Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to jest z tym oświetleniem naszych samochodów?

Featured Replies

Napisano

Czemu światła dzienne są lepsze w dzień od świateł mijania?

Czemu w sprzedaży są te diodowe zamienniki zwykłych żarówek skoro i tak zabronione jest ich używanie?

Czemu w sprzedaży są te pseudoksenonowe żarówki, których używanie też jest zabronione?

Napisano

> Czemu w sprzedaży są te diodowe zamienniki zwykłych żarówek skoro i tak zabronione jest ich

> używanie?

> Czemu w sprzedaży są te pseudoksenonowe żarówki, których używanie też jest zabronione?

Jak to zabronione ?

Przecież możesz sobie zrobić lampę garażową z reflektora samochodowego i wsadzić do niej nawet świeczkę.

Albo wsadzić to do samochodu, którym będziesz się poruszał po własnym polu golfowym.

Napisano

> Czemu światła dzienne są lepsze w dzień od świateł mijania?

Bo są najczęściej bardziej jaskrawe?

> Czemu w sprzedaży są te diodowe zamienniki zwykłych żarówek skoro i tak zabronione jest ich

> używanie?

Bo można sprzedawać?

> Czemu w sprzedaży są te pseudoksenonowe żarówki, których używanie też jest zabronione?

Bo można sprzedawać?

Napisano

Czemu możesz kupić paczkę fajek a nie możesz palić jej na przystanku.

Napisano

> Czemu możesz kupić paczkę fajek a nie możesz palić jej na przystanku.

Żeby nie smrodzić innym, którzy nie muszą chcieć wdychać dym.

Napisano

Bo mało kto rozsądny, w tym konstruktorzy, przewidzieli, że te światła mogą być używane w jakimś celu w dzień smile.gif

Konstrukcja świateł mijania jest taka, żeby dobrze oświetlać jezdnię nocą i jednocześnie nie oślepiać innych.

Dlatego mają dużą moc oraz linię odcięcia.

Obie rzeczy są wadą w dzień.

To, że światła mijania są widoczne przez innych w dzień, jest jakby przy okazji, wynika z niedoskonałości tych lamp.

Ale też jest z tym różnie, soczewkowe światła mijania zazwyczaj są słabiej widoczne w dzień od "zwykłych" bo mają bardziej wyraźną granicę światło/cień.

Główną zaletą świateł do jazdy dziennej jest wg mnie dużo mniejsza moc.

Po co ciągnąć powiedzmy 110W skoro można no nie wiem 30W (w przypadku świateł dziennych żarnikowych) czy jeszcze mniej w przypadku (brzydkich moim gustem) LED'ów.

Napisano

hella_drl.jpg

Napisano

Moim zdaniem większośc (jak nie wszystkie) LED montowanych obecnie do aut jest nic nie warta. Pasek światła (jeśli w ogóle jest widoczny) nic nie daje w pełnym słońcu. Jedynie duży reflektol z mocną żarówką jest dobrze widziany przy słonecznej pogodzie, wysokiej temperaturze (falowanie nagrzanego powietrza) itp.

Jeśli ktoś dużo jeździ w trasie to wie o czym mówię.

Napisano

No to napiszę jeszcze raz.

Każda lampa ma swój, kształt i budowę dostosowaną do określonego celu i określonego świecenia. Każda lampa posiada też określone źródło światła, dzięki któremu spełnia swoje zadanie jak najlepiej i jak najefektywniej.

Lampa przeznaczona do oświetlenia dziennego nie ma nam nic oświetlać, ma ona za zadanie uwidocznić pojazd w dzień tak by był lepiej widoczny dla innych kierowców. Często posiada takie ryflowanie klosza lub odbłyśnika, które ma maksymalnie rozproszyć światło.

W tego typu lampie można zamontować np.: zwykłą, mocniejszą żarówkę 21W dlatego gdyż w dzień nie ma takiego mocnego kontrastu jak w nocy i tego typu źródło światła nie oślepia tak jak np.: tylne światło przeciwmgłowe włączone w nocy gdzie też jest montowana przeważnie żarówka 21W.

Czemu oświetlenie dzienne jest lepsze od świateł mijania?

Światła mijania skonstruowane są po to by oświetlać teren przed pojazdem w nocy.

Wiązka światła jest skupiona w określonym kierunku, w tym przypadku w dół przed pojazdem co w dzień, szczególnie słoneczny, jest mało efektywne i słabiej widoczne.

