Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kamerka samochodowa/ rejestrator trasy

Featured Replies

Napisano

> Na tej planecie żyje ~6mld ludzi, jaki procent z tej liczby stanowią jednostki potrafiące

> samodzielnie, perspektywicznie i w skali makro postrzegać świat?

ja obstawiam niewielki, co do tego nie musisz mnie przekonywac

Napisano

A kupiłem. Co mi szkodzi. Diodki są, i oświetlają w podczerwieni.

Na razie pierwszy filmik - akurat się ciachnął w najciekawszym miejscu. Ale już zmieniłem ustawienia zlosnik.gif

Napisano

> Diodki są, i oświetlają w podczerwieni.

Zrób, proszę, prosty test. Jeśli masz garaż, to w zupełnie ciemnym garażu oświetl tą podczerwienią ścianę i zobacz jak widzisz ją na ekraniku. Następnie zrób to samo ale przez szybę auta.

Nie wiem, ale u mnie szyba nie przepuszcza podczerwieni, przez szybę "widzę ciemność", a bez niej plamę światła jak z latarki. Próbowałem też na szybach z Seata i Audi - to samo.

Pozdroofka

Napisano

> Czy wiecie że...

> Skąd się bierze tak wysoka skuteczność niemieckiej policji? IMO z powodu, że o wszelkich

> wykroczeniach informuje ich społeczeństwo. Dotyczy to zarówno jazdy na autostradach, jak i

> parkowaniu w niedozwolonym miejscu itp.

> Rozmawiamy tu często o chamstwie na drodze, o niezwykle niebezpiecznych zachowaniach innych

> kierowców, a próba przeciwdziałania spotyka się z zarzutami o zaszłościach komunizmu.

> Pracowałem w Niemczech w czasach głębokiego komunizmu, kiedy to w Polsce można było spokojnie

> rozebrać kiosk Ruchu do fundamentów w centrum osiedla i nikt nie zadzwonił na milicję (pomijam

> fakt braku telefonów), bo telefon na milicję uważany był za donosicielstwo.

> W Niemczech, natomiast, gdy stanęło się w niedozwolonym miejscu w jakiejś głębokiej dziurze osiedla

> mieszkaniowego, gdzie policja raczej nie miała powodu zaglądać, to w ciągu 5 minut pojawiał

> się samochód z dźwigiem i wywoził delikwenta na sąsiednie osiedle i "porzucał" gdzieś w

> miejscu gdzie parkowanie jest dozwolone. Skąd oni o tym fakcie wiedzieli? Od mieszkańców. Tam

> to dopiero było donosicielstwo, wszędzie i ciągle. To był norma. Chcieli porządku, to go

> mieli.

> A u nas? Wiemy jak jest u nas.

Masz rację, tylko zapominasz, że na mentalność niemieckiego społeczeństwa miał wpływ hitleryzm.

Ok, niech sobie wnuczek sb'ka biega z donosami na policję, niech bierze przykład z wnuczka gestapowca.

W wolnej chwili poczytaj sobie o tym "wspaniałym" człowieku, który miał spory wpływ na zachowania które Ci się tak podobają. Linkowany artykuł zawiera też ciekawy(choć mocno streszczony) opis jego ideologii.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie wiem po co się tak spinasz? Masz styl jazdy taki ,ze masz się czego obawiać?

Jeżdżę szybko i dynamicznie, ale kulturalnie.

> Na naszych drogasz

> pojawia się coraz więcej debili i ludzie maja poprostu dość "dzikiego zachodu". Biora sprawy

> we własne ręce, bo jak życie pokazuje w wielu przypadkach prawo ma ich gdzieś. Nie mam

> kamerki, ale jestem zwolennikiem montowania ich, moze kilku debili zacznie się obawiać, że

> ktoś ich poczynania na drodze może nagrać i udostepnić policji, bo na na to, że sami sie

> opamiętają nie liczyłbym.

Mam wrażenie, że uważasz całe społeczeństwo za pozbawione rozsądku.

Nie uważam, żeby represja była najlepszym rozwiązaniem.

Zgadzam się, że na drodze spotyka się jednostki wybitnie debilne, ale od ich eliminowania jest aparat państwa a nie obywatele.

Jest też grupa osób, która chce się dowartościować, odreagować swoją nieporadność w innych aspektach życia...

Naprawdę, obejrzyj w wolnej chwili Turbo kamerę, wysłuchaj wypowiedzi socjologa i psychologa transportu, które na początku przywoływałem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> mentalność niemieckiego społeczeństwa miał wpływ hitleryzm....

