Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupujemy najlepsze auto na swiecie (służbowe)

Featured Replies

Napisano

> Niestety już nie.

> Imo krok wstecz pod względem pojęcia DOBRY dizel, za to niewielki krok w przód pod względem

> osiągów.

co do osiągów to też nie do końca, w tej chwili 2.0 HDi w Pugu 508 ma w najmocniejszej odmianie 160 kucy i całkiem nieźle sobie z tym samochodem radzi <9/100 smile.gif

Napisano

> co do osiągów to też nie do końca, w tej chwili 2.0 HDi w Pugu 508 ma w najmocniejszej odmianie 160

> kucy i całkiem nieźle sobie z tym samochodem radzi

Aha.

Ale oczajasz, że w Wolwie 2,0D miało 136KM i TYLKO 136KM?

Napisano

> co to znaczyć nie potrafię się dogadać ? Nie umiesz się tym obsługiwać ?

Że ta skrzynia jest do dooopy.

Po przedwczorajszej prezentacji pojazdów folcwagena ostatecznie się w tym utwierdziłem.

Edit: a już włożenie tego g.wna do gufra R to w ogóle pomyłka.

Napisano

> Aha.

> Ale oczajasz, że w Wolwie 2,0D miało 136KM i TYLKO 136KM?

i w V50 mial 9,6s do setki

a ile ma nowy D3? cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano

> i w V50 mial 9,6s do setki

> a ile ma nowy D3?

Nie mam pojęcia - ja nie jaram się tabelkami.

Napisano

> Dobre

No STRASZNIE przepraszam, że obiektywnie na ten sprzęt patrząc to syf zupełny.

Jeżeli takim samym samochodem z manualem robisz próbę sportową w 80 sek, po czym przesiadasz się w takie samo auto o 40 km mocniejsze i "wdiezdżiku" i kręcisz tą samą próbę z czasem 5 sek gorszym, to oczywiście świadczy to bezdyskusyjnie o tym, że diezdżik miażdży wszystko :->

No ale zwykły automat nie ma takiego pijaru i ślicznego napisu "diezdżi" na gałce :->

Napisano

> i w V50 mial 9,6s do setki

> a ile ma nowy D3?

do 100 różnica kosmetyczna, zapewne przy wyższych prędkościach idzie lepiej... może chociaż w mieście D3 mniej pali, 2.0HDi u mnie spala >10 w 407 zlosnik.gif

Napisano

> No STRASZNIE przepraszam...

Ależ nie ma za co zlosnik.gif

> No ale zwykły automat nie ma takiego pijaru ...

Ja po prostu tak kategorycznie bym się nie wypowiadał.

Mam (skromne) doświadczenie z passatem 2.0 tdi z tiptronicem i od niedawna z scirocco 1.4 z dsg.

Każda skrzynia ma plusy i minusy.

Ale nawet jak na laika to dsg bije tiptronic pod względem szybkości działania i błyskawicznie adaptuje się do usera.

imo fajny i przemyślany wynalazek devil.gif

Napisano

> Aha.

> Ale oczajasz, że w Wolwie 2,0D miało 136KM i TYLKO 136KM?

wiem rozważałem ten samochód ok.gif

Napisano

> Ależ nie ma za co

> Ja po prostu tak kategorycznie bym się nie wypowiadał.

> Mam (skromne) doświadczenie z passatem 2.0 tdi z tiptronicem i od niedawna z scirocco 1.4 z dsg.

> Każda skrzynia ma plusy i minusy.

> Ale nawet jak na laika to dsg bije tiptronic pod względem szybkości działania i błyskawicznie

> adaptuje się do usera.

> imo fajny i przemyślany wynalazek

A jak dla mnie diezdżi to SŁABA skrzynia z DOSKONAŁYM marketingiem, co zresztą u VW jest normalne - ot, pochodni Goebbelsa, to i znają się na propagandzie.

Dopłacając np 8k do diezdżika płacisz jakieś 1000 PLN za skrzynię i 7k za marketing.

Dlatego mnie piana na pysk się rzuca, jak ktoś opowiada, że "diezdżik rulez" bo tak wypada (przecież WSZYSCY tak mówią, zwłaszcza chłopcy z komiksów), podczas gdy ma słabe doświadczenie z automatem jako takim.

Napisano

> do 100 różnica kosmetyczna, zapewne przy wyższych prędkościach idzie lepiej... może chociaż w

> mieście D3 mniej pali,

Na papierze.

D3 pali ok 1-1,2 litra na 100 km więcej niż 2,0D (uśredniona próba na ok 100 samochodach, więc wiarygodna).

