Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie się podziały ?

Featured Replies

Napisano

Każda z szanowanych firma miała w swej ofercie jakieś auto flagowe.

Phaeton, Scorpio, Omega / Senator, C6, Xedos, Maxima, Camry

W sumie zostały Mercedesy, BMW, Audi, Renault no i marki prestiżowe

Rozumiem że Toyota nie ma bo ma Lexa a reszta ?

Napisano

> Każda z szanowanych firma miała w swej ofercie jakieś auto flagowe.

> Phaeton, Scorpio, Omega / Senator, C6, Xedos, Maxima, Camry

> W sumie zostały Mercedesy, BMW, Audi, Renault no i marki prestiżowe

> Rozumiem że Toyota nie ma bo ma Lexa a reszta ?

Reszta uznała że to się nie kalkuluje. Poniekąd słusznie. Z tego samego powodu zniknęły w Europie sześciocylindrowe silniki.

Napisano

Nissan ma Infinity, VW ma Porsche (albo odwrotnie smile.gif), Bentleja, Lambo), Citroen dalej ma C6.

Napisano

?

niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Nissan ma Infinity, VW ma Porsche (albo odwrotnie ), Bentleja, Lambo), Citroen dalej ma C6.

No tak, ale skąd zwykły szary zjadacz (nie znający AK) ma widzieć że prosie to tyż VW wink.gif

Napisano

> ?

Renault ma flagową limuzynę. Zanim wyrazisz zdziwienie doczytaj ofertę.

Napisano

> No tak, ale skąd zwykły szary zjadacz (nie znający AK) ma widzieć że prosie to tyż VW

Nie masz wiedzieć. Pheaton wyleciał bo zainteresowanie było nikłe. Podobnie Croma. Target tego typu limuzyn nie kupi Fiata czy VW.

Napisano

[...]

Camry zawsze byla klasa sredniahmm.gif, jedynie w EU "urosla" legenda, ze to cos wiecejhmm.gif. Czesciowo moze i slusznie bo nic wiekszego w osobowych nie oferowalihmm.gif[...]

Ostatnia generacja dalej miala pseudo drewno - Grande,

906030.jpg

obecnie juz z tego zrezygnowalilizak.gif

12Camry-087lr.jpg

2012-toyota-camry-altise-1-625x416.jpg

Napisano

> [...]

> Camry zawsze byla klasa srednia, jedynie w EU "urosla" legenda, ze to cos wiecej. Czesciowo moze i

> slusznie bo nic wiekszego w osobowych nie oferowali[...]

> Ostatnia generacja dalej miala pseudo drewno - Grande,

> obecnie juz z tego zrezygnowali

W EU klasa średnia to Avensis. Camry siłą rzeczy była oczko wyżej z uwagi na rozmiary.

Napisano

> Chyba nie Samsung-a?

Dokładnie to. Oni to mają jako flagową limuzynę. Czy taka jest - nie wiem. Nie jeździłem.

Napisano

> Chyba nie Samsung-a?

Samsunga właśnie. Bo w klasie średniej jest Laguna. smile.gif

Napisano

> W EU klasa średnia to Avensis. Camry siłą rzeczy była oczko wyżej z uwagi na rozmiary.

yaya.gif popatrz na rozmiary avensis vs camry, wcale takiej roznicy nie mahmm.gif

Dla ciekawosci Camry 2012

16e0l-camry-specifications-altise-737x297.jpg

Napisano

> Dokładnie to. Oni to mają jako flagową limuzynę. Czy taka jest - nie wiem. Nie jeździłem.

IMO jest. Miejsca więcej niż w Lagunie, wykończona też jakby ładniej. No i jest trochę "luksusowych" dodatków, których nie kupisz w Lagunie właśnie.

Napisano

> Dokładnie to. Oni to mają jako flagową limuzynę. Czy taka jest - nie wiem. Nie jeździłem.

Ech do czego to doszlozlosnik.gif, zeby Korea musiala Viva la France ratowaczlosnik.gif

RENAULT-LATITUDE-169-625x415.jpg

RENAULT-LATITUDE-1191-625x415.jpg

Napisano

> popatrz na rozmiary avensis vs camry, wcale takiej roznicy nie ma

> Dla ciekawosci Camry 2012

Jest. Avensis ma 4695mm długości. A Camry przekracza "magiczne" 4,8m.

Napisano

> Ech do czego to doszlo, zeby Korea musiala Viva la France ratowac

Pytanie czy to dobre czy złe. Niektórzy twierdzą że to dobrze bo będzie lepiej wykonany. Choć ja, patrząc na firmowego Ceeda nie jestem takim optymistą.

