Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silniki benzynowe z kołem dwumasowym?

Featured Replies

Napisano

Jakie toto spotykamy dzisiaj?

Kto toto wypuszcza VW, Ford Fiat, PSA, Azjaci?

Producent/ Model / Silnik

Napisano

> Jakie toto spotykamy dzisiaj?

> Kto toto wypuszcza VW, Ford Fiat, PSA, Azjaci?

> Producent/ Model / Silnik

Mazda / 3 MPS / 6 MPS / CX-7 / 2.3 Turbo DISI

Napisano

Co to w ogóle jest za dwumasowa fobia wśród ludzi? facepalm%5B1%5D.gif

Niedługo to ludzie będą się sprzęgłami w autach straszyć. pad.gif

mar00ha

Napisano

> Co to w ogóle jest za dwumasowa fobia wśród ludzi?

> Niedługo to ludzie będą się sprzęgłami w autach straszyć.

> mar00ha

piszesz nie na temat zlosnik.gif

Napisano

> piszesz nie na temat

A bo już mi się ulewa - w co drugim wątku straszenie "dwumasą".

mar00ha

Napisano

> A bo już mi się ulewa - w co drugim wątku straszenie "dwumasą".

> mar00ha

napisałbym że nie stać na nowe to się straszą ale to by było nie ładnie skromny.gif

Napisano

> mar00ha

Ja się z kolei zastanawiam po co pchać do benzyn dwumasy. Jeździłem sporą ilością samochodów z dwumasą i bez, jakiejś większej różnicy nie zauważam.. co innego w dieslach.

W moim samochodzie jest dwumasa, i choć już musiałem ją raz wymienić to nie cierpie specjalnie z tego powodu, choć muszę przyznać, że często myśl " a co na to dwumasa " studzi moje zapędy zlosnik.gif

Napisano

> Ja się z kolei zastanawiam po co pchać do benzyn dwumasy. Jeździłem sporą ilością samochodów z

> dwumasą i bez, jakiejś większej różnicy nie zauważam.. co innego w dieslach.

> W moim samochodzie jest dwumasa, i choć już musiałem ją raz wymienić to nie cierpie specjalnie z

> tego powodu, choć muszę przyznać, że często myśl " a co na to dwumasa " studzi moje zapędy

niestety niektórzy producenci wkładają dwumasę do benzyn chyba tylko po to żeby łupić skórę klientom - sprzęgło z dwumasa do mnie kosztuje 7kzł, aftermarket z kołem jednomasowym 2,5kzł icon_eek.gificon_rolleyes.gif

Napisano

> niestety niektórzy producenci wkładają dwumasę do benzyn chyba tylko po to żeby łupić skórę

> klientom - sprzęgło z dwumasa do mnie kosztuje 7kzł, aftermarket z kołem jednomasowym 2,5kzł

Dlatego właśnie napisałem poprzedniego posta. Owszem są silniki np. małej pojemności i o sporej mocy, w których dwumasa może pomagać ale nie ukrywajmy, do tej pory tworzono również silniki o dużym współczynniku mocy z litra pojemności i bez dwumasy nie działo się nic złego.

btw, do mnie komplet sprzęgła z dwumasą ponad 4K, aftermarketu chyba nie ma lub nie znalazłem zlosnik.gif

Napisano

> niestety niektórzy producenci wkładają dwumasę do benzyn chyba tylko po to żeby łupić skórę

> klientom - sprzęgło z dwumasa do mnie kosztuje 7kzł, aftermarket z kołem jednomasowym 2,5kzł

U mnie podobnie, ale na szczescie daje sie ja wywalic, co niestety wymaga wymiany sprzegla. Roznica w pracy "bez" dla mnie nieodczuwalna.

Podobnie uwazam, ze dwumasa w benzynie jest zbedna.

Napisano

Ford Mondeo Mk3 - 1,8 i 2.0l Duratec i na pewno też Fiatowski 1,4 T-jet.

Napisano

> Ford Mondeo Mk3 - 1,8 i 2.0l Duratec i na pewno też Fiatowski 1,4 T-jet.

Widzialem juz dkz do forda (w eurocarparts) za 180 funtow ok.gif ja jeszcze placilem 1,5kpln sciana.gif

Napisano

> Ford Mondeo Mk3 - 1,8 i 2.0l Duratec

+ 2.5 V6 170km i 3.0 V6 w tym st220.

Napisano

> Dlatego właśnie napisałem poprzedniego posta. Owszem są silniki np. małej pojemności i o sporej

> mocy, w których dwumasa może pomagać ale nie ukrywajmy, do tej pory tworzono również silniki o

> dużym współczynniku mocy z litra pojemności i bez dwumasy nie działo się nic złego.

Benzyna nie generuje aż takich wibracji i momentów, ale może producentom chodzi o "komfort" klienta. hmm.gif

> btw, do mnie komplet sprzęgła z dwumasą ponad 4K, aftermarketu chyba nie ma lub nie znalazłem

U mnie aftermarket (LUK, same graty) od 3k. Cen asowych nie sprawdzam.

PZDR

Napisano

> ... i na pewno też Fiatowski 1,4 T-jet.