Napisano

> No, za stufkie netto to faktycznie zaszalejesz z wypasem....

Mondeo titanium? Co mu brakuje? Astra sport? I tak bedzie lepsze od Volvo.

Napisano

Tak czytam kolegi wypowiedzi i wszystko bee to moze by cos kolega polecil w temacie jestem ciekaw co to bedzie hmm.gif

Napisano

> Mondeo titanium? Co mu brakuje? Astra sport? I tak bedzie lepsze od Volvo.

Quote:

To, ze konkurencja poszla do przodu i oferuje chociazby bezpieczniejsze
i lepiej wyposazone modele.

Słucham, jakie mecyje będziesz miał w samochodzie za 123kpln brutto.

Napisano

O tym, że V50 możesz kupić już TYLKO ze stocku to jak rozumiem wiesz? :->

Napisano

> Tak czytam kolegi wypowiedzi i wszystko bee to moze by cos kolega polecil w temacie jestem ciekaw

> co to bedzie

Gdzie napisałem, że spalanie w D3 jest be?

Po prostu - pali litr+ więcej od 2,0 D (136KM) i takie są obiektywne fakty, z którymi ciężko się dyskutuje.

Napisano

> Gdzie napisałem, że spalanie w D3 jest be?

> Po prostu - pali litr+ więcej od 2,0 D (136KM) i takie są obiektywne fakty, z którymi ciężko się

> dyskutuje.

Moze zle sie wczepilem postem... ogolnie mi chodzi co kolega by polecil w temacie wink.gif

Napisano

> Quote:

> To, ze konkurencja poszla do przodu i oferuje chociazby bezpieczniejsze i lepiej wyposazone

> modele.

> Słucham, jakie mecyje będziesz miał w samochodzie za 123kpln brutto.

Nie będę wymieniał to co jest na www. Mówisz, za Mondeo za 100k netto jest biednie wyposażone? Żart chyba. Biednie wyposażony to jest focus za 60k.

Napisano
  • Autor

> O tym, że V50 możesz kupić już TYLKO ze stocku to jak rozumiem wiesz? :-

nie ma to dla mnie znaczenia jesli bedzie taka wersja jak chce

BTW narazie tylko krytykujesz wszystkie wymieniowe w tym watku auta moze zaproponujesz cos od siebie spelniajace zalozenia 1 postu?

Napisano

> nie ma to dla mnie znaczenia jesli bedzie taka wersja jak chce

Może być to niezmiernie trudne, gdyż na stock zamawia sie to, co idzie najczęściej, a jest to D3 business ed + "zimowy plus".

> BTW narazie tylko krytykujesz wszystkie wymieniowe w tym watku auta moze zaproponujesz cos od

> siebie spelniajace zalozenia 1 postu?

Nie krytykuję samochodów, tylko pewne zachwyty.

Nad ch-ką diesli by Volvo Cars nie ma się co zachwycać - jest SŁABA i wynika z wiekowości tej konstrukcji.

Tam po prostu NIE MA DOŁU - ciąg zaczyna się od ok 2krpm i jest efekt kopa w plecy, co laikom daje poczucie "łał, ale pizga".

Podobnie powyżej 3700 jest zwał krzywej, ale ładnie buczy, więc ciemny lud to kupuje jako kolejne łał.

Silnik ten nie może mieć dobrej ch-ki bo jest słaby mechanicznie - połamałby się w diabły. Z tym osprzętem jaki na nim jest nie ma żadnego problemu, aby uzyskać taką ch-kę jaką ktokolwiek by chciał, poza ograniczeniami czysto mechanicznymi.

Czy brałbym D3 z geartronikiem?

Nie mam doświadczenia z 6b geartronikiem na tym silniku i w tej budzie - jeździłem D5 (180KM) z 5b geartronikiem - nie robił szału, ale należy pamiętać, że w tej budzie silniki D5 były mocno ograniczone momentowo.

W automacie słabym ogniwem był automat - dlatego też przestałem rozważać zakup tego konkretnego D5, bo nie wchodziła w grę opcja dłubnięcia go, a ten silnik MA POTENCJAŁ (2400 ccm...).

W manualu ograniczeniem IMO była sztywność nadwozia, ale w porównaniu do D5 w dużych platformach ten silnik też był mocno ograniczany. Też nie robił szału (tu już widzę jak plują się fani tabelkuff "łopanie, 180 kuniuf w kumpakcie i łun mówi ni mo szału, ZAZDRASZCZA MUSI"). Na szczęście kolega Pięta może potwierdzić moje spostrzeżenie.

