Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fotoradar po raz kolejny

Featured Replies

Napisano

Jadę ja dzisiaj na drodze krajowej, ograniczenie do 70, wiem, że zaraz mam fotoradar stacjonarny (na słupie), więc ustalam prędkość na 75, bo z reguły foty strzela po przekroczeniu o 10 lub 20 km/h. Fleszem po oczach mi dało. Trochę się wkurzyłem, bo za 6 tygodni miały mi sie wykasować punkty. Pytanie tylko, czy przyślą mi mandat za przekroczenie o 5 km/h?

Inna sprawa, że wracając dzisiaj tą samą drogą, widziałem jadące z przeciwka auta, które toczyły się około 30 km/h, bo zaraz miały czerwone światło i im też błysnęło. O co kaman? Co byście w tej sprawie zrobili, jeśli przyjdzie mandat?

Napisano

> Jadę ja dzisiaj na drodze krajowej, ograniczenie do 70, wiem, że zaraz mam fotoradar stacjonarny

> (na słupie), więc ustalam prędkość na 75, bo z reguły foty strzela po przekroczeniu o 10 lub

> 20 km/h. Fleszem po oczach mi dało. Trochę się wkurzyłem, bo za 6 tygodni miały mi sie

> wykasować punkty. Pytanie tylko, czy przyślą mi mandat za przekroczenie o 5 km/h?

> Inna sprawa, że wracając dzisiaj tą samą drogą, widziałem jadące z przeciwka auta, które toczyły

> się około 30 km/h, bo zaraz miały czerwone światło i im też błysnęło. O co kaman? Co byście w

> tej sprawie zrobili, jeśli przyjdzie mandat?

A pasy miałeś zapięte? Nie gadałeś przypadkiem wtedy przez telefon? Za to może Ci przyjść w tej sytuacji.

Napisano

A to zależy, czy jechałeś licznikowe czy realne 75. Jeśli miałeś faktyczne 75 to przyznaj się i poproś o najniższy wymiar kary czyli 1 punkt i mandat w kwocie 0zł. A jeśli przekroczenie ledwo naruszyło dopuszczalną prędkość i mieści się w granicach tolerancji urządzenia to twardo trzymaj się wersji, że jechałeś 70.

A tak naprawdę zdjęcia nie dostaniesz. Pod warunkiem oczywiście, że jedyne co zawiniłeś to prędkość większa o kilka km/h.

Napisano
  • Autor

> A pasy miałeś zapięte? Nie gadałeś przypadkiem wtedy przez telefon? Za to może Ci przyjść w tej

> sytuacji.

Pasy zapięte, ręce na kierownicy.

Napisano
  • Autor

> A to zależy, czy jechałeś licznikowe czy realne 75.

Licznikowe i realne, bo zaraz potem sprawdzałem na GPS. Mam nieco większe koła od oryginału i licznik pokazuje mi idealnie.

> A jeśli przekroczenie

> ledwo naruszyło dopuszczalną prędkość i mieści się w granicach tolerancji urządzenia to twardo

> trzymaj się wersji, że jechałeś 70.

Tak też zrobię w razie czego. Szkoda mi czekać kolejny rok na skasowanie punktów.

Napisano

> A pasy miałeś zapięte? Nie gadałeś przypadkiem wtedy przez telefon? Za to może Ci przyjść w tej

> sytuacji.

Bzdura jeszcze nie ma fotoradarów coby rozpoznawały nie zapięte pasy lub rozmowę przez telefon zlosnik.gif

Napisano

> Tak też zrobię w razie czego. Szkoda mi czekać kolejny rok na skasowanie punktów.

jak czekać kolejny rok ?? .... tamte punkty ci się skasują o tym samym czasie bez względu na to czy dostaniesz teraz ten 1pkt karny czy nie.

Tylko ten 1pkt będzie ważny rok , a to chyba nie tak dużo

Napisano

> Bzdura jeszcze nie ma fotoradarów coby rozpoznawały nie zapięte pasy lub rozmowę przez telefon

Fotoradarów nie, ale istnieje urządzenie białkowe które po załadowaniu fotki rozpozna czy kierownik czasem nie miał telefonu przy uchu...

