Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegnił przewód hamulcowy

Featured Replies

Napisano

> a przepraszam mnie nic nie peklo. Sam swiadomie wepchalem sruby + kawalek szmaty do przewodow zeby

> zaslepic

No ale zaczął przeciekać?

Napisano

nie. Przewody byly ok. Instalacja jako taka tez ok. Okladzina scierna sie odkleila ze szczek i zeby nie szorowac gola blacha po bebnach odlaczylem tyl tym co mialem i jak sie dalo zaimprowizowac w warunkach "daleko od cywilizacji".

Napisano

> Tak z ciekawości pytam, bo póki co w tym wątku padały same Fiaty z tym problemem. Mnie się też to

> zdarzyło w 126p

mnie się przydarzyło w MB skromny.gif

ale on miał 20 parę lat, więc miał prawo, a z tego co pamiętam to pękł nie tyle przewód, co połączenie miedź/guma

Napisano

Mi się swego czasu przydarzyło w P2 JTD...

zaraz za Birczą w kierunku Leska na zjeździe z serpentyny.

Opatrzność czuwała, że nie było konieczności hamowania awaryjnego.

Prawy przewód wypadł z mocowania i przetarł się. Wróciłem do Birczy bez hamulców z przerażoną pasażerką. Zrobiłem u znajomego znajomego hamulce i dalej w kierunku wakacji :-)

Po tej przygodzie zwracam szczególną uwagę na gumowe przewody hamulcowe i w każdym starszym autku którym jeżdżę profilaktycznie wymieniam je na nowe.

Napisano

> A komuś się zdarzyło takie coś NIE w Fiacie?

Kończę rozbierać Alfę 145 z 1995 roku, którą przestałem jeździć w tamtym roku. Wymieniałem już w niej kilka przewodów sztywnych ale zostały główne przewody przód- tył. Przy demontażu w niektórych miejscach pękały jak słone paluszki blush.gif No ale ta Alfa to już produkt fiatowski więc przewody miały prawo korodować.

Kiedyś natomiast strzelił mi elastyczny przewód na przodzie w Wartburgu, więc niemieckie tez się psują zlosnik.gif

Napisano

> No to mamy póki co miażdżącą przewagę Fiatów, jeden VW i jednego Opla

Marka nie ma znaczenia, w większości starszych aut gdzie przewody hamulcowe stalowe idą gdzieś obok baku i karoserii, nad bakiem lub innym zakątkiem po prostu korodują.

Sam zmieniałem w Nubirze (chłopaki z kącika sygnalizowali że takie cuda się robią ) przed majówką i dobrze że się zdecydowałem, bo odkręciłem przewód od elastycznego przewodu, lekko go odsunąłem i praktycznie od razu zaczęło kapać.

Dodam że wcale tragicznie nie wyglądał w porównaniu do fotek które chłopaki wrzucali na kąciku

Napisano

Mnie się zdarzyło rok temu w Matizie podczas jazdy.

Do mechanika dojechałem przy użyciu hamulca ręcznego niewiem.gif.

Napisano

Toyota previa mojego dobrego znajomego. tylny przewod przegnil

Napisano

U mnie w e36 pękł tylny (ale elastyczny) przy ostrzejszym hamowaniu, spokojnie dało się się jeszcze parę spraw na mieście załatwić i do mechanika. Założył przewód od Punto właśnie biglaugh.gif

Napisano

Lanos,

no i oczywiście oba koła tylne w Cinquecento smile.gif

Napisano

kiedyś na Agapicie dojechaliśmy do serwisu kilka kilometrów z pękniętym przewodem hamulcowym. Tylko ręczny działał. Było ciężko ale dało radę.

Edit:

widzę, że dyskusja idzie w stronę Fiata.

Tak, to było Seicento hehe.gif

Napisano

Z doświadczenia diagnosty:

BMW 3 E36 - obok baku z obu stron w 3/4 egzemplarzy przewody są tak skorodowane, że mały palec przy nich jest cienki wink.gif.

BMW 3 E46 - z tyłu, zaraz nad ich łączeniem się z przewodami gumowymi - też 3/4 egzemplarzy ma taki problem.

Ford Mondeo Mk3 - nad ramą pomocniczą z prawej strony.

Ford Fiesta z lat 96-2002 - tylne przewody od baku do nadkoli.

Nissan Sunny/Almera - wzdłuż baku duża część z nich ma ten problem (Almera do 2001r).

Toyota Avensis/Carina - Avensis do 2003r ma ten problem na tyle (przy baku i w tylnej części samochodu), tak samo jest z Cariną.

Opel Astra 2 - z tyłu na samym środku.

Więcej nie pamiętam smile.gif.

Napisano

> Z doświadczenia diagnosty:..............................

a wystarczyło by - oczywiście ze względów bezpieczeństwa biglaugh.gifhehe.gif - robić te przewody z nierdzewki - choćby i nawet w opcji extra płatnej - ale wtedy serwisy by nie miały zarobku sick.gif

Napisano

A przeglądy to właściciel pojazdu wogóle robił? Nie chodzi mi o pieczątkę z skp tylko o faktyczny przegląd auta, w tym od spodu.

Napisano
  • Autor

> A przeglądy to właściciel pojazdu wogóle robił? Nie chodzi mi o pieczątkę z skp tylko o faktyczny

> przegląd auta, w tym od spodu.

Tak, kolejny przegląd za miesiąc.

• 3 miesiące później...
Napisano

Odkopuję temat, więc do pękniętych/przegnitych przewodów hamulcowych możemy zaliczyć Opla Astrę G z 1999 roku :D full zestawik właśnie leży przy komputerze+oryginalny płyn hamulcowy z godnym logo grinser006.gif

Auto było u lakiernika, potem zająłem się tylnym zawieszeniem, a potem czasu brak, dobrze że wyciek zlokalizowałem na parkingu smile.gif

Napisano

Kolega z pracy w Astrze G wymieniał wink.gif

Napisano

> Kolega z pracy w Astrze G wymieniał

Niestety w tych autach to się zdarzało. Do aut innych niż Fiat można też zaliczyć BMW E30, szwagier ma Touring z 1994 roku i przegnił mu jeden z tylnych przewodów.

Drugiemu szwagrowi natomiast zgniły przewody w Mondeo mkI.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.