Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

viaToll również dla osobówek?

Featured Replies

Napisano

ktoś coś wie na ten temat? Mój mechanik mi wczoraj opowiedział, że GIDiA (albo jak to się tam zwie) poinformowali go, że są takie plany i to na najbliższą przyszłość icon_eek.gif

prawda to, czy urban legend, bo sam już nie wiem icon_rolleyes.gif

Napisano

> ktoś coś wie na ten temat? Mój mechanik mi wczoraj opowiedział, że GIDiA (albo jak to się tam zwie)

> poinformowali go, że są takie plany i to na najbliższą przyszłość

> prawda to, czy urban legend, bo sam już nie wiem

prawda, na razie ma to byc ułatwienie - nie płacisz na bramkach

ale z czasem czy nie każą płacić wszędzie icon_rolleyes.gif

Napisano

Niewykonalne w przypadku samochodów osobowych do 3.5 t. Ale gdyby się uparli, to można (są takie pomysły) objąć opłatami za korzystanie z dróg krajowych samochody <3.5 t, ale z homologacją ciężarową.

Napisano

> ktoś coś wie na ten temat? Mój mechanik mi wczoraj opowiedział, że GIDiA (albo jak to się tam zwie)

Taki viaToll, ze nie bedziesz musial placic na bramkach autostradowych.

Napisano

> Taki viaToll, ze nie bedziesz musial placic na bramkach autostradowych.

Mnie by to bardzo pasowało w sumie ok.gif Teraz wydaje rocznie ok. 600 zł na samą A4 Kraków-Katowice. Gdy wprowadzą bramki Gliwice-Wrocław, to pewnie będę płacił w okolicach 2000 facepalm%5B1%5D.gif Jeżeli przez Viatoll będzie taniej, to ja to biorę ok.gif

Napisano

Ale już jest problem jak masz duży samochód terenowy z przyczepą.

Wtedy łatwo przekraczasz 3,5 tony i musiałeś mieć winietki, teraz już chyba musisz mieć viatoll

Napisano

> Mnie by to bardzo pasowało w sumie Teraz wydaje rocznie ok. 600 zł na samą A4 Kraków-Katowice.

> Gdy wprowadzą bramki Gliwice-Wrocław, to pewnie będę płacił w okolicach 2000 Jeżeli przez

> Viatoll będzie taniej, to ja to biorę

bedziesz miał Viatoll w osobówce i nie będziesz musiał stawać na bramce, opłatę uiścisz przelewem lub pre paid

Napisano

A ja się dziwie, że jeszcze nikt z tych bramek ropy nie kradnie grinser006.gif

Napisano

> bedziesz miał Viatoll w osobówce i nie będziesz musiał stawać na bramce, opłatę uiścisz przelewem

> lub pre paid

No ale będzie taniej w ten sposób czy nie? grinser006.gif Jeżeli będzie kosztować tyle samo, to nie mam zamiaru niczego montować w aucie no.gif

Napisano

> Ale już jest problem jak masz duży samochód terenowy z przyczepą.

> Wtedy łatwo przekraczasz 3,5 tony i musiałeś mieć winietki, teraz już chyba musisz mieć viatoll

Nie chyba, ale na pewno, nawet jak lecisz z przyczepą kempingową, lawetą, większą przyczepką osobówką, venem czy busem i przekroczysz 3,5t to musisz mieć viatolla.

ps. winietek już nie ma

Napisano

> No ale będzie taniej w ten sposób czy nie? Jeżeli będzie kosztować tyle samo, to nie mam zamiaru

> niczego montować w aucie

Wątpiące czy będzie taniej.

Teraz wychodzi to dużo drożej niż dawniej winieta na ciężarówkę.

Napisano

> Ale już jest problem jak masz duży samochód terenowy z przyczepą.

> Wtedy łatwo przekraczasz 3,5 tony i musiałeś mieć winietki, teraz już chyba musisz mieć viatoll

Mam przyczepe campingowa 1tona DMC i sie lapie juz na viatol frown.gif Tu nawet nie chodzi o koszty przejazdu bo to incydentalna sprawa ale o same zalatwianie tego badziewia oslabiony.gif

Napisano

> Wątpiące czy będzie taniej.

> Teraz wychodzi to dużo drożej niż dawniej winieta na ciężarówkę.