Krawiec

Napisano

> Jadę ja dzisiaj na drodze krajowej, ograniczenie do 70, wiem, że zaraz mam fotoradar stacjonarny

> (na słupie), więc ustalam prędkość na 75, bo z reguły foty strzela po przekroczeniu o 10 lub

> 20 km/h. Fleszem po oczach mi dało. Trochę się wkurzyłem, bo za 6 tygodni miały mi sie

> wykasować punkty. Pytanie tylko, czy przyślą mi mandat za przekroczenie o 5 km/h?

> Inna sprawa, że wracając dzisiaj tą samą drogą, widziałem jadące z przeciwka auta, które toczyły

> się około 30 km/h, bo zaraz miały czerwone światło i im też błysnęło. O co kaman? Co byście w

Wejherowo wlot od Gdyni???

Napisano

Czy radar był odpowiednio oznaczony i pomalowany zgodnie z ostatnim rozporządzeniem? Bo z tego co wiem tylko zdjęcia z takich radarów pociągają za sobą konsekwencję

Napisano

> Czy radar był odpowiednio oznaczony i pomalowany zgodnie z ostatnim rozporządzeniem? Bo z tego co

> wiem tylko zdjęcia z takich radarów pociągają za sobą konsekwencję

Nie zapomnij jeszcze o pluciu się n/t homologacji źródła zasilania i certyfikacie na bulgulator...

Napisano

> Nie zapomnij jeszcze o pluciu się n/t homologacji źródła zasilania i certyfikacie na bulgulator...

W czym problem? Nie od dziś wiadomo, że państwo zrobiło z fotoradarów maszynkę do robienia pieniędzy i nie mają one wiele wspólnego z poprawą bezpieczeństwa, więc skoro jest szansa uniknięcia tego podatku to dlaczego nie?

Uprzedzając: nie jestem świętym AK, zdarza mi się łamać przepisy, zwłaszcza ograniczenia prędkości i nie lubię akurat tego brać na klatę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie przyjdzie nic. A jesli przyjdzie to zawsze mozesz sie powolac na tolerancje automatycznego pomiaru predkosci do +10km/h. Na to jest normalnie rozporzadzenie.

Napisano

> Czy radar był odpowiednio oznaczony i pomalowany zgodnie z ostatnim rozporządzeniem? Bo z tego co

> wiem tylko zdjęcia z takich radarów pociągają za sobą konsekwencję

Nieprawda, nie wszystkie muszą być pomalowane. U mnie po wsiach nie są pomalowane i zbierają niezłe żniwo.

Napisano

> Nieprawda, nie wszystkie muszą być pomalowane. U mnie po wsiach nie są pomalowane i zbierają niezłe

> żniwo.

Nie musza byc, przynajmniej na razie. Musza byc jednak tabliczki...ale o takie drobiazgi to juz gminy dbaja smile.gif

Napisano

> Bzdura jeszcze nie ma fotoradarów coby rozpoznawały nie zapięte pasy lub rozmowę przez telefon

Fotoradary nie ale człowiek przeglądający zdjęcia walone każdemu autu po kolei - tak.

Napisano

Radar nie rozpoznaje, ustawiony jest na mala predkosc i wali zdjecia wszystkim jak leci, ktos potem przegladajac foty weryfikuje kto beknie za predkosc, kto za pasy, a kto za telefon.

Napisano

Sam jestes bzdura. Na wioskach ustawiaja że cyka wszystkim i wychodzi brak pasów kierowcy / pasażera, komórka, czy światła. Gdzieś na necie był artykul o jakiejś wiosce że straz ustawia fotoradar, zdjęcia cyfrowe i wywołuja tylko to co trzeba

Napisano

> W czym problem?

W tym konkretnym przypadku - w krzewieniu mundrości ludowych.

I tylko w tym.

Napisano

> Nie musza byc, przynajmniej na razie. Musza byc jednak tabliczki...ale o takie drobiazgi to juz

> gminy dbaja

Yhy.

Czyli jeżeli tabliczki nie ma, to IYO "sie nie liczy"?

Bardzo odważna teza.

I życzę powodzenia w obronieniu jej przed sądem.

