Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samochod dla dziadka...

Featured Replies

Napisano

co byscie wybrali dla dziadka ktory nie jezdzi za duzo, ale powinno byc w miare wygodne i pakowne

1. Xsara Picasso

2. Volvo V40

3. Opel Zafira

kwota do 18 tys, raczej ekonomiczne

Cos z tych modeli czy moze zupelnie inne propozycje?

Napisano

> co byscie wybrali dla dziadka ktory nie jezdzi za duzo, ale powinno byc w miare wygodne i pakowne

Opel Astra G Caravan winien usatysfakcjonować pana w podeszłym wieku poszukującego zarówno elegancji, bezpieczeństwa jak i ponadczasowej stylistyki funkcjonalnego i taniego w użytkowaniu pojazdu, któremu nie straszne zarówno długie wyprawy jak i zimowe odpoczynki od jazdy waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Opel Astra G Caravan winien usatysfakcjonować pana w podeszłym wieku poszukującego zarówno

> elegancji, bezpieczeństwa jak i ponadczasowej stylistyki funkcjonalnego i taniego w

> użytkowaniu pojazdu, któremu nie straszne zarówno długie wyprawy jak i zimowe odpoczynki od

> jazdy

Czyli to samo co Zafira. Mam racje?

Przy czym Zafira jest 'lepsza' bo nie siedzisz jak na deskorolce, tylko bardziej krzeselkowa pozycja. Czyli + smile.gif

Napisano

> Opel Astra G Caravan winien usatysfakcjonować pana w podeszłym wieku poszukującego zarówno

> elegancji, bezpieczeństwa jak i ponadczasowej stylistyki funkcjonalnego i taniego w

> użytkowaniu pojazdu, któremu nie straszne zarówno długie wyprawy jak i zimowe odpoczynki od

> jazdy

I trudno się z tym niezgodzić. Mój wybór również padłby na astre G w kombiaczku (jezdzilem 4 lata astrą Hatchbackiem i był to jeden z tych samochodów które jeżdzą bez awaryjnie od przegladu do przegladu i żądają tylko co rocznej wymiany oleju, a czasem klocków). Mówię o wersji benzynowej bo dieslach w tych modelu nie mam zielonego pojęcia.

Napisano
  • Autor

> I trudno się z tym niezgodzić. Mój wybór również padłby na astre G w kombiaczku (jezdzilem 4 lata

> astrą Hatchbackiem i był to jeden z tych samochodów które jeżdzą bez awaryjnie od przegladu do

> przegladu i żądają tylko co rocznej wymiany oleju, a czasem klocków). Mówię o wersji

> benzynowej bo dieslach w tych modelu nie mam zielonego pojęcia.

a sie tak zapytam, w benzynie czy w dieslu?

Napisano

Panda.

Będzie najmłodsze, będzie miało dobrą widoczność, znikomą usterkowość, nieduże spalanie. palacz.gif

Napisano

> a sie tak zapytam, w benzynie czy w dieslu?

No ja jeżdziłem beznynką 1,6 16v 100KM.

Jak na hatchbacka moc IMO wystarczająca. Spalanie troszke mniej ekonomiczne bo typowe miasto i krótkie dystanse to 10L/100.

Ale w trasie spokojnie 7-7,5 litra.

Napisano

> I trudno się z tym niezgodzić. Mój wybór również padłby na astre G w kombiaczku (jezdzilem 4 lata

> astrą Hatchbackiem i był to jeden z tych samochodów które jeżdzą bez awaryjnie od przegladu do

> przegladu i żądają tylko co rocznej wymiany oleju, a czasem klocków). Mówię o wersji

> benzynowej bo dieslach w tych modelu nie mam zielonego pojęcia.

Jeszcze jak by "upolować" X16SZR czyli 1,6 75 KM i w LPG to bezproblemowo sobie ktoś do min 200-250 tyś km dobije waytogo.gif

Napisano

> No ja jeżdziłem beznynką 1,6 16v 100KM.