Jakie korzyści wynikają z zastosowania oświetlenia dziennego?

Osobiście zauważyłem dość dużo korzyści:

- jeżeli oświetlenie dzienne jest homologowane i prawidłowo zamontowane i ustawione to światła te lepiej widać od świateł mijania,

- świecą się tylko dwie lampy z przodu,

- w niektórych samochodach lepiej widać włączone przednie kierunkowskazy, nie zlewają się z włączonymi światłami mijania,

- w niektórych samochodach lepiej widać światła hamowania,

- nie niszczą się reflektory, kostki przy żarówkach, włączniki i inne elementy instalacji elektrycznej, ma to dość duże znaczenie szczególnie w starszych samochodach, gdzie z uwagi na wiek pojazdu występują wszelakiej maści problemy i usterki, które po zamontowaniu oświetlenia dziennego znikają lub pojawiają się sporadycznie,

- nowy przepis dotyczący świateł dziennych w pewnym sensie pogodził w końcu zwolenników i przeciwników jazdy na światłach w dzień, jedni mogą jeździć dalej na światłach w dzień, a drudzy mogą w końcu odetchnąć i przestać martwić się niebotycznym wzrostem spalania oraz ekologią.

Co do tych zamienników diodowych i "zenonowych" to - tak jak wcześniej już wspominałem - każda lampa jest zaprojektowana do współpracy z określonym źródłem światła. Żarówki SA znormalizowane i w każdej żarnik jest w ściśle określonym miejscu co brane jest pod uwagę podczas projektowania każdej lampy.

Ryflowanie klosza czy kształt odbłyśnika jest ściśle zgrany z żarówką jaka ma być przewidziana w tej lampie. Ogniskowa odbłyśnika i klosz są tak skonstruowane by jak najefektywniej wykorzystać moc żarówki i odpowiednio skupić lub rozproszyć światło przez nią emitowane.

Jeżeli do lampy, do której producent przewidział żarówkę 21W wsadzimy jakiś diodowy zamiennik to momentalnie zostaje zaburzona wiązka świetlna, nie odbija się ona od odbłyśnika tak jak powinna i nie jest rozpraszana przez klosz tak jak zostało to konstrukcyjnie przewidziane.

Także często chcąc sobie polepszyć efektywność świecenia, montując jakieś zamienniki standardowych żarówek zwyczajnie pogarszamy cały efekt częstokroć dodatkowo utrudniając życie innym kierowcom poprzez oślepianie ich lub narażając się na to, że ktoś nie dostrzeżenia naszych świateł hamowania czy kierunkowskazu.

Może się zdarzyć też tak, że nieodpowiednie źródło światła może być powodem zatrzymania dowodu rejestracyjnego, nieprzejścia badania technicznego lub problemami przy kolizji, wypadku i chęci uzyskania jakiegoś odszkodowania.

Napisano

Odbiegając od tematu, chciałbym zauważyć, że np taka Insignia ma fabryczne dzienne zainstalowane niezgodnie z przepisami.

Napisano

> Odbiegając od tematu, chciałbym zauważyć, że np taka Insignia ma fabryczne dzienne zainstalowane

> niezgodnie z przepisami.

Oczywiście a świadectwo homologacji to sobie u Zenka w stodole wydrukowali.

Napisano

> Moim zdaniem większośc (jak nie wszystkie) LED montowanych obecnie do aut jest nic nie warta.

te fabryczne też ?

bo wiesz, na rynku jest cała masa dziadostwa który świeci jak świeci

ale czasem trafi się auto z DLR LED które dają naprawdę nieźle

Napisano

> Odbiegając od tematu, chciałbym zauważyć, że np taka Insignia ma fabryczne dzienne zainstalowane

Dlaczego?

Napisano

A jakiego przepisu nie spełniają dzienne światła w tym samochodzie?

Napisano

> Moim zdaniem większośc (jak nie wszystkie) LED montowanych obecnie do aut jest nic nie warta.

> Pasek światła (jeśli w ogóle jest widoczny) nic nie daje w pełnym słońcu. Jedynie duży

> reflektol z mocną żarówką jest dobrze widziany przy słonecznej pogodzie, wysokiej temperaturze

> (falowanie nagrzanego powietrza) itp.

> Jeśli ktoś dużo jeździ w trasie to wie o czym mówię.