Napisano

> Nie przyjdzie nic. A jesli przyjdzie to zawsze mozesz sie powolac na tolerancje automatycznego

> pomiaru predkosci do +10km/h. Na to jest normalnie rozporzadzenie.

Znowu - co Ty za bzdeje opowiadasz?

Możesz wskazać przepis, który mówi, że nie będzie się KARAĆ przewinień do +10 km/h?

Bo to, że jest w rozporządzeniu, że "nie będzie się rejestrować", to ja wiem. Poproszę o pismo, że w opisanym przez Ciebie przypadku NIE JEST TO PRZEWINIENIEM.

Napisano

> W tym konkretnym przypadku - w krzewieniu mundrości ludowych.

> I tylko w tym.

Nie wnikałem w stan prawny, powiedziałem tylko, że jeśli istnieje możliwość niepłacenia kolejnej daniny na rzecz państwa, które prostytuuje prawo, to należy z tej możliwości skorzystać.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie wnikałem w stan prawny, powiedziałem tylko, że jeśli istnieje możliwość niepłacenia kolejnej

> daniny na rzecz państwa, które prostytuuje prawo, to należy z tej możliwości skorzystać.

W tym przypadku jest to mundrość ludowa, a nie możliwość ominięcia konsekwencji.

Napisano

> W tym przypadku jest to mundrość ludowa, a nie możliwość ominięcia konsekwencji.

Ok, przyjął do wiadomości.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Yhy.

> Czyli jeżeli tabliczki nie ma, to IYO "sie nie liczy"?

> Bardzo odważna teza.

> I życzę powodzenia w obronieniu jej przed sądem.

Ja wiem, ze Ty wszystko zawsze wiesz lepiej. Wiec zapewne wiesz, ze w nowym prawie fotoradarowym jest wyraznie napisane, ze oznakowanie musi byc. To, ze sady w tym popieprzonym kraju sa jakie sa to inna kwestia. Ale wygrac sie da gdyz w rozporzadzeniu czytamy:

"Przed fotoradarami stacjonarnymi musi być ustawiony też znak informacyjny D-51 "kontrola prędkości - fotoradar" w odległości:

- od 100 do 200 m - na drogach o dopuszczalnej prędkości do 60 km/h,

- od 200 do 500 m – na drogach o dopuszczalnej prędkości powyżej 60 km/h, z wyjątkiem dróg ekspresowych i autostrad,

- od 500 do 700 m – na drogach ekspresowych i autostradach."

Natomiast w przypadku przenosnych:

"...W przypadku gdy automatyczna kontrola prędkości będzie wykonywana przez strażników gminnych (miejskich) w trybie określonym w art. 129b ust. 4 ustawy, na początku odcinka drogi objętego okresową kontrolą umieszcza się znak D-51 z tabliczką z napisem „Na odcinku ...”. W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km. ..."

Nie bylo tabliczek lub byly w zlym miejscu - pomiar sie nie liczy. Oczywiscie udowodnienie tego w przypadku gdy oberwalismy z przenosnego jest trudne ale juz w przypadku stacjonarnych spokojnie do zrobienia.

Napisano

A Ty uważasz, że Forum Nysa.pl to jest w Polsce źródło prawa?

Daj cytat z polskiego prawa, albo milcz.

mar00ha

Napisano

> Znowu - co Ty za bzdeje opowiadasz?

> Możesz wskazać przepis, który mówi, że nie będzie się KARAĆ przewinień do +10 km/h?

> Bo to, że jest w rozporządzeniu, że "nie będzie się rejestrować", to ja wiem. Poproszę o pismo, że

> w opisanym przez Ciebie przypadku NIE JEST TO PRZEWINIENIEM.

Przewinieniem moze i jest ale dopuszczalnym w ustawie. Wiec spokojnie mozna sie klocic.

Napisano

> A Ty bys moze pomyslal troche zanim sie czepisz. Albo przynajmniej nieco sprawniej uzywal google.

> http://www.lex.pl/du-akt/-/akt/dz-u-11-133-772

Ładnie. Od razu lepiej niż nieudolny cytat z forum Nysa.pl.

A teraz wskaż w rozporządzeniu owym punkt mówiący o tym, że za pomiar w miejscu bez tabliczki mandat się nie należy. ok.gif

mar00ha

Napisano

> Ładnie. Od razu lepiej niż nieudolny cytat z forum Nysa.pl.

