Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny paliw

Featured Replies

Napisano

> Mit z tanim tankowaniem na Carrefourze już dawno padł (przynajmniej w Lublinie).

Fakt. Wczoraj byłem zszokowany widząc w Carrefourze (co prawda nie w Lublinie ale niedaleko) benzynę o kilkanaście gr droższą niż na odległej o 300m dużej stacji Orlenu. A jeszcze kilka dni temu było odwrotnie niewiem.gif

k.

Napisano

> osobiście jakoś mam obawy co do jakości gazu, odkąd mam sekwencję to omijam

> więc to też może być przyczyną, ludzie mają droższe instalacje i się boją jakości

Ciężko powiedzieć, jeżeli chodzi o jakość to chyba nie jest tak źle z tym gazem z Carrefoura - sieć przystąpiła do programu BAQ (jest stosowne info na stacji). Co do poziomu spalania też nie zauważyłem różnic z innymi stacjami. Część ludzi z zasady nie tankuje na takich stacjach, na zasadzie "bo nie i już".

Napisano

> Mit z tanim tankowaniem na Carrefourze już dawno padł (przynajmniej w Lublinie).

No nie wiem, czy tak dawno, bo tankowałem tam dosłownie 4 dni wcześniej i wtedy było noPb95 za 5.39zł/litr, gdy wczoraj już jak pisałem po 5.58zł/litr icon_rolleyes.gif Dziwną mają politykę cenową, ale te ciągłe podwyżki są chore sick.gif ,że o tej wczorajszej różnicy w cenie między stacjami oddalonymi o jakieś 100m od siebie nie wspomne...

Napisano

> No nie wiem, czy tak dawno, bo tankowałem tam dosłownie 4 dni wcześniej i wtedy było noPb95 za

> 5.39zł/litr, gdy wczoraj już jak pisałem po 5.58zł/litr Dziwną mają politykę cenową, ale te

> ciągłe podwyżki są chore ,że o tej wczorajszej różnicy w cenie między stacjami oddalonymi o

> jakieś 100m od siebie nie wspomne...

Być może, nie monitoruję dokładnie cen ON i noPB, bo rzadko kiedy tankuję oprócz gazu (poza służbowymi, ale też nie zwracam uwagi na ceny wink.gif). Jednak co do LPG tendencja taka jest od dłuższego czasu na 100% ok.gif

Napisano

> Ciężko powiedzieć, jeżeli chodzi o jakość to chyba nie jest tak źle z tym gazem z Carrefoura - sieć

> przystąpiła do programu BAQ (jest stosowne info na stacji). Co do poziomu spalania też nie

> zauważyłem różnic z innymi stacjami.

tankowałem astra na IIgen i nie było problemów ok.gif

ale sekwencję jakoś się boje, może teraz jak sam serwisuje to kuknę do filtra hmm.gif

> Część ludzi z zasady nie tankuje na takich stacjach, na

> zasadzie "bo nie i już".

dokładnie tak ok.gif

Napisano
  • Autor

> Miały być wieeelkie podwyżki na ON i co, i podrożało noPb 95

> Od dłuższego czasu tankuję na Bliskiej, bo mam blisko.

> Od dłuższego czasu było:

> ON: 5,49 zł

> noPb: 5,35 zł

> A po Nowym Roku:

> ON: 5,49zł

> noPb: 5,39zł

U mnie absurdu ciąg dalszy:

ON dalej po 5,49zł

noPB podwyżka icon_eek.gif 5,45zł

hehe.gifspineyes.gif

Napisano

> U mnie absurdu ciąg dalszy:

> ON dalej po 5,49zł

> noPB podwyżka 5,45zł

U mnie pod nosem WAWA:

BP:

95NoPb - 5,69

ON - 5,84

LPG - nie patrzyłem, bo to nie paliwo zlosnik.gif

Napisano

> Mit z tanim tankowaniem na Carrefourze już dawno padł (przynajmniej w Lublinie). Ceny wszystkich

> paliw nie odbiegają od normy innych stacji, a można i znaleźć taniej. Ja regularnie od 3 lat

> tankuję (w sumie teraz mogę już powiedzieć w czasie przeszłym) i widzę jakie były kolejki do

> tankowania gazu kiedyś, a jakie teraz. Teraz właściwie rzadko kiedy trzeba czekać, a wcześniej

> to i 6-7 samochodów stało przed Tobą.