Ale Viatoll w osobówce daje dużo większe możliwości.... hmmm... oszukania urządzenia grinser006.gif Wiadomo, że ITD sprawdza sygnał nadawany przez urzadzenie i wyłapują ciężarowe bez sygnału na autostradach i krajówkach. A to, że osobówka nie nadaje sygnału na autostradzie ich nie obchodzi, człowiek zapłacił na bramkach i tyle. Viatoll w aucie jest, więc na bramkach puszczają bez opłaty. A że akurat nie jest w stanie nadawac/odbierać sygnału, bo się kabelki rozłączyły albo folia spadła na nadajnik, to trudno, pech grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> prawda, na razie ma to byc ułatwienie - nie płacisz na bramkach

> ale z czasem czy nie każą płacić wszędzie

no właśnie o to chodzi. Coś przeczuwam, że tak właśnie będzie.

Kolejna sprawa to propozycja, aby pobierać jakieś dodatkowe podatki od aut starszych niż 10lat icon_rolleyes.gif, po prostu jakaś masakra się robi facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ale Viatoll w osobówce daje dużo większe możliwości.... hmmm... oszukania urządzenia Wiadomo, że

> ITD sprawdza sygnał nadawany przez urzadzenie i wyłapują ciężarowe bez sygnału na autostradach

> i krajówkach. A to, że osobówka nie nadaje sygnału na autostradzie ich nie obchodzi, człowiek

> zapłacił na bramkach i tyle. Viatoll w aucie jest, więc na bramkach puszczają bez opłaty. A że

> akurat nie jest w stanie nadawac/odbierać sygnału, bo się kabelki rozłączyły albo folia spadła

> na nadajnik, to trudno, pech

Ty widziales w ogole na oczy to urzadzenie?

facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ale Viatoll w osobówce daje dużo większe możliwości.... hmmm... oszukania urządzenia Wiadomo, że

> ITD sprawdza sygnał nadawany przez urzadzenie i wyłapują ciężarowe bez sygnału na autostradach

> i krajówkach. A to, że osobówka nie nadaje sygnału na autostradzie ich nie obchodzi, człowiek

> zapłacił na bramkach i tyle. Viatoll w aucie jest, więc na bramkach puszczają bez opłaty. A że

> akurat nie jest w stanie nadawac/odbierać sygnału, bo się kabelki rozłączyły albo folia spadła

chcesz okraść złodzieja hehe.gif

nie wierzę że dadzą się tak zrobić, puki co straszą że zbudują własny system, bo się dogadać nie mogą spineyes.gif

Napisano

Ale już słyszałem, jak krokodylki sprawdzają wielkie terenowe z dużymi przyczepami. Widać, zwęszyli łatwy zysk

Napisano

> no właśnie o to chodzi. Coś przeczuwam, że tak właśnie będzie.

Nie, to niemożliwe chociażby technicznie - wyposażyć 10 mln samochodów w urządzenia, a następnie tego pilnować. Zwłaszcza u nas hehe.gif Gdyby to było możliwe, to inne państwa, bogatsze od nas, dawno już by to miały.

> Kolejna sprawa to propozycja, aby pobierać jakieś dodatkowe podatki od aut starszych niż 10lat ,

> po prostu jakaś masakra się robi

No to akurat nawet popieram, tak jest praktycznie wszędzie. Opłata od CO2 właściwie na tym polega, im starszy samochód, tym większy podatek. Trzeba się pozbyć złomu z dróg, a jeżeli ktoś ma zadbany stary samochód, to będzie go stać na ten podatek.

Napisano

> Nie, to niemożliwe chociażby technicznie - wyposażyć 10 mln samochodów w urządzenia, a następnie

> tego pilnować. Zwłaszcza u nas Gdyby to było możliwe, to inne państwa, bogatsze od nas,

> dawno już by to miały.

Ale mają.

Np teleass w itali. Można płacić za autostradę gotówką albo jak ktoś więcej jeździ to takim radyjkiem

Napisano

> Ty widziales w ogole na oczy to urzadzenie?

Tak. I założę się o skrzynkę dobrej wódki, że znajdą się magicy, którzy to "zmodyfikują" grinser006.gif Mam doświadczenie z całą flotą ze śledzeniem GPS. Już po paru tygodniach kierowcy nauczyli się, jak "ogłupić" te maszynki zlosnik.gif

Napisano

> chcesz okraść złodzieja

Dopóki w paliwie jest podatek drogowy, nie mam żadnych skrupułów skromny.gif

> nie wierzę że dadzą się tak zrobić, puki co straszą że zbudują własny system, bo się dogadać nie

> mogą

Zobaczymy...