Napisano

Co tam limuzyny... Teraz terenówki są na topie. grinser006.gif

Napisano

> Samsunga właśnie. Bo w klasie średniej jest Laguna.

e tam wmawiaja wamchaja.gifzlosnik.gif[...]

U mnie Renault zastapilo Laguna wlasnie tym, tym, tym [...] Samsungiemzlosnik.gif, po tym jak az panic.gif sie 26 sztuk Laguna panic.gif sprzedalo w ciagu rokuzlosnik.gif.

Nie jezdzilem tym (jeszcze) cfaniaczek.gif, ale oprocz jednego kolegi z pracy innych...na ulicach nie widzialemhmm.gif.

On sobie chwali - 20% na dzien dobry bo sie zainteresowalzlosnik.gif ta marka, a reszta to praktycznie Nissan Maxima zlosnik.gif poskladany w Korealizak.gif[...]

Silnik z rodziny Nissan VQ - waytogo.gif

RENAULT-LATITUDE-0041-625x415.jpg

5 lat agwarancji od zderzaka do zderzaka bez limitu kilometrowwaytogo.gif

RENAULT-LATITUDE-0311-625x415.jpg

A swoja droga to ciekawe jest jak koncerny uychaja te same auto po innych klasachlizak.gif jak im pasujewink.gif...

...ale ja chyba bym dalej Camry kupilshhh.gif

Napisano

> Ech do czego to doszlo, zeby Korea musiala Viva la France ratowac

Na szczescie Francuzi maja jeszcze C6ok.gif

Jak dla mnie to najladniejsze auto w tej klasie grinser006.gif

Napisano

> Jest. Avensis ma 4695mm długości. A Camry przekracza "magiczne" 4,8m.

hmm.gif 4,815mm - 4,695 = 120mm , hmm.gif czy ja wiem, niewiem.gif.

Co magicznego w tych 4,800 w EUconfused.gif? Wyzancznik klasy Dhmm.gif?

Napisano

> e tam wmawiaja wam[...]

> U mnie Renault zastapilo Laguna wlasnie tym, tym, tym [...] Samsungiem, po tym jak az sie 26 sztuk

> Laguna sprzedalo w ciagu roku.

> Nie jezdzilem tym (jeszcze) , ale oprocz jednego kolegi z pracy innych...na ulicach nie widzialem.

> On sobie chwali - 20% na dzien dobry bo sie zainteresowal ta marka, a reszta to praktycznie Nissan

> Maxima poskladany w Korea[...]

> Silnik z rodziny Nissan VQ -

> 5 lat agwarancji od zderzaka do zderzaka bez limitu kilometrow

> A swoja droga to ciekawe jest jak koncerny uychaja te same auto po innych klasach jak im pasuje...

> ...ale ja chyba bym dalej Camry kupil

Ja tego mało nie kupiłem. Gdyby się Epica w ostatniej chwili nie znalazła jeździłbym takim Samsungiem.

U nas oferują to z silnikiem benzynowym 2.0l 140KM i trzema dieslami od 150 do 200KM.

Ato jest całkiem spore, Laguna to przy tym ciasne pudełko. Jeździ toto poprawnie, ja potrzebuję auta do jazdy po autostradach z włączonym tempomatem więc nie sprawdzam trakcji na ostrych zakrętach wink.gif.

W środku cicho, wygodnie, wyposażenie dobre - czego chcieć więcej?

No i cena. W Polsce cena wersji podstawowej jest bezkonkurencyjna. Podobnie wyposażony Golf może kosztować więcej.

icon_eek.gif

Napisano

> 4,815mm - 4,695 = 120mm , czy ja wiem, .

Wiesz, u nas 12cm to dużo. Nie wiem jak u Was. wink.gif

> Co magicznego w tych 4,800 w EU? Wyzancznik klasy D?

Nie wiem, ale jakimś dziwnym trafem chyba wszystkie auta klasy średniej mają mniej.

Z kolei wszystkie które aspirują wyżej mają więcej.

niewiem.gif

Napisano

> Pytanie czy to dobre czy złe. Niektórzy twierdzą że to dobrze bo będzie lepiej wykonany. Choć ja,

> patrząc na firmowego Ceeda nie jestem takim optymistą.

hmm.gif ciezko mi sie cos wypowiedziechmm.gif, aut Made in France slabiutko hmm.gif widze na ulicachhmm.gif, a te co sie jeszcze jacys milosnicy kupujaok.gif to albo Made in Turkey - Megane, albo Made in Korea - Latitudefly.gif, sam niewiem.gif czy jest tam jeszcze cos Made in France oprocz... nazwyzlosnik.gif.

