Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki

Featured Replies

Napisano

Jakiej firmy kupić żarówki H4. Poprzednie świeciły prawie 8 lat, a jak ostatnio wymieniałem to 1/2 roku wytrzymały.

Napisano

> Jakiej firmy kupić żarówki H4. Poprzednie świeciły prawie 8 lat, a jak ostatnio wymieniałem to 1/2

> roku wytrzymały.

ja ostatnio wymienialem na najzwykleje phillipsy ze stacji ok.gif

wymieniane 4 lata temu dalej świecą.

Napisano

a ja ze swojej strony polecam zarowki z niemieckiej firmy TESLA swietne zarowki w normalnej cenie

Napisano

Ja używałem i używam żarówek firmy Narva ok.gif Niedrogie, dobrze świecą i są trwałe ok.gif

Napisano

> a ja ze swojej strony polecam zarowki z niemieckiej firmy TESLA swietne zarowki w normalnej cenie

U mnie paliły 2 tygodnie:( Inne, nawet z serii xtreme wytrzymywały po 1,5-2 lat

Napisano

polecam Hella LongLife, wreszcie rzadziej wymieniam, obecnie jeżdżą już jakieś 20.000 km (jakieś 13 miesięcy), świecą dobrze.

Napisano

> Jakiej firmy kupić żarówki H4.

Tungsram sportlight bluish póki co wytrzymują ok 13tys km ok.gif

P1170497.JPG

oraz produkowane przez osrama, a sprzedawane okresowo w sieci sklepów na L jako Ultimate Speed Wotan-y blue ok.gif

1_Zarowki_samochodowe_24067_5.jpg

Napisano

> Jakiej firmy kupić żarówki H4. Poprzednie świeciły prawie 8 lat, a jak ostatnio wymieniałem to 1/2

> roku wytrzymały.

Kupuję zwykłe firmy "wisi i grozi", czyli Osram zlosnik.gif

Kilka tygodni temu wymieniałem wraz z żarówkami reflektory Uno po 5 latach, wciąż z założonymi z nimi te 5 lat temu żarówkami.

Napisano

> roku wytrzymały.

Kiedyś jeszcze miałem nadzieję, że trwałość zależy od producenta. W którymś momencie przesiadłem się na najtańsze żarówki (narva, firmowe feuvert) i świecą porównywalnie długo, w zależności od samochodu 1-1,5 roku.

Napisano

> potwierdzam- chyba to product niemiecki tyle co pudełka wyczytałem

słyszałem, że produkcja żarówek Narva miała byc przeniesiona do Pabianic koło Łodzi zlosnik.gif Narva należy obecnie do Philipsa

Napisano

> oraz produkowane przez osrama, a sprzedawane okresowo w sieci sklepów na L jako Ultimate Speed

> Wotan-y blue

skąd taka informacja?

Napisano

> skąd taka informacja?

Z tej strony

Edit: Adres fabryki jest na opakowaniu żarówek,potwierdzaja to też tu a tutaj bardziej szczegółowe namiary zlosnik.gif

Napisano

> Kupuję zwykłe firmy "wisi i grozi", czyli Osram

Po Philipsach BlueVision (faje świecenie ale żywot 10-12kkm) też zacząłem przygodę z Osram Nightbreaker + waytogo.gif Po doświadczeniach z Phlipsami, kupując n necie, kupiłem dwa koplety na zapas (jedna cena za przesyłkę) i leżą cały czas. Do tej pory przejechały jakieś 20kkm i maja się dobrze. Moż to tez byc kwestia, że Philipsy były H7 a teraz mam H4.

> Kilka tygodni temu wymieniałem wraz z żarówkami reflektory Uno po 5 latach, wciąż z założonymi z

> nimi te 5 lat temu żarówkami.

Wszystko zależy od kilku czynników, przejechany dystans (ludzi podają, że trzy lata wytrzymały, a nie piszą, że w tym czasie przejechali 10kkm), po jakich drogach (bruk, wertepy nie wpływają korzystnie), zawieszenie i opony (twardy zawias z niskim profilem opony, to szybka śmierć każdej żarówki klasy premium).

Napisano

Osram ew. Tungsram

Napisano

> Tungsram sportlight bluish póki co wytrzymują ok 13tys km

> oraz produkowane przez osrama, a sprzedawane okresowo w sieci sklepów na L jako Ultimate Speed

> Wotan-y blue

Masz foto jak świeca? zlosnik.gif

Ciekawi mnie jak swieca , i te drugie sportlight 90% .Bo ja mam Bosha i nawet dobrze

post-51980-14352515372541_thumb.jpg

Napisano

> Masz foto jak świeca?

