Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpalenie automatu na pych?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio przy piwku powstało pytanie jak w temacie. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w odpalaniu samochodu z automatyczną skrzynką na pych/hol? Jak to technicznie wykonać? Jakie mogą być skutki uboczne? czacha.gif

Napisano

> Ostatnio przy piwku powstało pytanie jak w temacie. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w odpalaniu

> samochodu z automatyczną skrzynką na pych/hol? Jak to technicznie wykonać? Jakie mogą być

> skutki uboczne?

Nie da rady tego zrobić, uszkodzi się automat

Napisano

> Nie da rady tego zrobić, uszkodzi się automat

Chyba zalezy to od typu skrzyni.

Stare mercedesy odpalaly na pych i jakos wszystko bylo w porzadku.

Napisano

> Chyba zalezy to od typu skrzyni.

> Stare mercedesy odpalaly na pych i jakos wszystko bylo w porzadku.

No, jeżeli skrzynia jest ręczna to owszem, da się odpalić na pych.

Nigdy nie spotkałem się z tym, że komuś udało się uruchomić samochód z automatyczną skrzynią biegów na pych.

Proszę o konkretny dowód na to, że samochód z automatyczną skrzynią biegów uda się uruchomić poprzez pchanie.

Konkretny dowód to mam na myśli jakiś film, a nie "kolega kolegi powiedział".

Napisano

> No, jeżeli skrzynia jest ręczna to owszem, da się odpalić na pych.

> Nigdy nie spotkałem się z tym, że komuś udało się uruchomić samochód z automatyczną skrzynią biegów

> na pych.

> Proszę o konkretny dowód na to, że samochód z automatyczną skrzynią biegów uda się uruchomić

> poprzez pchanie.

> Konkretny dowód to mam na myśli jakiś film, a nie "kolega kolegi powiedział".

Ja raz widziałem typa na osiedlu w jakimś starym Fordzie Windstarze, kręcił na luzie rozrusznikiem, a po chwili słychać było jak wrzuca bieg bo było takie yebnięcie i pisk opon, w tym momencie ten gruz odpalił i gość pojechał hehe.gif

Napisano

MB W124:

Quote:

Za wyd. WKŁ Mercedes-Benz190 :

Holowanie samochodu wyposażonego w automatyczną skrzynię biegów

*Dzwignia wyboru biegów musi znajdować się w położeniu "N"

*Nie należy przekraczać prędkości jazdy 50km/h,a odległość holowania nie może przekraczać 120km.Przy konieczności pokonania większych odległości należy samochód przewozić tak,aby jego tylne koła (napędzane) nie dotykały do nawierzchni drogi.

Str. 11

Uruchamianie silnika przez holowanie samochodu z ASB silnik benzynowy

*Ustawić dzwignię wyboru biegów w położeniu "P"

Przekręcić kluczyk w stacyjce na chwilę w położenie "3" a następnie pozostawić go w położenie "2"

*Jeżeli silnik jest zimny nacisnąć jeden raz pedał przyspieszenia do oporu.

*Holować samochód

*Gdy samochód osiągnie prędkość 30km/h(skrzynka przekładniowa zimna)lub 50km/h (skrz.przekł. nagrzana),wówczas przesunąć dzwignię wyboru biegów w położenie "2" nie dotykając pedału przyspieszenia

*Przesunąć dzwignię wyboru biegów w położenie "N" natychmiast po rozpoczęciu pracy silnika

*Delikatnie naciskać pedał przyspieszenia,utrzymując przez chwilę nieco zwiększoną prędkość obrotową biegu jałowego

Samochód z silnikiem

wysokoprężnym

*Ustawić dzwignię wyboru biegów w położenie "N"

*Przekręcić kluczyk w stacyjce w położenie "2"

*Holować samochód i postępować tak samo,jak w przypadku samochodu wyposażonego w silnik benzynowy

*Po uruchomieniu silnika pozwolić mu pracować na biegu jałowym co najmniej przez 1 minut.

Jeżeli silnik nie uruchamia się po kilku sekundach napędzania go przez holowanie samochodu,należy przesunąć dzwignię wyboru biegów w położenie "N",aby nie dopuścić do uszkodzenia skrzynki biegów.

Przed ponowna próbą uruchomienia silnika należy holować przez chwilę samochód przy dzwigni wyboru biegów ustawionej w położeniu "N".

A Tutaj masz skan fragmentu oryginalnej instrukcji obsługi do MB W124.