Jestes pewien?

Napisano

Opel Vectra C, silniki benzynowe 2.2 (147, 155 KM), 2.8 V6 (230-255 KM), 3.2 V6 (211 KM).

Napisano

> Jestes pewien?

100%.

Napisano

> Benzyna nie generuje aż takich wibracji i momentów, ale może producentom chodzi o "komfort"

> klienta.

Taaa...O komfort lżejszego portfela po wizycie w ASiO - chociaż i u pana Kazia tanio nie jest, bo części kosztują. Cała masa "wynalazków" jest stosowana bez których tak samo dobrze silniki działały...

Napisano

> Jestes pewien?

jest, jest, tylko jakieś prostsze, mniejsze=tańsze niz w traktorze ok.gif

Napisano

> Taaa...O komfort lżejszego portfela po wizycie w ASiO - chociaż i u pana Kazia tanio nie jest, bo

> części kosztują. Cała masa "wynalazków" jest stosowana bez których tak samo dobrze silniki

> działały...

Dlatego napisałem "komfort" w "łapkach".

Może przy małej biturbobenzynie na ojroIV lub V to ma sens, ale IMHO przy typowych popularnych silniczkach benzynowych to rozwiązanie na wyrost.

A tak wogóle to Polak przy zmiane docisku założy sztywny "kit" i będzie GIT.

PZDR

Napisano

Subaru / Outback i Legacy My04-09 / 2.5i co ciekawe w wersjach poza USDM

Napisano

moj ma

Renoł / Megane / 2.0l TCE 180

Napisano

> Jestes pewien?

Tak. Fragment tyczący się koła zamachowego z instrukcji napraw silników T-Jet wydanej przez Fiata:

Type

The flywheel is a dual torsional mass type (Dual Mass Flywheel or DVA).

This type of flywheel is used in order to better uniform the motion of the crankshaft, and to prevent transmission of excessive vibration to the gearbox primary shaft, thereby reducing the noise generated by the motion of the gearbox cogs.

The flywheel consists of:

- A primary flywheel in steel

- Primary flywheel cover in steel,

- Secondary flywheel in cast iron in the area of the clutch disk resting plane

- Differential load spring inside flywheel lined with specific grease

The primary flywheel has a toothed crown that engages with the starter motor pinion.

Napisano

Fobia, nie fobia - parę lat temu do D4D w Ave nie było zamienników, a ASO winszowało sobie kole 7kzł (wujek Sibui - popraw, jak się pomyliłem).

Dla kogoś kupującego używane auto jest to jakieś tam obciążenie.

W mondeo wymieniałem po 100 kkm - dwa z hakiem kpl. Jakieś 1/10 wartości auta. ok.gif

Napisano

> Tak. Fragment tyczący się koła zamachowego z instrukcji napraw silników T-Jet wydanej przez Fiata:

czyli mój T-Jet też ma dwumasę panic.gif

A na poważnie: ani mnie to ziębi ani grzeje. Nie wiem po co ta dwumasofobia zlosnik.gif

Napisano

> mar00ha

Nie wszyscy się w mercedesie urodzili, a działania producentów ukierunkowane na bezpodstawne złupienie klientów jest zwyczajnie wkurzające.

Napisano

> Nie wiem po co ta dwumasofobia

Przecież wyżej pisałem - są modele, w których dwumasa leci dosyć regularnie przy pewnych przebiegach, a swoje kosztuje.

Po prostu ludzie chcą tego uniknąć. ok.gif

Napisano

> Nie wszyscy się w mercedesie urodzili, a działania producentów ukierunkowane na bezpodstawne

> złupienie klientów jest zwyczajnie wkurzające.

A pod Smoleńskiem Tusk z Putinem sztuczną mgłę rozpylili...

Napisano

> Nie wszyscy się w mercedesie urodzili, a działania producentów ukierunkowane na bezpodstawne

> złupienie klientów jest zwyczajnie wkurzające.

mnie najbardziej łupi klimatyzacja, turbina i tarcze hamulcowe zamiast będnów... nie wiem po co to... pewnie tylko do wyciagania kasy, bo zastosowania żadnego smirk.gifwpysk.gif

Napisano

Co się tak tym przejmujecie, w bmw e36 jest dwumasa i ile tych aut jeździ, słyszeliście kiedykolwiek o problemach z nimi ?

Napisano

> Co się tak tym przejmujecie, w bmw e36 jest dwumasa i ile tych aut jeździ, słyszeliście

> kiedykolwiek o problemach z nimi ?

Bo taka prawda, nie słyszałem nigdy żeby kiedyś dwumasa padła w benzyniaku, to taki sam element jak skrzynia, zazwyczaj w ogóle się tego nie wymienia.

W dieslu to zwykły osprzęt, który podlega wymianie raz na jakiś czas, ot tyle.

Napisano

> mnie najbardziej łupi klimatyzacja, turbina i tarcze hamulcowe zamiast będnów... nie wiem po co

> to... pewnie tylko do wyciagania kasy, bo zastosowania żadnego

nie widze związku z tym co napisałem

Klimatyzacja to wygoda w upalne dni, turbina podnosi moc silnika, tarcze są skuteczniejsze.