Napisano

> Ale już słyszałem, jak krokodylki sprawdzają wielkie terenowe z dużymi przyczepami. Widać, zwęszyli

> łatwy zysk

Tak, ale nie wyrobią ze sprawdzaniem każdej osobówki. Nie ma szans.

Napisano

> Ale mają.

> Np teleass w itali. Można płacić za autostradę gotówką albo jak ktoś więcej jeździ to takim

> radyjkiem

Nie, pisałem o obowiązkowym Viatollu dla wszystkich, łącznie z krajówkami. Co innego ułatwienie sobie życia, ale to jest DOBROWOLNE (jak we Włoszech), a co innego NAKAZ posiadania.

Napisano

> Tak, ale nie wyrobią ze sprawdzaniem każdej osobówki. Nie ma szans.

każdej nie, ale co 10 ...

przecież na tej samej zasadzie działają winiety, też nie sprawdzają każdego

tu jest łatwiej, bo stają pod bramka i wiedzą wszystko hmm.gif

Napisano

> Tak. I założę się o skrzynkę dobrej wódki, że znajdą się magicy, którzy to "zmodyfikują" Mam

> doświadczenie z całą flotą ze śledzeniem GPS. Już po paru tygodniach kierowcy nauczyli się,

> jak "ogłupić" te maszynki

to gdzie tam widziales kabelek???? icon_eek.gif

Napisano

> to gdzie tam widziales kabelek????

Oj tam, powiedziałem przykładowo wink.gif

Napisano

w jakim celu sprawdzac kazde auto?

Napisano

> Ale już słyszałem, jak krokodylki sprawdzają wielkie terenowe z dużymi przyczepami. Widać, zwęszyli

> łatwy zysk

wiekszosc vanow,terenowek i busow z przyczepka nawet nie koniecznie duza lapia sie na viatola

Napisano

> A ja się dziwie, że jeszcze nikt z tych bramek ropy nie kradnie

Kradną nawet agregaty zlosnik.gif

Napisano

> No ale będzie taniej w ten sposób czy nie?

Czy Ty widziałeś żeby kiedykolwiek jakiekolwiek rozwiązanie rządowe było tańsze niż poprzednie ?

Na bank będzie to w osobówkach, gdyż "nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy".

Napisano

Nie będziesz miał ViaToll a raczej ViaAuto to zapewne sfilmuje Ciebie kamera przy zjeździe z autostrady, a nie wiem czy nie będziesz miał problemu ze szlabanem. Jak to rozwiążą to nie wiem niewiem.gif

Napisano

> Opłata od CO2 właściwie na tym polega,

> im starszy samochód, tym większy podatek. Trzeba się pozbyć złomu z dróg, a jeżeli ktoś ma

> zadbany stary samochód, to będzie go stać na ten podatek.

na szczęście żółtych taki podatek dotyczył raczej nie będzie zlosnik.gif

Napisano

> na szczęście żółtych taki podatek dotyczył raczej nie będzie

No raczej nie zlosnik.gif

Napisano

> Kradną nawet agregaty

co za debil to wymyślił grinser006.gif przecież wiadomo, że w tym złodziejskim kraju wszystko ukradną

Napisano

> No raczej nie

3.JPG

biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> co w niej jest takiego nadzwyczajnego?

nic, ale ma żółte biglaugh.gif i nie zapłaci podatku od CO2 biglaugh.gif a wydala duuużo CO2 hahaha.gif

Napisano

> Chodzilo mi o sens tych zoltych tablic w tym wlasnie aucie

widzisz, E32 da się bardzo łatwo zarejestrować na żółte MIMO iż nie spełnia wymagań odnośnie wieku. Wystarczy mieć wersję z bogatym wyposażeniem lub L i jest ona uznawana przez konserwatorów za coś rzadkiego.

Wiec jest fajna furtka do ominiecia bzdurnych norm zlosnik.gif

Napisano

> Wiec jest fajna furtka do ominiecia bzdurnych norm

A za granicę łatwo wyjechać?

mar00ha

Napisano

> widzisz, E32 da się bardzo łatwo zarejestrować na żółte MIMO iż nie spełnia wymagań odnośnie wieku.

> Wystarczy mieć wersję z bogatym wyposażeniem lub L i jest ona uznawana przez konserwatorów za

> coś rzadkiego.