> PS. Nie pamiętam aktualnych cen ON i noPB, ale cena gazu dziś to 2,83zł. W większości stacji w

> mieście jest podobnie, a nawet taniej, poza Shell'em gdzie dziś gaz kosztuje 2,92zł/l.

Cena to jedno a jakość obsługi drugie. Nie wiem jak Ty ale ja kilka razy poczułem się tam obsłużony jakby z wielką łaską. Nie mam nic do dziewczyn na kasach ale nalewacze to prostaki frown.gif

A jakość LPG- podobno bardzo syfiaste. Tak mówił mechanik po wymianie filtra gazu. Ale jakościowo nic złego nie zauważałem.

Napisano

> A jakość LPG- podobno bardzo syfiaste. Tak mówił mechanik po wymianie filtra gazu. Ale jakościowo

> nic złego nie zauważałem.

którego filtra ?

tak jak pisałem wcześniej, astrą IIgen, tankowałem w sumie tylko na Carrefour i nic złego nie powiem

filtr fazy ciekłej był min ubrudzony po 30kkm, teraz tankuje forda na firmowych i też było podobnie paprochów

nie wiem jak części oleiste, przedtem spuszczałem z reduktora i po 30kkm wiele tego nie było, więc tu też IMO tragedii nie ma

ale tego się właśnie obawiam żeby nie załatwić listwy wtryskowej ok.gif

a co do mechaników, tacie wmawiali że awaria silnika była przez paliwo z BP hehe.gifscrewy.gif

Napisano

> Cena to jedno a jakość obsługi drugie.

W zasadzie głównie czym się sugeruję przy wyborze stacji to właśnie cena, reszta (w tym jakość obsługi jest dla mnie mało istotna).

> Nie wiem jak Ty ale ja kilka razy poczułem się tam obsłużony

> jakby z wielką łaską. Nie mam nic do dziewczyn na kasach ale nalewacze to prostaki

Nie wiem skąd taka opinia (o tych prostakach)..Koleś jest od tego, żeby podejść "podpiąć-wypiąć" i do widzenia. Mnie zdarza się nawet czasem z nimi zagadać, o cenach czy o ilości klientów i zawsze jest kulturka.

> A jakość LPG- podobno bardzo syfiaste. Tak mówił mechanik po wymianie filtra gazu.

polemizowałbym

> Ale jakościowo

> nic złego nie zauważałem.

no właśnie smile.gif

Napisano

Ja się przejechałem na taniości, zamówiłem kartę na sieć stacji samoobsługowych - 5gr na litr, cena też zawsze niższa niż na orleanie czy BP. I po 3 tankowaniach do pełną i kilku pomiędzy spalanie podskoczyło. Dla testu zamontowałem do pełną na BP i szok spalanie znów takie jak powinno być - przypadek? Teraz testuje Lotos i wstępnie widzę jest ok

Chciałem zaoszczędzić 5 do 12gr na litrze, traciłem 0,5 do 0,7 na 100km

Napisano
  • Autor

> U mnie absurdu ciąg dalszy:

> ON dalej po 5,49zł

> noPB podwyżka 5,45zł

A u mnie kolejne podwyżki, ale noPb95 hehe.gifhehe.gifhehe.gif

ON: 5,55zł (symbolicznie do góry

noPB95: 5,52zł icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Tylko 3gr różnicy, ale teraz pewnie cenę ON dostosują za jakiś czas i będą dwie pieczenie przy jednym ogniu uzbroj_zlo.gif