Edit: zapomnialem o Pug. (sprzedaz za Luty 2012)

Pozycja/Marka/Sztuk w 2/2012

[...]

22 Peugeot 362

24 Renault 234

26 Citroen 163

A szkoda bo IMVHO te dwie tu marki jeszcze jakis odrebny ksztal majaok.gif

Napisano

> Wiesz, u nas 12cm to dużo. Nie wiem jak u Was.

zalezy co mierzymywink.gif270747800-sex.gif270747800-sex.gifzlosnik.gif[...]

Dzis glupi ksztal zderzaka w Hyundai da ci 120mmsmirk.gif.

IMVHO wychodzi to z kwalifikacji, czylo EU idzie wymiarowo, reszta swiata patrzy na takie rzeczy jak silnik, cena etc.

Np Camry z 4 cyl silnikiem to klasa srednia, z V6 klasa rodzinnahmm.gif. W EU bylo by to jedna klasahmm.gif.

Fakt faktem, ze niektore rynki dostaly zamiast Camry, Avensis i ... wzrost cenyzlosnik.gif. Tak bylo min w South Africahmm.gif

> Nie wiem, ale jakimś dziwnym trafem chyba wszystkie auta klasy średniej mają mniej.

> Z kolei wszystkie które aspirują wyżej mają więcej.

waytogo.gif to wyjasnia ta klasyfikacje. Czyli de facto te "magiczne" 4,800 decyduje w EU o klasiehmm.gif

Napisano

> Na szczescie Francuzi maja jeszcze C6

hmm.gif myslalem , ze tego juz nie produkujahmm.gif

> Jak dla mnie to najladniejsze auto w tej klasie

Napisano

> zalezy co mierzymy[...]

> Dzis glupi ksztal zderzaka w Hyundai da ci 120mm.

Owszem, zdarza się ale w tym porównaniu to po prostu widać. W Avensis vs. Camry, tak samo jak w Lagunie vs. Latitude jest po prostu ciaśniej.

> IMVHO wychodzi to z kwalifikacji, czylo EU idzie wymiarowo, reszta swiata patrzy na takie rzeczy

> jak silnik, cena etc.

U nas też patrzą, ale jak dany model jest w jakiejś klasie to wsadzenie pod maskę innego silnika nic tu nie zmieni.

> Np Camry z 4 cyl silnikiem to klasa srednia, z V6 klasa rodzinna. W EU bylo by to jedna klasa.

Zgadza się. U nas Camry to Camry, niezależnie od tego jaki ma silnik czy poziom wyposażenia.

> Fakt faktem, ze niektore rynki dostaly zamiast Camry, Avensis i ... wzrost ceny. Tak bylo min w

> South Africa

> to wyjasnia ta klasyfikacje. Czyli de facto te "magiczne" 4,800 decyduje w EU o klasie

Generalnie u nas decydują rozmiary. Zwłaszcza że możesz mieć Passata z silnikiem 1,4 i np. Clio z silnikiem 2.0.

smile.gif

Napisano

> Nie masz wiedzieć. Pheaton wyleciał bo zainteresowanie było nikłe. Podobnie Croma. Target tego typu

> limuzyn nie kupi Fiata czy VW.

Target na VW nie kupi Cromy, a target na S klasse VW - może tak to napisz, bo wlaśnie postawiłeś znak = miedzy krową i phaetonem zlosnik.gif

Napisano

> Ja tego mało nie kupiłem. Gdyby się Epica w ostatniej chwili nie znalazła jeździłbym takim

> Samsungiem.

Trzeba bylo Galaxy wziascwink.gif - w imie AK old.gif obywatelu! Przynajmniej by wiadomo bylo co to wartezlosnik.gif

> U nas oferują to z silnikiem benzynowym 2.0l 140KM i trzema dieslami od 150 do 200KM.

Dwa silnikihmm.gif 2.5 litre V6 133kW i 2.0 litre dCi (diesel) 127kW. Oba w takiej samej ceniehmm.gif. Generalnie z tego co czytalem zbiera "okay" opinie ale wiekszosci pismakow Diesel sie nie podoba - (moze to taka nasza lokalna przypadloscwink.gifniewiem.gif

> Ato jest całkiem spore, Laguna to przy tym ciasne pudełko.

Ta sama klasa co Nissan Maxima (bo to jest Maxima), Hyundai i45/Sonata etc. Duzo sie Laguna od tego wymiarowo roznihmm.gif?