E tam ,chyba spotykasz głownie auta posiadające zamontowane jakieś badziewie z Allegro. Porządne lampy LED-owe są doskonale widoczne. Inna sprawa że Chińczycy słabo je składają i stąd wynikają problemy z przepalającymi sie diodami, zaparowanymi lampami czy zakłoceniami radiowymi. Pisałem o tym tu zlosnik.gif, ale jak widac temat powraca jak bumerang hehe.gif

Napisano

Osobiście uważam że świecenie jakimikolwiek światłami w dzień to nieporozumienie, oprócz specyficznych sytuacji jak jazda gdy za plecami ma się zachodzące słońce. Ten przepis chyba miał na celu zmniejszenie myślenia kierowców którzy np. nie wiedzieli że w deszczu czy śnieżycy trzeba włączyć światła.

Mantom jak chcesz drążyć sprawę oświetlenia - ostatnio zaczął mnie dręczyć fakt dlaczego nowe auta, szczególnie z oświetleniem ledowym mają tak masakrycznie jaskrawe światła stop. Można dostać migreny stojąc za kimś w korku kto trzyma nogę na pedale hamulca.

Światła dzienne mają też pewien plus samochód bardziej wyróżnia się z tłumu, więc łatwiej go zauważyć.

W ogóle jest trochę dziwnych przepisów na temat świateł - nie można już w światłach mijania używać żarówek o barwie żółtej, tak popularnej we francuskich autach.

Napisano

> Mantom jak chcesz drążyć sprawę oświetlenia - ostatnio zaczął mnie dręczyć fakt dlaczego nowe auta,

> szczególnie z oświetleniem ledowym mają tak masakrycznie jaskrawe światła stop. Można dostać

> migreny stojąc za kimś w korku kto trzyma nogę na pedale hamulca.

Pewnie aby wszyscy się zachwycali, jakie piekne światła ma dany samochód zlosnik.gif IMO jak juz się ładuje taką automatykę do aut, to lampy stop, tudzież kierunkowskazów powinny byc sterowane czujnikiem oświetlenia, przynajmniej 2-stanowo i świecić jaśniej w dzień, a ciemniej w nocy

Napisano

> ale czasem trafi się auto z DLR LED które dają naprawdę nieźle

czyli np. takie audi gdy nie ma włączonego kierunkowskazu zlosnik.gif

ale ostatnio jechałem przed Lexem CT i szczerze mówiać to te taśmy ledowe, z metra cięte lepiej dają niż fabryczne ledy w tym samochodzie icon_rolleyes.gif

Napisano

Porównując intensywność świecenia tych obskurnych "pasków ledowych" z alledrogo

do tego jak mocno (IMHO za mocno) świecą u mnie seryjne ledowe

to różnica jest co najmniej x4.

Mijania oświetlają jezdnię, dzienne dają "po oczach" zlosnik.gif

Napisano

> A jakiego przepisu nie spełniają dzienne światła w tym samochodzie?

W przypadku włączenia świateł mijania, dzienne muszą zgasnąć, a świecą. To się gryzie z przepisami w Polsce.

Napisano

> W przypadku włączenia świateł mijania, dzienne muszą zgasnąć, a świecą. To się gryzie z przepisami

> w Polsce.

Ale z tego co mi wiadomo to po załączeniu świateł mijania dzienne przygasają ok.gif

Napisano

> Ale z tego co mi wiadomo to po załączeniu świateł mijania dzienne przygasają

Nie wiem, nie widziałem momentu włączenia mijania. Zastanawia mnie ta choinka diodowa świecąca wraz z ksenonem.

Napisano

> Nie wiem, nie widziałem momentu włączenia mijania. Zastanawia mnie ta choinka diodowa świecąca wraz

> z ksenonem.

przy mijania dzienne słabną robiąc za pozycyjne

Napisano

> przy mijania dzienne słabną robiąc za pozycyjne

A to sorki, myślałem, że coś jest nie teges. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Czemu w sprzedaży są te diodowe zamienniki zwykłych żarówek skoro i tak zabronione jest ich używanie?

Zabronione w oświetleniu zewnętrznym. Wewnątrz można sobie zrobić z nich choinkę.

Napisano

to już Ci koledzy odpowiedzieli

> Czemu w sprzedaży są te diodowe zamienniki zwykłych żarówek skoro i tak zabronione jest ich używanie?

zabronione jest używanie na drogach publicznych, gdyż nie posiadają homologacji, o czym nawet producenci piszą. Możesz ich używać na własnym podwórku/ zamkniętym obiekcie podczas rajdu itp

nie jest zabronione, patrz jak wyżej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.