>

Bardzo podoba mi się na tym forum, jak wielowątkowo i w jak niezwykłych kierunkach, może potoczyć się dyskusja w odpowiedzi na zwykłe pytanie, dotyczące oceny działania prostego urządzenia. 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> Masz rację, tylko zapominasz, że na mentalność niemieckiego społeczeństwa miał wpływ hitleryzm.

O rety... mogłem napisać "w pewnym kraju". To, że to Niemcy, to zupełny przypadek. Jest więcej takich krajów.

Chodzi o zasadę, nie o miejsce.

Albo się godzimy z tym jak jest, albo coś robimy.

Sam nie mam kamerki i niczego nie nagrywam, ale kompletnie mi nie przeszkadza jeśli ktoś rejestruje swoje otoczenie.

Napisano

> Bardzo podoba mi się na tym forum, jak wielowątkowo i w jak niezwykłych kierunkach, może potoczyć

> się dyskusja w odpowiedzi na zwykłe pytanie, dotyczące oceny działania prostego urządzenia.

Na początku wątku, myślałem że powinien trafić on na HP(szkoda, że nie ma MD), ale w sumie może być i na MK.

Cała bajka polega na tym, że wiele osób piszących w tym wątku, w szkole myślała: po co mam się uczyć historii czy języka polskiego, skoro moim marzeniem jest zostać np. mechanikiem samochodowym(bez obrazy, jesteśmy na MK i jest to pierwszy zawód który przyszedł mi do głowy), uważali że te przedmioty nie mają żadnego związku z ich przyszłością.

Paradoksalnie mają ogromny wpływ na to jak jednostka postrzega siebie w społeczeństwie. Nie będę tu plótł bzdur o wynalezieniu koła 4000 lat p.n.e. w Mezopotamii bo... bez przesady, ale wierz mi dałoby radę. smile.gif

Człowiek jest stworzonkiem kształtowanym praktycznie przez całe życie, ale im lepsze podstawy, tym...

Nie można postrzegać pewnych zjawisk społecznych tylko tu i teraz, w sposób oderwany od kontekstu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> O rety... mogłem napisać "w pewnym kraju". To, że to Niemcy, to zupełny przypadek. Jest więcej

> takich krajów.

> Chodzi o zasadę, nie o miejsce.

Zważywszy, że II Wojna Światowa rozlała się prawie po całej Europie, wschodniej i południowo-wschodniej Azji, północnej Afryce, części Bliskiego Wschodu i wszystkich oceanach. Niektóre epizody wojny rozgrywały się nawet w Arktyce i Ameryce Północnej.

Pewnie dlatego używa się przymiotnika "światowa".

Różne zjawiska socjologiczne wędrują po świecie z różnych powodów, ale trzeba przyznać, że faszyzm wywarł wpływ nie tylko na niemieckie czy włoskie społeczeństwo, także...

> Albo się godzimy z tym jak jest, albo coś robimy.

Przy podatkach, które płacimy, uważam że jest to problem Państwa a nie obywateli. Donoszenie jest poniżej godności przyzwoitego człowieka.

> Sam nie mam kamerki i niczego nie nagrywam, ale kompletnie mi nie przeszkadza jeśli ktoś rejestruje

> swoje otoczenie.

Z tym jest tak jak z nożem do sushi(użyłbym innego porównania, ale nie chcę byc monotematyczny), można go wykorzystywać do krojenia sushi a można nim zabijać. Kwestia do czy nagranie z kamerki zostanie użyte w razie kolizji/wypadku czy też ktoś będzie rekompensował sobie... donosząc na policję czy też publikował w internecie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zrób, proszę, prosty test. Jeśli masz garaż, to w zupełnie ciemnym garażu oświetl tą podczerwienią

> ścianę i zobacz jak widzisz ją na ekraniku. Następnie zrób to samo ale przez szybę auta.

> Nie wiem, ale u mnie szyba nie przepuszcza podczerwieni, przez szybę "widzę ciemność", a bez niej

> plamę światła jak z latarki. Próbowałem też na szybach z Seata i Audi - to samo.

> Pozdroofka

OK, zrobię ale te diodki to chyba tylko gadżet. Świecą jak latarka diodowa wąskim strumieniem - najwyżej tablice rej. moga oświetlić z kilku metrów. Własnie wróciłem z testów nocnych na drodze. Jak obrobię filmiki to wrzucę smile.gif

BTW jaką kartę pamieci włozyłeś? Ja 4GB 18MB/s. Filmiki nie są płynne jak z kamery full HD, ale trudno oczkiwac od rejestratorka za niecał 200 zł profesjonalnego obrazu. Ważne że dobrze widac drogę i jakby cos to dowód rzeczowy będzie zlosnik.gif

Napisano

> OK, zrobię

ok.gif

> BTW jaką kartę pamieci włozyłeś? Ja 4GB 18MB/s.