Jakby nie patrzec cytaty sa praktycznie takie same smile.gif

> A teraz wskaż w rozporządzeniu owym punkt mówiący o tym, że za pomiar w miejscu bez tabliczki

> mandat się nie należy.

> mar00ha

Ehhh, dokladnie tak jak wujek smile.gif Chyba po cos sa rozporzadzenia - pomiar musi je spelniac zeby byl wazny.

Napisano

> W treści napisu na tabliczce długość odcinka drogi poniżej 1000 m podaje się w

> metrach z dokładnością do 100 m, a od długości 1,0 km z dokładnością do 0,1 km. ..."

Czekaj, ale do mnie jakoś nie dociera różnica pomiędzy 100 m a 0,1 km zlosnik.gif

> Nie bylo tabliczek lub byly w zlym miejscu - pomiar sie nie liczy. Oczywiscie udowodnienie tego w

> przypadku gdy oberwalismy z przenosnego jest trudne ale juz w przypadku stacjonarnych

> spokojnie do zrobienia.

Bez problemu udowodnisz brak tabliczki mając wideorejestrator w samochodzie, ale to Cię nie zwolni z mandatu.

Napisano

> Chyba po cos sa rozporzadzenia - pomiar musi je spelniac zeby byl wazny.

Od kiedy? To są dwie różne sprawy:

1. Wynik pomiaru.

2. Dokonywanie pomiarów niezgodnie z prawem.

To nie USA, że dowody zdobyte w sposób nielegalny są nieważne.

mar00ha

Napisano

Ostatnio taką akcję pasowo-telefonową robili w Zambrowie. Ograniczenie do 50 a przy 20 też fotki strzelało. Panika na CB - bezcenna grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wejherowo wlot od Gdyni???

Dokładnie ten rejestrator. Coś z nim nie tak?

Napisano
  • Autor

> jak czekać kolejny rok ?? .... tamte punkty ci się skasują o tym samym czasie bez względu na to czy

> dostaniesz teraz ten 1pkt karny czy nie.

> Tylko ten 1pkt będzie ważny rok , a to chyba nie tak dużo

Nic się nie skasuje. Przykład: zarobiłeś na czyste konto 10 pkt, następnie jeździsz przepisowo i po 364 dniach od wykroczenia dostałeś mandat i 2 pkt. Teraz masz na kolejne 365 dni 12 pkt.

Rok się liczy od ostatniego wykroczenia.

Napisano

> Nic się nie skasuje. Przykład: zarobiłeś na czyste konto 10 pkt, następnie jeździsz przepisowo i po

> 364 dniach od wykroczenia dostałeś mandat i 2 pkt. Teraz masz na kolejne 365 dni 12 pkt.

> Rok się liczy od ostatniego wykroczenia.

Nie plec bzdur lepiej.

USTAWA Prawo o ruchu drogowym:

Art. 130. 1. Policja prowadzi ewidencję kierowców naruszających przepisy ruchu drogowego. Określonemu naruszeniu przypisuje się odpowiednią liczbę punktów w skali od 0 do 10 i wpisuje się do tej ewidencji.

1a. W ewidencji policja wpisuje także naruszenia przepisów ruchu drogowego, którym nie przypisano wartości punktowej.

2. Punkty za naruszenie przepisów ruchu drogowego wpisane do ewidencji usuwa się po upływie 1 roku od dnia naruszenia, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za które na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć przypisana liczba punktów przekroczyłaby 24 punkty lub w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 — 20 punktów.

Napisano

> Nic się nie skasuje. Przykład: zarobiłeś na czyste konto 10 pkt, następnie jeździsz przepisowo i po

> 364 dniach od wykroczenia dostałeś mandat i 2 pkt. Teraz masz na kolejne 365 dni 12 pkt.

> Rok się liczy od ostatniego wykroczenia.

Coś Ci się kolego mocno pomyliło.