Szał na małej platformie robił stary T5, ale to inna dyskusja.

Anałej - gdybym JA miał brać coś z Volvo Auto to - biorąc pod uwagę, że nie ma już S40/V50 wziąłbym:

C30 drivE start-stop (czyli 1,6 dizel 115 KM)

Siłą rzeczy - manual (bo s/s)

Momentum

Pakiet Zimowy plus

Pakiet Business

Ogrzewanie postojowe

Okno dachowe

Sztywna osłona przestrzeni bagażowej

Zapas

16" Convector

Kolor Hello Yello :-) (serio - przeuroczy jest!)

Tapicerka offblack (nie wiem jaki ma kod - czarna tapicerka + czarne wnętrze - ja nie jestem fanem "zydla w bladej szmacie" - jeżdżę takim na codzień i pomstuję - też na codzień.

Jeśli byłoby dostępne V50 to zamiast nazwy C30 wstaw nazwę V50 i zmień kolor na Black Sapphire - koniec zmian :-)

Teraz jeszcze uściślając:

Dlaczego nie RTI - mówiłem - każda akcesoryjna nawigacja wbija RTI w glebę

Dlaczego nie erdezajn powiedziałem, ale doprecyzuję: skóra to nie skóra, tylko cerata, spojlerixy kojarzą mi się nieodmiennie z remizą, 17" na profilu 50 to pomyłka (żaden komfort i kosmiczna częstotliwość zniszczeń obręczy), zegary niebieskie i pedały alu - to samo co ze spojleriksami - tesko tjónink syztemz.

Jedyna wartościowa rzecz w erdezajnie to kierownica, a kierę z erdezajna to można chyba za tysiaka przytulić, więc....

Dlaczego nie skóra - bo w małej platformie skóra to nie skóra.

Ogólnie pomysł nie jest zły, ale z przyczyn obiektywnych (praktycznie brak samochodów na produkcję) możesz się odbić od braku dostępności "tego-wymarzonego".

Napisano

> Nie będę wymieniał to co jest na www. Mówisz, za Mondeo za 100k netto jest biednie wyposażone? Żart

> chyba. Biednie wyposażony to jest focus za 60k.

Nie.

Ty napisałeś, że konkurencja jest w przodzie z oferowanym wyposażeniem - a ja pytam

Jaki CUDA (podkreślam - CUDA, bo wpieranie że klima automatyczna czy ESP to jest twór rodem z nasa to śmiech na sali) będą w samochodzie za 123 kpln.

Określ się, proszęjaCiebie.

V50 od którego zaczął się ten wątek, to za 123 k będzie i tak dość biedniutkie (ups, chyba fopa powiedziałem, ale zaraz będziesz mnie prostował, prawda?)

Napisano

> Moze zle sie wczepilem postem... ogolnie mi chodzi co kolega by polecil w temacie

Nie ja wybieram, więc nie polecam - ja generalnie nie napinałbym się na samochód za taki pieniądz (gdyby firma płaciła), ale to JA.

Gdybym MUSIAŁ wydać taką kwotę, to ja mam 2 baaaardzo proste odpowiedzi (i nie padły one z mych ust w tym wątku) - obie z tego samego koncernu, tylko marka wybrana byłaby zależna od ukazu firmy :-)

Napisano

> nie moje klimaty - za "festyniarski"

pomacaj.

Jeździłem tym chwilunię dosłownie - zrobił na mnie miłe wrażenie, aczkolwiek ja jechałem wersją "all inclusive".

Napisano

> Nie ja wybieram, więc nie polecam - ja generalnie nie napinałbym się na samochód za taki pieniądz

> (gdyby firma płaciła), ale to JA.

> Gdybym MUSIAŁ wydać taką kwotę, to ja mam 2 baaaardzo proste odpowiedzi (i nie padły one z mych ust

> w tym wątku) - obie z tego samego koncernu, tylko marka wybrana byłaby zależna od ukazu firmy

> :-)

w sensie za duża kasa czy za mała ?