> Ciekawi mnie jak swieca , i te drugie sportlight 90% .Bo ja mam Bosha i nawet dobrze

Sportlightów moge zrobić wieczorem zlosnik.gif bo jeszcze świecą(odpukać) a Wotanów nie mam (jeszcze) założonych, ale jak tylko bede zmuszony zmienić to zapodam dla porównania zlosnik.gif

Napisano

Też mam Tungsram Sportlight (+50%) - świecą ładnym białym światłem - do tej pory zrobiłem na nich 12tys. km (ok. rok) i śmigają dalej. W ogóle lubię żarówki Tungsram - wg mnie b. dobry stosunek cena / jakość.

Za to nie przepadam za Philipsami - dość drogie a jakość tylko przeciętna.

Napisano

> Wszystko zależy od kilku czynników, przejechany dystans (ludzi podają, że trzy lata wytrzymały, a

> nie piszą, że w tym czasie przejechali 10kkm),

Koło 10 tkm rocznie, czyli pod 50 tkm łącznie.

> po jakich drogach (bruk, wertepy nie wpływają

> korzystnie),

Różnych, sporo zapadniętych studzienek nieźle telepie.

> zawieszenie i opony (twardy zawias z niskim profilem opony, to szybka śmierć

> każdej żarówki klasy premium).

Używam zwykłych Osramów.

Napisano

> roku wytrzymały.

Na pewno nie philips !! Żadna nie wytrzyma dłużej niż 1000h ... i o ile 1000h byłoby spoko, to padają dużo szybciej.

Napisano

> Jakiej firmy kupić żarówki H4.

Osobiście chwalę sobie żarówki Bosch +60%. Wcześniej miałem takie w Astrze, a teraz kupiłem do Accenta. Światło tych akurat żarówek nie ma tendencji do "wsiąkania" w mokry asfalt, czego nie mogę powiedzieć o Tungsramach, które swojego czasu też użytkowałem (może to jednostkowy przypadek, albo moje odczucia).

• 3 tygodnie później...
Napisano

> A ja polecam nową polską markę: wchodzi na rynek, więc walczy o klienta. Organizują konkursy różne

> (ostatnio skuter). Ceny przystępne- trzeba korzystać!

> https://www.facebook.com/BrighTecPL

> Wymieniałem ostatnio mijania i jestem zadowolony

Marka może polska, ale...stronka - jakos dziwnie wyglądaja tak samo jak chińskie z Allegro wink.gif

No i to http://www.xenotec.pl/

Ciekawe kto produkuje te zarówki i palniki? Chinczycy, czy moze Narva/Tungsram? hmm.gif

Napisano

Polecam Hella Long Life , mam co prawda H7, ale wytrzymały już ponad rok i 13kkm. W testach wypadają poprawnie, świecą moim zdaniem ok.

af8b8ce8487a653b.jpg

Napisano

Ja miałem tungsram +60% ale nie polecam spaliły się po kilku tysiącach kilometrów, założyłem zwykłe Warty i już świeca 2 razy dłużej. Polecam żarówki longlife w autach gdzie się ciężko wymienia. Philips takie robi i jeszcze Osram z tego co pamiętam.

Napisano

> roku wytrzymały.

Jak najlepsze + światła dzienne. Polecam mimo wszystko Tungsramy +90%

Napisano

> Marka może polska, ale...stronka - jakos dziwnie wyglądaja tak samo jak chińskie z Allegro

> No i to http://www.xenotec.pl/

> Ciekawe kto produkuje te zarówki i palniki? Chinczycy, czy moze Narva/Tungsram?

A tego niestety nie wiem - nie przyjrzałem się opakowaniu. Niestety cudów nie ma - jak się dużo jeździ to i te najdroższe żarówki w końcu się przepalą. Kwestia opłacalności. Dziadostwa z marketu nie ma co kupować - zauważyliście, że na ogół sprzedają po dwie, bo zazwyczaj jedna od razu strzela? 270751858-jezyk.gif

No, a przepłacać chyba też nie ma sensu. No chyba, że ktoś ma bajerę na podjeżdżanie do panien z tekstem "fajne, żarówy, nie? :D"

Napisano

Coś mi sie wydaje że to ma związek z firmą Fota S.A.

http://www.brightec.pl/firma/kontakt

Fota ma calkiem spory katalog wydobów marki Kager. Skoro wyroby tej marki produkowane sa przez renomowane firmy europejskie to pewnie i te żarówki są wytwarzane przez Philips, Ostram czy Narva hmm.gif Ciekawe jak te wyroby maja się cenowo i jakosciowo do oryginałow?