Pod ręką była 16GB 4MB/s.

> Filmiki nie są płynne jak z kamery full HD, ale trudno oczkiwac od rejestratorka za niecał 200 zł profesjonalnego obrazu. Ważne że dobrze

> widac drogę i jakby cos to dowód rzeczowy będzie

Ja mam trochę inny rejestrator. 6 LED IR, ale mniejsza o nie, i tak nie spełniają swojej roli (w aucie, bo jako stróż mieszkania kiedy kamerka włącza się kiedy wykrywa ruch, spisuje się nieźle wink.gif ). Kolega MattiHC5d pokazał filmik z tej OM202 i wiem dlaczego moja była o 150 zł droższa wink.gif W sklepach można znaleźć wiele niemal identycznie wyglądających kamerek w cenach od 120 - 800zł. Różnica jest w jakości przetwornika - zobacz jak na filmiku przetwornik nie radzi sobie ze zmianami natężenia oświetlenia. Troszkę jaśniej na drodze i obraz robi się czarny. No i kąt widzenia z pewnością nie jest 120* jak piszą w opisie.

Pozdroofka

Napisano

> można go wykorzystywać do krojenia sushi a można nim zabijać. Kwestia do czy nagranie z

> kamerki zostanie użyte w razie kolizji/wypadku czy też ktoś będzie rekompensował sobie...

> donosząc na policję czy też publikował w internecie.

A Ty z góry założyłeś niewłasciwe wykorzystanie i obsobaczyłeś człowieka.

Napisano

> A Ty z góry założyłeś niewłasciwe wykorzystanie i obsobaczyłeś człowieka.

A mało to osób chwaliło się na AK, że doniosło na gostka z YT czy na kogoś napotkanego na ulicy kto nie ustąpił im pierwszeństwa?

Skąd się biorą ludzie na autowrzuta.pl?

Sam przyznałem i utrzymuję w mocy, że zdarzało się, że ktoś mnie poważne zagotował i wtedy zastanawiałem się jakbym się zachował...

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ten z gazetki - zał.

> Nie pokazuja obiektywu - czyli kant?

Jak to nie pokazują?

285551050-kamerka.jpg

post-43149-14352514827692_thumb.jpg

Napisano

> IMO bardzo dobra rzecz, masowe uzywanie być moze wypleni chamstwo na drogach i przyczyni się do

> zmniejszenia ilości wypadków

Imho wręcz przeciwnie. Niektórzy zamiast pilnować własnego nosa będą stwarzać zagrożenie na drodze żeby dobre ujęcie złapać. Wszystko jest dla ludzi, ale nie dla wszystkich. Co widać nawet po niektórych AKowiczach wrzucających swoje "produkcje".

Napisano

> Po wyciągnieciu kluczyka też?

W tych normalniejszych samochodach elektryka też jest normalna. Zapalniczka, radio czy inne rzeczy nie związane z jazdą włączane dopiero po zapłonie to jakieś totalne nieporozumienie.

Napisano

> Ps. Moim mistrzem jest Pan Zbigniew Bidziński(ten od P206), któremu się wydaje, że po 6 latach

> hamulce powinny być dziewicze bo on przejechał tylko 32128km Jakoś nie wyobrażam sobie

> niezaglądania do hamulców(nawet z tyłu) przez 6lat,tyle że ja zużywam hamulce w krótszym

> czasie bo jeżdżę "odrobinę" więcej niż ten Pan. Obawiam się, że producent też nie wpadł na to,

> że ktoś będzie robił ~5kkm rocznie.

Przebieg nie musi świadczyć o konieczności (bądź jej braku) wymiany. Ostatnią wymianę robiłem mając zrobione na klockach jeszcze ponad połowę okładzin i ok. 50 kkm na nich zrobione (biorąc za prawdę termin wymianu podany przez poprzedniego właściciela);] Tarcze wymieniałem bo stwierdziłem, że 200 kkm im starczy to i klocki z rozpędu tez poszły. Ino że ja hamulec traktuję jako narzędzie awaryjne. Nie używam ich do zwalniania. A trudno zużyć takie cuś jak się hamuje głównie z prędkości nie większych jak 10-15 km/h przez kilka sekund zlosnik.gif Te co mam mają teraz prawie 40 kkm i przy zmianie kół jak oglądałem to prawie nówki grinser006.gif

Napisano

> Witam

> Jaka warto kupic ?

Jeżeli dużo jeździsz to warto. Cichy świadek i sędzia w przykrych sytuacjach.

> Jaka kwote trzeba przygotwac zeby "byl" sens kupna?

ok 800 złotych...