> Jak na hatchbacka moc IMO wystarczająca. Spalanie troszke mniej ekonomiczne bo typowe miasto i

> krótkie dystanse to 10L/100.

A też Ci brała olej w kosmicznych ilościach ?

> Ale w trasie spokojnie 7-7,5 litra.

Baa, nawet 5,9 z 4 osobami na pokładzie mi się udało wykręcić.

Napisano

> A też Ci brała olej w kosmicznych ilościach ?

Nie. Raz (w przeciągu 4 lat) musiałem dolać olej pomiędzy przeglądami. Ale... Ja robie niewielkie przebiegi tzn około 10tyś rocznie. czasem mniej.

> Baa, nawet 5,9 z 4 osobami na pokładzie mi się udało wykręcić.

No tyle nie udało mi się wykręcić.

Napisano

> Czyli to samo co Zafira. Przy czym Zafira jest 'lepsze' bo nie siedzisz jak na deskorolce, tylko

> bardziej krzeselkowa pozycja. Czyli +

Zafira jest fajna, ale jak będzie "darcie" blachy, albo w martwym polu pojawi się jakaś donica/brama etc to będzie dużo drożej niż w przypadku Astry.

Duża podaż doskonale utrzymanych i świetnie wyposażonych modeli Astra w zaproponowanym przez Ciebie przedziale finansowym sprawi że kierowca tego pojazdu będzie czuł satysfakcje i radość z życia za każdym razem gdy przekręci kluczyk w stacyjce swojego Opla waytogo.gif

Napisano

> Czyli to samo co Zafira. Mam racje?

> Przy czym Zafira jest 'lepsza' bo nie siedzisz jak na deskorolce, tylko bardziej krzeselkowa

> pozycja. Czyli +

Tylko szukaj wersji 8 zaworowych bo 16 lubia brać olej wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko szukaj wersji 8 zaworowych bo 16 lubia brać olej

Rozumiem, ze stawiacie zdecydoewanie na Opla...

Napisano

Picasso. Będzie najmłodsze i najlepiej wyposażone. Fotele bardzo wygodne, powinny dziadkowi podpasować.

Napisano

> Picasso. Będzie najmłodsze i najlepiej wyposażone. Fotele bardzo wygodne, powinny dziadkowi

> podpasować.

Picassem no.gif się jeździ gorzej niż niejednym nowoczesnym autobusem waytogo.gif Kiepska widoczność końca maski i fatalna średnica zawracania nie są argumentami przemawiającymi "za" dla starszego człowieka. Wysoka pozycja za kierownica waytogo.gif i obszerne fotele wraz z dość przyzwoitym wyposażeniem są jedynymi argumentami dla takiego odbiorcy, poza tym z pochodzeniem może być rożnie - dużo pościąganych vanów przerobionych na osobówki, dużo pojazdów po busted.gif służbach i niestety sporo aut po potopowych

Napisano
  • Autor

> Picassem się jeździ gorzej niż niejednym nowoczesnym autobusem Kiepska widoczność końca maski i

> fatalna średnica zawracania nie są argumentami przemawiającymi "za" dla starszego człowieka.

> Wysoka pozycja za kierownica i obszerne fotele wraz z dość przyzwoitym wyposażeniem są

> jedynymi argumentami dla takiego odbiorcy, poza tym z pochodzeniem może być rożnie - dużo

> pościąganych vanów przerobionych na osobówki, dużo pojazdów po służbach i niestety sporo aut

> po potopowych

a co z silnikami w volvo i cytynie?