Co daje dwumasa w benzynie?

Napisano

> A pod Smoleńskiem Tusk z Putinem sztuczną mgłę rozpylili...

taa, jasne ... z dwumasy

Napisano

> taa, jasne ... z dwumasy

No ba.

I oczy u nich takie chytre...

Napisano

> nie widze związku z tym co napisałem

> Klimatyzacja to wygoda w upalne dni, turbina podnosi moc silnika, tarcze są skuteczniejsze.

> Co daje dwumasa w benzynie?

a co daje dwumasa w dieslu? to samo.

wibracje (w benzynie akurat mniejszy problem) i hamowanie zapędów momentu obrotowego.

przeciez benzyny z momentami 250-350 Nm (czyli taki standard w dieslu dla kowalskiego) są powszechne... to dlaczego mialyby nie miec dwumasy?

= wymierne korzysci dla wlasciciela, a nie "łupienie"

Napisano
  • Autor

> Przecież wyżej pisałem - są modele, w których dwumasa leci dosyć regularnie przy pewnych

> przebiegach, a swoje kosztuje.

> Po prostu ludzie chcą tego uniknąć.

Nie jestem dwumasofobem i takowej nie sieję. Chciałem się dowiedzieć. Np.: nie miałem pojęcia że T-jet może mieć taki wynalazek czy np.: wolnossące silniki benzynowe forda.

Napisano
  • Autor

> mar00ha

Tą fabię to już sobie Pan Moderator sam dopisał. Zapytać nie wolno?

Może właśnie wręcz przeciwnie jak wszystkie modele z dwumasami "wyjdą z szafy" to diabeł przestanie być taki straszny.

Napisano

> Tą fabię to już sobie Pan Moderator sam dopisał. Zapytać nie wolno?

> Może właśnie wręcz przeciwnie jak wszystkie modele z dwumasami "wyjdą z szafy" to diabeł przestanie

> być taki straszny.

to jak dodam od siebie, ze mi wymienili na gwarancji (przy przebiegu 6 tys km) to chyba nie pomoże na tą "fobie" co?

Napisano
  • Autor

> to jak dodam od siebie, ze mi wymienili na gwarancji (przy przebiegu 6 tys km) to chyba nie pomoże

> na tą "fobie" co?

Ja nie pytałem komu dwumasa przyprawiła rogi i dlaczego jej nie lubi. Chciałem się dowiedzieć w jakich benzyniakach jeździ.

Napisano

BMW 318ti M42

Niektóre BMW z tym silnikiem nie miały dwumasy: większość E30, niektóre E36.

Niektóre miały: E30 z klimą, E36 z klimą i niektóre E36 bez klimy.

Można z tego wywnioskować, że coś to ma z klimatyzacją wspólnego.

Edit: zauważmy, że to są auta z początku lat 90. palacz.gif I te koła dwumasowe jakoś się nie psują strasznie. Moje znosi dość mocne upalanie od pół roku.

Napisano

Generalnie 2.6/3.2 V6 z Opla, Z16LET od Opla, A16LET tyż zresztą. ok.gif

Napisano

> Ja nie pytałem komu dwumasa przyprawiła rogi i dlaczego jej nie lubi. Chciałem się dowiedzieć w

> jakich benzyniakach jeździ.

Na przykład w mercedesach ale tylko w wersjach z klimatyzacją

Nie wiem czemu tylko w autach z klimą ale to pytanie nie do mnie

Napisano

> Na przykład w mercedesach ale tylko w wersjach z klimatyzacją

A istnieją Mercedesy bez klimatyzacji? icon_eek.gif

mar00ha

Napisano

> A istnieją Mercedesy bez klimatyzacji?

> mar00ha

PEwnie tak. Beemki istnieją (współcześnie produkowane)

Napisano

> A istnieją Mercedesy bez klimatyzacji?

> mar00ha

tak.

Napisano

> PEwnie tak. Beemki istnieją (współcześnie produkowane)

Muszę przyznać, że jestem szczerze zdzwiony! Prawdę mówiąc, od paru lat traktuję klimę jak wyposażenie typu kierunkowskazy, wycieraczki, klakson - standardowe. Nawet w autach z wypożyczalni (a korzystałem 3 razy ostatnimi czasy), najtańszych wersjach aut niewysokiej klasy, klima była. Dlatego dziwię się, że we współczesnych MB lub BMW klimy może nie być.

mar00ha

Napisano

> Muszę przyznać, że jestem szczerze zdzwiony! Prawdę mówiąc, od paru lat traktuję klimę jak

> wyposażenie typu kierunkowskazy, wycieraczki, klakson - standardowe. Nawet w autach z

> wypożyczalni (a korzystałem 3 razy ostatnimi czasy), najtańszych wersjach aut niewysokiej

> klasy, klima była. Dlatego dziwię się, że we współczesnych MB lub BMW klimy może nie być.

> mar00ha

W niektórych odmianach klima jest przez niektórych klientów niepożądaną opcją. Są to wersje specjalne np. M3 GTS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.