Napisano
  • Autor

> 2. Punkty za naruszenie przepisów ruchu drogowego wpisane do ewidencji usuwa się po upływie 1 roku

> od dnia naruszenia, chyba że przed upływem tego okresu kierowca dopuścił się naruszeń, za

> które na podstawie prawomocnych rozstrzygnięć przypisana liczba punktów przekroczyłaby 24

> punkty lub w przypadku kierowców, o których mowa w art. 140 ust. 1 pkt 3 — 20

> punktów.

Coś mi się pomyliło. Szczerze mówiąc od zawsze byłem przekonany, że liczy się rok od ostatniego wykroczenia. Zresztą nie tylko ja tak myślałem, na wielu innych forach też takie rzeczy piszą.

W takim razie nie było tematu.

Napisano

> Przewinieniem moze i jest ale dopuszczalnym w ustawie. Wiec spokojnie mozna sie klocic.

Kłócić to się zawsze można.

Sąd pokiwa na to głową, odpali bazookę, przywali, zdmuchnie dymek i skończy się rumak-kłócacz.

Napisano

> Ja wiem, ze Ty wszystko zawsze wiesz lepiej. Wiec zapewne wiesz, ze w nowym prawie fotoradarowym

> jest wyraznie napisane, ze oznakowanie musi byc.

Aha,

No fajnie, szach-mat, strzeliłeś cytatem jak z karabinu.

A powtórzę -> czy jeżeli oznakowania nie ma, to znaczy, że nie było wykroczenia?

Bo sąd to popatrzy na to tak:

Wykroczenie jest - kierowcy po jajku (tym oto prętem)

Oznakowania nie ma - "mierniczym" pogrozi palcem.

Każdy odpowiada za swoje - brak oznakowania nie czyni Cię bezkarnym, choćbyś się sfajdał w galoty.

Napisano

> To nie USA, że dowody zdobyte w sposób nielegalny są nieważne.

Jak nielegalny?!

Jeżeli tylko sprzęt posiadał homologację (aktualną), człowiek obsługujący - uprawnienia, to nie ma pamiłuj - pomiar jest LEGALNY i dowody również.

Jak słusznie zauważyłeś mamy tu dwa niezależne wykroczenia dwóch osób:

- prędkość (zmierzonego)

- nie dopełnienie obowiązków służbowych (mierzącego).

Pominę już kwestię, jak się miś-przekraczacz będzie pluł "łaaaaaa, łolaboga, NIELEGALNIE, niehomologowane, pokażcie papier na wtyczkę do gniazdka, NIE BYŁO ZNAKU", vs tłumaczenie "stróża prawa" (nie przechodzi mi przez klawiaturę bez cudzysłowu to pisać o sracznikach teksasu) "ależ oczywiście, że był znak".

Dobra, kończmy, bo kolega "na nysce przeczytał" i wie swoje.

Pozostaje życzyć powodzenia w sądzie :-)

Napisano

> Dokładnie ten rejestrator. Coś z nim nie tak?

nie, wszystko jak najlepiej trzaska aż miło, tam są 2 fotoradary jeden dla tych jadących od strony Gdyni, a drugi dla tych jadących od strony Lęborka. Oba są na tym samym i jednym skrzyżowaniu. Mogło się Tobie wydawać, że z tyłu trzepie, a on faktycznie ten drugi walił tym co z naprzeciwka jechali.

Napisano

> Dokładnie ten rejestrator. Coś z nim nie tak?

mi juz pstryknal 3 razy 270751858-jezyk.gif

dzwonilem do wiesiniakow i mowili ze cos nie tak , ze przestrzliwuje czy cos takiego , poprostu ustawili go tak ze pstryka od 71 , ale do 80 nie dostaniesz mandatu

Napisano

> Ostatnio taką akcję pasowo-telefonową robili w Zambrowie. Ograniczenie do 50 a przy 20 też fotki

> strzelało. Panika na CB - bezcenna

Że im się chce to potem przeglądać...

Krawiec

Napisano

> Że im się chce to potem przeglądać...

> Krawiec

Gminy z tego zgarniają sporą kasę.

Napisano

> Z czego? Z rejestrowania prędkości poniżej dopuszczalnej?

No właśnie. Nie jestem na bieżąco chyba. Czy straż miejska/gminna może karać za zarejestrowane automatycznie (fotoradarem) inne wykroczenia niż prędkość (właśnie pasy/komórka/itp)?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.