Napisano

ja bym wziął Zafirę, np. taką

Dla starszej osoby ksenony i klimatronic powinny być obowiązkowe smile.gif

Napisano

> Duża podaż doskonale utrzymanych i świetnie wyposażonych modeli Astra w zaproponowanym przez Ciebie

> przedziale finansowym sprawi że kierowca tego pojazdu będzie czuł satysfakcje i radość z życia

> za każdym razem gdy przekręci kluczyk w stacyjce swojego Opla

Hmm moze odstaw to co bierzesz hehe.gif

Astra to poprawne auto, ale nic poza tym...

Jedyna zaleta sa chyba koszty utrzymania, a tak poza tym to nuuuuudaok.gif

Napisano

> Hmm moze odstaw to co bierzesz

> Astra to poprawne auto, ale nic poza tym...

> Jedyna zaleta sa chyba koszty utrzymania, a tak poza tym to nuuuuuda

A co więcej wg Ciebie potrzebne jest dziadkowi? Turbo? 250KM? Kabrio? Tuning? hmmm?

Napisano

> Hmm moze odstaw to co bierzesz

> Astra to poprawne auto, ale nic poza tym...

> Jedyna zaleta sa chyba koszty utrzymania, a tak poza tym to nuuuuuda

dla większości starszych ludzi nuda to zaleta.....

Zauważ ,że właściciele TICO , PANDA, MATIZ jeśli chodzi o płeć męską to w większości ludzie w wieku ponad 60 lat.

Napisano

> Opel Astra G Caravan

Quote:

Moderator już wcześniej został powiadomiony o tej wiadomości

misiek ja rozumiem ze jako exuzyszkodnik fiata jestes zafascynowany

ale spam ktory uprawiasz jest bezzasadny skromny.gif

@grze : mitsubishi spacestar

mitsusstar2.jpg

auto na plycie lancera hmm.gif

Napisano

> A co więcej wg Ciebie potrzebne jest dziadkowi? Turbo? 250KM? Kabrio? Tuning? hmmm?

Dziadkowi nic, ale czytanie po raz 10 peanow na temat Astry G robi sie smieszne hehe.gif

Zwlaszcza, ze to zwykly dupowoz i nic wiecej grinser006.gif

Napisano

> a co z silnikami w volvo i cytynie?

citroenowy 1,6 HDI tylko by się nadał, benzyna jest olejożerna sick.gif

Volvo będzie drogie w utrzymaniu crazy.gif

Napisano

> Quote:

> Moderator już wcześniej został powiadomiony o tej wiadomości

W końcu może i Moderatorzy odnajdą jedyną właściwą moto - drogę w życiu i zakupią sobie Opla waytogo.gif

> misiek ja rozumiem ze jako exuzyszkodnik fiata jestes zafascynowany

> ale spam ktory uprawiasz jest bezzasadny

samochód ma służyć użytkownikowi do przemieszczania się z pkt. A do Z bez ponoszenia zbędnych kosztów co zaproponowany ( świadomość Userii jest bardzo wysoka bo pojazd tej marki został zaproponowany nie tylko przezemnie ) Opel spełni bez trudu waytogo.gif

> @grze : mitsubishi spacestar

> auto na plycie lancera

egotyczne auto , które przy naprawie np. takiego lusterka wygeneruje niebotyczne względem europejski platform koszty.

Napisano

> Picassem się jeździ gorzej niż niejednym nowoczesnym autobusem

pierdzielicie, hipolicie. Picasso ma:

a)fajne diesle

b)mase miejsca

c)niezłe wykonanie (w porównaniu z Oplem)

d) jest proste jak budowa cepa

e) ma niedrogie częsci zamienne

f) i b.komfortowe zawieszenie

a na dodatek jest niedrogie w zakupie i stosunkowo łatwo znaleźć egzemplarz kupiony w polszy i na dodatek serwisowany.

