Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rapid, czyli brzydal nadchodzi ;)

Featured Replies

Napisano

W aktualnym Motorze jest artykuł o rapidzie. Z zewnątrz ok, ale w środku nic nie poszli do przodu pod względem miłego dla oka dizajnu. Mając teraz Bravo strasznie zacząłem wybrzydzać ostatnio wink.gif

Mnie ciekawi jaka będzie nowa Octavia , aspirująca do klasy średniej.

BTW: jak sie czuja wlasciciele Paskow jak wsiadaja do Skód i widzą te same komponenty, jak radio etc.... to sie robi strasznie podobne do siebie w środku. Aż do znudzenia ziew.gif.

Napisano
  • Autor

> W aktualnym Motorze jest artykuł o rapidzie. Z zewnątrz ok, ale w środku nic nie poszli do przodu

> pod względem miłego dla oka dizajnu.

Bo taki jest VAG z założenia i mi się to osobiście podoba.

Od fajerwerków jest Fiat, Alfa, Lancia i inne.

A od kosmicznych Honda i Ford ostatnio grinser006.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Do czytających z SAP:

> - ma być kombi

> - ma być sensownie z cenami

Wiem, że odgrzewam kotleta i że odpowiadam sam sobie, ale...

Plotka głosi, że "zaślepka wersja" ma mieć w serii ABS, ESP i sześć poduszek oraz kosztować z najmniejszym silnikiem ok 45 kPLN.

Napisano
  • Autor

> Wiem, że odgrzewam kotleta i że odpowiadam sam sobie, ale...

> Plotka głosi, że "zaślepka wersja" ma mieć w serii ABS, ESP

Musi mieć ok.gif

>sześć poduszek

Nie wypada nie mieć, ale na +.

>oraz kosztować z

> najmniejszym silnikiem ok 45 kPLN.

Czyli sensowne konfiguracje w okolicy 55-60kzł ok.gif

Napisano

> ESP też? To coś się pozmieniało niedawno, tak?

Od listopada 2011...

Napisano

> Nawet Citigo za 28990zł ma ESP

> przykładowy link

Ktoś wcześniej pytał o wymiary:

Skoda-Rapid_2013_photo_32.jpg

Skoda-Rapid_2013_photo_31.jpg

Rapid jest w środku taki sam, a w paru przypadkach większy (troszeczkę) niż Octavia II.

04_facts_gal_04_201206291249.jpg

04_facts_gal_03_201207291649.jpg

Pojawiło sie też już parę zonków, z których najciekawszym jest brak możliwości sterowania oknami w tylnych drzwiach z miejsca kierowcy, pomimo tego że otwierają się i zamykają elektrycznie. Kierowca ma tylko guzik do przednich okien i przycisk blokady otwierania tyłu.

Oszczędność przycisków jak w Citigo screwy.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> I tu trzeba by się zastanowić czy kupujący kupują to, bo nie mają zbytnio w czym wybierać, czy może

> nie mają w ogóle nawet namiastki gustu (choć o gustach się nie dyskutuje), czy może jest im

> wszystko jedno?

>

A nie bierzesz pod uwagę tego, że spory odsetek populacji motoryzacyjnej, postrzega samochody jako urządzenia do w miarę wygodnego przemieszczania?.Pojazd nie jest dla nich wyznacznikiem pozycji społecznej czy dziełem sztuki.Ponadto nie posiadają potrzeby wyróżniania się z tłumu.

Napisano

> Ta jest fajna!

> klik

No nie! I Skodzianki zaczną mi się podobać, do czego to doszło... Tak na poważnie to ta ze zdjęcia super śliczna jest food.gif

Napisano

> Ta jest fajna!

Auto z pierwszych dwóch zdjęć powinno nazywać się Felicia. waytogo.gif

mar00ha

Napisano

> No nie! I Skodzianki zaczną mi się podobać, do czego to doszło... Tak na poważnie to ta ze zdjęcia

> super śliczna jest

biała tak, niebieska no.gif

Napisano

> biała tak, niebieska

Na podstawie zdjęć białej pisałem smile.gif

Napisano

> Auto z pierwszych dwóch zdjęć powinno nazywać się Felicia.

A tak prawdopodobnie będzie wyglądała Fabia III, tylko kapkę mniejsza będzie.