Napisano

> roku wytrzymały.

Nie ma reguły, jedne Longlife wytrzymały mi rok, drugie 1,5 roku. Teraz kupiłem zwykłe z Tesco H7 nawet nie pamiętam co to za wynalazek i świecą od 10 m-cy, a były za 1/2 ceny tych Philipsów.

Napisano

> Nie ma reguły, jedne Longlife wytrzymały mi rok, drugie 1,5 roku. Teraz kupiłem zwykłe z Tesco H7

> nawet nie pamiętam co to za wynalazek i świecą od 10 m-cy, a były za 1/2 ceny tych Philipsów.

Jeśli już mowa o TESCO to właśnie oglądałem gazetkę promocyjną i są tam żarówki H7 BOSCH Pure Light, które mam i bardzo polecam, za 17 zł ok.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Jak najlepsze + światła dzienne. Polecam mimo wszystko Tungsramy +90%

megaligt?własnie chce zamówic z allegro.Miałem Bosha te z załącznika i tez sa fajne ale bez+.18zł sztuka w Auchan.

Napisano

Warto wiedzieć że im starsza żarówka tym gorzej świeci, potem są takie opowieści "A te łosramy to takie g****, w ogóle nie widać że świeci, a ma tylko łosiem lat, nie kupujcie tego". A prawda jest taka że nawet najlepsza żarówka z czasem straci swoją moc świecenia.

Teraz za poleceniem pewnego usera z AK (daawno temu pytałem go o opinie), zamówiłem dwie żarówki SCT, cena śmieszna (8zł) zobaczymy jak będą świecić.

Napisano

> roku wytrzymały.

Jeśli zależy Ci na bardzo dobrym oświetleniu drogi to Osram Nighbreaker plus.

Jeśli mają świecic standardowo to któreś z serii Eco - oferuje to Philips, Bosch, Osram i inni.

Ja decydowałbym się na Osram (mam nightbreakery plus).

Napisano

> U mnie Osram Nightbreaker H7 wytrzymaly cale 3 miesiace

Nie porównuj H7 do H4 wink.gif

W Superbie i 406 wymieniałem zwykłe żarówki H7 co pół roku (dużo jeździłem).

Napisano

> roku wytrzymały.

tungsram ultralight plus polecam ok.gif

Napisano

@Mantom: tak, w Focie. Dokładnej ceny nie pamiętam, bo kupowałem przy okazji kilka innych rzeczy ale taniej niż te te bardziej znane marki. Nie widzę różnicy w jakości, więc po co płacić za nadruk na żarówce?

Z marketami to trzeba uważać - jak kupiłem żarówkę na wymianę do stopu to zaraz po włączeniu świateł strzeliła i wypełniła się białym osadem. 6zł za dwie, na szczęście ta druga była ok smile.gif

Napisano

Podobnie jak kilku kolegów wcześniej, bardzo polecam zwykłe Tungsramy H4. Kupuję na Bliskiej. Wytrzymują po ok. 35 tys. km.

Ostatnio płaciłem jakieś 12 zł.

dranio

Napisano

> Warto wiedzieć że im starsza żarówka tym gorzej świeci, potem są takie opowieści "A te łosramy to

> takie g****, w ogóle nie widać że świeci, a ma tylko łosiem lat, nie kupujcie tego". A prawda

> jest taka że nawet najlepsza żarówka z czasem straci swoją moc świecenia.

Święte słowa! padła mi po ok 2 latach użytkowania postojówka , wiec zakupiłem tego samego producenta w tym samym sklepie, zamontowałem i ... widać gołym okiem różnicę. Stara szacunkowo świeci o 30% słabiej. A cały czas mowa o postojówkach...

Napisano

Ja jeżdze na ori Forda i jestem zadowolony.

Napisano

> Święte słowa! padła mi po ok 2 latach użytkowania postojówka , wiec zakupiłem tego samego

> producenta w tym samym sklepie, zamontowałem i ... widać gołym okiem różnicę. Stara szacunkowo

> świeci o 30% słabiej. A cały czas mowa o postojówkach...

Postojówka nie jest halogenowa i z czasem osadza się na bańce warstwa wolframu.

Halogenowe nie mają tego efektu lub mają skrajnie zminimalizowany, bańka jest czysta przez lata.

Napisano

> roku wytrzymały.

1/2 roku to duzo ok.gif tez uzywam H4 i kupuje te najtansze na stacjach i jakby mi wytrzymaly pol roku to bylbym naprawde zadowolony - pol roku to u mnie 30 tys km ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.