> PS wiem ze temat byl walkowany ale nie potrafie nic konkretnego znalezc

DOD GS600

Oglądałem wiele kamer i sporo materiałów filmowych. Ta kamera jest jak na razie najtańszym sprzętem rejestrującym tablice samochodów jadących z przeciwka jak i samochodów jadących przed nami. Te sprzęty za dwieście złotych niestety nie rejestrują takich szczegółów co moim zdaniem je dyskwalifikuje.

Napisano

> Masz rację, tylko zapominasz, że na mentalność niemieckiego społeczeństwa miał wpływ hitleryzm.

Proponowal bym Ci obejrzec sobie film pt. „ Die Welle „ - „The Wave „ pokazuje, ze w dzisiejszych czasach w dzisiejszej swiadomosci wprowadzenie dyktatury hitlerowskiej nie jest najmniejszym problemem i jest mozliwe w kazdym kraju czy spoleczenstwie.

> Jeżdżę szybko i dynamicznie, ale kulturalnie.

Sorry ale jedno wyklucza drugie !

> Naprawdę, obejrzyj w wolnej chwili Turbo kamerę, wysłuchaj wypowiedzi socjologa i psychologa

> transportu, które na początku przywoływałem.

Z tymi to tak jak z lekarzami, jeden stwierdzi gruzlice a inny zapalenie pluc ( lub inna chorobe ) wiec zaden argument. Pytanie tylko co realizujacy program chcial pokazac

> Różne zjawiska socjologiczne wędrują po świecie z różnych powodów, ale trzeba przyznać, że faszyzm

> wywarł wpływ nie tylko na niemieckie czy włoskie społeczeństwo, także...

japonskie

> Przy podatkach, które płacimy, uważam że jest to problem Państwa a nie obywateli. Donoszenie jest

> poniżej godności przyzwoitego człowieka.

Sorry kolego ale masz chaba jakies rozdwojenie jazni. Ty naprawde oczekujesz, ze Policja zrobi za obywateli / spoleczenstwo brudna robote ? Chyba w dziecinstwie zadnego Western'u nie obejrzales !

Jakie spoleczenstwo taka policja ! Moze i w Niemczech nie jest idealnie bo to o czym piszesz czasami jest wkurzajace mimo tego wiem, ze na policje moge liczyc, moge z nimi normalnie porozmawiac. Bo oni sa dla mnie a nie ja dla nich. Dlaczego w Niemczech nie place mandatow za byle [motyla noga] za ktora w PL kasuja mnie i traktuja jakbym komus matke i ojca zabil ?

> można go wykorzystywać do krojenia sushi a można nim zabijać.

Tu sie z Toba zgodze ale to tez nie do konca ze wzgledu na dalsza czesc Twojej wypowiedzi

Kwestia do czy nagranie z

> kamerki zostanie użyte w razie kolizji/wypadku czy też ktoś będzie rekompensował sobie...

> donosząc na policję czy też publikował w internecie.

Kto decyduje o tym, do czego mam uzyc i co nan oddac w rece policji

? Kazdy ma inna skale i in ny punkt widzenia. Jeden widzi pewne rzeczy na luzie inny nie.

Jezeli widze, ze zapalilo sie swiatlo zolte a kolo ma jeszcze 100 m do sygnalizacji i zamiast hamowac dodaje gazu, to siory ale tu niema panie boze zmiluj sie ! Jezeli ktos wymusza mi pierszenstwo przejazdu, zmusza mnie do hamowania awaryjnego narazajac mnie na to, ze w bagazniku zaparkuje mi np. Ciezarowka to nastepne siory !

Za pewne zachowania zabiera sie PJ i koniec dyskusji. Problem w tym, ze polskei spoleczenstwo do pewnych zachowan jeszcze niestety nie doroslo. Cale szczescie, ze z roku na rok jest lepiej.

wink.gif

Napisano

> W tych normalniejszych samochodach elektryka też jest normalna. Zapalniczka, radio czy inne rzeczy

> nie związane z jazdą włączane dopiero po zapłonie to jakieś totalne nieporozumienie.

Kwestię normalnosci możesz zweryfikować dywagując nad rozładowanym akumulatorem, po tym jak zostawiłes nieopatrznie lodówke samochodową podłączoną do gniazda zapalniczki na postoju wink.gif

Ja tam się cieszę, że moje Hondy i Jeep odcinają wszystkie odbiorniki po wyciągnięciu kluczyka (nie po wyłączeniu zapłonu!). Nie wspominając o kwestii kompatybilnosci kamerki z Reala - nie do przecenienia! rotfl.gif

Napisano

> A mało to osób chwaliło się na AK, że doniosło na gostka z YT czy na kogoś napotkanego na ulicy kto

> nie ustąpił im pierwszeństwa ?

Czekaj, robiac / zdajac na PJ jestes zobowiazany do przestrzegania PoRD'u, tak czy nie ?