Napisano

> pierdzielicie, hipolicie. Picasso ma:

robiłem ostatnio PJ na D a i Picasso miałem w pracy na służbówce więc mam rozeznanie w tej materii waytogo.gif

> a)fajne diesle

tu się zgodzę

> b)mase miejsca

waytogo.gif

> c)niezłe wykonanie (w porównaniu z Oplem)

smirk.gif jakość plastików, materiał siedzeń i trzeszczenia wszelakie pominę

> d) jest proste jak budowa cepa

znam takie egzemplarze co są "nienaprawialne" i jeżdżą z daną przypadłością nonstop

> e) ma niedrogie częsci zamienne

ws hmm.gif bo do aut niemieckich zawsze będzie mu daleko

> f) i b.komfortowe zawieszenie

> a na dodatek jest niedrogie w zakupie i stosunkowo łatwo znaleźć egzemplarz kupiony w polszy i na

> dodatek serwisowany.

niedrogie bo większość egzemplarzy to samochody powypadkowe, po policyjny ( francuski busted.gif ) szrot, auta po Vanowe, samochody po zalaniu wodą, z cofniętymi nierzadko po 100-200 tyś km licznikami - ale ja się pewnie nie znam zaraz ktoś mi odpisze smirk.gif

Napisano

Taxi, może wyjść taniej i bezpieczniej

Napisano

> Dziadkowi nic

No własnie. A temat jest chyba o aucie dla dziadka. Czy nie? To jakiś zakaz żeby polecić auto które odpowiada założeniom autora wątku?

Napisano

> W końcu może i Moderatorzy odnajdą jedyną właściwą moto - drogę w życiu i zakupią sobie Opla

bez komentarza hehe.gif

> samochód ma służyć użytkownikowi do przemieszczania się z pkt. A do Z bez ponoszenia zbędnych

> kosztów co zaproponowany ( świadomość Userii jest bardzo wysoka bo pojazd tej marki został

> zaproponowany nie tylko przezemnie ) Opel spełni bez trudu

jasne rotfl.gif zwlaszcza ze w pierwszym poscie kolegi gre sie pojawia do porownania z cytroenem pad.gif

> egotyczne auto , które przy naprawie np. takiego lusterka wygeneruje niebotyczne względem

> europejski platform koszty.

oczywiscie http://www.swistak.pl/a4401621,NOWE-Lusterko-OPEL-ZAFIRA-reg-elektr-podgrz-lak.html

http://www.auto-jar.pl/czesci-karoserii,lusterko-prawe,-lusterko-zewnetrzne-prawe-mitsubishi-space-star_1609.html

5 sekund z google smirk.gif

europejski space star jest egzotyczny ? hehe.gif

Napisano

Wiem, że dla ciebie Opel jest szczytem wyuzdania i motoryzacyjnej perwersji, ale:

>jakość plastików, materiał siedzeń i trzeszczenia wszelakie pominę

co do jakości plastików Picasso vs Astra, to cóż - jeśli nie dostrzegasz różnicy, to składam to na karb zaślepienia Oplem. W cytrynie jest przeciętna, w Astrze co najwyżej marna. Trzeszczenie? Nie zauważyłem w żadnym Picasso. Pewnie głuchy jestem.

>znam takie egzemplarze co są "nienaprawialne" i jeżdżą z daną przypadłością nonstop

To rozumiem raczej uwaga do kiepskiego serwisu.

>bo do aut niemieckich zawsze będzie mu daleko

Do wszystkich, czy tylko do Opli? hahaha.gif IMHO dobre zamienniki niezależnie od marki będą kosztowac podobnie. Citroen ma też rozsądną politykę cenową jeśli chodzi o częsci oryginalne.

>niedrogie bo większość egzemplarzy to samochody powypadkowe, po policyjny ( francuski ) szrot, auta po Vanowe, samochody po zalaniu wodą, z cofniętymi nierzadko po 100-200 tyś km licznikami - ale ja się pewnie nie znam zaraz ktoś mi odpisze

Czytaj ze zrozumieniem - pisałem o egzemplarzach z PL, serwisowanych i z udokumentowanym przebiegiem. Większośc tego co napisałeś da się odnieść do samochodów używanych dowolnej innej marki.