Napisano

> Ja raz widziałem typa na osiedlu w jakimś starym Fordzie Windstarze, kręcił na luzie

> rozrusznikiem, a po chwili słychać było jak wrzuca bieg bo było takie yebnięcie i pisk opon, w

> tym momencie ten gruz odpalił i gość pojechał

I sie obudziles haha

lub poprostu auto mialo manuala wink.gif

Napisano

> Ostatnio przy piwku powstało pytanie jak w temacie. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w odpalaniu

> samochodu z automatyczną skrzynką na pych/hol? Jak to technicznie wykonać? Jakie mogą być

> skutki uboczne?

Żadnego samochodu nie powinno się odpalac na pych.

Napisano

> I sie obudziles haha

Chyba Ty wazniak.gif

> lub poprostu auto mialo manuala

No niestety słychać jak auto ma automatyczną skrzynię skromny.gif

ale okej wiesz lepiej bo byłeś przy tym i wszystko widziałeś i jest to opcja niemożliwa oink.gif

Napisano

> skutki uboczne?

N, rozpedzamy auto i D ok.gif

Tak samo palimy gume. N, gaz w podloge i D lub 1.

Zarty hehe ale znam typa co tak robil sciana.gif

Napisano

> Żadnego samochodu nie powinno się odpalac na pych.

Dlaczego niby?

Napisano
  • Autor

> N, rozpedzamy auto i D

> Tak samo palimy gume. N, gaz w podloge i D lub 1.

> Zarty hehe ale znam typa co tak robil

Jak to mówią z automatu można bez problemu strzelić ze sprzęgła... ale tylko raz zlosnik.gif

Napisano

> skutki uboczne?

Kolega kiedyś odpalał Opla Senatora w automacie na hol. Udało mu się cool.gif

Napisano

> Chyba Ty

> No niestety słychać jak auto ma automatyczną skrzynię

> ale okej wiesz lepiej bo byłeś przy tym i wszystko widziałeś i jest to opcja niemożliwa

Zapewne wiesz jak i kiedy dziala rozrusznik w automacie o sprzegle hydraulicznym nawet nie wspomne.

ot taki maly drobiazg grinser006.gif

Napisano

> Dlaczego niby?

W przypadku nowoczesnych aut poleci rozrząd i katalizator. Nie zawsze, oczywiście, ale ryzyko jest bardzo duże.

Napisano

> W przypadku nowoczesnych aut poleci rozrząd

a w jaki sosób rozrząd rozpozna, czy auto jest odpalane z rozrusznika czy na pych?

podobnie z katalizatorem. Jeżeli auta nie będziesz ciagał na lince dziesiatki metrów tylko odpali od strzała przy pierwszej próbie to co niby ma tu zaszkodzić katalizatorowi?

Napisano

> a w jaki sosób rozrząd rozpozna, czy auto jest odpalane z rozrusznika czy na pych?

Obroty. Zobacz z jaką prędkością obrotową kręci rozrusznik.

> podobnie z katalizatorem. Jeżeli auta nie będziesz ciagał na lince dziesiatki metrów tylko odpali

> od strzała przy pierwszej próbie to co niby ma tu zaszkodzić katalizatorowi?

I znowuż - zobacz ilość cykli silnika przy odpaleniu przez rozrusznik, a zobacz ile jest obrotów wału przy odpaleniu na popych.

Napisano

> Obroty. Zobacz z jaką prędkością obrotową kręci rozrusznik.

> I znowuż - zobacz ilość cykli silnika przy odpaleniu przez rozrusznik, a zobacz ile jest obrotów

> wału przy odpaleniu na popych.

jak najpierw rozpędzasz się do 50km/h a potem wrzucasz jedynkę to rzeczywiście jakieś ryzyko jest.

Ale jeśli robi się to z głową to absolutnie nic nie ma się prawa zepsuć.

Napisano

> Proszę o konkretny dowód na to, że samochód z automatyczną skrzynią biegów uda się uruchomić

Da się, da. Dawno to było, chyba 1980r. Miałem mesia 250 benzyna, automat, rocznik chyba 1968 - i uruchomiłem go na pych. Nic się nie stało.

Napisano

> I znowuż - zobacz ilość cykli silnika przy odpaleniu przez rozrusznik, a zobacz ile jest obrotów

Trzeba po prostu umieć, dobrać prędkość, bieg i nie strzelać ze sprzęgła - to wystarczy.

Napisano

> Żadnego samochodu nie powinno się odpalac na pych.