> Wiec jest fajna furtka do ominiecia bzdurnych norm

też marzy mi się auto już wiekowe, ale nigdy nie zrobił bym go na żółtych tablicach,

Napisano

> A za granicę łatwo wyjechać?

> mar00ha

oczywiście ok.gif

za granicę to sie ma problem jak sie ma ZIS 110 na żółtych a nie E32. Nie trzeba mieć żadnych pozwoleń bodajże do aut młodszych niż 50 lat. Znajoma miesiąc temu była w Petersburgu Volvem 144 na żółtych. zlosnik.gif

Napisano

> oczywiście

> za granicę to sie ma problem jak sie ma ZIS 110 na żółtych a nie E32. Nie trzeba mieć żadnych

> pozwoleń bodajże do aut młodszych niż 50 lat. Znajoma miesiąc temu była w Petersburgu Volvem

> 144 na żółtych.

A jak z wjazdem np do Berlina (chodzi mi o te naklejki z określeniem kategorii norm spalin i możliwości wjazdu do centrum)?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> No to akurat nawet popieram, tak jest praktycznie wszędzie. Opłata od CO2 właściwie na tym polega,

> im starszy samochód, tym większy podatek. Trzeba się pozbyć złomu z dróg, a jeżeli ktoś ma

> zadbany stary samochód, to będzie go stać na ten podatek.

Jakiego złomu? Od kiedy 10-letnie auto to złom? icon_eek.gif

Napisano

> Od kiedy 10-letnie auto to złom?

To polowa NL tez jezdzi zlomem zlosnik.gif

Napisano

> A jak z wjazdem np do Berlina (chodzi mi o te naklejki z określeniem kategorii norm spalin i

> możliwości wjazdu do centrum)?

> pozdrawiam,

też jestem ciekaw, ale nie zdziwiłbym się gdyby zabytki miały lepiej zlosnik.gif

edit:

Prawo wjazdu do „zielonych stref" mają samochody osobowe i ciężarowe oznaczone specjalną czerwoną, żółtą lub zieloną plakietką z wpisanym numerem rejestracyjnym pojazdu. Rodzaj przyznawanej plakietki zależny jest od normy emisji spalin, spełnianej przez te pojazdy.

2 3 4

Zabytkowe pojazdy, zarejestrowane za granicą, mogą poruszać się w ramach zielonych stref bez plakietki, jeżeli od daty ich pierwszej rejestracji upłynęło minimum 30 lat. Jeżeli pojazdy te nie posiadają specjalnych tablic rejestracyjnych dla zabytkowych pojazdów należy w widocznym miejscu za przednią szybą pojazdu umieścić kopię dowodu rejestracyjnego oraz zaświadczenia od konserwatora zabytków, potwierdzającego zabytkowy charakter pojazdu, wraz z tłumaczeniem na język niemiecki.

czyli e32 jeszcze sie nie łapie, ale np wspomniane volvo wjeżdża wszędzie za friko zlosnik.gif

Napisano

> czyli e32 jeszcze sie nie łapie, ale np wspomniane volvo wjeżdża wszędzie za friko

why? skoro sam napisales:

Jeżeli pojazdy te

> nie posiadają specjalnych tablic rejestracyjnych dla zabytkowych pojazdów należy w widocznym

> miejscu za przednią szybą pojazdu umieścić kopię dowodu rejestracyjnego oraz zaświadczenia od

> konserwatora zabytków, potwierdzającego zabytkowy charakter pojazdu, wraz z tłumaczeniem na

> język niemiecki.

a to przeciez ma - no chyba ze te zolte tablice to tylko na pokaz wink.gif

Napisano

> no właśnie o to chodzi. Coś przeczuwam, że tak właśnie będzie.

> Kolejna sprawa to propozycja, aby pobierać jakieś dodatkowe podatki od aut starszych niż 10lat ,

> po prostu jakaś masakra się robi

Głosujcie dalej na polityków, którzy obiecują wam coś za darmo, to niebawem będziecie płacić podatek za oddychanie

Napisano

> why? skoro sam napisales:

> Jeżeli pojazdy te

> a to przeciez ma - no chyba ze te zolte tablice to tylko na pokaz

no ma, ale chyba niemcy wiedzą że najstarsze e32 to '86 zlosnik.gif

Napisano

> też maży mi sie auto już wiekowe, ale nigdy nie zrobił bym go na zułtych tablicach,

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.