z przodu chińskie i do tego różne ooniee.gif

U nas by DR poleciał.

Napisano

> i Hella robi takie wynalazki? Ciekawy jestem jak wygląda samochód z zamontowanymi

A robi, juz widzialem auta z takimi dziennymi wink.gif

Napisano
  • Autor

> tu jest trochę na temat Waś'a

> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1727065-60.html

i mały cytacik

"Póki co nie chce mi się z tym bawić bo musiałbym wszystko ściągać. A to trochę roboty w moim przypadku jest. Myślałem że jakoś pozbędę się tego bez ściągania lamp. Niestety...

doolski no tutaj powodem jest złe odprowadzenie ciepła z diod.

Ja ze swoich usunąłem te śmieszne sylikonowe podkładki i dałem pasty termo przewodzącej.

Dzięki temu radiator od razu robi się ciepły. Czyli ciepło z diod natychmiast wędruje na żeberka.

Miałem okazje sprawdzić jak zrobione są te na Samsungach...

Śrubki mocujące za długie w stosunku do gwintu w środku przez co nie szło dobrze dokręcić tej blachy mocującej.

Kabelki stalowe. Przez co kruche i łamliwe. Za krótkie.

Płyta z diodami nie dokręcona do końca. Szkoda gadać. Chyba to chińskie dzieci składają na drugim etacie. " zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Tak jak u kolegi z elektrody. Żólty czlowiek pożałował pasty termoprzewodzącej na 1 z 2 diod, na drugiej był ledwo biały slad zlosnik.gif Ale okazało się że tylko 1 dioda jest spalona, bo one łaczone są parami szeregowo, więc mam 1 w zapasie zlosnik.gif. teraz robię próbę - radiator prawie gorący a diody lekko ciepłe smile.gif

Jak skończę to zamieszczę fotorelację

Pozostałe 3 dioday, oraz wszystkie 5 w drugiej lampie miały juz odpowiednią ilośc pasty...

Napisano

> Helle na ledach są jeszcze droższe... Poza tym za 200+ masz na 4 ledach. Te na 8 są jeszcze droższe

> od tego co podałem. Kolega kupił na 5. Philipsa na 5 zaczynają się od 320. Jakby nie liczył to

> x2.5. A Philips jest tani...

jakie to ma znaczenie ile jest diód?

Napisano

> jakie to ma znaczenie ile jest diód?

Poświęć chwilę i przeczytaj całość. I nie zadawaj idiotycznych pytań.

Napisano

> Tak jak u kolegi z elektrody. Żólty czlowiek pożałował pasty termoprzewodzącej na 1 z 2 diod, na

> drugiej był ledwo biały slad Ale okazało się że tylko 1 dioda jest spalona, bo one łaczone są

> parami szeregowo, więc mam 1 w zapasie . teraz robię próbę - radiator prawie gorący a diody

> lekko ciepłe

> Jak skończę to zamieszczę fotorelację

> Pozostałe 3 dioday, oraz wszystkie 5 w drugiej lampie miały juz odpowiednią ilośc pasty...

masz te vertexy 507?

Napisano

> Poświęć chwilę i przeczytaj całość. I nie zadawaj idiotycznych pytań.

Poświęciłem. Otrzymam odpowiedź na pytanie czy następną idiotyczną uszczypliwość?

Napisano

> Poświęciłem. Otrzymam odpowiedź na pytanie czy następną idiotyczną uszczypliwość?

Nie poświęciłeś. Bo jakbyś poświęcił to w kontekście tego co pisałem wcześniej ilość diód nie ma znaczenia. Dla wyjaśnienia - chodziło o porównanie cen markowych zestawów do chińskich zamienników. A jeszcze bliżej - kolega założyciel tematu kupił zestaw 5 diodowy za 130 zł i uważa że to dużo. A ja napisałem że ceny zestawu Philipsa na 5 diodach zaczynają się od 320. Jak dalej nie rozumiesz to już prościej nie potrafię wyjaśnić.

Napisano

> Nie poświęciłeś. Bo jakbyś poświęcił to w kontekście tego co pisałem wcześniej ilość diód nie ma

> znaczenia.

Dziękuję za odpowiedź. Dalsza część Twojej odpowiedzi jest zbędna. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.