Napisano

> A tak prawdopodobnie będzie wyglądała Fabia III, tylko kapkę mniejsza będzie.

Myślę, że bardziej będzie podobna do tej niebieskiej. Skoda raczej nie zdecyduje się na takie ścięcie tyłu jak w tej bielej. To ma być w końcu samochód dla ludu.

Napisano

> Ta jest fajna!

> klik

Zdecydowanie z niej powinna powstac wersja coupe.

Napisano

> Zbyt kanciasta, szczególnie w środku, nie podoba mi się. VW to już mają więcej finezji

rotfl.gif

kup sobie Alfę - Mito. jest bardziej krągła i finezyjna zlosnik.gif

ge5414605623173463281.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano

> A tak sobie myślę, jest szansa na Rapida RS

Czytałem, że marna bardzo. Raczej ma być coś w typie Monte Carlo.

Napisano

> BTW: jak sie czuja wlasciciele Paskow jak wsiadaja do Skód i widzą te same komponenty, jak radio

> etc.... to sie robi strasznie podobne do siebie w środku. Aż do znudzenia .

Kolega miał kilka Pasków w Comfortline w poprzedniej firmie i przyszło mu się do O2 przesiąść. Nie był zachwycony. Każdy tu się nabija z Pasków, ale to są naprawdę auta dość porządne.

Miałem krótko nowe A4 w bieda wersji, z silnikiem 2,0 TSi 180 KM i możesz mi wierzyć lub nie, ale o niebo wolę Paska w Highline'ie od podstawowych wersji A4.

Napisano

> kup sobie Alfę - Mito. jest bardziej krągła i finezyjna

Nie wiem czy kiedykolwiek się odważę by kupić, ale Brera to było auto o dobrych kształtach....:)

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Gdzieś podają ilo to do setki ma?

Licząc sekundy z licznika odtwarzacza wychodzi, że koło 10. Tylko, że te co na papierze mają 105 KM, mają gifta i około 120 tak naprawdę.

Napisano

> Rapid 1.2 TSI

> źródło

Zaskakujaco szybko powyzej 140km/h yikes.gif Mam wrazenie, ze lepiej od mojego diesela leci yikes.gif

Edit: 80-180 yikes.gif

jakiś tekst

• 5 tygodni później...
Napisano

Dziś podali cenę wersji podstawowej - 48k PLN za auto z 3-cylindrowym silnikiem 1.2 75KM bez klimatyzacji screwy.gif

źródło

Chyba komuś w skodzie coś się pomyliło i przekleił cenę od bratniej marki OOOO

Napisano

> Dziś podali cenę wersji podstawowej - 48k PLN za auto z 3-cylindrowym silnikiem 1.2 75KM bez

> klimatyzacji

> Chyba komuś w skodzie coś się pomyliło i przekleił cenę od bratniej marki OOOO

Czyli nie chcą na razie jej sprzedawać w Polsce, tylko wolą nieco drożej w innych państwach. U nas będą lepsze ceny pewnie w przyszłym roku.

Za te pieniądze nie widzę sukcesu tego auta w Polsce.

Napisano

> Chyba komuś w skodzie coś się pomyliło i przekleił cenę od bratniej marki OOOO

A czego się spodziewałeś? Do momentu wejścia nowej Octavii cena pewnie będzie zaporowa, później pewnie lekko skorygują albo dadzą w tej samej cenie lepsze pakiety wyposażenia.

Hyundai z cenami wystrzelił w kosmos po premierze to czemu Skoda by nie miała tego zrobić? Oczywiście zgadzam się z odczuciem,że podana cena w naszych warunkach jest z kosmosu.

Napisano

> A czego się spodziewałeś?

Szczerze to w dobie kryzysu spodziewałem się ceny 39990 za wersję podstawową, bo prawie 50k PLN za golasa bez silnika to już nawet nie jest przegięcie, tylko śmiech na sali...

Podejrzewam, że konkurencja właśnie odetchnęła z ulgą. hehe.gif

Napisano

> Szczerze to w dobie kryzysu spodziewałem się ceny 39990 za wersję podstawową, bo prawie 50k PLN za

> golasa bez silnika to już nawet nie jest przegięcie, tylko śmiech na sali...

> Podejrzewam, że konkurencja właśnie odetchnęła z ulgą.