Mogę prosić o merytoryczne argumenty?

Napisano

> W przypadku nowoczesnych aut poleci rozrząd i katalizator. Nie zawsze, oczywiście, ale ryzyko jest

> bardzo duże.

Napisz mi kolego więcej na ten temat, chyba trochę ciemny jestem cfaniaczek.gif?

Napisano

> Napisz mi kolego więcej na ten temat, chyba trochę ciemny jestem ?

Chyba tak.

Napisano

> Mogę prosić o merytoryczne argumenty?

W nowych modelach wielu samochodów wcale się nie da tego osiągnąć bo po prostu komputer na to nie pozwoli - nie zacznie podawać paliwa do silnika tylko dlatego że mu się koła kręcą. W innych taki rozruch może doprowadzić do poważnych uszkodzeń układu rozrządu, który nie został przez komputer ustawiony w pozycję "zapłon". Jeszcze w innych z uwagi na niewłaściwe napięcie zasilania komputera może on uznać że samochód się zepsuł i przestawić silnik w tryb awaryjny na którym można tylko doturlać się do serwisu.

Napisano

> MB W124:

Ciekawe czy/jak da się odpalić 'w biegu' tak jak manual.

Tzn chodzi mi o sytuacje kiedy samochód gaśnie przy znacznej prędkości, wrzuca się niższy bieg i puszcza sprzęgło.

Napisano

> Ciekawe czy/jak da się odpalić 'w biegu' tak jak manual.

> Tzn chodzi mi o sytuacje kiedy samochód gaśnie przy znacznej prędkości, wrzuca się niższy bieg i

> puszcza sprzęgło.

W starszych automatach się dało to zrobić, kiedyś dawno, dawno temu próbowałem w Chevrolecie Cavalier. W nowych - wątpię.

Napisano

> W nowych modelach wielu samochodów wcale się nie da tego osiągnąć bo po prostu komputer na to nie

> pozwoli - nie zacznie podawać paliwa do silnika tylko dlatego że mu się koła kręcą. W innych

> taki rozruch może doprowadzić do poważnych uszkodzeń układu rozrządu, który nie został przez

> komputer ustawiony w pozycję "zapłon". Jeszcze w innych z uwagi na niewłaściwe napięcie

> zasilania komputera może on uznać że samochód się zepsuł i przestawić silnik w tryb awaryjny

> na którym można tylko doturlać się do serwisu.

co za festiwal bzdur....

a "ustawienie rozrządu w pozycję zapłon" to chyba sobie gdzieś oprawię i powieszę...

Napisano
  • Autor

> co za festiwal bzdur....

> a "ustawienie rozrządu w pozycję zapłon" to chyba sobie gdzieś oprawię i powieszę...

Po ostatnich pomysłach konstruktorów nie zdziwiłbym się, gdyby to wszystko było prawdą sick.gif

Napisano

> W przypadku nowoczesnych aut poleci rozrząd i katalizator. Nie zawsze, oczywiście, ale ryzyko jest

> bardzo duże.

Ile razy jeszcze bedziemy ten temat walkowac? Nie poleci ani rozrzad, ani tym bardziej katalizator. Bo jaka jest roznica miedzy tym, ze rozrusznik napedzi kolo zamachowe od tego, ze poprzez kola, skrzynie biegow i sprzeglo zostanie rowniez napedzone kolo zmachowe? I tu i tu napedzane jest kolo zmachowe, wiec jesli wie sie jak odpalac auto na lince/pych nic sie nei uszkodzi.

EDIT: Doczytalem watek do konca. Chyba wszystko jasne.

Napisano

> Po ostatnich pomysłach konstruktorów nie zdziwiłbym się, gdyby to wszystko było prawdą

Niestety w Mazdzie z systeme I-stop tak jest to wlasnie zrobione, ze rozrzad zatrzymuje sie w pozycji "zaplon" tak, ze rozrusznik potrzebuje jak anajmniejszej mocy do wysrtowania silnika.

Napisano

> W nowych modelach wielu samochodów wcale się nie da tego osiągnąć bo po prostu komputer na to nie

> pozwoli - nie zacznie podawać paliwa do silnika tylko dlatego że mu się koła kręcą. W innych

> taki rozruch może doprowadzić do poważnych uszkodzeń układu rozrządu, który nie został przez

> komputer ustawiony w pozycję "zapłon". Jeszcze w innych z uwagi na niewłaściwe napięcie

> zasilania komputera może on uznać że samochód się zepsuł i przestawić silnik w tryb awaryjny

> na którym można tylko doturlać się do serwisu.

komputer najczęściej puszcza paliwo i zapłon po odpowiednio szybkim sygnale z czujki wału

Napisano

> *Ustawić dzwignię wyboru biegów w położeniu "P"

NIGDY P. Tylko N. Tak jak w instrukcji 893goodvibes.gif

Napisano

Sorry - ale wiesz, co robi położenie P w skrzyni automatycznej?