Napisano

> nie moje klimaty - za "festyniarski"

a kia optima?

jezdzilem modelem full wypas z dieslem i automatem i musze przyznac ze jest to bardzo ciekawe autko nie liczac silnika i skrzyni grinser006.gif

ale niedlugo ma byc lifting a wraz z nim nowy diesel ok 200KM i nowa dwusprzeglowa skrzynia wink.gif

Napisano

> Jeżeli takim samym samochodem z manualem robisz próbę sportową w 80 sek, po czym przesiadasz się w

> takie samo auto o 40 km mocniejsze i "wdiezdżiku" i kręcisz tą samą próbę z czasem 5 sek

> gorszym, to oczywiście świadczy to bezdyskusyjnie o tym, że diezdżik miażdży wszystko :-

I oczywiście to jest wina DSG hehe.gif

Napisano

No i już wybrałeś tą Skodę SuperB w Kombi? chipsy.gif

Napisano

> nie ma to dla mnie znaczenia jesli bedzie taka wersja jak chce

> BTW narazie tylko krytykujesz wszystkie wymieniowe w tym watku auta moze zaproponujesz cos od

> siebie spelniajace zalozenia 1 postu?

Nie wiesz o tym że dla niego nie wyprodukowano jeszcze auta które spełnia jakiekolwiek warunki zlosnik.gif

Jeśli chodzi o mnie to jezdziłem V50 jako zastepcze i jak dla mnie to kiepskie autko ale ja nie miałem jakiejś full wersji no.gifwięc może dlatego miałem takie odczucia.

Napisano

> C30 drivE start-stop (czyli 1,6 dizel 115 KM)

Zapomniales dodac ,ze to dwuosobowy pojazd bo te foteliki na tyle to raczej zart no.gif

Mialem okazji ostatnio tym jechac i powiem szczerze fajne pakuje sie w zakrety , marnie jedzie (ale pod macha mialo to ,to muskularne 1,6 pendzyna) i JEST MEGA CIASNE!!!

Napisano

> Zapomniales dodac ,ze to dwuosobowy pojazd bo te foteliki na tyle to raczej zart

> Mialem okazji ostatnio tym jechac i powiem szczerze fajne pakuje sie w zakrety , marnie jedzie (ale

> pod macha mialo to ,to muskularne 1,6 pendzyna) i JEST MEGA CIASNE!!!

I widać wszystko co jest w bagażniku... zlosnik.gif

Napisano

> Gdybym MUSIAŁ wydać taką kwotę, to ja mam 2 baaaardzo proste odpowiedzi (i nie padły one z mych ust

> w tym wątku) - obie z tego samego koncernu, tylko marka wybrana byłaby zależna od ukazu firmy

> :-)

Gdybym miał 100 kawałków na kompaktowy "wóz", to co byś proponował - tak z ciekawości 'poważnie' pytam hmm.gif

Teoretycznie, bo nigdy nie wydam tyle na jeździdło zlosnik.gif

Raczej orientuję się w kwotach rzędy 50-60kzł - oh ja biedny spy.gif

Napisano

Czytając wymagania (narzucone) to się zastanawiam co bym zrobił, gdybym dostał urlop, ale nie mógł jechać w góry ani nad może, nie mógłbym się opalić co by zdradzało styl mojego wypoczynku, ani ryzykować przeziębienia w zimnym klimacie...a na dodatek to wcale nie mógłbym jechać sam tylko ktoś by mnie zawiózł...

Chyba wolałbym zostać w pracy, ale jest sposób na taki "wypasiony" urlop. "Track week". Zastanów się jaką służbówkę można na taki urlop zabrać...chociaż już to wiesz.

Powodzenia.

P.S. Takie wymagania to jak alternatywa nagany z wpisaniem do akt. biglaugh.gif

Napisano

> Anałej - gdybym JA miał brać coś z Volvo Auto to - biorąc pod uwagę, że nie ma już S40/V50

> wziąłbym:

buhahahahahahah

Mega porada . Samochód słuzbowy + użytkowanie dla rodziny 2+1 post jak wiekszość twoich hehe.gif

Napisano

> bez sensu. Ciasne i jeszcze golas

tak, ale nadrabia reszta wink.gif

> w stówie się zmieściliście z tym motorem ? A jakie wyposażenie ? Bo cena całkiem dobra by była.

Prawie, cena netto po rabatach byla cos kolo 104kzl. Wersja to Cosmo + navi i xenony. Co ciekawe nie ma polaczenia auto z 4x4 wg cennika, ale mozna zamowic wersje auto 220KM i opcje 4x4 oraz +30KM grinser006.gif. Natomiast do wersji 4x4 auto nie mozna domowic spineyes.gif

Napisano

> tak, ale nadrabia reszta

> Prawie, cena netto po rabatach byla cos kolo 104kzl. Wersja to Cosmo + navi i xenony. Co ciekawe

> nie ma polaczenia auto z 4x4 wg cennika, ale mozna zamowic wersje auto 220KM i opcje 4x4 oraz

> +30KM . Natomiast do wersji 4x4 auto nie mozna domowic

aaa no tak, nie dopatrzyłem, że chodzi o netto. Ile wyszarpaliście rabatu procentowo, pamiętasz może ?