Tylko, ze IMO on bedzie konkurwoal z segmentem C. Czyli jest relatywnie tanio. Taka octavia ma byc C+. Co nie zmienia faktu, ze ciut drogo. Ale kto bogatemu zabroni. Ja bym dolozyl ciut i bral Golfa albo Astre.

Napisano

> Rapid 1.2 TSI

> źródło

szybko, ponizej 10s do 100 , i powyzej 130-140 tez jest wyjatkowo szybko grinser006.gif

Napisano

> I tu trzeba by się zastanowić czy kupujący kupują to, bo nie mają zbytnio w czym wybierać, czy może

> nie mają w ogóle nawet namiastki gustu (choć o gustach się nie dyskutuje), czy może jest im

> wszystko jedno?

Ale samochód to nie podbijacz poziomu EGO tylko sprzęt do poruszania się.

Mimo wszystko zamiast Rapida wolałbym używane Superb II - ale nie dlatego, że ma "styl" - jest dość szybkie, wygodne i ma poprawny wygląd.

Napisano

> było?

> rapid wideo PL

> jak dla mnie cos w stylu fabia sedan

Ale to jest lifback hmm.gif

Napisano

> Ale to jest lifback

W cenie Octavii 2 Tour oferują mniejsze i gorsze auto - okazja - brać :-D

Napisano

> W cenie Octavii 2 Tour oferują mniejsze i gorsze auto - okazja - brać :-D

Octavii 2 Tour już nie będzie, a Rapid ma kabinę nieco większą niż Octavia 2

Napisano

> Octavii 2 Tour już nie będzie, a Rapid ma kabinę nieco większą niż Octavia 2

No dobra - a normalne silniki ma czy tylko małe benzyniaki do 1.4 i jednego diesela 1.6?

Cena rzędu 48 kpln za 3 cylindrową wersję zaślepka nie poraża - choć nie jest tak szokująca jak 100kpln za w pełni badziewne Mitsubishi ASX 4x4 Diesel :-D

Napisano

> Ale to jest lifback

sedan, liftback.... chodzi mi o to ze bagaznik doklejony i nie hatch

ma ktos porowanie wymiarow fabi i rapida?

btw dzisiaj przy jakiejs okazji mialem okazje citigo obejrzec na zywo.... mieszane uczucia mam

Napisano

> Rapid

Czyli to nawet nie jest kompakt, tylko auto na przedłużonej płycie podłogowej samochodu miejskiego. Taka Linea. I tyle samo jest to warte ze znaczkiem skody co ze znaczkiem fiata. Odpowiednikiem Renault tego auta będzie nowy Logan, tylko że 15k taniej od skody.

Napisano

> Czyli to nawet nie jest kompakt, tylko auto na przedłużonej płycie podłogowej samochodu miejskiego.

Jak nie kompakt, jak rozstaw osi większy niz w Octavii, a Octavia to przecież taki Passat :D

Napisano

> Octavii 2 Tour już nie będzie, a Rapid ma kabinę nieco większą niż Octavia 2

Za to moze bedzie Octavia 2FL Tour rotfl.gif jak 3 wprowadza, choc dzieki Rapidowi moze jednak nie, zeby konkurencji nie robic?

Napisano

> Imponujący rozstaw osi jak na Skodę

Skoda nie robi jednego modelu.

Są takie co mają jeszcze więcej.

Napisano

Patrząc na te wymiary nie bardzo rozumiem to auto.

Bardzo przestronna kabina, duży bagażnik - a słabe silniki i wyposażenie.

Użytkowo auto jest większe od obecnej Octavii - a miało wchodzić pomiędzy Fabię a Octavię.

Nie wyobrażam sobie tego auta z 3 cyl. kosiarką - chyba jest w katalogu tylko po to, żeby cena była "już od ....".

Napisano

Może to ma być przestronne, z dużym bagażnikiem nowe auto z konkurencyjną ceną (chociaż cena mogłaby być niższa...)? Nie koniecznie szybkie i wypasione, coś a'la Dacia Logan.

Napisano

> nowe auto z konkurencyjną ceną

No, ale w tym rzecz że cena nie jest atrakcyjna.

Po co wersja z 3 cyl 1,2 ??? Dać LPG i na taxi ??