Na zasadzei, ze slepi w karty nie graja czego wiec oczekujesz ? Spowodowales wykroczenie to przyjmij na klate i pokaz ze masz kohones i ponies konsekwencje z podniesionym czolem.

Zone 30 km/h i kolo w Vito wymusil mi pierszenstwo. Pomijam juz, ze mial dobre 60 – 70 km/h w obszarze gdzie obowiazuje 30 km/h. To juz nie jest wykroczenie ale przestepstwo.

Grzecznie spytalem goscia Czy wie jaka predkosc obowiazuje i dlaczego wymusil ? Gosciu zaczol tlumaczys cie, ze byla awaria i sytuacja , w koncu wastawil mi srodkowy paluszek.

Skonczylo sie na sprawie w sadzie koszt ca. 700,- € Jak myslisz, przy nastepnej sytuacji postapi tak samo czy przemysli ile moze go to kosztowac i jakie moga byc tego konsekwencje ?

Konkretnie, bydlo trzeba uczyc porzadku i tyle !

wink.gif

Napisano

> Kwestię normalnosci możesz zweryfikować dywagując nad rozładowanym akumulatorem, po tym jak

> zostawiłes nieopatrznie lodówke samochodową podłączoną do gniazda zapalniczki na postoju

Póki co ogarniam urządzenia we własnym samochodzie i nie zostawiam nic podłączonego nieopatrznie grinser006.gif

> Nie wspominając o kwestii kompatybilnosci kamerki z Reala - nie do

> przecenienia!

grinser006.gif

Napisano

Uwielbiam takich nauczycieli jak Ty. rotfl.gif

Współczuję Ci, że Twój czas jest tak mało wart, że chciało Ci się ciągać po sądach.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Czekaj, robiac / zdajac na PJ jestes zobowiazany do przestrzegania PoRD'u, tak czy nie ?

> Na zasadzei, ze slepi w karty nie graja czego wiec oczekujesz ? Spowodowales wykroczenie to

> przyjmij na klate i pokaz ze masz kohones i ponies konsekwencje z podniesionym czolem.

> Zone 30 km/h i kolo w Vito wymusil mi pierszenstwo. Pomijam juz, ze mial dobre 60 – 70

> km/h w obszarze gdzie obowiazuje 30 km/h. To juz nie jest wykroczenie ale przestepstwo.

> Grzecznie spytalem goscia Czy wie jaka predkosc obowiazuje i dlaczego wymusil ? Gosciu zaczol

> tlumaczys cie, ze byla awaria i sytuacja , w koncu wastawil mi srodkowy paluszek.

> Skonczylo sie na sprawie w sadzie koszt ca. 700,- € Jak myslisz, przy nastepnej sytuacji

> postapi tak samo czy przemysli ile moze go to kosztowac i jakie moga byc tego konsekwencje ?

> Konkretnie, bydlo trzeba uczyc porzadku i tyle !

szkoda mi Ciebie - naprawdę icon_eek.gificon_rolleyes.gif pomyliłeś zawód, idź do straży miejskiej grinser006.gif

tak na prawdę to chcę kupić w razie jakiegoś dzwonka czy chamskich zachowań typu wyprzedzanie i hamowanie.. ale nie myślałem, że tak daleko można zajść..

Napisano

> Czekaj, robiac / zdajac na PJ jestes zobowiazany do przestrzegania PoRD'u, tak czy nie ?

> Na zasadzei, ze slepi w karty nie graja czego wiec oczekujesz ? Spowodowales wykroczenie to

> przyjmij na klate i pokaz ze masz kohones i ponies konsekwencje z podniesionym czolem.

> Zone 30 km/h i kolo w Vito wymusil mi pierszenstwo. Pomijam juz, ze mial dobre 60 – 70

> km/h w obszarze gdzie obowiazuje 30 km/h. To juz nie jest wykroczenie ale przestepstwo.

hahaha.gif widze ze masz radar w oczach, a ponadto wytlumacz mi od kiedy przekroczenie predkosci o 40 km/h czy wymuszenie pierwszenstwa jest w Polsce przestepstwem facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ważne że dobrze

> widac drogę i jakby cos to dowód rzeczowy będzie

przeciwko Tobie w razie czego tez ok.gifwink.gif

Napisano

> Grzecznie spytalem goscia Czy wie jaka predkosc obowiazuje i dlaczego wymusil ? Gosciu zaczol

> tlumaczys cie, ze byla awaria i sytuacja , w koncu wastawil mi srodkowy paluszek.

> Skonczylo sie na sprawie w sadzie koszt ca. 700,- € Jak myslisz, przy nastepnej sytuacji

> postapi tak samo czy przemysli ile moze go to kosztowac i jakie moga byc tego konsekwencje ?