Wiele bzdur słyszałem, ale żeby holować samochód z dźwignią w położeniu P facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Sorry - ale wiesz, co robi położenie P w skrzyni automatycznej?

> Wiele bzdur słyszałem, ale żeby holować samochód z dźwignią w położeniu P

Blokada na skrzyni stosowana przy postoju. W dużym uproszczeniu odpowiednik zostawienia manuala na biegu. Próba ciągnięcia na P spowoduje jej wyłamanie - uszkodzenie skrzyni. Ale po zastanowieniu, prawdopodobnie wystąpiła literówka przy tłumaczeniu - w załączonym skanie jest wyraźnie N, a to już jak najbardziej mogę zrozumieć.

Napisano

> Blokada na skrzyni stosowana przy postoju. W dużym uproszczeniu odpowiednik zostawienia manuala na

> biegu. Próba ciągnięcia na P spowoduje jej wyłamanie - uszkodzenie skrzyni. Ale po

> zastanowieniu, prawdopodobnie wystąpiła literówka przy tłumaczeniu - w załączonym skanie jest

> wyraźnie N, a to już jak najbardziej mogę zrozumieć.

No jedyne co, to błąd (bardzo poważny) w przekładzie - ciągnięcia auta z mechanicznie zablokowaną skrzynią nikt rozsądny by nie proponował wink.gif

Napisano

> komputer najczęściej puszcza paliwo i zapłon po odpowiednio szybkim sygnale z czujki wału

Zależy od modelu.

Napisano

> Sorry - ale wiesz, co robi położenie P w skrzyni automatycznej?

> Wiele bzdur słyszałem, ale żeby holować samochód z dźwignią w położeniu P

Oczywiście literówka. Nie zauważyłem jej przy przeklejaniu tekstu znalezionego w sieci.

Napisano

> skutki uboczne?

W starych mechanicznych automatach była taka opcja w tych z elektroniką nie ma takiej opcji, coś się uszkodzi.

Ja tak osobiście uszkodziłem, do końca nie wiem co bo wymieniłem komplet a stara leży i czeka na wolną chwilę żeby zrobić jej sekcję.

Fachman od skrzynek powiedział że prawdopodobnie uszkodziła się pompa oleju, no ale bez sekcji to można sobie gdybać

Napisano

> No, jeżeli skrzynia jest ręczna to owszem, da się odpalić na pych.

> Nigdy nie spotkałem się z tym, że komuś udało się uruchomić samochód z automatyczną skrzynią biegów

> na pych.

> poprzez pchanie.

Pchanie to nie jest to.

Auto trzeba pociągnąć i doprowadzić do 40-50 km/h.

Żadnego z moich własnych nigdy nie musiałem, ale i benzynowe, i diesle klientów niejednokrotnie. Oczywiscie piszemy o W124 ASB.

Napisano

> komputer najczęściej puszcza paliwo i zapłon po odpowiednio szybkim sygnale z czujki wału

większość dizli potrzebuje min. 250 obr wału na minutę. Poniżej tej wartości pompa /na pompki nie wtryskują paliwa.

Napisano

> pozwoli - nie zacznie podawać paliwa do silnika tylko dlatego że mu się koła kręcą.

Tu się zgodzę. Czyli można próbować ale próba się nie powiedzie i tylko tym to grozi.

W innych

> komputer ustawiony w pozycję "zapłon".

Obawiam się, że nie znajdzie się na rynku auto, które mogłoby się uszkodzić od rozruchu "na pych"(no chyba że ktoś przy jego holowaniu wbije mu jedynkę przy 60km/h, wtedy może się napęd przeciążyć - jednak normalnie rozruch na pych robi się delikatnie i taka opcja nie zachodzi).

Głównym problem to jest nie tyle jakieś uszkodzenie mechanizmów, ale problem katalizatorem. Większość aut jednak da się tak odpalić i o ile pojazd jest całkowicie sprawny a tylko problem z akumulatorem to nie widzę problemu.