Napisano

> buhahahahahahah

> Mega porada . Samochód słuzbowy + użytkowanie dla rodziny 2+1 post jak wiekszość twoich

Czy naprawdę masz tak daleko do łba, żeby przeczytać JEDNO zdanie? Nawet nie ze zrozumieniem, bo co tu rozumieć?

Ale OK, specjalnie z myślą o ułomnych Ci podkreślę...

Quote:

> Anałej - gdybym
JA
miał brać coś z Volvo Auto to -
biorąc pod uwagę, że nie ma już S40/V50

> wziąłbym:

Napisano

> Zapomniales dodac ,ze to dwuosobowy pojazd bo te foteliki na tyle to raczej zart

kufa następny...

Popatrz jeden pkt wyżej.

> Mialem okazji ostatnio tym jechac i powiem szczerze fajne pakuje sie w zakrety , marnie jedzie (ale

> pod macha mialo to ,to muskularne 1,6 pendzyna) i JEST MEGA CIASNE!!!

Ale jeżeli nie masz ŻADNEJ alternatywy, bo ani sedan ani kombi nie jest produkowany? :->

Napisano

> I widać wszystko co jest w bagażniku...

Nie widać - po to jest (w opcji) osłona.

Napisano

> I oczywiście to jest wina DSG

A czego? Plam na słońcu?

Skoro wszyscy miel +/- taki rozrzut, no chyba, że ktoś manualem położył zupełnie temat i pojechał gdzieś w krzuny...

Aaaa, no tak WSZYSCY się sprzysięgli...

Napisano

Masz radzić Autorowi co ma wybrać, i jako poradę piszesz mu, że Ty byś sobie kupił C30, a wszystkie auta ganisz z góry na dół,lol zlosnik.gif

Napisano

> Gdybym miał 100 kawałków na kompaktowy "wóz", to co byś proponował - tak z ciekawości 'poważnie'

> pytam

Nie wiem i nie odpowiem - sam musisz sobie na to odpowiedzieć.

W klasie kompakt masz do wyboru praktycznie wszystko co się rusza i nie jest "premium" i to w wersjach dość bogatych - tu nie ma już miejsca na racjonalny wybór, bo racjonalnie kompakt wybiera się za 50+k mniej (mowa początkowo o 100k netto = 123k brutto)

Ja wiem, co JA bym kupił i stawiam dulary p-ko orzechom, że nie spotkałoby się to z uznaniem niczyim, bo to wybór mym chorym sercem, a nie rozumem :-)

I tak - JEST to kompakt (no, kompakt+) i TAK, kosztuje 100+k w podstawowej wersji.

Napisano

> Masz radzić Autorowi co ma wybrać, i jako poradę piszesz mu, że Ty byś sobie kupił C30, a wszystkie

> auta ganisz z góry na dół,lol

OMG, następny co umie czytać...

Borze, co z tą edukacją?

Napisano

> w sensie za duża kasa czy za mała ?

A do której części wypowiedzi się odnosisz?

Napisano

> OMG, następny co umie czytać...

> Borze, co z tą edukacją?

A może jednak co z Twoimi wypowiedziami?

Napisano

> OMG, następny co umie czytać...

> Borze, co z tą edukacją?

W Borze albo i w lesie spineyes.gif

Napisano

> P.S. Takie wymagania to jak alternatywa nagany z wpisaniem do akt.

Ale co w tym dziwnego?

Samochód firmowy musi wpisywać się w wizerunek firmy. Przecież on nim jeżdżąc reprezentuje tą firmę, a nie swoje prywatne hobby i posiadanie rodziny 2+10...

Sytuacja, gdy dostajesz "do łapy" spending limit i TYLKO z takimi obostrzeniami to naprawdę dość rzadki przypadek i BARDZO luźna smycz.

Zwłaszcza z tak niskim limitem - kolega raczej nie siedzi na stołku wysokozarządowym...

Wiele korporacji az do poziomu wysokiego zarządu daje możliwość wyboru np między Awenem kombi czarnym, albo szarym (koniec możliwości wyboru, kropka).

Mogę podać (poza forum) nazwę tej firmy, NAPRAWDĘ znana i potężna firma.

Wysoki zarząd też ma często dość ciasne ograniczenia (np nie mniejszy niż-nie większy niż, kabrio nie, silnik nie większy niż itp itp).

Modne też są np ograniczenia emisji CO2.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.