Napisano

> Wiem, że dla ciebie Opel jest szczytem wyuzdania i motoryzacyjnej perwersji, ale:

> co do jakości plastików Picasso vs Astra, to cóż - jeśli nie dostrzegasz różnicy, to składam to na

> karb zaślepienia Oplem. W cytrynie jest przeciętna, w Astrze co najwyżej marna. Trzeszczenie?

> Nie zauważyłem w żadnym Picasso. Pewnie głuchy jestem.

> To rozumiem raczej uwaga do kiepskiego serwisu.

> Do wszystkich, czy tylko do Opli? IMHO dobre zamienniki niezależnie od marki będą kosztowac

> podobnie. Citroen ma też rozsądną politykę cenową jeśli chodzi o częsci oryginalne.

> Czytaj ze zrozumieniem - pisałem o egzemplarzach z PL, serwisowanych i z udokumentowanym

> przebiegiem. Większośc tego co napisałeś da się odnieść do samochodów używanych dowolnej innej

> marki.

Z racji tego iż jestem odgórnie napiętnowany i me palce zdają się być z każdym wypisanym na tym forum słowem być coraz to bardziej skrępowane, to napisze pokrótce:

Citroen nie ma tak tanich części i to zarówno w zamienniku jak i w oryginale ( wyjątek program sprzedażowy dla posiadaczy warsztatów: traf 10 ) jak inne europejskie marki ( zwłaszcza koncern VW i to nie tylko w programie NORA ), co do reszty poruszonych przez Ciebie tu aspektów to są to subiektywne odczucia uzależnione od indywidualnych preferencji użytkownika.

Napisano

> Citroen nie ma tak tanich części i to zarówno w zamienniku jak i w oryginale jak inne europejskie marki

Bullshit. Nie bronię Citroena, bo mi to akurat wisi czym jeżdżę, ale opierając swoje doświadczenia na zakupach elementów do moich dotychczasowych aut oraz do obecnej cytryny ta ostatnia jest cenowo na tym samym poziomie co reszta, a często ASO ma promocje/upusty czyniące zakup oryginałów bardziej korzystnym, czego nie uświadczyłem u innych producentów.

> co do reszty poruszonych przez Ciebie tu

> aspektów to są to subiektywne odczucia uzależnione od indywidualnych preferencji użytkownika.

Ale twoje subiektywne odczucia i obecne preferencje są najlepsze. Pisze obecne, bo jak za jakiś czas zmienisz markę to następną będziesz wychwalał pod niebiosa. I tak dalej, i tak dalej.....

Napisano

> co byscie wybrali dla dziadka ktory nie jezdzi za duzo, ale powinno byc w miare wygodne i pakowne

> 1. Xsara Picasso

> 2. Volvo V40

> 3. Opel Zafira

> kwota do 18 tys, raczej ekonomiczne

> Cos z tych modeli czy moze zupelnie inne propozycje?

2 lata temu, kupowalem auto dla dziadka. Budzet takze 18kzl. Kupilem Punto 2FL w dobrej wersji, z przebiegiem 21kkm. Do dzis dziadek jest super zadowolny wink.gif.

Jezeli ma byc pakowny to raczej nie wybralbym nic z tych podanych, predzej Focusa lub Astre kombi.

Napisano

> dla dziadka Fiat Siena/Honda City

Jedno brzydsze od drugiego, dodatkowo Siena gnije.

Napisano

> Jedno brzydsze od drugiego, dodatkowo Siena gnije.

mowie serio, moj tesc miał siene przez wiele lat i nic nie gniło, ot taki dupowóz na działkę...

Napisano

> Jedno brzydsze od drugiego, dodatkowo Siena gnije.

Zależy na jaki egzemplarz trafisz,mam palio 99 i nie ma na nim grama rdzy. Serwis bajecznie tani i naprawde trudno to zepsuć.co do wyglądu to Dziakowi chyba az tak bardzo na tym nie zależy.