Napisano

w Opocznie Orlen rano 5.49, a przed kilkoma minutami 5.87 za noPb95 sick.gif

Napisano

> w Opocznie Orlen rano 5.49, a przed kilkoma minutami 5.87 za noPb95

Pomyłka zlosnik.gif w Kielcach eny prze zgodzine byłey takie:

LPG 3,09 zlosnik.gif

PB95 - 5,89

On- 5,99

ONV- 6,29 zlosnik.gif

Jak sie okazało niestety zlosnik.gif to pomyłka i po godzinie zmienili na "normalne ceny"

Napisano

> Pomyłka w Kielcach eny prze zgodzine byłey takie:

> LPG 3,09

> PB95 - 5,89

> On- 5,99

> ONV- 6,29

> Jak sie okazało niestety to pomyłka i po godzinie zmienili na "normalne ceny"

W katowicach na jednym orlenie były:

on: 6,04

nopb 5,99

lpg 3,15

też wróciły już do "normalnych"

Napisano

> Jak sie okazało niestety to pomyłka i po godzinie zmienili na "normalne ceny"

ciekawe ile zarobili na tej pomyłce cfaniaczek.gifangryfire.gif

Napisano

U mnie ON 5.99 na BP facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> PŁOCK PB98 6,09 ORLEN

Przekroczyło ładnie ładnie, u mnie

neste

PB95 - 5,51

PB98 - 5,75

ORLEN

PB95 - 5,69

PB98 - 5.89

Napisano

> Przekroczyło ładnie ładnie, u mnie

patrząc na to co się dzieje z kursem dolara, niedługo wszędzie przekroczy, masakra

Napisano

ze w Wawie i okolicach ceny ON systematycznie (szybciej lub wolniej) rosna

dla przykladu: dosyc droga BP - koniec grudnia 5,69, teraz 5,89

Makro (tania stacja) - 5,49, dzisiaj 5,62

ceny noPB w miare w miejscu...

Napisano

W Rzeszowie z tygodnia na tydzień coraz drożej.

Dzisiaj ceny za zwykły ON były rzędu 5,89, zaś jakiś hiper ekstra na BP kosztował 6,19.

Rano na stacji przy Auchan 1l ON = 5,46zł...

W tym samym czasie na lubelszczyźnie ceny za ON w przedziale 5,55 - 5,69

Napisano

> W katowicach na jednym orlenie były:

> on: 6,04

> nopb 5,99

> lpg 3,15

> też wróciły już do "normalnych"

Dziwna pomyłka, pewnie przyszedł prykaz z góry żeby do tych "pomyłkowych" cen dochodzić stopniowo przez najbliższy tydzień :-)

Napisano

> w Opocznie Orlen rano 5.49, a przed kilkoma minutami 5.87 za noPb95

Też mnie lekki wk złapał jak zobaczyłem po południu na Orlenie 95 za 5,94 sick.gif

Napisano
  • Autor

> A u mnie kolejne podwyżki, ale noPb95

> ON: 5,55zł (symbolicznie do góry

> noPB95: 5,52zł

> Tylko 3gr różnicy, ale teraz pewnie cenę ON dostosują za jakiś czas i będą dwie pieczenie przy

> jednym ogniu

To chyba faktycznie jakaś zorganizowana akcja, codziennie, albo 2x dziennie inna cena spineyes.gif

Dziś:

ON: 5,69zł

noPb: 5,54zł

Czyli mój scenariusz się sprawdza hehe.gif

Napisano

> To chyba faktycznie jakaś zorganizowana akcja, codziennie, albo 2x dziennie inna cena

> Dziś:

> ON: 5,69zł

> noPb: 5,54zł

> Czyli mój scenariusz się sprawdza

chyba w radiu mówili że ceny w hurcie mocno już poszły w górę i dopiero teraz ruszy na stacjach oslabiony.gif

oczywiście mowa o ON

zresztą jak mówili o podwyżce akcyzy od 2012, to padały głosy że na stacjach będzie kilkutygodniowe opóźnienie ok.gif

na szczęście zimowe przesilenie gazowe mamy już za sobą i teraz czas na zjazd w dół yay.gif