Pytam z ciekawosci bo "na zywo" Laguna nie widzialemlizak.gif taki rarytaszlosnik.gif

Jeździ toto poprawnie, ja potrzebuję

> auta do jazdy po autostradach z włączonym tempomatem więc nie sprawdzam trakcji na ostrych

> zakrętach .

> W środku cicho, wygodnie, wyposażenie dobre - czego chcieć więcej?

zaraz sie tlum zwali, ze to Made in Korea = beepanic.gif

> No i cena. W Polsce cena wersji podstawowej jest bezkonkurencyjna. Podobnie wyposażony Golf może

> kosztować więcej.

Podobniezlosnik.gif - 25% Golf-ow u mnie to GTI, ten Galaxy kosztuje 25% mniejzlosnik.gif.

No coz za mode sie placi. [...]

Napisano

> Trzeba bylo Galaxy wziasc - w imie AK obywatelu! Przynajmniej by wiadomo bylo co to warte

Epica jednak lepsza. Przynajmniej w tej wersji co mam, porównując z tą wersją Latitude co ją chciałem kupić.

smile.gif

> Dwa silniki 2.5 litre V6 133kW i 2.0 litre dCi (diesel) 127kW. Oba w takiej samej cenie.

U nas jak pisałem benzyna 2.0 140KM, diesel 2.0 150KM lub 175KM i diesel 3.0 240KM.

Ja chciałem podstawową benzynę.

> Generalnie

> z tego co czytalem zbiera "okay" opinie ale wiekszosci pismakow Diesel sie nie podoba - (moze

> to taka nasza lokalna przypadlosc

Wy tam się nigdy jeździć dieslem nie nauczycie. hehe.gif

> Ta sama klasa co Nissan Maxima (bo to jest Maxima), Hyundai i45/Sonata etc. Duzo sie Laguna od tego

> wymiarowo rozni?

Niby ma 4695mm ale ja w Lagunie nie mam z tyłu gdzie dać nóg. Ciasno okrutnie.

> Pytam z ciekawosci bo "na zywo" Laguna nie widzialem taki rarytas

> zaraz sie tlum zwali, ze to Made in Korea = bee

Wystarczająco długo jeżdżę autami Made in Korea żeby się z tego śmiać.

smile.gif

> Podobnie - 25% Golf-ow u mnie to GTI, ten Galaxy kosztuje 25% mniej.

> No coz za mode sie placi. [...]

U nas ceny tego Latitude są wszystkie bardzo dobre, ale cena modelu podstawowego jest wręcz rewelacyjna.

Mogłem to kupić za 70tys. zł. shocked.gif

Napisano

> Target na VW nie kupi Cromy, a target na S klasse VW - może tak to napisz, bo wlaśnie postawiłeś

> znak = miedzy krową i phaetonem

No dobrze już smile.gif Chodziło mi bardziej o to że to flagowe modele danych producentów.

Napisano

Toyota ma Avalona.

Każda firma ma albo osobna luksusowa markę, albo jakiś luksusowy model albo oba.

Napisano

> Toyota ma Avalona.

> Każda firma ma albo osobna luksusowa markę, albo jakiś luksusowy model albo oba.

W EU niekoniecznie.

Ford, odkąd sprzedał Volvo nie ma. GM też nie ma. Peugeot nie ma.

Napisano

> W EU niekoniecznie.

> Ford, odkąd sprzedał Volvo nie ma. GM też nie ma. Peugeot nie ma.

Peugeot ma 607.

Napisano

> Peugeot ma 607.

Podobno właśnie już nie ma.

Napisano

> Phaeton,

Za drogi w stosunku do niskiego prestiżu w oczach grupy docelowej.

> Scorpio,

Słaby model + to co wyżej.

> Omega / Senator,

Była próba wskrzeszenia tego sprzętu pod nazwą signum - podzielił los Phaetona

> C6,

A nie ma przypadkiem nowego C6?

> Xedos,

Brak rynku na tego typu sprzęt w europie.

> Maxima,

J.w. + konkurencja ze strony infiniti

> Camry

J.w. + konkurencja ze strony lexus.

Aha, powyższe odzwierciedla moje prywatne zdanie.

Zdanie niepodważalne = brak opłacalności produkcji tego typu modelu.

Napisano

> Podobno właśnie już nie ma.

W ramach koncernu ciągle ma C6.

Tak jak Renault ma Infinity. A Latitude to jednak premium nie jest. Ot taka Laguna sedan coś na kształt Skody Superb. W lalce jak już pisałeś nie da się dyrektora na tylnym siedzeniu przewieść.

Napisano

> W EU niekoniecznie.