> Konkretnie, bydlo trzeba uczyc porzadku i tyle !

popieram w całej rozciągłości. zero toleracji. Tylko wtedy można zapanować nad niektórymi typami. człowiek jest z natury co do zasady rzeczy chamski i kłamliwy. jak się go za ręke nie złapie to się nie przyzna. kamera wiele spraw ułatwia.

Napisano

> Imho wręcz przeciwnie. Niektórzy zamiast pilnować własnego nosa będą stwarzać zagrożenie na drodze

> żeby dobre ujęcie złapać. Wszystko jest dla ludzi, ale nie dla wszystkich. Co widać nawet po

> niektórych AKowiczach wrzucających swoje "produkcje".

naprawdę podziwiam radosną twórczosć niektórych AK-owiczów w wymyslaniu bzdur no.gif

A tak w ogóle - o czym jest ten kacik? O motoryzacji czy polityce? crazy.gif

Napisano

Oto filmiki

Pikseloza wynika z przetworzenia filmiku z avi na flv. Dźwięk wyciąłem . Filmik połaczyłem z kilku za pomoca Avidemux.

Ciekawe jest, ż ena filmie droga jest duzo lepiej oświetlona światłami mijania niz długimi. No i widać jakie niespodzianki czyhaja na kierowców jadących przez wieś confused.gif

Tutaj działanie kamerki w nieoswietlonym miejscu. Widac że diody IR to raczej tylko gadżet. Duzo więcej daje matryca CMOS smile.gif

Napisano

> naprawdę podziwiam radosną twórczosć niektórych AK-owiczów w wymyslaniu bzdur

> A tak w ogóle - o czym jest ten kacik? O motoryzacji czy polityce?

Sam zacząłeś ok.gif A co do bzdur to już nie raz widziałem tu filmik obrazujący jak jego autor zajeżdża, nie ustępuje, przyspiesza itp. tylko po to żeby zrobić filmik jak to mu ktoś jakoby wymusił. W necie też widziałem kilka razy jak gość omal czołówką nie skończył bo wyjeżdża na środek żeby kogoś z przodu nakręcić. Zanim więc znów napiszesz o bzdurach to się dwa razy zastanów czy wiesz co piszesz.

PS. O pogodzie grinser006.gif

Napisano

> Sam zacząłeś A co do bzdur to już nie raz widziałem tu filmik obrazujący jak jego autor zajeżdża,

> nie ustępuje, przyspiesza itp. tylko po to żeby zrobić filmik jak to mu ktoś jakoby wymusił. W

> necie też widziałem kilka razy jak gość omal czołówką nie skończył bo wyjeżdża na środek żeby

> kogoś z przodu nakręcić. Zanim więc znów napiszesz o bzdurach to się dwa razy zastanów czy

> wiesz co piszesz.

> PS. O pogodzie

Ja nie kupiłem kamerki aby bawic się w detektywa jak dziadek, ani tym bardziej prowokować. Tylko w celu asekuracji smile.gif

Napisano

> szkoda mi Ciebie - naprawdę pomyliłeś zawód, idź do straży miejskiej

Przeprowadź się do Niemiec, Szwajcarii, Szwecji - tam "kablowanie" to normalna rzecz.

Kablowanie w "" - bo to dbanie o własne, własnej dzielnicy, własnego miasta bezpieczeństwo - a ci źli to ci co zagrażają - u nas jest odwrotnie - ten zły to ten co kabluje.

Sytuacje z codziennego życia - ile osób zadzwoni po policje, zareaguje, gdy 3-4 młodych dresów będzie kopało pijaka na przystanku ? Obawiam się że w 10-20% przypadków ktoś zareaguje, w Szwajcarii 99% zakończy się telefonem i przyjazdem odpowiednich służb.

Napisano

> Sytuacje z codziennego życia - ile osób zadzwoni po policje, zareaguje, gdy 3-4 młodych dresów

> będzie kopało pijaka na przystanku ? Obawiam się że w 10-20% przypadków ktoś zareaguje, (...)

Należało by dodać, że 100% zadzwoni, jeśli kopany będzie nasz brat, mąż, żona, czy córka. Jeśli kopanym będzie sąsiad, to 90% pomyśli - dobrze mu tak, ale się zeszmacił...

Napisano

> Przeprowadź się do Niemiec, Szwajcarii, Szwecji - tam "kablowanie" to normalna rzecz.

> Kablowanie w "" - bo to dbanie o własne, własnej dzielnicy, własnego miasta bezpieczeństwo - a ci

> źli to ci co zagrażają - u nas jest odwrotnie - ten zły to ten co kabluje.

troszkę inny poziom życia w tamtych krajach powoduje właśnie tą zmianę postrzegania "kablowania". poza tym jeśli nakabluję to na tym się nie skończy i będę musiał biegać po sądach i marnować swój cenny czas - nie tędy droga i jestem pewien, że w krajach które wymieniłeś inaczej to wygląda....