Napisano

no pb w miejscu

za on stacje musza zaplacic 5,94 czyli przez weeken w okolicach 5,99 pozniej juz 6 i gore 270751858-jezyk.gif

robi sie 40 gr roznicy na paliwie 270751858-jezyk.gif

chyba czas zmiany auta z ON

w jednym juz LPG od 2 tygodni 270751858-jezyk.gif i czuje ze zyje 270751858-jezyk.gif

Napisano

> chyba w radiu mówili że ceny w hurcie mocno już poszły w górę i dopiero teraz ruszy na stacjach

> oczywiście mowa o ON

Wczoraj rano ON kosztował jeszcze 5.68 a pb95 5.48

Po południu po 16 ON 6.04 i pb95 5.99 i gaz 3.14

Dzisiaj rano znowu ceny wróciły jak wczoraj. spineyes.gif

Napisano

> Wczoraj rano ON kosztował jeszcze 5.68 a pb95 5.48

> Po południu po 16 ON 6.04 i pb95 5.99 i gaz 3.14

> Dzisiaj rano znowu ceny wróciły jak wczoraj.

na shellu ich premium on w niedziele 5,99 dzisiaj 6,10 zlosnik.gif

Napisano

> chyba czas zmiany auta z ON

> w jednym juz LPG od 2 tygodni i czuje ze zyje

Teraz? rotfl.gif To po ptokach, kto kupi ? irked.gif

Ja na razie daje na luz. Bo to raz tak było? A może za 6mcy znowu akcyzę na noPB ruszą w górę "bo tak"? Zresztą nie ma co kupić "w dobrych pieniądzach i w wypasie" busted.gifzlosnik.gif

Na razie ograniczam konsumpcję paliwową kara.gif

Napisano

Dębica 11.01.2012

ON 5.75

ON (ten lepszy na BP i Orlen) 5.95

noPB95 5.59

LPG 2,91

Napisano
  • Autor

> To chyba faktycznie jakaś zorganizowana akcja, codziennie, albo 2x dziennie inna cena

> Dziś:

> ON: 5,69zł

> noPb: 5,54zł

> Czyli mój scenariusz się sprawdza

Kilka godzin i znowu zmiana cen rotfl.gif

ON: 5,74zł

noPb95: 5,53zł

Napisano

Co wy wiecie o cenach wazniak.gif

To są ceny:

b98fc8d6b0be5dc5gen.jpg

Napisano

> Co wy wiecie o cenach

> To są ceny:

55.40 za litr sciana.gifsciana.gifbusted.gif

Napisano

> 55.40 za litr

I to w złotówkach wazniak.gif.

Napisano

Koniec prosperity na rynku LPG

Quote:

Zabójcza akcyza?

O ile groźby ze strony rządu były dotychczas skutecznie torpedowane przez Sejm, to w ostatnich miesiącach podobne zagrożenie pojawiło się ze strony Unii Europejskiej. Już sam fakt, że Komisja Europejska przypomniała sobie o LPG, nie wróży najlepiej.

Przedstawiony w kwietniu br. na forum europejskim projekt nowelizacji dyrektywy europejskiej dotyczącej opodatkowania wyrobów energetycznych przewiduje znaczący wzrost obciążeń podatkowych nałożonych na gaz płynny. Według obecnie obowiązującej Dyrektywy 2003/96/WE, dla autogazu minimalny poziom opodatkowania wynosi 125 euro za tonę z możliwością swobodnego kształtowania przez państwa członkowskie mechanizmów zwolnienia od tego podatku.

Propozycja nowej dyrektywy to 501 euro za tonę i to bez możliwości zwolnień. Zdaniem branży, taki poziom opodatkowania LPG spowodowałby "zniknięcie" z rynku paliwa odznaczającego się najniższym stopniem negatywnego oddziaływania na środowisko i powrót użytkowników LPG do paliw tradycyjnych. W procesie spalania LPG ma znacząco niższy poziom emisyjności CO2 niż benzyna czy olej napędowy. W ogóle nie emituje także szkodliwych dla zdrowia pyłów i sadzy.