> Ford, odkąd sprzedał Volvo nie ma. GM też nie ma. Peugeot nie ma.

Ford ma Lincolna, GM Cadilaca. PSA rzeczywiście nie ma osobnej firmy/oddziału ale to wynika ze specyfiki tej firmy.

Napisano

> Ford ma Lincolna, GM Cadilaca. PSA rzeczywiście nie ma osobnej firmy/oddziału ale to wynika ze

> specyfiki tej firmy.

Peżot ma beemwu :-)

Napisano

> No na tej zasadzie to Renault ma MB

Niekoniecznie - Reno ma Nyskę wraz z dalszymi konsekwencjami.

Napisano

> Niekoniecznie - Reno ma Nyskę wraz z dalszymi konsekwencjami.

3 % MB chyba też ma.

Napisano

> W ramach koncernu ciągle ma C6.

Fakt.

> Tak jak Renault ma Infinity. A Latitude to jednak premium nie jest. Ot taka Laguna sedan coś na

> kształt Skody Superb. W lalce jak już pisałeś nie da się dyrektora na tylnym siedzeniu

> przewieść.

Ale ja jestem daleki od uważania tego za premium. W wątku chodziło o auta flagowe, nie próby aspiracji do klasy premium. Te wymienione na początku (Scorpio, Senator, Xedos) też specjalnie premium nie były. Tylko VW z Phaetonem próbował być premium.

Napisano

> Niekoniecznie - Reno ma Nyskę wraz z dalszymi konsekwencjami.

A wracając do Nissana, to ten jakoś ostatnio po macoszemu traktuje Infiniti - następca Q45 powinien się pojawić już kilka lat temu a tu nic... Pojawił się nowy M, ale sprzedaje się raczej bardzo kiepsko.Tylko G nadal sprzedaje się dobrze, pomimo ze to dość wiekowy model.

Napisano

> Tylko VW z Phaetonem próbował być premium.

I pewnie by mu się udało, gdyby nie znaczek VW.

Napisano

> J.w. + konkurencja ze strony lexus.

> Aha, powyższe odzwierciedla moje prywatne zdanie.

> Zdanie niepodważalne = brak opłacalności produkcji tego typu modelu.

Dokladnie tak. Producenci zauwazyli, ze nie ma sensu wypyszczac sie z jakims mocno hajendowym sprzetem jesli nie jest sie marka premium. Bo prestiz moze byc tylko w premium, inaczej jest smieszny (patrz np. wytwory Kia czy Hyundai) lub tylko niegodny bycia prestizowym (patrz Phaeton, Legend, Maxima itp.).

Napisano

> Dokladnie tak. Producenci zauwazyli, ze nie ma sensu wypyszczac sie z jakims mocno hajendowym

> sprzetem jesli nie jest sie marka premium.

Na razie eksperyment robi Hyundai z Equus'em - zobaczymy czy im się uda sprzedawać samochód klasy luksusowej (w końcu to konkurencja dla BMW 7/Mercedesa S) bez osobnej marki.

Napisano

Ten rynek jest za mały, żeby się pchać do bezsensownej klasy limuzyn. Mercedes, BMW, Audi, Jaguar, Lexus, Infiniti to i tak dość wyboru. Klasa jest na tyle bez sensu, że nie ma sposobu, żeby go zdobyć jeśli będziesz miał inny znaczek niż sugerujący, że jesteś "dobrze urodzony".

Natomiast jeśli ktoś chce mieć auto drogie, ale dla siebie (czyli sensowne i praktyczne), a nie na pokaz to bierze vana, a częściej SUVa. I dlatego np. mała firma jak Mazda ma 3xCX + Tribute. Ford nie myśli o Scorpio, a o rodzinie "-Max". I to jest logiczne bo SUV i van jest adresowany do popularnego typu klienta.

Jeśli chodzi natomiast o klienta limuzyny to trzeba popatrzeć z innej strony. Klient zamożny wybiera Bentleya lub RR, a klient przeciętny (taki Kowalski w Octavii tylko z grubszymi kieszeniami) jeździ A8 lub LSem. Nie ma tu miejsca na flagowe Peugeoty, Fiaty czy Seaty.

Napisano

> jeździ A8

Audi w USA ma bardzo kiepską opinię = A8 praktycznie się nie widuje.

Napisano

za to KIA ma swoja bardzo ładną Cadenza / K7

kia_cadenza_2010_6.jpg

ktora to wystepuje na rynku koreanskim z silnikiem 3.3l GDI 294KM biglaugh.gif

i mierzy 4965mm dlugosci, czyli kawal autka juz waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.