Napisano

> Bullshit. Nie bronię Citroena, bo mi to akurat wisi czym jeżdżę,

Zwlaszcza, ze XP, ktory jest rozwazany w tym watku ma sporo czesci wspolnych z innymi modelami tej marki jak i Peugeotem...

Co do XP to wygodny owszem widocznosc no coz w porownaniu z partnerem/berlingo I gorzej ale bez tragedii... natomiast zwrotnosc no coz tu mozna miec bardzo duze zastrzezenia. Parkowanie pod marketami to nie bedzie taka latwa sprawa. smile.gif

Plusem niech bedzie dobre wyposazenie tego modelu. Z tego co wiem krajowki sa tylko z automatyczna klimatyzacja. Co do silnikow to albo starszy 2.0 HDI albo 1.6 HDI ale to juz nowsza konstrukcja. Z benzynowym silnikiem to tylko 2.0 wydaje sie byc sensowne smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> 1. Xsara Picasso

> 2. Volvo V40

> 3. Opel Zafira

Nie wiem jak Twój dziadek, ale większość ludzi w tym wieku (młodsi często też) ma problem z krzyżem. Ważne jest więc IMO, żeby pozycja za kierownicą+wsiadanie+wysiadanie było możliwie komfortowe. Ja bym na pewno wyeliminował V40.

Napisano

> Nie wiem jak Twój dziadek, ale większość ludzi w tym wieku (młodsi często też) ma problem z

> krzyżem. Ważne jest więc IMO, żeby pozycja za kierownicą+wsiadanie+wysiadanie było możliwie

> komfortowe. Ja bym na pewno wyeliminował V40.

Ja bym sie rozejrzal za Fordem Fusion!

Typowy dzialkowozok.gif

Napisano

> Ja bym sie rozejrzal za Fordem Fusion!

> Typowy dzialkowoz

Dobry pomysł. Pozycja tam zdaję sie też wygodna.

Napisano
  • Autor

> Ja bym sie rozejrzal za Fordem Fusion!

> Typowy dzialkowoz

z fordow byl brany pod uwage focus. Ale tu tez wada jest wysokosc auta.

Napisano

> z fordow byl brany pod uwage focus. Ale tu tez wada jest wysokosc auta.

C-max też za niski?

Napisano

> z fordow byl brany pod uwage focus. Ale tu tez wada jest wysokosc auta.

A co Wam nie pasowalo w Fusionie?

Bo budzet raczej nie pozwala na jakeis przesadne wybrzydzanie...

Napisano

Ostatnio miałem okazję z bliska przyglądnąć się Oplu Merivie z dieselkiem , i to auto miło mnie zaskoczyło ... Z daleka wydaję się duże , z bliska już nie takie duże (w końcu płyta podłogowa z Corsy) , w środku dość dużo miejsca , bagażnik nie mały , ja bym proponował Merivę .

Napisano

> chyba nie w tej cenie...

Rozejrzyj sie też za C3 HDI ok.gif Bardzo fajne autko i z tym silnikiem nawet fajnie sie zbiera ok.gif

Napisano

> 1. Xsara Picasso

> 2. Volvo V40

> 3. Opel Zafira

zafira - wyższa więc wygoniej dziadkowi wsiadać i wysiadać

Napisano

> dla większości starszych ludzi nuda to zaleta.....

> Zauważ ,że właściciele TICO , PANDA , MATIZ jeśli chodzi o płeć męską to w większości ludzie w wieku

> ponad 60 lat.

oddajcie mi moją emeryturę, ZŁODZIEJE!!! old.gif

rotfl.gif

nie generalizuj. Pandą jeździ też sporo dość młodych PH w miastach. To jest wygodne i pakowne auto jak na te gabaryty.

Napisano

Jakieś auto do którego jak będzie wsiadał, nie będzie musiał się mocno schylać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.