Problem jedynie jest w przypadkach jak problem z rozruchem tkwi w pojeździe - usterka jakaś. Wtedy samochód nie zapali i tak, a katalizator zalewa się paliwem co jest dla niego szkodliwe i przyspiesza jego zużycie.

Dokładnie taki sam problem wystąpi przy próbie uruchamiania niesprawnego silnika za pomocą akumulatora albo pożyczonego prądu. Kręcenie w kółko rozrusznikiem będzie tedy niosło dla katalizatora taki sam skutek jak próba rozruchu przez pchanie czy holowanie.

W większości instrukcji obsługi jest wzmianka o tym. Natomiast między bajki należy włożyć urywanie się pasków rozrządów, przeskakiwanie czy inne tego typu newsy. Rozrząd nie jest napędzany bezpośrednio z kół tylko poprzez wał korbowy silnika. I to obojętnie czy startujemy z rozrusznika czy z napędu od kół poprzez pchanie. Dla wałka rozrządu nie ma różnicy czy kołem zamachowym obraca rozrusznik czy skrzynia biegów poprzez koła i pchającego.

Sam osobiście jak mam na górce postawione, to często korzystam ze startu "z biegu" i nigdy nie zaobserwowałem aby coś się niepokojącego działo. Jednak auto mam sprawne i silnik startuje po dosłownie przejechaniu 0,3m.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Ile razy jeszcze bedziemy ten temat walkowac? Nie poleci ani rozrzad, ani tym bardziej katalizator.

> Bo jaka jest roznica miedzy tym, ze rozrusznik napedzi kolo zamachowe od tego, ze poprzez

> kola, skrzynie biegow i sprzeglo zostanie rowniez napedzone kolo zmachowe? I tu i tu napedzane

> jest kolo zmachowe, wiec jesli wie sie jak odpalac auto na lince/pych nic sie nei uszkodzi.

Dokładnie tak!

PS: Nie doczytałem całego wątku, ale powyżej odpowiedziałem mniej więcej dokładnie tak samo smile.gif

Napisano

Nie będzie żadnej różnicy. Zobacz ile obrotów będzie miał silnik przy jeździe 10-20km/h na drugim biegu. Praktycznie tyle co przy rozruchu rozrusznikiem.

Aby mieć podstawy do martwienia się o rozruch przez pych to trzeba by tak pchać pojazd żeby np na II biegu przekroczył dopuszczalną dla silnika prędkość obrotową czyli pewnie gdzie 7-8 tys. obr/min.

Przy normalnie przeprowadzanym rozruchu na pych (niewielka prędkość II czy III bieg) nie ma żadnej różnicy przy sprawnym silniku dla trwałości całego napędu.

Napisano

> Nie będzie żadnej różnicy. Zobacz ile obrotów będzie miał silnik przy jeździe 10-20km/h na drugim

> biegu. Praktycznie tyle co przy rozruchu rozrusznikiem.

> Aby mieć podstawy do martwienia się o rozruch przez pych to trzeba by tak pchać pojazd żeby np na

> II biegu przekroczył dopuszczalną dla silnika prędkość obrotową czyli pewnie gdzie 7-8 tys.

> obr/min.

> Przy normalnie przeprowadzanym rozruchu na pych (niewielka prędkość II czy III bieg) nie ma żadnej

> różnicy przy sprawnym silniku dla trwałości całego napędu.

Wiesz, że niektóre samochody mają różne elektrozawory i inne skomplikowane mechanizmy, sterujące fazami rozrządu i wysokością otwarcia zaworów? Przy uruchamianiu na popych to wszystko nie działa jak należy i może skutkowac bardzo poważną awarią silnika.

Napisano

> Wiesz, że niektóre samochody mają różne elektrozawory i inne skomplikowane mechanizmy, sterujące

> fazami rozrządu i wysokością otwarcia zaworów? Przy uruchamianiu na popych to wszystko nie

> działa jak należy i może skutkowac bardzo poważną awarią silnika.

Przy braku zasilania, jest to ustawione w pozycji "defautowej" i nic się tam stać nie może. Takie coś mogło by w trakcie normalnej jazdy w przypadku zgaśnięcia silnika (brak paliwa, jakaś awaria) spowodować zagrożenie dla pojazdu ale przede wszystkim człowieka.

Także mogę się zgodzić z faktem, że przy pchaniu część z wodotrysków działać nie będzie, ale na pewno nie może to bezpośrednio prowadzić do uszkodzenia silnika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.