> Sytuacje z codziennego życia - ile osób zadzwoni po policje, zareaguje, gdy 3-4 młodych dresów

> będzie kopało pijaka na przystanku ? Obawiam się że w 10-20% przypadków ktoś zareaguje, w

> Szwajcarii 99% zakończy się telefonem i przyjazdem odpowiednich służb.

Co Ty piszesz? zareagować a zadzwonić to dwie różne sprawy - sądzę, że jesteś w błędzie i w PL również duży % zareagowałby na taką sytuację....ale to że porównujesz reakcję w PL do dzwonienia na policję w Szwajcarii to komedia - u nas zadzwoni na policję 100% a nie 99%

jeśli to ma być tak, że zgłaszając na policję jakieś wykroczenie, awanturę czy cokolwiek, będą ciągać cię po sądach to nigdy nie będzie porządku - w cywilizowanych krajach to POLICJA rusza du.ę po to aby zdobyć te nawet najmniejsze zeznania świadka a u nas.. clown.gif

Napisano

> Należało by dodać, że 100% zadzwoni, jeśli kopany będzie nasz brat, mąż, żona, czy córka. Jeśli

> kopanym będzie sąsiad, to 90% pomyśli - dobrze mu tak, ale się zeszmacił...

screwy.gif powiedz, że żartujesz....a może nie, skoro tak napisałeś to pewnie tak byś zrobił sick.gif

Napisano

> Chcesz żyć w "Roku 1984"?

śmieszny argument, bo jeśli używasz telefonu komórkowego/kart płatniczych/internetu, to już straciłeś anonimowość zlosnik.gif

nawet postawienie kamery na każdym skrzyżowaniu (jak w UK) nie odbierze Ci prywatności, jeśli nie masz sobie nic do zarzucenia, ale może bardzo pomóc jak padniesz ofiarą napaści/wymuszenia pierszeństwa/wandalizmu

a na drodze tylko kontrola, kontrola i kontrola, oraz drakońskie kary finansowe - nie ma innego sposobu na zaprowadzenie porządku clown.gif

Napisano

> śmieszny argument, bo jeśli używasz telefonu komórkowego/kart płatniczych/internetu, to już

> straciłeś anonimowość

> nawet postawienie kamery na każdym skrzyżowaniu (jak w UK) nie odbierze Ci prywatności, jeśli nie

> masz sobie nic do zarzucenia, ale może bardzo pomóc jak padniesz ofiarą napaści/wymuszenia

> pierszeństwa/wandalizmu

> a na drodze tylko kontrola, kontrola i kontrola, oraz drakońskie kary finansowe - nie ma innego

> sposobu na zaprowadzenie porządku

Ludzie mylą poczucie bezpieczeństwa z totalną inwigilacją... Wszyscy niewiadomo

dlaczego zakładają, że system chce ich oszukać...

Napisano

A teraz pytanie w kwestii montażu - kamerka jest oryginalnie przykręcana do uchwytu z przyssawką do przedniej szyby. Nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Wiadomo ze nie zostawiamy kamerki cały czas w aucie, bo po pierwsze zakres temperatur pracy to wg instrukcji 0-40C (więc zima kicha), a dwa ze moga ukraśc. Uchwyty na GPS sa typu zatrzaskowego,a tu przykręcanie za każdym razem i regulacja, albo mocowanie przyssawką (OT - warto zwilzyć powierzchnie przyssawki bo moze odpaść). Jak więc najlepiej zamontować kamerkę w aucie? hmm.gif

Napisano

> A teraz pytanie w kwestii montażu - kamerka jest oryginalnie przykręcana do uchwytu z przyssawką do

> przedniej szyby. Nie jest to najwygodniejsze rozwiązanie. Wiadomo ze nie zostawiamy kamerki

> cały czas w aucie, bo po pierwsze zakres temperatur pracy to wg instrukcji 0-40C (więc zima

> kicha), a dwa ze moga ukraśc. Uchwyty na GPS sa typu zatrzaskowego,a tu przykręcanie za każdym

> razem i regulacja, albo mocowanie przyssawką (OT - warto zwilzyć powierzchnie przyssawki bo

> moze odpaść). Jak więc najlepiej zamontować kamerkę w aucie?

Ja mam kamerke na stałe skręconą i wyregulowaną z przyssawką. Wiec po prostu odsysam, przysysam, nic nie zwilżam oink.gif - zajmuje to 1-2 sek smile.gif

Napisano

Proponuje sprawdzic ile W Niemczech było urzędników policji kryminalnej Kripo i politycznej Gestapo.