- Propozycja Komisji to również radykalna zmiana w zakresie dotychczasowych wspólnotowych strategii rozwoju poszczególnych nośników energii - komentuje Sławomir Mikulski, dyrektor handlowy w firmie Gaspol.

- Jeszcze w 2010 roku Komisja przedstawiała projekty powierzające LPG i metanowi rolę "przejściowych dostarczycieli energii" w sektorze transportu w ramach zamiany produktów z wysoką emisją CO2 na produkty niskoemisyjne. To podejście w mojej ocenie było słuszne, ponieważ LPG jest jednym z najczystszych i najbardziej przyjaznych dla środowiska paliw.

Co się stanie, jeśli przepisy te zostaną przyjęte?

- Ewentualne wprowadzenie takiej zmiany wiązałoby się z upadkiem branży LPG w sytuacji utraty konkurencyjności autogazu wobec benzyny czy diesla. Propozycja oznaczałaby bowiem wzrost ceny autogazu o około 1 zł za litr (z 2,5 zł na 3,5 zł), co przy obecnej cenie benzyny znacznie ograniczyłoby skłonność do stosowania LPG w samochodach, gdzie niezbędny wydatek na założenie instalacji autogazu wynosi kilka tysięcy złotych - argumentuje Mikulski.

W konsekwencji doszłoby również do utraty pracy przez kilkadziesiąt tysięcy osób zatrudnionych w tym sektorze. Na szczęście branża ma w tej sprawie mocnego sojusznika - polski rząd.

- Przepisy te w obecnym kształcie są dla polskiego rządu nie do przyjęcia - powiedział podczas jednej z konferencji Miłosz Karpiński z Departamentu Ropy i Gazu Ministerstwa Gospodarki.

Podobne stanowisko zajął także wiceszef resortu Maciej Kaliski. - Będziemy śledzić sprawę nowej dyrektywy paliwowej, gdyż nie pozostaje ona bez wpływu na nasz rynek - mówił, mając na myśli właśnie LPG.

Na naszą korzyść działa także fakt, że dyrektywa musi zostać przyjęta jednogłośnie przez kraje członkowskie. Przedstawiciele branży mimo wszystko zachowują optymizm.

- Z ostatnich informacji wynika, że nie tylko Polska, ale i kilka innych krajów w Europie jest zdecydowanie przeciwnych temu rozwiązaniu. W tej sytuacji jestem przekonany, że ta propozycja nie przejdzie - mówi dyrektor handlowy Gaspolu. LPG pozostanie jednak paliwem podatnym na wahania koniunktur, czynniki społeczne i decyzje administracyjne.

Jego rola jako energetycznego medium przyjaznego dla środowiska, a jednocześnie przydatnego jako uzupełnienie rynku paliwowego stanowi dobry prognostyk dla branży - szczególnie wobec wyzwań i problemów związanych z polityką ochrony klimatu. Na silnie regulowanym rynku paliwowo-energetycznym trzeba jednak pamiętać, by nie wylać LPG z kąpielą.
,7451.html

Napisano

> Koniec prosperity na rynku LPG [ciach]

mówi się o tym od połowy albo i lepiej, zeszłego roku ...

co najmniej kilka krajów deklarowało że zablokuje takie zmiany (IT, NL, PL)

Napisano

> mówi się o tym od połowy albo i lepiej, zeszłego roku ...

> co najmniej kilka krajów deklarowało że zablokuje takie zmiany (IT, NL, PL)

Dokładnie. Strasznie o tym trąbili, wszystkie serwisy informacyjne prześcigały się w informacjach i wysokościach domniemanych podwyżek, a ostatnio pisali, że podwyżki nie będzie bo niektóre kraje się na to nie zgadzają wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.