Wtedy trochę Twoja teoria będzie kuleć.

Napisano

> Dźwięk wyciąłem .

Nie da się wyłączyć w Menu żeby nagrywało bez dźwięku? Ja wyłączyłem, czort wie komu ( zona.gif) taki filmik może wpaść w ręce... grinser006.gif

> Ciekawe jest, ż ena filmie droga jest duzo lepiej oświetlona światłami mijania niz długimi.

Na długich robi się jaśniej przed autem i kamerka sobie przyciemnia. Tak jak pisałem wcześniej - tańsze modele nie radzą sobie ze zmianami oświetlenia. Tak jakby ustawiały sobie czułość skokowo.

> Tutaj działanie kamerki w nieoswietlonym miejscu.

Miałeś sprawdzić jak "widzi" przez szybę auta... grinser006.gif

Znalazłem na dysku jakieś moje filmiki nocne. Pierwszy z miasta, drugi "pozamiejski" (przy okazji nagrał się pan busted.gif ze świecącą laską wink.gif ). Jak widzisz, na oświetlonych ulicach widać całkiem nieźle, chociaż szału nie ma. Aha i jakby Ci się chciało to poproś kogoś niech przesuwa się z kijem trzymanym pionowo, od rogu maski w tył, wzdłuż auta, a Ty obserwuj na ekraniku kiedy przestaniesz widzieć kij. To pomoże określić mniej więcej kąt widzenia kamerki. Oczywiście można użyć sznurków i kątomierza grinser006.gif . Ciekawe czy ma te obiecane w opisie 120* wink.gif U mnie kamerka jest dokładnie pod lusterkiem, na środku szyby i przestaje widzieć kije kiedy są kilka cm za środkiem koła. Oczywiście wiele zależy od budowy auta - jak daleko koła są od szyby smile.gif U mnie auto jak w podpisie.

Pozdroofka

Napisano

BAS

> Uwielbiam takich nauczycieli jak Ty.

> Współczuję Ci, że Twój czas jest tak mało wart, że chciało Ci się ciągać po sądach.

> Pozdrawiam BAS

Dzieki, to moj zawod, pozatym, za moj stracony czas placi oskaryony, wiec raczej jestem do przodu niz stratny.

Askier

> szkoda mi Ciebie - naprawdę

Zalowac mnie nie musisz, zarabiam calkiem niezle.

Szuro

> widze ze masz radar w oczach, a ponadto wytlumacz mi od kiedy przekroczenie predkosci o 40 km/h

> czy wymuszenie pierwszenstwa jest w Polsce przestepstwem

Jezeli nie potrafisz ocenic predkosci innzch, to juz tylko Twoj problem, a kto powiedzial, ze w PL

wink.gif

Napisano

> DOD GS600

podpowiedz gdzie kupić z fakturą, najlepiej w polskim sklepie.

na http://xcarlink.pl nie ma...

albo cos podobnego, o b.dobrej jakości obrazu w dzień do 1000zł.

Napisano

> podpowiedz gdzie kupić z fakturą, najlepiej w polskim sklepie.

> na http://xcarlink.pl nie ma...

> albo cos podobnego, o b.dobrej jakości obrazu w dzień do 1000zł.

był polski przedstawiciel, ale widzę, że się zwinął

cardvr.pl

Napisano

Ja jedno moge doradzic - nie kupujcie takiej

Wprawdzie nie jest to kamera przeznaczona stricte do uzytku w samochodzie, ale podobno miala to byc jedna z jej funkcji.

Niby to kamera sportowa wodoodporna, ale na rowerze przy wiekszym deszczu, juz zaczela przemakac. Nie chcialbym myslec co by bylo na kajaku w rzece.

Jest wyposazona w pilota do uruchamiania i zatrzymywania, ale od poczatku pilot ten nie dzialal.

Ma przyssawke do przedniej szyby samochodu, ale niestety regulacja kąta nie pozwala na umieszczenie kamery na przedniej szybie, no chyba ze chce sie krecic twarz kierowcy. Jedyna opcja to umiescic ja na przedniej szybie od zewnatrz.

Jakos obrazu mimo ze to 720p, jest moim zdaniem tragicznia. Numery rejestracyjnego odczytac sie praktycznie nie da wogole nawet z bardzo bliska.

Ogolnie - nie polecam.

Ponizej moj przykladowy filmik z tej kamery

Napisano

> Miałeś sprawdzić jak "widzi" przez szybę auta...

Sprawdziłem. Oświetla ale znacznie słabiej niż bez szyby. Ale nie ma się co dziwić - szyba jest atermiczna, więc tłumi podczerwień smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.